Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuoronjohtaja, laulaja ja alttoviulisti Marjukka Manner.

Korona-aikana kammottua kuorolaulua juhlitaan nyt Jyväskylässä suurkuoron voimin – "On vähän herkistynytkin olo", sanoo kuoronjohtaja

Tänän viikonloppuna juhlitaan Sulasolin Laulu- ja soittojuhlia Jyväskylässä. Mukana on myös kuoronjohtaja Marjukka Manner, joka kasvoi musiikin ympäröimänä.

Kuoronjohtaja Marjukka Riihimäki pianon äärellä

Marjukka Riihimäki on suomalaisen kuorolaulun legenda, mutta yksi asia jaksaa järkyttää: se, miten monen laulutaito on lytätty jo koulussa

Marjukka Riihimäki arvioi laulattaneensa noin 10 000:ta ihmistä opettajana ja kuoronjohtajana. Nyt huippukuorojen johtaja jää eläkkeelle.

Ylioppilaat ovat laskeneet seppeleen Intiön sankarimuistomerkille itsenäisyyspäivänä 2019.

Ylioppilaiden perinteistä itsenäisyyspäivän soihtukulkuetta ei järjestetä tänä vuonna Oulussa

Ylioppilaskunta-aktiivit laskevat kuitenkin seppeleen sankarimuistomerkille, ja tämä välitetään sosiaalisessa mediassa.

Sekakuoro Kipinät iloitsi menestyksestä Tampereen Sävel -kuorokatselmuksessa.

Kipinät-kuorolle kolme kultaleimaa Tampereelta

Jyväskyläläinen Kipinät-kuoro ylsi huipulle kuorokatselmuksessa viikonvaihteessa Tampereella.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Täyttä kaulaa

Kuorohoilannan fyysi- ja psyykkisiä vaikutuksia heihin

Kuoronjohtaja MIkko Sairanen ja laulajat Piia Karjalainen, Antti Nuolivaara ja Matti Sergejeff Mozartin Requiemin parissa.

"Parasta, mitä voi tehdä naapurin rouvan kanssa luvallisesti" – silti miehet hupenevat kuoroissa

Kuorolaulu on suosittu harrastus esimerkiksi kansalaisopistojen, musiikkiopistojen ja seurakuntien piirissä. Varsinkin sekakuorojen sointi uhkaa kuitenkin vinoutua, kun miehet ovat vähissä.

ihmisiä portailla

Jopa tuhat ihmistä kokoontuu laulamaan Finlandiaa – Seuraa suorana

Sibelius-Akatemia haluaa kunnioittaa tunnetuinta oppilastaan kokoontumalla laulamaan Finlandia-hymnin Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi. Tapahtuma alkaa Helsingin senaatintorilla kello 12.00.

Katri Helena

Katri Helena pelkäsi nelikymppisenä elämänsä olevan kohta ohi – nyt 70 vuotta mittarissa

Kipinä laulamiseen syttyi pikkutyttönä Tohmajärvellä putkiradiota kuunnellessa. Nimikkoraitin synnyinpitäjäänsä saanut iskelmälaulaja viettää pyöreitä vuosia maanantaina 17. elokuuta 2015.

Mies näyttelytaulujen edessä Tampere talon talvipuutarhassa.

Sibelius vauhdittaa Tampereen Sävelen juhlavuotta

Tampereen Sävel juhlii 40-vuotista taivaltaan Jean Sibeliuksen voimalla. Suomen suurin kuorofestivaali kokoaa yhteen kymmeniä kuoroja ympäri maan.

Sekakuoro Ajanlaulu konsertoimassa Sauvosalissa

Sekakuoron konserttikin on hoivataidetta

Kemiläisen sekakuoro Ajan laulun puheenjohtaja Kari Hanhisuanto nappasi ajatuksen tv-ohjelmasta. – Hoivataide on niin kuvaava nimi tälle hommalle, että nappasin sen heti käyttöön. Peräti kuuden laitoksen väkeä kuljetetaan kuulemaan konserttia Kemissä.

Yle Areena logo.

Intohimoinen laulumies ei päästä irti musiikista

Kajaanilainen Reima Tikkanen johtaa tällä hetkellä Zeksdek-kuoroa, joka on harjoitellut tällä kertaa slaavilaisia lauluja lauantain konserttiin. Kuorolaiset laulavat sydämensä kyllyydestä, ja Tikkanen johtaa itseään säästelemättä.

Ajan laulun konsertista ilmoitus

Rakkauvella on Ajan laulun hyvää tekevä kevätkonsertti

82-vuotiaan Ajan laulun laulajissa löytyy pariskuntia ja toisen polven laulajia. Nykyinen johtaja Olavi Suokas vertaa kuoroa perheeseen ja kertoo porukkaa yhdistävän työväenhenkisyyden. Kevään konsertilla kuoro haluaa tehdä myös palveluksen huonommin liikkuville musiikin ystäville.

Jean Sibelius 1920-luvun alussa.

Väitöskirja paljastaa uuden Sibeliuksen kuoroteoksen

Säveltäjä Jean Sibeliuksen kuoroteoksista tehdyn väitöstutkimuksen yhteydessä löytyi yksi aiemmin kadoksissa ollut Sibeliuksen omakätinen käsikirjoitus sekä yksi uusi Sibeliuksen kuoroteos.

Sananen – Messuja ja isoja kirjoja

Kirjailija työnnetään joskus messulavalle kuin mestauslavalle. Piinaviikoilla kärsimys ja nautinto ovat lähellä toisiaan. Tässä tohinassa munat jäävät koristelematta.

80-vuotias Ajan Laulu juhlii

Kemiläinen sekakuoro Ajan Laulu juhlii lauantaina 80 vuotta kestänyttä taivaltaan. Sauvon juhlasalissa järjestettävässä konsertissa kuullaan esimerkiksi Kaj Chydeniuksen ja kuoron pitkäaikaisimman johtajan Sami Itkosen lauluja.

Oulun Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto

Jesus Christ Superstar Oulun Musiikkijuhlille

Rockooppera esitetään Oulun Teatrialla pääsiäisviikolla 2013. Lavalla nähdään ja kuullaan noin 160 esiintyjää.

Seitakuoron puheenjohtaja Timo Kotilainen

Kuorolaulu tarvitsee miehiä

Rovaniemeläinen Seitakuoro hakee uusia laulajia. Sekakuoron ongelmana on usein, että miesääniä ei ole tarpeeksi, kuoron puheenjohtaja Timo Kotilainen sanoo. Myös naisäänet ovat tervetulleita.

"Täällä on iloista veikkoa hirveästi"

Kun Savonlinna-kuoron miehet harjoittelevat stemmoja, siitä on vakavuus kaukana. Huumori ja laulamisen ilo ovat hyviä kyytipoikia.

Sekakuoro johtajineen harjoittelee

Televisio on nostanut kuorolaulun profiilia

Televisio-ohjelmat ovat lisänneet kiinnostusta kuorolauluun. Erityisesti nuorten miesten aktivoituminen näkyy, sillä oululainen mieskuoro Pohjan Laulu on saanut riveihinsä kymmenkunta uutta alle 25-vuotiasta laulajaa. Television kuoro-ohjelmat ovat johtaneet harhaankin, sillä toisinaan perinnekuoroon pyrkivät luulevat menevänsä rockia laulavaan viihdekuoroon.

Sotaveteraanien kuorot vaikenevat

Joukko laulua harrastavia sotaveteraaneja perusti Tampereen Sotaveteraanien Sekakuoron vuonna 1988. Samana vuonna aloitti toimintansa myös Hervannan Laulavat Veteraanit. Nyt molemmat kuorot ovat tulleet tiensä päähän ja lopettavat toimintansa. Sunnuntaina on jäähyväiskonsertin aika.

Vanajan nuorisokuorossa on noin 60 nuorta

Vanajan nuorisokuoro on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan Vanajan nuorisokuoro on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2011-2012. Yleisradion klassisen musiikin toimitus on valinnut vuoden nuorisokuoron vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa.

Goitse

Oulun irkkufestarit viisipäiväiseksi

Irlantilaiseen kulttuuriin panostava The Irish Festival of Oulu laajenee tänä vuonna viisipäiväiseksi tapahtumaryppääksi. Festivaali on yhtä päivää pitempi, koska lisääntyneeseen ohjelmistoon halutaan väljyyttä.

Jyväskyläläinen Ruamjai esiintyy Suomen paras kuoro -kilpailussa.

Keski-Suomi niittää mainetta kuorokilpailussa

Jyväskyläläinen Ruamjai raivasi lauantaina tiensä TV2:n Suomen paras kuoro -kilpailun finaaliin. Parhaan tittelistä on taistelemassa myös viime viikolla finaaliin selvinnyt Hankasalmelainen Voice. Kolmesta finalistikuorosta kaksi on keskisuomalaisia.

Ruamjai kuorokilpailun semifinaaliin

Jyväskyläläinen Ruamjai-kuoro jatkaa kilpailua Suomen parhaan kuoron tittelistä viimeisessä semifinaalissa lauantaina TV2:lla. Jyväskylän yliopiston musiikin laitoksen ja opettajankoulutuslaitoksen yhteydessä toimiva kuoro nostettiin takaisin mukaan kilpailuun viimeisen alkukarsinnan jälkeen tuomariston päätöksellä.

Vanajan Laulu Hämeenlinnasta

Vanajan Laulu lähtee täpinöissään laulukisaan

Hämeenlinnalainen sekakuoro Vanajan Laulu pääsi yhtenä 12 kuoron joukkoon kilpailemaan Suomen paras kuoro tittelistä. Joukko on niin innoissaan tv-kisasta, että johtaja joutuu pitämään jalkoja maan pinnalla.

Sekakuoro Kulkuset tavoittelee Suomen parhaan kuoron titteliä.

Kulkuset kisaa Suomen parhaan kuoron tittelistä

Suomen paras kuoro on jälleen hakusessa, ja himoittua titteliä tavoittelee tusinan verran kuoroja eri puolilta maata. Yksi niistä on turkulainen Sekakuoro Kulkuset.

Oululaiskuoro jälleen kuorokisaan

Oululainen kuoro on taas pohjoisin vaihtoehto valtakunnallisessa kuorokilvassa. TV2:n kuorokilpailuun osallistuva kuoroa ei ole kasattu vain tätä kilpailua varten, kuten äskettäin voittanutta oululaista Kuorosodan voittajaa. Oululaista Ja Rokki soi -sekakuoroa johtaa Jukka Pirttijärvi.

Ruamjai-kuoron nuorisoa ulkosalla

Suomen paras kuoro voi olla Ruamjai tai Voice

Kaksi keskisuomalaista kuoroa kilpailee Suomen parhaan kuoron tittelistä helmikuussa käynnistyvässä tv-ohjelmassa. Katsojat valitsevat parhaan kuoron huhtikuussa.

Tuula Rautkivi ja Ari-Pekka Mälkiä ovat mukana räppäri Asteen joukoissa Kuorosodassa.

Räppäri osaa johtaa kuoroa

Kuorosodassa ensimmäistä kertaa sunnuntaina joukkojaan luotsannut lahtelaisräppäri Aste kerää kehuja laulajiltaan. Epäilijät pohtivat alkuun, miten räppäri voi johtaa kuoroa. Lahden kuoron mukaan Aste hoiti tehtävänsä paremmin kuin hyvin. Tulevissa koitoksissa lahtelaisporukalla on vain yksi tavoite: voittaminen.

Yliopisto-opiskelijat Sanni ja Mikko Cassiopeian koelaulutilaisudessa.

Koelaulusta selviää hengissä

Sekakuoro Cassiopeia etsii riveihinsä uusia laulajia. Varsinkin miehistä on huutava pula. Sanni ja Mikko jännittivät koelaulua muiden mukana.

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan sekakuoro Cassiopeia.

Cassiopeialle neljäs äänilevy

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan sekakuoro Cassiopeia julkistaa viikonvaihteessa neljännen äänilevynsä. Ounapuu -nimisellä levyllä kuoro esittää pohjoismaista kuoromusiikkia.

Kuvassa lauluyhtye Vale.

Kuorot valtasivat Kannuksen

Omaleimaisuus ja monipuolisuus ovat kuorolaulussa päivän sanoja. Kannuksessa tyylit ja esiintyjät vaihtelevat, kun 25 kuoroa osallistuu kolmipäiväiseen festivaaliin. Taso vaihtelee tunnetuista esiintyjistä harrastajiin.

Opiskelijakuoro laulaa kirkkoveneissä

Opiskelijoista koostuva sekakuoro soutaa kirkkoveneillä lähiviikon aikana Höytiäisellä ja Pyhäselällä. Helsinkiläinen Wiipurilaisen Osakunnan Laulajat matkaa kirkkoveneillä esiintymään Kontiolahden, Rääkkylän ja Liperin kirkkoihin. Samalla raikuu laulu.

Kuopion Nuorisokuoro

Kuopion Nuorisokuoro esiintyy Tanskassa

Kuopion Nuorisokuoro matkustaa tällä viikolla Tanskaan. Nuorisokuoro edustaa Suomea huomenna Århusissa alkavassa pohjoismaisessa kuoro- ja kulttuurifestivaali Nordklang -tapahtumassa.

Sekakuoro Kulkuset Kööriakatemia 2009

Kulkusten Pojat Kööriakatemian voittoon

Sekakuoro Kulkuset on Kööriakatemian 2009 voittaja. Äärimmäisen tiukan ja jännittävän yleisöäänestyksen jälkeen heidän tulkintansa Laila Kinnusen Pojista kiilasi kärkeen ohi tuomariston suosikin.

Puolalan musiikkiluokkien Canticum -kuoro laulaa Tanssilaulun

Kööriakatemian suurin ja energisin kuoro taitaa olla 9. musiikkiluokkien muodostama ryhmä. Timo Lehtovaara on sovittanut Tanssilaulun 48 laulajan sekakuorolle.

Sekakuoro Kulkuset

Sekakuoro Kulkuset sai laulettavakseen Pojat

Pojat on varmasti Laila Kinnusen kaikista klassikoista yksi klassisimmista. Tämä ikihitti osui Sekakuoro Kulkusten esitettäväksi Turun Radion Kööriakatemiassa. Ovatko kuorolaiset tyytyväisiä arvan valintaan?

Sauriat-kuoro Lauantain toivotuissa

Sauriat-kuoro: Kalliolle kukkulalle

Kalliolle kukkulalle -laulu

Kööriakatemian arvontalappuja.

Kööriakatemian kuoroille arvottiin kappaleet

Varsinaissuomalaiset kuorot ottavat toisistaan jälleen mittaa Kööriakatemiassa. Toista kertaa järjestettävä kisa polkaistiin käyntiin perjantaina arpomalla kahdeksalle kuorolle kilpailukappaleet YLE Turun Radion suorassa lähetyksessä.

Pääsiäiskonsertti juhlistaa mieskuoron taivalta

Jyväskylä Sinfonian pääsiäiskonsertissa juhlistetaan Mieskuoro Sirkkojen 110-vuotista historiaa. Juhlavuoden kunniaksi kuoro on tilannut teoksen jyväskyläläiseltä säveltäjältä Erkki Raiskilta.

Yli puoli miljoonaa kulttuurille Turussa

Turun kaupungin kulttuurilautakunta päätti keskiviikkona tämän vuoden kulttuuriyhteisöjen avustuksista ja henkilökohtaisista apurahoista. Avustuksia sai 52 yhteisöä. Henkilökohtaisen apurahan saajia oli 44.

Kööriakatemia-kilpailun voitti Carmeninae

Turun Radion järjestämän Kööriakatemia-kilpailun on voittanut piikkiöläinen Carmeninae. Kuoro oli Kulkurin Sävel –konsertin tuomariston suosikki ja yleisöäänestyksen kakkonen. Kilpailuun osallistui kahdeksan kuoroa.

Yle Areena logo.

Pohjalainen polska

Pohjalaisten Osakuntien Laulajat esiintyi Ilmajoen Musiikkijuhlilla kesällä 1977. Kuoro esitti johtajansa Hannu Sinnemäen sovituksia pohjalaisista kansanlauluista.

Yle Areena logo.

Työnlaulajat: Köyhälistön laulu

"Köyhälistön laulu" eli "Köyhälistön marssi" on vanhimpia suomennettuja työväenlauluja. Se oli Saksan sosialidemokraattisen puolueen ensimmäinen taistelulaulu.

Kalle Holmberg johtaa Taistojen tiellä -laulun joukkoesitystä 1972

Kalle Holmberg: Taistojen tiellä

Teatterimies Kalle Holmberg johtaa esitystä Paattisissa 1972

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle