Uusimmat artikkelit
Tuoko teknologia turmion vai autuuden? Kerro ennustuksesi, suora lähetys Yle Radio 1:ssä la 18.6. klo 19!
Miten käy ihmisen, miten käy maailman?
Taidetyöpajan vetäjät yllättyivät yli 60-vuotiaiden anarkiasta – nykytaidefestivaalilla nähdään, millaisena he näkevät tulevaisuuden
Kuopiossa toteutetut työpajat ovat osa tämän vuoden ANTI-festivaalia. Lopputuloksena teemasta nähdään ja kuullaan kaksi eri teosta.
Scifin ei aina tarvitse ennustaa synkkää tulevaisuutta – uusi kirja kartoittaa utopioita ja kysyy, voiko molekyyliprintteri pelastaa maailman
Aurinkosydän - kaikuja paremmista tulevaisuuksista -novelliantologiassa tarkastellaan ihmiskunnan tulevaisuutta positiivisten visioiden kautta.
Ympäristöahdistus on yli sata vuotta vanha ilmiö: Akseli Gallen-Kallela huolestui metsähakkuista ja Aino Sibelius pyrki omavaraiseksi puutarhaviljelyllä
Ympäristönsuojelu ja lähiruoka olivat tuttuja 1800-1900-lukujen taitteessa vaikuttaneiden taiteilijoiden töissä ja kodeissa. Kolmen taiteilijakodin yhteisnäyttely Aikakoneita ja utopioita tuo kotimuseoihin myös nykytaideteoksia. Kokonaisuuden kattavana teemana on murroksista suurin, ilmastonmuutos.
Erikoiset taideteokset yllättävät ja hämmentävät Mikkelin kaupunkikuvassa – koronapandemian alla käynnistyvässä biennaalissa pohditaan millainen olisi parempi maailma
Viikonloppuna käynnistyvä ja toista kertaa Itä-Suomessa järjestettävä Nykytaiteen biennaali esittelee taiteilijoiden näkemyksiä paremmasta tulevaisuudesta. Utopioiden ympärille kietoutuva taidenäyttelyn suunnittelu alkoi sattumalta juuri ennen koronapandemiaa.
Vety on tärkeä keino vähentää päästöjä, mutta aivan kaikkeen se ei taivu – utopia meristä vellovina polttoainesäiliöinä on kiehtonut jo yli vuosisadan
VTT:n johtava tutkija Jari Ihonen kaipaa realismia ja kärsivällisyyttä vetytalouteen.

"Olemme rakentamassa uutta elämänmuotoa" – tieteiskirjailijat haluavat keskustella siitä, kuinka pitkälle robotiikan voi inhimillistää
Uusi kotimainen scifi-novellikoelma tarjoaa visioita tekoälyn kultaamasta maailmasta.

Aleksis Salusjärven kolumni: Mitä masentuneilta ihmisiltä voi oppia?
Koronaviruksesta voidaan päästä lopullisesti eroon, koska se ei näytä olevan mahdollista. Mutta mahdollisissa asioissa me näytämme epäonnistuvan, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi.

Finns Party MP’s firm gets full 100k grant from Business Finland
The scheme is intended to help companies affected by the coronavirus crisis, but the state agency's criteria has been questioned.

Kuusi Kainuun kuntaa ulkoistaa talous- ja henkilöstöpalvelut – "Emme lähde hakemaan mitään utopiaa"
Kunnat ovat tarkoin selvittäneet tarpeensa, jotta siirrosta ei seuraisi suuria yllätyksiä.
Divine Consultants tekee suomalaista animaatiohistoriaa – Sarjan luoja Juha Fiilin kertoo koskettavan tarinan teoksensa takaa
Miten Suomen ensimmäinen sarjakuva-animaatio syntyi?
Amos Rexin uusi näyttely ammentaa aineksia kirjallisuusklassikosta
Sen innoittaja on ollut Thomas Moren Utopia, jossa kaikki kuviteltavissa oleva voidaan rakentaa muovailtavasta ihmeaineesta.

Tekoälyä käytetään yhä enemmän nettikeskustelujen moderoinnissa: "Tekoäly on demokraattisempi kuin ihminen"
Tekoäly pystyy käsittelemään suuria viestimääriä ja sen hyviin puoliin kuuluu nopeus ja puolueettomuus. Liian nopealla moderoinnilla voi tosin olla myös haittapuolensa.
Millainen olisi maailma, jossa ei olisi taistelua? – Maryan Abdulkarim ja Sonya Lindfors kehottavat ihmisiä unelmoimaan enemmän
Millainen olisi maailma, jossa ei olisi taistelua?
Introducing the Finns – a "people with a future"
A film from 1965 corrects "wrong ideas about Finland."

Miten suhtautua Björkiin, joka laulaa utopioista banaaleissa kesäteatterilavasteissa? – lue tästä konserttiarvio
Yle Uutisten kulttuuritoimittaja kävi Björkin konsertissa Finlandia-talossa ja avaa samalla vaikeaa suhdettaan islantilaislaulajaan.

Työ vaatii nyt kaiken – yksityisyytesi, jopa tunne-elämäsi
Älykkään teknologian piti vähentää raatamista. Toisin kävi. Nyt juostaan kilpaa koneen kanssa ja stressaantuneita työntekijöitä elvytetään mietiskelykursseilla.

Suomi on jo niin rikas, ettei raha enää tuo lisää onnea – onnellisuusprofessorin mukaan meidän pitää nyt keskittyä vaurauden jakamiseen sen haalimisen sijaan
Suomessa on totuttu siihen, että hyvinvointi lisää onnellisuutta. Mutta onko kuppi tullut täyteen?
Erilaisia outoja ja keinotekoisia kaikuja… Avaruusromua 14.1.2018
Katsaus vuoden 2017 ulkomaiseen avaruusromu-tarjontaan.

Joona-Hermanni Mäkisen kolumni: Utopian tarpeessa
Ihannemaailma kuulosta epärealistiselta verrattuna käytännönläheiseen reaalimaailmaan. Utopiaa kuitenkin tarvitaan, ilman sitä ei maailmaa paranneta, kirjoittaa Joona-Hermanni Mäkinen.

Heikki Hiilamon kolumni: Perustulomilitantit
Suomessa kokeiltava perustulo on joillekin myös ideologia: pienelle ihmiselle annettava hyvitys ja kapitalistin kuritus, kirjoittaa Heikki Hiilamo.

Lukemista sunnuntaiksi: Baddingin syntymästä 70 vuotta, suomalaisen utopiayhteisön tragedia ja vierailu tuhansien suomalaisten teloituspaikoilla Venäjällä
Keräsimme sunnuntai-illaksi lukupaketin, jonka parissa viihdyt ja fiksuunnut.

Argentiinalainen Rosa Premuda sai 12-vuotiaana kuulla olevansa oikeasti Kaisa Saarinen – Jäljet johtivat viidakkoon ja tragediaan utopiayhteisössä
Argentiinan takamaille rakennettiin 1900-luvun alussa ihanne-Suomea, jossa kaikista piti tulla miljonäärejä. Toisin kävi.
Scifi-elokuvat kertovat meistä enemmän kuin haluaisimme myöntää
Jokainen scifi-elokuva kertoo ajasta, jolloin se on tehty.
Seksi vähissä? Erotiikka ja yhteiskuntautopiat kulkevat käsi kädessä
Tutustu tuoreeseen Pietari K. kävi täällä! -esseeseen
Tuhon ja toivon kirjat – Lue nämä, niin tiedät mikä meitä odottaa!
Dystopia kiinnostaa nykyihmistä.

Eurooppa vuonna nolla – entäpä jos EU:ta ei olisikaan?
Jos EU:ta ei olisi, se kannattaisi pikaisesti keksiä. Kun vanhoja kaunoja sorkitaan, on unioni pienen valtion turva.
Konrad Lehtimäki: Ylös helvetistä – Voiko rauhan saada aikaan aseilla?
Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1917 teokseen.
Georgian suomalainen osuusfarmi keksittiin saunassa
Alueen muut asukkaat suhtautuivat suomalaisiin suopeasti.
Kalifornian suomalaisutopia kaatui osaamattomuuteen ja pula-aikaan
Maanviljely Redwood Valleyssa ei menestynyt.

Tunneli Suomesta meren ali Ruotsiin – täysi utopia vai tulevaisuuden visio?
Suomen ja Ruotsin yhdistävä tunneli kuulostaa suuruudenhullulta, mutta molemmissa maissa on haluja selvittää hanketta.

Antisankari haaveilee ilmastonmuutoksen torjumisesta
Kirjoittaessaan romaaniaan Alexandra Salmela seurasi masentuneena ilmastonmuutoskeskustelua. Vaikka Salmela uskoo hienoihin aatteisiin ja ideoihin, hän ei luota ihmisen kykyyn panna niitä käytäntöön.

Kirjailija Alexandra Salmela: "Olen tullut maailmasta, jossa ilman mustaa huumoria ei pärjää"
Tamperelaiskirjailijan uutuusteoksessa eletään kuvitteellisissa maailmoissa ja irvaillaan kulutusyhteiskunnalle. Sankari- ja äitimyytit käännetään ylösalaisin. Salmelan mielestä on hyvä, jos vakavistakin aiheista voi kirjoittaa kieli poskessa.
Homo-utopiassa heteroseksistä rangaistaan homoseksillä
Homo-utopiassa heteroseksistä rangaistaan homoseksillä

Tutkijat varoittavat pitämästä Isisin riveihin liittyviä naisia pelkkinä jihadistimorsiamina – naisten muodostama uhka jää näkemättä
Naiset itse näkevät itsensä pyhiinvaeltajina, jotka lähtevät kehittämään Isisin hallitsemaa aluetta islamilaiseksi utopiaksi, kertovat brittitutkijat. Naisille tärkeää on myös aatetoveruus toisten naisten kanssa.

Kommentti: Australia Euroviisuissa, Suomi lentopallon Afrikan karsinnoissa?
Ovela manööveri voisi tuoda Suomelle huomattavasti paremmat mahdollisuudet olympialaisiin, arvelee Yle Urheilun Mikko Hannula.

Tuoreella päävalmentajalla kova linja – "Minun maajoukkueessani joko ollaan mukana tai ei olla"
Käsipallon uusi päävalmentaja ei halua houkutella pelaajia maajoukkueeseen. Hänen mukaansa vuoden 2020 EM-kisat eivät ole utopiaa.

Totta vai utopiaa: kaikki palvelut samalta nettisivulta? – katso videolta, mikä muuttuu
Suomessa saa jo paljon erilaisia julkisia palveluja sähköisesti. Ongelmana on palvelujen löytäminen. Hajallaan olevat sähköiset palvelut kootaankin nyt yhteen.
Kun Googlesta ja Facebookista tuli pahiksia
Voisiko Googlesta tulla netin paha Iso Veli? Toimittaja Esa Mäkinen kuvittelee dystopiaromaanissaan Totuuskuutio lähitulevaisuuden Suomen, jossa mahtava nettiä hallitseva yritys voi deletoida verkosta vaikkapa ihmiselämän - eniten maksavan pyynnöstä. Kuten usein dystopia-kirjallisuudessa, kuvitelma perustuu olemassaolevien kehitystrendien pohjalta spekuloinnille. Strada kutsui spekulointiin mukaan teknologiavisionääri Risto Linturin.

Design on "nimenomaan bisnestä" – tekijät haluavat samaan yhteisöön
Isojen yritysten huonot ajat ovat ajaneet designin ja muotoilun osaajia yrittäjiksi. Moni tekijä työskentelee mieluummin yhteisössä kuin yksin. Oulussa suunnitellaan uutta yhteistä työtilaa.

Eläkkeeltä Ahosen ja Ollin valmentajaksi – MM-mitali ei ole utopiaa
Sekä Janne Ahonen että Harri Olli ottivat yhteyttä Hannu Lepistöön saman vuorokauden aikana. Lepistö käski parivaljakkoa miettimään yön yli, haluavatko he tosissaan eläkeläistä valmentajaksi.

Mitä kettuhattu kertoo ristiriitaisesta luontosuhteesta?
Vanhat karvahatut kuvaavat ihmisen ristiriitaista suhdetta eläimiin ja yleensä luontoon, miettii hämeenlinnalainen taitelija Satu Kiuru. Ihminen hoivaa, tappaa, syö ja suojelee. Hänen kirpputoreilta haalimansa vanhat hatut ovat siirtyneet myös tiedostettua ja tiedostamatonta tutkiviin teoksiin. Tarkoitus ei ole julistaa ja tuomita, vaan pohtia luontoyhteyttä, niin luontoa kuin ihmistä itseäänkin.
Näkökulma: Säröjä onnelassa
Bhutanin onnellisuuspolitiikka on rakennettu osittain nepalilaisväestön sorron varaan. Voiko hyvän yhteiskunnan rakentaa, jos osalla sen jäsenistä ei ole kaikkia ihmisoikeuksia, miettii Bhutanissa vieraillut Ylen toimittaja Jaana Kanninen.

Stubb ja Wahlroos eri linjoilla kilpailukyvystä
Pääministeri Alexander Stubb (kok.) kommentoi sunnuntaina Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla Björn Wahlroosin Helsingin Sanomien haastattelussa esittämiä näkemyksiä Suomen talouden tilasta. Muun muassa Wahlroosin ehdotuksen yhteisöveron nollaamisesta Stubb kuittasi utopiaksi.

Gustav Hägglund toivoo puolustusliittoa Ruotsin kanssa
Puolustusvoimien entisen komentajan Rauhan utopia -kirja julkaistaan tänään.

Hägglund: Asevelvollisuus naisille, jos miehet synnyttävät
Puolustusvoimien entinen komentaja kirjoittaa tänään julkistetussa Rauhan Utopia -kirjassaan, että miehet korvaavat asevelvollisuudella naisille synnytyksestä ja lastenhoidosta aiheutuvaa rasitusta.
21.10. Teeman Elävä arkisto: Kaupungin tulevaisuus
Arkkitehtuuriutopiat ja metropolihaaveet 60-luvulla.

Aamun lehti voi saada tulevaisuudessa seuraa
Käytännön järjestelyt aamulehden saamiseksi keskipohjalaiskoteihin ovat jo pitkällä. Lehden jakavat kesäkuun alusta Kokkolassa kirjapainon palkkalistalla olevat, maakunnassa yrittäjät työntekijöineen. Samalla reissulla luukusta tulevat ainakin HSS-median lehdet, mahdollisesti myös Hesari. Eikä ajatus aamulehden mukana tulevasta päiväpostistakaan ole projektipäällikön mielestä utopiaa.

Janne taituroi ajoneuvoista liikkuvia tauluja
Liikenteen virrassa katse tarrautuu aika ajoin kiinni kauniiseen, ajoneuvon peltiin tehtyyn maalaukseen. Joensuulainen Janne Kaasinen on taituroinut vuosien varrella lukuisia maalauksia ajoneuvoihin, välillä jopa terveytensä kustannuksella.

Brittikirjailija ravistelee Pohjoismaita
Brittikirjailija on saanut Pohjoismaat ärtymään näkemyksellään Pohjolasta. Uudessa, syksyllä Suomessakin julkaistavassa kirjassaan, Michael Booth ravistelee brittien yltiöpositiivista kuvaa Pohjoismaista. Tapasimme Boothin Lontoossa.