Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Aleksis Salusjärven kolumni: Mitä masentuneilta ihmisiltä voi oppia?

Koronaviruksesta voidaan päästä lopullisesti eroon, koska se ei näytä olevan mahdollista. Mutta mahdollisissa asioissa me näytämme epäonnistuvan, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi.

Finns Party MP’s firm gets full 100k grant from Business Finland

The scheme is intended to help companies affected by the coronavirus crisis, but the state agency's criteria has been questioned.

Kuusi Kainuun kuntaa ulkoistaa talous- ja henkilöstöpalvelut – "Emme lähde hakemaan mitään utopiaa"

Kunnat ovat tarkoin selvittäneet tarpeensa, jotta siirrosta ei seuraisi suuria yllätyksiä.

Amos Rexin uusi näyttely ammentaa aineksia kirjallisuusklassikosta

Sen innoittaja on ollut Thomas Moren Utopia, jossa kaikki kuviteltavissa oleva voidaan rakentaa muovailtavasta ihmeaineesta.

Tekoälyä käytetään yhä enemmän nettikeskustelujen moderoinnissa: "Tekoäly on demokraattisempi kuin ihminen"

Tekoäly pystyy käsittelemään suuria viestimääriä ja sen hyviin puoliin kuuluu nopeus ja puolueettomuus. Liian nopealla moderoinnilla voi tosin olla myös haittapuolensa.

Introducing the Finns – a "people with a future"

A film from 1965 corrects "wrong ideas about Finland."

Miten suhtautua Björkiin, joka laulaa utopioista banaaleissa kesäteatterilavasteissa? – lue tästä konserttiarvio

Yle Uutisten kulttuuritoimittaja kävi Björkin konsertissa Finlandia-talossa ja avaa samalla vaikeaa suhdettaan islantilaislaulajaan.

Työ vaatii nyt kaiken – yksityisyytesi, jopa tunne-elämäsi

Älykkään teknologian piti vähentää raatamista. Toisin kävi. Nyt juostaan kilpaa koneen kanssa ja stressaantuneita työntekijöitä elvytetään mietiskelykursseilla.

Erilaisia outoja ja keinotekoisia kaikuja… Avaruusromua 14.1.2018

Katsaus vuoden 2017 ulkomaiseen avaruusromu-tarjontaan.

Joona-Hermanni Mäkisen kolumni: Utopian tarpeessa

Ihannemaailma kuulosta epärealistiselta verrattuna käytännönläheiseen reaalimaailmaan. Utopiaa kuitenkin tarvitaan, ilman sitä ei maailmaa paranneta, kirjoittaa Joona-Hermanni Mäkinen.

Heikki Hiilamon kolumni: Perustulomilitantit

Suomessa kokeiltava perustulo on joillekin myös ideologia: pienelle ihmiselle annettava hyvitys ja kapitalistin kuritus, kirjoittaa Heikki Hiilamo.

Argentiinalainen Rosa Premuda sai 12-vuotiaana kuulla olevansa oikeasti Kaisa Saarinen – Jäljet johtivat viidakkoon ja tragediaan utopiayhteisössä

Argentiinan takamaille rakennettiin 1900-luvun alussa ihanne-Suomea, jossa kaikista piti tulla miljonäärejä. Toisin kävi.

Scifi-elokuvat kertovat meistä enemmän kuin haluaisimme myöntää

Jokainen scifi-elokuva kertoo ajasta, jolloin se on tehty.

Seksi vähissä? Erotiikka ja yhteiskuntautopiat kulkevat käsi kädessä

Tutustu tuoreeseen Pietari K. kävi täällä! -esseeseen

Eurooppa vuonna nolla – entäpä jos EU:ta ei olisikaan?

Jos EU:ta ei olisi, se kannattaisi pikaisesti keksiä. Kun vanhoja kaunoja sorkitaan, on unioni pienen valtion turva.

Georgian suomalainen osuusfarmi keksittiin saunassa

Alueen muut asukkaat suhtautuivat suomalaisiin suopeasti.

Kalifornian suomalaisutopia kaatui osaamattomuuteen ja pula-aikaan

Maanviljely Redwood Valleyssa ei menestynyt.

Kumpi on sinun tulevaisuutesi: työkalut itse tehden vai pilvestä poimien?

Muinaisia tapoja noudattava elää omavaraistaloudessa ja valmistaa kaikki tarvekalut omin käsin. Vai tuntuisiko helpommalta hankkia uusi tietokone, joka tuo verkon mahdollisuudet ulottuville jopa ilman nettiyhteyttä?

Tunneli Suomesta meren ali Ruotsiin – täysi utopia vai tulevaisuuden visio?

Suomen ja Ruotsin yhdistävä tunneli kuulostaa suuruudenhullulta, mutta molemmissa maissa on haluja selvittää hanketta.

Antisankari haaveilee ilmastonmuutoksen torjumisesta

Kirjoittaessaan romaaniaan Alexandra Salmela seurasi masentuneena ilmastonmuutoskeskustelua. Vaikka Salmela uskoo hienoihin aatteisiin ja ideoihin, hän ei luota ihmisen kykyyn panna niitä käytäntöön.

Kirjailija Alexandra Salmela: "Olen tullut maailmasta, jossa ilman mustaa huumoria ei pärjää"

Tamperelaiskirjailijan uutuusteoksessa eletään kuvitteellisissa maailmoissa ja irvaillaan kulutusyhteiskunnalle. Sankari- ja äitimyytit käännetään ylösalaisin. Salmelan mielestä on hyvä, jos vakavistakin aiheista voi kirjoittaa kieli poskessa.

Homo-utopiassa heteroseksistä rangaistaan homoseksillä

Homo-utopiassa heteroseksistä rangaistaan homoseksillä

Tutkijat varoittavat pitämästä Isisin riveihin liittyviä naisia pelkkinä jihadistimorsiamina – naisten muodostama uhka jää näkemättä

Naiset itse näkevät itsensä pyhiinvaeltajina, jotka lähtevät kehittämään Isisin hallitsemaa aluetta islamilaiseksi utopiaksi, kertovat brittitutkijat. Naisille tärkeää on myös aatetoveruus toisten naisten kanssa.

Kommentti: Australia Euroviisuissa, Suomi lentopallon Afrikan karsinnoissa?

Ovela manööveri voisi tuoda Suomelle huomattavasti paremmat mahdollisuudet olympialaisiin, arvelee Yle Urheilun Mikko Hannula.

Tuoreella päävalmentajalla kova linja – "Minun maajoukkueessani joko ollaan mukana tai ei olla"

Käsipallon uusi päävalmentaja ei halua houkutella pelaajia maajoukkueeseen. Hänen mukaansa vuoden 2020 EM-kisat eivät ole utopiaa.

Totta vai utopiaa: kaikki palvelut samalta nettisivulta? – katso videolta, mikä muuttuu

Suomessa saa jo paljon erilaisia julkisia palveluja sähköisesti. Ongelmana on palvelujen löytäminen. Hajallaan olevat sähköiset palvelut kootaankin nyt yhteen.

Design on "nimenomaan bisnestä" – tekijät haluavat samaan yhteisöön

Isojen yritysten huonot ajat ovat ajaneet designin ja muotoilun osaajia yrittäjiksi. Moni tekijä työskentelee mieluummin yhteisössä kuin yksin. Oulussa suunnitellaan uutta yhteistä työtilaa.

Eläkkeeltä Ahosen ja Ollin valmentajaksi – MM-mitali ei ole utopiaa

Sekä Janne Ahonen että Harri Olli ottivat yhteyttä Hannu Lepistöön saman vuorokauden aikana. Lepistö käski parivaljakkoa miettimään yön yli, haluavatko he tosissaan eläkeläistä valmentajaksi.

Mitä kettuhattu kertoo ristiriitaisesta luontosuhteesta?

Vanhat karvahatut kuvaavat ihmisen ristiriitaista suhdetta eläimiin ja yleensä luontoon, miettii hämeenlinnalainen taitelija Satu Kiuru. Ihminen hoivaa, tappaa, syö ja suojelee. Hänen kirpputoreilta haalimansa vanhat hatut ovat siirtyneet myös tiedostettua ja tiedostamatonta tutkiviin teoksiin. Tarkoitus ei ole julistaa ja tuomita, vaan pohtia luontoyhteyttä, niin luontoa kuin ihmistä itseäänkin.

Näkökulma: Säröjä onnelassa

Bhutanin onnellisuuspolitiikka on rakennettu osittain nepalilaisväestön sorron varaan. Voiko hyvän yhteiskunnan rakentaa, jos osalla sen jäsenistä ei ole kaikkia ihmisoikeuksia, miettii Bhutanissa vieraillut Ylen toimittaja Jaana Kanninen.

Stubb ja Wahlroos eri linjoilla kilpailukyvystä

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) kommentoi sunnuntaina Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla Björn Wahlroosin Helsingin Sanomien haastattelussa esittämiä näkemyksiä Suomen talouden tilasta. Muun muassa Wahlroosin ehdotuksen yhteisöveron nollaamisesta Stubb kuittasi utopiaksi.

Gustav Hägglund toivoo puolustusliittoa Ruotsin kanssa

Puolustusvoimien entisen komentajan Rauhan utopia -kirja julkaistaan tänään.

Hägglund: Asevelvollisuus naisille, jos miehet synnyttävät

Puolustusvoimien entinen komentaja kirjoittaa tänään julkistetussa Rauhan Utopia -kirjassaan, että miehet korvaavat asevelvollisuudella naisille synnytyksestä ja lastenhoidosta aiheutuvaa rasitusta.

21.10. Teeman Elävä arkisto: Kaupungin tulevaisuus

Arkkitehtuuriutopiat ja metropolihaaveet 60-luvulla.

Aamun lehti voi saada tulevaisuudessa seuraa

Käytännön järjestelyt aamulehden saamiseksi keskipohjalaiskoteihin ovat jo pitkällä. Lehden jakavat kesäkuun alusta Kokkolassa kirjapainon palkkalistalla olevat, maakunnassa yrittäjät työntekijöineen. Samalla reissulla luukusta tulevat ainakin HSS-median lehdet, mahdollisesti myös Hesari. Eikä ajatus aamulehden mukana tulevasta päiväpostistakaan ole projektipäällikön mielestä utopiaa.

Janne taituroi ajoneuvoista liikkuvia tauluja

Liikenteen virrassa katse tarrautuu aika ajoin kiinni kauniiseen, ajoneuvon peltiin tehtyyn maalaukseen. Joensuulainen Janne Kaasinen on taituroinut vuosien varrella lukuisia maalauksia ajoneuvoihin, välillä jopa terveytensä kustannuksella.

Brittikirjailija ravistelee Pohjoismaita

Brittikirjailija on saanut Pohjoismaat ärtymään näkemyksellään Pohjolasta. Uudessa, syksyllä Suomessakin julkaistavassa kirjassaan, Michael Booth ravistelee brittien yltiöpositiivista kuvaa Pohjoismaista. Tapasimme Boothin Lontoossa.

Usko terveen koulun saamiseen koetuksella Launeella

Launeen koulun sisäilmaongelmia ja korjaustoimia valottavaa raporttia esiteltiin koulun henkilökunnalle. Koulun kohtalo on vielä avoinna. Rehtori uskoo, että rakennus korjataan.

Valokuvaaja ikuisti, miten Sotshia rakennettiin palmupuiden takana

Valokuvaaja Paula Sundell on ottanut Sotshista kuvia, joissa todellisuus sekoittuu utopiaan. Vanhan kylpyläkaupungin rakennustyömaat piilotettiin paratiisimaisemien taakse.

Palossa tuhoutuneen ikivanhan tiibetiläiskylän sammutusjärjestelmä oli suljettu

Palotutkijoiden mukaan tuhoisa tulipalo sai alkunsa Shangri-Laksikin kutsutun kylän majatalosta, jossa viallinen pistorasia oli sytyttänyt verhon palamaan.

Lähes 300 rakennusta tuhoutui Shangri-Lan muinaisen tiibetiläiskylän palossa

Viranomaisten mukaan 1300 vuotta vanhan Dukezongin kylän tulipalo aiheutti mittavat vahingot.

Yrittäjyyden alku on ideassa ja innostuksessa

Pahimmillaan yrityksen liiketoimintasuunnitelma luo yrittäjälle tunteen, että homma on hallussa, vaikka toiminta junnaa paikallaan. Päätökset pitää tehdä itse, eikä niitä voi ulkoistaa pakolliseen paperityöhön. Monia asioita ei voi muuttaa, mutta asenteen on oltava yrittäjällä kohdillaan.

Samuel Haanpää siirtyy pelaamaan Espanjaan

203-senttinen Samuel Haanpää pelaa ensi kaudella Espanjan kakkosliigassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle