Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuka keksi ämpärijonon? Testaa tietosi kulttuurin muovihistoriasta!

Tietovisa sinulle, joka olet joskus käyttänyt muovia.

Barbie on jo 60-vuotias: katso, miten muoti-ikoni on muuttunut vuosien varrella

Barbie on ollut alusta asti tyyli-ikoni ja muotisuunnittelijoiden muusa.

Lauantai 9.3.2019 (radio)

Pääministeri Juha Sipilä myöntää, että sote-uudistuksesta yritettiin kerralla liian isoa. Suhtautuminen maahanmuuttoon jakaa ihmisiä Suomessa. Pohjois-Korea valmistelee ehkä ohjuksen tai satelliitin laukaisua. Barbie-nukke täyttää 60 vuotta.

Onnea Barbie 60 vuotta

Ikoninen nukke esiteltiin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa 9. maaliskuuta 1959.

Askarrellaan: Tildan sovituskoppi

Vilja askartelee Tildan suunnitteleman sovituskopin

Maailman kuuluisin nukke on sekä muotitietoinen että itsenäinen nainen: "Alussa epäiltiin, että meneekö Barbie kaupaksi ollenkaan"

Kansallismuseossa avautuu perjantaina laaja Barbie – The Icon -näyttely. Suosittu nukke on yhdistetty vuosikymmenten aikana muotiin ja tyyliin, mutta etenkin alkuaikoinaan sillä oli myös vallankumouksellisia piirteitä.

Barbie pukeutui hijabiin – muslimi-Barbien esikuvana rajoja rikkonut yhdysvaltalainen olympiaurheilija

58-vuotiaasta suosikkinukesta on viime aikoina julkaistu mitä erilaisempia versioita niin vartalon kuin hiusten-, silmien- ja ihonvärinkin suhteen. Nyt Barbie pukeutuu kuitenkin ensi kertaa muslimivaatteisiin.

Nukke, joka ihastuttaa ja vihastuttaa on keräilijän silmäterä – Barbien suosion salaisuus on keräilyarvo

Tänään torstaina 58 vuotta täyttävä Barbie-nukke muuttuu aikansa mukana, mutta säilyy tunnistettavana.

Muumimukeja, pelikortteja, kolikoita, mitä sinä keräät? Kuvaa meille kokoelmasi

Erilaisien esineiden ja tavaroiden keräileminen täyttää hyllyt ja kansiot nopeasti. Mitä sinä keräät? Lähetä meille kuva joko sosiaalisen median tai artikkelissa olevan linkin kautta.

"Se on aika litistynyt!" – Hydrauliikkamies murskasi koululaisten valitsemat tavarat

Tamperelaisen Lauri Vuohensillan Youtube-videoilla on lähes 60 miljoonaa katselukertaa. Uusin murskausvideo syntyi – tällä kertaa Yle Areenaan – kun koululaiset valitsivat prässättäväksi barbin, kännykän ja kaukosäätimen.

Aikuinenkin voi ilmaista itseään nukeilla: "Saska on sitä mitä mä tahdon joskus olla"

Nuket kertovat tamperelaisen Sami Malmbergin elämästä sosiaaliseen mediaan lisätyissä kuvissa. Tarinat ovat itseilmaisun muoto, mutta myös terapiaa ja tapa tutustua uusiin ihmisiin.

Lelujätin ongelma: Tyttöjä ei kiinnosta

Mihin leluihin markkinavoimat uskovat, kun Tähtien sota -krääsän kova myyntipiikki on taittunut?

Hijab-barbie haluaa inspiroida muslimityttöjä

Nigerialaisnainen antoi Barbielle uuden roolin – huivia käyttävällä Hijarbiella on Instagramissa jo yli 15 000 seuraajaa.

Lelujäteiltä toivotaan yhä realistisempia hahmoja: Barbien vyötärö leveni viimein

Lelujätit Mattel ja Lego ovat muokanneet lelujaan asiakaspalautteen vuoksi. Yritysten tuotteita pidetään vaikutusvaltaisina, sillä niillä leikkivät miljoonat lapset ympäri maailman.

Suositun lasten lelun eroottinen esikuva löytyy aikuisten viihteestä

1950-luvulla markkinoille tullut Barbie-nukke löysi tiensä suosioon ympäri maailman. Harva tietää, että nuken esikuvana oli saksalainen aikuisille suunnattu pin-up-nukke.

Tyttöjen kaveriporukassa jokainen saa omaa tilaa

Sunnuntaina 11.10. vietetään YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää. Yle Turku varusti tet-harjoittelijansa nauhurilla ja pääsi seuraamaan, minkälaisia tämän päivän tytöt ovat.

80-luvun lelut arvotavaroita – Kaalimaan kakarasta pyydetään satoja euroja, He-Manin tukikohdasta 13 000 euroa

Parhaan hinnan saaminen edellyttää yleensä, ettei toivelelulla ole koskaan leikitty.

Myös varakkailla asuinalueilla asuu lapsia, joiden vanhemmilla ei ole rahaa lasten joululahjoihin

Saattaa olla, että sinunkin naapurissasi asuu lapsi, joka ei saa joululahjoja. Naapurin lasta voi ilahduttaa ostamalla pukin konttiin Lego-paketin tai Barbie-nuken vaikkapa serurakuntien joulahjakeräysten kautta. Auttamishalu on kasvanut viime vuosina ja erityisesti näin joulun alla lähellä asuvia vähävaraisia halutaan muistaa.

Melodica, pleikkari, Barbiet, Kaalimaan kakarat – Mitkä ovat sinun sukupolvesi tavarat?

Mitkä esineet tai tavarat ovat kulkeneet sinun sukupolvesi matkassa? Haemme juuri sinun nuoruutesi ikonisia esineitä: tietyt farkut, polkupyörä tai vaikkapa sen hetken hienoin pelikonsoli! Ota kuva ja me koostamme niistä gallerian.

Nimimerkki "Sohvi" sai miehet ymmälleen – voiko nainen olla kiinnostunut traktoreista?

Masinistien verkkosivuilla vallitsee miesten ylivoima, mutta reilu meininki takaa neuvot ja varaosat sukupuoleen tai traktorimerkkiin katsomatta. Pientä naljailua saa toki kaupanpäällisenä.

Madridin Barbie-tapahtumassa nuket puettiin pukuloistoon – video

Tapahtumaan osallistuneet barbien keräilijät olivat luoneet nukeille uuden meikin ja pukeneet ne haluamiinsa asuihin.

Barbien monet kasvot paljastuvat tuunaajan hyppysissä – kuvagalleria

Oululaisen Matleena Vartiaisen käsittelyssä suosikkinukke voi muuntua vaikkapa historialliseksi leidiksi, enkeliksi tai portoksi.

Barbielle Manson: Barbeilu on minulle taideprojekti

Barbie-nukelta näyttäminen on Barbielle Mansonille elämäntapa. – Haluan koetella omia rajojani. Tämä on minulle taideprojekti ja tapa toteuttaa itseäni, Barbielle kertoi aamu-tv:n haastattelussa.

Vasta viidessadas Barbie on nukkeharrastajalle liikaa

Aikuisena nukkeharrastukseen koukkuun jäänyt Heidi Veräjäntausta haaveilee Marie Antoinette Barbiesta ja tapaa kaltaisiaan alan konferensseissa eri puolilla maailmaa. Nukkeja on kertynyt siinä määrin, että hän pitää lukua niistä tietokoneen taulukkolaskentaohjelmalla.

Tutkimus: Rouva Perunapää päihittää Barbien tyttöjen "ammatinvalinnanohjaajana"

Yhdysvaltalaistutkimuksessa selvitettiin leikkikalujen vaikutusta tyttöjen käsityksiin siitä, mitä naiset voivat tehdä työkseen. Barbeilla leikkineet tytöt arvioivat sopivansa harvempaan ammattiin kuin Rouva Perunapäällä leikkineet tytöt.

Perinteinen nukke ei enää kulje pikkutytön kainalossa

Vauvanuket kuuluvat luontevasti pienimpien lasten leikkeihin. Sen sijaan pikku tyttöä esittäviä nukkeja ei hoivaa enää kukaan. Nukkerepertuaarissa tehdään iso aikahyppy vauvasta teini-ikään, jossa lapsuus ikään kuin ohitetaan kokonaan. Tyttöjen käsissä näkee sen sijaan teinityttöjä esittäviä Friends-legoja tai esimerkiksi Barbieita sekä eläinhahmoja.

"Ihmisten kuvitelma päiväkodeista on, että siellä ne vain leikkivät"

Päiväkotitoimintaa on ruodittu tällä viikolla. Kauhistelun aiheeksi ovat joutuneet muun muassa liukuhihnakasvatus ja hoitajien vaihtuvuus. Ylämaan päiväkodin johtaja on seurannut tarkasti vallitsevaa keskustelua ja toivoo, että päiväkoteihin tultaisiin tutustumaan pidemmän kaavan kautta.

Moni on ostanut jo joululahjat

Joulukauppa on jo alkanut, sillä moni haluaa ostaa joululahjat ennen ruuhkia. Myös muut jouluvalmistelut ovat monissa perheissä täydessä vauhdissa.

Mitä Barbie voi opettaa elämästä?

Mirja Pyykkö sukeltaa nukkemaailmaan.

Sanna Ukkola: Taskukokoiset lolitat

Kasvavatko pikkutytöt aikuisiksi liian varhain, kysyy Sanna Ukkola blogikirjoituksessaan.

Vaaleanpunainen unelma sai Vallatkaa barbitalo -liikkeen näkemään punaista

Berliinissä ensi viikolla avattavaa Barbien Unelmataloa moititaan seksistiseksi.

Vatikaani tahtoo kaljun Barbien

Syöpäsairaan kemoterapiahoito johti Facebook-kampanjaan, joka puolestaan innoitti kaljujen barbie-nukkejen lahjoituksiin. Tapaus on liikuttanut Vatikaania, joka toivoo leluvalmistaja Mattelilta kalju-Barbien pääsevän kauppoihin.

Prinssi Williamista ja herttuatar Catherinesta tehtiin näköisbarbit

Barbie-nukesta tunnettu yhdysvaltalainen leluyhtiö Mattel on julkaissut prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen ensimmäisen hääpäivän kunniaksi pariskunnasta näköisnuket. Barbien keräilysarjaan kuuluvat nuket on puettu Cambridgen herttuaparin häissään käyttämiin asuihin.

Simpsonit häädetään Iranista - Teräsmies on yhä tervetullut

Iran on kieltänyt Simpsons-hahmoja esittävien nukkien maahantuonnin ja myynnin, kertoo uutistoimisto AP. Maassa lasten ja nuorten kehitystä tarkkailevan instituutin mukaan Simpsonit edustaa läntistä kulttuuria, jollaista ei Iraniin haluta.

Iran poistattaa Barbie-nukkeja kaupoista

Iranin siveyspoliisi on kauppiaiden mukaan ryhtynyt poistattamaan Barbie-nukkeja myynnistä. Barbie julistettiin jo 90-luvulla Iranissa epäislamilaiseksi kulttuurin tuhoajaksi, mutta tätä ennen myyntiin ei ole puututtu.

Barbiet vaativat itselleen oman huoneen

Barbieihin hurahtunut Heidi Veräjäntausta haalinut itselleen hurjan kokoisen kokoelman. Arvokkaat esineet valtaavat yhden huoneen Veräjäntaustan kotoa.

Barbie lopettaa sademetsien riistämisen

Yhdysvaltalainen lelujätti Mattel on päättänyt ryhtyä pakkaamaan lelunsa ympäristöystävällisempiin pakkauksiin. Mattelin päätös syntyi luonnonsuojelujärjestö Greenpeacen kuukausia jatkuneen kritiikin jälkeen. Mattel valmistaa muun muassa maailmankuulua Barbie-nukkea.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle