Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ylioppilaslakki

Asiantuntijat kehottavat syksyn valmistujaisissa varovaisuuteen: näin estät juhlien muuttumisen koronalingoksi

Syksyn ylioppilasjuhlat kannattaa pitää pieninä, jotta ne voi järjestää turvallisesti.

Ylioppilaslakki värikästä taustan päällä

Onnea syksyn ylioppilaille! Katso Ylen ylioppilaskoneesta, kuka saa valkolakin ja millaisia arvosanoja Suomen lukioissa on kirjoitettu

Uudet ylioppilaat saavat lakkinsa perjantaina 3. joulukuuta. Ylen ylioppilaskone kertoo syksyllä valmistuvien nimet ja tilastotietoja kaikista Suomen lukioista.

Juho Mettovaara istuu isolla kivellä Oulun lyseon pihamaalla. Sää on pilvinen.

Valmistuva Juho Mettovaara opiskeli ison osan lukiosta etänä ja uskoo sen näkyvän tuloksissa

Mahdollisuus hajauttaa kokeet useampaan kertaan on lisännyt syksyn ylioppilaskirjoitusten suosiota.

Savonlinnan lyseon lukion abiturientti Elisa Sairanen on opiskellut kotinsa kuistilla.

Korona stressaa enemmän kuin ruotsin kirjoitus – "Entä jos sairastun", pohtii Elisa Sairanen, jonka ylioppilasjuhlat siirtyivät jo kerran

Elisa Sairasen ja Siiri Kirmasen ylioppilasjuhlat siirtyivät, koska he eivät päässeet keväällä ruotsin kirjoituksiin korona-altistumisen takia. Nyt Savonlinnan lyseon lukion abiturientit valmistautuvat kirjoituksiin toistamiseen.

Sanni Laitalainen ja Elias Heikkinen seisovat Hollihaan juhlasalissa vanhojenpäivänä

Puolen vuoden odotus palkittiin: keväältä siirtyneet vanhojentanssit toteutuivat Kokkolassa erityisjärjestelyin – "Kyllä tätä on odotettu!"

Pitkä väli harjoitusten ja itse tanssien välillä ehti jo viedä askeleet mielestä, mutta heti ensimmäisen esityksen jälkeen Elias Heikkisen ja Sanni Laitalaisen fiilis oli hyvä. Ja jano kova.

Lucy Kennedy ja Nino Rissanen

Tanssiaiset peruttu – vanhojen päivä muuttui Lahdessa pettymysten päiväksi

Kauan odotetun tanssiaispäivän riemu ja jännitys jää tämän vuoden lahtelaisabeilta kokematta, kun keväältä siirretyt vanhojen tanssit peruttiin koronan vuoksi kokonaan. Katso tästä kuvat ikuisesti piiloon jäävästä pukuloistosta!

ylioppilaslakki

Koronan takia siirtyneet lakkiaiset järjestetään Forssassa suljetuin ovin

Jokainen ylioppilas saa kutsua juhliin kaksi omaistaan, mikä merkitsee sitä, että juhlaväki voidaan tilaisuudessa hajauttaa etäälle toisistaan.

Nana Yang iloitsee valmistumisesta: "Nyt ovet aukeavat"

FC Hongan Nana Yang sai painaa valkolakin päähänsä, Yalen yliopisto kutsuu elokuussa – "On tämä ihan tajutonta"

Yle Urheilu oli mukana karkeloissa, kun FC Hongan runkopelaajiin kuuluva puolustaja Nana Yang juhli lauantaina lakkiaisiaan Espoossa. Elokuussa hänen pelaajauransa saa uuden suunnan Yhdysvaltojen kovassa yliopistosarjassa.

Anni Saastamoinen. 21.4.2021.

Anni Saastamoinen: Lakkiaispäivänä paistoin pizzaa 11 tuntia, koska en halunnut osallistua luokkatovereideni juhliin 

Kun mediassa nousevat keväisin esiin menestystarinat ja tukun laudatureita kirjoittaneiden tulevaisuusnäkymät, painuvat tuhannet hartiat lysyyn epäonnistumisen pelon ja paineiden alla, kirjoittaa Saastamoinen.

En kvinna håller i en studentmössa i sina händer.

Pohjois-Pohjanmaalla lukiot järjestävät ylioppilasjuhlansa pääosin pienillä vierasmäärillä

Vaikka kokoontumisrajoitukset on nyt maakunnassa poistettu, on yleistä, että ylioppilas voi kutsua yhdestä kolmeen vierasta läsnäolevaksi koulun järjestämään ylioppilasjuhlaan. Juhlia voi seurata monissa lukioissa myös striimin välityksellä.

Ylioppilaslakki omenapuussa.

Kainuussa lakkiaisiin pääsevät myös läheiset paikan päälle: osa juhlista striimataan

Vieraiden määrä per oppilas vaihtelee Kainuun lukioissa kahdesta kahdeksaan. Useissa kouluissa on myös vieraille varattu numeroitu paikka.

Ennusteanimaatio 30.5.-6.6.

Kunhan maanantain sateista selvitään, suomalaisia hemmotellaan alati lämpenevällä kesäsäällä – "Juhlien puolesta näyttää hyvältä"

Ensi viikonlopun valmistujaisia kohti mentäessä hellelukemia hätyytellään ainakin Lapissa. Vaikka kevät on ollut poikkeuksellisen sateinen, kotimainen varhaisperunakin ehtii lakkiaispöytään.

Maarit Kuusiluoto-Männikkö osoittaa oppikirjaa miehensä vieressä keittiön pöydän ääressä

Viisikymppinen aviopari luki yhdessä itselleen valkolakit – elämänkokemus auttoi kirjoituksissa

Ruusuntuoksuinen unelma juhlista siivitti porilaispariskunnan hakemaan lukio-opintoihin aikuisiällä. Yhteinen uurastus palkitaan tänä keväänä valkolakein.

ylioppilaslakki

Kontiolahti siirtää vanhojen tanssit syksyyn ja striimaa lakkiaiset

Vanhojen tanssit siirretään syksyy opiskelijoiden toiveesta. Lakkiaiset järjestetään rajatun yleisön edessä mutta striimataan verkkoon.

Kevään ylioppilaat Hala ElTapgi (vas.) ja Aya Elshafei (vas.) poseeraavat epäskarppina ylioppilaslakki skarppina etualalla 23.5.2017 / Stockmann Itäkeskus

Ylioppilaiden yhteisjuhlat siirtyvät elokuulle Kokkolassa – Poikkeusjärjestely voimassa jo toista kertaa

Kevätlukukauden päättymistä juhlitaan Kokkolassa koronan varjossa. Ylioppilaat saavat todistuksensa kouluilla vähäeleisesti, eikä yhteisiä juhlia järjestetä nyt kesäkuun alussa. Myös perheiltä toivotaan malttia juhlimiseen.

Ylioppilaat odottavat autoissaan lakitusvuoroaan.

Simon ylioppilaille drive in -lakitus kesäkuussa – Meri-Lapin ylioppilaat juhlivat eri tahtiin

Tornio, Keminmaa ja Ylitornio päättivät odottaa elokuulle. Simossa, Kemissä ja Tervolassa juhlitaan jo kesäkuussa. Simon juhlassa otetaan mallia Ilmajoen lukion viime kevään ideasta.

Nella Kaunisto sovittamassa rippimekkoaan pukuliikkeessä.

Epävarmuus vaivaa yhä juhlien järjestäjiä – Nella Kauniston rippijuhlia lykättiin suosiolla: "Ei haittaa, vaikka nyt ei pystytä juhlimaan"

Ylioppilas- ja valmistujaisjuhlat aloittavat kesän juhlasesongin, mutta koronatilanne on edelleen osassa maata vakava. Silti isojakin juhlia pidetään. Juhlia suunnittelevat miettivät tarkkaan, uskaltaako juhlat järjestää ja mitä varotoimia tarvitaan.

Ylioppilaslakki omenapuussa.

Omaiset pääsevät lakkiaisjuhliin useissa Pohjois-Savon lukioissa

Korona-ajan jatkuminen muuttaa käytäntöjä, mutta useimmissa lukioissa koululle voi tulla ainakin pari ylioppilaan läheistä. Lähes kaikki lukiot myös tekevät lakkiaisista suoran verkkolähetyksen.

Kasa ylioppilaslakkeja

Pohjois-Karjalan lukioissa järjestetään ylioppilasjuhlat, mutta korona vaikuttaa jälleen käytännön järjestelyihin

Lukioiden juhlallisiin lakkiaisiin on enää noin kaksi viikkoa, mutta vieläkään lukioissa ei tiedetä varmuudella, millaiset juhlat missäkin voidaan järjestää. Siihen vaikuttaa sekä aluehallintoviraston että kuntien omat koronalinjaukset.

Savonlinnan lyseon lukion abiturientti Siiri Kirmanen istuu työpaikkansa lastauslaiturilla.

Siiri Kirmanen ei halunnut välivuotta lukion jälkeen, mutta korona päätti toisin: "Oli vain pakko sopeutua"

Osa Savonlinnan lyseon lukion abeista joutui yllättäen kesken yo-kirjoitusten koronakaranteeniin. Karanteenin takia väliin jäänyt koe siirsi kolmen abin valmistumisen syksyyn.

ylioppilaslakki

Lahden ylioppilaat lakitetaan pienillä porukoilla – lähipiiri voi seurata netistä

Valtaosa abiturienteista toivoi, että lakkiaisjuhlat järjestetään rajoitetusti kesäkuussa sen sijaan, että ne olisi siirretty elokuulle.

Skylt utanför ÅUCS där det visas var coronaprovtagningarna görs.

Lasten ja nuorten harrastuksissa lähikontaktit sallittuja – Varsinais-Suomi pysyy leviämisvaiheessa

Vapun juhlinta ei näytä merkittävästi lisänneen koronatartuntoja.

Piirroshahmot heittävät läpyt ylioppilaslakit päässään.

Onnea uusille ylioppilaille! Katso valmistuvien nimet ja kaikkien Suomen lukioiden arvosanatiedot Ylen ylioppilaskoneesta

Lakkiaisia vietetään lauantaina 5. kesäkuuta. Ylioppilaskoneesta voit nähdä, ketkä kaikki saavat valkolakin. Kone kertoo myös, millaisia arvosanoja abit kirjoittivat maan eri lukioissa.

Erika Sahla

Keväällä ylioppilaskirjoituksiin osallistuneet saavat tänään tiedot tuloksista – Tuore ylioppilas Erika Sahla odottaa innolla opiskelijaelämää

Yle on julkaissut ylioppilaskoneen, josta voi tarkastaa valkolakin saajat. Monelle kirjoittaneelle on helpotus saada viimein tietää lopulliset pisteet. Juhlia vietetään tänäkin vuonna koronarajoitusten ehdoilla.

Ylioppilaslakki omenapuussa.

Lappeenrannan ja Imatran ylioppilaat aiotaan lakittaa ilman yleisöä – pienet ylioppilasjuhlat ehkä mahdollisia

Kuuden henkilön kokoontumissuositus voi lieventyä 20 henkilöön, jos koronavirustilanne kohenee edelleen.

Suomalaisia ylioppilaslakkeja.

Suositus: Ylioppilasjuhliin ei kerrallaan yli 20 ihmistä Satakunnassa – kotimaassa voi taas matkailla

Satakunta on edelleen koronaepidemian perustasolla. Neljä paikkakuntaa kuitenkin erottuvat muusta maakunnasta. Eurajoki ja Nakkila ovat koronan leviämisvaiheessa, Eura ja Kokemäki kiihtymisvaiheessa.

Kasvomaskeja Pahvilaatikossa.

Salo laajentaa koulujen maskisuositusta neljäs- ja viidesluokkalaisiin – kuntosalit ja uimahalli suljettuina toukokuun loppuun

Maskit pyritään saamaan oppilaiden käyttöön viimeistään ensi maanantaina.

Tampereen yliopistollinen saraala

Pirkanmaalla kahdeksan uutta koronatartuntaa, näytteitä yli 1 300

Pirkanmaan päivittäinen koronaluku pysyy edelleen alle kymmenessä. Keskiviikkona kerrottiin kahdeksasta uudesta tartunnasta. Testeissä käytiin runsaasti.

Pelinjohtajan näyttää  peliviuhkalla merkkiä Roihuvuoren Roihun pesäpallojoukkueen harjoituksissa.

Lasten ja nuorten harrastuksiin liittyvä kilpailutoiminta avataan pääkaupunkiseudulla ensi maanantaista alkaen – uimahalliin päästetään 65 vuotta täyttäneet

Kokoontumisrajoitukset karsivat kilpailuyleisön kuuteen kerrallaan. Ensi viikolla selviää kirjastojen ja museoiden kohtalo. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän mukaan edellytys on, että koronaepidemia kehittyy suotuisasti.

Ylioppilaslakki omenapuussa.

Kevään ylioppilasjuhlat järjestetään Kuopiossa ajallaan ja kouluille pääsee myös pieni määrä sukulaisia

Ylioppilasjuhlia vietetään 5. kesäkuuta. Kuopiossa juhlasaleihin pääsevät vain lakitettavat, mutta pieni määrä vieraita voi päästä luokkiin seuraamaan juhlaa videon välityksellä. Video välitetään myös koteihin.

Astra Zeneca -rokotepullo ja rokoteruisku.

Ylioppilasjuhlissa saa olla 50, lapset ja nuoret voivat kilpailla ulkona, eläkeläiset uida – Pirkanmaalla moni suositus muuttui, Yle seurasi

Pirkanmaan koronatilanne rauhoittui takaisin kiihtymisvaiheeseen. Uusia tartuntoja on ollut vähän viime aikoina, minkä ansiosta suosituksia lievennettiin. Yle seurasi Pirkanmaan pandemiaryhmän mediainfoa suorana.

TAYSin sairaalarakennus Tampereella joulukuussa 2020.

Pirkanmaalla viisi uutta koronatartuntaa

Pirkanmaan pandemiaryhmän odotetaan kertovan huomenna ylioppilasjuhlien ja päättäjäisten kokoontumissuosituksista. Uutta tietoa odotetaan myös aikuisten ryhmäliikuntaharrastuksista ulkona sekä uimahallien, kylpylöiden ja yleisten saunojen tilanneesta.

Mehiläinen Länsi-Pohja Kemi

Länsi-Pohjan epidemiatilanne veitsenterällä – vahva suositus päättäjäisjuhlien siirtämisestä syksyyn pysyy voimassa

Herkästi leviävä brittityyppinen muunnosvirus on Länsi-Pohjan alueella jo vallitseva virustyyppi, joten kaikenlainen kokoontuminen aiheuttaa pandemiatyöryhmän mukaan suuren riskin epidemian pahenemiselle juuri kesän kynnyksellä.

TAYSin sairaalarakennus Tampereella joulukuussa 2020.

Pirkanmaalla 18 uutta koronatartuntaa: paljon testeissä kävijöitä

Pirkanmaalla on ollut tällä viikolla vähän tartuntoja. Pirkanmaa siirtyi tiistaina koronan leviämisvaiheesta takaisin kiihtymisvaiheeseen. Suosituksia lievennettiin tiistaina ja lisää on luvassa tällä menolla viikon kuluttua.

anonyymejä jalkoja koulun käytävällä

Kevennetyt kokoontumissuositukset voimaan Etelä-Pohjanmaalla

Yksityistilaisuuksiin voi osallistua nyt 20 henkilöä aiemman 10 henkilön sijaan. Nyrkin uusi suositus on voimassa 16. toukokuuta saakka.

Mia Hautamäki ja Tiia-Maria Hautamäki

Saako ylioppilasjuhliin kutsua 6, 20 vai 50 vierasta? Abiturientti Tiia-Maria Hautamäki toivoo hartaasti, että edes tärkeimmät pääsisivät juhlimaan suurta päivää

Edessä on jo toinen juhlakevät koronaohjeita noudattaen. Juhlapaikkoja varataan peruutuksiin varautuen ja aiempaa pidemmäksi ajaksi, jotta vieraiden tulo voidaan porrastaa. Infektioylilääkäri kehottaa juhlimaan ulkona.

Rovaniemeläinen Unna Karppinen odottaa ylioppilasjuhliaan epävarmuudessa.

Pääsykokeissa käyminen voi vaarantaa omat ylioppilasjuhlat Rovaniemellä

Rovaniemellä ylioppilasjuhlat pidetään suunnitellusti kesäkuussa. Kaupunki on kuitenkin linjannut, ettei juhliin ole asiaa, jos on käynyt kiihtymis- tai leviämisvaiheen alueilla. Näin esimerkiksi pääsykoematka Tampereelle, Turkuun tai Helsinkiin voi vaarantaa lakkiaiset.

Juhlatarjoiluja tarjottimella

Etelä-Pohjanmaan koronaryhmä: yksityistilaisuuksiin vain 10 henkilöä

Etelä-Pohjanmaan koronaryhmä suosittaa ykistyistilaisuuksien kokoontumisrajaksi 10 henkilöä. Määrä on alhaisempi kuin Aluehallintoviraston määräys.

Suomalaisia ylioppilaslakkeja.

Meri-Lapista on löytynyt kahta virusmuunnosta: kiihtymisvaihe jatkuu ja lakkiaisten siirtoa syksyyn suositellaan

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiristä on löytynyt sekä koronaviruksen britti- että afrikkalaismuunnosta. Alueellinen pandemiatyöryhmä on päättänyt, että alue jatkaa kiihtymisvaiheessa, koska leviämisvaiheen kriteerit eivät vielä täyty.

Dansande par virvlar förbi på ett blått golv.

Salo siirtää lukiolaisten vanhojen tanssit syksyyn – lakkiaiset pidetään nyt keväällä

Turku päätti siirtää jo aikaisemmin lukioidensa vanhojen tansseja toukokuulta elo-syykuulle.

Ylioppilaiden lakitustilaisuus.

Gradia juhlii lähivalmistujaisia pienryhmissä, yleisöä ei paikalle pääse

Toistaiseksi yli kuuden hengen yleisötilaisuudet on kielletty.

Poikien jalkoja tanssiessa.

Vanhojen tanssit Mikkelissä siirretään koronatilanteen vuoksi elokuulle – myös Savonlinnassa tanssien kohtaloa selvitetään

Alun perin tanssit piti järjestää helmikuussa, mutta niitä siirrettiin toukokuun alkupuolelle.

Ylioppilaslakki omenapuussa.

Kevään ylioppilasjuhlille vihreätä valoa Rovaniemellä

Lukiot voivat järjestää kevään ylioppilasjuhlat koulun sisäisinä tilaisuuksina koronarajoituksia noudattaen.

Lyseon lukion vanhojen tansseissa oli liikettä.

Lahti peruu penkkarit ja siirtää vanhojentanssit

Suurien yleisötapahtumien järjestäminen ei ole mahdollista vielä toukokuun alkupuolella.

Kuvassa kolumnisti Pekka Seppänen.

Pekka Seppäsen kolumni: Kaikki eivät ole kärsineet koronasta

Monet hyväosaiset tykkäävät koronasta, mutta eivät sano sitä ääneen, kirjoittaa Pekka Seppänen. Kolumnin voi myös kuunnella.

Jääskeläisen liikkeen näyteikkuna ja logo

Miesten pukujen kysyntä romahti, kun korona perui juhlat – 122-vuotias vaatetusliike Jääskeläinen panee ovet säppiin Vaasassa

Yrittäjä Tuomas Koskisen mukaan tavoitteena on, että yritys jatkaa jossakin vaiheessa uudella konseptilla.

Jenni Hirvonsalo Oulun yliopiston autiossa aulatilassa.

Poikkeusaika vie nuorilta monet sukupolvikokemukset, ja siksi se ottaa niin koville – Jenni Hirvonsalo: "Sellainen olo, että on jäänyt jostain paitsi"

Penkkarit, opintojen aloittaminen, fuksiaiset, kesätyöt – monet nuoruuteen kuuluvat asiat ovat korona-aikoina aivan erilaisia kuin ennen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle