Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lapin käräjäoikeus Rovaniemellä.

Sodankyläläisen kuntapäättäjän epäillään pahoinpidelleen koululaista opettajan työssään

Pekka Heikkinen on pidätetty opettajan tehtävästään määräajaksi ja valtuuston varapuheenjohtajan toimesta oikeudenkäynnin ajaksi.

Två ambulanser utanför en nybyggd brandstation.

Oppilas joutui välitunnilla väkivallan uhriksi ja vietiin ambulanssilla sairaalaan – kunta: ”Olemme syvästi pahoillamme”

Askolan kunta tiedotti tänään tapahtumista. Tiedotteen mukaan tiistaina sattuneessa väkivallanteossa oli osallisina kolme koulun oppilasta.

Toni Nyström

Entinen koulukiusaaja ja kiusattu Toni Nyström pyöräili Suomen halki: ”En edes tykkää pyöräillä”

Toni Nyström pyöräili Suomen päästä päähän parissa viikossa. Matkan aikana hän pysähtyi kouluille puhumaan koulukiusaamisesta.

Kuvassa näkyy pyöriä koulun pihalla.

”Asioita lakaistaan maton alle” – äiti luki vasta lehdestä poikansa kokemasta kouluväkivallasta ja pettyi koulun asenteeseen

Kaksi Tampereella kouluväkivallan uhriksi joutuneen lapsen perhettä ihmettelee, miksi koulut viivyttelivät tapaturmailmoituksen tekemisessä. Kysyimme asiaa kouluista.

Valkoinen lappu, jossa lukee kuvaaminen salissa on kielletty.

14-vuotias hakattiin koulussa kahdesti samana päivänä – oikeus tuomitsi kolme nuorta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin

Tapahtumista levisi myös videoita, koska useampi oppilas kuvasi tapahtumia puhelimeensa. Yhden vastaajan syytteet hylättiin.

Nainen katsoo kameraan.

Koulukiusaamisesta kirjoittanut Elina Välimäki: ”Kiusaaminen ei ole vain kiusaajan ja kiusatun välinen asia, kyse on jostain paljon isommasta”

Tietokirjailija Elina Välimäki haluaa nostaa esiin kiusaamiskulttuurin, josta koulukiusaaminen on vain yksi osa.

Nainen vie kahta lasta kouluun.

Kuristamista ja seksuaalista väkivaltaa – jos rikokset kouluissa tapahtuisivat aikuisille, seuraukset olisivat vakavia, sanoo asiantuntija

Kävimme asiantuntijan kanssa läpi Länsi-Uudenmaan poliisille päätyneitä koulukiusaus- ja väkivaltatapauksia. Rikosoikeudellinen vastuu alkaa Suomessa 15-vuotiaana. Vahingonkorvausvelvollisuus koskee kuitenkin myös alle 15-vuotiaita.

Anonyymi kuva koululaisista lukuvuoden ensimmäisenä koulupäivänä.

Kouluväkivaltaan ei aina löydy helppoja ratkaisuja – näillä keinoilla koulu voi puuttua tapauksiin

Kouluväkivalta on noussut tällä viikolla otsikoihin monien julkisuuteen tulleiden väkivaltatapausten vuoksi. Yle selvitti, miten koulu voi puuttua tilanteisiin.

Raunistulan koulutalo

Väkivaltaisen lapsen äiti kiittää muita turkulaisvanhempia koululakosta – lapsi vaihtaa koulua: ”Toivon, että tämä ei tule liian myöhään”

Turun kaupungin mukaan ratkaisu rauhoittaa tilanteen ja oppilaat voivat palata kouluun. Osa oppilaista ei tullut kouluun tiistaina toistuvien väkivaltatapausten takia.

Tunnistamaton oppilas istuu sohvalla ja käyttää puhelinta.

Kiusaaminen on arkipäivää kouluissa, mutta Etelä-Karjalassa on tehty jotain oikein – rehtori: Pahoinpitelyä ei voi kuitata kiusaamisena

Koulut ovat herkästi yhteydessä poliisiin, kun niiden omat keinot loppuvat. Keinoja on monia, mutta niiden tehokkuutta on vaikea arvioida.

Komisario Hannu Väänänen

”Potkitaan polvistuvaa lasta päähän” – koulukiusaaminen on raaistunut nöyryyttäväksi väkivallaksi, sanoo kokenut komisario

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen komisarion Hannu Väänäsen mukaan poliisille ilmoitettavat kiusaamistapaukset ovat lisääntyneet. Poliisin keinot puuttua alle 15-vuotiaiden tekemiin rikoksiin ovat rajalliset.

Äiti halaa poikaansa heidän kotonaan.

Koulukiusatun perhe asensi valvontakamerat – MOT näki videomateriaalia, jossa kiusaajat suunnittelevat hyökkäystä perheen talon luona

Kiusaajat tulevat 15-vuotiaan nuoren perheen pihalle ja kotiovelle, vahingoittavat perheen omaisuutta ja käyttäytyvät uhkaavasti jopa vanhempia kohtaan. Kukaan ei ole saanut tilannetta kuriin.

Valkoinen lappu, jossa lukee kuvaaminen salissa on kielletty.

Tamperelaisen koulun virheet paljastuivat oikeudessa: kouluväkivallasta annettiin ensin väärä käsitys

Koulu unohti myös tehdä tapaturmailmoituksen tapahtuneesta. Kaupungin mukaan tämä oli inhimillinen erehdys.

Tunnistamaton oppilas istuu lattialla kirjastossa.

Hallitus haluaa kitkeä kouluväkivaltaa ottamalla Etelä-Karjalan esimerkiksi: alle 15-vuotiaan lainvastaisesta teosta aina rikosilmoitus

Etelä-Karjalassa alle 15-vuotiaiden tekemät, selvästi lainvastaiset teot on muutaman vuoden ajan siirretty suoraan esimerkiksi poliisin ja sosiaaliviranomaisten käsiteltäviksi.

Nainen suutelee valkoista koiraa.

Edes poliisi ei voinut mitään Lene-Maria Markuksen kiusaamiselle – selvitimme, mihin rikosilmoitukset yleensä johtavat

Kiusaamisesta tehty rikosilmoitus ei monesti etene esitutkintaa pidemmälle. Sen sijaan alaikäisten rikollisia tekoja käsitellään usein sovittelussa.

Francis Turczyk katsoo kameraan.

17-vuotiaan Francis Turczykin kiusaajat kuvasivat videon hänen pahoinpitelystään: "Yritin vain säilyä hengissä seuraavaan päivään"

Francis Turczykia kiusattiin rajusti koulussa, mutta opettajat vähättelivät ongelmaa. Kiusaamisen vuoksi hän on jäänyt lähes kokonaan pois somesta.

Läheltä

Mukkulan koulun välitunnilla teräaseen käyttäjä ja uhri olivat alle 15-vuotiaita

Poliisi ja sosiaaliviranomaiset puhuttavat tekijää ja hänen vanhempiaan.

Läheltä

Oppilas löi toista oppilasta teräväkärkisellä metalliesineellä Lahden Mukkulassa

Väkivallanteko tapahtui välitunnilla. Uhri sai lieviä vammoja.

Kaisaniemen yläkoulu 28.3.2023

Nuori puukotti toista nuorta ylivieskalaisessa yläkoulussa – poliisi tutkii tapon yrityksenä

Pohjoispohjalaisella yläkoululla tapahtui tiistaina puukotus, jossa alaikäinen epäilty puukotti toista alaikäistä selkään. Uhri oli poliisin mukaan hengenvaarassa, mutta hänen tilansa on nyt vakaa.

Poliisin asuun pukeutunut katsoo kameraan.

Lapissa seurataan tarkoin, rantautuuko jengiytyminen ja nuorten väkivalta myös pohjoiseen

Poliisi yrittää herätellä vanhempia nuorten ongelmiin Wilma-viestien avulla: ”Joissain tilanteissa kotona ei ole ehkä ymmärretty tilanteen vakavuutta”

Vesalan peruskoulu.

Vesalan koulupuukotus huolestuttaa OAJ:n lakimiestä: Kouluissa tapahtuvaa väkivaltaa voitaisiin ennaltaehkäistä

Oppilas puukotti toista oppilasta helsinkiläisessä koulussa keskiviikkoaamuna. Yli puolet alle 15-vuotiaiden uhrien kohtaamista väkivaltatilanteista tapahtuu selvityksen mukaan kouluympäristössä.

Kajaanin yhteisvastuukeäyksen myyjäisten villasukkia.

Yhteisvastuukeräys huipentuu Kajaanissa sirkustapahtumaan – osa keräyksen tuotosta ohjataan paikallisesti koulukiusaamisen ehkäisyyn

Taloudellista apua tarvitsevia on niin kotimaassa kuin maailman humanitaarisilla katastrofialueilla. Suomessa keräys nostaa esiin koulukiusaamisen ja kouluväkivallan.

Mies skrapaa auton tuulilasia lumesta.

Valta ja näkyvyys ovat kiusaajan palkinto – entinen koulukiusaaja Ville ei pysty antamaan tekojaan itselleen anteeksi: “ Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän koen huonoa omaatuntoa”

Ville kiusasi muita lapsia koko peruskouluajan eikä ole voinut antaa sitä itselleen anteeksi. Tutkimusten mukaan suurinta osaa kiusaajista motivoi sen tuoma näkyvyys ja valta.

Kaksi suunnilleen ekaluokkalaisen ikäistä ruskeatukkaista lasta, toinen keltaisessa collegepaidassa ja toinen sinisessä t-paidassa ja avoimessa sinisessä verkkarin takissa, molemmilla puolipitkät hiukset hiukan silmillä, istuvat penkillä, sinipaitaisella käsi toisen ympärillä, taustalla aurinkoista koivikkoa esittävä maisematapetti, kuva elokuvasta Leikkikenttä (Un monde, 2021).

Koulu on maailma – elokuvia lasten elämästä ja koulukiusaamisesta sekä Kaija Saariahon ooppera Innocence Teemalla

Kaija Saariahon kouluampumisesta kertova ooppera Innocence saa ensiesityksensä televisiossa osana kokonaisuutta, jossa nähdään koulukiusaamista käsitteleviä elokuvia.

Punatiilinen, moderni koulurakennus.

Kaarina palkkaa lisää työntekijöitä Piispanlähteen kouluun – kouluväkivaltaan pyritty puuttumaan myös muilla keinoilla

Piispanlähteen koulussa tuli syksyn aikana ilmi lukuisia väkivaltatapauksia. Kouluun esitetään palkattavaksi erityisopettaja ja toinen virka-apulaisrehtori. Lisäksi tapauksiin on puututtu muilla keinoilla.

Valkokankaalla kohta elokuvasta, jossa näkyy puoliksi nuoren pää ja elokuvan nimi.

Yläasteella se räjähti käsiin, sanoo koulukiusattu – uusi kangasniemeläinen elokuva on tositarina väkivaltaisen kohtelun seurauksista

Dokumenttielokuvassa esiintyvä koulukiusattu toivoo, että kiusaamisesta suoremmin puhuminen auttaisi nuoria tajuamaan käytöksen pitkäkestoiset vaikutukset.

Pateniemen lukion oppilas Iina Kirkkopelto.

Wifi-verkon nimi muutettiin viittaamaan kouluampumiseen – pian kaikki koulu-uhkaajat voivat joutua pulittamaan ison laskun

Suomessa poliisin tietoon tulee vuosittain 50–100 koulu-uhkausta. Jutussa voit äänestää, millaisen rangaistuksen antaisit ilkivaltaisesta uhkauksesta.

Tomas Jouhilampi katsoo kameraan, pyöreät silmälasit, musta pipo päässä, tatuointeja otsalla ja kaulassa, lähikuva.

Koulukiusaaminen oli Sysmässä vakava ongelma, sitten jokin muuttui: nyt koulua kritisoineet opiskelijat kiittelevät uutta rehtoria

Sysmä joutui muutama vuosi sitten huomion keskipisteeksi, kun kunnan kiusaamisongelma tuli ilmi. Nyt tilanne vaikuttaa rauhoittuneen. Kouluun on esimerkiksi palkattu tunnetaitojen opettaja.

Kirjailija Iida Rauma.

Kirjailija Iida Rauma puhuu koulukiusaamisen sijaan kouluväkivallasta

Iida Rauma kirjoitti romaanin todistaakseen kulttuurimme lapsivihamielisyyden. Sanoilla, joita käytämme, on valtaa, sanoo Rauma.

Iida Rauma pitää puheen.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittanut Iida Rauma: "Lasten kokema väkivalta ei ole mikään pikkujuttu"

Turkulainen kirjailija Iida Rauma on voittanut kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon romaanillaan Hävitys. Voittoromaani on armoton kuvaus kouluväkivallasta.

Tre unga tjejer med svarta jackor håller i mobiltelefoner.

Tutkimus: kiusaamisella yhteys myöhempiin mielenterveysongelmiin ja väkivaltarikollisuuteen

Kiusaajilla oli tutkimuksen mukaan muita suurempi todennäköisyys väkivaltarikollisuuteen aikuisena. Kiusatut kärsivät muita enemmän mielenterveyden oireista.

Matto koulun käytävällä, matossa värikkäitä käsiä ja teksti: Älä kiusaa kaveria!

Kaarinan päättäjät tekevät nyt kaikkensa kouluväkivaltaongelman kitkemiseksi – kaupunginhallitusta johtava kansanedustaja Virolainen: ”Tilanteeseen ei ole puututtu riittävällä vakavuudella”

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) haluaa viestittää vanhemmille, että valtakunnallista huomiota saanut Kaarinan kouluväkivaltaongelma ratkaistaan.

Punatiilinen, moderni koulurakennus.

Kaarinassa puidaan Piispanlähteen kouluväkivaltaa – tällä kertaa kaupunginhallituksen kokouksessa

Kaarinan kaupunginhallitus saa Piispanlähteen yhtenäiskoulussa ilmitulleista kouluväkivaltatapauksista selvityksen maanantaina. Vanhemmat ovat olleet huolissaan tilanteesta.

Matto koulun käytävällä, matossa värikkäitä käsiä ja teksti: Älä kiusaa kaveria!

Kouluväkivalta kuohuttaa Kaarinassa – lastensa turvallisuudesta huolestuneet vanhemmat moittivat kouluja, päättäjät yllättyivät tilanteesta

Kouluissa tapahtuneet väkivallanteot ovat saaneet kaarinalaiset vanhemmat huolestumaan lastensa turvallisuudessa. Kaarinan kaupunginhallitus saa tilanteesta selvityksen maanantaina.

Tre unga tjejer med svarta jackor håller i mobiltelefoner.

Kiusaaminen on monimutkainen ilmiö, josta on vaikea päästä eroon – podcast-sarjassa korostetaan aikuisten vastuuta kiusaamisen ehkäisyssä

Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkun uusi podcast-sarja antaa puheenvuoron kiusaamisen eri osapuolille.

Tända ljus för att minnas de som dog i skolskjutningen i Jokela

Jokelan koulusurmat järkyttivät suomalaisia 15 vuotta sitten – kriisipsykologi arvioi, miten koulusurmat muuttivat Suomea

Kriisityötä Jokelassa johtanut Salli Saari kiittää poliisia kouluampumisten ehkäisystä, mutta kiinnittää huomiota nuorten mielenterveystyön resursointiin.

Hannu Lauerma lähikuvassa.

Suomalaisista tulee humalassa väkivaltaisia ja se perustuu suurelta osin geeneihin, sanoo Hannu Lauerma: “Raainta väkivalta on idässä ja pohjoisessa”

Alviina Alametsä pelastui Jokelan kouluampumiselta, mutta miettii yhä, olisiko tapahtumat voitu estää. Väkivalta-alttiudesta noin puolet määräytyy biologisesti, kertoo psykiatri Hannu Lauerma Ylen Perjantai-ohjelmassa.

Porin sivistystoimen toimialajohtaja Esa Kohtamäki

Porin sivistyspuolen ykkösvirkamies: Koulukiusattu voi tarvittaessa ottaa yhteyttä minuun

Toimialajohtaja Esa Kohtamäki sanoo, että jos muu ei auta, häneen voi olla yhteydessä koulukiusaamisesta. Kohtamäki korosti Porin valtuustossa, että velvollisuus puuttua kiusaamiseen on kaikilla.

Yhdeksännen luokan oppilaita englannin kielen opetuksen tunnilla, opettajana lehtori Katariina Pekuri, Riihikallion koulu, Tuusula, 15.1.2019.

Opettaja heitti oppilaalle vitsin "välilevyjen pullahtelusta", ja siitä syntyi oikeusjuttu – koulujen kurinpito johtaa yhä useammin rikosilmoituksiin

Suomalaisissa kouluissa on päivittäin tapauksia, joissa oppilaat tai opiskelijat uhkailevat opettajaa. Osa tapauksista viedään jopa oikeuteen asti, kertoo opetusalan ammattijärjestö OAJ:n juristi Kristiina Tuhkiainen.

Ari Santaharju Motoristit koulukiusaamista vastaan yhdistyksestä puhuu oppilaille Luhtikylän koulun juhlasalissa.

Motoristit palasivat koronatauon jälkeen kouluille pistämään kampoihin kiusaamiselle

Korona lopetti ulkopuolisten ihmisten vierailut kouluilla. Motoristit koulukiusaamista vastaan ovat jälleen tien päällä, nyt prätkäletka karautti Orimattilassa Luhtikylän koululle.

Siilinlahden koulu.

Poliisi selvittää koulu-uhkausta Siilinjärvellä, uhkauksen tekijä on saatu selville

Uhkaus oli tehty sosiaalisessa mediassa. Poliisin mukaan uhkauksesta ei aiheudu vaaraa.

Poliisiauto seisoo Rantavitikan koulun pihalla oven edustalla

Poliisi kertoo lisää Rovaniemen koulupuukotuksesta – korostaa, että huhujen ja vihapuheen levittäminen on haitallista

Poliisi on päässyt nyt kuulemaan molempia osapuolia. Väkivallanteossa käytettiin teräasetta.

Poliisiauto seisoo Rantavitikan koulun pihalla oven edustalla

Oppilas puukotti toista oppilasta koulun ruokalassa Rovaniemellä – tutkinnanjohtaja: "Tapaus on harvinainen, ikävä ja vakava"

Poliisi otti alaikäisen tekijän heti kiinni. Uhri sai välittömästi apua ja hänet toimitettiin Lapin keskussairaalaan.

Poliser duckar under avspärrningsband i Malmö.

Malmön kouluhyökkäyksessä kuoli kaksi lukion opettajaa – epäiltynä 18-vuotias oppilas

Epäillyn motiivi ei ole tiedossa ja poliisin mukaan on aikaista sanoa, oliko teko suunniteltu.

Koulurakennus, jonka edessä pyöräkatos ja piha, lunta maassa.

Vartijan käyttö Heinolan Lyseonmäen koulussa päättyy – moni oppilas ja opettaja kokenut läsnäolon rauhoittavana

Vartija palkattiin, koska kiusaaminen äityi vakavaksi ja jotkut oppilaat kohdistivat muihin väkivaltaa.

Koulurakennus, jonka edessä pyöräkatos ja piha, lunta maassa.

Vartijoita ja poliisi yläkoululle oppilaiden turvaksi – koulukiusaaminen halutaan kuriin Heinolassa

Väkivaltainen käytös sekä netissä tapahtuva uhkailu ja pelottelu ovat edenneet siihen pisteeseen, että Lyseonmäen koulu haluaa ulkopuolista apua.

Kaksi poliisia työvaatteissa.

Varomaton viesti kouluampumisesta keskeytti Vihdin lukion koulupäivän – Poliisi: näyttää siltä, että todellista uhkaa ei ole

Vihdin lukion oppilaiden käyttämässä sosiaalisen median ryhmässä julkaistiin aamulla viesti, jossa mainittiin kouluampuminen. Oppilaiden liikkumista koululla on rajoitettu tilanteen varmistamiseksi. Poliisin mukaan tilanne on paikan päällä rauhallinen.

Läheltä

Kouluväkivaltaa esiintyy laajasti Tampereella, vanhempien yhdistys esittää ensiavuksi yhtenäisiä toimintaohjeita

Kyselyyn vastanneista noin 40 prosenttia kertoi lapsensa kokeneen väkivaltaa koulussa tai koulumatkalla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle