Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

lapset ja koira

Pitkä kesäloma on lapsiperheiden ikuisuusongelma – psykologi kehottaa harjoittelemaan yksinoloa pienten koululaisten kanssa

Ylen joukkoistukseen vastanneista kaksi kolmasosaa kokee lasten kesälomahoidon järjestämisen joko hankalaksi tai jopa mahdottomaksi. Psykologi kehottaa harjoittelemaan lapsen yksinoloa.

Kuopion oppilashuollon psykologi Noora-Maria Ahl

Kasvava ruutuaika syö jo peruskouluikäisten keskittymiskykyä – neuropsykologi: “Siinä ollaan aika heikoilla”

Helsingissä ja Siilinjärvellä oppilaiden puhelinten käyttöä on rajoitettu oppituntien aikana. Psykologit arvelevat, että yhteiset pelisäännöt puhelimista auttaisivat nuorten kasvaviin keskittymisongelmiin.

Ilona Rauhala valokuvaaja Marica Rosengårdin kuvaamana.

Kuka tahansa voi oppia hyvät keskustelutaidot, vakuuttaa psykologi Ilona Rauhala

Mielen valmentaminen on aina kiinnostanut Ilona Rauhalaa. Tänä päivänä hän on erikoistunut huippusuorittajien valmennukseen. Hän on myös testannut valmentavaa keskusteluotetta mm. lapsiinsa.

Sairaanhoitaja kävelee.

Kanta-Hämeen hoitajapula on lähes kaksikertaistunut kahdessa vuodessa

Kevan julkaiseman työvoimaennusteen mukaan Kanta-Hämeessä on hoitajien lisäksi pulaa myös psykologeista ja sosiaalityöntekijöistä.

Liikenteenohjaukseen tarkoitettu tolppa, jossa on heijastinpitsi. Tolpan taustalla on harmaa auto.

Liikennettä ohjaavat tolpat aiheuttavat päänvaivaa autoilijoille Raumalla ja Kankaanpäässä – otimme selvää, miksi tolppia on vaikea havaita

Autoilijat ajavat Rauman toritolpan säännöllisesti kumoon. Väittävät, ettei se näy. Myös Kankaanpäässä kolisee. Miksi liikennettä ohjaavat tolpat on vaikea huomata? Kysyimme psykologilta.

Pienen lapsen kädet, jotka ottavat tukea tuohikorista. Taustalla lelulaatikko.

Päiväkodissa nähdään päivittäin vanhempia, jotka lahjovat lapsiaan – lasten kanssa ei tulisi neuvotella, sanoo varhaiskasvatuksen opettaja

Monelle lapselle siirtyminen päiväkotiin ja päiväkodista pois voivat tuottaa hankaluuksia. Yle kysyi parhaat vinkit arjen helpottamiseen asiantuntijoilta.

Raketti-iskun tuhojen raivausta Vilnyanskissa.

Keskiviikko 23.11.2022 (radio)

Venäjän iskut Ukrainaan. Suomalaisten vaateostokset. Pulaa koulupsykologeista. Turun tuomiokirkon joulukuusi. Sää.

Henkilö ottaa itsestään selfietä, taustalla näkyy kuvaajan varjo.

Psykologi: Somen luoma täydellisyyden harha vaikuttaa varsinkin nuoriin tyttöihin

Sosiaalinen media muokkaa asenteita karulla tavalla. Kosmetiikkayhtiön kyselystä ilmenee, että yli puolet suomalaisista tytöistä on harkinnut ulkonäkönsä muuttamista somekuvaston takia.

Kuvassa on maahan piirtyviä varjoja Helsingin keskustassa elokuussa 2020.

Lasten mielenterveysongelmat pahenevat, ja se näkyy koulupsykologin vastaanotolla – yhden vastuulla voi olla jopa 1 000 oppilasta

Kuopiossa oppilaiden ahdistuneisuus, mielialaoireilu ja itsetuhoisuus sekä keskittymisongelmat ovat lisääntyneet huomattavasti. Suomen Psykologiliiton mukaan koulupsykologeista on pulaa ympäri Suomen.

Minna Maijala Portaan Nahkurinverstaan pihalla.

Tietokirjailija lähti onnellisuuden jäljille ja löysi sen pienistä hetkistä: "Kun tuijotan puusaunan jälkeen tähtitaivasta, olen aika lähellä"

Kun Minna Maijala perehtyi onnellisuuteen ja psykologi Pirkko Lahden elämäntyöhön, esiin nousivat pienet hyvät hetket. Eniten hän yllättyi siitä, että arjen perusasiat ovat tärkeitä myös kriisien keskellä.

Åbo universitetscentralsjukhus.

Potilasmäärät kiihtyneet kasvuun koronan aikana – TYKSin lasten ja nuorten psykiatriaan esitetään 16 uutta vakanssia

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin laskelmien mukaan vakanssien lisäyksellä saataisiin hoidettua 2 000 lasten ja nuorten psykiatrian avohoitokäyntiä vielä tänä vuonna.

Muistikirjaa sylissä pitävä nainen puhuu vastapäätä istuvan nuoren miehen kanssa.

Koulupsykologien palkkaaminen ei onnistu Turussa: töitä on liikaa eikä palkka houkuttele

Koulupsykologeja on Turussa riittävästi täyttämään oppilashuoltolain asettamat vaatimukset, mutta työ on muuttunut korona-aikana raskaammaksi, eikä lisää psykologeja löydy. Vaikka lain vaatimus täyttyy, eivät oppilaat saa tukea kysyntään nähden riittävästi.

Siivooja moppaa lattiaa käytävällä.

Siilinjärvi houkuttelee psykologeja, sosiaalityöntekijöitä ja laitoshuoltajia palkanlisällä

Kunta ottaa käyttöön Siilinjärvi-lisän työntekijöiden houkuttelemiseksi. Esimerkiksi sosiaalityöntekijöiden toistuva haku ei ole tuottanut tulosta.

Kuopion pääterveyaseman ilmoituskyltti rakennuksen katolla, jossa lukee Sosiaali- ja terveyskeskus

Kuopio purki lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden lainvastaiset jonot – nyt hoitoon pääsee noin kahdessa ja puolessa kuukaudessa

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluilla on yhä kova kysyntä Kuopiossa. Kaupunki on yrittänyt monta kertaa palkata palveluihin lisää lääkäreitä, mutta hakijoita ei ole ollut.

Skolhälsovårdarens tavla i hennes rum. Den är full av planscher som promotar välmående.

Etelä-Savon oppilashuoltoon lisää psykologeja ja kuraattoreita: eniten hyötyvät lapset ja toisen asteen opiskelijat

Uusien ammattilaisten palkkaamisella pyritään parantamaan esikouluikäisten, koululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden hyvinvointia monella eri tavalla.

Oppilaat käyttävät tietokoneita kasvomaskit päällä.

Kun oppilaat palasivat kouluun, käynnit psykologien luona vähenivät – silti kaikki lapset ja nuoret eivät saa tukea lain edellyttämässä ajassa

Koronan takia tehdyt rajoitukset saivat lapset ja nuoret hakeutumaan koulupsykologien vastaanotoille vuosi sitten. Nyt tilanne on helpottanut, mutta koulupsykologeista on silti edelleen jatkuva pula.

Karita Viitanen

Karita Viitanen, 28, ei hahmota ajan kulumista kuten muut – aikasokeus on ristiriitainen nimitys monien tunnistamalle ilmiölle

Aikasokeus ei ole virallinen diagnoosi, mutta ilmiö sinänsä on todellinen. Arkisetkin asiat, kuten suru tai väsymys voivat vaikuttaa ihmisen kykyyn hahmottaa aikaa.

Taulusieni taulun laidalla.

Sivistystoimi: Porin vaikea koulupsykologipula helpottanut hieman

Toimialajohtaja Esa Kohtamäen mukaan Poriin on saatu uusia koulupsykologeja ja tilanne on parempi kuin keväällä ja kesällä näytti. Hän kuitenkin pelkää tilanteen heikkenevän uudestaan lähivuosina.

Oulun kaupungintalo helmikuussa

Oulu miettii mistä ja miten saisi psykologeja avoimiin paikkoihin, mutta nopeaa ratkaisua ei kaupungilla ole tarjota

Oululla on ollut vaikeuksia saada psykologeja useisiin eri tehtäviin ja yksiköihin. Keskeisetkään paikat eivät ole välttämättä houkutelleet hakijoita. Kaupunki toivoo helpotusta Oulun yliopistossa tänä syksynä alkaneesta psykologian koulutuksesta.

Yleisöä Kaivopuiston lentonäytöksessä 6. elokuuta 2021.

Edessä häämöttää aika ilman koronarajoituksia ja sekin vaatii sopeutumista – On harhakäsitys, ettei paluu normaaliin saisi herättää tunteita, sanoo psykologi

Psykologi Nina Lyytisen mukaan koronarajoituksista on tullut tuttuja ja turvallisia, ja niistä luopuminen voi vaatia sopeutumista. Jos esimerkiksi palaaminen lähityöhön mietityttää, kannattaa vapaa-aikana keskittyä sellaiseen tekemiseen, jossa tuntee olevansa turvassa.

Läheltä

Sovelluksella yläkoululaisille käytännön ohjeet somekiusaamista ja -häirintää vastaan

Sovellus on 7.–9. -luokkalaisten käytössä kaikissa Tampereen kaupungin ylläpitämissä yhtenäiskouluissa.

Jasmin Vertanen

Helsingissä aukesi hajottamishuone, jossa saa rikkoa vaikka vanhan telkkarin – Tärkein asiakasryhmä nuoret naiset, sanoo yrittäjä Janne Raninen

Kodinkoneiden ja muun romun mätkimisellä on hyvä purkaa koronarajoitusten tuomaa raivoa, sanoo 24-vuotias Jasmin Vertanen. Psykologin mukaan vihanhallinnan pitäisi lähteä vihan tunteen tutkimisesta eikä silmittömästä ja raivopäisestä tuhoamisesta.

Lapset voimistelevat.

Miten lapsi jaksaa harrastaa jatkuvien peruutusten keskellä? Aikuisen ei kannata sivuuttaa lapsen pettymystä, sanoo psykologi

Erityisesti lapsen näkökulmasta poikkeusaika on jatkunut jo todella pitkään. Psykologin mukaan pettymyksistä voi olla lapselle jopa hyötyä, kunhan vanhempi pysyy rinnalla.

Kasvatustieteiden tiedekunnan dekaani Kati Mäkitalo

Psykologeja valmistuu jopa liikaa, mutta silti puhutaan psykologipulasta – ammattilaiset eivät mene töihin sinne, missä apua eniten tarvittaisiin

Suomessa valmistuu enemmän psykologeja kuin heitä jää eläkkeelle. Silti jatkuva psykologipula vaivaa varsinkin julkista sektoria. Kyse on kohtaanto-ongelmasta, eli psykologien ja työpaikkojen tarpeet eivät kohtaa.

Walk in -koronarokotteelle jonotetaan Tampereella.

Koronapandemia ei ota loppuakseen, ja se väsyttää ja kiukuttaa – ihmisten motivaatio rajoituksiin alkaa olla koetuksella, uskovat asiantuntijat

Ihmismieli ei kestä koronapandemian kaltaista kriisiä kovin kauaa. Psykologian ja käyttäytymisen asiantuntijat arvioivat, että on alkamassa tottumisen aika, jolloin rajoituksia ei välttämättä enää jakseta tunnollisesti noudattaa.

Ala-asteen koululaisia tunnilla.

Pula koulupsykologeista jatkuu Porissa – avoimet virat eivät kiinnosta, yksityiseltäkään puolelta ei löydy apua

Apua tarvitseva oppilas joutuu Porissa pahimmillaan odottamaan koulupsykologille pääsyä kolme vuotta tai kauemmin.

Työterveyspsykologi Mari Laari istuu Kerava-joen laiturilla.

Friends, flexibility and flowers: How to switch off this summer

After telecommuting from home or a holiday cottage, many people may find it hard to switch off for their summer break.

Etätöissä

Iskikö koronaväsymys viime metreillä? 6 vinkkiä, jotka auttavan jaksamaan loppuun asti

Työterveyspsykologin juttusilla on käynyt aiempaa useampi koronavuoden aikana. Myös sairauslomat mieleterveyssyistä ovat lisääntyneet. Kysyimme työterveyspsykologeilta, miten koronaväsymystä voi torjua.

Kouluterveydenhoitaja Hanna Korhonen.

Oppilaat eivät saa opiskelijahuoltoa yhdenvertaisesti – joka neljännellä kuraattorilla vastuullaan yli tuhat oppilasta

Oppilaiden saama apu voi olla hyvin erilaista riippuen koulusta ja työntekijästä. Ammattilaiset toivovat lisää resursseja kaikkiin opiskelijahuoltopalveluihin.

Ihmisiä Il Trio ravintolan terassilla Helsingissä

Koronan päättyminen ei välttämättä ratkaise puhjenneita mielenterveyden ongelmia – osa toipuu hyvin, mutta asiantuntijat ovat huolissaan nuorista

Suurin osa koronaepidemian vuoksi lievästi oireilevista toipuu nopeasti, kun epidemia hellittää. Jotkut taas ovat riskissä sairastua mielenterveyshäiriöihin, ja avun tarve saattaa lisääntyä entisestään.

Kuvassa on maahan piirtyviä ihmisten varjoja.

Helsingin väite pääsystä koulupsykologin puheille kuukaudessa suututtaa opettajaa: Tiedän oppilaita, jotka ovat jonottaneet yli vuoden

Koulupsykologi on ensimmäinen avunlähde, kun oppilaalla on oppimisvaikeuksia tai akuuttia huonovointisuutta.

Ulla Järvi

Ulla Järven kolumni: Kirjoitin piilottelevaa tappajaa ulos itsestäni

Hoida itseäsi kirjoittamalla, mutta älä satuta muita, sanoo Järvi.

Ala-asteen koululaisia tunnilla.

Vuosien jonot koulupsykologeille yllättivät poliitikot – Porin sivistyslautakunnan puheenjohtaja: "Tunnustan, ei minulla ollut tätä tietoa"

Porissa koulupsykologille voi joutua jonottamaan kolme vuotta. Sivistyslautakunnan puheenjohtaja järkyttyi tilanteesta.

Kotoilua sohvalla läppärin knssa.

"Elämästä puuttuisi yksi iso pala" – moni katsoo lempisarjaansa päivittäin, koska se lohduttaa, lievittää stressiä ja pitää seuraa

Ylen uutisten kyselystä selvisi, että tuttu tv-sarja tai elokuva voi tuoda elämään rutiineja, turvaa ja rakennuspuita omalle identiteetille.

Läheltä

Korona-aika raastaa jaksamista – Etelä-Savon yrittäjät tarjoavat tukiverkkoa kaikille yrittäjille

Tukiverkon kautta voi saada apua esimerkiksi lääkäriltä tai rahoitusalan ammattilaiselta.

Muistokynttilöitä murhatun teinipojan ruumin löytöpaikalla Koskelan sairaalan lähistöllä Helsingissä.

Nuorten väkivallanteot herättävät ristiriitaisia tunteita – miten käsitellä ahdistusta? Asiantuntija kertoo

Ei ole yhtä oikeaa tapaa selviytyä järkytyksistä, sanoo psykologian tohtori Tuija Turunen.

En man sitter vid en dator och hans bild speglas i det närmaste bordets yta.

Oletko sinäkin prokrastinoija? Prokrastinaatio eli vitkuttelu on varsinkin korona-ajan ongelma – laiskuuteen sitä ei pidä sekoittaa

Kun yhteisön tuki vähenee, tehtävien hoitamisesta voi tulla vaikeampaa. Prokrastinoija ei saa aloitetuksi ja kokee siitä stressiä – ja nyt siitä kärsii useampi kuin aiemmin.

Nuoria tyttöjä kauppakeskus Triplassa.

Kids mostly turn to school nurses for support, THL survey finds

Only half of the youngsters said they felt there was an adult at school in whom they could confide.

Nuoria tyttöjä kauppakeskus Triplassa.

Tutkimus: Lapset ja nuoret kokevat saavansa koulun terveydenhoitajan ja muiden ammattilaisten palveluista tukea hyvinvointiinsa

Useimmat olivat kokeneet palveluihin pääsyn helpoksi, ja vain pieni osa nuorista ei ollut päässyt vastaanotolle yrityksestä huolimatta.

Anniina Nirhamo.

Suurimmalla osalla meistä ei ole päämäärää, ja se on ok

Tarvitseeko elämässä löytää yhtä suurta intohimoa?

Pertti Hakkarainen, psykologi, Naistenklinikan Seri-tukikeskus, HUS.

Seksuaaliväkivallan uhreille ei riitä auttajia, HUSin tukikeskukseen 60 uutta raiskattua kuukaudessa – "Järkyttävä määrä", sanoo psykologi

Tukikeskuksella on vaikeuksia ohjata uhreja jatkohoitoon, kun Tyttöjen Talo ei pysty enää vastaanottamaan lisää avuntarvitsijoita.

Nuori nainen istuu pimeässä huoneessa missä verhot ovat kiinni.

Mitä terapiakäynneistä kirjataan, entä mitä ei saa kirjata? Psykoterapeutit vastaavat viiteen ydinkysymykseen

Terapeuteilla on velvoite tehdä käyntikirjaukset, se on myös asiakkaan etu. Kuitenkaan kaikkea tämän kertomaa ei kirjata.

Langinkosken koulun äidinkielen oppitunti.

Oppilaat joutuvat jonottamaan koulupsykologille pahimmillaan yli vuoden: "Ihan absurdia"

Suomen Psykologiliiton mukaan Suomessa on yhteensä suunnilleen noin 500 koulupsykologia ja toiset 500 tarvittaisiin.

Anu Siika-aho kasvomaski kasvoillaan.

"Epänormaalista alkaa tulla normaalia", kuvaa psykologi Anu Siika-aho – nappaa tästä käytännön vinkit viestintään maski kasvoilla

Maskit rajoittavat ja vaikeuttavat viestintää, koska niihin ei olla Suomessa totuttu.

Yo-kokelaita ja kannettavia tietokoneita juuri ennen ylioppilaskirjoituksien äidinkielen lukutaidon kokeen alkua.

Stressaavatko ylioppilaskirjoitukset? Tässä vinkki "mielen harhautukseen" ja neljä muuta niksiä koetilanteeseen koulupsykologeilta

Oman mielen pystyy rauhoittamaan, vaikka olisi jo keskellä stressaavaa koetilannetta ja kaikki tieto tuntuu kadonneen päästä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle