Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

joulukalenteri 2015

Budjetoinnista äänestäminen kiinnosti raumalaisia tuplasti viime vuoteen verrattuna – voittoon Maltti ja Valtti

Raumalaiset saivat toukokuussa reilun parin viikon ajan osallistua vaivatta kaupungin budjetointipäätöksiin. Se onnistui äänestämällä kymmenestä kehityskohteesta, joista nyt neljä toteutuu.

Kaksi tummiin pukeutunutta miestä ison keltasinisen portin edessä pimeässä illassa. Olaf Scholz oikealla vilkuttaa kameroille.

Suuret maat ovat kahmimassa lisää valtaa sodan varjolla EU:ssa – edessä voi olla iso uudistus, kun perussopimukset halutaan uudistaa

Ranska ja EU-komissio haluaisivat neuvotella EU:n valtajärjestelmät uusiksi. "EU:ta voi kehittää perussopimuksia avaamatta", vastaa eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd).

Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Hallitus esittää Santeri Seppälää hyvinvointialuejohtajaksi: "Nyt lähdetään hakemaan valtuustolta samaa luottamusta"

Haastatteluun edenneistä kolmesta hakijasta aluehallitus valitsi ehdokkaakseen nykyisen Essoten terveyspalvelujen johtajan. Aluevaltuusto tekee lopullisen päätöksen toukokuun puolivälin jälkeen.

Tampereen kaupunginvaltuuston kokous 15.11.2021.

Tampereen valtuusto hyväksyi Särkänniemen kaavamuutoksen, joka mahdollistaa kiistellyn Särkänsillan – seurasimme kokouksen käänteitä

Valtuustoa puhuttivat myös Vehmaisten liikekeskuksen kaava sekä Tampereen kaupungin hiilineutraaliustavoitteet.

Joulunäytelmässä Viiru ja Pesonen halaavat.

Kulttuurikaupunki Kemi on kovan paikan edessä – 75-vuotiaan teatterin tulevaisuus ratkaistaan ennen kesää

Ensi maanantaina kokoontuva Kemin kaupunginvaltuusto päättänee liki viiden miljoonan euron säästöpaketista. Säästöjen keskiöön joutuneen teatterin tulevaisuus nousee vääjäämättä ruodittavaksi, vaikka sen toiminnan suunnitteluun on annettu kuukausi jatkoaikaa.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ma. johtaja Marina Erhola seuraa aluevaltuuston kokousta.

Demokratian ensiaskeleet aiheuttavat kipuilua uusilla hyvinvointialueilla: aluevaltuusto vältti katastrofin viime hetkellä Päijät-Hämeessä

Ensimmäiset vaaleilla valitut sotepoliitikot haluavat riisua virkamiesvaltaa, mutta voivat sortua mikromanagerointiin. Viranhaltijoille aiempaa vahvempi poliittinen ote saattaa olla järkytys.

Kotiliikunta välineitä lattialla.

Eläkeläisjärjestöt sanovat toimintansa hiipuvan Kuopiossa liikuntatilojen käyttömaksujen takia – kaupungin mukaan maksut lisäävät tasa-arvoa

Eläkeläisjärjestöjen vilkas toiminta tulee hiipumaan liikuntatilojen käyttömaksujen vuoksi, sanoo vanhusneuvoston puheenjohtaja. Kaupungin lautakunnan puheenjohtaja myöntää, ettei vanhusneuvostolta kysytty lausuntoa asiasta ennen päätöstä.

Kaksi naista seisovat lumisella aukiolla vastakkain katsoen toisiaan.

Kainuussa 53 vuotta erottaa nuorimman ja vanhimman sotevaltuutetun – 20-vuotias Milla Veteläinen: "Oon tämän ikäinen ja sillä selvä"

Puolueet tarvitsevat eri-ikäisiä ehdokkaita houkutellakseen myös nuoria äänestäjiä, mutta ideologisesti nuoret aikuiset ovat hyvin lähellä muuta puoluetta, sanoo väitöskirjatutkija.

Talvinen Vanhankaupunginkoski Matinkaaren sillalta kuvattuna.

Vanhankaupunginkosken pato aiotaan purkaa Helsingissä – vastakkain ovat vaelluskalat ja juridiset pykälät

Vanhankaupunginkoski on maisemallisesti arvokas alue. Vantaanjoki voisi olla vaelluskaloille hyvä kutupaikka, mutta nyt ne eivät pääse padosta ohi.

Kuvakollaasi lappilaisista kansanedustajista.

Kansanedustajalle aluevaltuusto on tärkeä vaikuttamisen paikka, koska vaalipiiri on koko Lappi - ajan vakuutetaan riittävän työhön aluevaltuustossa ja eduskunnassa

Lapin kansanedustajat uskovat ajan riittävän myös hyvinvointialueen asioiden hoitamiseen aluevaltuustossa. Kansanedustajat ovat jättäytyneet tai ovat jättäytymässä joistakin muista luottamustoimista. Aluehallitukseen osallistumista pidetään kuitenkin mahdottomana.

Lapin keskussairaala edestäpäin kuvattuna

Paavo Väyrynen kopauttaa Lapin aluevaltuuston työn käyntiin – Lapin suurimman työnantajan organisaation luominen alkaa maaliskuussa ja pian etsitään myös johtajia

Aluevaltuusto valitsee ensimmäisessä kokouksessaan muun muassa puheenjohtajiston. Valtuusto päättää myös tulevan organisaation johtoryhmän viroista.

Opastekyltti Kaiku 24 tiloihin

Lähes puolet Etelä-Karjalan aluevaltuutetuista edustaa sote-alaa – äänestysprosentti jäi matalammaksi kuin koko Suomessa

Etelä-Karjalassa uusista aluevaltuutetuista miehiä on 56 prosenttia, kun koko maassa miesten osuus on 47 prosenttia.

Aluevaalien opastekyltti Jyväskylä kaupunginkirjastolla.

Sote-ammattilaisia haluttiin ehdolle aluevaltuustoihin, koska he tuntevat päätöksentekokentän hyvin – liian läheinen kytkös voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia

Aluevaalien ehdokkaissa korostuvat sote- ja pelastusalan ammattilaiset. Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvelee, että esteellisyyksiä joudutaan päätöksenteossa pohtimaan.

Ylen vaaliteltoilla 18.1. klo 11 käytävän chatin puffikuva. Chatin aiheena on "Miten pidetään huolta kaikkein heikoimmista?"

Aluevaaleissa on viimeinen ennakkoäänestyspäivä – Etelä-Karjalassa on äänestänyt 23 prosenttia äänioikeutetuista

Etelä-Karjalan äänestysaktiivisuus on ennen viimeistä ennakkoäänestyspäivää muutaman prosenttiyksikön korkeampi kuin koko maassa keskimäärin.

Kari Häkämies, landskapsdirektör i Egentliga Finland.

Varsinais-Suomen maakuntajohtaja toivoo aluevaaliehdokkailta näkemystä isoista kokonaisuuksista

Aluevaaleissa on ehdolla paljon sote- ja pelastusalan henkilöstöä. Maakuntajohtaja Kari Häkämies ei näe päätöksenteossa isompia jääviysongelmia.

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan nuija.

Päijät-Hämeessä pohditaan poliittisen vallan jakoa hyvinvointialueella – seurantaryhmä ei päästäisi sote-päättäjiksi keitä tahansa

Poliittisen seurantaryhmän puheenjohtaja, SDP:n Mika Kari ei halua, että puolueet voisivat avata "ohituskaistan" vallan kahvaan.

Pitkä nuori mies sinisessä paidassa ja vieressä häntä lyhyempi vaalea, pitkähiuksinen nuori nainen. Molemmat hymyilevät, taustalla näkyy logot Yle ja Lahden Radio.

Mitä Lahti on oikeasti tehnyt ilmaston hyväksi? Nuoret kysyivät, poliitikot vastasivat

Kymmenessä maassa tehty tutkimus kertoo, että nuoret pitävät ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tehtyjä toimia riittämättöminä. Yli puolet suomalaisnuorista kokee, etteivät he voi vaikuttaa asiaan.

Vihreäkaiteiset metalliportaat nousevat Jyrängönvirran rannasta ylös Harjulle. Taustalla näkyy Jyrängön sillat. Aurinkoinen syyspäivä.

Heinolan valtuusto hyväksyi budjetin – sote-menoja ei karsittu, tykkilumiladulle lisäys

Heinolan ensi vuoden talousarvio on hieman ylijäämäinen.

Sitran yliasiamies Jyrki Katainen Puoli seitsemän -ohjelman studiossa.

Jyrki Katainen: "Tämän päivän poliittisessa keskustelussa häiritsee, että asioita halutaan sanoa liiankin ehdottomasti"

Lokakuussa 50 vuotta täyttänyt Katainen haluaa hyödyntää tulevissakin töissä kokemustaan merkittävissä tehtävissä maailmalla ja Suomessa, mutta presidenttiehdokkuus häntä ei kiinnosta.

Ähtärin kaupungintalo edestä syksyllä.

Ähtärin valtuusto luopuu hybridikokouksista – valtuutettujen oltava paikalla salissa maanantaista lähtien

Etäyhteydet ovat hankaloittaneet valtuuston kokousten johtamista, sanoo puheenjohtaja Kauko Kantola. Valtuutettu Niina Ylinen kokee, että kielto vaarantaa hänen mahdollisuutensa toimia sekä äitinä että päättäjänä.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Aluevaaleissa Lappiin tulee yli viisikymmentä ennakkoäänestyspaikkaa

Jokaisesta Lapin kunnasta löytyy aluevaaleissa vähintään yksi ennakkoäänestyspaikka. Lisäksi ennakkoäänestyksen aikaan tammikuussa liikkeellä on kymmenen äänestysautoa.

October 2021 party support.

Yle poll: SDP and Centre support slips, Greens gain, NCP retain lead

Political squabbling over cultural sector funding cuts, afterparties and 'Boomers' may have contributed to a drop in support for two government parties, Yle's latest poll reveals.

Keskimaan logo ikkunateippauksessa.

Lähes puolet Osuuskauppa Keskimaan uuteen edustajistoon valituista on mukana kunnallispolitiikassa

Keskimaan vaaleissa on lähes 130 000 äänioikeutettua. Vaaleissa äänesti eli äänestysprosentti oli 27.

Nainen pudottaa äänestyslipun äänestysuurnaan

Report: Low-income voter turnout down in municipal elections

Finland's local elections were postponed because of the Covid crisis.

Seinäjoen Koulukadulla asfalttiin maalattu matto ja katunäkymää.

Seinäjokelaiset pääsevät päättämään, miten keskustaa elävöitetään 40 000 eurolla

Seinäjoella on otettu käyttöön ns. asukasbudjetti, jonka kautta kaupunkilaiset saavat päättää verorahojensa kohdennuksesta. Tällä kertaa päätettävänä on 40 000 euron summa kaupunkikeskustan elävöittämiseen.

September 2021 party support. NCP is leading.

Yle poll: NCP remain top, Green support leaks to Left

The latest voter poll shows very small changes in support for most of Finland's political parties, but the Left Alliance benefited from a dip in Green Party backing.

Emmi Ojalehto ja Nelli Hautakoski

Etkö vielä tiedä, mitkä ovat aluevaalit? Tässä tiivis lista arkisista palveluista, joihin valitut pääsevät vaikuttamaan

Aluevaalit lähestyvät, mutta harva tietää, mistä niissä on kyse. Tähän juttuun kokosimme viisi asiaa, jotka muuttuvat, kun uudet aluevaltuustot aloittavat työnsä.

Ronja Sallinen äänesti Grundskolan Norsenilla Helsingissä vaalipäivänä 13. kesäkuuta.

Low turnout predicted for January's provincial elections

A survey commissioned by local government foundation Kaks found that less than 40 percent of eligible voters could cast a ballot.

exit poll duuman vaalit helsinki ovensuukyselyt

"Meitä innoitti valkovenäläisten esimerkki" – suomenvenäläiset aktivistit tarkkailivat duumanvaaleja ja järjestivät ovensuukyselyjä

"Äänestä ulkomailla!" -hankkeen vapaaehtoiset tarkkailivat vaaleja Helsingissä, Turussa ja Lapppeenrannassa. Ovensuukyselyjen tietoja verrataan myöhemmin viralliseen vaalitulokseen.

Laihian terveysaseman kyltti, jossa lukee terveysasema ja neuvola.

Ensimmäisiä ehdokkaita historiallisiin aluevaaleihin nimetään jo – kovin rutistus on silti saada kansa uurnille toistamiseen vuoden sisällä

Historian ensimmäiset aluevaalit käydään neljän kuukauden kuluttua, tammikuun 23. päivä. Ehdokashankinta on jo vauhdissa ja puolueet uskovat, että ehdokkaita löytyy. Sen sijaan isompi huoli on siitä, miten äänestäjät löytävät vaaliuurnille tammikuussa.

Äänestyslippu saa leiman Mikkelin virastotalon äänestyspaikalla.

Maaseudun Tulevaisuuden kysely: Puolet äänestäjistä ei tiedä, mistä aluevaaleissa päätetään

Vain kolmasosa kyselyyn vastanneista kertoi tietävänsä aluevaltuustojen päätäntävaltaan kuuluvista asioista.

August 2021 party support.

Yle poll: NCP extends lead, Finns Party loses support among male voters

The Finns Party has dropped from first place on Yle's monthly voter survey in January to third place in August.

Party support of July 2021.

Yle poll: NCP maintains lead, SDP in second, Centre support drops

The National Coalition Party's standing among voters does not seem to have been negatively impacted by the controversy over the party's immigration policy proposal.

Yleiskuva Helsingin kaupungintalon äänestyspaikalta.

Eskolanmäen äänestyspaikasta tehtiin kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle Kouvolassa – kantelijan mukaan koronaturvallisuudesta ei huolehdittu

Kantelu koskee Kouvolan Eskolanmäessä ammattikoulun tiloissa toiminutta kuntavaalien äänestyspaikkaa.

Lippalakkiin pukeutunut valkoinen mies mielenosoittaa. Kyltissä lukee englanniksi "republicans hate democracy".

Maailman tärkein demokratia hyökkäyksen kohteena: Yhdysvalloissa on säädetty ainakin 28 uutta vaalilakia vaikeuttamaan ihmisten äänestämistä

USA:n demokratia seilaa ennennäkemättömän vaarallisilla vesillä. Republikaanien hallitsemat osavaltiot säätävät uusia vaalilakeja, jotka vaikeuttavat demokraattien kannattajien äänestämistä. Lait uhkaavat jopa ääntenlaskennan riippumattomuutta.

tyhjä eduskuntasali

Parliament passes historic social and healthcare reform

The votes were tallied at 105 in favour and 77 against, with 17 MPs absent.

Äänestyslipun leimaus.

Neljää henkilöä kiellettiin äänestämästä, väittää oikeusasiamiehelle tehty kantelu – vaalilautakunta kiistää: "Päättivät itse, etteivät äänestäkään"

Tämän vuoden kuntavaaleista tehtiin seitsemän kantelua oikeusasiamiehen kansliaan. Näistä kaksi liittyy äänestäjän tunnistamiseen. Kotkan Karhuvuoresta tehdyssä kantelussa tekijä ei halua syyllistää vaalilautakuntaa, vaan epämääräistä ohjeistusta.

Kolumni Raj Sabanadesan.

Rajkumar Sabanadesanin kolumni: Kukaan ei äänestä, jos äänestäminen ei herätä tunteita

Äänestämättä jättämisessä on kyse samasta asiasta kuin vaikkapa auton ostamisesta. Silloin puhutaan myös tunteista. Jos vaalit eivät herätä mitään tunteita, ei äänestäjä vaivaudu uurnille, kirjoittaa Sabanadesan.

Nuoret valtuutetut Ida Leino, Brigita Krasniqi, Joakim Vegelius

"Käsittämätöntä ja surullista" – 3 nuorta valtuutettua kertoo, miten ihmiset saataisiin kiinnostumaan politiikasta

Kuntavaalien äänestysprosentti jäi vain noin 55:een. Kysyimme kolmelta parikymppiseltä kuntapäättäjältä, mikä saisi ihmiset innostumaan politiikasta.

Kivikko.

Näin Helsingissä äänestettiin: Katso kuvista, miten alueiden värisuora muuttui viime vaaleista – roimasti lisää sinistä, hieman myös punaista

Helsingin äänestysprosentti nousi maan korkeimmaksi. Suurimmat puolueet säilyttivät paikkansa, mutta niiden kannatuksessa tapahtui muutoksia kaupungin eri alueiden välillä.

Kajaanin äänestysprosentti oli yksi kuntavaalien alimpia

Vaalien siirtyminen, pandemia, laiskuus ja välinpitämättömyys – siinä syitä, miksi kainuulaiset arvelevat äänestysaktiivisuuden jääneen heikoksi

Äänestysaktiivisuus laski Kainuussa kuntavaaleissa. Äänestysprosentti oli 48,6, kun vuoden 2017 kuntavaaleissa se oli 52. Kysyimme kainuulaisilta, miksi äänestysaktiivisuus jäi jälleen niin alhaiseksi.

Polku Helsingin keskuspuistossa

Helsinki ei haluakaan kansallista kaupunkipuistoa – suojeluaktivistien mielestä kaupunki on suhtautunut asiaan nuivasti alusta alkaen

Helsingin kansallisen kaupunkipuiston valmistelua on tehty useita vuosia. Yhteistyössä mukana olevat tahot ovat pettyneitä kaupungin virkamiesvalmisteluun ja koko idean kariutumiseen.

Äänestyslippu saa leiman Mikkelin virastotalon äänestyspaikalla.

'Don't hold a vote in the summer': Experts give their election verdict

Polling experts Sami Borg and Elina Kestilä-Kekkonen told Yle why turnout in the local elections might have been so low.

Vaaliuurna kaatuu Kajaanin Lyseolla.

Kajaanissa jälleen maan alhaisin äänestysprosentti – yhtä laiskasti vaaliuurnilla käytiin vain Pieksämäellä

Kajaanilaisista vaaliuurnilla kävi 46,5 prosenttia äänioikeutetuista, mikä on vähiten koko maassa. Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2017 Kajaanin äänestysprosentti oli 49,3. Äänestysaktiivisuus jatkoi laskuaan myös koko Kainuussa.

Antti Häkkänen, Juhana Vartiainen ja Elina Valtonen kokoomuksen vaalivalvojaisissa.

Monday's papers: Election night's winners and losers

Who had a good night and who... didn't? Monday's papers pick through the local election results.

Kuntavaalit logo, transparent

Naiset keräsivät Pohjois-Pohjanmaan suurimpien kaupunkien parhaimmat yksittäiset äänisaaliit

Oman kaupunkinsa äänikuningattaria olivat Oulussa vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen, Kalajoella Hanna Halmeenpää vihreistä sekä keskustan edustajina Raahessa Hanna-Leena Mattila ja Kuusamossa Anna Kantola. Ylivieskassa äänikuninkaaksi nousi kokoomuksen Mikko Korkeakoski.

Puolueiden puheenjohtajat Pasilassa Ylen Studiotalolla.

Sami Borg: Vaaleja ei kannata järjestää kesäsunnuntaina – alhainen aktiivisuus rokotti eniten perussuomalaisia, kokoomus hyötyi

Kuntavaalien äänestysaktiivisuus jäi historiallisen alhaiseksi. Varsinaisena vaalipäivänä ääniä kertyi selvästi vähemmän verrattuna ennakkoäänestykseen. Matalasta äänestysaktiivisuudesta kärsineitä pääpuolueita oli enemmän kuin hyötyjiä.

Yleiskuva Helsingin kaupungintalon äänestyspaikalta.

Etelä-Savon äänestysprosentti alle valtakunnan tason – kuntien välillä reippaasti hajontaa

Etelä-Savon äänestysprosentti laski 4,5 prosentilla edellisvaaleihin verrattuna.

Savitaipaleen kunnan vaakuna

Kaupunkilaiset äänestivät laiskasti Etelä-Karjalassa – aktiivisimpia olivat savitaipalelaiset ja taipalsaarelaiset

Valtakunnan äänestysprosenttiakin matalammaksi äänestysprosentti jäi Etelä-Karjalassa Lappeenrannassa, Imatralla ja Ruokolahdella. Muut Etelä-Karjalan kunnat äänestivät aktiivisemmin kuin koko Suomessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle