Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Joulukukkia kasvattavilla puutarhoilla eletään nyt yhtä vuoden vilkkaimmista sesonkikausista

Kotimaisten kukkien osuus joulun kukkamyynnistä on hieman alle puolet.

Joulukukan myrkyllisyydestä on hyvä olla perillä – lue, miten toimia myrkytysepäilyssä

Nappaa videolta puutarhaneuvos Arno Kasvin vinkit tavallisimpien joulukukkien hoitoon.

Joulutähti tulee läheltä – punaisen klassikon asema on vankkumaton vuodesta toiseen

Joulutähti ei kestä pitkää matkaa, mikä on suomalaisen puutarhurin pelastus. Jouluna ostetaan kukkia kaikkiaan noin sadalla miljoonalla eurolla.

Testaa: Millainen jouluihminen olet?

Oletko aito jouluihminen?

Pieksämäkeläinen puutarha sai vuoden kukkaviljelmän tittelin – Joulusesonkia varten kasvaa 6 000 joulutähteä

Kolehmaisen puutarhaa Tihusniemellä pyörittävät sisarukset Piia Pikkarainen ja Jussi Kolehmainen.

Keskenkasvuiset kukat voivat tuottaa pettymyksen – Näin ajoitat joulun kukkaloiston

Pienimmät taimet eivät enää ehdi kukkaan joulun pyhiksi.

Herkkähipiäisestä joulutähdestä saa juhannuskukankin – väri tosin hiipuu jo talven mittaan

Joulutähti on erityisen herkkä vedolle ja liialle kastelulle. Kukka kaipaa vettä silloin kun pintamulta kuivahtaa, mutta silloinkin kastelun pitää olla kohtuullista.

"Kasveilla täytyy olla kokoa ja näyttävyyttä" – joulunaluspäivien kukat myydään asetelmina

Joulun kukkien myynti on loppusuoralla. Tähän saakka joulukukat on ostettu ruukuissa, mutta nyt joulunaluspäivinä käyvät kaupaksi joulukukka-asetelmat.

Moni joulupöydän ruoka onkin vieraslaji

Suurin osa Suomessa viljeltävistä kasveista on tuontitavaraa. Esimerkiksi peruna on peräisin Etelä-Amerikasta ja viljelty omena Kiinasta.

Joulutähti ei tykkää rekkamatkasta läpi Euroopan – joulukukkatuotanto keskittyy mutta säilyy Suomessa

Joulukukkia viljelevien puutarhojen määrä on puolittunut Suomessa kymmenessä vuodessa. Kotimaisten joulukukkien määrä ei kuitenkaan ole laskenut samassa suhteessa, sillä ala on keskittynyt. Puutarha-ala uskoo joulukukkatuotannon säilyvän Suomessa, sillä kaukaa rahdattu tuontikukka ei välttämättä sopeudu pohjoiseen jouluun. Se voi ottaa nokkiinsa ja tiputtaa lehtensä.

Viisi varmaa konstia saada joulukukka hengiltä ennen aikojaan

Jos panet hyasintin talon lämpimimpään paikkaan tai uitat joulutähden päivittäin, voit olla varma, että kukkaloistosta nauttiminen jää lyhytaikaiseksi iloksi. Ota talteen vinkit joulukukkien hengissä pitämiseen.

Suomalainen joulukukkaperinne on järkähtämätön: Kolmen kärki on ja pysyy

Punainen joulutähti on suomalaisen joulukukkien ehdoton suosikki. Myös siniset, valkoiset ja vaaleanpunaiset hyasintit koristavat monen kodin joulua.

Vaarallisia kasvintuhoajia on löytynyt poikkeuksellisen paljon puutarhoilta

Etelänjauhiaisen ja palsamin kuoliolaikkuviruksen löydetyt esiintymät ovat lisääntyneet huomattavasti edellisvuodesta. Kärsijöitä ovat etenkin tomaatit, kurkut ja paprikat.

Joulukukkien elämä voi jatkua pyhien jälkeenkin

Joulukukat voivat jatkaa elämäänsä vielä joulun jälkeenkin, vaikka seuraavaan jouluun saakka. Esimerkiksi joulutähdestä saa oivallisen viherkasvin, mutta hyasinttia on vaikeampi saada uudelleen kukkimaan.

Hoida joulukukkia kloriitilla

Joulun kukissa on kaksi suosikkiväriä ylitse muiden, punainen ja valkoinen. Perinteisten joulukukkien rinnalle on tullut viime vuosina myös uusia suosikkeja. Neilikoista ja liljoista tulee upeita jouluasetelmia.

Joulupöytään hankitaan nyt bling-blingiä – jopa kukka-astelman kruunaa kimallus

Suomalaiset eivät perinteistään tingi – eivät edes jouluna. Sama pätee myös joulukukkiin, joiden kestosuosikit ovat pysyneet lähes samoina vuodesta toiseen. Takavuosiin verrattuna joulukukka-asetelmat ovat muuttuneet pienemmiksi ja sievemmiksi. Ja tänä jouluna kukistakin löytyy runsaasti bling-blingiä.

Tiesitkö, että joulutähden kukat ovatkin vain värjäytyneitä lehtiä?

Joulutähden oikeat kukat ovat pieniä ja vaatimattomia keltaisia marjoja värillisten lehtien keskellä. Joulutähden kasvatus pistokkaista alkaa jo juhannusviikolla.

Punainen joulutähti on jo perinne – nyt myös valkoiset lajikkeet kiinnostavat

Joulutähti on hyasintin ohella ollut suosituimpia joulun ajan kukkia Suomessa. Se tuli suomalaisiin koteihin jäädäkseen 1970-luvulla. Vaikka punainen väri onkin yhä suosituin joulutähden väri, niin myös valkoinen lajike on löytänyt tiensä suomalaiseen jouluun.

Näin viisi suosituinta joulukukkaa ujuttautuivat suomalaisten koteihin

Suomessa suosituimpia joulukukkia ovat hyasintti, joulutähti, ritarinkukka, tulppaani ja atsalea, tässä järjestyksessä. Miten ne löysivät tiensä olohuoneiden pöydille ja näyttäviin jouluasetelmiin? Lue joulukukkien lyhyt historia.

Pärjääkö kotimainen hyasintti taistossa tanskalaista lajitoveria vastaan? – Joulukukkakauppa vauhtiin vasta 2 asteen pakkasella

Vaikka kotimainen joulukukka on tänä jouluna kovaa huutoa, ovat kotimaiset joulukukkia kasvattavat yritykset tiukassa kilpailutilanteessa. Esimerkiksi tanskalaiset tuontikukat valtaavat markkinoita kovaa vauhtia.

Joulutähti on huono matkustaja – siksi se pitää kasvattaa Suomessa

Joulutähti on yhä suomalaisten suosikki joulukukista. Suomessa tähtiä kasvatetaan noin kaksi miljoonaa tänäkin vuonna. Jos matkan kestävä lajike kehitetään, suomalaiskasvattajat ovat helisemässä.

Ylipuutarhurin neuvo: sipulikukat viileään, etelän tulokkaille tasaista lämpöä

Joulu tuo koteihin liudan sesonkikasveja, joilla jokaisella on yksilölliset hoitotarpeensa. Kurkkaa vinkit tutuimpien kukkien hoitamiseen.

400 euroa joululahjoihin – katso, miltä joulu näyttää tilastojen valossa

Joulusta on moneksi. Tilastoniilojen iloksi joulua ja joulunviettoa tilastoidaan monella tapaa. Yle Turku kokosi yhteen, mitä suomalaisesta joulusta ja joulunvietosta tiedetään tilastojen valossa.

Oletko allerginen joulukukille – osta timanttiananas

Joulukukan valinnassa pitää olla erityisen huolellinen, jos sen saajalla on tuoksuallergia tai muu yliherkkyys. Varman päälle on hankala pelata, koska liki pitäen kaikki joulukukat voivat aiheuttaa jollekin yliherkälle oireita.

Paikallisuus valttia joulutähtikaupassa

Paikallisuutta arvostetaan joulukukkamarkkinoilla, sillä pitkä kuljetusmatka on aina riski herkille joulutähdille. Lämmin ja pitkä syksy antoi joulutähdille hyvän alun ja niistä on kehittynyt tänä vuonna erityisen komeita. Lapin ammattiopistolla on kasvatettu joulutähtiä 70-luvulta lähtien.

Millaisen joulukukan ostat?

Tai millaisen joulukukan viet tuliaisena kylään mennessäsi? Kajaanilainen kukkakauppias arvioi, että joulukukkakaupassa palataan perinteisiin väreihin ja amerikkalaistyyliset krumeluurit kimalteineen ovat jo mennyttä trendiä. Millainen on mielestäsi kaunein joulukukka?

Joulutähti on joulukukkien hienohelma

Kukkien kasvattajat suojaavat kasvit jopa lentokoneiden laskeutumisvaloilta, sillä kukan lepohetkeä ei parane häiritä.

Vihreästä vauvasta kasvaa joulutähti

Joulutähtien kasvatus on alkanut puutarhoissa. Pienet taimet tarvitsevat kasvaakseen paljon vettä ja pimeää.

Perinteet ohjaavat kukkavalintaa

Joulun aikaan monessa kodissa tunnelmaa luovat erilaiset joulukukat. Perinteinen joulutähti, amaryllis ja hyasintti ovat edelleen suosiossa, mutta tarjolla on myös muita jouluisia kukkia.

Ekologisuus ja sää näkyvät joulukukkien myynnissä

Joulukukkien ostajiin vaikuttavat niin sää kuin muodissa oleva kotoilukin. Hyasintti on menettänyt suosiotaan, koska se ei sovi allergisille. Tilalle ovat tulleet tuoksuton amaryllis, joulutähti ja viime aikoina ikivanha jouluruusu.

Joulutähden myrkkyväitteet palturia - jouluruusu on paljon vaarallisempi

Jo vuosikymmeniä on elänyt sitkeä harhaluulo, jonka mukaan joulun suosikkikukka joulutähti olisi myrkyllinen. Kukkakauppiaat haluavat kumota myytin, sillä se on vähentänyt myyntiä aikaisempina vuosina. Sen sijaan on olemassa yksi suosittu joulukukka, joka on erittäin myrkyllinen, eikä sitä suositella lapsiperheisiin.

Kaappihoidolla vanha joulutähti uuteen väriloistoon

Kausikukat kuten ruukkunarsissit tai joulutähdet nuukahtavat usein parissa viikossa siitä, kun kasvin on tuonut kaupasta kotiin. Kukan voi saada pysymään vehreänä ja kukkimaan uudelleen hyvällä hoidolla. Esimerkiksi viime joulun joulutähden voi saada uuteen loistoon pimeähoidolla.

Keräs-Topi innostui joulukukista

Joulupukin naapurissa Korvatuntunturilla on Topi Keränen innostunut työstä, jota mies ei ole aiemmin tehnyt. "Taaton talon" isäntä on innostunut rustaamaan kukka-asetelmaa vaimolleen yllätykseksi ja silmien iloksi. Metsien mies ja känsäkoura halusi näyttää epäilijöille, että sujuu se "tällainen hempeämpikin homma".

Perinteet säilyvät trendinä joulukukissa

Joulukukat ovat tasaisen suosittuja vuosi toisensa jälkeen. Viimeisimmän trendin mukaan kukka-asetelmista pyritään tekemään yksinkertaisia, mutta tyylikkäitä.

Joulukukka tapetaan ylihoitamisella

Joulun ruukkukukat tarvitsevat hyvin vähän hoitoa. Niitä ei pidä kastella liikaa, eikä lannoittaa. Pakkasesta ne eivät pidä ja kylmä veto saattaa pudottaa joulutähdestä terälehdet.

Perinteiset joulukukat suosiossa

Joulukukkasesonki on alkanut aivan perinteisissä merkeissä. Joulutähdet ja hyasintit tekevät jo kauppansa, mutta myös orkideoja käytetään jouluasetelmiin.

Perinteinen on valttia joulukukkakaupassa

Päijäthämäläiset koristavat kotinsa joulupyhiksi perinteisin joulukukin. Joulutähti on edelleen ylivoimaisesti suosituin joulukukka. Toisaalta myös uusia tulokkaita kuten ananaskukkaa kysytään aiempaa enemmän.

Joulunvihaajan ohjeet joulukukkien hoitoon

Hyasintti, joulutähti, amaryllis, jouluruusu - ne ovat joulun neljä peruskukkaa. Jos inhoat niitä sydämesi pohjasta, seuraavat ohjeet auttavat saattamaan kasvin mahdollisimman pikaisesti elinkaarensa päähän.

Moni sydän sykkii punaiselle joulutähdelle

Silmien eteen avautuu valtava kukkameri, joka lainehtii joulutähtiä rivi rivin perään. Toisessa huoneessa punaiset, vaaleanpunaiset ja valkoiset joulutähdet muodostavat kukista taideteoksen, joka maalaa mieleen monen kodin joulun. Tien päällä kotiaan etsii näinä aikoina miljoonat joulukukat.

Heimosen puutarha on vuoden maatila

Kuopiolainen Heimosen Puutarha on valittu vuoden maatilaksi. Riistavedellä toimiva yritys pyörii nyt kolmannessa polvessa. Jo yli 60 vuotta toimineen yhtiön liikevaihto on tänä vuonna noin 750 000 euroa.

Joulutähden kanssa saa olla kieli keskellä suuta

Kasvi ei siedä vetoa, kylmää eikä liikaa kastelua. Oikealla hoidolla siitä saa kuitenkin pitkäaikaista iloa.

Joulutähti on joulun tähti

Joulukukkasesonki on pyörähtämässä jälleen käyntiin ja yksi suosikeista on perinteinen joulutähti. Joulun lempikukan suosiota ei haittaa edes hankala hoidettavuus tai myrkyllisyys.

Joulutähti tuikkii jo taimena

Joulutähti on monille se ainoa oikea joulutunnelman luoja. Hyvällä hoidolla jouluksi ostettu tähtönen voi tuikkia värikkäänä vielä juhannuksenakin mutta jos viime joulun kukkaset ovat päässeet kuihtumaan, ei hätä ole tämän näköinen: uudet joulutähdet kasvavat jo kohisten, vaikka jouluun on vielä kolme kuukautta aikaa.

Joulutähdet tuikkivat jo kasvihuoneissa

Kun ihmiset istuttavat vielä syyskukkiaan, puutarhalla kasvatetaan täyttä vauhtia joulua. Ikisuosikki joulutähti tuikkii jo tuhansissa purkeissa, muiden kasvien aika tulee myöhemmin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle