Uusimmat artikkelit
Näin otat yrtit parhaiten talteen – toiset voi kuivata, toisten maku säilyy parhaiten pakastamalla
Yrtit kannattaa ottaa talteen ennen pakkasia.
Näin perustat menestyvän yrttitarhan kylmiin olosuhteisiin
Saat vinkkejä ja ohjeita helppohoitoiseen puutarhaan.
Viljelypuutarhassa paiskitaan taas täyttä työviikkoa sähkön hinnan laskettua, mutta hintojen nousu karkotti asiakkaat vihannesosastoilta
Turkulaisen Deliverden työntekijät siirtyivät viime talvena muutosneuvottelujen jälkeen nelipäiväiseen työviikkoon, kun tuotantoa jouduttiin ajamaan alas sähkön hinnannousun vuoksi.
Horsmankukkaa saa nykyään käyttää juomien aromina – rentunruusu kiinnostaa panimoteollisuutta
Kaupan hyllyillä ei juuri horsmatuotteita näy, sillä uuselintarvikeasetus rajoittaa kasvin käyttöä. Nyt maitohorsmankukkauutteelle on avautunut tie kaupallisille elintarvikemarkkinoille.
Opiskelija-asunnon pienen parvekkeen kätköissä kasvaa vuoden parhaana palkittu puutarha – Olivia Kuronen kertoo, miten se syntyi
Olivia Kuronen kasvattaa omalla parvekkeellaan muun muassa tomaattia, salaattia ja mansikoita. Pieniin parvekkeisiin hän suosittelee kaiteen yli roikkuvia pieniä parvekelaatikoita.
Lappeenrantalaisopiskelija Olivia Kuronen valittiin vuoden opiskelijapuutarhuriksi – "oman parvekkeen yrtit nostavat arkiruuan tasoa"
Opiskelijapuutarhurikilpailun voittaja Olivia Kuronen Lappeenrannasta kertoo, että hänelle parvekepuutarhasta on sekä iloa että hyötyä.
Joensuulainen pariskunta ei halua kotipihastaan rikkaruohotonta nurmikenttää – näillä seitsemällä vinkillä saat pihastasi monimuotoisen
Tavoitteena on saada ajatus luonnon monimuotoisuudesta osaksi tavallisia kotipihoja.
Maailman isot kriisit innostavat yhä useamman viljelemään hyötykasveja kotona – katso kuinka teet helposti kylvöpotin
Lähiruokabuumi ja korona-aika ovat ruokkineet kiinnostusta kasvien kotikasvatukseen. Maailmantilanteen epävarmuus saattaa lisätä puutarha- ja viljelyharrastuksen suosiota entisestään.
Itse tehtyä hummusta ja vuokaruokaa – viikon arkiannokset valmistuvat jälleen Imanin ja Leenan seurassa
Viikon arkiruokareseptit Imanin ja Leenan tapaan.
Tee lihapyöryköitä italialaiseen tyyliin – vähemmän lihaa, enemmän makua
Voit jopa jättää lihan kokonaan pois
Libanonilaiset lihapullat ja neljä muuta reseptiä – kokkausmatka Imanin ja Leenan kanssa alkaa
Iman ja Leena - ensimmäiset viisi reseptiä.
Nokkonen on villiyrttien kuningas, nyt sitä kasvatetaan poronrehuksi Lapissa – talvella testataan, miten se sopii poron ruokalistalle
Maittavuuskokeiden perusteella porot eivät vierasta nokkosrehun makua, mutta siitä ei ole vielä tietoa miten se sopii poron elimistölle. Muilla eläimillä tehdyissä tutkimuksissa kokemukset ovat olleet myönteisiä.
Elias Lönnrotin yrttimaa kajaanilaisten vapaassa käytössä – harva löytänyt keitaan keskustan laidalta
Kansalliseeppos Kalevalan kokoaja perusti Kajaaniin yrttitarhan yli 160 vuotta sitten. Samalla Lönnrot kokosi Suomen ensimmäisen luonnontieteellisen teoksen Flora Fennican eli Suomen kasviston.
Yhä useampi poimii makua ja vitamiineja kotipihalta tai lähimetsästä: villiyrteistä saa lisuketta ruokapöytään
Kasveja voi hyödyntää vaikkapa mausteena, siirappina tai salaateissa ja mehuissa sekä ihovoiteina. Kasveilla voi olla myös yllättäviä hyvinvointivaikutuksia. Poimulehti tunnetaan naisten yrttinä ja nokkonen taas voi kiinnostaa miehiä.
Korona kiihdytti kotikokkien intoa käyttää tuoreyrttejä – kun televisiossa esitellään hyvä resepti, myynti kaupoissa räjähtää
Suomalaiset suosivat ruuanlaitossa aiempaa enemmän tuoreyrttejä. Yrttien myynti ruokakaupoissa on kasvanut ja valikoimat ovat laajentuneet. Tillin, basilikan ja persiljan lisäksi ostoskoriin napataan korianteria sekä minttua.
Jyväskylässä Tuomiojärven kupeeseen rakennetaan kaupungin ensimmäinen villiyrttipuisto
Suomen ja myös maailman ensimmäiseksi konseptoiduksi villlivihannespuistoksi tituleerattu paikka on noussut hiljattain Lahteen.
Nyt tulevat maailman ensimmäiset hortapuistot! Villivihanneksista halutaan kaiken kansan ruokaa
Kävijät pääsevät Lahdessa tutustumaan villivihanneksiin keskellä kaupunkia sijaitsevassa puistossa. Apuna ovat digitaaliset tunnisteet ja koulutetut oppaat. Jatkossa vastaavia puistoja on tulossa muuallekin Suomeen.
Tässä ovat Kädet multaan -harrastajat: Juho ei ole kasvattanut koskaan mitään, Saima on yhdessä asiassa ehdoton ja Olli innostuu epätavallisemmasta viljelytavasta
Tässä ovat Kädet multaan -puutarhaharrastajat.
Retikalla täytetty vehnäleipä ja mausteinen broileripata – pietarsaarelainen Raj Bharat kokkaa herkullista intialaista ruokaa
Näin valmistuvat kadai chicken ja mooli ka parantha.

Talousvesi on keitettävä osassa Lappeenrannan Rakuunamäkeä loppuviikon ajan – väliaikainen vesipiste tarjolla Väinö Valveen kadulla
Lappeenrannan Rakuunamäen Mannerheiminkadulla, Väinö Valveen kadulla ja Kasarmikadulla asuvien on keitettävä juoma- ja ruuanlaittovetensä loppuviikon ajan, sillä vesiverkostoon on päässyt pintavettä.

"Seksikäs, grillattu ruusun terälehti" on nyt trendikkäin villiyrtti, sanoo Michelin-kokkina tunnettu Jouni Toivanen – kööpenhaminalainen ilmiö rantautui Suomeen
Top Chef Suomi -sarjastakin tuttu Jouni Toivasen mielestä villiyrteissä on käyttämätöntä markkinapotentiaalia.
Torstai 18.6.2020 (tv)
Koronarajoitukset. Kuusenkerkkien kerääminen. Selkouutisten kesä. Juhannussää.

Kuusenkerkän kerääminen siirtyy yläilmoihin – metsänomistajille tiedossa uusi ansaintamahdollisuus
Kuusenkerkkää tarvitaan vuosittain noin 50 000 kiloa.
Ota talteen juhannuksen parhaat tuoksut – tee kuorinta-aine koivun hennoista lehdistä
Alexandran koivukuorinta puhdistaa ihon hellästi.
Pohjois-Pohjanmaan 4H-yhdistykset lähtevät kuusenkerkkäbisnekseen
Keräystavoite on vähintään tuhat kiloa.

Virtaa villiyrteistä
Kevät ja alkukesä on paras aika hortoilla. Toisin sanoen kerätä hortaa eli villiyrttejä ruoaksi.
Villiyrttiaika on nyt parhaimmillaan
Villiyrttiharrastajien määrä on lisääntynyt ja niiden keräily luonnosta on aina vaan suositumpaa.
Siankärsämö on niittyjen tunnetuimpia kasveja ja helppo tunnistaa
Siankärsämön maku on pippurinen ja se on erinomainen rasvaisten ruokien mauste
Villiyrttiohjaaja antaa vinkit luonnon superfoodiin – Kerää kasvit koiranhihnan kantaman ulkopuolelta, muista myös naapurisopu
Villiyrttien mehevimmät ajat ovat käsillä. Vastoin yleistä luuloa satokausi ei pääty juhannukseen.

Jani Kaaron kolumni: Vanhan kansan lohturuokaa
Kun kaikki muuttuu liian nopeasti, vierauden tunne valtaa ihmisen. Silloin sitä kai vain kaipaa kalakeittoa, kirjoittaa Jani Kaaro.

Spices Chef pääsi luomualan innovaatiokilpailun finaaliin
Kontiolahtelainen Spices Chef myy muun muassa mausteita, yrttejä, teetä ja hedelmäsoseita.

"Tuhansia euroja kesässä" – Villiyrttien keräämisestä tarkoitus tehdä entistä ammattimaisempaa
Yrttien kerääjille kehitetään omaa verkostoa ja kerätyille yrteille perustetaan vastaanottopisteitä.

Kampaaja voi tarjota asiakkaalle nokkosteetä, mutta hiuksia sillä ei saa huuhdella – tiukat lait rajoittavat luonnonkosmetiikan käyttöä
Suomen luonto on täynnä puhtaita raaka-aineita kosmetiikkatuotteisiin. Niiden käyttö tuo kuitenkin yrittäjille kustannuksia ja ylimääräistä työtä.
Kalevala 2.0: räppiä, loitsuja ja viisaita näkijöitä – myös tänään!
Mitä Kalevala on nykypäivänä?

Kansainvälinen villivihannestapahtuma Hollolaan
Kiinnostus villivihanneksiin ja -yrtteihin kasvaa Suomessa.
Nokkosta sisäisesti ja ulkoisesti – luomuyrttitilan emäntä uskoo, että jokainen voi hoitaa itseään
Yrttitilan ja hyvinvointikeskuksen omistaja Virpi Raipala-Cormier viljelee sukutilallaan yrttejä, joita ei nautita lautasella kuin jauheena.
Seuraa Strömsön puutarhailtaa suorana lähetyksenä torstaina 6. kesäkuuta klo 16-19:30 – tässä illan ohjelma
Monipuolista ohjelmaa puutarhan ystäville.

Villiyrtti-innostus puskee pinnalle kuin voikukka asfaltin halkeamasta: "Vihdoinkin tapasin ihmisiä, jotka ottavat rikkaruohot todesta"
Tutuimmat villiyrtit ovat vuohenputki, nokkonen ja maitohorsma. Moni on tottunut jo lapsena napsimaan tuoreita kuusenkerkkiä tai koivunlehtiä suuhunsa keväisin.
Viljele seinällä – koristeellisesti ja tilaa säästäen
Aurinkoinen seinä on mainio kasvupaikka.

Lähiruokaa hissimatkan päästä – tukholmalaisen kerrostalon asukkaat kasvattavat kaloja ja kasviksia omassa kellarissa
Asukkaita neuvovat projektinvetäjät uskovat, että lähiruokaviljely yleistyy suurkaupungeissa.

Etelä-Suomessa on juuri nyt paras hetki poimia villiyrttejä – Tässä vinkit ilmastoystävällisen lähiruoan keräämiseen
Suurin osa villiyrteistä on maukkaimmillaan alkukeväästä.
Piristä popcornia – lapset ja kaikenikäiset aikuiset pitävät näistä kolmesta maustesekoituksesta
Yrtit kuten persilja, basilika ja rosmariini toimivat hyvin.

Jumbon tillin haistelu -episodi sai kauppiaan tempaisemaan: Nyt tarjolla on erikseen haistelutilli - kuva
Jyväskyläläinen kauppias halusi keventää tunnelmaa ideallaan.

Tuesday's papers: Sensible shopping, darker days, misleading names, and the case of the dill sniffer
Among the items in the morning newspapers are a look at sensible seasonal shopping and a cautionary tale about how not to test supermarket produce.

Virossa flunssakausi selätetään yrteillä ja pippurilaastarilla – luontaistuotteiden arvostus kumpuaa maan historiasta
Virolaislääkärit luottavat lääkeyrtteihin. Sen sijaan kasvisruokavalioon Virossa suhtaudutaan yhä epäillen.

Ikuista kauneutta, voimaa ja hiushoitoa – Asiantuntija neuvoo, miten yrteistä saa nyt ilon irti
Villiyrttikausi näyttää tällä hetkellä mainiolta ja jopa paremmalta kuin elokuussa.
Parhaat raaka-aineet tulevat villistä luonnosta – Ota talteen Sami Tallbergin "Evon syksyinen herkku" -resepti
Sami Tallberg keräsi ainekset ruokaan Evon metsistä.