Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jyväskylässä Tuomiojärven kupeeseen rakennetaan kaupungin ensimmäinen villiyrttipuisto

Suomen ja myös maailman ensimmäiseksi konseptoiduksi villlivihannespuistoksi tituleerattu paikka on noussut hiljattain Lahteen.

Nyt tulevat maailman ensimmäiset hortapuistot! Villivihanneksista halutaan kaiken kansan ruokaa

Kävijät pääsevät Lahdessa tutustumaan villivihanneksiin keskellä kaupunkia sijaitsevassa puistossa. Apuna ovat digitaaliset tunnisteet ja koulutetut oppaat. Jatkossa vastaavia puistoja on tulossa muuallekin Suomeen.

Talousvesi on keitettävä osassa Lappeenrannan Rakuunamäkeä loppuviikon ajan – väliaikainen vesipiste tarjolla Väinö Valveen kadulla

Lappeenrannan Rakuunamäen Mannerheiminkadulla, Väinö Valveen kadulla ja Kasarmikadulla asuvien on keitettävä juoma- ja ruuanlaittovetensä loppuviikon ajan, sillä vesiverkostoon on päässyt pintavettä.

"Seksikäs, grillattu ruusun terälehti" on nyt trendikkäin villiyrtti, sanoo Michelin-kokkina tunnettu Jouni Toivanen – kööpenhaminalainen ilmiö rantautui Suomeen

Top Chef Suomi -sarjastakin tuttu Jouni Toivasen mielestä villiyrteissä on käyttämätöntä markkinapotentiaalia.

Torstai 18.6.2020 (tv)

Koronarajoitukset. Kuusenkerkkien kerääminen. Selkouutisten kesä. Juhannussää.

Virtaa villiyrteistä

Kevät ja alkukesä on paras aika hortoilla. Toisin sanoen kerätä hortaa eli villiyrttejä ruoaksi.

Villiyrttiaika on nyt parhaimmillaan

Villiyrttiharrastajien määrä on lisääntynyt ja niiden keräily luonnosta on aina vaan suositumpaa.

Siankärsämö on niittyjen tunnetuimpia kasveja ja helppo tunnistaa

Siankärsämön maku on pippurinen ja se on erinomainen rasvaisten ruokien mauste

Villiyrttiohjaaja antaa vinkit luonnon superfoodiin – Kerää kasvit koiranhihnan kantaman ulkopuolelta, muista myös naapurisopu

Villiyrttien mehevimmät ajat ovat käsillä. Vastoin yleistä luuloa satokausi ei pääty juhannukseen.

Jani Kaaron kolumni: Vanhan kansan lohturuokaa

Kun kaikki muuttuu liian nopeasti, vierauden tunne valtaa ihmisen. Silloin sitä kai vain kaipaa kalakeittoa, kirjoittaa Jani Kaaro.

Spices Chef pääsi luomualan innovaatiokilpailun finaaliin

Kontiolahtelainen Spices Chef myy muun muassa mausteita, yrttejä, teetä ja hedelmäsoseita.

"Tuhansia euroja kesässä" – Villiyrttien keräämisestä tarkoitus tehdä entistä ammattimaisempaa

Yrttien kerääjille kehitetään omaa verkostoa ja kerätyille yrteille perustetaan vastaanottopisteitä.

Kampaaja voi tarjota asiakkaalle nokkosteetä, mutta hiuksia sillä ei saa huuhdella – tiukat lait rajoittavat luonnonkosmetiikan käyttöä

Suomen luonto on täynnä puhtaita raaka-aineita kosmetiikkatuotteisiin. Niiden käyttö tuo kuitenkin yrittäjille kustannuksia ja ylimääräistä työtä.

Kansainvälinen villivihannestapahtuma Hollolaan

Kiinnostus villivihanneksiin ja -yrtteihin kasvaa Suomessa.

Nokkosta sisäisesti ja ulkoisesti – luomuyrttitilan emäntä uskoo, että jokainen voi hoitaa itseään

Yrttitilan ja hyvinvointikeskuksen omistaja Virpi Raipala-Cormier viljelee sukutilallaan yrttejä, joita ei nautita lautasella kuin jauheena.

Villiyrtti-innostus puskee pinnalle kuin voikukka asfaltin halkeamasta: "Vihdoinkin tapasin ihmisiä, jotka ottavat rikkaruohot todesta"

Tutuimmat villiyrtit ovat vuohenputki, nokkonen ja maitohorsma. Moni on tottunut jo lapsena napsimaan tuoreita kuusenkerkkiä tai koivunlehtiä suuhunsa keväisin.

Viljele seinällä – koristeellisesti ja tilaa säästäen

Aurinkoinen seinä on mainio kasvupaikka.

Lähiruokaa hissimatkan päästä – tukholmalaisen kerrostalon asukkaat kasvattavat kaloja ja kasviksia omassa kellarissa

Asukkaita neuvovat projektinvetäjät uskovat, että lähiruokaviljely yleistyy suurkaupungeissa.

Jumbon tillin haistelu -episodi sai kauppiaan tempaisemaan: Nyt tarjolla on erikseen haistelutilli - kuva

Jyväskyläläinen kauppias halusi keventää tunnelmaa ideallaan.

Tuesday's papers: Sensible shopping, darker days, misleading names, and the case of the dill sniffer

Among the items in the morning newspapers are a look at sensible seasonal shopping and a cautionary tale about how not to test supermarket produce.

Virossa flunssakausi selätetään yrteillä ja pippurilaastarilla – luontaistuotteiden arvostus kumpuaa maan historiasta

Virolaislääkärit luottavat lääkeyrtteihin. Sen sijaan kasvisruokavalioon Virossa suhtaudutaan yhä epäillen.

Ikuista kauneutta, voimaa ja hiushoitoa – Asiantuntija neuvoo, miten yrteistä saa nyt ilon irti

Villiyrttikausi näyttää tällä hetkellä mainiolta ja jopa paremmalta kuin elokuussa.

Kesäpöydän herkut ehtii kasvattaa vielä vaikka omalla parvekkeella – viisi vinkkiä aloittelijalle

Kaupunkiviljelykulttuuri nostaa suosiotaan yhä enemmän myös Suomessa. Pienelläkin palstalla tai jopa parvekkeella on mahdollista kasvattaa monenlaisia lajikkeita.

Kuusenkerkille riittäisi kysyntää maailmalla, mutta poimijoita ei löydy – kymppi tai kaksi tunnissa ei tunnu riittävän palkaksi

Suomen metsissä riittää luonnon antimia muillekin kaupiteltavaksi. Kuusenkerkkiä havittelevat ostajat jäävät silti usein nuolemaan näppejään, sillä metsään ei saada riittävästi poimijoita.

Yli 12 euroa 10 gramman pussista nokkosen siemeniä – villiyrtit voivat tuottaa tänä kesänä jopa neljä satoa

Villiyrttien kaupallistaminen lisääntyy ja uusia tuotteita suunnitellaan etenkin vientiin. Saarijärveläisellä tilalla villiyrittisekoituksesta ja kuivatusta kuoreesta valmistetaan lemmikkien ravintolisää Saksan markkinoille.

Pelastuslaitos käyttää piparmintun tuoksuista savua Mikkelin torilla

Etelä-Savon pelastuslaitoksella on savuharjoitus Mikkelin torilla tiistaina puolen päivän aikaan.

Salaa hyvät naapurit

Naapureiden aiheuttamaa iloa miettii Kajo

Valmista isoäidin herkullinen pastakastike - pasta all´ortolana

Pastakastike, joka maistuu sekä kasvis- että lihansyöjille.

Nunnat haluavat olla omavaraisia

Pohjolan puutarhojen juuret ovat luostaripuutarhoissa.

Tee omat siemenpussit

Itselle tai kauniiksi lahjaksi jollekulle.

Vanhoista autonrenkaista tulee kauniita ruukkuja

Kuluneet autonrenkaat voi käyttää viljelyastioina.

Luo tuoksuva keidas yrteistä

Yrttien viljelyllä on hyvin pitkät perinteet.

Näin valmistat oman tinktuuran

Käytä kuivattuja yrttejä, niin saat vahvan tinktuuran.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle