Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaksi naista seisoo yrttiviljelyn äärellä ja hymyilevät kameraan.

Näin perustat menestyvän yrttitarhan kylmiin olosuhteisiin

Saat vinkkejä ja ohjeita helppohoitoiseen puutarhaan.

Suuressa kasvihuoneessa kasvaa paljon salaattia

Viljelypuutarhassa paiskitaan taas täyttä työviikkoa sähkön hinnan laskettua, mutta hintojen nousu karkotti asiakkaat vihannesosastoilta

Turkulaisen Deliverden työntekijät siirtyivät viime talvena muutosneuvottelujen jälkeen nelipäiväiseen työviikkoon, kun tuotantoa jouduttiin ajamaan alas sähkön hinnannousun vuoksi.

Rauni Korva-Hyötylä katsoo mökkipihallaan kasvavia horsmia.

Horsmankukkaa saa nykyään käyttää juomien aromina – rentunruusu kiinnostaa panimoteollisuutta

Kaupan hyllyillä ei juuri horsmatuotteita näy, sillä uuselintarvikeasetus rajoittaa kasvin käyttöä. Nyt maitohorsmankukkauutteelle on avautunut tie kaupallisille elintarvikemarkkinoille.

Nuori nainen istumassa puisella parveke-tuolilla parvekkeellaan. Parvekkeella erilaisia kukkaruukkuja ja -penkkejä, joissa hyötykasveja.

Opiskelija-asunnon pienen parvekkeen kätköissä kasvaa vuoden parhaana palkittu puutarha – Olivia Kuronen kertoo, miten se syntyi

Olivia Kuronen kasvattaa omalla parvekkeellaan muun muassa tomaattia, salaattia ja mansikoita. Pieniin parvekkeisiin hän suosittelee kaiteen yli roikkuvia pieniä parvekelaatikoita.

Lappeenrantalaisen Olivia Kurosen kaunis ja hyödyllinen parvekepuutarha valittiin opiskelijapuutarhojen kilpailussa parhaaksi.

Lappeenrantalaisopiskelija Olivia Kuronen valittiin vuoden opiskelijapuutarhuriksi – "oman parvekkeen yrtit nostavat arkiruuan tasoa"

Opiskelijapuutarhurikilpailun voittaja Olivia Kuronen Lappeenrannasta kertoo, että hänelle parvekepuutarhasta on sekä iloa että hyötyä.

kolme vihreää paprikan sirkkalehteä pilkistää mullasta valkoisesta paperista tehdyssä potissa.

Maailman isot kriisit innostavat yhä useamman viljelemään hyötykasveja kotona – katso kuinka teet helposti kylvöpotin

Lähiruokabuumi ja korona-aika ovat ruokkineet kiinnostusta kasvien kotikasvatukseen. Maailmantilanteen epävarmuus saattaa lisätä puutarha- ja viljelyharrastuksen suosiota entisestään. 

Lapin AMK projektipäällikkö Tapio Pyörälä

Nokkonen on villiyrttien kuningas, nyt sitä kasvatetaan poronrehuksi Lapissa – talvella testataan, miten se sopii poron ruokalistalle

Maittavuuskokeiden perusteella porot eivät vierasta nokkosrehun makua, mutta siitä ei ole vielä tietoa miten se sopii poron elimistölle. Muilla eläimillä tehdyissä tutkimuksissa kokemukset ovat olleet myönteisiä.

Kuvassa kaksi henkilöä puutarhassa. Toinen seisoo ja toinen on polvillaan.

Elias Lönnrotin yrttimaa kajaanilaisten vapaassa käytössä – harva löytänyt keitaan keskustan laidalta

Kansalliseeppos Kalevalan kokoaja perusti Kajaaniin yrttitarhan yli 160 vuotta sitten. Samalla Lönnrot kokosi Suomen ensimmäisen luonnontieteellisen teoksen Flora Fennican eli Suomen kasviston.

Luonnontuoteneuvoja Annuka Ovaska etsii kesäisestä metsästä luonnonyrttejä, kuvassa käsissä on vuohenputkia.

Yhä useampi poimii makua ja vitamiineja kotipihalta tai lähimetsästä: villiyrteistä saa lisuketta ruokapöytään

Kasveja voi hyödyntää vaikkapa mausteena, siirappina tai salaateissa ja mehuissa sekä ihovoiteina. Kasveilla voi olla myös yllättäviä hyvinvointivaikutuksia. Poimulehti tunnetaan naisten yrttinä ja nokkonen taas voi kiinnostaa miehiä.

Heuivosaston myyjä tarkistaa ison ruukkuyrtin kunnon

Korona kiihdytti kotikokkien intoa käyttää tuoreyrttejä – kun televisiossa esitellään hyvä resepti, myynti kaupoissa räjähtää

Suomalaiset suosivat ruuanlaitossa aiempaa enemmän tuoreyrttejä. Yrttien myynti ruokakaupoissa on kasvanut ja valikoimat ovat laajentuneet. Tillin, basilikan ja persiljan lisäksi ostoskoriin napataan korianteria sekä minttua.

Käsi poimii siankärsämön.

Jyväskylässä Tuomiojärven kupeeseen rakennetaan kaupungin ensimmäinen villiyrttipuisto

Suomen ja myös maailman ensimmäiseksi konseptoiduksi villlivihannespuistoksi tituleerattu paikka on noussut hiljattain Lahteen.

Vuohenputkesta kertova QR-koodi

Nyt tulevat maailman ensimmäiset hortapuistot! Villivihanneksista halutaan kaiken kansan ruokaa

Kävijät pääsevät Lahdessa tutustumaan villivihanneksiin keskellä kaupunkia sijaitsevassa puistossa. Apuna ovat digitaaliset tunnisteet ja koulutetut oppaat. Jatkossa vastaavia puistoja on tulossa muuallekin Suomeen.

Vesihanan alla juomalasi

Talousvesi on keitettävä osassa Lappeenrannan Rakuunamäkeä loppuviikon ajan – väliaikainen vesipiste tarjolla Väinö Valveen kadulla

Lappeenrannan Rakuunamäen Mannerheiminkadulla, Väinö Valveen kadulla ja Kasarmikadulla asuvien on keitettävä juoma- ja ruuanlaittovetensä loppuviikon ajan, sillä vesiverkostoon on päässyt pintavettä.

Ruusu

"Seksikäs, grillattu ruusun terälehti" on nyt trendikkäin villiyrtti, sanoo Michelin-kokkina tunnettu Jouni Toivanen – kööpenhaminalainen ilmiö rantautui Suomeen

Top Chef Suomi -sarjastakin tuttu Jouni Toivasen mielestä villiyrteissä on käyttämätöntä markkinapotentiaalia.

Kuopiolainen Kauno Voutilainen kerää kuusenkerkkiä henkilönostimesta käsin.

Torstai 18.6.2020 (tv)

Koronarajoitukset. Kuusenkerkkien kerääminen. Selkouutisten kesä. Juhannussää.

Villiyrtit sopivat moneen ruokaan.

Virtaa villiyrteistä

Kevät ja alkukesä on paras aika hortoilla. Toisin sanoen kerätä hortaa eli villiyrttejä ruoaksi.

Maitohorsman versoja maassa.

Villiyrttiaika on nyt parhaimmillaan

Villiyrttiharrastajien määrä on lisääntynyt ja niiden keräily luonnosta on aina vaan suositumpaa.

Piirroskuva maitohorsmasta, siankärsämöstä ja poimulehdestä.

Siankärsämö on niittyjen tunnetuimpia kasveja ja helppo tunnistaa

Siankärsämön maku on pippurinen ja se on erinomainen rasvaisten ruokien mauste

Villiyrttiohjaaja Petra Pikkanen.

Villiyrttiohjaaja antaa vinkit luonnon superfoodiin – Kerää kasvit koiranhihnan kantaman ulkopuolelta, muista myös naapurisopu

Villiyrttien mehevimmät ajat ovat käsillä. Vastoin yleistä luuloa satokausi ei pääty juhannukseen.

Jani Kaaro

Jani Kaaron kolumni: Vanhan kansan lohturuokaa

Kun kaikki muuttuu liian nopeasti, vierauden tunne valtaa ihmisen. Silloin sitä kai vain kaipaa kalakeittoa, kirjoittaa Jani Kaaro.

Luomualan innovaatiokisan logo.

Spices Chef pääsi luomualan innovaatiokilpailun finaaliin

Kontiolahtelainen Spices Chef myy muun muassa mausteita, yrttejä, teetä ja hedelmäsoseita.

Kerttu Tiikkainen kerää villiyrttejä.

"Tuhansia euroja kesässä" – Villiyrttien keräämisestä tarkoitus tehdä entistä ammattimaisempaa

Yrttien kerääjille kehitetään omaa verkostoa ja kerätyille yrteille perustetaan vastaanottopisteitä.

Kasvihiusväriä astiassa

Kampaaja voi tarjota asiakkaalle nokkosteetä, mutta hiuksia sillä ei saa huuhdella – tiukat lait rajoittavat luonnonkosmetiikan käyttöä

Suomen luonto on täynnä puhtaita raaka-aineita kosmetiikkatuotteisiin. Niiden käyttö tuo kuitenkin yrittäjille kustannuksia ja ylimääräistä työtä.

Voikukan lehtiä nurmikolla.

Kansainvälinen villivihannestapahtuma Hollolaan

Kiinnostus villivihanneksiin ja -yrtteihin kasvaa Suomessa.

 Virpi Raipala-Cormier kasvihuoneessa.

Nokkosta sisäisesti ja ulkoisesti – luomuyrttitilan emäntä uskoo, että jokainen voi hoitaa itseään

Yrttitilan ja hyvinvointikeskuksen omistaja Virpi Raipala-Cormier viljelee sukutilallaan yrttejä, joita ei nautita lautasella kuin jauheena.

Kolme naista esittelee laatikkoa, johon on kerätty vuohenputkea

Villiyrtti-innostus puskee pinnalle kuin voikukka asfaltin halkeamasta: "Vihdoinkin tapasin ihmisiä, jotka ottavat rikkaruohot todesta"

Tutuimmat villiyrtit ovat vuohenputki, nokkonen ja maitohorsma. Moni on tottunut jo lapsena napsimaan tuoreita kuusenkerkkiä tai koivunlehtiä suuhunsa keväisin.

odling på vägg

Viljele seinällä – koristeellisesti ja tilaa säästäen

Aurinkoinen seinä on mainio kasvupaikka.

Kasvatusallas

Lähiruokaa hissimatkan päästä – tukholmalaisen kerrostalon asukkaat kasvattavat kaloja ja kasviksia omassa kellarissa

Asukkaita neuvovat projektinvetäjät uskovat, että lähiruokaviljely yleistyy suurkaupungeissa.

Haistelutilli

Jumbon tillin haistelu -episodi sai kauppiaan tempaisemaan: Nyt tarjolla on erikseen haistelutilli - kuva

Jyväskyläläinen kauppias halusi keventää tunnelmaa ideallaan.

kaupan hedelmähyllyt

Tuesday's papers: Sensible shopping, darker days, misleading names, and the case of the dill sniffer

Among the items in the morning newspapers are a look at sensible seasonal shopping and a cautionary tale about how not to test supermarket produce.

Ariadna Golubenko pitää Tallinnassa luontaistuotekauppaa.

Virossa flunssakausi selätetään yrteillä ja pippurilaastarilla – luontaistuotteiden arvostus kumpuaa maan historiasta

Virolaislääkärit luottavat lääkeyrtteihin. Sen sijaan kasvisruokavalioon Virossa suhtaudutaan yhä epäillen.

Poimulehti on luonnon oma vanulappu ja siankärsämö toimii haavanhoitoon

Ikuista kauneutta, voimaa ja hiushoitoa – Asiantuntija neuvoo, miten yrteistä saa nyt ilon irti

Villiyrttikausi näyttää tällä hetkellä mainiolta ja jopa paremmalta kuin elokuussa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle