Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ruissipsejä menossa uuniin

Yritykset yrittävät korvata maakaasua, mutta luvissa voi kestää useita kuukausia – leipomo: "Jos kaasua ei tule, kaupassa ei ole leipäämme"

Energiayhtiö Gasum arvioi, että maakaasun tulo Venäjältä Suomeen todennäköisesti loppuu pian. Yritykset kärvistelevät kuukausien lupaprosessin kanssa.

Asfaltointia tiellä 107 Sipoon ja Helsingin rajalla.

Kittilässä korjataan teitä miljoonalla eurolla – asfalttitöissä suositellaan Venäjältä tuodun öljyn boikotoimista

Kittilän kunnanhallitus päätti tiistaina valita Rak­ka­vaa­ran­tien ja Hissitien pe­rus­kor­jauksen ura­koit­si­jak­si hal­vim­man yksikköhintaisen kokonaistarjouksen tehneen Napapiirin Kul­je­tuksen.

Presidentti Putin tarkistaa joukkoja voiton päivän juhlassa Moskovassa toukokuussa 2021.

Maanantai 9.5.2022 (tv)

Voitonpäivä. Venäjän öljy. Asuminen. Satokausi. Sää.

Grafiikka näyttää Venäjän tuonnin muutoksen maaliskuussa viime vuoteen verrattuna: Kuparin tuonti on noussut 746 prosenttia, nikkelin 456 prosenttia, maakaasun 282 prosenttia, sähköenergian 257 prosenttia, öljytuotteeiden 180 prosenttia. Raakaöljyn tuonti on laskenut -45 prosenttia.

Suomi rahoittaa Venäjän taloutta kiihtyvästi: öljyn tuonti +180 prosenttia, kuparin +746 prosenttia

Tuonti kasvaa, kun teollisuus täydentää varastojaan. Tullin tilasto kertoo, miten kovassa nousussa sekä tuontimäärät ja -arvot ovat.

Mika Lintilä.

Öljyn tuontikielto sulkee ison osan Venäjän rahahanoista ja siksi se on tehokas toimi hyökkäyssotaa vastaan, sanoo ministeri Lintilä

Suomi on suurimmaksi osaksi sulkenut venäläiset öljyhanat ja valmistautunut siihen, että tuontikielto tulee, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Ursula von der Leyen esittää uusia pakotteita Venäjää vastaan

EU-komissio haluaa lopettaa Venäjän raakaöljyn toimitukset kokonaan – tuontikielto astuisi voimaan vuoden loppuun mennessä

EU-komissio esittää kuudennessa Venäjän vastaisessa pakotepaketissaan täyttä tuontikieltoa Venäjän öljylle. Öljyn lisäksi pakotteet kohdistuvat venäläisiin pankkeihin, henkilöihin ja mediaan.

Sulkavuoren poistoilmapiipputyömaa 19. huhtikuuta 2021. Piippu on 44 metrin korkeudessa. Mies asettaa rautaa seuraavaa valukerrosta varten.

Sota toi epävarmuuden myös Sulkavuoren uuden puhdistamon kustannustasoon

Terästä tarvitaan rakenteisiin ja öljyä putkien valmistukseen. Molempien hinta on noussut.

Öljynjalostamo meren rannlla.

Reuters: Italia pohtii venäläisen Lukoilin omistaman maan suurimman öljynjalostamon kansallistamista

Sisilian Siracusan provinssissa sijaitseva ISAB on joutunut pakotteiden johdosta hankkimaan lähes kaiken jalostamansa raakaöljyn Venäjältä.

Kai Mykkänen A-studiossa huhtikuussa 2022

Kai Mykkäsen mielestä Suomen pitäisi keskeyttää energian ostaminen Venäjältä heti – ministeri Emma Kari: EU-päätökset ovat ykköstavoite

Asiantuntijoiden mukaan energiapakotteet ovat tärkeä keino Venäjän talouden horjuttamiseksi, vaikka Venäjän on nyt vaikea käyttää lännestä saatua rahaa.

Yleiskuva huoltoasemalta harmaana päivänä, taustalla mies huomioliiveissä tankkaa. Hintataulu näyttää esimerkiksi 95-oktaanisen bensan hinnaksi 2,237 euroa.

Öljyrahat virtaavat yhä EU:sta Venäjälle, mutta kuinka kauan? Uudet "fiksut mekanismit" tuonnin lopettamiseksi valmisteltavana

Venäjä saa öljykaupalla edelleen merkittävän rahavirran EU-alueelta. Venäjältä tulevan raakaöljyn markkinahinta on kuitenkin painunut muita öljylaatuja alemmas.

Öljypumppu Venäjän Surgutissa.

Suomi voisi irtautua Venäjän energiasta "jopa viikoissa", jos poliittinen päätös tehdään – nämä asiat siitä seuraisivat

Suomi ei jäisi kaipaamaan Venäjän öljyä, maakaasua, sähköä tai kivihiiltä. Kaikkia saa muualtakin, mutta hinta voi olla korkeampi. Venäjän energiasta irtautuminen odottaa poliittista päätöstä.

Lämpöpumppuasennus Vantaa

Öljyn hinta on patistanut Etelä-Savon taloudet lämpöremontteihin: "Tehdään niin paljon kuin maahantuojalta saadaan laitteita", sanoo yrittäjä

Erilaisten lämpöpumppujen kysyntä on nyt kovaa, mutta laitteiden toimitusvaikeudet kiusaavat yrittäjiä.

Venäläisestä energiasta luopuminen olisi sokki, mutta hallittavissa, arvioi tutkija

Venäjän energiasta luopuminen olisi šokki, mutta hallittavissa, sanovat asiantuntijat – katseet kannattaisi suunnata öljyyn ja kaasuun

Euroopan unioni suunnittelee pakotteita venäläiselle kivihiilelle, mutta nyt pitäisi miettiä sitä, miten energiariippuvuus Venäjästä saataisiin kokonaan poikki, arvioivat asiantuntijat Ylen aamussa.

Elinkeinoministeri Lintilä: Elintaso tulee laskemaan vuosia

Ministeri Lintilä odottaa EU:n kieltävän öljyntuonnin Venäjältä: “Musta öljy muuttuu punaiseksi vereksi Ukrainassa”

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan elintaso tulee laskemaan vuosia, sillä kustannukset nousevat niin asumisessa kuin liikenteessäkin.

Leivän tekoa Al Minufiyahissa, Egyptissä perjantaina.

Analyysi: Leipä, öljy ja katkera mieli – Ukrainan sota keikauttaa miljoonien elämää Lähi-idässäkin

Lähi-idässä syytetään länsimaita kaksinaamaisuudesta Ukrainan sodan vuoksi. Ukrainalaisten ihmisten kärsimys saa kuitenkin ymmärrystä, kirjoittaa Lähi-itään erikoistunut toimittaja Marika Kataja.

Greenpeace esti venäläistankkereiden toiminnan Tanskan vesillä

Greenpeace seuraa Venäjältä öljyä ja kaasua vievien tankkerien liikkeitä – aktivistit estivät öljyn siirron venäläislaivasta toiseen Tanskassa

Tankkeri pyrkii viemään venäläistä öljyä Kiinaan. Laivan lastaus on epäonnistunut Greenpeacen toiminnan takia.

Rekka parkissa. Rekan led-valot loistavat pimeässä.

Vaikeuksissa olleelle kuljetusalalle tulossa 75 miljoonan euron tuki – jakeluvelvoitetta ei pienennetä

Kuljetusyritykset voivat saada tukea alkuvuonna kohonneisiin kustannuksiin. Alan etujärjestö pitää toimia riittämättöminä.

Läheltä

Sata litraa dieseliä valui maahan Nokialla, mutta onnettomuudessa oli myös onnea

Onnettomuus sattui työmaa-alueella ja saatiin siksi nopeasti hallintaan.

Öljyn ja kaasun tuotantolaitos.

Saksa yrittää irtautua Venäjän öljystä vielä tänä vuonna – asiantuntijan mukaan raakaöljyn saaminen sisämaan jalostamoille tuottaa ongelmia

Saksa korvaa Venäjältä tulevan tuonnin hankkimalla raakaöljyä muualta. Vaikka öljyä löytynee, sen saaminen sisämaan jalostamoille voi olla vaikeaa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Öljyä valui Kymijokeen Stora Enson Anjalankosken tehtaiden läheisyydessä

Öljyn on peräisin tehtaiden puukentän sulamisvesistä.

Sitran projektijohtaja Outi Haanperä A-Talkissa.

Euroopan energiakriisin huippua ei ole vielä nähty – talousasiantuntijat ennustavat ennätyshintoja

Sota Ukrainassa saattaa syöstä Euroopan nykyistä syvempään energiakriisiin.

Tankkauspisteen näyttö jossa näkyy että 60,80 litraa dieseliä maksoi 144,64 euroa.

Sodan takia jokaisen kannattaa vähentää energian kulutusta, arvioivat Sitra ja energiajärjestö – tutkijan mukaan käsillä on kauan odotettu käänne

Venäjän hyökkäyssodan seurauksena edessä voi olla mittava energiakriisi. Kansainvälinen energiajärjestö IEA suosittelee vähentämään öljyn kulutusta kymmenellä eri keinolla. Myös Sitra kehottaa suomalaisia säästämään energiaa.

yleiskuva

Entä jos autoon tankkaisi muuta kuin kallista bensaa? Tuontiöljylle on vaihtoehtoja, tässä niistä neljä

Ukrainan sota on nostanut energiaomavaraisuuden uudenlaiseen keskusteluun. Myös liikennepolttoaineissa tuontienergiasta voi ainakin yrittää päästä eroon. Kysyimme asiantuntijoilta miten se onnistuu.

Remontissa turhaksi jäänyt öljypolttimen katkaisin

Öljylämmittäjille voi tulla vilu: lämmitysöljyn kysyntä pomppasi ja toimitusajat venyvät

Monessa pientalossa on öljytankki tyhjänä talven jälkeen. Täydennystä voi joutua odottamaan tavallista pidempään eli kahdesta kolmeen viikkoa.

Kauppakeskus Mall of Triplan Prismassa tehtiin ostoksia perjantaina 4. maaliskuuta.

OP: Venäjän hyökkäys ei näy suomalaisten kulutuksessa, Kiinassa osakkeet syöksyivät jyrkästi – lue tiistain talousseuranta

Sota heiluttaa pörssikursseja ympäri maailmaa. Yle seurasi tiistain markkinareaktioita ja talousvaikutuksia.

Omakotiasujat hamstraavat nyt lämmitysöljyä

Hinnan nousu johti hamstraukseen, ja öljyä saa nyt odottaa – "Kahden päivän toimitusaika muuttui kahdeksi viikoksi"

Säiliöitä ja tankkeja täyttävät niin öljylämmittäjät kuin suuret asiakkaat. Raakaöljyn hintaa seurataan tiiviisti, mutta kehityksen ennustaminen on tässä tilanteessa vaikeaa.

Michelin-ukko heiluttelee matalan konttorin pääovella, jonka edessä on renkaan muotoinen portti.

Varaudu hintojen nopeaan nousuun – lue mihin kaikkeen Venäjän vastapakotteet osuvat suomalaisten arjessa

Sodan vaikutukset tuntuvat monilla kuluttajatuotteita valmistavilla tehtailla. Teollisuuden raaka-aineiden hinnat öljystä teräkseen ja juotosmateriaaleihin ovat nousseet jyrkästi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Lähikuva huoltoaseman bensapumpun letkuista.

Tuskaraja ylittyi: Polttoaine maksaa paikoin jo 2,5 euroa litralta – rekkamiehet ahdingossa: "Dramaattinen tilanne"

Polttoainehinnat ovat nousseet helmikuusta 25–40 senttiä litralta. Kuljetusala väläyttää uusiutuvien sekoitevelvollisuuden alentamista tai poistamista väliaikaisesti, jotta hintoja saadaan laskettua.

Sanna Marin puhuu lehdistölle Brysselissä.

EU-huippukokous etsii keinoja vähentää Venäjän öljyn ja kaasun käyttöä – Marin: Kestämätöntä, että rahoitamme sotaa ostamalla Venäjältä energiaa

Uutistoimisto Reutersin mukaan EU-maat ovat erimielisiä siitä, pitäisikö unionin hillitä energian hintojennousua hintakatolla.

Vasemmassa laidassa iso kasa kivihiiltä. Vieressä rakennetaan puuta polttavaa lämpölaitosta. Taustalla maakaasuvoimalan piipuista tupruaa savua.

Helsinki voisi tuottaa energiansa kokonaan ilman Venäjää – näin se onnistuisi

Kivihiiltä saa myös muista maista, ja maakaasun voi korvata öljyllä. Suurin kysymys on korvaavien polttoaineiden riittävyys, jos länsimaat boikotoivat venäläisiä polttoaineita.

Polttoaineiden hintatolppa.

Diesel kipusi kaikkien aikojen ennätyshintaan Suomessa – asiantuntijalta karu ennuste

Venäläisen dieselin jyrkkä väheneminen Euroopan markkinoilta on johtanut dieselin kallistumiseeen bensiiniä enemmän. Bensiinien hinnoissakin on rikottu vanhat ennätykset

Polttoaineen hinnat.

Käänne tapahtui ympäri Suomea hetkessä: Diesel on nyt kalliimpaa kuin 95E-bensiini yli 20 paikkakunnalla

Perinteisesti diesel ollut selvästi edullisempaa kuin bensiini. Pian diesel voi maksaa yleisesti enemmän kuin 95E-bensiini. 98-oktaaninen edelleen kalleinta

Bensa-aseman hinnat näkyvät aseman kyltissä.

Öljyn hinta lähestyy jo ennätyslukemia – asiantuntija: liikahdukset siirtyvät nopeasti pumppuhintoihin

Öljyn ja kaasun hinnat ovat jatkaneet rajua nousuaan maanantaina. Brent-viitelaadun hinta lähenteli jo 140 Yhdysvaltain dollaria tynnyriltä.

Kaasulaitos merellä.

Analyysi: Me rahoitamme Venäjän sotaa öljy- ja kaasukaupalla – sille halutaan nyt nopeaa loppua

Muutoksen paine on valtava. Sadat kansalaisjärjestöt kirkoista Greenpeaceen vaativat maailmaa irtautumaan heti Venäjän fossiilisten polttoaineiden käytöstä, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen.

Vapaaehtoiset lajittelevat vaatteita sotilaita ja pakolaisia varten avustuskeskuksessa Ukrainan Lvivissä 2.3.2022.

Lue kolme yön tärkeintä tapahtumaa Ukrainasta, joka on ollut viikon ajan Venäjän laajan hyökkäyksen kohteena

Ukrainan viranomaiset ovat vahvistaneet, että Venäjän joukot ovat vallanneet Hersonin kaupungin. Taistelu kaupungista alkoi jo viikko sitten. YK:n pakolaisjärjestö kertoo, että Ukrainasta on lähtenyt sotaa pakoon jo miljoona ihmistä.

Liikennepalvelukauppiaat ry toimitusjohtaja Jari Salonen

Polttoainekauppiaiden edunvalvontajärjestö katsoo Teboil-boikotin iskevän väärään kohteeseen

Liikennepalvelukauppiaat ry tuomitsee Venäjän sotatoimet Ukrainassa, mutta katsoo, ettei juuri Teboil-yrittäjien boikotointi ole perusteltua.

Öljyputki, josta vuotanut öljyä sademetsään

Pienten kansojen suuri voitto – Ecuadorin korkein oikeus antoi alkuperäisväestölle viimeisen sanan öljy- ja kaivosprojekteihin

Luonnonvarakilpailu on kiivasta Latinalaisessa Amerikassa. Tutkijoiden mukaan alkuperäiskansat ovat avainasemassa luontokadon ja ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä.

Heikki Hiilamo, Helsinki, 18.9.2018

Heikki Hiilamon kolumni: Miksi bensakapina onnistui?

Vaatimukset bensan hinnan alentamisesta ovat sekava yhtälö, jossa näyttää olevan vain yksi vakio: mitä ikinä tehdäänkin, köyhimmät hyötyvät vähiten, Heikki Hiilamo kirjoittaa.

Bensa-aseman täyttökahvoja.

Torstai 17.2.2022 (radio)

Ukraina. Suomen tuki Ukrainalle. Bensan hinta. Euroopan myrsky. USA:n kuivuus. Suomen sää.

Valmentaja Noora Kantola, Pauliina Oksman, Selma Heikkinen ja Piia Martikainen koukistavat polviaan harjoituksissa liikuntasalissa.

Torstai 17.2.2022 (tv)

Bensan hinta. Kehitysvammaisten liikkunta. Nurmijärven lumiukot. Sääennuste.

Jokilaaksoejn pelastuslaitoksen kyltti.

Siikalatvan Pulkkilassa ojaan ajanut öljyauto saatiin hinattua pois torstaina – dieselöljyä imeytettiin pois sekä maasta että ajoneuvosta

Joitakin tuhansia litroja öljyä valui maahan onnettomuudessa. Perjantaina aamupäivällä tapahtumapaikan maaperästä otetaan näytteitä. Lisäksi öljyistä maa-aineista sekä lunta kuskataan jatkokäsittelyyn.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Pyhäjärvellä yrityksen tiloissa valui muutama sata litraa öljyä viemäriin – viemärit saatiin tulpattua ja öljy kerättyä talteen

Pois kerättyä öljyä oli noin 250 litraa. Vesilaitos tarkkailee, pääsikö vuoto leviämään viemäriverkoston kautta kiinteistön ulkopuolelle.

En brandbil på brandstationens gård en dag med mycket snö.

Noin tuhat litraa öljyä valui maastoon ja puroon Espoossa

Pelastuslaitoksen mukaan öljyvuoto oli suuri, mutta ei uhkaa pohjavesiä, järviä tai muita vesialueita. Vuoto on nyt saatu tukittua.

Grafiikka näyttää, kuinka Brent-laadun öljyn hinta on noussut 92,2 dollariin barrelilta.

Moni haikailee nyt halvemman polttoaineen perään, mutta hinnanlaskua ei ole näkyvissä – raakaöljyn hinta noussut yhä korkeammalle

Edelleen nouseva raakaöljyn hinta ennakoi tuskaisia hetkiä tankkauspaikoilla asioiville. Polttoaineverotus on pysynyt vakaana, jos se suhteutetaan ansiotasoon.

Maracaibo on yksi Etelä-Amerikan suurimmista järvistä

Yksi Etelä-Amerikan suurimmista järvistä on ekokatastrofin partaalla – katso, miten öljy ja rehevöityminen ovat pilanneet Venezuelan Maracaibon

Happikato uhkaa jo järven 145:tä kalalajia sekä siellä asuvia uhanalaisia eläimiä. Paikalliset ovat kertoneet kalojen maistuvan usein polttoaineelta.

Teboilin pihassa olevassa hintataulussa on polttoaineiden hintoja. 98-oktaanisen bensan litrahinta on sentin yli kaksi euroa.

Kouvolassa bensan litrahinta ylitti kahden euron kipurajan, kävimme tankilla: "Tuntuu kettumaisen ikävältä"

Polttoaineiden hinnat kipuavat nyt historiallisen korkealle. Syy on raakaöljyn kallistumisessa. Yli kaksi euroa litralta on hinta, joka pistää kuskin miettimään.

Lähikuva huoltoaseman bemsiinin hintatiedot kertovasta näyttötaulusta.

Bensa kallistui yli psykologisen rajan pääkaupunkiseudullakin – asiantuntija: "Kannattaa totutella, jos kaksi euroa tuntuu pahalta"

Raakaöljyn nopea kallistuminen nostaa polttoaineiden hintoja. Ensi keväänä bensa voi olla halvempaa kuin nyt, mutta tulevaisuudessa todennäköisesti ei, sanoo LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro.

Öljyä vedenpinnalla.

Öljyvahinko Hämeenlinnan keskustassa Vanajalla – pelastuslaitos rajasi vahinkoalueen imeytysmakkaralla

Vedenpinnalla olevan öljyn määrää on vaikea arvioida, mutta silmämääräisesti sitä on vähän. Öljyn alkuperästä ei ole vielä tietoa, kerrotaan pelastuslaitokselta.

Autoilijoita tankkaamassa Kuopion ABC-asemalla

Autoja tankataan entiseen malliin, vaikka polttoaineen hinta on ennätyskorkealla – yrittäjä: "Pakko tankata ja ajaa, vaikka kallista on"

Polttoaineen myynnissä ei ole tapahtunut suurta muutosta, vaikka moni tuskailee korkeita hintoja. 98-oktaanisen bensiinin myynti vähenee luonnostaan ja myös hybridien suosio vaikuttaa jo hieman menekkiin.

Biodieselanläggning med andra produktionsenheter i bakgrunden

Puhtaampaa lämpöä janoava Helen jää yksin jättihankkeensa kanssa – Fortum ei haluakaan hukkalämpöä Kilpilahden öljynjalostamoalueelta

Fortum hylkäsi kaukolämpöhankkeen kannattavuusselvityksen jälkeen ja keskittyy datakeskusten rakentamiseen. Helsingin energiayhtiö Helenin mukaan kaukolämpöputken toteutumisen todennäköisyys ei siitä muutu.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle