Uusimmat artikkelit
WHO:n lausunto: Apinarokko ei tällä hetkellä ole kansainvälinen kansanterveysuhka
Kansainväliseksi kansanterveysuhaksi on aiemmin julistettu esimerkiksi koronaviruspandemia, Kongon ebolaepidemia ja polioviruksen leviäminen.
Klamydiatartuntojen määrä jyrkässä nousussa Etelä-Pohjanmaalla
Klamydiaa todettiin viime vuonna enemmän kuin koskaan ennen. Alkuvuoden tartuntalukujen valossa noususuunta näyttää jatkuvan.
Heidi Pyykkönen sai 25-vuotiaana kuulla sairastavansa loppuelämänsä – pian ensijärkytyksen jälkeen perhettä kohtasi uusi suru
Kun kajaanilaisella diagnosoitiin MS-tauti, hän ajatteli joutuvansa hylkäämään haaveen omasta lapsesta. Puolisolle hän antoi luvan lähteä.
Helsinki aloittaa viidensien koronarokoteannoksien antamisen voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille
Rokotteen saa ilman ajanvarausta rokotuspisteiltä, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta.

Poptähti Justin Bieber sairastui kasvohalvaukseen – lue tästä, miten taudin voi saada
28-vuotias Bieber kertoi videolla, että hänellä on Ramsay Huntin oireyhtymä, minkä vuoksi toinen puoli hänen kasvoistaan on halvaantunut. Oireyhtymän aiheuttaa sama virus, joka saa aikaan vesirokon ja vyöruusun.
Turun yliopistollisella keskussairaalalla valmius aloittaa apinarokkotestit lähiaikoina
Turun yliopistollinen keskussairaala sai testisarjan apinarokkoon viime viikolla. Varsinais-Suomessa apinarokkoa ei ole todettu.
STM: ensimmäiset koronalääkkeet Suomeen mahdollisesti jo heinäkuussa
Alkuun lääkkeitä on tarjota sosiaali- ja terveysministeriön mukaan muutamalle tuhannelle kaikkein haavoittuvammassa terveydentilassa oleville.
Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan monitestauslaitteilla ei ole käytännön hyötyä lasten hengitystiesairauksien toteamisessa
Tuoreen tutkimuksen mukaan uusista monitestauslaitteista ei ole selvää hyötyä hengitystieoireisille lapsille.

Runsaasta punkkikannasta ei tarvitse huolestua – säännöllinen syyni suojaa hyvin luontoretkellä
Myös puutiaisrokotus on tärkeä varsinkin riskialueilla, professori muistuttaa.
Voiko neljännen koronarokotteen ostaa rahalla? Entä pitääkö kolmas rokote ottaa, vaikka on jo sairastanut taudin? 10 kysymystä Hanna Nohynekille
Suomessa kaikissa koronaepidemian mittareissa on ollut voimakasta laskua maalis–huhtikuun jälkeen, mutta uusi tartuntojen aalto on THL:n mukaan todennäköinen. THL kertoi torstaina, että neljänsien koronarokoteannosten suositusta laajennetaan.
Neljättä koronarokotetta suositellaan 70 vuotta täyttäneille riskiryhmäläisille, Kuopion kaupunki ryhtyy tarjoamaan rokotuksia Apajassa
Kuopion kaupunki ryhtyy tarjoamaan rokotusaikoja Apajan rokotuspisteellä.
Infektiolääkäri Markku Broas olisi laskenut neljännen koronarokotuksen ikärajan vieläkin alemmas
Neljänteen rokotteeseen ovat nyt oikeutettuja kaikki ne 70 vuotta täyttäneet, joilla on vakavalle tautimuodolle altistavia riskitekijöitä.
Ylen tiedot: THL laajentaa neljänsien koronarokotusten suosituksia
THL alentaa koronarokotussuositusten ikärajaa, mutta laajentaminen koskee ainoastaan riskiryhmiin kuuluvia. THL ja STM järjestävät tänään viimeisen koronainfon ennen kesää.
Suomessa on todettu todennäköisesti toinen apinarokkotartunta
Tartunta on saatu Eurooppaan suuntautuneella matkalla. Henkilö on kotihoidossa.
Tiistai 31.5.2022 (radio)
EU ja Venäjän öljy. Hintojen nousu. Katujengin johtajien tuomiot. Alzheimerin sähköhoito. Sää.
Sähköhoito palautti hetkellisesti Alzheimer-potilaiden muistin – kuopiolainen Tuija Alava kokeilisi hoitoa, jos tilaisuus tulisi
Tutkimuksessa varhaista Alzheimerin tautia sairastavien muisti parani lyhytaikaisesti huomattavasti sähköhoidon avulla. Jos hoito osoittautuu toimivaksi, se mullistaisi miljoonien tautia sairastavien elämän.

WHO: Vielä ei ole huolta, että apinarokko olisi kehittymässä pandemiaksi
Terveysjärjestölle on ilmoitettu lähes 400 epäiltyä ja vahvistettua tapausta noin paristakymmenestä maasta, jotka sijaitsevat kaukana taudin kotoperäisiltä alueilta.
HUSin Asko Järvinen apinarokosta: Tauti ei vertaudu koronaan tai vastaaviin vakaviin pandemioihin
HUSin ylilääkärin Asko Järvisen mukaan apinarokko ei muodosta uhkaa laajalle väestölle. Hän ei koe, että asiaan tarvitsisi reagoida sen suuremmin.
Suomen ensimmäinen apinarokkotapaus varmistui – potilas on kotihoidossa suhteellisen hyvässä kunnossa
Apinarokkotapaus varmistui HUSin alueella myöhään torstai-iltana.
Suomessa on todennäköisesti todettu ensimmäinen apinarokkotartunta – HUSin Järvinen: "Riski taudin leviämiseen on hirvittävän pieni"
Aikuisella miehellä on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä todettu orthopox-ryhmään kuuluvan viruksen aiheuttama tartunta. Varmistus siitä, onko kyseessä apinarokko, saadaan loppuviikosta.
Koronatilanne menossa parempaan suuntaan Etelä-Pohjanmaalla – myös influenssakauden pahin vaihe ohi
Koronatartuntoja todetaan vähemmän, mutta myös testausmäärät ovat vähentyneet. Etelä-Afrikan omikronvarianttia ei ole vielä havaittu Etelä-Pohjanmaalla.
Harvinainen apinarokko leviää Euroopassa – lue, mistä taudissa on kyse ja miksi se tarttuu juuri nyt
THL:n mukaan viruksen aiheuttamaa apinarokkoa on todettu etenkin Länsi- ja Keski-Afrikassa, ja siihen on tyypillisesti liittynyt kontakti villieläimiin. Euroopassa tartunnat ovat levinneet ihmisten välillä.
Valmistautuminen uuteen korona-aaltoon on jo aloitettu – ministeri Lindén ennakoi, että neljännen rokotteen ikäraja laskee
Sosiaali- ja terveysministeriössä pohditaan, onko tehohoitopaikkojen määrää mahdollista lisätä ja miten henkilöstön riittävyys varmistettaisiin.
Onko kesä peruttu? Tehoavatko rokotteet? Viisi kysymystä ja vastausta Suomeen rantautuneesta uudesta omikronvariantista
Turun yliopistollinen keskussairaala kertoi keskiviikkona löytäneensä potilaalta Suomen ensimmäisen Etelä-Afrikan omikronvariantin.
Koronatilanne voi kääntyä syksyllä huonommaksi ja sairaalakuormituksen kasvuun varauduttava – Oulussa tällä hetkellä sairaalahoidossa yli 20 potilasta
Osalla väestöä suoja vakavaa tautia vastaan on saattanut vähetä. Sairaalahoidossa on edelleen noin 600 koronapotilasta. Sairaalahoidon kapasiteetin nostaminen on yksi kiireellisimmistä muutettavista asioista varautumisessa seuraavaan epidemia-aaltoon.
Kevään influenssakausi alkaa Pohjois-Karjalassa – tartuntojen määrä kasvussa
Toistaiseksi todennettuja influenssatapauksia on maakunnassa vajaa 70. Siun sote arvelee tautimäärien olevan kasvussa.
Nyt se on todistettu tieteellisesti: koronakoirat tunnistavat viruksen 92 prosentin varmuudella – erottavat jopa variantit toisistaan
Tuore Helsingin yliopiston ja HUSin tutkimus osoittaa, että koira pystyy tunnistamaan koronaviruksen luotettavasti. Helsinki-Vantaan lentoasemalla negatiivisten testitulosten tunnistusvarmuus oli lähes 99 prosenttia.
Punkkikausi on alkanut – havainnot lisääntyneet huomattavasti viimeisen kuukauden aikana
Suojaa virus- tai bakteeritulehdusta vastaan voivat tarvita ihmiset, koirat ja ulkoilevat kissat.
Vaikka koronaepidemia hiipuu kesää kohti, neljäs koronarokotus on osalle väestöstä juuri nyt tarpeen
Neljänsiä koronarokotuksia annetaan parhaillaan osalle väestöstä. Valtaosa kansasta saa seuraavan rokotteen vasta syksyllä, mikäli uusi aalto alkaa kolkutella ovella.
"Koronakuolleisuuden voimakas kasvu jäänyt pimentoon", sanoo HUSin Lasse Lehtonen – Suomi saattaa tätä menoa kiilata Ruotsin ohi
Lehtosen mukaan väärä tilannekuva voi vähentää ihmisten hakeutumista tehosterokotuksiin.
Tutkijat löysivät Helsingin kaupunkisiileiltä antibiootille vastustuskykyisen sairaalabakteerin
Osa tutkituista siileistä kantoi tiettyä MRSA-bakteeria, joka on hyvin lähellä Pohjois-Euroopan sairaaloissa viime vuosina yleistyneitä bakteerikantoja.
Neljänsien koronarokotusten antaminen laajenee Kanta-Hämeessä
Neljännet koronarokotukset laajevat yli 70 vuotta täyttäneisiin riskiryhmäläisiin Kanta-Hämeessä. Poikkeustapauksissa rokotteen voi saada myös alle 70-vuotias.
Väsymys ja oudot tuntemukset ajoivat Sotkamon Jymyn Lauri Rönkön sairaslomalle
Rönkön oireet alkoivat viime vuoden elokuussa. Tammikuussa oireille löytyi syy.
Tutkimus: Essoten alueella vain alle prosentti asukkaista välttänyt sekä koronatestin että -rokotteen
Tutkimusaineistona oli 108 000 koronatestiä, jotka oli tehty 63 000 eteläsavolaiselle.
Pohjanmaan koronatilanne rauhoittumaan päin
Pohjanmaan asukkailta toivotaan edelleen hyvää käsihygieniaa sekä sitä, että flunssaisena pysytään kotona.

Influenssatapaukset edelleen kasvussa Etelä-Pohjanmaalla – korona hellittämässä
Varmistetut influenssatapaukset reilusti yli kaksinkertaistuivat viime viikolla edellisviikosta. Koronan aiheuttama kuormitus on puolestaan vähenemässä nyt myös terveyskeskuksissa.
Korona laantuu, mutta ihmisiä kiusaa jo uusi tautiepidemia – edessä on parin viikon ankeampi ajanjakso, sanoo THL
Poikkeuksellisen myöhään käynnistynyt influenssaepidemia voi kestää vielä muutamia viikkoja, arvioi johtava asiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).
Influenssa jyllää myös Kanta-Hämeessä
Influenssapotilaita on hakeutunut Kanta-Hämeen keskussairaalaan huhtikuun puolestavälistä alkaen. Tartuntatauti näyttää nostaneen päätään samoihin aikoihin kuin THL kevensi maskisuosituksia.

Koronan ohella muitakin kulkutauteja liikkeellä
Flunssaa ja vatsatautia on tällä hetkellä liikkeellä Keski-Suomessa.
Etelä-Pohjanmaalla koronakuolemia yli 2,5-kertainen määrä Pohjanmaahan verrattuna
Suurta eroa selittävät muun muassa maakuntien väestön ikärakenne, yleinen sairastavuus, ylipaino ja rokotekattavuus.
Ukrainalaiset kamppailevat vaikeiden sairauksien kanssa sodan keskellä – syöpähoitoja on keskeytynyt, tuberkuloosipotilaita jäljitetään
Ukrainan terveydenhoito on kovassa paineessa. Lääkärit ilman rajoja -järjestö on yksi toimijoista, joka selvittää sairaaloiden akuutteja tarpeita ja myös paikallisten henkisen tuen tarvetta.

Lintujen kevätmuutto on edennyt Kainuussa lähes normaalisti – kaksi Kajaaninjoesta löydettyä kuollutta joutsenta oli menehtynyt lintuinfluenssaan
Paltamolaisen biologi Vesa Hyyryläisen mukaan lintuinfluenssaan tulee suhtautua vakavasti. Vaikka virustaudin ei ole todettu tarttuvan ihmiseen, se voi tarttua kesyihin lintuihin kuten kanoihin.

Shanghaissa itketään karanteenissa, Pekingissä kannatetaan nollatoleranssia
Arkea maailmalta: Shanghailaisten kurjat olot koronakaranteenissa herättävät enemmän myötätuntoa maailmalla kuin Kiinassa, kirjoittaa Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.
Olivatko puheet koronaepidemian huipun saavuttamisesta ennenaikaisia? Jätevedet kertovat, että osassa maata viruskuorma kasvaa jälleen
Esimerkiksi Turussa jätevesistä mitattiin ennätysmäärä virusta. Asiantuntijan mukaan on luonnollista, että virusta nähdään enemmän jätevesissä, kun ihmiset liikkuvat ja tapaavat toisiaan normaalisti.

Voiko koronan unohtaa vappuna kokonaan? HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kehottaa juhlimaan vastuullisesti
Ikääntyneiden ja riskiryhmien kannattaa Ruotsalaisen mukaan edelleen käyttää väkijoukoissa maskeja. Vapun jälkeen saatetaan nähdä tartuntapiikki.
Rokotekehitystyö elää koronan seurauksena kulta-aikaa – asiantuntija: "Läpimurtoja tulee tapahtumaan"
Uusia mRNA-teknologialla kehitettyjä rokotteita tutkitaan eri puolilla maailmaa. Suomessa alkaa CMV-rokotetutkimus, jonka tavoitteena on estää vauvojen kuulovaurioita.
Kymenlaaksossa koronatilanne kääntynyt parempaan suuntaan – maskisuositus jatkuu
Koronatartuntoja todettiin viime viikolla vähemmän kuin edeltävinä viikkoina. Maskisuositus jatkuu, mutta etätyösuositusta lievennetään.
Maskisuositus jää historiaan Etelä-Karjalassa – koronaviruksen määrä vähenee hitaasti, sairaalahoidossa silti 50 potilasta
Hoivakodeissa on yhä koronatartuntoja. Myös sote-henkilökuntaa sairastuu tautiin yhä melko paljon.
Kymenlaaksossa ihmiset ovat sairaampia kuin esimerkiksi Uudellamaalla – Kotka erottuu THL:n tilastoissa
Kotkassa asukkaat ovat keskimääräisesti sairaampia kuin monessa muussa samankokoisessa kaupungissa. Alueellisesti Kymenlaakso on koko Suomen keskitasoa THL:n sairastavuustilastoissa.
Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon, jos haluat matkustaa ulkomaille koronaturvallisesti
Kesämatkailua suunnittelevan on syytä esimerkiksi ottaa selvää sekä kohdemaan että mahdollisten kauttakulkumaiden rajoituksista.