Uusimmat artikkelit
Väitös: tupakointi lisää riskiä sairastua vaikeaan myyräkuumeeseen
Myyräkuumetartunnan saa hengittämällä pölyä, joka on saastunut sairastuneiden metsämyyrän eritteistä. Suomessa tehdään vuosittain 1 000–3 000 myyräkuumediagnoosia.
”Madoista on aika pitkä matka ihmiseen” – neurologian asiantuntijat toppuuttelevat Parkinsonin taudin syytä selittävää tutkimusta
Asiantuntijat pitävät Helsingin yliopiston tutkimusta sen verran suppeana, ettei yksin sen perusteella voida selittää Parkinsonin juurisyytä. Kiistellyn tutkimuksen johtaja ei taivu kannassaan.
Punkkien määrä Suomessa lisääntyy vuosi vuodelta – seuraavaksi kansaa saattavat kiusata hybridipunkit
Suomalaisten punkkikiusaan ei ole luvassa nopeaa helpotusta. Kehitteillä oleva borrelioosirokote saadaan markkinoille aikaisintaan kahden vuoden kuluessa.
Pohjois-Savon johtoon keväällä siirtynyt Tytti Määttä jää rintasyövän vuoksi virkavapaalle
Määttä toivoo, että hänet kohdataan normaalisti arjessa. ”Kaikki tuki ja kannustus on tervetullutta.”
Suomessa kehitetystä syöpälääkkeestä lupaavia tuloksia – lääke vähensi syöpäsoluja puolella
Bexmarilimab-syöpälääkettä on testattu neljässä yliopistollisessa sairaalassa Suomessa. Lääkettä käytetään yhdessä muiden syöpälääkkeiden kanssa.
“Miksipä minun terveen miehen tarvitsee osallistua moiseen”, tuumi Timo Törmänen ensin saatuaan kutsun suolistosyöpäseulontaan
Viime vuonna aloitettu suolistosyöpäseulonta koski ensimmäisenä 60–68-vuotiaita, mutta vähitellen seulontaohjelmaa laajennetaan ikäryhmittäin.
Koronaa saatetaan ryhtyä torjumaan kuin influenssaa – tauti leviää edelleen, mutta ei aiheuta vakavia oireita monelle
Tutkimusprofessorin mukaan virusta on edelleen havaittavissa muun muassa jätevesitutkimuksissa, mutta vakava tautimuoto on yhä harvinaisempi.
Pohjanmaalla on liikkeellä norovirusta tavanomaista enemmän – myös koronatapausten määrä kasvussa
Toistaiseksi norovirus ei laajemmin ole päässyt leviämään keskussairaalan osastoille. Infektio-osastolla tapauksia on kuitenkin tavanomaista enemmän.
Koronatartunnat lisääntyneet taas kevään tullen, myös uusi influenssa- ja virusaalto liikkeellä Keski-Pohjanmaalla
Etenkin hengitystieinfektioita on runsaasti liikeellä.
Kun villieläimissä leviää haitallinen tauti, Ruokavirasto tietää sen ensimmäisenä – tämä laboratorio ei ole herkille
Kun villieläin kuolee tai sairastaa, Ruokavirasto selvittää syitä. Virasto soittaa hälytyskelloja, kun jokin uhkaa ihmisten terveysturvallisuutta. Juttu sisältää kuvia kuolleista villieläimistä.
Klamydiatartunnoissa uusi ennätys – tautia Etelä-Pohjanmaalla enemmän kuin koskaan
Seksiteitse tarttuvaa klamydiaa todettiin Etelä-Pohjanmaalla viime vuonna enemmän kuin koskaan aiemmin.
Aprillipäivänä voit joutua juomaan kuravettä, mutta onko se vaarallista? Selvitimme, mitä kuraveden juomisesta seuraa
Kuraveden juominen voi pahimmillaan viedä ihmisen sairaalaan, ja se sisältää monenlaisia eliöitä. Silliäkin kannattaa maistella vain kohtuudella, lastentautien ylilääkäri sanoo.
Suomessa kehitetty nenäsumute näyttää suojaavan kaikilta koronamuunnoksilta – suojaava molekyyli voisi toimia myös muita tauteja vastaan
Eläinkokeissa sumute on estänyt tartunnan jopa tunteja altistumisen jälkeen.
Puumala puutiaisaivotulehduksen riskialueisiin – THL suosittelee omakustanteista rokotesarjaa
Puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät laskivat hieman edellisvuodesta, mutta riskialueet laajenivat. THL seuraa puutiaisaivotulehduksen esiintymistä kunnittain sekä maantieteellisten alueiden osalta.
Angiinaepidemia johti tarkempaan seurantaan Kivikon päiväkodissa Kemissä
Yksittäisiä tapauksia on ollut myös Lapin muissa päiväkodeissa, mutta niissä ei ole turvauduttu laajaan seulontaan. Angiinaa aiheuttava A-streptokokki voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.
Puutiaisaivotulehdukselta suojaavaa rokotetta suositellaan nyt kaikille Joensuun Niinivaaralla ja Hukanhaudalla luonnossa liikkuville
Rokotussuositukset päivittyivät Pohjois-Karjalassa vain Niinivaaran ja Hukanhaudan osalta. Puutiaisaivotulehdus on lisääntynyt maakunnassa, mutta on edelleen harvinainen.
Punkkien levittämiin tauteihin liittyy paljon turhia pelkoja, sanoo tutkija – kevään ensimmäiset punkkihavainnot on jo tehty
Suomalaiset arvioivat usein punkkien levittämien tautien riskit todellista suuremmiksi. Riskeistä myös puhutaan joskus pelkoa lietsoen. Yksittäisiä punkkihavaintoja on tänä vuonna jo tehty.
A-streptokokkia ainakin yhdessä jyväskyläläispäiväkodissa – ärhäkkää bakteerimuotoa ei ole löytynyt
Pieni lapsi menehtyi toissaviikolla Jyväskylässä A-ryhmän streptokokin aiheuttamaan tautiin. A-streptokokkia on todettu ainakin yhdessä Jyväskylän päiväkodissa.
Viisi on kuollut mystiseen tartuntatautiin Tansaniassa
Maan terveysministeriön mukaan taudin tiedetään aiheuttavan muun muassa munuaisten vajaatoimintaa ja verenvuotoa kehon eri osista.
Keskiviikko 15.3.2023 (tv)
Hintojen nousu. Katujengi. Eduskuntavaalit. Sääennuste.
Noin 30 diabeetikkoa altistui neulavirheelle Turussa – altistuneissa mahdollisesti myös joitakin muita
Omavalvontakäynnillä kävi ilmi yhden työntekijän virheellinen tapa ottaa verensokerinäytteitä samalla neulalla.
Keski-Suomessa kaksi uutta A-streptokokkilöydöstä – "Epidemian määritelmä täyttyy, mutta tilanne ei ole vakava”, sanoo sairaalapalvelujen vastuualuejohtaja
Keski-Suomessa on testattu A-streptokokille altistuneita sen jälkeen, kun päiväkoti-ikäinen lapsi menehtyi bakteerin aiheuttamaan vakavaan infektioon.
Palvelutalon vesijohtovedestä löytyi hengenvaarallista legioonalaistautia aiheuttavaa bakteeria Porissa
Legionellabakteeri aiheuttaa vaarallista legioonalaistautia. Porissa ei toistaiseksi ole todettu tartuntoja. Alkuvuonna uutisoitiin, että porilaisessa koulussa oli todettu legionellaa vedestä.
Päiväkoti-ikäinen lapsi kuoli streptokokki A:n aiheuttamaan tautiin Jyväskylässä – THL: Vakavien infektioiden määrä kasvanut
THL:n tilastoinnin mukaan A-streptokokkitartuntoja on tänä vuonna todettu jo lähes sata, ja myös vakavien infektioiden määrä on kasvanut.
Korona rantautui tasan kolme vuotta sitten Keski-Suomeen, ja silloin pelättiin jopa 150 000 sairastuvan
Asiantuntijoiden mukaan koronatoimissa pääosin onnistuttiin, mutta poikkeusaika lisäsi suomalaisten turvattomuuden tunnetta.
34-vuotias nainen poistui vastaanotolta itkien ja välttelee tarpeellisia hoitoja – gynekologilla käyneet kertovat asiattomasta käytöksestä
Kysyimme gynekologien asiakkailta kokemuksia hoidosta. Esiin nousi pelkoa, vähättelyä ja asiattomia kommentteja, mutta myös paljon hyvää. Lääkäri ajattelee, että oikein kohdattu potilas saa parempaa hoitoa.
Norovirus kaataa nyt Kaakkois-Suomessa ihmisiä sänkyyn enemmän kuin koronavuosina
Erityisesti Kymenlaaksossa norovirusepidemia on nyt ankara, mutta tilanteen odotetaan pahenevan tulevina viikkoina myös Etelä-Karjalassa.
Tippuritartuntoja havaittiin viime vuonna ennätysmäärä Suomessa, ja siihen on asiantuntijan mukaan useita syitä
Viime vuoden tartuntatautitilastoissa tippuritapauksia oli ennätykselliset 960 tapausta. Normaalisti tapauksia on vuosittain 500–600.
Ostereiden aiheuttama ruokamyrkytysepidemia paisuu – norovirusta löytyi ranskalaisista ja hollantilaisista ostereista sekä uusista ravintoloista
Ostereista ja ravintoloiden asiakkaista otetuista näytteistä on löydetty norovirusta.
”Kiurun piikki” ei saa kansaa liikkeelle: Neljännen koronarokotteen on hakenut yksityiseltä 5 000 suomalaista
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei ole pitänyt tehosterokotuksia tarpeellisina terveille työikäisille. Rokotteita jaetaan yksityisissä työterveysyrityksissä.
Oletko syönyt näissä helsinkiläisravintoloissa? Olet saattanut saada ostereista ruokamyrkytyksen
Kuumentamatta syötävät osterit ovat yleisiä epidemian välittäjäelintarvikkeita, koksa ne siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteesta saatuneessa vedessä.
Suomessa on kehitetty uudenlainen lääkkeetön hoito auttamaan kroonisesta kivusta kärsiviä: poimitaan marjoja VR-lasit päässä
Digitaalinen lääketiede otettiin osaksi suomalaisen Orionin tutkimus- ja kehitystyötä muutama vuosi sitten. Digitaalisen hoidon ideana on, että potilas voi hoitaa itseään myös kotonaan.
Flunssakausi pitää otteessaan – nämä taudit väijyvät nyt hiihtolomalaisia
Moni virus jyllää edelleen flunssarintamalla. Myös mahatautia on liikkeellä. Kotona tehty yhdistelmätesti auttaa selvittämään mahdollisen korona- ja influenssatartunnan.
Koronavirus ei poistu vielä yleisvaarallisten tautien listalta – oikeuskansleri huomautti ministeriötä
Kantelijat pyysivät selvittämään, onko sosiaali- ja terveysministeriö toiminut lainmukaisesti pitäessään koronavirustautia edelleen yleisvaarallisena tartuntatautina.
Yksityiset lääkäriasemat aloittavat koronatehosterokotukset Oulussa torstaina
Ainakin Aava, Mehiläinen ja Terveystalo tarjovat rokotusmahdollisuutta työterveys- ja yksityisasiakkailleen.
Otsalohkodementia on yleisempi Pohjois-Savossa kuin muualla Euroopassa – sairastumisikä yllätti tutkijat
Yhteiseurooppalaisen tutkimuksen mukaan otsalohkodementian ilmaantuvuus on yli kaksi kertaa suurempi Pohjois-Savossa eurooppalaiseen keskiarvoon verrattuna.
Tuijan elämä muuttui neuvolassa, kun vuosia jatkunut sairastelu sai selityksen: ”Edes lääkärit eivät tulleet ajatelleeksi”
Hiv-, kuppa- ja tippuritartunnat lisääntyivät selvästi Suomessa viime vuonna. Hiv-piikin taustalla ovat sotapakolaisten tartunnat, mutta tippurin ja kupan yleistyminen huolestuttaa lääkäriä.
THL antoi arvion sote-palveluiden järjestämisestä: esiin nousseet ongelmat eivät tulleet Pohteelle yllätyksenä
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi vuosittain sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä valtakunnallisesti, yhteistyöalueittain ja hyvinvointialueittain.
Uutta tietoa: Tietyt verenpainelääkkeet saattavat pienentää syöpäkuoleman riskiä
Kohonneeseen verenpaineeseen ja sydämen vajaatoimintaan käytettävät lääkkeet pienensivät syöpäkuoleman riskiä eturauhas-, virtsarakko- ja rintasyöpäpotilailla.
Sairastuminen voi muuttaa myös läheisten elämän
Suomessa on yli miljoona omaishoitajaa.
10 000 suomalaista sai kutsun erityiseen terveystarkastukseen – tästä THL:n jättitutkimuksessa on kyse
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tutkii kevään aikana suomalaisten terveyttä ja tekee terveystarkastuksia aina Utsjoelta Helsinkiin.
Keski-Suomessa on avattu erityistason vuodeosasto palliatiivisen vaiheen eli parantumattomasti sairaille potilaille
Parantumattomasti sairaiden hoito on aiemmin ollut hajallaan. Keski-Suomessa avautui vuoden alussa palliatiivinen keskus. Myös kotisairaalan toimintaa ollaan laajentamassa Jyväskylän ulkopuolelle.
Lemmikkieläin kuolee nykyisin lähes aina eutanasian kautta – suuri osa lopetetaan juhlapyhien alla ja syy on arvoitus
Valtaosa lemmikkien omistajista toivoo eläimen kuolevan kotona nukkuessaan, mutta näin käy vain harvoin.
Hengitystieinfektioiden epidemiahuippu ohitettu Satakunnassa
Sekä influenssa A- että RS-viruksen aiheuttama epidemiahuippu näyttää Satakunnassa ajoittuneen vuodenvaihteeseen.
B-hepatiitin tartunnat ovat jyrkässä kasvussa Suomessa
Viime vuonna akuutteja B-hepatiittitartuntoja rekisteröitiin 94, toissa vuonna 42. Määrät ovat poikkeuksellisia, sillä tartuntoja on pitkään löytynyt noin kymmenen vuodessa.
Pieksämäellä odotetaan uusia tietoja uimahallin legionellatilanteesta
THL tutkii parhaillaan uimahallilta otettuja seurantanäytteitä. Tulosten pitäisi valmistua loppuviikosta.
Suomeen perustetaan varasto, jolla Eurooppa varautuu hengenvaarallisiin katastrofeihin
Euroopan komissio rahoittaa hankkeen, jolla Suomeen varastoidaan suojaimia, mittauskalustoa sekä lääkkeitä ja vasta-aineita kemiallisia, biologisia, säteily- ja ydinonnettomuustilanteita varten.
Tutkijat huomasivat tarhamehiläisten eliniän puolittuneen 50 vuodessa – toukkia uhkaavaa tautia vastaan isketään odotetulla rokotteella
Tutkijat huomasivat, että mehiläisten elinikä laboratorio-olosuhteissa on puolittunut 1970-luvulta. Syy saattaa löytyä jalostuksen aiheuttamista perinnöllisistä ongelmista.
Suomeen saapunut uusi omikronmuunnos XBB.1.5 on tähänastisista tarttuvin – tämän tiedämme sen ominaisuuksista nyt
Perjantaina varmistui Suomen ensimmäinen XBB.1.5-omikronin aiheuttama koronainfektio. Toistaiseksi on vaikeaa arvioida, kuinka paljon uutta muunnosta kiertää väestössä.
Sairastuminen on henkilökohtainen ja kulttuurillinen kokemus
Sairautta määritellään lääketieteessä oireiden ja mittausten perusteella, mutta kyse on aina myös kokemuksesta ja kulttuurista.