Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lämpö toi Suomen ainoat etelänsatakielet Alaveteliin ja Uuteenkaarlepyyhyn

Eteläisen mallin laulu on soinnukkaampi kuin tavallisella.

Yölaulajia tavanomaista vähemmän – liekö kylmä säärintama pysäyttänyt kevätmuuton Hämeeseen?

BirdLife Suomen mukaan hyönteissyöjälintujen muutto jatkui vielä kesäkuun alkupuolella.

Tältä kuulostaa linnunlaulujen TOP10 – listahitiksi pääsee kehnommallakin lauluäänellä

Linnunlaulujen toivekonsertin kestohitti on mustarastas.

Kylmä alkukevät vaikutti muuttolintujen paluuseen Pohjois-Pohjanmaalla

Varhaisten muuttajien, kuten töyhtöhyyppien, kiurujen ja hanhien tulo viivästyi hieman tänä vuonna.

Perjantai 4.5.2018 (radio)

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon jako siirtyy ensi vuoteen. EU-parlamentti haluaa lopettaa kosmetiikan eläinkokeet koko maailmassa. Presidentti Niinistön virallinen muotokuva paljastettiin. Kevään ensimmäiset tervapääskyt ja satakielet tulivat Suomeen. Eurojackpotin ennätysvoittajat löytyivät.

Porissa havaittu jo satakieliä

Lintujen kevätmuutto sujuu normaalissa aikataulussa.

Jo neljäs huono vuosi Keski-Pohjanmaan linnuille: tänä keväänä ruoka ei riittänyt

Linnut ovat kärsineet ravinnonpuutteesta, koska hyönteisiä ei ole riittänyt kaikkien poikasten ruuaksi.

Myöhästyneet muuttolinnut kirivät kolean kevään kiinni – pesimäpuuhat parhaillaan käynnissä

Satakielen laulua ei kylläkään kuulu paljoa – yölaulajia tavanomaista vähemmän.

Lintumaailman viirut: Harmaasieppo

Tsri, tsriih, tshri

Lintumaailman "harmaahiiret": Satakieli

Satakieli on päältä harmaanruskea ja alta likaisenvaalea.

The Guardian: Yli neljännes Britannian linnuista on lähes sukupuuton partaalla

Yli neljännes Britannian linnuista vaatii kiireellisiä suojelutoimia niiden elinvoimaisuuden varmistamiseksi, kertoo tuore raportti.

Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri jalkautui ostamalleen Rastunsuolle

Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri osti helmikuussa Rastunsuon lintujärven Vapolta. Nyt kesän korvalla piirihallitus matkusti paikan päälle katsomaan, mitä olikaan tullut ostetuksi.

Suomen taivas hiljeni – linnut eivät saapuneetkaan kesäksi

Iso osa kesälinnuista on jäänyt saapumatta Suomeen. Yksi lähes kokonaan poissa pysyvistä lajeista on varmana kesän merkkinä pidetty tervapääsky. Kokeneen lintutieteilijän mukaan edellisestä näin hiljaisesta alkukesästä on kulunut liki 40 vuotta.

Uusi kerrostaloalue uhkaa lohkaista Hämeenlinnassa ison palan kaupunkilaisten luontokeitaasta

Asuinrakentaminen lohkaisee osan Hämeenlinnan Varikonniemen lehtomaisesta viheralueesta. Luonnon ystäviä se huolettaa siksi, että samalla kun kasvi- ja lintulajistoltaan rikkaan puiston pinta-ala pienenee, myös reviirit pienenevät. Satakielille jää vielä tilaa, mutta ei enää esimerkiksi pikkutikalle.

Yölaulajien konsertti soi tavallista rikkaampana

Idän ja kaakon puoleiset tuulet ja lämmin toukokuu ovat tuoneet Hämeeseen runsaasti laulajia. Satakielet soivat tavallista komeammin. Samoin välillä vähiin käyneitä käkiä kuulee nyt yleisesti. Pesinnän epäonnistuminen saa linnun aloittamaan sekä laulun että pesinnän. Yölaulajien kausi on parhaimmillaan yleensä juuri kesäkuun alkupuolella.

Suomen kesä muuttaa lintujen laulurytmiä - linnunlaulua kannattaa etsiä yöstä

Birdlife Suomen suojeluasiantuntijan Tero Toivasen mukaan linnut sopeutuvat hyvin Suomen valoisiin öihin. Lintujen aktiivisin laulukausi alkaa tältä kesältä olla jo lopuillaan.

Välimeren rannalla 700 kilometriä pitkä laiton lintuansa - tappaa miljoonia lintuja

Pajulinnuissa, satakielissä ja kehrääjissä ei ole paljon syömistä, ellei niitä pyydä massoittain. Toiminta on laitonta, mutta kukaan ei piittaa siitä.

Etelänsatakieli vieraili Keski-Pohjanmaalla

Jopa Suomenkin mittakaavassa harvinen vieras, etelänsatakieli vieraili sunnuntaina Kokkolassa. Lintu bongattiin ensimmäistä kertaa Keski-Pohjanmaalla Kokkolan Tankarin lintuasemalla. Etelänsatakielestä on tehty Suomessa 32 havaintoa.

Ilmastonmuutos uhkaa tunturilintujamme?

Yksittäisistä lajeista niittykirvisen ja urpiaisen kannat ovat taantuneet merkittävästi. Laskelmat osoittavat pesimäkantojen pienentyneen 15 vuoden aikana noin kolmanneksella.

Kylmyys kohmetti kahlaajien kevätmuuton

Vapun tienoilla alkanut kolea kausi on hidastanut lintujen kevätmuuttoa. Hyönteissyöjistä puuttuu yhä suuri osa, ja kahlaajat antavat odottaa itseään. Viikonlopun Tornien taiston aikoihin lämpenevä sää saa kuitenkin taivaalle uutta vipinää aikaan.

Linnut kääntävät nokan kohti etelää

Lintujen syysmuutto on täydessä vauhdissa. Syksyn muuttohuippu on kahden seuraavan viikon aikana. Lämpimän kesän vuoksi pikkulintujen pesinnän arvellaan onnistuneen tavallista paremmin ja muuttolintuja on tänä vuonna enemmän kuin normaalisti.

Mattisenlahti sai oman lintutornin

Pyhäselän tuntumaan Mattisenlahden ääreen kohosi historiallisten kesähelteiden aikana jämäkkä lintutorni. Lions Club Liperi urakoi jo järjestyksessään kolmannen tornin, käyttöönottokahvit juotiin syyskuun ensimmäisen päivän auringossa.

Kesäyössä soi kerttusten ilmaiskonsertti

Lintujen pesintä on edennyt normaaliin tahtiin keskipohjalaisluonnossa. Vaelluslintujen kohdalla on kirjattu suuria muuttoparvia. Yöt taas soivat kerttusten ja satakielten säveleet.

Kesäyön saalistaja saa tutkijankin liikkeelle

Lepakkoa tutkitaan tällä hetkellä paljon. Viime vuosiin ihmisaistien ulottumattomissa ollutta eläintä pystytään nykyään tutkimaan tekniikan avulla. Apuna käytetään muun muassa ultraääni-ilmaisinta.

Siipien suhinaa ja yölaulajien konsertointia

Satakielet, kerttuset ja ruisrääkät laulavat kesäyössä. Ruisrääkän laulutaidosta tosin ollaan montaa mieltä. Päijät-Hämeessä on viime päivinä havaittu myös idänuunilintu ja meriharakka.

Ilmastonmuutos verottaa muuttolintujen määrää?

Suomeen keväisin saapuvien muuttolintujen määrä on joidenkin lajien osalta vähentynyt selvästi viime vuosikymmeninä. Yhdeksi mahdolliseksi syyksi epäillään ilmastonmuutosta, joka lisää kuivuutta ja mm. laajentaa Saharan autiomaata Afrikassa.

Arktisten hanhien muutto kiivaimmillaan

Lintujen kevätmuutto on tuonut Suomeen viime päivinä erityisesti arktisia hanhia. Itä-Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa yhdellä paikalla on parhaina päivinä havaittu jopa useita kymmeniä tuhansia Suomenlahden kautta matkanneita valkoposkihanhia.

Suomeen perusteilla uusi ravintolateatteri

Suomessa aloittaa syksyllä uusi ravintolateatteri. Tapahtumajärjestäjä Eastwayn ja ravintoloitsija Sedu Koskisen SK Ravintoloiden yhteisen Teatteri Satakielen ohjelmistossa on syksyllä seitsemän eri tuotantoa ja yli 120 näytäntöä. Mukana on yli 20 näyttelijää sekä runsaat 20 muusikkoa.

Lähes kaikki muuttolinnut saapuneet

Lähes kaikki muuttolinnut ovat jo saapuneet Suomeen, kertoo BirdLife Suomi. Kesken on tosin vielä viimeisten hyönteissyöjälintujen muutto.