Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomalaisten suhde koronaan muuttui viikossa etäisestä tunteikkaaksi, kertoo Twitter-data

Suomen Twitter-keskusteluissa korostuvat nyt pandemia, karanteeni sekä käytännön vaikutukset.

Lääkäri, tutkija ja antropologi Marja-Liisa Honkasalo on ollut työssään aktivisti

Marja-Liisa Honkasalo - lääkäristä antropologiksi.

Kati Kelolan kolumni: Meidän pitäisi opetella tuntemaan myös paikkoja, joista Suomeen muutetaan

Vaadimme tänne tulevia elämään yhdessä maassa: Suomessa. Mutta tosiasiassa me kaikki elämme monessa paikassa yhtä aikaa, kirjoittaa Kati Kelola.

Santa Muerten kultti pullahti julkisuuteen pyhäinpäivänä vuonna 2001 – Nyt se on Latinalaisen Amerikan nopeimmin kasvava uskonto

Kuoleman kultilla on yhteys Meksikon alamaailmaan, mutta siitä on viime vuosina tullut valtavirtaa.

Intian viranomaiset: Amerikkalaisen lähetyssaarnaajan ruumista ei yritetä hakea heimosaarelta

Lähetyssaarnaajan ruumiin etsintöjen jatkaminen etäältäkin voisi johtaa siihen, ettei heimo pysty jatkamaan päivittäisiä rutiinejaan, koska heidän aikansa kuluu saaren jatkuvaan puolustamiseen.

Internetissä on syrjäinen ranta täynnä avaamattomia pulloposteja

Mitä iloa on miljoonista YouTube-videoista, joita kukaan ei koskaan katso?

Häpeän tunne on opittua – ilman sitä emme tulisi toimeen keskenämme

Yhdysvaltalaistutkimus vertaa häpeää fyysiseen kipuun: Kumpikin on kehittynyt estämään ihmistä tekemästä lisävahinkoa itselleen.

Suuryllätys sukupuuhun: Afrikassa eli toinen ihmislaji yhtä aikaa meidän esivanhempiemme kanssa

Homo naledi -fossiilien löytyminen joitakin vuosia sitten oli iso uutinen. Fossiilien ikä on vielä suurempi yllätys.

Jäämies yllättää yhä: Eivätkö iskut päähän ja nuoli selkään tappaneetkaan Ötziä?

Antropologi uskoo pakkasen tappaneen, profiloija pitää syyllisenä vaanijaa.

Tutkija: Älylaitteiden jatkuvat ilmoitukset ajavat meidät ihmisraunioiksi – "Aivomme kaipaavat levollista teknologiaa"

Teknologian suunnittelussa pitäisi ottaa oppia liikennevaloista ja viheltävästä teepannusta, sanoo antropologi Amber Case.

Kun joulupukki kasvot sai – Antropologia on palauttanut kasvoja kuninkaille ja esi-ihmisille

Päätyötä on auttaa tunnistamaan rikosten ja onnettomuuksien uhreja.

Indonesian Bandasaarilla kasvaa Timo-nimisiä nuorukaisia, ja syynä on tämä suomalaismies

Professori Timo Kaartinen on todennäköisesti ainoa suomalainen, joka puhuu harvinaista bandan kieltä. Nyt hän on luomassa bandalle kirjakielen pohjaa.

Saamelaisarkiston uusista materiaaleista iloa sukututkijoille – Vastapalveluksena kaivataan apua ihmisten tunnistamiseen

Saamelaisarkistoon Inariin on viimeisen vuoden aikana luovutettu paljon saamelaisia koskevia materiaaleja muun muassa dokumentaristi Jarmo Laineen, kunniatohtori Martti Linkolan, antropologi Pertti J. Pellon ja kolttavaikuttaja Matti Sverloffin arkistoista. Ylitarkastaja Inker-Anni Linkola toivoo ihmisten tulevan tutkimaan ja katsomaan ennennäkemättömiä materiaaleja.

Käsistään kahlehditut luurangot kertovat antiikin juonitteluista Kreikassa – video

Luurangoista on otettu dna-näytteitä, ja antropologit yrittävät selvittää, keitä he olivat.

Yhdysvaltalaisen poikakodin synkkä historia sai vahvistusta hautatutkimuksissa

Etelä-Floridan yliopiston rikostutkija-antropologi aloitti tutkimuksen, kun viranomaiset olivat omassaan tulleet siihen tulokseen, ettei kymmenien viime vuosisadan alkupuoliskolla kadonneiden poikien asiassa ollut selvitettävää.

Sananen – Todella rikkaat

On varakkaita ja on tyhjätaskuja. Vaan kuka on rikas? Toisella kun ei ole varaa edes hymyillä. Toinen taas tuhlaa häpeilemättä, pusujaan.

Tutkija on melko varma: Luostarikirkon luut kuuluivat romaanikirjallisuuden isälle – video

400 vuotta sitten eläneen Cervantesin haudan arvoitusta ei DNA-kokeiden puuttuessa voida julistaa ratkaistuksi, mutta antropologi Francisco Etxebarrian mukaan muut todisteet ovat vahvoja.

Sananen – Armahda

Tasavallan presidentillä on armahdusoikeus, mutta hän ei juurikaan armahda. Siksi meidän täytyy alkaa armahtamaan toisiamme.

Long-term unemployment doubles in six years

Long-term unemployment in Finland is increasing at an alarming rate across the country, across all sectors and education levels. In total, the number has more than doubled since the 2008 economic crisis.

"Ei ole paljoa elämää työelämän jälkeen" – Pitkäaikaistyöttömyys on yleistynyt nopeasti

Työttömyys pitkittyy hälyttävästi nyt kautta maan, myös palvelualoilla ja koulutustasosta riippumatta. Kaikkiaan pitkäaikaistyöttömyys on yli kaksinkertaistunut vuoden 2008 talouskriisin jälkeen. Kolme ihmistä kertoo tarinansa työnsaannin vaikeudesta.

Ystävyys on mieletön munkki - yksikin riittää, jos se on hyvä

Psykologin mukaan ystävyys on harvinaista herkkua, jota kaikki eivät koskaan koe. Varsinkin aikuisena ystävien löytäminen on vaikeaa. Yksi syy voi olla se, että aikuisen lauma on jo täynnä, kun taas lapsena tilaa uusille ihmisille vielä löytyy.

Kristiinankaupungista löytyi pääkallo

Pääkallo on vanha eikä näin ollen liity tuoreisiin katoamistapauksiin. Pääkallon löysi maanantaina kalastusretkellä ollut perhe.

DNA-tutkimus mullistaa käsitystä Euroopan asuttamisesta

Nykyihmiset asuttivat Euroopan sopuisasti, kertoo tuore tutkimus. Ensimmäisessä muuttoaallossa tulleet nykyihmiset jatkoivat pitkään metsästystä ja keräilyä samalla, kun uudet tulokkaat raivasivat peltoja naapurikylään.

Valkoisen miehen pääkallo haastaa käsityksen Australian asuttamisesta

Eurooppalainen mies oli DNA-kokeiden perusteella syntynyt vuoden 1650 paikkeilla. Vakiintuneen historiankäsityksen hänen ei olisi pitänyt menettää päätään Australiassa, koska eurooppalaiset eivät olleet sitä vielä löytäneetkään.

Kongon kääpiöheimot vaativat poliittisia oikeuksia

Kongon pygmit ovat nousemassa vaatimaan oikeuksiaan sademetsien rikkauksiin. Moderni maailma on tulossa myös pygmien asuttamiin viidakoihin.

Tutkija: Musta surma oli hyödyksi henkiin jääneille

Kun väestö ja samalla työvoima hupenivat jopa puoleen, työläiset saattoivat vaatia enemmän palkkaa ja lisätä siten hyvinvointiaan. Se näkyy huimana hyppäyksenä eliniässä.

Maailman vakavamielisin kansa ei halua pitää hauskaa

Papua-Uudessa-Guineassa elävä alkuperäiskansa suhtautuu erityisen nuivasti leikkimiseen.

Eläimet tekevät ihmiselle hyvää

Tällä viikolla vietetään eläinten viikkoa. Toimittaja Tuija Veirton mielestä eläimet tekevät ihmiselle hyvää ja opettavat olemaan ihmisiksi.

Turkulainen identiteetti etsinnässä

Turkulaisuuden sisin olemus muiden silmin paljastuu kaupunkilaisille Turkulaiset -näyttelyssä. Kahteen konttiin rakennettu elämyksellinen kiertonäyttely avautuu tänään Kauppatorilla.

Mobiles 'More Dangerous Than Kalashnikovs'

Upheaval in developing countries might not be as widespread without mobile phones, according to a Finnish researcher. Mobiles have accelerated the unrest and strengthened the opposition in countries undergoing unrest. This has been evident recently in North Africa.

Kännykkä kalashnikovia vaarallisempi

Kehittyvien maiden poliittiset kumoukset jäisivät tekemättä ilman matkapuhelimia. Suomalaistutkijan mukaan kännykät ovat nopeuttaneet poliittisia myllerryksiä ja vahvistaneet oppositioiden asemaa. Näin on käynyt viimeksi Pohjois-Afrikassa.

Tutkija etsii syitä suutelemiseen

Linnut tekevät sitä. Mehiläiset tekevät sitä. Ei, eivät sitä itseään, vaan suutelevat. Ihmiskunta on suudellut läpi historiansa, mutta silti elettä ei ole kyetty selittämään.

Muinainen metallikuona saattaa olla kuningas Salomon kaivoksista

Jordaniasta on löydetty merkkejä siitä, että legendaarinen kuningas Salomo ja hänen kuuluisat kulta- ja kuparikaivoksensa saattavat olla totta.

Inkat vahvistivat valtionsa siteitä lapsiuhreilla

Perusta löydetyt seitsemän inkalapsen ruumiit antavat uutta tietoa inkojen uhritavoista. 500 - 600 vuotta sitten tapetut lapset löytyivät inkakaupungista rakennuksen alta, eivät Andeilta, kuten useimmat aiemmin löydetyistä uhreista. Viimeiselle matkallaan lapset saivat runsaat hauta-aarteet.

Lähetyssaarnaaja-asento huvitti alkuasukkaita

Lähetyssaarnaaja-asento on maailman yleisin seksiasento. Sitä on myös jossain yhteyksissä kutsuttu avio-asennoksi. Mutta mistä johtuu se, että rakasteluasentojen klassikkoa, jossa mies on naisen päällä, kutsutaan lähetyssaarnaaja-asennoksi?

Italiassa etsitään taidemaalari Caravaggion perillisiä

Pohjois-Italiassa, Caravaggion kylässä, kuusi toiveikasta henkilöä odottaa DNA-testitietoja syntyperästään.

Pohjoisen ihmistä ei hetkauta ilmastonmuutoskaan

Uusien tutkimustulosten mukaan Suomessa pohjoisen ihmiset pystyvät sopeutumaan ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin pieniin muutoksiin ja kehittämään vaihtoehtoisia toimintamalleja entisten tilalle.

Yaqui-intiaanit palaavat hautaan isiensä maille

Pitkällinen kiista meksikolaisten yaqui-intiaanisotureiden jäänteistä on päättymässä. Sotureiden jäänteitä on säilytetty Luonnontieteiden museossa New Yorkissa. 12 vainajaa haudattiin rituaalimenoin yli sata vuotta kuolemansa jälkeen läntiseen Meksikoon.

Claude Lévi-Strauss yhdisti tieteen ja seikkailunhalun

Tiistaina kuollut ranskalaisantropologi Claude Lévi-Strauss oli yksi antropologian suurista nimistä, ja häntä pidetään edelleen ranskalaisen älymystön suurhahmona. Hän aloitti työnsä aikana, jolloin antropologit mittasivat kalloja ja pyrkivät rotuopillisiin tuloksiin. Muista poiketen hän halusi osoittaa, etteivät primitiivisen mielen rakenteet poikkea länsimaisen ihmisen ajattelutavoista.

Filosofi Claude Lévi-Strauss on kuollut

Ranskalainen antropologi ja vaikutusvaltainen akateemikko Claude Lévi-Strauss on menehtynyt 100-vuotiaana. Lévi-Strauss kuului maailman tunnetuimpiin modernin filosofian edustajiin.

Nykyihminen olisi nynnerö neandertalilaisten olympialaisissa

Nykyihmisellä ei olisi mitään mahdollisuuksia mitaleille, jos hänen ja menneiden ihmispolvien välillä järjestettäisiin olympialaiset. Australialaisen antropologin Peter McAllisterin mukaan ihmisen fyysinen suorituskyky on surkastunut vuosituhanten aikana, koska päivittäiseen elämään liittyvä rasitus on vähentynyt.

Police Identify Body of WWII Soviet Spy

Police believe a body found near Kouvola to be the World War II remnants of a Soviet spy. The man apparently parachuted to his death.

Karhunsuon ruumis varmistumassa desantiksi

Kouvolan Karhunsuolta löytynyt ruumis on varmistumassa venäläiseksi desantiksi. Ruumista tarjotaan Venäjälle haudattavaksi.

Kouvolan ruumislöydös antropologin tutkittavaksi

Keskusrikospoliisin antropologi tutkii Kouvolasta löytyneen ihmisruumiin jäänteet. Antropologi aloittaa tutkimuksensa ensi viikolla.

Sohvasurffaus tuo koko maailman kotisohvalle

CouchSurfing tarjoaa edullisen tavan matkustaa ja nähdä kohdemaan asukkaiden arkea. Jyväskylä on sohvasurffareille välietappi ja arkkitehtuurin kehto.

Perussa tutkitaan joukkohautaa

Perussa aloitetaan tänään maan sekasorron aikaisen joukkohaudan tutkiminen, kertoo uutistoimisto AFP. Ryhmä oikeuslääketieteellisiä antropologeja nostaa viidenkymmenen ihmisen jäännökset Huantan kylässä sijaitsevasta joukkohaudasta.

Keniasta löytyi vanhimmat ”ihmisjalanjäljet”

Antropologit ovat löytäneet Keniasta jalanjälkiä, joiden uskotaan olevan vanhimmat tunnetut ihmislajin jättämät jäljet. Homo erectuksen jättämät jäljet ovat 1,5 miljoonan vuoden takaa ja ne paljastavat uutta tietoa ihmisen varhaisvaiheista kahdella jalalla.

Freudin syytä kaikki

Jeppe kyllä joisi, vaikka kaupallinen viina maailmasta hävitettäisiinkin. Kun se kerran on keksitty, niin aina "jano" keinot keksii. Kieltolakihan sen jo pienoiskoossa todisti. Vastaavalla tavalla on vaikea uskoa, että väkivalta maailmasta häviäisi tai edes vähenisi, vaikka jääkiekon pelaaminen lopetettaisiinkin ja sen mukana nyt taas kuuluisat tappelut. Kyllä Jeppe juo ja lyö. Se on ihmisrodun perimässä aika syvällä.

Amazonin jokialueelta löytyi muinaisia kaupunkeja

Amazonjoen syrjäinen jokialue Brasiliassa oli muinoin tiheästi asuttu metropoli, käy ilmi Science-lehdessä torstaina julkaistusta raportista. Yhdysvaltalaislehden mukaan alueella asui noin 50 000 ihmistä eurooppalaisten saapuessa mantereelle noin 500 vuotta sitten.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle