Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kansainväliseksi sensaatioksi noussut ankeriaanmäti on yhä mysteeri – koronavirus esti hollantilaistutkijoilta pääsyn Kotkaan

Tutkijoille ei ole vieläkään selvinnyt, miksi ankeriasnaaras laski mätinsä akvaariotalo Maretariumin altaaseen Kotkassa.

Miten limainen kala voi olla kiehtova? Patrik Svensson ihmetteli sitä ja tuli kirjoittaneeksi samalla kirjan isästä, elämästä ja kuolemasta

Kirjassa yhdistellään faktaa ja omakohtaisia kokemuksia. Tällaiset hybridikirjat ovat nykyään suosiossa.

Tutkijoita äimistyttäneet ankeriasnaaraat valmistelevat jo toista jymypommia – nyt valmistaudutaan kiidättämään maitia Suomeen

Akvaariotalo Maretariumin ankerias kohautti maailmaa syksyllä, kun se laski mätimunansa altaaseen Kotkassa.

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: 10 kirjavinkkiä, väärä terapia oli tuhota miehen ja joukkoliikenteen maksuttomuus liian kallista

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Tässä 10 kirjavinkkiä keväälle: Millainen on Y-sukupolven ääni nyt ja miten ankeriaan avulla voi kuvata perhesuhteita?

Kevään kirjoissa ääneen pääsevät nuoret lahjakkaat kirjailijat, jotka eivät epäröi murtaa kerronnan tapoja. Myös elokuvaohjaajanaiset ovat laajentaneet repertuaariaan kirjallisuuden puolelle, kirjoittaa Yle Uutisten kirjallisuustoimittaja Miia Gustafsson.

Tutkijat matkustivat mätinsä altaaseen laskeneen ihmeankeriaan perässä Suomeen: ''Hollannissa tämä on ollut valtava uutinen''

Toiveissa on, että vielä jonakin päivänä ankeriaat saataisiin lisääntymään akvaario-olosuhteissa.

Murmelin kohtalonhetki voitti luontokuvapalkinnon – katso 15 huikaisevaa otosta ympäri maailman

Pingviinit lämmittelevät, kalmari välkehtii ja ankeriaat huojuvat. Luontokuvakisassa maapallo näyttää hämmästyttävimmät puolensa.

Kalamaailmaa järisyttänyt ankerias paljasti aikeensa, kun sen silmät turposivat ja pää litistyi – samasta altaasta löytyi 10 kohtalotoveria

Akvaariotalo Maretariumin ankerias kohautti maailmaa viime viikolla, kun se pudotti mätimunansa altaaseen. Tutkijat ovat pitäneet tätä mahdottomana.

Loch Nessin vesistä ei löytynyt DNA-jälkiä jurakauden otuksista mutta tutkimus ei hautaa täysin uskoa skottijärven jättiläiseen

Loch Nessin vesinäytteissä oli hyvin paljon näyttöä ankeriaista. Selittäisikö poikkeuksellisen suuri ankerias silminnäkijähavainnot Loch Nessin pitkäkaulaisesta hirviöstä?

Ankerias pudotti pommin, kun se laski mätimunansa altaaseen Suomessa – tutkijat ympäri Eurooppaa ymmällään: "Sensaatio"

Luonnonvarakeskuksen tutkijat tulevat tekemään lisätutkimuksia Kotkan Maretariumin ankeriaille lokakuussa.

Englantilaiset ankeriaat muuttavat pohjalaisvesistöihin

Ankeriaita istutetaan muun muassa Alavuden Akkojärvelle ja Ponnejärvelle.

Akvaarion asukas Väiski lähti viimeiselle matkalle kohti Sargassomerta: "Kyllä siinä itku tuli"

Ankerias asui Suomen kalastusmuseon akvaariossa 15 vuotta. Hoitajalleen se oli työkaveri.

Kalastusmuseon akvaariossa asuvan Väiski-ankeriaan masennuksen syy selvisi: veri vetää Sargassomerelle kutemaan

Suomen vapaa-ajankalastusmuseon ankerias tuli sukukypsäksi nelikymppisenä ja muuttui alakuloiseksi. Nyt Väiski on päätetty laskea ensimmäiselle ja viimeiselle kutumatkalleen.

Ankeriaanpoikaset aloittavat tänään elonsa Kymenlaakson vesissä

Kouvolan alueelle ja Etelä-Kymenlaakson merialueille istutetuista ankeriaanpoikasista puolet selviää täysikokoisiksi.

Tuhannet taimenet muuttivat Vesijärveen – kuhat ja ankeriaat seuraavat perässä

Vesijärvi on saanut uusia asukkaita. Lahden Messilästä ja Hollolan Vaaniasta laskettiin viikko sitten järveen 3 700 taimenen poikasta.

WWF: Itämeren turskan syöminen lopetettava heti – kanta romahtanut

Poliittisilla päätöksillä on turskan pyyntikiintiöt sovittu suuremmiksi kuin mitä kanta kestää, syyttää ympäristöjärjestö WWF.

Herätys: Useita kuoli sillan romahdettua Yhdysvalloissa, aktiivimallia tarkastellaan, ankeriasmonneja ruokapöytiin

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Raportti: Itämeri ei voi vieläkään hyvin

Ilmastonmuutos asettaa tulevaisuudessa uusia haasteita Itämeren ekosysteemin kunnossapidolle.

Sähköankerias Raipe hotkaisi taskulampun – eläinlääkäri pelasti: "Raipen herääminen oli liikuttava hetki"

Metallille ja sähkölle perso Raipe hotkaisi lampun poskeensa ennen kuin se saatiin ongittua vedestä ylös.

Eu-maat torppasivat ankeriaan suojelun

Suomen uhanalaisuusluokituksen mukaan ankerias on erittäin uhanalainen.

Suomesta löytyi lohikaloihin tarttuvaa virusta

IHN-tauti on helposti leviäväksi luokiteltu eläintauti, joka ei tartu ihmisiin.

Video poimii kalatiellä jokaisen ohikulkijan - Kissakoskea luikerrellut 17 000 kalaa, 10 eri lajia

Kissakosken voimalaitoksen kalatie on osoittanut toimivuutensa. Kuluneena kesänä suoritussa kalaseurannassa kalatietä pitkin on kulkenut yli 4000 kalaa kuukaudessa.

Purkaa vai ei? Vanhankaupunginkosken kiistelty pato ei hajoa helpolla

Tuore selvitys toteaa, että padon purkaminen olisi oikeudellisesti suuri urakka. Purkamisen puolestapuhujien mielestä luontovaikutukset on edelleen unohdettu.

Asiakkaat viettivät yön kalojen ympäröimänä akvaariotalossa – "En tullut tänne nukkumaan"

Miltä tuntuisi viettää yö jättimäisten kala-altaiden ympäröimänä? Kotkan Maretarium sai lauantain vastaiseksi yöksi muutamia ennakkoluulottomia yövieraita.

Jättikatkarapujen kasvatus alkaa Uudessakaupungissa

Kasvattamoa rakennetaan valmiiksi Pyhämaassa. Toukat tulevat Yhdysvalloista ja kasvavat myyntikuntoon noin neljässä kuukaudessa.

Viikko tieteessä: Koiran sukupuu selvisi, sähköankerias nousee vedestä ja asteroidi muuttuu avaruusalukseksi

Viime viikko on taas tarjonnut roppakaupalla kiinnostavia tiedeuutisia. Ne ovat tuoneet muun muassa toivoa syöpää sairastaville ja ilmaston saastumisesta huolestuneille.

Video: Sähköankerias voi nousta vedestä ja tappaa hevosen sähköiskulla

Kuuluisa luonnontieteilijä havaitsi yli 200 vuotta sitten, kuinka mutalammikossa olleet sähköankeriaat tappoivat hevosia Amazonilla. Tuore tutkimus vahvistaa biologin havainnon.

Määräys 90 vuoden takaa raukesi viimein rahalla – KHO: Kymijokeen ei tarvitse rakentaa ankeriaskouruja

Kymijoen voimalaitosten ylläpitäjät joutuvat maksamaan kalatalousmaksuja ankeriaskannan ylläpitämiseksi. UPM:n vuosimaksu Keltissä on 11 000 euroa ja Kuusankoskella 14 000 euroa. Pato Oy:n pitää Myllykoskella maksaa 17 000 euroa vuodessa. Kalatalousmaksut perustuvat vuosien 1927, 1939 ja 1943 määräyksiin, joiden mukaan voimalayhtiöiden pitäisi rakentaa ankeriaskourut.

Katiskasta nousi metrinen ankerias – ikää vähintään 40 vuotta

Arvokas herkku ei päätynyt savustuspönttöön, vaan kalastajat vapauttivat sen takaisin Kyynämöisen aaltoihin kuvaamisen ja mittaamisen jälkeen. Keski-Suomen korkeuksilla ankeriaan saaminen saaliiksi ei ole ihan tavallista – ei varsinkaan näin iäkkään.

"Tiedät käyneesi verkoilla, kun pakkasta on 20 astetta ja saaliina 120 sulkavaa"

Miltä tuntuisi nostaa veneeseen rysä, jossa on 14 eri kalalajia? Sen tietää Hämeen entinen maakuntajohtaja Juhani Honka. Harvassa ovat ne päivät, jolloin mies ei ole Vanajalla kaloja narraamassa. Tuttavuutta on tehty ankeriaista sulkaviin.

Tuusulanjärvestä nuotattiin liki 40 tonnia roskakalaa – fosforin määrä järvessä vähentynyt

Tuusulanjärven tämän syksyn hoitokalastussaalis on reilut 38 tuhatta kiloa. Särkien ja lahnojen mukana järvestä on noussut ankeriaita sekä rautarunkoinen potkukelkka. Kalan poiston ja hapetuksen myötä järven kesäaikainen fosforipitoisuus on laskenut.

Pohjois-Savon järviin 8 500 ankeriasta

Kahteen eri järveen istutetttavat poikaset ovat noin kymmensenttisiä ja gramman painoisia. Hidaskasvuinen ankerias voi elää jopa 40 vuotta ennen kuin on sukukypsä.

Kansanliike haluaa vapauttaa Paimionjoen

Paimionjoki oli aikoinaan tärkeä lohijoki, kunnes voimalaitokset estivät lohien nousun. Kansanliike haluaa nettiadressillaan taata elinolosuhteet myös vaellussiioille, ankeriaille, vuollejokisimpukalle ja uhanalaiselle meriuposkuoriaiselle.

Saimaan kanavasta löytyi outoja kaloja

Viikonvaihteessa Saimaan kanavan varrella pidetyn SM-onkikisan yhteydessä havaittiin Saimaan kanavasta sampi ja ankerias. Molemmille oli tosin käynyt kehnosti.

Maailman suurin poliisioperaatio laitonta villieläinkauppaa vastaan – haaviin jäi 10 000 kuollutta merihevosta

Bulgariassa takavarikoitiin 20 kiloa eläviä iilimatoja ja 25 kiloa korallia, Britanniassa puolestaan 10 000 kuollutta merihevosta ja 400 elävää kilpikonnaa ja Puolassa 500 kiloa pakastettuja ankeriaita.

Rosvokalastajat hymähtävät lakipykälille: salakalastettuja ankeriaita kaupataan avoimesti verkossa

Kalastuksenvalvojat ovat Kanta-Hämeessä tuskastuneet maakunnan vesistöissä riehuviin salakalastajiin. Saaliksi vorot saavat suuria määriä ankeriaita ja kuhaa. Niitä kaupataan pääkaupunkiseudulla asuville, jopa avoimesti sosiaalisessa mediassa.

Vanhankaupunginkosken pato säilynee sittenkin

Helsingin Vanhankaupunginkosken pato näyttää sittenkin säästyvän purkamiselta. Kalojen puolustajat ovat kovaan ääneen toivoneet padon purkamista, sillä heidän mukaansa se estää liikaa vaelluskalojen nousua Vantaanjokeen. Museovirasto puolestaan haluaa säilyttää padon, koska sitä pidetään historiallisesti arvokkaana. Kiistaa on käyty jo viime syksystä lähtien.

Meren syvyyksistä nousi esiin esihistoriallinen otus – kuin kaksimetrinen ankerias, suu täynnä hampaita

Victorian osavaltion kalastajat eivät olleet aikaisemmin nähneet outoa petokalaa, joka oli tarttunut trooliin 700 metrin syvyydessä.

Tutkimus: Sähköankeriaat kauko-ohjaavat saalistaan

Sähköankerias saa saaliinsa lihakset nykimään sähkösykäyksellä, kertoo tuore tutkimus. Jopa yli kaksimetriseksi kasvava laji elää muun muassa Amazonjoella.

Evon tutkimusasema tyhjenee ja pitkä perinne päättyy

Uuteen Luonnonvarakeskukseen liitettävä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL on lakkauttanut Evon toimipisteensä. Evolla on tutkittu riistaa ja kaloja sekä kalavesiä pitkään jo vuodesta 1892. Tämän vuoden loppuun mennessä perinteikäs tutkimusasema hiljenee lopullisesti, kun väki ja irtaimisto siirretään muualle.

Maailman vanhin ankerias on kuollut – "Se oli ainutlaatuinen"

Perimätiedon mukaan 8-vuotias Samuel Nilsson heitti ankeriaan kaivoon vuonna 1859. Ankeriaasta kehittyi Ruotsissa julkkis. Se esiintyi vuosikymmenien aikana niin lastenkirjassa, sanomalehdissä kuin televisiossakin.

WWF:n asiantuntija: "Istutuksilla ei tueta ankeriaan säilymistä"

Suomen vesistöihin istutettiin alkuviikosta ankeriaita. Vesistöihin tuodut ankeriaat ovat peräisin vaeltavista kannoista, mikä on WWF:n asiantuntijan mukaan ongelmallista. Ankerias on erittäin uhanalainen laji, eikä se käytännössä pääse vaeltamaan lisääntymispaikoilleen Suomesta käsin.

Suomen suurin ankeriasarkku pelastaa kutukaloja turbiineilta

Ankeriasarkku on vanha pyyntiväline, jolla pelastetaan uhanalaista lajia. Kutukalat joutuvat ilman ihmisen apua voimaloiden turbiineihin.

Päivien kuohu on vuonna 1947 julkaistuun romaaniin pohjaava rakkaustarina

Colin on rikas, miellyttävässä joutilaisuudessa elävä nuori mies. Taiteet, hyvät päivälliset ja älylliset keskustelut ystävien kesken ovat hänen intohimonsa. Colinilla tuntuu olevan kaikkea mitä mies tarvitsee. Täydellisestä auvosta puuttuu kuitenkin yksi ja samalla kaikki, eli rakkaus.

Majava tarttui ongenkoukkuun - mikä on sinun erikoisin saaliisi?

Innokkaat luonnossaliikkujat keräävät vielä metsän antimia, kalastajat ovat päässet käsiksi jo muikun mätiin ja metsästäjät nauttivat syksyn riistakaudesta. Täysi sienikori tai onnistunut jahti vetää suupielet hymyyn, mutta ovatko kalavedet tai metsät antaneet joskus saaliin, joka on yllättänyt?

Kalamaailman ristiriitainen ikäpresidentti on huonossa hapessa

Ankeriaalla ei mene hyvin. Laji on erittäin uhanalainen, eikä poikaskadon syytä tiedetä. Ankerias on silti sinnikäs sissi, Suomen sisävesissä ankerias voi elää jopa 100-vuotiaaksi.

Luonnonsuojelun riemuvoitto: pyöriäiset palasivat Saksan jokiin

Saksan jokiin ovat ensin palanneet kalat, sitten kaloja syövät pyöriäiset. Jokien kunnon on parantanut saaste- ja ravinnepäästöjen loppuminen.

Suomesta luikerrellut ankerias halutaan takaisin

Pohjanmaan Luodon-Öjänjärveen heinäkuun lopussa istutetut 10 000 ankeriasta ovat kulkeneet pitkän matkan. Kaksi vuotta sitten ne lähtivät matkaan Etelä-Amerikasta kohti Pohjanmaata. Vasta muutaman vuoden sisällä selviää, saadaanko istutuksilla elvytettyä hiipunutta ankeriaskantaa.

Ankeriaat saapuvat Suomeen kuuloluu merkittynä

Merkintöjen avulla ankeriaita voidaan seurata, kun ne viiden vuoden päästä ovat pyyntikoossa. Vaelluskalat saapuvat Suomeen kymmensenttisinä. Niitä istutetaan vesiimme liki 200 000.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle