Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kasvisruokapäivä, turvapaikanhakijat ja säästökonstit – selvitimme, mitä kuntasi uudet päättäjät ajattelevat, tutki itse

Yle kokosi valittujen kunnanvaltuutettujen vaalikonevastaukset. Saat helposti selville, mitä kuntasi valtuutetut ajattelevat esimerkiksi vanhusten palvelukotipaikoista tai kuntaveron progressiivisuudesta.

Kuntavaalit huipentuivat Ylellä – television tulosilta tavoitti 2 miljoonaa suomalaista

Ylen suora tulosilta ja verkon tulospalvelu kiinnostivat.

Poliitikot ovat varovaisia faktojen kanssa, sanoo tutkija – Ylen faktantarkistuksessa pääset kokeilemaan, erotatko todet väitteet epätosista

Yle tarkisti kuntavaalien alla kymmeniä puolueiden ja poliitikkojen esittämiä väitteitä ympäri Suomen. Tutkijan mukaan eniten huomiota ovat saaneet maahanmuuttoa koskevat väitteet. Katso jutun kartasta, millaisia väitteitä eri puolella Suomea esitettiin.

Yle vastaa: Vaalikoneessa on aina lisäkysymyksiä

Ville Seuri vastaa vaalikonekysymykseen.

Kävelykatu saa kannatusta salolaisissa kuntavaaliehdokkaissa

Eniten vastustusta löytyy perussuomalaisten joukosta.

Osa Pirkkalan kuntavaaliehdokkaista haluaa ratikan mahdollisimman pikaisesti, toisten mielestä ratikan rakentamisella ei ole kiire

Etenkin vihreiden ehdokkaat pitävät ratikan jatkoa Pirkkalaan kiireisenä hankkeena. Myös SDP:ssä, vasemmistoliitossa ja kokoomuksessa enemmistö ehdokkaista kannattaa ratikan pikaista rakentamista. Perussuomalaisissa ratikan vastustus on laajaa.

Raahessa pinnalla ovat säästökohteet ja keskustan kehittäminen – kuuntele Kuntarundin Raahen vaalikeskustelu Yle Areenasta

Raahen kaupungin keskusta on jäänyt vanhanaikaiseksi. Nyt mietitään, pitäisikö Raaheen saada uusi kauppakeskus. Säästöistä päättäminen jää uudelle valtuustolle, sopuun niistä ei ole päästy tällä valtuustokaudella.

Pyhäjärvellä halutaan kaivosalueelle uusia toimijoita – kuuntele Kuntarundin Pyhäjärven vaalikeskustelu Yle Areenasta

Pyhäsalmen tyhjentyvään kaivokseen halutaan uutta toimintaa, paikallaan voisi olla myös erillisen Pyhäjärven vision laatiminen. Kaivostoiminnan loppuminen tuo ison loven kaupungin kassaan. Tuulivoima jakaa mielipiteitä kaupungissa, vaikka sen mahdollisia työllisyysvaikutuksia pidetäänkin hyvänä.

Pudasjärvellä sopeutetaan taloutta ja mietitään Syötteen kehittämistä – kuuntele Kuntarundin Pudasjärven vaalikeskustelu Yle Areenasta

Pudasjärven matkailuhelmestä Syötteestä toivotaan yhä kasvavaa alan lippulaivaa, joka toisi myös työpaikkoja ja asukkaita Pudasjärvelle. Mutta miten pitkälle kaupungin velvollisuus on tukea aluetta, ja onko raha pois Pudasjärven kyliltä? Sopeuttamistoimia kaupungin talouteen on jo päätetty tehdä.

Mihin Ylivieskassa pitäisi rakentaa ja mitä? Kuuntele Kuntarundin Ylivieskan vaalikeskustelu Yle Areenasta

Yliveskassa tuulivoimaa kaavaillaan laajasti, mutta paikalliset vastustavat. Uusia asuntoja pitää saada keskustaan, mutta mitä tehdä arvokkaille vanhoille taloille – säilyttää ne vai lanata alas? Ilkivalta laajenevan kaupungin keskustassa myös mietityttää.

Luontoimagostaan tunnetussa Kuusamossa on kaksijakoinen suhtautuminen kaivosteollisuuteen – kuuntele Kuntarundin Kuusamon vaalikeskustelu Yle Areenasta

Kaivokset ja matkailu ovat Kuusamossa varmasti vastakkain tulevanakin vaalikautena. Kuusamon keskusta on kuihtunut ja Rukan kehittäminen keskusteluttaa. Alueelle halutaan etätyöntekijöitä, mutta rakennetaanko valokuitua kunnan verorahoilla?

Kemin vaaliasetelmat: Heijastuuko puunjalostusteollisuuden rakennemuutos kuntavaaleihin, entä perussuomalaisten hajaannus

Kemi on tämän vuoden aikana kokenut puunjalostusteollisuuden ilot ja surut. Toisella puolen kaupunkia menossa on 1,6 miljardin investointi, toisaalla tehdasta ollaan sulkemassa. Tulevalla valtuustolla on paljon mietittävää taloudenpidon suhteen.

Roope Lipastin kolumni: Hyväuskoisuuden oppitunteja

Jos poliitikko väittää että asia on näin, se luultavasti ei ole, näin vaaliviikolla kysyykin usein itseltään voiko poliitikkohin luottaa ollenkaan. Äänestäjän hyväuskoisuus karisee 32 vuodessa, kirjoittaa Lipasti.

Mistä sinun kunnassasi puhutaan? Kuuntele Kuntarundin Kalajoen vaalikeskustelu Yle Areenasta

Elinkeinojen ja kylien tasapuolinen kehittäminen aiheuttaa ristivetoa Kalajoella. Kaupungissa nojataan matkailuun ja teollisuuteen. Maahanmuutosta haetaan ratkaisua tulevaisuuden työvoiman riittävyyteen.

Mistä sinun kunnassasi puhutaan? Kuuntele Kuntarundin Haapaveden vaalikeskustelu Yle Areenasta

Haapavedellä toivotaan lähialueen kuntien yhteistyötä, jolla pidetään peruspalvelut kunnossa sekä estetään väen väheneminen kaupungissa. Työpaikkojakin paikkakunnalla olisi. Kunnan on lähdettävä tukemaan biojalostamohankkeen liikenneinvestointeja.

Mistä sinun kunnassasi puhutaan? Kuuntele Kuntarundin Haapajärven vaalikeskustelu Yle Areenasta

Haapajärvellä on kovat odotukset biotalouslaitosten mukanaan tuomasta hyvästä. Tuulivoimala repii mielipiteitä, rahaa tulisi, mutta silti se arveluttaa. Kaupunki hakee lisää tunnettuutta kulttuurin avulla.

Eteläpohjalaiset kuntavaaliehdokkaat eivät innostu yhä yleistyvästä sateenkaariliputuksesta

Ylen vaalikonevastausten perusteella vain vihreiden ja vasemmiston ehdokkaat kannattavat liputtamista yhdenvertaisuuden puolesta Pride-tapahtuman yhteydessä. Suurin osa suhtautuu liputtamiseen kielteisesti. Liputuksesta on tehty Seinäjoella myös valtuustoaloite.

Moni kuntavaaliehdokas pitää Tampereen ratikan laajentamista muita liikennehankkeita tärkeämpänä Ylen vaalikoneessa

Tampereen ratikkaverkoston laajentamisen tärkeys nousee esiin kuntavaaliehdokkaiden vaalikonevastauksissa. Vihreistä lähes kaksi kolmasosaa vaalikoneeseen vastanneista pitää ratikan laajentamista muita liikennehankkeita tärkeämpänä. Keskustalaisista selvä enemmistö on eri mieltä asiasta.

Ylen vaalikone: Pride-liputus sopisi Lapissa vihreiden ja vasemmiston ehdokkaille, mutta ei perussuomalaisille ja kristillisdemokraateille

Kunnan järjestämä liputus Pride-tapahtuman vuoksi jakaa ehdokkaiden mielipiteet. Enemmistö vihreistä ja vasemmistolaisista hyväksyy, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit pääosin vastustavat. Myös keskustassa ja kokoomuksessa enemmistö vastustaa.

Kuntavaaliehdokkaiden suhtautuminen koulujen kristillisiin perinteisiin jakautuu laidoille

Ehdokkailta kysyttiin kantaa kristillisten perinteiden ylläpitoon Ylen vaalikoneessa. Etenkin kristilliset ja perussuomalaiset pitäisivät perinteet kouluissa, mutta vasemmisto ja vihreät olisivat valmiimpia luopumaan.

Ehdokkaita jakaa Pride-liputus ja yhdistää huoli vanhuksista – tutki puoluepuntarissa oman kuntasi puolueita

Naisten osuus ehdokkaista on pienentynyt ja ehdokkaiden keski-ikä noussut edellisistä kuntavaaleista. Tutki eduskuntapuolueiden asettamien ehdokkaiden eroja ja yhtäläisyyksiä. Katso myös koneellisesti luotuja yhdistelmiä ehdokkaiden kuvista.

Sierilän voimalahanke jakaa kuntavaaliehdokkaiden kantoja Rovaniemellä

Ylen vaalikoneessa kysyttiin, kannattaako ehdokas Sierilän voimalaa, vaikka se pilaisi jokiluontoa. Kannat jakautuvat myös puolueiden sisällä.

Suurimmassa osassa Etelä-Karjalan kuntia naiset ovat äänestäneet ennakkoon aktiivisemmin kuin miehet – hitaimmin ennakkoäänestys käynnistyi Lemillä ja Taipalsaarella

Toisena ennakkoäänestyspäivänä aktiivisimpia ovat Etelä-Karjalassa olleet rautjärveläiset. Hitaimmin on lähdetty liikkeelle Lemillä ja Taipalsaarella.

Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla puhuttavat eri asiat kuntavaalien alla: suurimmat erot tuulivoimassa

Yle on listannut Areenaan kuntarundi-sarjan alle kuntien puheenaiheet. Oulun vaalipiriistä on sisältöjä jokaisesta kunnasta.

Kuntavaalien ennakkoäänestyksen ensimmäinen päivä sujui Kainuussa samaan tahtiin kuin muualla maassa

Kainuussa laiskinta oli Suomussalmella, jossa ennakkoon antoi äänensä 2,1 prosenttia äänioikeutetuista. Innokkainta oli Puolangalla, jossa 3,7 prosenttia äänioikeutetuista käytti äänensä ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä.

Ylöjärveläiset kuntavaaliehdokkaat pitävät etäyhteyksiä hyvänä tapana turvata terveyspalvelujen saatavuus

Ylen vaalikoneeseen vastanneista ylöjärveläisistä ehdokkaista enemmistö katsoo, että terveyspalveluiden tarjoaminen etäyhteydellä on hyvä tapa varmistaa niiden saatavuus kaikkialla. Suurista puolueista keskimäärin eniten vastakkaista kantaa edustivat vasemmistoliiton ja perussuomalaisten ylöjärveläiset ehdokkaat.

Luottaako Vesilahti liiaksi omakotitontteihin asukkaiden houkuttelussa? Ehdokkaiden mielipiteet jakautuivat Ylen vaalikoneessa

Osa Vesilahden kuntavaaliehdokkaista katsoo, että kunta on keskittynyt liiaksi omakotitalotonttien kaavoittamiseen. Toisten mielestä kuntaan pitää tulevaisuudessakin houkutella ensisijaisesti pientaloasukkaita.

Lappeenrannassa jännitetään, miten perussuomalaisten ennätyksellisen suuri ehdokasmäärä vaikuttaa vaalien tulokseen

Edelliset kuntavaalit Lappeenrannassa voittaneella SDP:llä on nyt vähemmän ehdokkaita kuin kilpakumppaneilla. Perussuomalaisilla on Lappeenrannassa ennätysmäärä ehdokkaita mutta myös moni muu puolue on lisännyt ehdokasmäärää neljän vuoden takaisesta.

Kumpi voittaa, luontoarvot vai työpaikat? Ylen vaalikone kertoo puolueiden arvoeroista Keski-Suomessa

Kuntavaaleissa paikallisten ehdokkaiden mielipiteet voivat poiketa hyvinkin paljon oman puolueen valtakunnallisista näkemyksistä. Samoin mielipiteiden kirjo puolueiden sisällä on suurta. Tämä käy ilmi myös vaalikoneessa, kun puntarissa ovat vastakkain ympäristöarvot ja työpaikat.

Kuntaliitos ei houkuta Ylen vaalikoneeseen vastanneita Urjalan kuntavaaliehdokkaita

Urjalalaiset kuntavaaliehdokkaat eivät olisi valmiita lopettamaan itsenäistä Urjalan kuntaa. Enemmistö ehdokkaista ei etsisi kuntaliitoskumppania edes siinä tapauksessa, että sote-uudistus taas kaatuisi.

Ylen kuntavaalikone: Suurin osa lappeenrantalaisehdokkaista säilyttäisi lentokentän

Ylen vaalikoneen väite "Lappeenrannan lentokenttä pitää lopettaa ja muuttaa tonteiksi". Väite saa kannatusta kristallipuolueelta, piraattipuolueelta, liike nytiltä ja osalta vasemmistoliiton sekä Vihreiden ehdokkaista.

Ylen vaalikone: Enemmistö Meri-Lapin ehdokkaista on valmis tarvittaessa tukemaan Kemi-Tornion lentoliikennettä

Ylen vaalikonevastausten mukaan 55 prosenttia merilappilaisista kuntavaaliehdokkaista on valmiita tarvittaessa tukemaan Kemi-Tornion lentoliikennettä. Suurinta valmius on Torniossa. Myönteisimmin suhtautuvat kokoomuksen ja keskustan ehdokkaat.

Rautjärven kuntavaaliehdokkailta kylmää suhtautumista kuntaliitosneuvotteluille – Ylen vaalikoneessa kuntaliitosneuvotteluilla on vain kaksi kannattajaa

Ylen vaalikoneeseen vastanneet Rautjärven kuntavaaliehdokkaat haluavat pitää kunnan itsenäisenä eivätkä kannata kuntaliitosneuvotteluja.

Kokoomuksen arvot puolueista eniten hajallaan, perussuomalaiset siirtyneet oikealle – katso miten kuntasi ehdokkaat sijoittuvat arvonelikentässä

Yle pyysi ensimmäistä kertaa kaikkia kuntavaaliehdokkaita arvioimaan, ovatko he oikealla vai vasemmalla ja pitävätkö he itseään konservatiivina vai liberaalina. Monen puolueen johto sijoittaa puolueen yllättäen eri paikkaan kuin ehdokkaat.

Tutkija: Kuntapolitiikkaan pyrkivien vihaa ja kaunaa uhkuva riitely ja kampanjointi somessa on ilmiö, jota ei ole aiemmin Suomessa nähty

Koronan takia sosiaaliseen mediaan karannut kuntavaalikampanjointi on monesti provoisoivaa ja karkaa käsistä. Tutkija arvelee, että voimakkaiden tunnereaktoiden herättäminen on tarkoituksellista, koska huutamalla saa huomiota verkossa.

Tiukka keskustelu koulujen lopettamisesta jatkuu Heinolassa – myös terveyskeskuksen iltavastaanotosta voidaan joutua nipistämään

Katso koko keskustelu Ylen kuntavaalilähetyksestä, jossa olivat mukana heinolalaiset kuntavaaliehdokkaat Sami Laukkanen (ps.), Kirsi Lehtimäki (sd.) ja Mika Leppälä (Parempi Heinola) ja Venla Väli-Torala (kok.)

Kotkan kuntavaaliehdokkaat kannattavat turvapaikanhakijoiden kotouttamisen edistämistä – vain yksi puolue on selvästi eri mieltä

Kotka on sitoutunut ottamaan oleskeluluvan saaneen turvapaikanhakijan asukkaakseen, jos he ovat Kotkan vastaanottokeskuksessa. Kaupungilla on yhteinen kotoutussuunnitelma Etelä-Kymenlaakson muiden kuntien kanssa.

Lemin kuntavaaliehdokkaat eivät halua kuntaliitosneuvotteluja Taipalsaaren, Savitaipaleen ja Luumäen kanssa

Ylen vaalikoneessa kaikki Lemin kuntavaaliehdokkaat suhtautuvat joko täysin tai jokseenkin kielteisesti ajatukseen, että kunta aloittaisi kuntaliitosneuvottelut Taipalsaaren, Savitaipaleen ja Luumäen kanssa.

Valtaosa kuntavaaliehdokkaista panostaisi Kantasatamaan Kotkassa – aluetta halutaan kehittää tuntuvasti

Kotkan Kantasatamaan aiotaan rakentaa lähivuosina esimerkiksi kaupungin tapahtumakeskus Satama Areena ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun uusi kampus.

Suuri osa lempääläläisistä kuntavaaliehdokkaista uskoo, että lastensuojelun paikallinen asiantuntemus heikkenee sote-uudistuksessa

Moni Lempäälän kuntavaaliehdokkaista suhtautuu kriittisesti siihen, miten sote-uudistus vaikuttaa lastensuojeluun. Ylen vaalikoneessa etenkin perussuomalaisten ja kokoomuslaisten ehdokkaat arvioivat, että lastensuojelun paikallistuntemus menetetään uudistuksessa. Myönteisimmin sote-uudistuksen vaikutukset näkevät keskustalaiset.

Vaalikone: Savitaipaleen ehdokkaat eivät luopuisi Olkkolan hovista

Toisaalta vain kolme ehdokasta kuudestatoista suhtautui täysin kielteisesti Olkkolan hovin myymiseen. Suurin osa otti jokseenkin kielteisen kannan siihen, että kunta hankkiutuisi eroon Olkkolan hovista.

Valtaosa lippukaupunki Haminan kuntavaaliehdokkaista ei liputtaisi Pride-juhlan kunniaksi – suurin vastustus perussuomalaisilla

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaat ovat yksimielisesti ja jyrkästi sateenkaarilipun salkoon vetoa vastaan. Suuri osa vaalikoneeseen vastanneista on ainakin osittain samaa mieltä. Liputusta kannattavien mielestä teko olisi osoitus siitä, että kaupunki kuuluu kaikille.

Pikkukoulujen säilyttäminen jakaa kuntavaaliehdokkaiden mielipiteitä Haminassa – osa lakkauttaisi alle 30 oppilaan koulut

Eniten tukea pienten koulujen säilyttäminen saa perussuomalaisten, keskustan ja Liike Nytin ehdokkailta.

Kuntavaaliehdokkaat eivät laittaisi autoilua kevyen liikenteen tarpeiden edelle Virolahdella – vanhusten turvallisuus tahdotaan taata

Virolahdella autoillaan etäisyyksien vuoksi paljon, mutta kolmasosa asukkaista on yli 65-vuotiaita, joista osa liikkuu jo huonommin. Siksi kuntavaaliehdokkaat kannattavat kevyen liikenteen olojen tarpeiden huomioimista mahdollisimman hyvin.

Kuuntele kotikuntasi vaalisarja – kolme ehdokasta kertoo mitä kunnallesi kuuluu

Yle Häme kiertää vielä jokaisessa kunnassa ennen kuntavaaleja. Kuntavaaliehdokkaat pääsevät ääneen myös omassa podcast-sarjassa.

Suuri osa valkeakoskelaisista kuntavaaliehdokkaista ei panisi Valkeakosken rahaa Tampereen ja Helsingin väliseen nopeaan junayhteyteen

Ylen vaalikoneessa enemmistö valkeakoskelaisista kuntavaaliehdokkaista suhtautuu kielteisesti ajatukseen siitä, että Tampereen noin tunnin juna olisi Pirkanmaan ykköshanke. Melkein kaikissa puolueissa suurin osa vaalikoneeseen vastanneista ei panisi Valkeakosken rahaa nopeaan junayhteyteen.

Keskustan mielestä kunnanjohtajan valinta ei heikentänyt luottamusta päätöksentekoon Ruokolahdella – muissa puolueissa toisenlainen näkemys

Lähes puolet Ruokolahden kuntavaaliehdokkaista on sitä mieltä, että sekava menettely kunnanjohtajan valinnassa heikensi merkittävästi luottamusta päätöksentekoon. Keskustalaiset ovat eri mieltä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle