Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaksi rollaatoriin tukeutuvaa vanhusta menossa sisään seniorikeskukseen.

Kaupungin johtajisto testaa, millaista Lappeenrannassa on kulkea toimintarajoitteisena – vammautumisen haasteet esillä Lappeenrannan satamatorilla

Lappeenrannan satamatorilla kello 14 alkavan tapahtuman avulla halutaan lisätä tietoisuutta siitä, että vammaiset ja toimintarajoitteiset ovat tasavertaisia muiden lappeenrantalaisten kanssa.

Ihmisiä uimarannalla.

Joustava eläkeikä ei toiminut Suomessa, kertoo tuore tutkimus – tarkoitus oli nostaa eläkeikää, mutta se vain laski

Vuoden 2005 eläkeuudistuksen tavoitteet jäivät laajasti toteutumatta. Joustava työssä jatkaminen 68-vuotiaaksi toteutui vain hyvin harvoin ja uudeksi normieläkeiäksi tuli uusi alaikäraja 63 vuotta.

Loimaan kaupungin tervetuliaiskyltti

Loimaalaiset arvostavat luonnonläheistä asumista, mutta väestökato huolestuttaa

Lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyvät asiat olivat tulevaisuuskyselyn perusteella tärkein kehityskohde. 

Vanhus kahvilla Vaarinsaaren hoivakodissa Mikkelissä.

Tutkimus: Iäkkäillä kotihoidon asiakkailla on paljon syömisongelmia

Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa 75 vuotta täyttäneet raportoivat esimerkiksi ruokahaluttomuudesta, puremisongelmista ja nielemisvaikeuksista.

Leena Vilkka, Helsinki, 10.9.2018

Leena Vilkan kolumni: Mummot pelastavat maapallon

Mummon rypyissä on paljon rakkautta, kirjoittaa Vilkka.

Asta Leppä katsoo kameraan

Asta Lepän kolumni: Tarkoittaako “arvokkaasti vanheneminen” elävältä kuolemista?

Ihmisten ikääntyminen on tässä kauniiden ja nuorten kehojen someajassa niin suuri yllätys, että siitä revitään jo uutisia. Samalla pitäisi osata vanheta mystisesti “oikein”, Leppä äimistelee. Kolumnin voi myös kuunnella.

Vanhempi työntekijä toimistossa.

"Yrityskauppa on täynnä tunteita" – asiantuntija kannustaa yrittäjiä pohtimaan ja valmistelemaan kauppaa riittävän ajoissa

Pohjois-Pohjanmaalla joka kolmas pk-yrittäjä kertoo arvioivansa omistajanvaihdosta seuraavan viiden vuoden aikana. Tilanne koskee tuhansia yrittäjiä, jotka miettivät liiketoimintansa tulevaisuutta.

Vanhus kävelee rollaattorin kanssa toisen henkilön seurassa.

Ikäihmisistä tehtävien huoli-ilmoitusten määrä on kasvussa – yhä useammin ilmoituksen tekee hoitoalan ammattilainen

Myös sähköisten ilmoituskanavien yleistyminen lisää huoli-ilmoitusten määrää. Lisäksi yhä useampi ikäihminen asuu pidempään kotona, jolloin huoli-ilmoitusten todennäköisyys kasvaa.

Ilmari Saarelainen istuu Tampereen G Livelabin nojatuoleissa. Ilmari hymyilee. Etualalla oikealla epäskarppina juontaja Sean Ricks.

Korona-aika nujersi näyttelijä Ilmari Saarelaisen: "Kaksi vuotta ilman esiintymismahdollisuuksia teki selväksi, että olen pitänyt tästä ammatista"

Tankki täyteen -sarjasta tuttu näyttelijä Ilmari Saarelainen, 77, mietti viimeksi eilen, mitä hän täällä vielä heiluu. Tärkeiden ihmisten menetykset teatterialalla ovat koskeneet kipeästi.

Neljä ikäihmistä istuu sohvalla tabletit käsissään ja maskit kasvoillaan. Yksi heistä näyttää älypuhelimesta toiselle jotakin.

Seppo Pohja, 69, auttaa vapaaehtoisena muita senioreita kun salasanat on hukattu ja älypuhelin ei toimi: “Ihmiset hakevat apua itku kurkussa”

Yli 75-vuotiaista yli kolmasosa ei ole koskaan käyttänyt internetiä. Seppo Pohjan mielestä digitalisaatio on mennyt ikäsyrjinnän puolelle: “Kyllä pitää jo sanoa, että on digihätä.”

Lähikuva vanhuksesta joka pelaa tasapainopelia fysioterapeutin avustuksella.

Enonkoski jakaa vanhuksille palveluseteleitä – varat Kyllikki Östringin suuresta perinnöstä

Edesmenneen kuntalaisen miljoonaomaisuudesta riittää rahaa vanhusten virikkeelliseen toimintaa. Palvelusetelit voi käyttää esimerkiksi kulttuuriin tai fysioterapiaan.

Anonyymi kuva hoitajasta ja vanhuksesta vanhuksen kotona. Vanhus on menossa juuri sänkyyn makuulle.

Teknologia on helpottanut Etelä-Savon kotihoidon tilannetta

Teknologian tuominen kotihoitoon on vähentänyt hoitajien työkuormaa ja lisännyt ikääntyvien turvallisuudentunnetta.

Kaksi ihmistä katsovat televisiota.

Varsinais-Suomessa halutaan lisää ikäihmisten perhekoteja – valmennus perhekodin hoitajaksi alkaa Kaarinassa

Perhekodissa voi asua vuosia tai käydä lyhytaikaisessa perhehoidossa, mikä tukee kotona asumista.

Vanhus lukee lehteä.

Vanhus-sana katoaa – Raumalla aletaan sen sijaan puhua ikääntyneistä

Nimenmuutos koskee kaupungin ikääntyneille antamia palveluita.

Jalkakäytävällä kaatunut ihminen makaa maassa kyljellään.

Etelä-Karjalassa ikäihmisten kaatumisiin ja putoamisiin liittyviä hoitojaksoja on toiseksi eniten Suomessa – kaatumisten ehkäisyä tehostetaan

Tutkimustiedon mukaan jopa 50 prosenttia kaatumisen aiheuttamista murtumista voidaan ehkäistä säännöllisellä voima- ja tasapainoharjoittelulla.

Vanha mies hymyilee.

Ikäihmisten palvelut laitetaan samalle viivalle kaikilla hyvinvointialueilla – maksut ovat ensi vuoden alusta samat kaikille

Pohjois-Savossa tavoitteena on tukea ikääntyneiden asumista kotona mahdollisimman pitkään. Valmistelutyössä on pohdittu erilaisia asumismuotoja, uutta teknologiaa ja omaa "wilma"-yhteyttä omaisiin.

Henkilökuvassa, Marja Holmila, tutkimusprofessori emerita.

Marja Holmila haastatteli yli 70-vuotiaita naisia ja huomasi, että eri sukupolvet pitäisi saada kohtaamaan yhteiskunnassa nykyistä paremmin

Maanantaina julkaistun haastattelututkimuksen mukaan monet ikääntyneet naiset haluaisivat mukaan yhteiskunnan kehittämiseen, mutta kokevat, että iän tuomaa kokemusta ei arvosteta tai huomata.

Lähikuva korttipelistä.

Siun sote on aloittanut toimijoiden kartoittamisen etsivän vanhustyön kokeiluun

Tulevia pilottialueita kartoitetaan parhaillaan keskustelutilaisuuksien ja sähköisen kyselyn avulla. Kokeilun tavoitteena on järjestää monipuolista matalan kynnyksen toimintaa ikäihmisille.

Henkilö kävelee hiekoitetulla jalkakäytävällä. Tie on kauttaaltaan jäässä.

Enonkoskella jaetaan ikäihmisille liukuesteitä – rahoittajana edesmennyt kotitalousopettaja Kyllikki Östring

Entisen kuntalaisen testamentti rahoittaa liukuesteet kunnan jokaiselle yli 65-vuotiaalle asukkaalle. Rahaa jää paljon myös muuhun.

Ruokaostokset

Ikäihmiset vaikeuksissa ilman verkkopankkitunnuksia korona-aikana

Verkkopankkitunnukset tarvitaan, jos haluaa esimerkiksi tilata ruokaa kotiinsa. Perinteisiä ruokatilejä ei kauppoihin enää ehkä poikkeuksia lukuunottamatta saa eikä kotihoidon henkilökunnalla ole oikeutta käsitellä asiakkaan rahoja.

Vanhus kävelee käytävällä rollaattorin kanssa Myyrmäen vanhusten keskuksessa, Vantaalla.

Osa ikääntyneistä ei huoli apua, vaikka he sitä tarvitsisivat – avusta kieltäytymisen taustalla voi olla sairaus

Esimerkiksi muistisairaudesta johtuva epäluuloisuus voi johtaa tarjotusta avusta kieltäytymiseen. Vanhusasiamiehen mukaan ikääntynyttä on tärkeä kuunnella aidosti.

98-vuotias Antonio Grippo kotonaan huoneessa, jossa turkoosit seinät ja kattokruunu sekä seinillä paljon vanhoja valokuvia.

Tutkijat ällistyivät Italian pikkukylistä, joissa on paljon satavuotiaita – Antonio Grippon, 98, arjessa näyttää toteutuvan hyvän elämän resepti

Ylen Italian-toimittaja vieraili Cilenton vuoristoisella alueella, missä ihmiset elävät hämmentävän pitkään. Mikä on heidän hyvinvointinsa salaisuus?

Joululahjoja.

Savonlinnalaiset ilahduttivat ikäihmisiä sadoin paketein ja tuhansin joulukortein – vastaava: "Kuinka iloiseksi joku voi tulla, kun yllättäen saa tuntemattomalta lahjan"

Savonlinnassa on ollut ilmassa reilusti joulumieltä, kun tuntemattomat ihmiset ovat ilahduttaneet kaupungin palvelutaloissa ja kotihoidossa asuvia ikäihmisiä paketein ja joulukortein.

En hand sätter in ett julkort i en svart låda för att senare delas ut till ensamma äldre.

Joulupostia ikäihmisille -kampanjan avulla ilahdutettiin tuhansia Lahdessa

Joulukorttikampanja keräsi 3 634 joulukorttia ikääntyneille Lahdessa. Luovan välittämisen yhteisö Siskot ja Simot järjesti yhteistyökumppaneineen Joulupostia ikäihmisille -kampanjan 8.11.–7.12.2021 yhtä aikaa 113 paikkakunnalla.

Etelä-Karjalan keskussairaalan pääsisäänkäynti.

Eksoten valtuusto hyväksyi vuoden 2022 talousarvion – väestön ikääntyminen ja palvelutarpeiden kasvu ohjaavat jatkoa entistä vahvemmin

Eksoten talousarvion mukaan talousarvioriskejä vuonna 2022 ovat muun muassa palkankorotusten riittävyys, hoivan asumispalvelujen jonotilanne ja sen ratkaisut sekä koronatilanteen kehittyminen.

Hoitajia Tyksin lasten ja nuorten klinikan käytävällä Turussa.

THL: Etelä-Pohjanmaalla "mittava tarve sopeuttaa palveluverkkoa"

Etelä-Pohjanmaan väestö ikääntyy, palvelujen tarve kasvaa, mutta tekijöitä eli hoitohenkilöstöä on vaikea löytää. Tavoitteena on kotiin tuotavien palvelujen lisääminen, mutta vielä valikoima on melko suppea. Tämä käy ilmi THL:n arviosta.

Aino-tossut lattialla.

Pelastuslaitokselle tulevien huoli-ilmoitusten määrä nousee Etelä-Savossa

Huoli voi herätä esimerkiksi iäkkään henkilön muuttuneesta käytöksestä, turvallisuudesta, toimintakyvyn muutoksista tai jaksamisesta.

en stol och en soffa i ett hörn av ett rum med fönster i hörnet. Plädar och kuddar gör att det ser trivsamt ut.Ute ser man att det är vinter och snö.

Ikäihmiset ovat osa perhehoitajan jokapäiväistä elämää – Kymenlaaksossa tahdotaan laajentaa toimintaa, johon kotihoito ei enää riittäisi

Perhehoito voi olla vaihtoehto silloin, kun yksin asuminen tai tehostettu asuminen eivät ole vaihtoehtoja. Kymenlaaksossa on jo kymmeniä perhehoitajia, mutta toimintaa aiotaan laajentaa ammatilliseksi.

Lähikuva vanhuksesta, joka kävelee rollaattorin kanssa.

Kaksi ikäihmisten palvelukeskusta suljetaan Kymenlaaksossa – tukea pyritään antamaan niin varhain, että iäkäs voisi asua kotona kauemmin

Kymsote vähentää 50 pitkäaikaisen tehostetun palveluasumisen paikkaa ensi vuonna. Tarkoitus on säästää ja valmistautua tulevaan, jolloin iäkkäitä on vielä enemmän.

plogning

Yli 75-vuotiaat omakotitaloasujat saavat apua tieliittymien auraukseen – Jyväskylä aloittaa kokeilun Tikkakoskella ja Lahjaharjussa

Ennen kokeilun alkua kiinteistönomistajalle tai asukkaalle lähetään kirje mahdollisuudesta osallistua kokeiluun.

Anonyymi vanhus puhumassa puhelua

Ikäihmisten akuuttien hätätilanteiden sote-tilannekeskus käynnistyy Seinäjoella

Ikäihmiset asuvat entistä pidempään kotona ja tarve kotiin tarjottaviin palveluihin kasvaa. Sote-tilannekeskusta kehitetään vastaamaan osittain tähän tarpeeseen.

Karhulan lapset leikkivät metsässä.

Paltamossa etsitään metsämummuja ja -ukkeja päivähoitolasten metsäretkille – samalla lapset ja ikäihmiset pääsisivät kohtaamaan

Tarkoituksena on, että metsämummu tai -ukki olisi kerran kuussa tai vaikka parin viikon välein mukana päivähoitolasten metsäretkillä. Tähän mennessä yhteydenottoja on tullut jo muutamia.

Maricca, Pirjo ja Maiju juhlistavat kehoaan burleski-työpajassa

Yli kuusikymppiset burleski-naiset antavat seksuaalisuuden näkyä – "Nautitaan ja iloitaan kehoistamme"

Väestöliiton seksuaaliterapeutin mukaan seksuaalisuudella ei ole ikärajaa. Helsingissä burleski-työpajaan osallistuneet yli 60-kymppiset naiset kokevat harrastuksen tuovan iloa ja energiaa.

Vanhus kävelyllä kaupungilla

Suomen eläkejärjestelmä arvioitiin kansainvälisessä vertailussa seitsemänneksi – jos mitataan vain rahan riittävyyttä, sija on vasta 13.

Suomen eläkejärjestelmä on arvioitu 43 maan vertailussa sijalle seitsemän. Islanti oli vertailun ykkönen, Hollanti toinen ja Tanska kolmas. Eläketurvakeskuksesta arvioidaan, että Suomen eläkejärjestelmän kestävyyttä voisi vahvistaa.

Kaksi vanhusta kävelee ulkona.

Ikäihmisten digipalveluiden kehittäminen alkaa Oulussa – jatkossa ohjaus- ja neuvontapalvelujen malli voitaisiin monistaa koko Pohjois-Pohjanmaalle

Hyvinvointialuetta valmisteleva POPsote on kehittämässä Pohjois-Pohjanmaalla sähköistä ohjaus- ja neuvontapalvelua aluksi Ouluun, mutta malli voisi levitä myös ympäri maakuntaa.

Lily Törmälä ja Henna Miinin nostelevat vihreitä kahvakuulia liikuntasalissa.

Ikääntyvillä on paljon rahaa ja kova paine käyttää sitä – säästöt kuluvat kuitenkin ulkomailla, ja syyttävä sormi osoittaa suomalaisyrityksiin

Jos yritykset huomaisivat yli 50-vuotiaiden potentiaalin, talous pyörisi ja Suomen kasvavin ja varakkain kansanosa voisi paremmin. Rahaa palaa nyt ulkomaanmatkoihin, mutta kulutustutkija Terhi-Anna Wilska uskoo, että osa potista jää myös Suomeen.

Käsi pitää haulikkoa

Muistisairas ja ampuma-ase ovat huono yhdistelmä, sanoo poliisi – läheisestä voi tehdä huoli-ilmoituksen, jos aseen hallussapito huolettaa

Terveydellisten ongelmien kanssa kamppaileva tai muistisairaudesta kärsivä ei välttämättä ymmärrä, miten aseen kanssa tulee toimia. Myös aseen vääränlainen säilyttäminen voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Lapinlahtelainen Iiris Korhonen ikäihmisten neuvolassa.

Ikäihmiselle paras apu voi löytyä neuvolasta – Lapinlahti palkkasi lisää työntekijöitä selvittämään, millaisia palveluita vanhukset tarvitsevat

Monissa kunnissa mietitään, kuinka moni vanhus tarvitsee tulevaisuudessa kotihoitoa ja kuinka moni pärjäisi toisenlaisten palvelujen avulla. Lapinlahdella ikäihmisten neuvolapalveluihin on palkattu lisää henkilökuntaa selvittämään vanhusten tarpeita ja ohjaamaan heidät oikeanlaisen avun piiriin.

Autolla ajoa moottoritiellä, moottoritieliikennettä.

Syksyn pimeys saa monet huomaamaan näkökykynsä heikkenemisen

Esimerkiksi autolla pimeässä ajaessa monet huomaavat, että näkökyky on heikentynyt. Kesällä tätä ei havaita, sillä valon määrä on runsas.

Hoivakodin johtaja Sisko Ratilainen seisoo hoivakodin sisäänkäynnin edustalla.

Hoivakotien viriketoiminta yhä hiljaista koronan jäljiltä – ikäihmisten etujärjestö toivoo muutosta: "Vanhuksilla ei ole aikaa odottaa"

Ikäihmisten hoivakodeissa järjestettävä viriketoiminta ei ole vieläkään yhtä vilkasta kuin ennen korona-aikaa. Vanhustyön keskusliitto toivoo, että kasvava rokotekattavuus tuo asiaan muutoksen – mielellään pian.

Närbild av händer

Yli 60-vuotiaiden yhteydenpito ystäviin näyttää vähentyneen – koronaepidemia lisännyt yksinäisyyttä

Yli 60-vuotiaiden yksinäisyyden kokemukset näyttävät olevan yhteydessä ainakin huonoon terveydentilaan, avuntarpeeseen arjessa, yksin asumiseen ja korkeaan ikään. 

Outi Mäenpää, Kirkkonummi, 01.09.2021

Näyttelijä Outi Mäenpää oli uransa huipulla, kun ikä tuli vastaan ja työtarjoukset hiipuivat: “On kuin eläisi häkissä, jonka kaltereita ei saa rikottua”

Kulttuurivieras, näyttelijä Outi Mäenpää uskoo, että maa on täynnä turhautuneita keski-ikäisiä naisia, jotka eivät saa töitä ikänsä vuoksi. Hän itse katosi valkokankailta vuosiksi, kun roolitarjoukset tyssäsivät 45-vuotiaana.

Vanhus sekoittamassa kahvia Jaalan palvelukeskuksessa.

Kuopion kaupunki avasi uuden ikäihmisten neuvontapisteen Suokadun toimintakeskukseen

Ikäihmisten palveluneuvontaa on uudistettu tänä vuonna. Aiemmin tukea sai puhelimitse, chatissa ja sähköpostilla, mutta nyt myös kasvokkainen tapaaminen on mahdollista.

Ikämiehet korjaavat tietokonetta.

Savonetti palaa kesätauolta auttamaan pohjoissavolaisia senioreita digipulmissa

Senioreiden atk-yhdistys Savonetti auttaa Pohjois-Savon ikäihmisiä tietotekniikkaan liittyvissä haasteissa. Maksutonta digineuvontaa järjestetään viikoittain ympäri maakuntaa.

Vanhan miehen kädet

Ikääntyneiden parisuhdeväkivalta on yleinen tabu

Ikääntyneiden parisuhteissa tapahtuva väkivalta on yleistä, mutta siitä puhutaan vähän. Harva iäkäs parisuhdeväkivallan uhri tai tekijä myöskään hakee apua, vaikka sitä olisi tarjolla.

Taysin julkisivu, Acuta.

Helle kuivattaa etenkin ikäihmisiä – muistisairaat ja nesteenpoistolääkkeitä käyttävät erityisessä riskissä, ylilääkäri: "Janon tunnetta voi olla, mutta muistisairailla se voi puuttua"

Taysin päivystykseen on tullut kasvava määrä helteistä kärsiviä ikäihmisiä. Monilla elimistö on kuivunut ja osa heistä on tarvinnut suonensisäistä nesteytystä sairaalassa. Neuvoja ikäihmisen huolestuttavaan tilanteeseen saa omalta terveysasemalta tai päivystysavun numerosta 116117.

En kvinna ute i naturen

Vireä eläkeläisyys uhkaa luisua raihnaiseksi vanhuudeksi aiempaa useammalla, tutkija varoittaa – liikkumisvaikeudet yleistyvät jo ennen eläkeikää

Eläkeläiset ovat voineet vuosikymmen toisensa perään paremmin, mutta nyt edessä voi olla käänne huonompaan. THL:n tutkimuksissa on viitteitä liikkumisvaikeuksien yleistymisestä paitsi eläkeläisillä, myös yli 55-vuotiailla työikäisillä.

Termometer visar 30 grader vid soligt fönsterbräde och persienner för fönstren.

Vanhusten kotona on usein aivan liian kuuma – moni myös pukeutuu turhan lämpimästi, mutta pitkiä kalsareita ei kotihoitokaan voi pakolla riisua

Neuvontapuhelimet ja kotihoito koettavat auttaa konkreettisesti huolehtimalla juomisesta, ravinnosta ja viilentämisestä. Rakenteellisiin ratkaisuihin ne eivät silti pysty.

Lähikuva vanhuksen hyvinvointirannekkeesta.

Riihimäki uudistaa Riihikodin lyhytaikaisen hoidon yksikön toiminnan

Yksikön asiakkaat ovat pääasiassa ikäihmisiä, jotka tulevat yksikköön arviointi- ja kuntoutumisjaksoille tai omaishoidon vapaille. Asiakkaat asuvat yksikössä vain lyhyitä aikoja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle