Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nainen noja rappusiin.

Savonetti laajentaa toimintaansa: seniorit koko maakunnasta on tarkoitus saada verkkoon

Senioreiden atk-yhdistys Savonetti auttaa Pohjois-Savon ikäihmisiä tietotekniikkaan liittyvissä haasteissa. Toimintaa pyritään laajentamaan kaikkiin alueen kuntiin.

Iäkäs lyhythiuksinen nainen istuu pöydän ääressä.

Irma Roitto, 88, asuu keskellä metsää syrjässä muista – kunta puuttui vanhuksen yksinäisyyteen nerokkaalla tavalla

Pyhtään kunta on osana uutta toimintaa, jossa eläkeläiset ja vanhukset saatetaan yhteen. Toiminnan tarkoitus on vähentää vanhusten yksinäisyyttä ja työllistää eläkeläisiä.

Nainen rollaattorin kanssa Tampereen Tammelassa.

Ikääntyvien asumisasiat on koottu Vaasassa yhteen, tulevien asumistarpeiden ennakointi on tärkeää

Uudet seniori-ikäisille suunnatut asumisen ennakoinnin verkkosivut sisältävät tietoa muuttuvien asumistarpeiden huomioimisesta.

Kotihoidossa työskentelevä lähihoitaja Ida-Maria Kauppinen vieraili asiakkaansa Heikin luona illalla 12. lokakuuta.

Suomi vanhenee rysäyksellä, mutta vanhustenhoidossa keskustellaan vääristä asioista – kokosimme viisi pointtia, joista pitäisi puhua juuri nyt

Vanhustenhoidon tilanne on haastavampi kuin mitä hyvinvointialueilla on ennakoitu, sanoo asiantuntija.

Hoitokodin työntekijä avustaa asukasta.

Pirkanmaan hyvinvointialue pyrkii hillitsemään ikäihmisten hoivan kustannusten kasvua – tarkoituksena keventää asumispalveluja

Pirha haluaa siirtää painopistettä ympärivuorokautisesta hoivasta sitä kevyempään yhteisölliseen asumiseen. Sama pyrkimys keventämiseen on myös muissa asumispalveluissa.

Vanhus lukee lehteä.

THL:n kysely paljastaa: Kaltoinkohtelu on yleistä vanhuspalveluissa

Vanhuspalvelujen toimintayksiköistä lähes puolet raportoi havainneensa asiakkaan kaltoinkohtelua. Kotihoidossa kaltoinkohtelun tekijä on yleisimmin omainen tai läheinen.

Käpyrinne ry:n ylläpitämä Käpyrinteen Palvelutalo ulkoa.

Perinteikäs palvelutalo joutuu sulkemaan ovensa, koska rahat eivät riitä peruskorjaukseen – riesana myös työvuoroshoppailu

Perinteikäs vanhusten hoitolaitos 1930-luvulta joutuu sulkemaan Helsingissä ovensa. Kaupungin mukaan tämän ja monen muun laitoksen arkea hankaloittaa osin hoitajien työvuoroshoppailu.

Ruokaa lautasella

Ikäihmisten ruokatottumuksia halutaan parantaa Vaasassa – syksyn aikana runsaasti tapahtumia Ruokaviraston kampanjan alaisuudessa

Luvassa on muun muassa ruoanvalmistuskursseja, sienestysretkiä, sadonkorjuujuhlat sekä yhteisiä ruokailuhetkiä. Tapahtumia on eri puolella kaupunkia.

Vanha ihminen istuu katsomassa televisiota, hän on selin kameraan.

Vanhus joutuu odottamaan reilusti yli kuukauden palveluasumispaikkaa Varsinais-Suomessa

Ympärivuorokautisen palveluasumispaikan sai Varsinais-Suomessa keskimäärin 45 vuorokaudessa. Tämä on Varhan mukaan varsin kohtuullinen odotusaika.

 Kuvassa rakennustyömaa Rovaniemen keskustassa.

Oppipojan tontille Rovaniemen keskustaan suunniteltu iso palveluasuntohanke kaatui

Saarenkylän vanhustenkotiyhdistys kertoo, että keskusteluja rakennusliikkeen ja rahoittajien kanssa käytiin, mutta lopulta hanke ei sopinut yhdistykselle.

Suuren valkoisen rakennuksen sisäänkäynnin lipassa lukee "Porukkatalo"

Kouvolalaiset ikäihmiset vetosivat kaupunkiin kohtaamispaikkansa säilyttämisen puolesta – kaupunki viilasi suunnitelmia

Suositun Kouvolan keskustassa sijaitsevan kohtaamispaikan siirto kauemmas huonojen kulkuyhteyksien päähän aktivoi kouvolalaiset seniorit lähettämään vetoomuksen Kouvolan kaupungille.

Mies puhuu puhelimessa ikkunan edessä.

Vaikka löytäisi oikean numeron, siihen ei välttämättä vastaa kukaan – Suomen asiakaspalvelun tavoitettavuudessa olisi parantamisen varaa

Sekä vanhusneuvosto että Kilpailu- ja kuluttajavirasto tunnistavat ongelmat. Puhelimella ei aina tavoita, sähköposteihin ei vastata tai vastausaika on hyvin pitkä.

Kuvassa on kollaasina yhdistetty viisi muotokuvaa. Henkilöt ovat 11-vuotias Aarni Siren, 86-vuotias Olli-Pekka Hartikainen, 26-vuotias Mustafa Al-Fahad, 68-vuotias Elli Hagert ja 70-vuotias Marjatta Katajamäki. Kaikkien kuvissa on puita taustalla.

Tunnetko itsesi nuoreksi vai vanhaksi? Näin viisi eri-ikäistä ihmistä ajattelee omasta iästään

Milloin sinusta tuntuu nuorelta? Entä vaikuttaako mielentila kokemukseen iästä? Katso millaisia ajatuksia helsinkiläisillä on iästä ja vanhenemisesta.

Autoja Kuopion moottoritiellä.

Osa iäkkäistä yrittää pidentää autoiluvuosiaan välttelytaktiikalla – asiantuntija julistaa turmion tieksi

Monet reilusti yli kasikymppiset ovat vielä täysin turvallisia kuljettajia liikenteessä. Iäkkään läheisen ajamisessa kannattaa kuitenkin tarkkailla tiettyjä merkkejä.

Yliopistotutkija Tiina Vaittinen Tampereen yliopistosta A-studiossa 28.6.2023.

Hoitajien rekrytointi ulkomailta on nyt villi länsi, tutkija varoittaa

Puutteellinen kielikoulutus ja sääntelemätön työvoiman rekrytointi ulkomailta haittaavat hoitoalaa.

Miehet raudoittavat tuulivoimalan perustusta.

Etla ennustaa Suomelle kahta "harmillisen hitaan" kasvun vuosikymmentä

Vihreä siirtymä ja julkisen sektorin parempi tuottavuus voisivat parantaa näkymiä.

Pöytyän kunnan Kyrön toimipiste

Poliisi jatkaa laiminlyönnin tutkintaa Pöytyällä – 87-vuotias nainen kuoli ja mies löytyi heikkokuntoisena, kotihoitoa epäillään rikoksesta

Lounais-Suomen poliisi jatkaa tutkintaa edelleen. Onnettomuustutkintakeskus on saanut oman tutkintansa valmiiksi ja antaa suosituksia onnettomuuden takia omaishoitajien käytännöistä Suomessa.

Vanha mies pyörätuolissa rullaa palvelukeskuksen käytävällä.

Soite kehittää ikäihmisille yhteisöllistä asumista – yhteisissä tiloissa vaikka jumppahetkiä

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella etsitään esimerkiksi yhdistyksiä järjestämään ikäihmisille yhteistä tekemistä asumisyksiköissä.

Nainen pitää teatterimainosta käsissään torin laidalla.

Ikäihmisille halutaan luoda oma kulttuuripolku – moni käy katsomassa esityksiä, mutta entä sitten, kun omat jalat eivät kanna?

Vanhusten palvelutaloihin viedään teatteriesityksiä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Tavoitteena on, että vierailuista tulisi pysyvä osa asumispalveluja.

Iäkäs mies heiluttaa kättään punaisen mobiilirobotin edessä. Mobiilirobotin näytöllä näkyy ohjeistus, miten kättä heiluttaa.

Mirkku-robotti jalkautui ikäihmisten pariin Diakonialaitoksen senioriasuntolassa

Diakonin asukkaat Porissa pääsivät testaamaan pilotointivaiheessa olevaa Mirkku-mobiilirobottia. Mobiilirobotti on tarkoitettu erityisesti logistisiin tehtäviin, mutta se viihdyttää myös ikäihmisiä.

Teppo Kröger, yhteiskuntapolitiikan professori, istuu oranssilla tuolilla.

Perheen merkittävä rooli ikäihmisten hoivassa on hyvin kätketty salaisuus, toteaa hoivapolitiikan professori

Jyväskylän yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger muistuttaa Ylen 8 minuuttia -ohjelman haastattelussa, että vanhuspalveluissa oikeus riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin ei toteudu.

Läheltä

Oulussa kokeillaan ikäihmisille suunnattuja kulttuuriklubeja

Taideklubeihin voivat osallistua kaikki yli 65-vuotiaat oululaiset, jotka kokevat olevansa elämässään jonkinlaisessa muutosvaiheessa. Toiminnassa voi jakaa kokemuksia muiden samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Kela-taksi Seinäjoen keskussairaalan Y-talon ovella

Kela-taksien kuljettajat saattavat asiakkaat sairaalaan ja hakevat kotiin – nyt heille vaaditaan lisäkoulutusta

Taksit ajoivat viime vuonna 3,8 miljoonaa Kela-kuljetusta. Kela-takseilta edellytetään jatkossa koulutusta erityisryhmien kuljettamiseen. Vastuu on suuri, muistuttavat yrittäjät.

Nainen meikkaa poskiaan peilissä.

Yhä nuoremmat taistelevat ryppyjä vastaan Tiktokissa nähtyjen hurjien vinkkien avulla

Teinit oppivat pelkäämään ryppyjä sosiaalisen median trendien takia. Häkellyttävät ihonhoitovinkit ovat saaneet nuoret hoitamaan ryppyjä, joita ei ole olemassa.

Vanhus makaa sairaalasängyssä, lääkäri seisoo sängyn vieressä, anonyymi kuva.

Esihenkilöt jättivät muut työnsä ja riensivät hoitamaan vanhuksia – lähihoitaja: ”En yhtään tiedä, keitä menee töihin viiden päivän aikana”

Vanhusten palveluyksiköissä alkoi lakko tiistaina. Selvitimme, miten ensimmäinen lakkopäivä käynnistyi.

En anonym man som håller en mobil i händerna

Pohjanmaan hyvinvointialue on avannut Seniorilinjan – neuvontanumero palvelee aluksi vaasalaisia ja laihialaisia ikäihmisiä

Kokemusten perusteella linjaa kehitetään palvelemaan ikäihmisiä koko hyvinvointialueella. Seniorilinja palvelee tällä hetkellä yli 65-vuotiaita vaasalaisia ja laihialaisia.

Kaisu Pihlaja istuu tuolilla ja selailee juuri julkistunutta kirjaansa.

“Jos tästä selviän, selviän muustakin”, oppi Kaisu Pihlaja ajattelemaan jo pienenä – 90-vuotias kirjoitti elämäkerran tahdonvoimasta

Pihlajan kevarin perustaja Kaisu Pihlaja kirjoitti elämänsä tarinan kirjaksi. Kirjan ja elämän kantava teema on kaikesta selviäminen, vaikka kyyneleet olisi itketty loppuun.

Window washers at work in Helsinki in April 2023.

Työllisyys sinnittelee niukassa kasvussa ikääntyneiden ansiosta

Ministeriön mukaan ilman maahanmuuttoa työvoiman määrä vähenee ja osaavan työvoiman saatavuus vaikeutuu.

Hoitaja auttaa vanhaa ihmistä menemään sänkyyn.

Vanhustenhoidosta puuttuu noin 150 hoitajaa Pirkanmaan hyvinvointialueella – kesälomat pahentavat vajetta edelleen

Pirkanmaalla on täyttämättä nyt 110 vakituista hoitajan tehtävää ja 40 pitkää sijaisuutta. Puutetta paikataan vuokratyöllä, mutta hoivapaikkoja joudutaan myös sulkemaan.

Kalustettu, ilman asukkaita oleva, oleskelutila palvelutalo Annakodissa Mikkelissä.

Pula työntekijöistä sulkee hoivakotien osastoja – ”Lasken henkilöstön riittävyyttä monta kertaa päivässä”, kertoo toimitusjohtaja

Koko maassa on arvion mukaan noin 25 000 lähi- ja sairaanhoitajan vaje. Mikkeliläinen palvelutalo Annakoti on sulkenut kaksi osastoaan, vaikka tulijoita olisi.

Kalle Pallonen lähtötelineissä.

Pitkä liikuntatauko keski-iässä tyhjentää nopeat solut – ”Jännekudos ei välttämättä kestä sellaisia voimia”, toteaa liikunnan professori

Ihmisen nopeusominaisuuksien ja jänteiden heikkeneminen alkaa keski-iän koittaessa. Kangistumisen vauhti kiihtyy mikäli nopeita lihassoluja ja jänteitä ei rasiteta.

Yinka Bokinni, Anna Richardson, Dr Alex George kuvakoosteessa.

Saako alaikäisille näyttää alastomia kehoja? TV-sarja Naked Education kuohuttaa Isossa-Britanniassa

Erilaisia alastomia kehoja esittelevä sarja on saanut osan katsojista takajaloilleen. Ohjelmasta saatetaan käynnistää brittien viestintävirastossa oma tutkintansa.

Grafiikka näyttää, kuinka suomalaisten keskieläke on noussut 1 762 eurosta kuussa vuonna 2020 1 784 euroon vuonna 2021 ja 1 845 euroon vuonna 2022.

Keskieläke pian jopa yli 2 000 euroa, joka kolmas yli 16-vuotias eläkkeellä, eläkkeensaajien määrä kasvaa – kuinka järjestelmä selviää?

Suomessa oli viime vuonna 1,6 miljoonaa eläkkeensaajaa. Eläkevarat hupenivat viime vuonna miljardeilla euroilla. Taustalla ovat isot sijoitustappiot ja eläkkeiden nousu.

Vanhus ottaa lääkkeen.

Pohde lisäsi 64 työpaikkaa ikäihmisten kotona annettaviin palveluihin – hoitojonojakin yritetään purkaa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on perustanut uusia tehtäviä viime viikolla. Kotona annettavien palveluiden lisääminen on Pohteen järjestämissuunnitelman linjauksen mukaista.

Sirkka-Liisa ja Mauno hella näppäilevät puhelimiaan kotisohvallaan.

Vanhusasiavaltuutettu vaatii asiointipuhelinnumeroa digitaidottomille – Maunu Hella, 89: ”Apunamme on vain tavallinen puhelin”

Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo esittää asiointikanavaa niille, joiden on mahdotonta toimia netissä. Suomeen tarvittaisiin hänen mielestään laki, joka velvoittaisi kunnat hoitamaan digineuvonnan.

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto A-Talkin haastattelussa.

Varman toimitusjohtaja Risto Murto: Eläkeiäksi 70 vuotta, syytä jatkaa hyvää trendiä

A-Talkissa keskusteltiin matalan syntyyvyden aiheuttamista haasteista eläkejärjestelmälle. Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto näkee eläkeiän nousun merkkinä paremmasta elintasosta.

KYSY! Vaihdevuosista grafiikka, jossa nainen pitää herätyskelloa sylissä.

Mitä haluat tietää naisten tai miesten vaihdevuosista? Lähetä kysymyksesi – asiantuntijat vastaavat radiossa

Vaihdevuodet voivat yllättää aikaisuudellaan, oireillaan ja kestollaan. Mitä sinä haluat kysyä? Tai kerro, mikä sinua auttoi vaihdevuosien aikana. Asiantuntijat vastaavat Radio Suomessa 9.3.2023.

Jouko Ranta katsoo kameraan Laihialla kotipihansa autotallin edessä.

Ajokortille ei ole Suomessa yläikärajaa – ajolupaansa uusiva Jouko Ranta, 75: Kortin menettäminen olisi melkein kuin ottaisi jalan pois

Suomessa on reilusti yli puoli miljoonaa yli 70-vuotiasta, jolla on voimassa oleva ajokortti. Lääkärit arvioivat ikääntyneiden ajokykyä vähintään viiden vuoden välein.

Mikko Alatalo kitaransa kanssa Tampereen Yo-talolla

Kun jatkot vaihtuivat sauvakävelyyn – tuore tutkimus avaa rokkareiden suhtautumista ikääntymiseen

Kun tavallinen tallaaja kaivautuu illalla sohvan nurkkaan katsomaan televisiota, eläkeikää lähestyvä tai sen jo ylittänyt rokkari vasta virittelee soitintaan keikkaa varten.

Kaksi naisklovnia.

Klovnit piristävät vanhusten arkea

Porilaiset soveltavan taiteen ammattilaiset Milla Impola ja Marjo Elomaa tekevät klovnikiertueen syksyllä ikäihmisten palveluasumisen yksiköissä Satakunnassa.

Kolme naista yökerhossa.

Ysäri voi hyvin, sillä jokainen sukupolvi kaipaa takaisin nuoruuteensa – tiskijukka tunnistaa tanssilattialla fiilistelijän

Ysäribuumi on ollut jo pidempi kuin 1990-luku oli, sanoo dj. Ysäri on keski-ikäisten nostalgiaa eli kaipuuta ja paluuta muistoihin, joista tulee hyvä mieli.

Hoitokodin työntekijä kuljettaa tarjotinta.

Ikäihmisten asumispalveluiden henkilötilannetta pyritään parantamaan Pohjois-Karjalassa

Viime vuoden marraskuussa neljässä Siun soten hoivakodissa hoitajamitoitus jäi vajaaksi. Siun soten mukaan kyseessä oli virhe työtuntien kirjaamisessa.

Vanhus lukee lehteä.

Kaikki muistiongelmat eivät ole muistisairautta – Kainuun muistiyhdistyksen asiantuntija vinkkaa arkiset keinot muistin jumppaamiseen

Kainuussa on toiminut muistiyhdistys lähes 30 vuotta ja yhdistyksellä on toimintaa ympäri Kainuuta.

Paula ja Heikki Salomaa ravintolapöydässä Tampereen kauppahallissa. Käytä tätä.

Somessa säännöllisesti leviävät kuvat vanhusten ruoka-annoksista hirvittävät nykyisiä kotikokkeja: "En tiedä, onko sitten alistuttava"

Keskustelu vanhusten ruoasta keskittyy usein ravintoarvoihin tai somekohuihin. Ikääntyviä herkkusuita löytyy kuitenkin ravintoloista ja kauhan varresta. Heitä ajatus nautinnoista luopumisesta hirvittää.

Två närvårdare som går med varsin rullstol framför sig.

Pirkanmaa perusti 100 uutta hoivapaikkaa vanhuksille, jotta heidän ei tarvitsisi istua päivystyksen ruuhkissa

Pirkanmaan hyvinvointialueella on ikäihmisten ympärivuorokautisen hoidon paikkoja noin 5 200.

Rollaattorin kädensija ja vanha mies taustalla keinutuolissa.

Pohjois-Karjalassa tyytyväisyys kotihoidon palveluita kohtaan on maan keskiarvoa parempaa

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos toteutti kansallisen vanhuspalveluiden asiakastyytyväisyystutkimuksen ensimmäistä kertaa. Pohjois-Karjalasta tutkimukseen vastasi 1 200 ihmistä.

3D-Kuva ihmishahmosta joka seisoo pilvenpiirtäjiä muistuttavien tornien edessä.

Katso, mihin suomalaiset kuolevat – koronavirustaudista tuli pysyvästi merkittävä kuolinsyy

Viime vuosina keskustelu suomalaisten kuolinsyistä on keskittynyt paljon koronaan. Tämä juttu näyttää, mitkä ovat suomalaisten yleisimmät kuolinsyyt vuonna 2021 ja mikä oli koronan osuus.

Kuvassa kolme miestä ja yksi nainen katsovat kännykkää, toiset seisten, toiset istuen.

Leo Saralampi, 73, jäi leskeksi ja käy eläkeläisjärjestön toiminnassa, koska ”yksinäisyys on niin viheliäs peikko”

Suomen suurimman eläkeläisjärjestön Eläkeliiton jäsenmäärä väheni viidellä prosentilla korona-aikaan, kun uusia jäseniä ei juuri tullut toimintaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle