Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Urheilupsykologi: Olisi hullua olla valmistautumatta psyykkisesti

Entinen Suomen nopein nainen löysi uuden roolin – tuplamaisteri Hanna-Maari Päkkillä on tärkeä tehtävä yleisurheilun MM-joukkueessa

Suomen yleisurheilujoukkueen psyykkinen valmentaja Hanna-Maari Päkk tietää, mitä huippu-urheilijan mielessä liikkuu tärkeän kilpailun lähestyessä. Päkkin mukaan olisi hullua olla valmistautumatta kilpailuun psyykkisesti.

Senja Kortelainen laittaa levypainon levytankoon kuntosalilla.

Kun kova treeni muuttuu kisapettymykseksi, on tärkeää kohdata tunteensa – siksi fitnessurheilija Senja Kortelaisella on arkiminä ja kisaminä

Taito käsitellä pettymystä on tärkeää, koska pitkittynyt tunne pettymyksestä voi vaikuttaa jokapäiväiseen elämään, sanoo urheilupsykologi.

urheilija menee stadionin portista sisään ja taluttaa pyöräänsä

Suomalaisjalkapalloilija voi nyt ostaa ruokakaupasta mitä haluaa – Ria Ölingin arki muuttui kertaheitolla Ruotsin pääsarjan kärkijoukkueessa

Yle tapasi Malmössä Helmareiden Ria Ölingin, jolla on menossa vahva kausi Ruotsin pääsarjan kärkijoukkueessa FC Rosengårdissa. Joukkueen kapteeni Caroline Seger pitää Ölingiä taitavana pelaajana, joka tarvitsee lisää itseluottamusta.

Simone Biles poseeraa voimistelukentän laidalla.

Mielenterveytensä kanssa kamppaileva Simone Biles kilpailee tiistaina

Yhdysvaltalainen Biles on ilmoittautunut kilpailemaan naisten puomin finaalissa, kertoo olympialaisten tiistain virallinen kilpailuaikataulu.

Simone Biles vetäytyy myös olympialaisten hypystä ja eritasonojapuista.

Mielenterveytensä kanssa kamppaileva Simone Biles kertoi pelottavaa tietoa tilanteestaan – avaa, kuinka vaarallista kilpaileminen olisi

Telinevoimistelun supertähti Simone Biles kertoi sosiaalisessa mediassa, ettei hänellä ole tällä hetkellä tuumaakaan kontrollia omaan kehoonsa: "En kirjaimellisesti erota, mikä on ylhäällä ja mikä alhaalla".

Simone Biles katsoo maahan mietteliäänä.

Urheilupsykologi kuvaa Simone Bilesin poikkeuksellista päätöstä rohkeaksi – haavoittuvuutensa paljastavat megatähdet raivaavat tietä muille

Telinevoimistelussa on läsnä jatkuvasti vakavan loukkaantumisen riski. Urheilupsykologi Paula Thesleffin mukaan Simone Bilesin päätös vetäytyä oli tärkeä paitsi hänen itsensä, myös koko urheilevan maailman kannalta.

Antti Vikström jousiammunnan olympiakarsinnassa

Lääkäri Vikströmin unelma on sijoittua olympialaisissa isäänsä paremmin – kisapaikan varmistuminen tuntui hienolta: "Sellaista ei voi montaa kertaa elämässään kokea"

Antti Vikström hankki olympiapaikan jousiammuntaan. Toisen polven olympiaedustaja Vikström työskentelee lääkärinä Haapaveden terveyskeskuksessa.

Sanna Nuutinen poseeraa kameralle hallissa.

Isä pakotti Sanna Nuutisen golfkentälle 7-vuotiaana ja heppatytöstä kasvoi golfammattilainen, joka pelaa Euroopan kärjessä – haaveilee olympiamitalista sekä omasta postimerkistä

Sanna Nuutinen pelaa ammattilaisena Euroopan huipulla ja treenaa täysiä työpäiviä. Hänellä on jo nyt palkintokaapissa kolme arvokisamitalia amatöörinä.

Wilma Murto

Kulunut vuosi on koetellut urheilijoiden henkistä jaksamista, mutta tuonut myös hyvää – korona-aika lähensi Wilma Murron ja valmentajan valmennussuhdetta: "On ollut paljon aikaa puhua"

Urheilupsykologi Hannaleena Ronkainen uskoo, että korona-aika on kirkastuttanut monien arvoja ja asettanut elämän mittasuhteita järjestykseen.

yleiskuvaa jääkiekosta

Ennen pandemiaa kerätty tutkimus: Huippu-urheilijat voivat varsin hyvin

Uraansa jatkavat ja jo uransa lopettaneet huippu-urheilijat kokevat voivansa varsin hyvin, selviää Liikuntatieteellisen seuran julkaisemasta tutkimuksesta.

Jääkiekkoilija Taavi Vartiainen istuu ulkona pöydän ääressä satamassa.

Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kertonut jääkiekkoilija Taavi Vartiainen: "On hävettänyt ja ollut todella ristiriitaisia tunteita"

Urheilupsykologi Tuomas Grönmanin mukaan mielenterveysongelmat koetaan urheilussa edelleen heikkouden osoituksena.

Anni Vuohijoki.

Anni Vuohijoki kertoo suuresta tragediastaan, jonka jälkeen hän oppi avaamaan suunsa paremmin, kun mieltä painaa: "Olen ollut tarkempi sanomaan ääneen, etten jaksa"

Painonnostaja Anni Vuohijoki painottaa henkisen valmennuksen tärkeyttä urheilussa. Katso Vuohijoen haastattelu Ylen aamussa jutun pääkuvasta.

Kuvassa: Tim Sparv, Jussi Jokinen, Nooralotta Neziri, Petra Olli, Ristomatti Hakola ja Amanda Kotaja

Näin suomalaiset tähtiurheilijat reagoivat Ylen mielenterveyskyselyn tuloksiin – NHL-konkari: "Ammattiavun saamisen ei pitäisi olla enää tabu"

Nooralotta Neziri, Tim Sparv, Jussi Jokinen, Petra Olli, Ristomatti Hakola ja Amanda Kotaja painottavat henkisen hyvinvoinnin tärkeyttä huippu-urheilijalle.

Kuvassa Rosemary Purcell ja Göran Kenttä

Huippu-urheilijoiden surulliset kohtalot ovat herättäneet maailmalla – kansainväliset huippuasiantuntijat kertovat nyt, miksi Suomen pitäisi ryhtyä toimiin

Kansainvälisten huippututkijoiden mukaan urheilijoiden mielenterveyttä ja siihen liittyviä häiriöitä on ryhdytty hoitamaan ulkomailla viime vuosien aikana. Muutoksen taustalla on kuitenkin surullisia ihmiskohtaloita.

Katsojia Lahden MM-hiihdoissa.

Huippu-urheilijoiden mielenterveyspalveluja on alettu rakentaa, mutta Olympiakomitean jättävä urheilupsykologi myöntää puutteet: "Myös huippu-urheilun on otettava mielenterveyttä enemmän huomioon"

Hannaleena Ronkaisen mukaan Olympiakomiteassa ei ole virallista hoitopolkua mielenterveyden häiriöistä kärsiville huippu-urheilijoille.

Jonathan Åstrand

Urheilu-uran päättyminen aiheutti identiteettikriisin – Katja Volkova ja Jonathan Åstrand kertovat, miten löysivät tyhjyyden jälkeen uuden suunnan

Katja Volkova ja Jonathan Åstrand toivovat, että urheilijoiden henkisestä hyvinvoinnista pidettäisiin huolta uran päättymisen jälkeenkin.

Pääkuva apujuttu

"Koin ettei minua uskottu, vaan pidettiin heikkona" – huippu-urheilijat jäävät usein yksin mielenterveyden ongelmien kanssa, näin urheilijat haluaisivat parantaa tilannetta

Vain joka viides Yle Urheilun kyselyyn vastannut suomalainen huippu-urheilija on tyytyväinen heille tarjottuihin henkisen tuen palveluihin. Osa huippu-urheilijoista kokee jäävänsä yksin selviytymään ongelmistaan.

Sali anonyymi kuvitus

Suomalaisasiantuntija pitää mielenterveyskyselyn tuloksia hälyttävinä – psykiatri yllättyi huippu-urheilijoiden kokemuksista: “Lukema on korkeampi kuin väestössä keskimäärin”

Yle Urheilun kyselyyn vastanneiden suomalaisten huippu-urheilijoiden mielenterveyden häiriöiden yleisyys yllätti Suomen mielenterveysseuran asiantuntijan.

Robert Ven

Unettomia öitä, raastavia kipuja ja paniikkikohtaus lähtöviivalla – Robert Ven on piiskannut itseään armottomiin suorituksiin, mutta ei osaisi elää ilman soutua

Huippusoutaja Robert Ven on kamppaillut mielenterveytensä kanssa lähes koko huippu-urheilu-uransa ajan. Hän puhuu asiasta nyt ensimmäistä kertaa julkisuudessa.

Pontuksen koulun ulkoliikuntalaitteita.

Koukuttavatko puhelin ja konsolipelit liikaa etäopetuksessa olevia lapsia? Näin innostat lapsia liikkumaan

Urheilu- ja liikuntapsykologi kehoittaa tarkkailemaan, millaisissa tilanteissa käyttää sanontoja "nyt on pakko" ja "täytyy".

Ulla Papp taputtaa selälle nuorta taitoluistelijaa.

Taitoluisteluvalmentaja lopetti ilkeilyn – jos on ihmisenä kiltti, saako sitä olla myös valmentajana?

Urheilupsykologin mielestä kiltteydestä voisi tulla uusi arvo kovaan urheilumaailmaan.

Jesse Vainikka The International -turnauksessa.

Kaksinkertainen The International -mestari Jesse "JerAx" Vainikka kertoo syyt OG:n menestykseen – "Taikatemppumme ovat henkisellä puolella"

Vainikka antaa kunniaa myös joukkueen kanssa toimineelle suomalaiselle urheilupsykologille Mia Stellbergille.

Lotta Lepistö vuonna 2018

Kovia kokenut Lepistö palasi kilpailutauolta – Jaakko Hänninen avasi ammattilaisuransa 

Maantiepyöräillijä Lotta Lepistö palasi yli kuukauden pituiselta kilpailutauoltaan ammattilaiskilpailujen pariin lauantaina.

Hepolan koululla personal trainerina työskentelevä Jari Poikela ohjaa nuoria kuntosalilla, kansainväliset vieraat seuraavat kiinnostuneina.

Miksi teinit lopettavat urheilun, ja miten sen voisi estää? Kemissä tiedetään ainakin yksi vastaus ja haussa on lisää

Koululle palkatun personal trainerin tehtävänä on pitää nuoret liikkumassa tekemällä urheilusta taas hauskaa.

Matti Heikkinen.

Miksi aina ei ole pöljä päivä? Huippuasiantuntijatkaan eivät kykene selittämään mistä mystinen "päivän kunto" koostuu

Jokainen kuntoliikkujakin tunnistaa, ettei päivän kunto ole aina samanlainen, mutta mistä tuo mystinen asia oikein koostuu?

Cristoph Treier

Henkisen valmennuksen asiantuntija: Suomen yleisurheilussa ongelmana on kireä ilmapiiri – joukkueen yhteinen mitalitavoite on yksilölajeissa turha

Suomen yleisurheilumaajoukkueen heikko menestys johtuu Christoph Treierin mukaan siitä, ettei joukkuehengen kohottamiseen keskitytä.

Pariskunta lenkillä.

Tuliko kesällä löysäiltyä? Tässä viisi vinkkiä, joiden avulla pääset takaisin treenaamisen makuun

Kesä saattaa tuoda liikuntaan tauon, jonka jälkeen sohvalta on vaikea päästä ylös. Liikunnanohjaaja, liikuntapsykologi ja musiikkitoimittaja antoivat omat vinkkinsä treenikammon voittamiseen.

Lehtikuva 15.8.2018

"Meni miten meni, olen vastaanottamassa urheilijaa, joko iloiten tai nenäliinojen kanssa" – psykologi Marja Kokkonen vastaanotti Suomen joukkueen urheilijat suoritusten jälkeen Tampereella

Marja Kokkonen on Tampereella toista kertaa mukana arvokisoissa Suomen yleisurheilumaajoukkueen psykologina. Berliinin EM-kisoissa elokuussa hän on ensimmäistä kertaa mukana myös aikuisten joukkueen kanssa.

Roberto Martinez

Henkiseksi valmentajaksi voi Suomessa ryhtyä kuka tahansa – alan huipputekijä kertoo, mikä erottaa helppoheikit ammattilaisista

Urheilijat ymmärtävät jo psyykkisen valmennuksen tärkeyden, mutta alaa sekoittavat yhä monenlaiset helppoheikit. Aiheesta keskusteltiin laajasti Urheiluhullut-ohjelmassa.

Loris Kariuksen virheheitto osui vastustajan jalkaan ja lirui siitä verkkoon

Psykologi: Jättimäisestä mokasta voi selvitä, vaikka se sattuisi Mestarien liigan finaalissa

Ison epäonnistumisen jälkeen on tärkeää, että joku pysyy rinnalla, sanoo urheilupsykologi Hannaleena Ronkainen.

Mikael Granlund

"Rohkealla Suomella on mahdollisuus voittaa koko turnaus" – miten takaiskut jääkiekon MM-kisoissa pitäisi käsitellä?

Usein tappion jälkeen todetaan, että siitä saatiin tärkeää oppia. Urheilupsykologi Tuomas Grönman avaa, millä tavoilla Leijonat voi häviönsä jääkiekon MM-jäillä hyödyntää.

Nainen neuloo.

Stressaako? Huolet purkautuvat lankakerä kerrallaan, olipa kyse opiskelijasta tai huippu-urheilijasta

Neulominen on rentouttavaa ja rauhoittavaa. Toistuva liike auttaa keskittymään ja pinnalle nousevat ajatukset pysyvät sivussa.

Poika liikuntatunnilla.

Sports psychologist slams Finland's PE gender divide

Gender segregation of physical education classes is outdated, says a university researcher. She deems one of the reasons offered for the practice "pathetic".

Mari Laukkanen

Tukijoukot ymmärtävät Laukkasen pettymyksen kyyneleet – "Minusta on hienoa, että Mari on puhunut häpeästään"

Kisapappi Leena Huovisen mukaan urheilupiireissä ei puhuta häpeästä. Päävalmentaja Antti Leppävuoren mukaan Mari Laukkanen ottaa asiat syvästi itseensä.

Kaisa Mäkäräinen

Miten Mäkäräisen pää kestää kahden jättipettymyksen jälkeen? Urheilupsykologi kertoo, kuinka epäonnistumiset nollataan

Olympiakomitean urheilupsykologi Hannaleena Ronkainen tuntee hyvin suomalaiset ampumahiihtäjät, joiden kanssa hän on työskennellyt tällä kaudella.

Lauri Marjamäki

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki käy urheilupsykologilla kerran kuussa – ”Se pitää minut ladulla”

Olympiaturnaukseen valmistautuva valmentaja haluaa nauttia työstään joka hetki.

Uudenvuodenlupauksia

Vuodenvaihde on ladattu lupauksilla – psykologi kehottaa asettamaan riman korkealle: "Hyvä tavoite on sellainen, että itseäkin pelottaa"

Onnistumiset elämässä eivät ole vain onnenkauppaa. Onnistumista voi opetella, sanoo asiantuntija. Mutta ensin on hyvä olla tavoite, jota kohti edetä.

Nooralotta Neziri.

Nooralotta Nezirin kausi on ohi jo nyt: ”Hermosto on aika sekaisin tällä hetkellä”

Valmentaja Petteri Jousteen mukaan Nooralotta Nezirin täytyisi saisi viettää rauhallista elämää seuraavat kuukaudet.

Risto Dufva toivoo työrauhaa ja -aikaa maajoukkueen johdolle ja pelaajille.

Urheilupsykologi ja liigavalmentaja puolustavat Leijonia – "Annetaan työrauha, tässä on hyvät ainekset"

Takavuosien kokeneet maajoukkueen taustavaikuttajat tukevat päävalmentaja Lauri Marjamäkeä sekä uuden rungon varaan rakentunutta joukkuetta.

Teemu Packalén

UFC:hen palaa uusi versio Teemu Packalénista – viiksekäs kujeilija elää kamppailijan elämää 24/7

Teemu Packalénille kamppailu-urheilu ei ole ainoastaan työ. Se on intohimo, jopa elämäntapa.

Erilaisia liikuntavälineitä ja tarvikkeita valkoisella pohjalla: uimalakki ja uimalasit, pyöräilyhanskat, erilaisia lenkkareita ja urheilutoppeja, räpylät, pyöränpolkimia, urheilulaseja, pyöräilykypärä, banaaneja ja jumipalloja.

Monelle liikunta on pakonomaista suorittamista – millainen suhde sinulla on liikuntaan?

Liikunta ei saisi olla pakkopullaa, vaan hyvän mielen lähde.

Urheilupsykologi Hannaleena Ronkainen Lahden MM-kisoissa

Urheilupsykologi Lahden MM-kisojen pettymyksistä: "Urheilija on valmistautunut epäonnistumiseen"

Urheilijan on monesti helpompi hyväksyä tehneensä jonkin konkreettisen virheen, kuin syitä, joihin ei voi itse vaikuttaa.

Urheilupsykologi Päivi Frantse

Urheilupsykologi: Mustavalkoinen ajattelutapa esteenä suomalaiselle urheilumenestykselle – "Ripotellaan tuhkaa päälle tunnetasolla"

Urheilupsykologi Päivi Frantsi sanoo, että henkinen vahvuus auttaa menestymään. Myös epäonnistumista on opittava käsittelemään.

Ystäväni Hevonen

Ratsastuksen motivaatio hiipuu – Oletko jo kokeillut näitä vinkkejä?

Joskus tallille lähteminen voi tuntua ylivoimaisen raskaalta

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle