Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kannuksen isolle lahjoituspotille ilmestynyt jo ottajia – Kannuksen Kuntoliikkujat toteuttaa kaupunkiin pumptrack-radan

Kannuksen lahjoitus- ja testamenttipotti on kerännyt aiempia vuosia enemmän hakijoita. Tukia yhdistyksille ja yhteisöille on myönnetty jo lähes 200 000 euron edestä.

Itse asiassa kuultuna: Martin Saarikangas – Iso-Masa on ollut monessa mukana

Vuorineuvos Martin Saarikangas kertoo elämästään.

"Varmaan tiedätte, millä asialla olen", sanoi naapurin isäntä – näin Eine Koskisesta tuli sotaorpo, eikä isästä enää puhuttu

Lapsen surun kohtaaminen on muuttunut täysin yhden ihmisiän aikana. Nyt lapselle puhutaan jopa itsemurhasta.

Viisi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Pääsykoeuudistus ajaa lapsia valmennuskursseille, pikamuoti koukuttaa ja ahdistumme kaikesta – unohda

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Vasta aikuisena Anna Takanen ymmärsi, miksi isä ei sietänyt yllätyksiä – sotalapsien kokemukset heijastuvat seuraavaan sukupolveen

Suomalainen sukunimi oli ruotsalaiselle näyttelijälle Anna Takaselle lapsuudessa taakka. Kun Takanen tutustui isänsä kohtaloon sotalapsena, hän ymmärsi paremmin isäänsä ja itseään. Juttu on julkaistu helmikuussa 2020.

Juha Hurmeen kolumni: Myös Jeesus ja Kullervo olivat sotalapsia

Juha Hurme muistuttaa meitä myyttien sotalapsista.

Äideistä parhain nostaa esiin Ruotsiin sijoitettujen sotalasten juurettomuuden

Klaus Härön elokuva palkittiin kolmella Jussilla.

Mikko Kekäläisen blogi: Kunpa minulla olisi ollut antaa ruokaa sille nälkäiselle tytölle

Jokainen lapsi on ainutkertainen, ihmeellinen ja rakas – myös se pieni, nälkäinen tyttö, jonka kohtasin Ugandassa.

Sunnuntai 30.12.2018 (radio)

Suomessa otetaan vuodenvaihteessa käyttöön uusi tulorekisteri. Pohjois-Korean johtaja haluaa tavata Etelä-Korean presidentin ensi vuonna entistä säännöllisemmin. Saudi-Arabia on palkannut lapsisotilaita. Hampurin poliisi kertoo suuresta ilotulitteiden takavarikosta. Uusivuosi otetaan vastaan huonossa säässä.

Laila – laulajasuosikki muistelee uraansa ja palaa sotalapsuuden maisemiin

Dokumenttielokuva iskelmätaivaan tähdestä.

Sotalapsi herkistyy kyyneliin: Suomalaiset palomiehet auttavat ruotsalaista pikkukylää, joka tarjosi turvaa sotalapsille

Pauli Pelkonen on hyvillään siitä, että Suomesta on lähetetty palomiehiä ja metsureita avuksi hänen lapsuutensa maisemiin. Noin 250 kemiläistä oli sotalapsena pienessä Ljusdalin kunnassa.

Torimyyjän huikea menneisyys merillä ja hypnologina: "En minä näitä kaikille kerro, eivät usko kuitenkaan"

Kesään heräävillä toreilla kuulee perinteisten kaupantekotarinoiden lisäksi hurjiakin elämäntarinoita. Tomi Tiihonen kasvoi pajukoreja kauppaavasta sotalapsesta merimieheksi, vakuutusmyyjäksi ja hypnologiksi.

Nälkää, kuolemaa ja lapsisotilaita – Suomi vuonna 1918 oli kuin Syyria tänään

Emme tiedä, mitä Enni Maria Mäntynen ajatteli teloittajiensa edessä 9.5.1918. Syksyllä hän olisi täyttänyt 15 vuotta. Nykypäivän peruskoulun kahdeksasluokkalainen ammuttiin joukkohautaan Lahdessa.

Ruotsalaisministeri visiitillä Kuusamossa

Naapurimaan ministerillä on koillismaalaiset juuret.

Espoolaisen omakotialueen nimistössä huokuu talvisodan henki – Sotaorvontie sai seurakseen Pikkulotankujan

Mäkkylänmetsä rakennettiin asunnoiksi 1950-luvulla, jolloin asukkaat saivat vielä itse nimetä kotikatunsa. Sotaorvontie, Invalidintie ja Aseveljentie edustavat hienosti aikakauttaan, sanoo nimistöntutkija.

Tutkimus: Sotalapsen masennus saattaa siirtyä seuraavaan polveen – havaitaan vain naisilla

Mielenterveysongelmien riski oli analyysin perusteella suurentunut naisilla, joiden äidit olivat olleet sotalapsina Ruotsissa. Vastaavia yhteyksiä ei todettu miehillä eikä miespuolisten sotalasten tyttärillä.

Yli 40 000 sankarivainajaa ympäri Suomen saa havuseppeleen – ”Olen melkein sanaton”

Hämeenlinnalaisen Esa Jaatisen keksimä havuseppeletempaus on innostanut mukaan yli 160 paikkakuntaa. Seppeleet lasketaan sankarihaudoille itsenäisyyspäivänä ja sen aattona.

Lapsena kahdesti sotaa paennut Helli Seppälä: "Pelkään, että toinen sukupolvi joutuu kokemaan vastaavaa"

Lahteen avatulla Evakkolasten muistopuistolla halutaan kiinnittää huomiota lasten sotakokemuksiin Suomessa.

Kielitaidoton nelivuotias Anja lähetettiin sotaa pakoon Ruotsiin: "Se oli pelkkää kauhua"

Kolmesti sotaa pakoon lähtenyt 80-vuotias Anja Huhtala sanoo, ettei maahanmuuttokeskustelu ole muuttunut. Nyt avautuva näyttely muistuttaa, että syyt muuttoliikkeeseen ovat pysyneet samana sadan viime vuoden aikana.

Suomen tiettävästi vanhin lotta: "Kunpa Suomi saisi itsenäisenä olla vielä toiset 100 vuotta, sitten se kestäisi iankaikkisesti"

Sota repi haavoja torniolaisen Saara Kanervan rakkaimpiin perheenjäseniin, mutta tarmokas lotta ei ole koskaan katkeroitunut. Tämä on virkeän, pian 105-vuotiaan lotan tarina.

”Tajusinkin surevani kahta miestä” – Vaiettu sotaorpous tuli pintaan vasta puolison kuollessa

Mirja-Liisan ja Taunon kodeissa vaiettiin sodasta. Siksi sotaorpo Mirja-Liisa kävi isänsä kuolemaan liittyvän surutyön läpi vasta miehen kuoleman aikaan.

Osoitelappu tuntemattomaan

Ruotsi vastaanotti sotavuosina turvaan 70 000 suomalaislasta

Unicef: Etelä-Sudanissa jo 16 000 aseistettua lasta – Tänä vuonna värvätty satoja lisää

Uudelleen kiihtyneet taistelut ovat järjestön mukaan lisänneet lasten värväämistä, vaikka eri tahot ovat sitoutuneet käytännön lopettamiseen.

Pakolaisten auttajista tuli ihmissalakuljettajia: Autokyydistä ja pullakahvista 6 000 euron sakot

Lisbeth Zornig Andersen ja Mikael Lindholm saivat sakot syyrialaisperheen auttamisesta. Rikokseen liittyi muun muassa mehu- ja kahvitarjoilua. Tanskassa noin 300 ihmistä on asetettu syytteeseen ihmissalakuljetuksesta, sen jälkeen kun he viime vuonna auttoivat Tanskan läpi kulkeneita pakolaisia.

Merkillinen oopperajohtaja Juhani Raiskinen

Musiikkipäällikkö emeritus Antero Karttunen muistelee.

Itse asiassa kuultuna: Pirkko Työläjärvi

Tasavallan tahtonainen oli 70-luvun pitkäaikainen ministeri.

Äideistä parhain – Klaus Härön palkittu draamaelokuva sotalapsen kohtalosta

Klaus Härön palkittu elokuva sotalapsi Eerosta.

Jakso 7 - Loputon matka

Hätää pakenevan lapsen matka on pitkä ja vaarallinen.

Afganistanissa edelleen lapsisotilaita – Taliban värvää pomminvalmistajia

Afganistanin hallituksen joukoissa on aiempaa vähemmän lapsisotilaita, mutta vastaavasti kapinallisten riveissä heitä on enemmän, YK kertoo.

"Idän jättiläinen" Lalli Partinen turvapaikanhakijatilanteesta: "Olen vihainen siitä miten yhteiskunta on meitä sotaorpoja kohdellut"

Lappeenrannan Joutsenon koulukeskuksessa järjestetty asukastilaisuus kirvoitti kuntalaisilta mielipiteitä turvapaikkatilanteesta. Huolta aiheuttivat kaupungille koituvat kustannukset ja vastaanottokeskuksen sijoittuminen taajamaan.

Perussuomalaisten Jalonen: Turvapaikanhakijoita ei voi verrata sotalapsiin

Kansanedustaja Ari Jalonen (ps.) arvioi, että turvapaikanhakijat lisäävät työttömyyttä Suomessa, mistä voi seurata yhteiskuntarauhan järkkymistä. Hän tyrmää ajatuksen, että turvapaikanhakijoita voitaisiin verrata niihin suomalaisiin, jotka ovat historian saatossa hakeneet turvaa ulkomailta.

Sotalapsi pakolaisista: ”Onhan Suomi niin varakas, että vähän jokainen voi auttaa”

Sotalapsena pari vuotta Ruotsissa viettäneen Bo Nyströmin mielestä nyt olisi Suomen vuoro auttaa. Vaikka valtio on hankalassa jamassa, rahaa riittää ja tyhjiä asuntoja turvapaikanhakijoille löytyy.

Swedish minister raps Finland over refugees

Ahead of an EU foreign ministers meeting, Swedish minister Margot Wallström has sharply criticised Finland’s refugee policy, noting that Sweden took in more than 70,000 Finnish war children during the Second World War. Her Finnish counterpart, Timo Soini, refused to comment on plans for new refugee quotas. 

Ruotsin ulkoministeri: Otimme 70 000 suomalaista sotalasta – Suomen kannattaisi muistaa historiansa

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström arvioi kriittisesti Suomen pakolaispoliittista linjaa EU:n ulkoministerikokouksen alla.

Sissijohtaja "Terminaattori" oikeuden edessä – syytetään murhista, raiskauksista ja lapsisotilaiden värväyksestä

41-vuotias Bosco Ntaganda pakoili oikeutta vuosia, mutta antautui itse Kansainväliselle rikostuomioistuimelle vuonna 2013. Terminaattorina tunnettu sissijohtaja kiistää häntä vastaan esitetyt syytteet sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Kongolainen sotapäällikkö anoo ennenaikaista vapautusta – haluaa opiskella etnisen väkivallan syitä

Thomas Lubanga haluaa palata Kongoon ja aloittaa tohtorinopinnot. Lubanga tuomittiin 14 vuoden vankeuteen vuonna 2012 lapsisotilaiden käyttämisestä ja hankkimisesta.

Lähes 10 000 lasta vapautetaan Keski-Afrikan tasavallassa

Unicefin edustaja Mohamed Malick Fall Keski-Afrikan tasavallasta totesi, että sopimus on suuri askel alueen lastensuojelussa. 

Suvun sotakokemukset tärkeä puhua sukupolvelta toiselle

Ähtäriläistä avioparia Liisa ja Severi Tallbackaa yhdistävät sodanaikaiset tapahtumat. Liisa jäi talvisodassa sotaorvoksi, kun isä kaatui. Severi joutui lähtemään Karjalasta evakkoon ja päätyi lopulta Töysään. Tallbackat ovat puhuneet ja kerranneet paljon sukujensa sotakohtaloita. Tieto on siirtynyt myös heidän jälkipolvilleen.

Rahaa sai ruokailuun ja oppikirjoihin – sotaorpojen tuki auttoi Jukkolat opettajiksi

Yle Keski-Pohjanmaa kertoi torstaina, kuinka valtio tuki sotaorpojen opintoja. Lohtajalaiset Ahti ja Tuulikki Jukkola saivat avustusta esimerkiksi ruokaan ja oppikirjoihin.

Historioitsija sodan kokeneista miehistä: "Lapset saivat nämä ihmiset uskomaan tulevaisuuteen"

Osa sodan kokeneista miehistä joi itsensä hengiltä. Mutta miksi yhdet sodan jälkeen tuhoutuivat, kun toisista tuli selviytyjiä? Kaksi asiaa auttoi toipumaan sotakokemuksista: mielekäs työ ja lapset. Näin sanoo väitöskirjaa aiheesta tekevä historioitsija Jenni Kirves.

Valtio lupasi sotaorvoille koulutustukea – tieto tuesta saavutti kuitenkin vain harvan

Valtio lupasi tukea sotaorpojen opintoja, mutta lupaus ei tavoittanut läheskään kaikkia. Vieläkään ei tiedetä, kuinka moni tukea lopulta sai. Kuntien työntekijät olivat tiedottamisessa ratkaisevassa asemassa. Tuen avulla opiskeltiin muun muassa opettajiksi ja teologeiksi.

FARC aikoo lopettaa lapsisotilaiden värväämisen

Kolumbian hallitus vaatii kaikkia alle 17-vuotiaita vapaiksi.

Viljo Kinnunen: Sotaorvot

Uuden kirjavuoden voi hyvin aloittaa omakustanteella, vaikka ilman kustantajan ennakkokritiikkiä tai ohjausta julkaistavalla kirjalla on aina vaaransa latistua sekä kerronnaltaan että kieleltään keskeneräiseksi, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Sotalapsilla ei välttämättä muita enempää mielenterveysongelmia - poikkeuksena naisten mielialahäiriöt

Uudessa tutkimuksessa sotalapsia verrattiin heidän sisaruksiinsa, jotka jäivät Suomeen sodan ajaksi. Aiemmissa tutkimuksissa vertailukohtana ovat olleet samanikäiset yleensä.

110 vuotta vanha joulu-ukko koristaa sotaorvon kuusta

Sadan vuoden takainen joulukoriste kuuluu Marja Huovisen jouluun – nyt ja ennen.

Sotaorpojen edusmies Aulis Karvonen matkaa presidentinlinnaan

Veteliläinen Aulis Karvonen vaimoineen matkustaa lauantaina aamulla Helsinkiin osallistuakseen illalla presidentinlinnassa itsenäisyyspäivän juhlaan. Pitkään sotaorpojen toiminnassa mukana ollut mies tietää, että paikalla on paljon juttuseuraa. Sota nimittäin yhdistää sekä veteraaneja, sotainvalideja että sotaorpoja ja muita kaatuneitten omaisia. Onpa paikalla pari nuoruuden urheilupiireistä tuttuakin.

Sodassa kuolleiden sankarivainajien muistotaulut eivät ole kenenkään vastuulla

Sankarivainajien muistotaulujen säilytyksestä ei ole kukaan vastuussa ja niitä ollaankin kalastettu jopa kaatopaikoilta. Etelä-Karjalan sotaorvot ry taistelee muistomerkkien säilytyksen puolesta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle