Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

michiganista

"Viesti aseenomistajille" – Myös kouluampujan vanhemmat syytteeseen Yhdysvalloissa

Michiganin kouluampumisessa kuoli tiistaina neljä oppilasta. Erikoisen tapauksesta tekee se, että nyt myös kouluampumisista syytetyn teinin vanhempia vastaan on nostettu syytteet.

Lasta rokotetaan.

Riskiryhmiin kuuluvien 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset pyritään aloittamaan Päijät-Hämeessä joulukuun aikana

Kaikki 18 vuotta täyttäneet Päijät-Soten alueen asiakkaat voivat nyt varata ajan kolmanteen koronarokotukseen.

Vella Kyllönen voimistelee rinkeleillä.

Kylän laavulla nautitaan leipää, mehua ja popcorneja – Paltamossa lasten kokouksissa äänestetään tarvittaessa pottuvarpailla

Lasten kokoukset ovat keino kohdata ja kuunnella lapsia varhaiskasvatussuunnitelman ja -lain mukaisesti. Päätöksiä on tehty muun muassa jouluaskarteluista ja ensi kesän tapahtumien suosikkiesiintyjistä.

Varhaiskasvatuksen opettaja Janna Liikkanen ja esiopettaja Anna Alanen päiväkotilasten kanssa päiväkodin edessä.

Päiväkotilapset lähtivät tapaamaan poliitikkoja, kun oma suojatie oli vaarallinen – opettajat saivat Vuoden opetus -palkinnon

Palkitut kokevat, että tunnustus oli tärkeä kiitos hyvästä työstä Ketunpesän päiväkodin henkilökunnalle ja koko varhaiskasvatukselle. Opettajat kutsuttiin myös Linnan juhliin.

Nuorta tyttöä rokotetaan.

Vaasassa ollaan valmiita rokottamaan 5-11 vuotiaat lapset neuvoloissa ja terveysasemilla

Alkuun koronarokotus annetaan 5-11 vuotiaille riskiryhmään kuuluville lapsille. Rokotukset aloitetaan, kun lapsille tarkoitettuja rokotevalmisteita saadaan Suomeen.

Ett barn spelar.

Lasten ruutuaikaa tutkitaan Päijät-Hämeessä

Kansainvälisessä tutkimuksessa selvitetään, kuinka paljon ja mihin tarkoituksiin lapset käyttävät digilaitteita.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru. 3.3.2021.

Rokotelinjauksia hoputtanut Krista Kiuru: Tyhjäkäynnin jälkeen rokotekone laitetaan käyntiin

Kiuru sanoo olevansa tyytyväinen, että linjaukset on nyt tehty. Hän toivoo kuntien tarttuvan rivakasti rokotusten edistämiseen.

Lauri Tykkyläinen lapsenlapsensa kanssa leikkipuistossa Hakaniemessä.

Pienten lasten rokottaminen jakaa vanhempien mielipiteitä Helsingissä: "9-vuotiaan rokottaisin samantien, 5-vuotiaan kohdalla olen vielä epävarma"

Lapsiasiavaltuutettu vaatii myös pienten lasten tahdon kuulemista ennen rokotuspäätöstä. Huoltajan rooli on hänen mukaansa tukea lasta päätöksenteossa.

Rokottaja laittaa laastaria henkilön rokotuskohtaan olkapäähän.

Ärhäkkä koronaepidemia sulki Uudenkaupungin seudun koulut – sote-johtaja Sari Rantanen: "Tilanteemme on kriittinen"

Etenkin rokottamattomien alle 12-vuotiaiden keskuudessa nyt leviävää virusta yritetään suitsia Uudenkaupungin seudulla siirtämällä koulut etäopetukseen aina joululomaan saakka.

Koronatutkimusta tekevän ryhmän päätutkija Lotta Oksanen HUSista listasi A-studiossa kolme keinoa koulujen koronatilanteen parantamiseksi.

Lasten koronatartunnat kasvavat, mikä avuksi? Koronatutkija perää koulujen vastuuta, ylilääkärin mielestä tartunta tulee helpoiten kotoa

Koronatutkimusta tekevän ryhmän päätutkija Lotta Oksanen HUSista sanoo, että lasten tartuntojen torjuminen kouluissa pitäisi olla ykkösprioriteetti. Ylen kysely paljastaa, että koronaa torjutaan kouluissa eri tavoin kaupungista riippuen.

Läheltä

Kymmenen koronavirustartuntaa Nokialla päiväkodissa

Koko päiväkodin henkilöstö seulotaan koronatesteillä. Terveet lapset voivat tulla normaalisti päiväkotiin.

Kierrätykseen menossa olevia joululahjapapereita

Kun raha on tiukassa, äidin mielessä pyörii vain lapset: "Tärkeintä on, että he saavat yhtä hyvän joulun kuin muutkin"

Suomessa on yli 100 000 lasta, joiden perheet elävät köyhyysrajan alapuolella. Etenkin jouluisin järjestöjen apu voi olla ratkaiseva perheiden toimeentulossa.

Porvoon uimahalli

7-vuotias lapsi hukkui Porvoon uimahallissa viime vuonna – kahdelle syyte kuolemantuottamuksesta

Poliisi on epäillyt, että hukkumiskuolema johtui valvonnan puutteesta.

Läheltä

Lempäälä kiristää koronatoimia: Moision koulussa on todettu toistakymmentä tartuntaa

Koronan ilmaantuvuus Lempäälässä on 688 tartuntaa 100 000 asukasta kohden kahdessa viikossa. Tartuntoja on ollut myös muilla alakouluilla.

Lastenvaatteita roikuu aidalla.

Vantaalainen päiväkoti kehotti vanhempia hoitamaan lapset kotona – varhaiskasvatuksen henkilöstöpula kärjistyy

Henkilöstön puuttumista on paikattu esimerkiksi pyytämällä vanhempia hakemaan lapset varhaiskasvatuksesta jo aikaisin iltapäivällä. Vantaalla toivotaan nyt tilanteen ratkaisuksi, että flunssakausi hellittää pian ja sijaisia olisi taas saatavilla runsaammin.

Lapsen käsi.

Henkilöstövaje supistaa neuvolatoimintaa Kaarinassa – kiireelliset käynnit onnistuvat

Käytännössä supistaminen näkyy leikki-ikäisten tarkastuksissa. Aikoja ei riitä kaikille. Myös kouluterveydenhuollossa näkyy sijaisten puute.

Poika ja koira leikkii.

Suomessa on huostaanotettuja lapsia, joiden sijoituspaikka vaihtuu kymmeniä kertoja – Lauri, 12: "Toivon, että seuraavassa mulle ollaan kilttejä"

Huostaanoton tarkoituksena on tarjota lapselle vakaa kasvuympäristö. Mutta miksi osa lapsista siirretään laitoksesta toiseen pahimmillaan monta kertaa vuodessa?

Närbild av en vit telefon som en ung flicka håller i.

Lasten ruutuaika syynissä Kouvolassa ja Kotkassa: tutkimuksessa vertaillaan suomalaisten ja aasialaisten lasten digilaitteiden käyttöä

Iso joukko kouvolalaisten ja kotkalaisten lasten vanhempia saa kutsun vastata Jyväskylän yliopiston kyselyyn. Tutkimuksen avulla voidaan ymmärtää paremmin, mikä on tasapainoinen digimedian käyttötapa pienillä lapsilla.

Keravalta kotoisin oleva Veera Laiho sai ensimmäisen rokotteensa.

Suomessa valmistaudutaan päättämään 5–11-vuotiaiden koronarokotuksista – rokotteiden toimitukset saattavat alkaa jo jouluviikolla

Koronarokotusten ulottaminen nuorempaan ikäryhmään tuli ajankohtaiseksi, kun Euroopan lääkevirasto EMA hyväksyi Pfizer-Biontechin Comirnaty-rokotteen käyttämisen myös nuoremmilla lapsilla. 

Lapsi katsoo padia teltassa

Kokkolalaislapset mukana kansainvälisessä tutkimuksessa – lasten ruutuaika selvittelyssä

Kolmivuotinen tutkimus selvittää 2–6 -vuotiaiden digilaitteiden käyttöä.

Mikkelin Anttolan leikkipuisto tyhjillään talvipäivänä.

Lasten leikkikenttä uudistettiin yhdessä kyläläisten kanssa – kaupunginpuutarhuri: "Leikkipuisto kehittää Anttolaa"

Mikkelin Anttola sai uuden, entistä paremman leikkipuiston. Parhaillaan käynnissä oleva kaavoituksen myötä odotetaan kylään muitakin uudistuksia.

Kolme naista seisoo vierekkäin ja muodostaa käsillään sydämen. He ovat mikkeliläiset Sini Tarikka, Emmi Nykänen ja Pauliina Hokkanen.

Mikkeliläinen kaveriporukka auttaa vähävaraisia perheitä, eivätkä he ole ainoita – järjestöjen keräystulos jäänee silti viime vuoden ennätyksestä

Suomalaisten avustusinto oli jo ehtinyt laantua, mutta koronan aiheuttama hätä nosti joulukeräysten tuoton ennätyslukemiin viime vuonna. Tänä jouluna tuskin päästään yhtä suuriin lukemiin.

Oiva Sten, Joel Ilvonen, Onni Heikkilä päiväkoti Touhulan pihalla

Jopa 600 euron kuukausimaksu vie yksityisen päivähoidon mahdollisuuden monelta helsinkiläiseltä – Touhula-johtaja: "Helsinki eriarvoistaa perheitä"

Helsingissä on puolentoista vuoden aikana lopettanut pian 16 yksityistä päiväkotia. Helsingissä ei ole käytössä perheille palveluseteliä, jolla yksityisen varhaiskasvatuksen hintaa kompensoidaan. Tämä voi olla osasyy siihen, ettei toiminta kannata pääkaupungissa.

koulun piha

Forssan kaupunginhallitukselle esitetään Talsoilan koulun lopettamisesta

Taustalla on raju oppilasmäärien pieneneminen. Arvioiden mukaan Forssan koululaisten määrä vähenee kuudessa vuodessa 120:lla. Talsoilan lapset olisi tarkoitus jakaa Forssan muille ala-asteille.

Läheltä

Nokian kaupunki aikoo ottaa suljettavan yksityisen päiväkodin toiminnan hoitoonsa

Touhula- yhtiö on yrityssaneerauksessa ja joutuu sulkemaan useita päiväkoteja, mm. Nokialla sijaitsevan Touhukkaan.

Niko Ahvonen valitsi nuorena musiikin, nyt hän kannustaa tukemaan lasten kaikkia harrastuksia

Soul-mies Niko Ahvonen valitsi nuorena musiikin, nyt hän kannustaa tukemaan lasten ja nuorten harrastuksia lajista riippumatta

Niko Ahvonen liikkui kouluiässä epämääräisessä seurassa. Musiikki vei hänet kuitenkin kadulta treenikämpälle. Nyt hän toivoo, että nuorille tarjottaisiin mielekästä tekemistä yhdessä.

Professori: Krooninen stressi pienellä lapsella voi vaikuttaa aikuisiän sairauksiin

Professori Keltikangas-Järvinen on huolissaan hälyisistä päiväkodeista: Pienen lapsen stressi voi näkyä sairauksina aikuisena

Helsingin kaupunginvaltuutettu Pia Pakarinen (kok.) uskoo varhaiskasvatuksen laadun parantuvan työntekijöihin panostamalla esimerkiksi palkkoja korottamalla.

Lapsi kertoo ruokalautasta päiväkodissa.

Päiväkodeissa kehitetään terveellistä ja ilmastoystävällistä ruokavaliota – Lahti mukana kansallisessa tutkimushankkeessa

Uutta toimintamallia kehitetään kuntien, ruokapalveluiden ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten sekä lasten ja vanhempien yhteistyönä.

Avosyli-konsernin koulutusjohtaja Jukka Sihlman pitää käsissään virtuaalitodellisuuslaseja.

Lastensuojelun työntekijät näkevät, mitä lapsen kaltoinkohtelu voi olla – uusi virtuaalitekniikka tuo lapsen kokemukset aikuisten silmille

Lastensuojelun työntekijöille on tarjolla koulutus, joka hyödyntää virtuaalitodellisuutta traumanhoidossa. Erilaiset digiratkaisut voivat madaltaa myös avun hakemista. 

Lapsi rokotetaan.

Euroopan lääkevirasto näyttää vihreää valoa 5–11-vuotiaiden rokotuksille, mutta ne eivät käynnisty heti

Lääkeviraston arvio tarkoittaa, että rokotetta on tutkittu riittävästi ja se on tarpeeksi turvallinen lapsille. Suomen viranomaiset puivat asiaa ensi viikolla.

Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo seisoo käytävällä taulun vieressä ja katsoo kameraan.

Oulun terveysjohtaja: Lasten ja nuorten koronatartunnat eivät anna aihetta pelkoon

Sairaalahoidossa on muutamia koronatatunnan saaneita lapsia. Terveysjohtaja Jorma Mäkitalo huomauttaa, että lasten ja nuorten koronaoireet ovat pääsääntöisesti lieviä.

Vaaranlammen koulurakennus

Rovaniemen Vaaranlammen kouluhanke halutaan toteuttaa vuokramallilla

Kaupungilla on positiivisia kokemuksia vuokramallilla toteutetuista hankkeista.

Läheltä

Lappeenrannan kaupunki suunnittelee Voisalmeen uutta päiväkotikoulua, joka valmistuisi vuonna 2024

Lappeenrannan kaupunki on varannut talousarvioesitykseensä 10,6 miljoonaa euroa Voisalmen uutta päiväkotikoulua varten.

Ulla Bracellari keittiössä

Asenteet estävät monen erityislapsen vanhemman työssäkäynnin, mutta Ulla Bracellarilla on toisenlainen tarina

Useimmat erityislasten vanhemmat kokevat työn ja perheen yhteensovittamisen vaikeaksi. He kaipaavat samaa joustoa ja tukea kuin nelihenkisen erityislapsiperheen ADHD-diagnoosin saanut eronnut huoltajaäiti Ulla Bracellari.

Nuorten takkeja naulakossa Kulosaaren yhteiskoululla helmikuussa.

Espoo pyörtämässä päätöksensä: Tyttöjen Talon toiminta näyttää jatkuvan sittenkin

Tyttöjen Talon toiminta on ollut vaakalaudalla, koska Espoo aikoi lopettaa sen rahoittamisen. Kaupunginvaltuuston neuvottelutoimikunnassa ajatuksesta on kuitenkin luovuttu, ja toiminta jatkunee ainakin ensi vuoden.

Miksi emme satsaa enempää kaikkein rakkaimpiemme hoitoon?

Marja Sannikka: Lapsia pitää hoitaa, ei säilöä

Moni tekisi lähes mitä tahansa oman lapsensa puolesta. Siihen nähden on hämmästyttävää, kuinka moni lapsi viettää päivänsä hoidossa, joka ei ole sitä mitä sen pitäisi olla, toteaa Marja Sannikka videoblogissaan.

Kottikärryt päiväkodin pihassa

Kokkolaan Kirkonmäelle rakennetaan uusi päiväkoti – hanke toteutetaan palvelusetelimallilla

Uuden päiväkodin rakentaminen tarkoittaa samalla, että Tervanpolttajan, Keltaviirin ja Kiviniityn päiväkoteja ei peruskorjata.

Kotkassa asuvat ystävykset Ieva Eksts ja Sisko Eskelinen viettävät aikaa yhdessä esimerkiksi kahvipöydän ääressä.

Englantilaisnainen muutti talviseen Suomeen eikä tuntenut ketään – näin hän löysi itselleen ystävän

Englantilaisen Ieva Ekstsin ja suomalaisen Sisko Eskelisen ystävyys on kestänyt läpi koronapandemian. Monella muulla maahanmuuttajanaisella ja vapaaehtoisella ystävyys on poikkeuksellisena aikana kariutunut.

Leluja hiekalla.

Kahden päiväkodin työntekijän epäillään kohdelleen lapsia kaltoin – Helsingin varhaiskasvatusjohtaja: "Suhtaudumme äärimmäisellä vakavuudella"

Kahdesta erillisestä tapauksesta on tehty rikosilmoitukset poliisille. Lisäksi huoltajille on lähetetty yhteinen tiedote päiväkodin johtajalta ja heille on järjestetty tai järjestetään yhteinen tilaisuus.

Poliisiauto

Autoilija törmäsi 5-vuotiaaseen suojatiellä ja kiihdytti pois paikalta Espoossa – poliisi pyytää havaintoja tilanteesta

5-vuotias lapsi vietiin sairaalaan tutkittavaksi autoilijan törmättyä häneen suojatiellä Espoossa. Poliisi pyytää paikalta paennutta henkilöauton kuljettajaa olemaan yhteydessä.

Turun Normaalikoulun tyhjä keittiö.

Turun kouluissa ja päiväkodeissa ruokaa tarjolla vaihtelevasti – omat eväät syytä varata mukaan

JHL:n lakon seurauksena poikkeusjärjestelyt voivat aiheuttaa viime hetken muutoksia.

Espoon Laaksolahden päiväkotissa, pehmolelunorsu makaa sohvalla.

Älä vie sairasta lasta hoitoon, muistuttaa Seinäjoen varhaiskasvatus

Seinäjoen varhaiskasvatusjohtaja lähetti koteihin viestin, jonka mukaan viimeiset pari viikkoa ovat olleet vaikeita. Vanhempia on muistutettu siitä, ettei sairasta lasta saisi tuoda hoitoon.

Risto Tilus, Jenni Yrjänä ja Janette Korpi seisovat Pahkalan koulun pihalla

Himangan varhaiskasvatuskiista etenee valtuustoon – kansalaisaloite keräsi viikossa yli 500 nimeä

Kuntalain mukaan kaupungin on otettava aloite valtuuston käsittelyyn, jos se kerää yli 400 nimeä.

Yleisöä Helsingin Areenassa seuraamassa jääkiekon EHT-turnauksen ottelua Suomi-Ruotsi.

Kommentti: Minut ympäröi Helsingin areenassa näky, josta kaikki SM-liigaseurat ja monet muutkin haaveilevat

Kuinka saada lapset, nuoret ja perheet paikan päälle katsomaan urheilua? Siihen Jääkiekkoliitto näyttää keksineen vastauksen, kirjoittaa Jussi Paasi. 

Leikkibussi valaistujen kuusien keskellä Kotkan Kauppatorilla. Taustalla on kaupungintalo.

Legendaarinen leikkibussi oli jo matkalla kaatopaikalle, mutta kuski tekikin käännöksen – nyt bussi ottaa uudenveroisena taas kyytiin

Keväällä Kotkan Sibeliuksenpuistosta katosi leikkibussi. Kaatopaikkatuomion saanut bussi sai uuden elämän, kun liikennöitsijä otti sen talliinsa. Nyt se on taas kaupunkilaisten ilona.

Kulosaaren yhteiskoulun abit tekivät preliminäärikoetta 19. helmikuuta.

Turku pyytää lapsille omia eväitä kouluun ja päiväkotiin myös alkuviikolla – JHL:n lakko jatkuu toistaiseksi

Turku muistuttaa, että eväiden on syytä olla mahdollisimman hyvin lämpimässä säilyviä, koska mahdollisuutta eväiden kylmäsäilytykseen tai eväiden lämmitykseen ei ole. JHL:n lakon takia lapset ovat syöneet omia eväitä torstaista lähtien.

Minna Majava seisoo olohuoneessan ja kantaa pientä lasta sylissään.

Rovaniemelle tarvitaan 14 uutta päiväkotiryhmää, eikä kaupunki ole "ongelman" kanssa yksin – korona-ajan vauvabuumi täytti päiväkodit

Rovaniemellä on vuodenvaihteen jälkeen tulossa uusia lapsia varhaiskasvatukseen piiriin yli sata. Se on keskikokoisessa kaupungissa melkoinen määrä. Tilanne on sama myös monissa muissa kaupungeissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle