Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa Hakalahden koulun 9E luokan oppilaita seisoo koulun pihalla.

Nuoret haluavat Kokkolaan 1980-luvun peliluolan ja ainakin kolme muuta asiaa

Hakalahden koulun uutisluokkalaiset toivovat nuorille uusia mahdollisuuksia. Nuoret haaveilevat 1980-luvun nostalgiasta, kesätöistä, vapaa-ajanviettopaikoista ja suljetusta harjoitteluradasta. Nuoret uskovat, että kun on riittävästi tekemistä, kännykällä ollaan vähemmän.

mies pelikoneen ääressä

"Olen käynyt lasteni lompakoilla" - Rahapeliongelmasta toipuminen vaatii paljon työtä

Kaikki pelissä -podcast antaa puheenvuoron ongelmapelaajille

Pelikeräilijä Paolo Carrassi omassa Pop-up pelihallissaan Kuopiossa.

Paolo Carrassi rakastui pelaamiseen, kun Super Mario juoksi ruudulla ensi kerran – nyt hän aikoo perustaa oman pelihallin

Retropelaamisen myötä pelihallit ovat tulleet taas takaisin. Pelaajat ovat löytäneet myös vanhat kolikkopelikoneet uudelleen.

Flipperien pelaajat kyyristyneinä peliensä äärelle.

Flipperi koukuttaa: "Silloin kun se kulkee, se kulkee niin ihanasti"

Baaripelien kuningas on täällä jälleen. Pitkän hiljaiselon jälkeen flipperit sinkoavat kuulia, jotka takovat valotaululle miljoonia pisteitä.

RAY:n peli älypuhelimen näytöllä.

Kansa löysi RAY:n mobiilipelit – tuotoissa huima kasvu

Digitaalinen pelaaminen on nousussa kännyköiden ja tablettien ansiosta. Suomalaiset innostuvat edelleen myös perinteisistä kolikkopeleistä.

Pääministeri Esko Aho pelaa uudistettua pajatsoa.

Ministerit Aho ja Viinanen pelaavat pajatsoa

Miten suomalaisten suosikkipeli pajatson vaiheet nivoutuvat 1990-luvun alun tapahtumiin Suomessa? Mikä oli Esko Ahon suhde pajatsoon? Ja miksi Iiro Viinanen lopetti pelaamisen, kun oli voitolla?

Kulta-Jaska

Miksi Kulta-Jaska on huoltsikan suosituin?

Vuonna 2010 markkinoille tuotu kolikkopeli Kulta-Jaska on kasvanut RAY:n kaikkein suosituimmaksi, yli klassisten korttiautomaattipelien. Liiketoimintajohtaja Timo Kiiskinen epäilee, että yksi suuri syy on pelin eittämätön suomalaisuus.

Flipperiä pelataan

Flipperit palaamassa unholasta muun retromuodin mukana

Hopeakuulat ja mailat ovat kadonneet vaivihkaa huoltoasemilta viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Nyt koneita ilmestyy taas julkisille paikoille, vaikka niitä ei juuri valmisteta. Suomesta löytyy kaksi flippereille pyhitettyä hallia, joista toinen sijaitsee Kouvolassa.

Mies pelaa tanssipeliä

Serious about games

International successes by several Finnish firms in the digital games industry are seen in some circles as an opening to a major new growth sector in the country. Studies and research in the field are arousing increased interest among students, and universities are taking the subject more seriously.

Mika Marttinen, flipperi

Mihin katosivat flipperit?

Flippereiden suosio alkoi rakoilla 80-luvulla konsolipelien ja kolikkovideopelien ilmaantuessa markkinoille. Parhaimpina vuosina Suomessa koneita oli operoinnissa tuhansia, nyt niitä on julkisessa käytössä arviolta 100–200 välillä. Tänä päivänä flipperikulttuuria ylläpitävät keräilijät ja harrastajat, joiden autotalleihin useimmat vanhoista flippereistä ovat kadonneet.

Nuori laskee rahojaan peliautomaatin äärellä.

Ongelmapelaaja on sairas eikä tyhmä

33-vuotiaalla Timolla on peliriippuvuudesta vuosien kokemus. Nyt hän on auttaa muita ongelmapelaajia kertomalla oman tarinansa.

Sormet rahapelin nappuloilla

"Pelasin omakotitalon, jos ei toisenkin verran"

18 vuoden aikana kaikki rahat menivät uhkapeleihin. Nyt seitsemän vuotta pelaamatta ollut mies auttaa muita ongelmapelaajia.

Emulaattorit tuovat vanhat suosikkipelit selaimeen

Nykyaikainen selain on tehokas vekotin.

Ruutukaappaus Kolikkopelit.com-sivusta.

Netin rahapelien estämisessä ei vielä ole kaikki keinot käytössä

Netin rahapelien suitsiminen näyttää olevan vaikeaa lain kiristyksistä huolimatta. Poliisin mukaan osaa netin rahapeleistä pyöritetään nimellisesti kaukomailta, mutta käytännössä ilmeisesti suomalaisin voimin.

Jukolan viestiä voi seurata kuin jännää tietokonepeliä

Kytäjän kisakeskus Hyvinkäällä on valmis vastaanottamaan yli 15 000 suunnistajaa ja 35 000 yleisön edustajaa. Suunnistajien GPS-laitteiden takia kisa alkaa muistuttaa tietokonepeliä pisteiden vilistäessä ruudulla kuin Pacmanissa.

Värikkäitä heijastuksia flipperin lasissa sähkömuseo Elektrassa

Kun Pong mullisti ajankäytön, leikin ja pelin

Yksinkertaisesta tv-pelistä ja mikroprosessorista lähti kehitys, joka on nopeassa ajassa mullistanut viihteen ja ajankäytön. Peliteollisuudesta on tullut valtavien rahavirtojen teollisuudenala, se on luonut omia peli- ja sosiaalisia kulttuurejaan. Edestakaisin pomppivasta valopisteestä kasvoi keinomaailmoja, jossa pelaaja rakentaa kaupunkeja, lentää, taistelee hirviöiden kanssa tai pelaa yksinkertaisesti pasianssia. Sähkömuseo Elektra esittelee Hämeenlinnassa sähköisen pelaamisen historian.

Nettipokeria

Nettipokeri tuo nopeasti valtavat velat

Keski-Suomessa arvioidaan olevan noin 5 500 ongelmapelaajaa. Suurimman ongelman muodostavat kolikkopelit, mutta riippuvuus myös nettipokerista on lisääntymässä. Samalla jotkut pelaajat ovat velkaantuneet nopeasti.

"Pacmanin" mestaruusottelu pysäytti Filippiinit

Manny Pacquaion nyrkkeilyn IBO-liiton ylemmän kevytsarjan (63,5 kg) MM-titteliottelu pysäytti Filippiinit. Ihmiset maan presidentti Gloria Arroyosta Jolon saaren joukkoihin katsoivat, kun 30-vuotias Pacquaio tyrmäsi jo toisessa erässä vastustajansa, Iso-Britannian Ricky Hattonin.

HS: Ministeriö pohtii kaikkien rahapelien kieltämistä alaikäisiltä

Sosiaali- ja terveysministeriössä pohditaan kaikkien rahapelien kieltämistä alaikäisiltä, kertoo Helsingin Sanomat. Alle 18-vuotiaat eivät saisi jatkossa enää pelata kolikkopelejä eivätkä esimerkiksi lotota.