Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

RRR – rakkaudesta ralliin ja radioon - Jussi Lindroosin ralliblogi

Olen Jyväskylän poika. Ralli on raivannut ikuisen tiensä sydämeeni, loppukesän jyväskyläläisestä hengitysilmasta. Meille jyväskyläläisille viime vuosikymmenien pikkupojille ralli on aina ollut jotain suurta ja ihmeellistä. Omaa. Ei sellaista muissa kaupungeissa ole Suomessa ollut.

Lapin taksit haluaisivat kuljettaa myös paketteja

Kyse on taksien tarjoamasta tavaroiden kuljetuspalvelusta, jota voitaisiin kokeilla jo alkutalvesta Lapissakin.

"Kaupunginteatteri on mun toinen koti" – 40 vuoden näyttelijäura päättymässä Lahdessa

Kun Myrskyluodon Maija -näytelmän vanha Maija hyvästeli näyttämöllä Myrskyluotoa, yleisö ei tiennyt, että samalla näyttelijä Mirja Räty jätti jäähyväisiä pitkäaikaiselle kotiteatterilleen ja yleisölle.

Perheellä oli unelmakoti – kahdessa minuutissa se paloi painajaiseksi

Sanna ja Jukka Pakasen perheen koti paloi viime syksynä. Jukka Pakanen loukkaantui etsiessään lapsiaan tulen keskeltä, mutta jäi henkiin. Pian helpotus kuitenkin muuttui ahdistukseksi, kun kahdeksan kuukautta palon jälkeen korjaustyöt eivät ole edenneet. Pakasten mukaan vakuutusyhtiö on jatkuvasti viivästyttänyt talon korjaamista.

Äänentoistoon satsataan elämysten vuoksi – "Musiikki kuuluu kuin konsertissa"

Viihde-elektroniikan ystävä joutuu välillä säästämään rahaa, että saa kalliit laitteet ostettua. Harrastajan kokemuksen mukaan laitteiden hinnat voivat vaihdella paljon eri puolilla Eurooppaa.

Haluaisitko olohuoneeseesi teatteriesityksen?

Helsingissä alkaa helmikuussa teatterifestivaali, jossa näytökset järjestetään ihmisten kodeissa. Omaa olohuonettaan voi tarjota näyttämöksi kuka tahansa.

Mikkeliläiset kaiutinmerkit säilyvät – kotipaikka vaihtuu

Olavi Räsänen Oy on myynyt kaiutintuotantonsa salolaiselle yhtiölle. Kaiutinliiketoiminnan ostanut Audioparts Finland Oy siirtää tuotannon vaiheittain Saloon. Tuotemerkit kuitenkin säilyvät.

Äänivalinnat – millä äänilähdöllä, millä kielellä?

Yle lähettää HD-muotoisilla kanavillaan monikanavaääntä.

Asukas sairaalassa – talosta lähti huonekaluja ja kodintekniikkaa

Nivalan keskustassa sijaitsevasta omakotitalosta on viety muun muassa taulutelevisio ja antiikkihuonekaluja elokuun alkupuolella. Talon omistaja oli tapahtuma-aikana sairaalassa. Poliisi kaipaa vihjeitä teosta tai tavaroiden kaupittelijoista.

Orava palaa Lännen paitaan – vastassa tutut "Sotkamon ääliöt"

Aki Orava lähti hakemaan Alajärveltä isompaa roolia ja sai sitä. Sunnuntaina hän saa vastaansa nipun vanhoja joukkuekavereita, joiden kanssa välit ovat ainakin Oravan mukaan kunnossa.

Maalaispojasta tuli näyttelijä: "Ravaan satoja metrejä ennen esitystä"

Suur-Miehikkälän kylästä kotoisin olevan Antti Peltolan ensimmäinen vuosi Teatterikorkeakoulussa on ohi. Nyt hän on ensimmäistä kertaa tosipaikassa. Monologi paroni von Münchausenista saa ensi-iltansa kotikylässä.

Nuukuutta voi oppia

Parikymppiset Laura ja Sampsa laskevat euronsa tarkkaan. Säästöillä Sampsa hankkii kodin elektroniikkaa ja Laura matkalippuja. Ravintolassa pari käy syömässä vain jos säästäväisempi osapuoli raaskii.

Dia on historiaa - mustavalkoinen filmi nostaa päätään

Uusia diaprojektoreita ei enää tehdä. Vaihtoehtona on vanhojen diakuvien skannaus sähköiseksi tiedostoksi..

Ylen tv-ohjelmiin vihdoin myös monikanavaääni

Ylen päätös nopeuttaa teräväpiirto- eli HD-jakeluun siirtymistä tuo tv:n katseluun myös entistä paremman äänenlaadun eli 5.1-äänen. Tämän ns. tilaäänen ansiosta esimerkiksi musiikkiohjelmien kuuntelukokemus paranee, jos käytössä on kuusi kaiutinta käsittävä kotiteatterijärjestelmä.

Singlet ja LP:t tulevat latauskoodin kera - CD poistuu

LP-levyt alkoivat hävitä kauppojen hyllyiltä 80-luvulla ja markkinat valtasi CD-levy. 2010-luvulla levymarkkinat kulkevat päinvastaiseen suuntaan, kun vinyyli tekee paluuta ja CD-levyjen markkinaosuus pienenee. Tämän päivän vinyyli sisältää myös latauskoodin, jolla levyn saa digitaalisessa muodossa.

Helsinkiin puuhataan yhteisöllistä elokuvateatteria

Suomen ensimmäinen yhteisörahoitteinen elokuvateatterihanke on käynnistynyt lupaavasti Töölössä. Kulttuuriyhdistys AXA ry puhaltaa henkeä vanhaan korttelikinoon, joka toimi Töölössä 30-80-luvuilla. Yhdistyksen perustajat uskovat, että yhteisölliselle elokuvataetterille on nyt tilausta.

Lahtelaiset istuivat elokuvissa ennätysmäärin

Finnkinon yleisömäärät kohosivat viime vuonna Lahdessa ennätyslukemiin. Vuoden katsotuin oli uusi James Bond -elokuva.

Kierrätys selätti ökyilyn

Sisustusinto tuntuu tulleen Suomeen jäädäkseen. Koteja ehostetaan nyt entistä enemmän kierrättäen ja tuunaten.

Kamera nappaa äänivuodon

Tämän päivän sisustus suosii kovia pintoja ja vähäisiä tekstiilejä. Huoneen akustiikan kannalta kannattaa kuitenkin suosia paksuja mattoja ja raskaita verhoja. Sekaisesta kirjahyllystäkään ei ole haittaa. Akustiikkakameralla napataan helposti kuva siitä, missä ääni vuotaa.

Seinäruusu rakastaa, riekkuu ja rallattelee näyttämöllä

Näyttelijä Pauliina Hukkanen on esittänyt Seinäruusu-näytelmän Kerttua liki kolme vuotta täysille katsomoille. Mikkelin teatterissa vierailevaa näyttelijää kuullaan ja nähdään teatterin lisäksi radiossa, televisiossa ja opetustehtävissä.

Mistä katsot elokuvia?

Kerro, millainen elokuvaharrastaja olet. Omistatko kenties kotiteatterilaitteet ja kokoelman suosikkielokuviasi, vai ovatko elokuvat mielestäsi parhaita elokuvateatterissa.

Kokolattimatot tulevat takaisin

Kokolattiamatot tekevät paluuta suomalaiskoteihin. Tuotekehittelyn myötä matot ovat muuttuneet käyttäjäystävällisemmiksi ja ennen varsinaisina pölypesinä pidettyjä mattoja suositellaan nyt allergikoillekin.

Maailma tuli tanssien melkein iholle

Tulipa käytyä teatteriesityksessä Lontoossa. Vieläpä ekologisesti kävellen, ruutukaava-aluuelta ulos astumatta, kehuskelee Jorma Tuominen kulttuurikokemustaan.

Kotiteatteri haukkaa sähköä pesutornin verran

Kotiteatteri voi kasvattaa sähkölaskua vuodessa sadalla eurolla. YLE Etelä-Savon testissä eri laitteista koostuva kotiteatteri kuluttaa vuodessa sähköä arviolta saman verran kuin pesutorni.

Siivoaminen on välinelaji

Ovatko joulusiivot vielä tekemättä? Suursiivous ei ehkä enää ennätä valmiiksi, mutta järjestelmällisessä kodissa jouluksi riittää myös tehokas viikkosiivous. Hyvillä välineillä työ maittaa paremmin.

Sähkösyöpöt halutaan selvittää

Energiayhtiöiltä kysytään aiempaa tarkemmin sähkölaskun suuruudesta ja energian säästökeinoista. Lisääntynyt viihde-elektroniikka voi aiheuttaa yllättävää rahanmenoa. Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Energiansäästöviikkoa.

Koululaiset Teatterikouluun

Turussa käynnistyy syksyllä 7.-9. -luokkalaisille tarkoitettu Teatterikoulu. Kotiteatterin vetämän koulun on tarkoitus opettaa monipuolisesti ja perinpohjaisesti näyttämölla tarvittavia taitoja. Koulutuksen päämääränä on teatterin ammattilaisuus.

Tilaäänen käyttöönottoa YLEn kanavilla lykätään

Tilaäänen käyttöönotto YLEn TV-kanavilla viivästyy teknisten ongelmien vuoksi. Tilaäänikokeilun yhteydessä havaittiin, että osa vastaanottimista valitsi tilaäänen, joka vaati aina kytkennän kotiteatterilaitteistoon. Mikäli kytkentää ei ole tehty, ääni ei kuulu.

YLE ottaa käyttöön 5.1-tilaäänen

Yleisradio ottaa käyttöön tilaäänen eli 5.1-äänen maanantaina 2. helmikuuta TV2- ja YLE Teema -kanavilla. Tilaääntä kokeillaan kuitenkin jo Suomen euroviisufinaalissa lauantaina 31. tammikuuta.

Taiteelliset teatteripuvut toivat valtionpalkinnon

Valtion näyttämötaidetoimikunta on myöntänyt näyttämötaiteen tämänvuotisen valtionpalkinnon pukusuunnittelija Pirjo Valiselle. Palkinnon arvo on 15 000 euroa.