Uusimmat artikkelit
Liito-oraville uusi suojelualue ja paikkatietojärjestelmä
Liito-orava sai Enon kangasmetsään suojelualueen ja pääsi paikkatietojärjestelmään Joensuun kaupungissa.
Hämeenkyröstä etsitään vielä piilossa olevia harvinaisia jokihelmisimpukoita
Jokihelmisimpukka- eli raakkupopulaatioiden etsinnän ohessa syntyy järjestelmä, joka auttaa etsimään raakkuja myös muualla Suomessa.
Nils Torvalds: Valopilkkuja
Virkaveljet ja –sisaret kysyivät miksi vietin joulun Utsjoella. Vastasin silloin: hiljaisuuden tähden, kirjoittaa europarlamentaarikko Nils Torvalds kolumnissaan Yle Rovaniemelle.
Aluetutkimus maantieteessä
Tietyn alueen tutkimista paikkatietojärjestelmiä käyttäen.
Mikrosiru jääkiekon sisään – Mullistaako uusi tekniikka urheilun seuraamisen ja valmennuksen?
Suomalaisyrityksen paikkatietojärjestelmässä sijainnin kertova tägi voidaan kiinnittää pelaajaan tai vaikka jääkiekkoon. Tämän jälkeen pelaajasta tai pelivälineestä voidaan kerätä automaattisesti monenlaista tietoa katsojan tai valmentajan hyödyksi.
Ylikunnallisesta rakennusvalvonnasta saisi säästöä – kunnat eivät ole riemuissaan
Rakennusvalvonnan tehostaminen vaatisi toimintojen yhdistämistä yli kuntarajojen, mutta kunnissa asiaa ei riemumielellä viedä eteenpäin, vaikka se toisikin säästöjä ja takaisi ihmisille palvelut asuinpaikasta riippumatta.
Älypuhelimella voi välttää porokolarin
Porokolareita yritetään vähentää älypuhelimien avulla. Älypuhelimen sovellus varoittaa reaaliaikaisesti tielle tulevista poroista.
Paikkatietopalveluja ja -ohjelmistoja
Paikkatietopalveluja ja -ohjelmistoja
GIS - maantieteen perustyökalu
GIS - maantieteen perustyökalu
Mitä on paikkatieto?
Mitä on paikkatieto?
Kännykkäkoira vastaa metsästäjän puheluun
Älykännyköiden ja tablettitietokoneiden yleistyminen vaikuttaa myös moniin harrastuksiin, esimerkiksi metsästykseen. Uusilla seurantapannoilla metsästäjä muun muassa voi ottaa koiralleen puhelun kesken jahdin.
Maastopyöräreittejä Utsjoelle
Maastopyöräilystä toivotaan lisäpotkua Utsjoen kesämatkailulle. Utsjoen karttoihin on merkitty 16 uutta maastopyöräreittiä. Maastoon ei tehdä reittimerkintöjä, vaan kulkua soveltuville urille ohjataan paikkatietojärjestelmän ja reittikuvausten avulla.
Porojen parkit ja liikkumiset nettiin
Poronhoitotöistä jaetaan ajantasaista tietoa muille metsänkulkijoille uudessa nettipalvelussa. Paliskuntain yhdistys ja Metsähallitus koekäyttävät järjestelmää tänä syksynä Syväjärven paliskunnassa Sodankylässä.
Nokia jatkoi luisuaan – osake taas uuteen pohjalukemaan
Nokian osakkeen alamäki jatkui tiistaina Helsingin pörssissä.
Nokian markkina-arvo jo alle Navteqin kauppahinnan
Viimeisen viikon aikana Nokian osakkeen arvosta on sulanut pois lähes 14 prosenttia.
Hirvikannan säätely halutaan perustaa todellisiin elinalueisiin
Riista- ja metsäalan tutkijat miettivät hirvitalousalueiden uusimista. Nykyiset, riistanhoitoyhdistyksiin perustuvat hirvitalousalueet halutaan uusia paremmin hirvien elinalueita vastaaviksi. Hirvitalousalueella tarkoitetaan hirvien elinaluetta, joka rajoittuu eläinten liikkumista rajoittaviin maastoesteisiin, kuten vesistöihin ja hirviaidattuhin teihin.
Nepalin puut mitataan joensuulaistekniikalla
Joensuulainen paikkatietojärjestelmiin ja metsävarojen inventointiin erikoistunut Arbonaut Oy on saanut merkittävän tilauksen. Arbonaut toimittaa laserkeilaukseen pohjautuvan mittaustekniikan kansainväliselle Nepalin metsien suojeluhankkeelle.
Ympäristöyhteistyö kangertelee tietojärjestelmien erojen vuoksi
Tietojärjestelmien hajanaisuus vaikeuttaa eteläisen Pirkanmaan kuntien ympäristöyhteistyötä. Valkeakosken kaupunki tuottaa ympäristönsuojelupalvelut myös Akaaseen ja Urjalaan, ja keskenään erilaisten tietojärjestelmien puutteet näkyvät esimerkiksi haja-asutusalueiden jätevesien käsittelyssä.
Metsähakkuiden vaikutusta maisemaan arvioidaan uudella työkalulla
Metsähakkuiden vaikutuksia maisemaan mitataan uudella metsämaiseman herkkyysindeksillä. Menetelmää testataan tällä viikolla Sotkamossa, kertoo Helsingin Sanomat.
Paikkatietojärjestelmät muutetaan EU-malliin pääkaupunkiseudulla
Kaupunkien koordinaatti- ja korkeustietojen muutos vaikuttaa eniten kaupunkien tietojärjestelmiin ja helpottaa seudullista suunnittelua. Omakotirakentajien on syytä ottaa huomioon uudistuksessa muuttuvat korkeusmerkinnät.
Ukkometsot mittelevät koppeloiden suosiosta
Metsä täyttyy nyt nakutuksesta, kun metsojen soidinaika lähestyy kiivainta vaihettaan. Sen aikana metsokukot selvittelevät keskenään, kuka on koko laajan soidinalueen vahvin kukko. Se saa sitten kaikki koppelot parittelukumppanikseen naarasviikon lopuksi vapun tienoilla.
Tiekuntia herätellään kunnostustöihin
Pirkanmaan tiekuntia herätellään yksityisteiden korjaustoimiin. Metsäkeskuksen Mutkat suoriksi -hankkeessa kartoitetaan kiireellisimpiä parannuskohteita ja yritetään saada niitä työn alle.
Nokian Navteq ostaa ratsiapalvelun
Nokian omistama Navteq ostaa poliisiratsioista varoittavan palvelun. Navteq tuottaa kartta- ja paikkatietopalveluja. Yhtiö ilmoitti, että se haluaa vahvistaa paikkatietojen tarjontaa.
Karhuseudulta puoli miljoonaa yrityksille
Karhuseutu myönsi puoli miljoonaa euroa Leader-rahaa maaseudulla toimiville yrityksille ja yhdistyksille. Vuoden 2010 kuluessa yhdistyksille ja yrityksille myönnettiin tukea 500 000 euroa ja hankkeiden kokonaiskustannukset nousivat yli 700 000 euroon.
Navigaattorien karttatieto päivittyy monin mutkin
Navigaattorien paikkatietojärjestelmiä päivittävät karttatietoja usein ja monin tavoin. Myös kuluttajat voivat osallistua laitteiden parantamiseen. Silti kartoissa voi olla puutteita - esimerkiksi Meri-Lapin matkailukohteita navigaattorit eivät välttämättä tunne.
Ammattikorkeakoulun knowhowta Venäjälle
Pohjoismaiden ministerineuvosto, ulkoasiainministeriö ja opetusministeriö ovat myöntäneet Mikkelin ammattikorkeakoulun Venäjä-hankkeille yhteensä 350000 euroa. Ammattikorkeakoulu kehittää esimerkiksi Tihvinän alueelle sähköistä paikkatietojärjestelmää.
Tietotekniikka tunkee vaaleihin
Keskipohjalaiskunnat eivät ole innostuneet sähköisten äänestysluettelojen käyttöönotosta. Oikeusministeriö aikoo kokeilla sähköisiä äänestysluetteloja ensi vuoden eduskuntavaaleissa
Kokkolan ulkoilumahdollisuudet syyniin
Kokkola on mukana Suomen Ladun uudessa hankkeessa, joissa ulkoilumahdollisuuksien nykytila kartoitetaan yhteensä 15 kunnassa. Selvitys on seurantatutkimus kymmenen vuotta sitten toteutetulle hankkeelle, jossa selvitettiin yli 400 kunnan ulkoilumahdollisuudet.
Luontokohteista opaskirja Tuuloksessa
Hämeenlinnan Tuuloksen luontokohteista on julkaistu tuore opaskirja. Tuulos-seuran kustantama luonto-opas esittelee noin 50 luontokohdetta värikuvin höystettynä.
Kajaanin maalämpökaivot näkyvät jatkossa paikkatietojärjestelmässä
Lämmitysjärjestelmien muuttaminen maalämpöön vaatii Kajaanissa lokakuusta alkaen rakennusluvan. Aiemmin Kajaanissa ei ole vaadittu lupia muualle kuin asemakaava-alueella oleville kaupungin omistamille tonteille.
Närpiön Pirttikylän muinaisjäännöksiä kartoitetaan
Inventoinnilla pyritään helpottamaan metsänkäytön suunnittelua. Tarkemmalla tiedolla pystytään välttämään muinaisjäännösten vahingoittuminen ja jopa tuhoutuminen metsänkäytön yhteydessä.
Metson soidinmenot alkaneet
Metsot ovat aloittaneet keväiset soidinmenonsa Pohjois-Savossa. Metsojen soidinmenot alkavat, kun lämpötila kohoaa ja valo lisääntyy.
Hallan poroille pannat
Paliskunnan poroille laitetaan seurantapannat, joilla haetaan tehoa poro-petotilanteen seurantaan.
Nokian Navteq-kauppa toteutui
Matkapuhelinvalmistaja Nokia on saanut digitaalisia karttoja valmistavan Navteqin yritysoston päätökseen torstaina.
Komissio hyväksyi Nokian Navteq-kaupan
Euroopan komissio on hyväksynyt Nokian Navteq-kaupan. Komission mukaan kauppa ei merkittävästi heikennä kilpailua Euroopan talousalueella, joten kaupan toteutumiselle ei ole esteitä.
Komissio laajentaa Nokian Navteq-kaupan tutkimuksia
Euroopan komissio laajentaa tutkimustaan Nokian Navteq-kaupasta. Komissio on huolissaan kilpailun vähenemisestä kasvavilla navigaatiomarkkinoilla.
Nokia pyytää kilpailuviranomaisten hyväksyntää digikarttakaupalleen
Matkapuhelinyhtiö Nokia pyytää EU:n kilpailuviranomaisilta hyväksyntää digitaalisia karttoja koskevalle suurkaupalleen. Nokia ilmoitti lokakuun alussa tehneensä 5,4 miljardin euron arvoisen ostotarjouksen digitaalisia karttoja valmistavasta Navteqista ja lähtevänsä kilpailemaan paikannuslaitteita valmistavien TomTomin ja Garminin kanssa.
Microsoft osti karttayrityksen
Microsoft on ostanut brittiläisen Multimapin, joka tekee karttoja matkaviestintälaitteisiin. Yhtiö ei ole julkistanut kaupan hintaa.
Myös Motorola oli Navteqin perässä
Nokian kilpailija Motorola oli myös kiinnostunut karttayhtiö Navteqista. Motorolan pääjohtajan Ed Zanderin mukaan yhtiö harkitsi ostotarjouksen tekemistä amerikkalaisesta navigointiohjelmistoja ja -karttoja tekevästä Navteqista ennen kuin Nokia osti yhtiön.
Nokia ostaa Navteqin 5,7 miljardilla eurolla
Nokia ostaa amerikkalaisen navigointiohjelmistoja valmistavan Navteqin 8,1 miljardilla dollarilla eli 5,7 miljardilla eurolla. Navteq on maailman johtava elektronisen paikannuksen yhtiö, jonka markkina-arvo on reilut 5 miljardia euroa. Markkina-arvo on tällä hetkellä yli 50 kertaa niin suuri kuin koko vuoden tulosennuste.
Lehti: Nokia havittelee Navteqia
Nokia neuvottelee Wall Street Journal-lehden mukaan navigointiohjelmistoja valmistavan amerikkalaisen Navteqin ostamisesta. Lehden mukaan neuvotteluja on käyty useiden viikkojen ajan.