Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nainen työntää vanhusta pyörätuolissa.

Neljä pohjoisen hyvinvointialuetta valmistelee: yhteinen lakisääteinen kuljetuspalvelu koko alueelle

Yhteinen kuljetuspalvelu koskisi muun muassa sosiaalihuolto- ja vammaispalvelulakien perusteella järjestettäviä kuljetuspalveluita.

Taksitunnus taksiasemalla.

Vanhus- ja vammaiskuljetusten järjestämiseen tulossa jälleen muutoksia Keski-Pohjanmaalla

Pohjoisen Suomen hyvinvointialueet perustavat yhteisen matkapalvelukeskuksen.

Vanhus ja hoitaja käsi kädessä.

Essote saa palkkaharmonisoinnit valmiiksi kuntayhtymän kalkkiviivoilla – viimeisimmässä erässä sovinto 4 300 työntekijän palkoista

Palkkaharmonisaatiossa työntekijöiden palkat yhdenmukaistetaan korkeimpiin tehtäväkohtaisiin palkkoihin vuoden 2020 lokakuusta kuluvan vuoden loppuun asti.

Rivitalojen keskellä pieni piha, jossa puita ja pensaita keltaisilla sekä punaisilla lehdillä. Keskellä on lasten leikkipaikka, jossa keinu, hiekkalaatikko ja raput kiipeilytelineeseen.

Vammaispalveluja tuottavan Eteva-kuntayhtymän toiminnot siirtyvät hyvinvointialueille

Muutos koskee 1 350:tä työntekijää ja lähes 1 700:ta asiakasta. Palvelut säilyvät vuodenvaihteessa ennallaan.

En vit rullstol målad på blått underlag på en parkeringsplats.

Toimittajalta: Tiedätkö, mitä vammaispalvelulaki tarkoittaa? En minäkään, vaikka laki koskee juuri minua

Marinin hallitus on viime metreillään edistämässä vammaispalvelulain uudistusta. Ylen politiikka ja yhteiskunta -toimituksen harjoittelija Niilo Turunen kertoo, mistä laissa on kyse.

Vammaispalvelulaki saattaa muuttua. Kuvitus kertoo kustannuksista jotka kohoavat huomattavasti.

Uusi vammaispalvelulaki nostaa asiakasmaksuja – järjestöt varoittavat: Kehitysvammaisen perheelle voi tulla lähes 2 000 euron kuukausilasku

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee parhaillaan vammaispalvelulain uudistusta. Ylen haastattelemat vammaisjärjestöt ovat huolissaan vammaispalveluista maksettavien asiakasmaksujen ja omavastuuosuuksien kasvusta.

Kauhavan uusi hyvinvointikeskus.

Kauhavan uusi hyvinvointikeskus on pian valmis vastaanottamaan asiakkaita – lääkärinvastaanotto alkaa tiloissa jo perjantaina

Sairaalaosasto aloitti jo uusissa tiloissa, poliklinikka, röntgen ja laboratorio perjantaista alkaen. Ensi viikolla muuttavat muun muassa vammaispalvelut, perhekeskus ja psykiatrian poliklinikat.

Tuula Viitala soittaa taksia.

Vartin jonotus tuotti vesiperän, kun Tuula Viitala yritti tilata taksia – Oulun matkapalvelukeskus jättää monet vammaiset pulaan

Kilpailutuksen seurauksena hintaa on painotettu laadun kustannuksella, sanovat Oulussa vammaispalvelulain mukaista taksipalvelua käyttävät. Valviran mukaan myös viranomaiset tunnistavat ongelman.

Hoidokodin työntekijä nostaa tarjotinta pöydältä.

Hoitajajärjestöjen tilapäisen siirron kielto voi vaikuttaa moniin Kuopion kaupungin palveluihin

Hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin tilapäisen siirron kiellolla voi olla vaikutuksia muun muassa varhaiskasvatukseen, kotihoitoon ja sairaalapalveluihin. Järjestöt ovat kertoneet myös muista tulevista työtaistelutoimista.

Lähikuva pyörätuolin pyöristä.

Lähihoitajia koulutetaan työn ohessa vammaispalveluihin

Siun sote ottaa lähihoitajia oppisopimuskoulutukseeen.

johtajaylilääkäri, Heikki Miettinen, Kuopion yliopistollisesta sairaalasta istuu tiedotustilaisuudessa Kuopion valtuustotalolla.

Aluehallitus valitsi hyvinvointialueen keskeiset johtajat – joukossa lukuisia tuttuja nimiä

Joukossa on monia nykyisessäkin tehtävässään keskeisinä päättäjinä sote- ja pelastusalalla toimivia henkilöitä.

Punaiseen t-paitaan pukeutunut poika ja vaaleahiuksinen, mustavalkoiseen mekkoon pukeutunut äiti halaavat toisiaan hymyillessään kameralle. Kuva on otettu ulkona terassilla, taustalla näkyy aurinkoista takapihaa.

Tuija Kaivanto tietää, kuinka arki kehitysvammaisen lapsen äitinä voi uuvuttaa – ja sen takia hän taistelee poikansa ja muiden perheiden puolesta

Pirkanmaalla on pulaa kehitysvammaisten asumispaikoista. Pirkkalalainen Tuija Kaivanto pitää asiasta ääntä poikansa Kallen ja muiden perheiden puolesta, ja oma jaksaminen on joskus kovilla.

Ilmakuva kehitysvammaisten Hämeenlinnassa sijaitsevasta hoitokodista Onnikoti Omenapuusta.

Mehiläisen hoivayksikön karu arki on ollut valvovan viranomaisen tiedossa: "Siellä on rekrytointiongelmia, joita julkisuus vain pahentaa"

Mehiläinen myöntää, että Onnikoti Omenapuun henkilökunta tarvitsee lisäkoulutusta. Parannettavaa on erityisesti asiakkaiden itsemääräämisoikeuteen ja rajoitustoimenpiteisiin liittyvissä asioissa.

Laihialainen Camilla Juntunen kertoo, millaisia ongelmia heillä on ollut vammaispalvelujen kanssa Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Omaishoidon tukien maksu on viivästynyt jopa viikoilla Pohjanmaan hyvinvointialueella – kehitysvammaisen pojan äiti: "Koko kuvio on sekaisin"

Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtäminen pohjalaiskunnista hyvinvointialueelle on takunnut alkuvuodesta. Vielä kesäkuussakin 70 lasten omaishoitajan tuet viivästyivät kahdella viikolla.

Läheltä

Etelä-Savon hyvinvointialue sai viisi uutta toimialajohtajaa – hallituksen puheenjohtaja: "Kaikilla valituilla on vahvaa johtamiskokemusta"

Etelä-Savon hyvinvointialueen aluehallitus kokoontui maanantaina valitsemaan toimialajohtajia. Hakemuksia oli tullut hallituksen puheenjohtajan mukaan ilahduttavan paljon.

En gul taxiskylt ovanpå en bil.

Oulun vammaispalvelujen kuljetuskilpailutus jouduttiin keskeyttämään ja käynnistämään uudelleen – kaupunki korotti korvauksia ja kevensi ehtoja

Keväällä käynnistettyyn kilpailutukseen tuli niin vähän tarjouksia, että se jouduttiin keskeyttämään. Tarjouskilpailu avattiin uudelleen kesäkuussa muutetuin ehdoin.

Erkki Penttinen, direktör för socialarbete och familjeservice vid Vasa stad

Henkilökohtaisille avustajille yhtenäinen palkkataso Pohjanmaalla

Henkilökohtaisten avustajien palkkataso yhtenäistetään Pohjanmaalla. Avustajien palkat yhtenäistyvät Pohjanmaan hyvinvointialueella ensi vuoden alusta lähtien.

Kaavin kunnantalo

Aluehallintovirastolta kaksi 50 000 euron uhkasakkoa Kaavin kunnalle sosiaalitoimen kuntoon laittamiseksi

Aluehallintovirasto määrää Kaavin kunnan huolehtimaan sosiaalihuollon palvelutarpeen arvioinnin ja päätöksenteon tehtäväksi lain mukaisessa ajassa.

Taksiauto Sairaalan Novan päivystysoven edessä. Taustalla kulkee ihmisiä.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen taksikyydit halutaan saada toimimaan Keski-Suomessa – kyytijärjestelmä kilpailutetaan uudella tavalla

Ensi vuoden alusta alkaen kyydinvälityskeskus vastaa tilauksista ja huolehtii myös siitä, että asiakas saa sote-kyytinsä tilattuun aikaan.

Taksi Helsinki

Kanta-Hämeen sote-taksipalvelulle uusi palveluntuottaja

Heinäkuulle tulevat kyytitilaukset tilataan Taksi Helsingin tilausnumerosta. Taksi Helsinki alkaa ottamaan heinäkuun kyytitilauksia vastaan maanantaista 20.6.2022 alkaen.

Etäkotihoitoon tarkoitettu tabletti asiakkaan keittiön pöydällä.

Virtuaalisesta kotihoidosta on Turussa saatu hyviä kokemuksia – kaupunki aikoo hankkia lisää taulutietokoneita

Videopuheluissa voidaan muistuttaa lääkkeiden ottamisesta tai kotihoidon asiakkaat voivat tavata toisiaan virtuaalisesti. Säästöä on jo tullut.

En gul taxiskylt ovanpå en bil.

Turun invataksikilpailutus maaliin kesäkuussa

Nykyisen palveluntuottajan toiminnasta on tullut paljon valituksia. Taksien välityspalvelussa on ollut hankaluuksia, autoja ei ole näkynyt sovitusti tai kuljettaja ei ole osannut ajaa oikeaan paikkaan.

Lapset kävelevät kadulla käsi kädessä vanhempiensa kanssa.

Erityislasten omaishoitajien vapaat toteutuvat Etelä-Karjalassa aiempaa paremmin – Hermannikodissa on seitsemän uutta paikkaa

Etelä-Karjalassa erityislasten omaishoitajien lakisääteisten vapaiden toteutumista on parantanut huomattavasti se, että yksityinen tehostetun palveluasumisen yksikkö Hermannikoti aloitti toimintansa uudelleen Lappeenrannassa.

Piia Suihkonen käyttää virtuaalilaseja.

VR-lasit ja videopuhelut tuovat helpotusta vammaistyöhön – tekniikka ei silti korvaa ihmistä

Vammaisalan vetovoima ja koulutuksen kehittäminen (VAVE) -hankkeessa lisätään kehitysvamma-alan vetovoimaa ja vahvistetaan alan osaamista. Tekniikka on isossa roolissa.

Pyörätuolissa istuva henkilö odottaa vastaanottoaikaa hoitajan kanssa Iitin terveysasemalla.

Kantelut Päijät-Soten sosiaalihuollon palveluista vähenivät

Vuonna 2021 tehdyt kolmisenkymmentä kantelua koskivat pääasiassa lastensuojelua, vammaispalveluita sekä iäkkäiden palveluita.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Perhe oman onnensa nojassa: Käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Lähikuva pyörätuolin pyöristä.

Jyväskylä siirtyy taas toukokuun alussa vammaisten kimppakuljetuksiin

Koronapandemian aikana vaikeavammaisten kuljetukset on järjestetty siten, että autossa on vain yksi asiakas kerrallaan.

Jyväskylän kaupungintalo.

Jyväskylä selvittää vammaispalvelujensa avustajamenettelyn – "Työnantajamalliin liittyy ongelmallisuutta", sanoo lautakunnan puheenjohtaja

Ylen MOT-ohjelma on nostanut esiin ongelmat vammaisten avustajapalveluissa. MOT:n haastattelemien ihmisten mukaan esimerkiksi Jyväskylä painostaa vammaisia avustajiensa työnantajaksi säästösyistä.

Kehitysvammainen Eveliina pyörätuolissa maalaustelineen edessä, taustalla äiti Sari.

Eveliina ei osaa kunnolla lukea tai kirjoittaa, mutta joutuu toimimaan työnantajana – nyt niskassa ovat tuhansien eurojen korvaukset

MOT:n selvityksessä paljastuu, että kunnat käytännössä pakottavat kehitysvammaisia ja heidän omaisiaan työnantajiksi omille avustajilleen. Syynä ovat taloussäästöt.

Anton Mejias soittaa pianoa.

Kulttuurikorjaamo kehittää toimintaa, jolla taiteilijat voivat tarjota omia palveluitaan vammaispalveluiden asiakkaille

Kulttuurikorjaamo ry sai 60 000 euroa avuststa kulttuurihyvinvointipalveluiden tuottamismalleihin.

Kuvassa on Maunulan ala-asteen koulun vielä tyhjiä tiloja elokuussa 2020.

Lakko sulkee peruskoulut ja osan päiväkodeista keskiviikkona ja torstaina Jyväskylässä – myös sosiaalipalveluissa ja kaupunginsairaalan palveluissa on supistuksia

Julkisalan koulutettuja palkansaajia edustava JUKO on vahvistanut, että lakko alkaa keskiviikkona. Koulujen ja päiväkotien lisäksi lakon vaikutukset heijastuvat myös muihin Jyväskylän kaupungin palveluihin.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Vammaispalvelujen lasten ja nuorten tilapäishoitoyksikön avaaminen siirtyy Kuopiossa

Peippolan lasten ja nuorten tilapäishoidon piti avautua huhtikuussa. Työntekijäpulan vuoksi yksikkö saadaan Kuopion kaupungin arvion mukaan avattua touko–kesäkuussa.

Lapsi katsoo ikkunasta ulos.

Lastensuojelu edelleen päällimmäisenä Pirkanmaan sosiaaliasiamiehen tehtävälistalla

Yhteydenottojen määrä putosi edellisvuodesta noin 10 prosenttia. Yleisimmät tehtävät olivat ennallaan, mutta viime aikoina myös vammaispalvelun asiakkaat ovat aktivoituneet peräämään oikeuksiaan.

laskupino

Vammaispalveluiden asiakkaille lähetetty virheellisiä laskuja – Päijät-Sote selvittää asiaa

Laskut on jo ehditty hyvittää ja uudet, korjatut laskut ovat matkalla vastaanottajille.

lastensuojelu, Kotikallio, Kouvola, lounas

Tampere on laskemassa kehitysvammaisten päivätoiminnan lounashintaa – 7 euroa laitosateriasta on arvostelijoiden mielestä liikaa

Lounashinnasta valittaneet uskovat, että korkean hinnan vuoksi moni saattaa korvata päivän ainoan lämpimän aterian omilla eväillä.

Hnekilökohtainen avustaja valmistaa ruokaa pyörätuolissa istuvan miehen ohjeistaessa vieressä.

Simo Kero tarvitsee ainakin viiden ihmisen apua elääkseen, mutta työhakemuksia ei tule – nyt hän pelkää joutuvansa muuttamaan pois kotoa

Matalapalkkainen ja osa-aikainen työ henkilökohtaisena avustajana ei houkuttele hakijoita. Perinnöllistä lihassairautta sairastava Simo Kero on yksi monista, joiden on vaikea saada palkattua tarvitsemaansa työvoimaa.

Santeri Penttinen ja takiskuski istuvat taksissa.

Santeri Penttinen odotti kyytiä töistä kotiin jopa kaksi tuntia – selvitimme, miksi vammaiskyydit ja Kela-taksit myöhästyvät tuon tuosta

Kilpailutus ei sovi vammaispalvelukyyteihin ja Kela-takseihin, sanovat sekä Kelan, taksiyrittäjien että vammaisjärjestön edustajat.

Jytaksi -kyltti palaa taksiauton katolla. Taustalla Sairaala Novan sisäänkäynti.

Soitot muun muassa vammaispalveluiden kyydinvälitykseen onnistuvat jälleen – vika on korjattu ja taksikyytien pitäisi tulla ajallaan

Häiriö koski vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten taksikyytien tilaamista. Vika aiheutti puhelujen ruuhkaa kuljetusta tilatessa ja myöhästymisiä jo tilattuihin kyyteihin.

Kehitysvammainen Laura Saari pitää kiinni isänsä Jouni Saaren kädestä.

"Vammaiset ovat Suomen suurin vähemmistö", muistuttaa kehitysvammaisten järjestöaktiivi Liisa Ansio – Sote-järjestöt odottavat hyvinvointialueelta yhdenvertaisuuden parantumista

Keski-Suomen laajalla sosiaali- ja terveysjärjestöjen kentällä on suuret odotukset ensi vuonna käynnistyvältä hyvinvointialueelta.

Pyörätuolissa istuu 23-vuotias mies, vieressä kehitysvammaisten ohjaaja pitelee lelukettua. He ovat nuoren miehen huoneessa, joka sijaitsee kehitysvammaisten ryhmäkodissa.

Kehitysvammainen Aleksi Mattanen löysi oman asunnon ryhmäkodista – tuetun asumisen valinnanvara Lapissa on liian kapea

Avun tarve on yksilöllistä, joten myös asumisratkaisut ja tukipalvelut pitäisi räätälöidä sen mukaan.

Onnikoti Harjun opastekyltti, johon on merkitty palvelukotiin kuuluvat rakennukset. Kyltti on kuurassa, ympärillä lumihanki.

Mehiläinen käy yt-neuvotteluja kehitysvammaisten palvelukodin lakkauttamisesta Lahdessa – perusteena pula työvoimasta

Vain pari vuotta sitten toimintansa aloittaneessa Onnikoti Harjussa on 12 asukasta.

Kokkolalainen terapiaorkesteri Kompassibändi toivottaa hyvää joulua.

Vammaispalveluiden bändiprojektista saatiin idea laajentaa palvelusetelin käyttö kulttuuripalveluihin – Kompassi-Bändi on harjoitellut jo vuoden "ilon kautta"

Soiten vammaispalveluiden palvelusetelin käyttömahdollisuus laajenee ensi keväänä. Tavoite on, että mahdollisimman moni palvelunkäyttäjä saisi kosketuksen kulttuuriin ja taidetoimintaan.

Kuvassa kuvakortteja

Vammaiset lapset ovat ilman väliaikaista hoitopaikkaa Kuopiossa – osa perheistä on jäänyt ilman tukiverkkoa

Hoitajapula näkyy omaishoitajien arjessa. Ympärivuorokautista hoitoa tarjotaan lapsille uudelleen vasta huhtikuussa.

Värikäs Seppo-peli älypuhelimen näytöllä ihmisen käsissä.

Essoten kotihoidossa perehdyttämisen haluttiin toimivan sujuvammin – nyt Seppo-peli on osa työtä

Seppo-niminen mobiilipeli on tullut Essoten kotihoidon työntekijöiden avuksi nimenomaan perhedytystyöhön. Testaajilta saatu palaute on ollut positiivista.

Lähikuva pyörätuolissa istuvan, valkoiseen huppariin ja uhreilutrikoisiin pukeutuneen ihmisen kädestä ja pyörtuolin käsinojasta.

Vammaisjärjestöt toivovat, että ylilyönneistä on opittu – oikeuksien toteutumisessa on ollut puutteita korona-aikana

Kansainvälistä vammaisten ihmisten päivää vietetään 3. joulukuuta jo 29:ttä kertaa.

Isä hoitaa kehitysvammaista poikaa, joka istuu pyörätuolissa.

Kuka pitää vammaisten puolia? – Hyvinvointialueiden rahoituksen riittävyys huolettaa palvelujen käyttäjiä

Vuoden kuluttua aloittavat hyvinvointialueet nielevät sisäänsä myös vammaispalvelut. Moni murehtii jo, löytyykö palveluille puolustajaa, kun käyttäjät ovat marginaalinen ryhmä.

Eskoon palvelukeskuksen uuden rakennuksen ja liikuntasalin pääty.

Eskoon kuntayhtymä päätti perustaa 18 uutta vakanssia ja käyttää ylijäämät asiakkaiden hyväksi

Vammais- ja erityispalveluja tarjoava Eskoon kuntayhtymä liittyy Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueeseen vuoden kuluttua. Kuntayhtymän viimeinen talousarvio laadittiin alijäämäiseksi.

Onnikoti Omenapuun rakennus ulkoa.

Hämeenlinnan kaupunki lisää yksityisten sosiaalipalvelujen valvontaa – työhön palkataan laatukoordinaattori

Laatukoordinaattori keskittyy valvontakäynteihin ja valvonnan kehittämiseen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru: "MOT:n kertomat tapaukset eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan"

Krista Kiuru (sd.) muistuttaa, että sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan lakia sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta. Ylen MOT kertoi useista epäkohdista kehitysvammaisten kohtelussa.

Kuva tuoliin teipillä sidotusta lapsesta. Taustalla kuva Onnikoti Omenapuun rakennuksesta.

Päivät teipattuna tuoliin ja yöt kuormaliinoilla kiinni sängyssä – kehitysvammaisen pojan lainvastainen kohtelu ja pahoinpitely hoivakodissa sai jatkua vuosia

MOT selvitti kehitysvammaisten kohtelun ongelmia Suomessa. Mehiläisen omistamasta asumispalveluyksiköstä paljastui valtava määrä epäkohtia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle