Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ihmisiä on kerääntynyt kukin ja Pride-lipuin koristeltuun kadunkulmaan.

Helsinki Priden järjestelyt jatkuvat normaalisti Oslon hyökkäyksestä huolimatta – peruminen antaisi vallan vihalle, toteaa puheenjohtaja

Vähemmistöjen kokema kiusaaminen ja väkivallan uhka alkaa jo lapsena ja heijastuu myös aikuiselämään, sanoo Helsinki Pride-yhteisön toiminnanjohtaja.

Kulttuuriministeri Honkonen: Esitän strategiaa, joka toisi Suomeen lisää tapahtumia ja töitä

Kulttuuriministeri Honkonen esittää Suomeen strategiaa, joka toisi lisää tapahtumia ja sen myötä töitä: "Meidän pitää nostaa tapahtuma-alaa"

Ministeri Petri Honkonen uskoo, että kesän tapahtumat voidaan järjestää ilman rajoituksia. Hän kuitenkin huomauttaa, että ennustaminen on korona-aikana hankalaa.

Boris Johnson

Johnsonin johtajuus on kärsinyt pahoin, arvioi Lontoon-toimittaja – jatko riippuu kapinallisista kansanedustajista

Toimittaja Auli Valpola arvioi, että Johnson voi yrittää nostaa suosiotaan tarttumalla elinkustannuskriisiin. Britanniassa ruuan hinta on noussut nopeasti ja inflaatio on jo yhdeksässä prosentissa.

Blind Channel tähtäsi maailmalla ja tuli samalla suosituksi Suomessakin.

Blind Channel tietää, mitä on intohimoinen fanittaminen – "Osaamme sanoa itkukohtauksen saaneelle, ettei tässä ole mitään hätää"

Blind Channelin fanitus on saanut jopa hysteeriset mittasuhteet Suomessa. Se oli vähän "vahinko".

"Hybridivaikuttamisessa vain mielikuvitus on rajana"

Itämerellä voi muhia tekaistun sukellusveneonnettomuuden tai terroristihyökkäyksen riski – asiantuntija: Hybridivaikuttamiseen sisältyy aina yllätysmomentti

Vilkasliikenteinen Itämeri on Suomelle tärkeä huoltoreitti. Viranomaiset pohtivat skenaarioita tavoista, joilla Suomeen voitaisiin kohdistaa hybridivaikuttamista. 

"Suomi ja Ruotsi ovat joutuneet sijaiskärsijöiksi"  - tutkijat eivät usko Suomen ja Ruotsin tinkivän ihmisoikeuksista Turkin pään kääntämiseksi maiden Nato-jäsenyyden kannalle

Tutkijat eivät usko Suomen ja Ruotsin tinkivän ihmisoikeuksista Turkin pään kääntämiseksi: “Suomi ja Ruotsi joutuneet sijaiskärsijöiksi“

Turkki on esitellyt pitkän listan ehtoja Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksymiselle. Monet ehdoista liittyvät kurdeihin ja asekauppaan.

Pekka Haavisto ja  Jens Stoltenberg .

Kysy mitä vain Natosta – Ylen chatissa asiantuntijat vastaavat kello 7.30 alkaen

Onko mielessäsi jokin kysymys Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä? Nyt voit esittää oman kysymyksesi suoraan asiantuntijoille.

Puolustusvoimien komentaja Kivinen: Itärajan tuntumassa rauhallista

Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen: Tilanne itärajalla on hyvin rauhallinen, Venäjän aktiviteetti vähäistä

Kivisen mukaan Puolustusvoimat säätelee valmiuttaan aina tarpeen mukaan ja tällä hetkellä Suomen rajoilla ei ole tapahtumassa mitään sellaista, johon olisi syytä reagoida erikoisemmin.

 Mika Aaltola: "Hunajakampanja" hyödyttäisi Venäjää kiusantekoa enemmän

Mika Aaltola: Venäjä voi kiusata Suomen Nato-prosessia, mutta enemmän hyötyä olisi "hunajakampanjasta"

Ulkopoliittisen instituutin johtaja ei usko, että Venäjä häiritsee Suomen Nato-päätöstä merkittävästi. Päätöksenteko etenee nyt niin ripeästi, ettei Venäjä voi enää vaikuttaa Suomen suuntaan.

Viimeinen sana ohjelma, vieraana kirjailija ja toimittaja Maryan Abdulkarim.

Toimittaja Maryan Abdulkarim jättää Ylen aamun Jälkiviisaat Timo Soinin takia – Yle olisi toivonut jatkoa

Maryan Abdulkarim oli mukana Jälkiviisaissa vuodesta 2017. Entinen perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini liittyi paneeliin mukaan tänään perjantaina.

Venäjän ensireaktiot Suomen johdon Nato-kantaan olivat jopa pidättyväisempiä ja vaisumpia kuin odotettiin, sanovat asiantuntijat

Venäjän Nato-reaktiot ovat pidättyväisempiä kuin odotettiin, sanovat suomalaisasiantuntijat – “Tulevat päivät näyttävät, mitä Venäjä tekee”

Suomen presidentti ja pääministeri kehottivat torstaina Suomea hakemaan Nato-jäsenyyttä ensi tilassa. Venäjällä katse kääntyi jo siihen, tuleeko Suomeen tukikohtia.

Turvallisuusasiantuntija: Venäjän ei kannata hyökätä Suomeen Nato-päätöksen takia

Asiantuntija: Venäjä jatkaa arjen ja päättäjien häirintää, mutta ei voi enää muuttaa Suomen Nato-päätöstä

Naton uskottavuus riippuu siitä, miten se turvaa Suomen ja Ruotsin mahdollisen jäsenyysprosessin, arvioi turvallisuusasiantuntija Juha Pyykönen.

Markku Kangaspuro: Putinin on selitettävä miestappioita voitonpäivänä

Asiantuntija: Kuolleiden ja haavoittuneiden venäläissotilaiden perheet odottavat selityksiä Putinilta

Venäjän presidentiltä ei kuulla tänään sodanjulistusta, arvioivat asiantuntijat. Liikekannallepano on liian suuri riski Putinille, sillä se paljastaisi Ukrainan tapahtumat myös venäläisille.

Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Vesa Rantanen kritisoi kovin sanoin Harry Harkimoa

Helsingin areenan myyjien olisi pitänyt tajuta venäläisen rahan riskit, sanovat toimittajat

Suomessa takavarikoidaan nyt venäläisten oligarkkien omaisuutta. Omaisuuden myyminen oligarkeille herättää kysymyksen, olisiko myyntiin liittyvät riskit pitänyt tajuta aikoja sitten.

Emeritusprofessori Martti Koskenniemi kutsuu Venäjän iskua Kiovaan terroripommitukseksi

”YK varmasti reagoi” – professori Koskenniemi pitää Kiovan yöllistä iskua entistä vakavampana merkkinä Venäjän häikäilemättömyydestä

Emeritusprofessori Martti Koskenniemi uskoo YK:n reagoivan ohjusiskuun, jonka Venäjä teki lähelle hotellia, jossa António Guterresin oli määrä majoittua. Sotarikoksista Ukrainassa kertyy poikkeuksellisen paljon tietoa.

Jukka Tarkka: Ahvenanmaan aseettomuudesta voi tulla mainehaitta Suomelle

Asiantuntija: Ahvenanmaan aseettomuus ja sen korostaminen voivat kääntyä mainehaitaksi Suomelle

Ahvenanmaan aseettomuutta korostetaan liikaa, arvioi kokenut politiikan kommentaattori. Tutkija puolestaan sanoo, että alueen nykyaseman horjuttaminen toisi suuremman mainehaitan.

CMI:n Ville Brummer: Ukraina voi muuttua Korean kaltaiseksi jäätyneeksi konfliktiksi

Asiantuntijat: Ukraina ja Venäjä voivat jäätyä ikuiseen konfliktiin – "Kansainvälinen rikollisuus pääsee leviämään epävakailta alueilta"

Venäjän ja Ukrainan väliset rauhanneuvottelut ovat tauonneet muun muassa luottamuspulaan. Lopullinen sovinto kiinnostaa vasta sitten kun sotatantereella ei ole enää voitettavaa.

Ruotsin saamat lupaukset koskevat Suomeakin, uskoo tutkija

Ruotsi tuskin saa Suomea parempia lupauksia Nato-hakunsa ajaksi, uskovat asiantuntijat

Ylen aamussa vierailleet tutkijat suhtautuvat epäileväisesti siihen, että Ruotsi olisi saanut virallisia, konkreettisia turvatakuita Nato-hakemusprosessin ajalle.

Sota on siirtynyt uuteen vaiheeseen

Taistelut ovat jämähtäneet paikoilleen, mutta Venäjän tavoitteena voi olla Itä-Ukrainan herruus, arvioivat asiantuntijat

Venäjän ykköstavoiteet liittyvät nyt Itä-Ukrainan hallintaan sekä maayhteyden saamiseen Krimin niemimaalle, arvioivat Ylen aamussa ja Ykkösaamussa vierailleet asiantuntijat.

Tutkijan mukaan Venäjän sotatoimien tuomitseminen kansanmurhaksi ei ole yksiselitteistä

Tutkijan mukaan Venäjän sotatoimien tuomitseminen kansanmurhaksi ei ole yksiselitteistä, mutta viitteitä siitä on olemassa

Maanpuolustuskorkeakoulun eversti arvioi, että Ukrainassa käydään nyt kilpajuoksua aikaa vastaan, kun Venäjä valmistautuu hyökkäykseen Itä-Ukrainassa.

Mitä Putinin lehdistösihteeri tarkoitti "tasapainottavilla toimilla"?

Putinin tiedottaja varoitti Suomen Nato-jäsenyydestä – tutkijan mukaan Venäjä jättää tarkoituksella epäselväksi mitä vastatoimet olisivat

Dmitri Peskovin mukaan Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon vaatisi Venäjältä "tasapainottavia toimia". Ulkopoliittisen instituutin tutkija arvioi mahdollisia vastatoimia Ylen aamussa.

Kai Mykkänen: Suomen pitäisi harkita puolustustarvikkeiden hankkimista Ukrainalle

Puolueet veisivät lisää aseapua Ukrainaan – kokoomuksen Mykkänen: Lisärahoituksella voitaisiin hankkia lahjoitusaseita Ukrainalle

Kokoomuksen, sosiaalidemokraattien ja perussuomalaisten kansanedustajat näyttivät Ylen aamussa vihreää valoa uudelle asepaketille Ukrainaan.

Sotilasprofessori Marko Palokangas: Venäjä käy tuhoamissotaa

Sotilasprofessorin mukaan Butšan joukkosurma kertoo sotilaiden turhautumisesta ja "poltetun maan taktiikasta"

Turhautuneet venäläisjoukot ovat vetäytyneet Kiovan liepeiltä ja jättäneet jälkeensä suuret tuhot. Sotilasprofessori arvioi, että Venäjä pyrkii jatkossa turvaamaan maayhteyden Krimin niemimaalle.

Olympiarenkaat ja Suomen lippua kuvastava sininen risti talon seinässä.

Urheilutoimittaja lataa täyslaidallisen Olympiakomitean johtamiskulttuurista – "Epätervettä ja pienen piirin käsissä"

Ilta-Sanomien urheilutoimituksen esihenkilö Vesa Rantanen näkee häirintätapauksessa myös mahdollisuuden muutokseen, jos sitä haluavat ihmiset uskaltavat pitää asiasta ääntä.

 Recep Tayyip Erdogan tervehtii kokoukseen osallistujia.

Suomalaistutkija rauhanneuvottelujen edistymisestä: "Ihan hyvä työkokouksen tulos"

Neuvottelujen edistysaskeliin pitää kuitenkin suhtautua vielä varauksella, sanoi Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Sinikukka Saari Ylen aamussa.

Professori neuvotteluista: Venäjän luotettavuus erittäin kyseenalainen

Asiantuntijat rauhanneuvotteluista: Venäjän luotettavuus tällä hetkellä kyseenalaista

Molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun on vielä pitkä matka, arvioivat asiantuntijat Ylen aamussa.

Venäläissotilas keskustelee paikallisten siviilien kanssa.

Aikooko Venäjä jakaa Ukrainan kahteen osaan? Tutkijat: Se on mahdollista, Länsi-Ukrainasta voi tulla länteen suuntautunut tynkä-Ukraina

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijan mukaan Venäjän tappioluvut antavat ymmärtää, ettei se pysty vaikuttamaan sotilaallisesti Ukrainan tilanteeseen paljoa enempää.

UPIn Aaltola Bidenin ja Xin keskustelusta: Kiinan tuella Venäjälle myös isoja riskejä

UPIn Aaltola: Venäjän toimien tukeminen tarkoittaisi Kiinalle isoja riskejä – "Kiina varmaan raapii päätään, että mitä tässä tilanteessa pitäisi tehdä"

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Kiina pyrkii hakemaan Ukrainan sodassa neutraalia roolia, mikä on iso haitta Venäjälle.

Perhe- ja peruspalveluministeri Lindén: Koronaepidemian suhteen tilanne normaalimpi touko-kesäkuussa

Ministeri Lindén koronaepidemiasta: Suomi on "paljon normaalimmassa" tilanteessa touko-kesäkuun vaihteessa

Lindén muistutti Ylen aamun haastattelussa, että koronaa on yhä liikkeellä runsaasti eri puolilla Suomea.

Asiantuntija Suomen Nato-jäsenyydestä: Toteutuisi nopeimmillaankin noin vuodessa

Asiantuntijat Suomen Nato-jäsenyydestä: Toteutuisi nopeimmillaankin noin vuodessa

Ylen haastattelemat asiantuntijat näkevät, että Suomi täyttää Naton minimivaatimukset, mutta moniportainen jäsenyysprosessi kestäisi silti vähintään vuoden.

Tulitauko vaatii luottamusta osapuolten välillä

Neuvotteluissa ollaan vielä kaukana sodan loppumisesta, arvioivat asiantuntijat – "kortit tulitauon aikaansaamisesta ovat Venäjällä"

Tulitauko Ukrainassa edellyttäisi, että osapuolet näkisivät sen palvelevan heidän etujaan, arvioi kapteeni Antti Pihlajamaa Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Martti Koskenniemi: on vaikeaa osoittaa syy-seuraussuhdetta tietyistä poliittisista päätöksistä siviilikohteiden tuhoamiseen

Saadaanko Putin vielä tuomiolle hyökkäyksestä? Professori on skeptinen mahdollisuuksista

Poliittisen johdon vastuuseen saaminen sotarikoksista on usein hankalaa, toteaa emeritusprofessori Martti Koskenniemi Ylen aamussa.

Palomies sankan savun keskellä.

Asiantuntija näkee hyökkäyksessä Ukrainaan samaa kuin Irakin valtauksessa vuonna 2003

Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri uumoilee Venäjän palaavan nyt neuvostotaktiikkaan eli voiman keskittämiseen Ukrainassa.

Jos neuvotteluratkaisua ei synny, Ukraina luhistuu tai Putin kaatuu

Jos neuvotteluratkaisua ei synny, Ukraina luhistuu tai Putin kaatuu, arvioi asiantuntija

Kun ihmiset lopulta pääsevät pois saarretuista kaupungeista, tuovat he mukaan tietoa siitä, kuinka laaja humanitaarinen katastrofi on. Venäjän tarjoamat humanitaariset käytävät Venäjälle ja Valko-Venäjälle ovat asiantuntijan mukaan osa propagandaa.

Riku Rantala: Ihminen ei kestä huonoja uutisia 24/7, joten välillä korkki kiinni ja pois somesta

Riku Rantala on rikosten penkkiurheilija ja informaatiovaikuttamiseen perehtynyt reservin kapteeni, joka neuvoo pitämään taukoja sotauutisten seuraamisessa

Maailmanmatkaajajournalisti Riku Rantala pohtii podcastissaan M/S Mystery, miksi nuoret miehet katoavat ruotsinlaivoilta. Sissikapteeni seuraa myös informaatiovaikuttamista, jossa Ukraina on johdossa.

Asiantuntija pitää Venäjän hyökkäystä ydinvoimala-alueelle täysin käsittämättömänä

Ydinvoimala-alueelle tehty hyökkäys on veret seisauttava ja täysin käsittämätön, sanoo suomalainen sotilasasiantuntija

Venäläisjoukkojen hyökkäys aiheutti tulipalon Euroopan suurimmassa ydinvoimalassa. Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori muistuttaa, että ydinvoimala-alueet ovat suojeltuja sotilaalliselta voimankäytöltä.

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith: Toiveet tulitauosta eivät ole korkealla

Ukrainan ja Venäjän tämänpäiväisistä neuvotteluista ei kannata odottaa liikoja, sanoo asiantuntija

Ukrainan ja Venäjän väliset neuvottelut jatkuvat tänään. Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith arvioi tilannetta vaikeaksi.

Venäjän Kiovaan suuntaava kolonna ei näytä enää etenevän

Ukrainan iskun momentum Venäjän kolonnaa vastaan on mennyt, arvioi asiantuntija – ilmaherruuden puute rajoittaa puolustusta

Kun Ukrainalle ei ole ilmaherruutta, eivät he pysty vapaasti toimimaan, sanoo Jukka Heinänen Maanpuolustuskorkeakoulusta. Kiovaan suuntaavan kolonnan pysähtymiseen voi vaikuttaa, se että joukkojen ryhmittyminen on hidasta.

Upin Mika Aaltola: Neuvottelujen lopputulosta ratkaistaan asein

"Nyt neuvotellaan vielä asein" – asiantuntijat eivät ole Ukrainan ja Venäjän neuvottelujen suhteen toiveikkaita

Jos Ukraina saa liikekannallepanon myötä lisää voimia ja organisoi ne hyvin, on todennäköistä, että Ukraina kestää hyökkäystä pitkään, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opetusryhmän johtaja, everstiluutnantti Jukka Heinänen.

Ilkka kanerva.

Ilkka Kanerva Blinkenin ja Lavrovin tapaamisen peruuntumisesta: "Ei tässä pidä alkaa ripotella tuhkaa päälleen"

Ylen aamussa haastateltu Ilkka Kanerva ei osannut arvioida, kuinka todennäköinen Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lähiaikoina. Kanervan mukaan tällä hetkellä "osapuoli jos toinenkin" levittää aiheesta julkisuuteen disinformaatiota.

Tutkija Itä-Ukrainan separatistialueiden tunnustamisesta: Merkittävä peliliike Venäjältä

Tutkija Itä-Ukrainan separatistialueiden tunnustamisesta: "Merkittävä peliliike Venäjältä, tilanne näyttää Ukrainan kannalta huonolta"

Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Katri Pynnöniemi kuvailee separatistialueiden tunnustamista "avoimeksi Ukrainaan kuuluvien alueiden haltuunotoksi", jolla nostetaan jälleen konfliktin intensiteettiä.

Helsingin yliopiston akatemiatutkija Timo Miettinen kriittisenä mahdollisesta Putinin ja Bidenin huippukokouksesta: Euroopan näkökulmasta hieman huolestuttavaa

Asiantuntijat kriittisenä mahdollisesta Putinin ja Bidenin huippukokouksesta: "Euroopan näkökulmasta hieman huolestuttavaa"

Ylen aamussa vierailleet asiantuntijat kuitenkin painottivat, että diplomatian ja keskusteluyhteyden säilyttäminen on tärkeää.

Hannu Himanen

Ex-lähettiläs Himanen: Jännite voi jatkua Putinin valtakauden loppuun saakka – "Mutta niin kauan kuin keskustellaan, ei toivottavasti sodita"

Entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen ja Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen näkevät, että Venäjä haluaa painostuksellaan ennen kaikkea saada Minskin sopimuksen voimaan.

Koronan kanssa opitaan elämään

Opimme elämään koronan kanssa – taudin vaarallisuutta ei kuitenkaan pidä unohtaa, sanovat asiantuntijat

Koronavirus jää kiertämään, mutta olennaista on, että väestön immuniteetin kasvaessa vakavia tautitapauksia ja sairaalahoidon tarvetta tulee vähemmän.

Poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen pitää suurimpana riskinä sitä, että keskuspankit ylireagoivat nopeasti kasvaneeseen inflaatioon.

Tutkija pelkää, että liian raju korkojen nosto katkaisee talouden elpymisen – pankki kehottaa kuluttajia varautumaan

Kiihtyvä inflaatio nostaa keskuspankkien paineita kiristää rahapolitiikkaa. Säästöpankkiryhmän pääekonomisti uskoo, että ostovoima säilyy, mutta kehottaa kuluttajia varautumaan korkojen nousuun.

EU vahvistaa asteittain turvallisuusrooliaan

EU:n rooli turvallisuuden luojana vahvistuu, arvioivat europarlamentaarikot

Tuoreen eurobarometrin mukaan suomalaiset pitävät tärkeänä Euroopan parlamentin toimia EU:n puolustuksen ja turvallisuuden turvaamisessa. Unionin puolustusyhteistyötä tiivistetään muun muassa puolustusrahastolla.

Monet ihmiset kokevat, ettei heidän äänensä kuulu yhteiskunnassa

Polttoaineprotesti on muutakin kuin euroja ja senttejä – taustalla on tunne, ettei oma ääni kuulu, arvioi asiantuntija

Kun polttoaineen hintoja protestoidaan, on taustalla kokemus muuttuvasta yhteiskunnasta. Asiantuntijan mukaan muutos tarvitsee aikaa. Mutta polttoaineen hinnannousun taustalla on myös geopoliittisen jännitteiden kaltaisia tekijöitä, joille ei mahda mitään.

Venäjän lähettämällä kirjeellä on useita tavoitteita

Suomen ja Ruotsin yhtenäisyyden osoittaminen Venäjän vaatimusten edessä on tärkeä viesti, arvioivat asiantuntijat

Venäjä yrittää vaatimuskirjeellään saada länsimaat tekemään merkityksettömiä toimia, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen.

Terassilla sai vielä anniskelun jälkeen polttaa sikaria kun ravintola suljettiin uudenvuodenaattona 31. joulukuuta 2021.

STM vastaa ravintola-alan kritiikkiin: Rajoituksia puretaan hallitusti, koska epidemiatilanne vaihtelee alueittain

Hallituksen koronaministeriryhmä päätti pidentää ruokaravintoloiden aukioloaikaa. Ravintola-ala kaipaa höllennyksiä myös anniskeluaikoihin. Vastuuministeriön mukaan rajoituksia ei voida vielä purkaa tämän enempää.

Nuoret ovat oppineet etätyötaitoja koronan aikana.

Etäily rantautuu myös kesätyöpaikkoihin – ja vaikka kokemus olisi jäänyt korona-aikana vähiin, hakua ei kannata pelätä, sanoo johtaja

Nuoretkin ovat oppineet tekemään etätöitä. Jos kesätyö on etänä, pitää perehdystykseen panostaa kunnolla, ettei työntekijä jää yksin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle