Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Seppeleenlasku Taipalsaaren uhrien muistoksi

30 vuoden rankka odotus päättyi – seitsemän traagisesti kuollutta nuorta saivat lopulta herkän muistohetken

Koskaan aikaisemmin eivät Taipalsaarella menehtyneet varusmiehet olleet saaneet muistohetkeä onnettomuuspaikalla. He kuolivat, kun 13 tonnia painanut miehistönkuljetuspanssarivaunu upposi Saimaan syvyyksiin 30 vuotta sitten.

Kenttärovasti Penna Parviainen nuotion ääressä Kainuun prikaatin kenttäkirkolla.

Uskonnon tuputtamista vai apua jaksamiseen? Sotilaspapistolla on merkittävä rooli Puolustusvoimissa, ja joidenkin mielestä se on vanhanaikaista

Armeijassa henkistä tukea saa lähinnä sotilaspapistolta. Vapaa-ajattelijoista sitä pitäisi olla tarjolla myös uskonnottomalta taholta.

Alokas Valtteri Nuora

Katso suorana, kun alokas Valtteri Nuora ja sata muuta tulevaa sissiä vannovat sotilasvalan – Läheiset eivät pääse valatilaisuuksiin tänä vuonna

Suomen pohjoisimman varusmiesten koulutusyksikön alokkaat vannovat sotilasvalan Raja-Joosepissa. Suora lähetys alkaa kello 10.15.

Kenttäpiispa Pekka Särkiö evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksessa Helsingissä 5. joulukuuta 2018.

Kenttäpiispa Särkiön blogiteksti herätti kohun – arkkipiispa ja Puolustusvoimat ottivat etäisyyttä, Särkiö pyysi anteeksi

Tekstissään prikaatikenraaliin rinnastettava kenttäpiispa syytti nuorten liberaaleja arvoja ja vapaata seksiä syntyvyyden laskusta.

Kansallisen veteraanipäivän sanajumalanpalvelus Lappeen Marian kirkossa ilman yleisöä.

Sotilaspastorin ja Rakuunasoittokunnan versio Veteraanin iltahuudosta kajahti komeasti Lappeenrannan tyhjässä kirkossa

Veteraanipäivää on vietetty tänään etänä ympäri Suomea. Yksi etäjumalanpalveluksista järjestettiin Lappeenranassa.

Sanna Timonen katsoo kameraa. Taustalla näkyy puunrunkoa ja keltainen rakennus.

Sanna Timonen valittiin ensimmäisenä naisena kenttärovastiksi: "Toivon, että joku päivä nainen armeijassa on niin normaalia, ettei sukupuolta tarvitse erikseen todeta"

Vaikka kaikki armeijan virat ovat olleet myös naisten tavoiteltavissa vuodesta 1995 lähtien, vasta nyt Suomeen nimitettiin ensimmäinen naiskenttärovasti.

Kaustisen sankarihautausmaa, taustalla kirkko

Sankarivainajien pääsy kotimaan multiin oli maailmalla harvinaista, Suomessakin käytäntö aiheutti alussa eripuraa

Sankarihautausmaiden synnystä saa kiittää pitkälti veteliläissyntyistä pappia.

Kenttäpiispa Pekka Särkiö.

Islaminuskoisia varusmiehiä on lähes yhtä paljon kuin ortodokseja

Tammikuussa palveluksensa aloittaneesta varusmiesikäluokasta prosentti tunnustaa islamin uskontoa. Valtaosa on luterilaisia ja puolitoista prosenttia ortodokseja. Puolustusvoimissa kynnys keskusteluun sotilaspapin kanssa on matala ja uskonnon tuki taataan kaikille.

Pyhän Elianin luostari ja kirkko.

Satelliittikuvat vahvistavat: Irakin vanhin kristitty luostari tuhottu maan tasalle

Vuonna 590 rakennettu Pyhän Eliaan luostari kärsi jo Irakin sodassa, mutta sitä ehdittiin restauroida. Uusimmissa satelliittikuvissa suuresta rakennuksesta ei ole jäljellä kuin kivipölyä.

Amerikkalaisen sotilaan toisessa maailmansodassa Itävaltaan kadottama lompakko palautettu

Itävaltalainen lääkäri Josef Ruckhofer remontoi edesmenneen isoisänsä vanhaa taloa lähellä Salzburgia kesäkuussa, kun hän löysi puulankun alta vanhan lompakon.

Uudet varusmiehet aloittivat palveluksensa Karjalan prikaatissa maanantaina

"Ei tarvitse enää miettiä mitä voi tai ei voi sanoa" – alokkaille opetetaan nyt sodan etiikkaa ilman Raamattua

Puolustusvoimat on tehnyt muutoksia uskonnollisiin tilaisuuksiin varuskunnissa. Uskonto on poistettu oppitunneilta eikä kirkkoon kuuluvien ole enää pakko osallistua jumalanpalveluksiin. Vapaa-ajattelijoiden mielestä uudistus jää puolitiehen.

Heikki Korva

Video: Sotilaspastori tekee sotilaiden parissa kirkollista työtä sodassa ja rauhassa

Lappeenrannan Maasotakoulun sotilaspastorin Heikki Korvan työ on aivan erilaista verrattuna sodanaikaisten sotilaspastoreiden työhön. Perusasiat ovat kuitenkin säilyneet samoina.

Miehet nostavat arkkua hautaustoimistossa.

Hautaustoimistoille tulossa keskeinen rooli: Armeija uusii kaatuneiden huoltoa

Puolustusvoimat suunnittelee uudistuksia kaatuneiden huoltoon. Yhteistyötä siviiliviranomaisten kanssa aiotaan lisätä ja esimerkiksi hautaustoimistoille kaavaillaan keskeistä osaa kaatuneiden kuljettamisessa. Kaatuneet aiotaan entiseen tapaan tuoda kotiseurakunnan multiin.

Karjalan Lennostossa aloittaa kokoaikainen sotilaspastori

Sotilaspastori tekee jatkossa töitä kokoaikaisesti, nykyinen pastori on työskennellyt Rissalassa oman työnsä ohella.

Kartta.

STT häirinnästä Krimillä: Ei suoraa väkivallan uhkaa, mutta varuillaan oltava

STT:n toimittajan ja kuvaajan työtä häirittiin maanantaina Krimin Simferopolissa. STT:n uutispäätoimittajan Minna Holopaisen mukaan se rikkoo kaikkia mahdollisia pelisääntöjä.

Riihimäen varuskuntakirkko

Satavuotias varuskuntakirkko muistuttaa niin ryssävihasta kuin tsaarinajastakin

Varuskuntakirkkojen kohtalo on ollut Suomessa paikoin karu. Esimerkiksi Riihimäen pieni varuskuntakirkko oli vähällä tulla puretuksi alennustilansa aikana. Itsenäistymisen jälkeen kaunis tiilikirkko lähes tuhottiin Venäjän vallan ja itäisen ortodoksisen uskonnon symbolina. Nykyään satavuotias kirkkorakennus palvelee varuskuntaa - ja ajoittain muutakin Riihimäkeä.

Hautakivi hautausmaalla.

Veteraanin iltahuuto sopii kirkkoon

Inarin seurakunnan kirkkoherra, lääninrovasti ja sotilaspastori Jouko Lepistö ei näe mitään syytä, etteikö Veteraanin iltahuuto -kappaletta voisi esittää kirkossa. Kohu kappaleen sopivuudesta kirkollisiin menoihin nuosi viime viikolla Sodankylässä, jossa seurakunnan kanttori yritti estää kappaleen esittämisen hautajaisissa epäsopivana.

Kirkollisen työn tunnusmerkki maastopuvun hihassa.

Puolustusvoimiin värvätään oma imaami?

Sotilasimaami olisi muslimivarusmiesten tukena ja imaamin osaamisesta hyötyisivät myös rauhanturvajaat. Kenttäpapit saavat viereensä kenttäimaamin kuitenkin vasta sitten, kun muslimien määrä armeijassa on selvästi suurempi.

Sotilaspastori Risto Kaakkinen ja kenttäpiispa Pekka Särkiö seisovat joulukuusen edessä.

Jeesus-lapsi mukana armeijan joulussa

Puolustusvoimien jouluperinteissä korostuu perinteinen kristillinen joulun vietto. Armeijan hengenmiehet eivät ole kirkon, vaan valtion palkkalistoilla.

Kunnon sotamies Svejk Mikkelin teatterissa

Kunnon sotamies Svejk matkaa taisteluun Mikkelin teatterissa

Kunnon sotamies Svejk saa ensi-iltansa Mikkelin teatterissa itsenäisyyspäivän aattona. Jaroslav Hasekin lähes sata vuotta sitten kirjoittamaan kirjaan perustuvaa klassikkoa on Suomessa esitetty teatterin lavalla yllättävän harvoin.

Isä Vesa Takala kunniakirja kädessään.

Vuoden ortodoksipappi tuntee rajaseudun ja ristisaatot

Ortodoksisten pappien liitto on valinnut joensuulaisen rovasti Vesa Takalan vuoden papiksi. Hänet tunnetaan paitsi ansiokkaasta papin työstä rajaseudulla, myös ristisaattojen järjestämisestä niin maalla kuin järvilläkin.

Pekka Särkiö.

Kirkkoherrasta kenttäpiispaksi

Syyskuun alusta Keski-Lahden kirkkoherra Pekka Särkiö vaihtaa papillisen mustan virka-asunsa armeijan harmaisiin, kun hänestä tulee kenttäpiispa. Aamu-tv otti selvää siitä, mitä kenttäpiispa tekee ja siunataanko nykyään aseita.

Pekka Särkiö aloittaa uutena kenttäpiispana

Virkaan haki määräaikaan mennessä seitsemän henkilöä.

Varhaisia Jukolan viestejä siivittivät Aleksis Kivi ja Suvivirsi

Alkuaikojen Jukolan viesteissä olivat vahvasti läsnä kansalliset perinnäisarvot: avajaisissa kuunneltiin kenraaleja ja veisattiin Suvivirttä. Alkuvuosikymmenten kisavälähdyksiä on koottu Ylen Elävään arkistoon.

Suvivirsi virsikirjassa.

Suvivirsi kelpaa vaikka usko Jumalaan hiipuu

Vaikka kirkkoon ja sen luomiin perinteisiin suhtaudutaan myönteisesti, usko kristillisiin opetuksiin entistä vähäisempää.

Kenttäpiispan virkaan seitsemän hakijaa

Uusi kenttäpiispa valitaan tehtäväänsä ensimmäistä kertaa määräaikaisena. Viiden vuoden määräaika alkaa ensi syyskuun alussa. Nykykäytännön mukaan kaikki puolustusvoimien johtotehtävät ovat määräaikaisia.

Alokkaat kaivavat poteroa

Maavoimat panostaa mielenterveysongelmien havaitsemiseen

Maavoimat aloittaa tehostetun ohjelman varusmiesten mielenterveysongelmien havaitsemiseksi. Palkatulle henkilöstölle ja varusmiesjohtajille järjestetään koulutusta "Kaveria ei jätetä" -teemalla.

Saarijärven kirkkoherraksi haki kolme

Saarijärven seurakunnan kirkkoherran virkaan oli määräaikaan mennessä kolme hakijaa.

Varusmiesliitto kritisoi Puolustusvoimien reagointia kuolemantapauksiin

Varusmiesliiton mielestä Puolustusvoimien tulisi keskittyä varusmiesten henkisen pahoinvoinnin hoitoon. Puheenjohtaja näkee mielenterveysongelmien taustalla sosiaaliset ja taloudelliset paineet.

Sotilaspastori ei anna käskyjä

Penna Parviainen työskentelee Kainuun Prikaatilla sotilaspappina. Alunperin metsuriksi valmistunut mies vaihtoi työn rajamieheksi. Lopulta hän huomasi, että pappina olisi sittenkin hyvä olla. Metsä on edelleen läheinen, sillä sotilaspappi on tuttu näky myös maastossa.

Perinnehuone pullollaan sotamuistoja

Porvoossa veteraanien perinnehuoneeseen on saatu kerättyä jo liki 800 sota-ajan esinettä. Vapaaehtoiset ovat koonneet sotaveteraanien ja heidän jälkeläistensä sotamuistoja talteen viime syksystä lähtien.

Kansallinen veteraanipäivä Joensuun Vapaudenpuistossa.

Veteraanipäivä kiinnosti joensuulaisia

Kansallisen veteraanipäivän juhlallisuudet vetivät keskiviikkona jo aamutuimaan viitisenkymmentä joensuulaista Vapaudenpuistoon. Lipunnostoa ja kenttähartautta suosi aurinkoinen kevätsää.

Rauhanturvaajat hyvästelivät toverinsa Afganistanissa

Mazar-i-Sharifin tukikohta hiljeni keskiviikkona kunnioittamaan menehtyneen suomalaisrauhanturvaajan muistoa. Rauhanturvaajien päät painuivat alaspäin yhteisestä surusta, kun he jättivät jäähyväiset ystävälleen ja sotilastoverilleen.

Lentorykmentti 19. muistomerkki

Muistotilaisuus ruotsalaislentäjille

Rovaniemellä järjestetään keskiviikkona muistotilaisuus talvisodan ruotsalaisille vapaaehtoisille sotilaslentäjille. Lapin Lennoston järjestämässä tilaisuudessa lasketaan muistoseppele ruotsalaisten vapaaehtoisten muistomerkillä Olkkajärven Apukassa.

Tupatarkastus leirikirkkoon

Tupatarkastus -ohjelmasarjan viimeinen jakso tehdään Tykistöprikaatista ja sen leirikirkosta. Järven rannalla sijaitsevassa leirikirkossa on oppaana sotilaspastori Juhana Saari.

Herra Pekka Lanko eli Lanko-Pekka

Lapissa kasvaa kiroilun mestareita

Suomalainen kiroilukulttuuri on kirjallisuudentutkija Lasse Koskelan mukaan esimerkiksi amerikkalaista kiroilukulttuuria rikkaampaa. Herra Pekka Langon mukaan Lapissa tämäkin taito on kehittynyt huippuunsa. Kirosanoja on suomen kielessä jopa 5000.

KSML: "Sotilasimaamit mahdollisia"

Puolustusvoimien palveluksessa voi tulevaisuudessa olla sotilaspappien ohella myös sotilasimaami, sanoo entinen komentaja, amiraali evp. Juhani Kaskeala sanomalehti Keskisuomalaisen haastattelussa.

sotilaspastori Sanna Timonen

Sotilaspastorin ovi on aina auki

Sotilaspastori Sanna Timosen työtä on kuunnella varusmiehen huolia. Sotilaspastorin kanssa keskustelu on monelle varusmiehelle tärkeä henkireikä.

Sotilaspastori kuuntelee ja keskustelee arkipäivän ongelmista

Yhä useampi varusmiespalvelustaan suorittava ei enää kuulu kirkkoon. Sotilaspastori kohtaa varusmiesten parisuhdeongelmat ja antaa niihin keskusteluapua.

Maija tutkii

Meluisia mummoja tarvitaan

Eläkkeelle siirtyminen voi olla hyvin pelottava kokemus. Yhtäkkiä on aikaa tehdä mitä haluttaa ja kenties vuosikymmeniä kestänyt säännöllinen rutiini ja rytmi eivät enää määritä päivien kulkua. Eläkkeestä on tehty mörkö, sanoo aforismipiirtäjä Maija Paavilainen.

Sankarimuistomerkki muistuttaa talvisodassa menehtyneistä

Vuosalmen taistelu elää peräseinäjokelaisten muistoissa

Talvisodan viimeinen viikko oli raskas Peräseinäjoelle. Vuosalmen taistelussa kaatui tuolloin viitisenkymmentä peräseinäjokelaista sotilasta. Taistelua muistellaan vuosittain maaliskuun yhdeksäntenä päivänä Peräseinäjoella.

Kaksi varusmiestä ja sotilaspastori

Kirkkohäät houkuttelee varusmiehen rippikouluun

Ajatus kirkkohäistä houkuttelee varusmiehet suorittamaan rippikoulun armeijassa. Varusmiesten morsiamet patistavat sulhojaan rippikouluun, jotta kirkkohäitä voi alkaa suunnitella. Aikuisena käyty rippikoulu on lyhyempi ja voi olla myös syvempi kokemus kuin 15-vuotiaana.

varusmiehiä kauhavalla

Sotilasvalat vannotaan taas Kauhavalla

Kauhavan Lentosotakoulussa vannotaan perjantaina aamupäivällä sotilasvala. Valansa vannovat tammikuussa palvelukseen astuneet varusmiehet.

Sotilaspastori Kari Heiskanen

Minne kirkko hukkasi miehet?

Äkkipäätään voisi ajatella, että evenkelisluterilainen kirkko on miesten linnake, mutta toisin on. Seurakuntien työntekijöistä vain vajaa kolmannes on miehiä, kuulijakunta enimmäkseen naisia.

Helsinki International airshow 2009

Spitfire Tampere-Pirkkalan kentälle elokuussa

Tampere-Pirkkalan lentoasemalla järjestetään ensi elokuussa Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös. Tapahtumaan odotetaan 50 000-60 000 kävijää eri puolilta Suomea.

Lepistö ja Mattila Pirkanmaan haastatteluissa

Pirkanmaan liiton johtoon pyrkivät keskisuomalaiset ovat tällä viikolla haastatteluissa. Maakuntajohtajan virkaan haastatellaan Keski-Suomesta Jyväskylän apulaiskaupunginjohtaja Arto Lepistö ja Jämsän kaupunginjohtaja Tapani Mattila.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle