Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Afganistanilainen nuori käyttää TikTok sovellusta.

Vanhemmat uskovat 12-vuotiaan poikansa kuolleen Tiktok-haasteen vuoksi – oikeus päätti hoidon lopettamisesta

12-vuotias brittipoika Archie Battersbee kuoli neljän kuukauden tajuttomuuden jälkeen. Hänen vanhempansa taistelivat oikeudessa kaksi kuukautta poikansa hoidon jatkamisesta. Hovioikeus päätti lopettaa hoidot.

Lauri Tammela ja Linda Tammela

Isäni sai aivoinfarktin ollessani 12-vuotias – olisipa joku kertonut, miten muuttuneen perheenjäsenen kanssa opitaan elämään

Toimittaja Linda Tammelan lapsuuden muutti isän yllättävä sairastuminen. Vuosien varrella hän on oppinut paikkaamaan isänsä heikkoja kohtia. Isä on sama, mutta eri – ja pelko läheisen menetyksestä varjostaa yhä arkea.

Matilda Gustafsson

Aivovamma päätti Matilda Gustafssonin jääkiekkouran – invalidikortti romahdutti maailman, mutta nyt hän pyrkii huipulle golfissa

Tyttöjen jääkiekkomaajoukkueeseen kuulunut Matilda Gustafsson koki kaukalossa kaksi vakavaa aivotärähdystä, mutta kiekkounelmat murenivat koululiikunnan jalkapallossa tulleeseen aivovammaan.

Ella Saarenpää-Kervinen

Kuka on riittävän hyvä äidiksi? Ella Saarenpää-Kervinen ei jaksa vauvapalstoilla ihannoitua arkea, mutta halusi silti vielä lapsen

Saarenpää-Kervisen pysyvä väsymys johtuu aivovammasta, jonka hän sai pudottuaan hevosen selästä.

Petri Vuomajoki istuu keittiönpöydän ääressä.

Tuntemattomat hakkasivat Petri Vuomajoen ja hän unohti koko aikaisemman elämänsä – vaimon ja 32 tatuoinnin avulla mies selviytyy arjesta

Muistin lisäksi aivovamma vei Vuomajoen kyvyn tuntea kipua, nälkää ja kylmyyttä. Juttu on julkaistu toukokuussa 2019.

Stetoskooppi lääkärin käsissä.

Kaksi KYSin lääkäriä tuomittiin käräjäoikeudessa sakkoihin vakavasta hoitovirheestä – pieni vauva sai vaikean aivovamman

Pienellä lapsella on vaikea aivovamma ja vaikeahoitoinen epilepsia, koska hänelle annettiin liian suuri annos syöpälääkettä.

Janina Tiihonen hevosen selässä

21-vuotias sai aivoverenvuodon kolarissa, toisen pudottuaan hevosen selästä – ja nousi uudestaan ratsaille: "Ei pidä lopettaa elämistä"

Lääkäri neuvoi vaikean aivovamman saanutta Janina Tiihosta lopettamaan ratsastamisen. Tiihonen osti oman hevosen. Ratsastusterapia on hiljattain hyväksytty itsenäiseksi kuntoutusmuodoksi.

Sami Ylämurto ja Jukka Stol Military run -juoksutapahtuman lähtöviivalla.

Aivovammainen laskee ikänsä eri tavalla kuin muut – "Ensimmäinen elämäni päättyi Alpeille, siitä alkoi toinen"

Hämeenlinnalaiset Jukka Stolt ja Sami Ylämurto elävät aivovamman kanssa. Toipumisen taipale on vaikea ja pitkä, mutta urheilu on pitänyt miehet hengissä.

Tommi Kovanen Lukon paidassa.

Kaukalossa saatu aivovamma ajoi entisen liigapakin yrittämään itsemurhaa - ystävä pelasti kuolemalta

Tommi Kovasen ura päättyi taklauksesta seuranneeseen aivovammaan. Puolustaja kertoo tänään torstaina ilmestyvässä kirjassa, että seuraukset ajoivat hänet yrittämään hengen riistämistä itseltään.

Simo Viitanen vammautui liikenneonnettomuudessa 1988. Hän on Aivovammaliiton kunniapuheenjohtaja ja järjestöaktiivi.

Simo Viitasen aivovamma ei näy päälle – "Siinä se ongelma onkin"

Aivovammaliitto muistuttaa ennaltaehkäisyn tärkeydestä, sillä onnettomuus voi yllättää kenet tahansa.

Kuulo on tärkeä varoitusaisti. Vasta 12-vuotiaalla lapsella kuulo ja aivot ovat kehittyneet havannoimaan liikennettä.

Lapsena saadun aivovamman vakavat seuraukset voivat tulla ilmi vasta aikuisena

Tutkimuksissa on todettu, että lapsena ja nuorena syntynyt aivovamma lisää myöhemmässä elämässä todennäköisyyttä esimerkiksi käyttäytymisongelmille. Kun ongelmat tulevat ilmi vasta vuosien päästä vamman syntymisestä, oireiden todellinen syy jää usein selvittämättä.

Vilma Nikula ja Milla Karjalainen ovat kiinnostuneita edistämään aivovammapotilaiden kuntoutumista ja lähtemään Vasa Consept -oppiin Intiaan.

Intialaisopeista haetaan apua suomalaisten aivovammapotilaiden kuntoutukseen

Aivovamma- ja aivohalvauspotilaiden kuntoutukseen etsitään uusia keinoja. Yksi lupaava menetelmä on intialaisen tohtorin kehittämä Vasa Concept. Sen tunnetuin suomalainen käyttäjä on lasketteluonnettomuudessa vammautunut freestyle-laskija Pekka Hyysalo.

Väkivaltaa, aivovamma, pojan kuolema - entisen olympiavoittajan traaginen elämä päättyi vain 55-vuotiaana

Syöskylaskussa olympiakultaa vuonna 1984 voittanut Bill Johnson on kuollut vain 55-vuotiaana. Johnson oli ensimmäinen yhdysvaltalainen, joka voitti alppihiihdossa olympiakultaa.

Tour de Helsinki

Tour de Helsingissä loukkaantuneen pyöräilijän tila kohentunut

Porvoon Akilles cycling kertoo elokuussa vakavasti loukkaantuneen naispyöräilijän hengittävän itse.

Tomi Taskinen

Nuoren lumilautailijan selviytymistarina – ”Mä halusin näyttää kaikille”

Vajaat neljä vuotta sitten vakavasti loukkaantunut Tomi Taskinen on taistellut itsensä ylös pohjalta.

Jules Bianchi

Erikoislääkäri: Bianchin vammaa ei voida hoitaa leikkaamalla

Neurokirurgian erikoislääkäri Jari Siirosen mukaan Jules Bianchilla olevaa diffuusi aksonivauriota ei voida hoitaa leikkaamalla.

Ville Peltonen sai rajun tärskyn päähänsä Jokerit-ottelussa 23.2. 2013

Pelaajayhdistys ehdottaa SM-liigalle aivotärähdysten tilastointia

Suomen Jääkiekkoilijat RY on lähettänyt SM-liigalle ehdotuksen aivotärähdysten tilastoinnista.

Päänsä pleksiin lyönyt Ville Peltonen oli hetken ajan tajuton Jokerit-ottelussa.i

Lievä aivovamma - mistä oikein on kyse?

HIFK:n tiedotteen mukaan Ville Peltonen on saanut lauantain Jokerit-ottelusta lievän aivovamman.

Asiakas opettelee kävelemään uudelleen kävelyrobotin avulla.

Robotti opettaa kävelemään uudelleen

Kävelyrobottiterapia herättelee asiakkaan aivoja muistelemaan kävelemisen liikemalleja. Parhaat tulokset on saatu tähän mennessä aivohalvauspotilaiden hoidossa.

Röntgenlaite piirtää pään vammakohdasta 3-ulotteisen kuvan.

Pääkoppa on kuin munankuori

Oli syynä onnettomuus tai väkivalta, vähäiseltä tuntuva isku päähän saattaa johtaa vakaviin vaurioihin. Varsinkin kesäaikaan ja viikonloppuisin päävammoihin erikoistunut lääkäri pelkää saavansa uusia asiakkaita.

Lähde: Afgaanisiviilejä tappaneella amerikkalaissotilaalla aivovamma

Afganistanilaissiviilejä tappanut amerikkalaissotilas oli hiljattain kärsinyt aivovamman. Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan 38-vuotias sotilas joutui auto-onnettomuuteen Irakissa vuonna 2010. Asiasta kertonut lähde pysyy nimettömänä, koska tapaus on tutkinnassa.

Myös yliaikaisuus CP-oireyhtymän riskitekijä

Ennenaikaisesti syntyvien on tiedetty olevan muita suuremmassa CP-oireyhtymän vaarassa. Nyt sama on osoitettu yliaikaisena syntyvillä.

Mies seisoo vajan ovella

Vammautunut yrittäjä on taistellut vakuutusrahoista yli vuosikymmenen

Nyt viisikymppisen yksityisyrittäjän "Matin" työura katkesi pyörälenkillä sattuneeseen onnettomuuteen eräänä kauniina päivänä kaksitoista vuotta sitten. Ilmalennosta alkoi jo yli kymmenen vuotta kestänyt oikeustaistelu.

Velanperinnästä aivovamma

Miehet kutsuivat uhrinsa tekstiviestillä maksamaan velkaa. Uhri sai aivovamman. Lahden käräjäoikeus tuomitsi lahtelaismiehelle 3,5 vuotta vankeutta törkeästä pahoinpitelystä. Asunnon isäntä sai tuomion pelastustoimien laiminlyönnistä.

Läpileikkauskuva ihmisen päästä.

Turku saa aivovammakeskuksen

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin perustetaan oma keskus aivovammapotilaille. Keskus tulee tarpeeseen, sillä aivovammoista tiedetään vielä varsin vähän. Aivovammoihin kuolee vuosittain yli 1 000 suomalaista. Pysyvän invaliditeetin aivovammat aiheuttavat noin 10 000 ihmiselle.

Tapaturmat lisänneet vanhusten aivovammoja

Vanhusten aivovammat ovat lisääntyneet 15 vuoden aikana lähes 60 prosenttia, ilmenee Suomen Lääkärilehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Muutos ei selity vanhusten määrän kasvulla, sillä seuranta-aikana yli 70-vuotiaiden määrä kasvoi 30 prosenttia. Vammojen syinä korostuvat kotitapaturmat ja kaatumiset.

Halpa viina lisännyt aivovammoja

Suomessa yli 60 prosenttia aivovamman saaneista on ollut alkoholin vaikutuksen alaisena. Vammojen määrän lisääntyminen viime vuosina johtuu alkoholin käytön kasvusta.

Bodom-oikeus pui Gustafssonin vammoja

Espoon käräjäoikeudessa jatkuvassa Bodom-oikeudenkäynnissä on selvitelty perjantaina sitä, miten aitoja surmasyytetyn Nils Gustafssonin vammat olivat ja mikä oli hänen tajuntansa taso.

Bodom-oikeus pui Gustafssonin vammoja

Espoon käräjäoikeudessa jatkuvassa Bodom-oikeudenkäynnissä selvitettiin perjantaina sitä, miten aitoja surmasyytetyn Nils Gustafssonin vammat olivat ja mikä oli hänen tajuntansa taso.