Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Maailmankaikkeushavaintoja ja parannusehdotuksia

Apaut parikymmentä havaintoa ja parannusehdotusta.

Pulu

Mallastehdas halusi hävittää pulut – korkein hallinto-oikeus kumosi tappoluvan

Viking Malt sai riistakeskukselta poikkusluvan metsästää kesykyyhkyjä eli puluja tehdasalueellaan. Lintutieteellinen yhdistys haki päätökseen muutosta.

Ketut radalla

Villieläimien kaupunkilaistuminen kiihtyy – "Voi olla, että 10 vuoden päästä Helsingin Keskuspuistossa asuu ilves"

Metsäkauriit tulevat pihoihin. Citykanien määrä kasvaa jälleen. Ketut voivat paksusti, mutta pulujen väheneminen on edelleen mysteeri. Näin etenee eläinten kaupunkilaistuminen Helsingissä.

Pikkuvarpusia syömässä hirssin tähkillä.

Näin linnut selviävät talven yli

Pikkulinnut tarvitsevat talvella ihmisen apua

Lokit lentelevät ruokailijan ympärillä

Cityluonto: Roskalintuja – onko niitä?

Ovatko lokit, varikset ja pulut roskalintuja?

Pulu

Vältä rottariesa: Pidä piha siistinä, äläkä ruoki lintuja maassa

Isoin ongelma lintujen ruokkimisesta on ulostehaitta, mutta ikävänä yllätyksenä perässä voivat tulla myös hiiret ja rotat.

Siilinjärven Harjamäessä Pasurintiellä sijaitseva hylätty kerrostalo.

Pulut valtasivat espanjalaisen sijoittajan kerrostalon Savossa – naapurit kysyvät, eikö kukaan tosiaan mahda mitään

Kokonainen kerrostalo on ollut seitsemän vuotta autiona keskellä suosittua asuinaluetta Siilinjärvellä. Kunta on turhaan yrittänyt saada omistajaa tekemään tilanteelle jotain.

Kesykyyhky eli pulu seisoo asvaltilla

Kuka lintulaudallani ruokailee: Kesykyyhky

Talvella kesykyyhkyt käyvät ruokintapaikoilla.

Pulu

Käsitys eläinten älykkyydestä tarkentuu – Pulut oppivat tunnistamaan sanoja

Kokeessa linnut tunnistivat uusia sanoja niin usein, ettei kyse voinut olla vain sattumasta.

Harakka

Anna harakan räkättää ja lokin huutaa – kaikki linnut ovat pesimäkaudella rauhoitettuja

Kaikki linnut, myös tavallisesti rauhoittamattomat, nauttivat pesimärauhasta. Lintuja ei saa lain määräämällä pesimäkaudella häiritä, ei edes silloin, vaikka ne eivät pesisikään. Tämä asia on harvojen tiedossa.

Kiinni otettu kanahaukka Pelastuslaitoksella.

Kanahaukka metsästi puluja parkkihallissa ja aiheutti hämminkiä palopäällikön toimistossa

Puluja metsästämässä ollut kanahaukka päätyi Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen haaviin maanantaina. Petolintu oli päässyt Joensuun keskustassa sijaitsevaan parkkitaloon, jossa majaili myös kesykyyhkyjä. Haukka aiheutti myöhemmin myös pientä hämminkiä apulaispalopäällikön toimistossa.

Pulu

Joensuun puluissa paramyksovirusta – uusia tartuntoja ei tiedossa

Joensuussa havaittujen kesykyyhkyjen, eli pulujen, kuolemansyy on varmistunut. Eviran jatkotutkimuksissa varmistui, että kyyhkyissä oli paramykso-1-virusta, joka leviää lintujen keskuudessa. Kuolleita puluja havaittiin viime viikkoina Pielisjoen itäpuolella, kuten Tikkamäellä.

Lokkiparvi

Luontoväki: Suomessa lahdataan satoja rauhoitettuja lintuja vailla perusteita

Kymenlaakson luonnonsuojelupiirin mukaan lintujen tappolupia myönnetään Suomessa heppoisin perustein. Hakemuksissa vedotaan muun muassa rikkinokittuihin rehupaaleihin ja tautiuhkiin, joista ei löydy todisteita.

talitintti

Lintujen maailmassa se on mies, joka metelöi

Varhainen kevät aikaistaa myös lintujen keväisiä kosiomenoja. Talitiaisen titityy, keltasirkun ja viherpeipon laulut ja kesykyyhkysen kujerrus kuuluvat varhaiskevään äänimaailmaan. Linnut eivät laula kevään riemua, vaan laululla on aivan toinen tarkoitus.

Verkatehtaan ristikkohäkin sisältä naakat hakevat turvapaikkaa yöksi

Suomen suurin lintuhäkki - naakat valtasivat kulttuurikeskuksen

Tuhannet naakat mekkaloivat aamu- ja iltahämärissä Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Alueen ruosteinen teräshäkki on tarjonnut naakkaparville uuden turvapaikan.

Kim Kuntze katsoo kaukoputken läpi kameraan.

Miksei pulunpoikasia näe missään? Pirkanmaan puluvastaava kertoo

Pirkanmaalla on alkanut ainutlaatuinen projekti: puluvastaava Kim Kuntzen johdolla on tarkoitus laskea kaikki alueen pulut kolmessa kuukaudessa. Yhtä laajaa laskentaa ei ole tiettävästi tehty koskaan aiemmin.

Talitiainen istuu aroniamarjapensaassa.

Talvinen "titityy" on merkki alkaneesta reviiritaistosta

Viime kesän hyvä siemensato on suosinut lintuja tänä talvena. Käpylintu pesii jo talvella, ja kesykyyhky lisääntyy ympäri vuoden.

Sepelkyyhyn pesä radiotalon sisäpihalla.

Sepelkyyhky teki pesän studion ikkunan alle

Ylen aikaisen radiostudion ikkunan alla Helsingin Pasilassa jännitetään parhaillaan sepelkyyhkyn pesimäonnea. Kyyhkyt kyhäävät risupesäänsä sisäpihalla sijaitsevan nosturin palkin päälle.

Pulu istuu roskalavan reunalla.

Imatralaisista puluista löytyi Newcastlen tautia

Kolmesta kuolleesta kesykyyhkystä eli pulusta on löytynyt Newcastlen tautia Imatralla. Tautia aiheuttava virus leviää helposti siipikarjassa, mutta tarttuu ihmisiin vain harvoissa tapauksissa.

Toimittaja yllättyi lounastunnilla: Varpushaukka iski kiinni pulupaistiin

Varpushaukka syöksyy kuin nuoli takavasemmalta ja iskee kyntensä yllätettyyn puluun. Perjantailounas on tässä. Lounastauolta palannut toimittaja kaivaa kameraa kiireesti taskustaan, samalla kun juuri nautittu kanawokki kiertää vatsassa. Lintu ja mies katsovat hetken toisiaan. Poikkeuksellinen lounastauko molemmille.

Räkättirastas syö kirsikoita.

Linnut kiusaavat marjanviljelijöitä

Monet haittalinnut ovat jälleen marjanviljelijöiden kiusana ja tänä näkyy Riistakeskuksessa pyyntilupien määrän kasvuna. Pyyntilupia haetaan erityisesti räkättirastaiden, varisten ja harakoiden pyyntiin ja lupia hakevat pääasiassa juuri marjanviljelijät.

Räkättirastas syö kirsikoita.

Rastaat ja varikset ammutaan marjatiloilla

Rastaiden ja varislintujen hävittämiseen ampumalla on haettu runsaasti lupia Hämeessä. Jyri Rauhala Suomen Riistakeskuksesta Hämeenlinnasta sanoo, että ampumisen poikkeuslupia on kymmenittäin.

Röyhkeät cityeläimet työllistävät riistakeskusta

Uudenmaan riistakeskusta työllistävät yhä enemmän erilaiset kaupungeissa ongelmia aiheuttavat eläimet, kuten kanit, oravat, ketut, supikoirat ja pulut. Ihmisiä neuvotaan yleensä eläinten karkottamisessa, mutta toisinaan ratkaisuna voi olla myös poikkeuslupa häirikköeläinten pyytämiseen.

Toukokuun alusta lähtien kaikilla linnuilla on pesimärauha

Monet vesilinnut ja varpuslinnut ovat aloittaneet pesintänsä. Pesimäaikana kaikkien lajien häirintä on kielletty, painottaa BirdLife Suomi. Lintujen tappaminen on kielletty pesimäaikana, ellei siihen ole hakenut ja saanut poikkeuslupaa.

Varis huurteisessa maassa

Lahti hakee taas lupaa haittalintujen hävittämiseen

Lahden kaupunki hakee poikkeuslupaa haitaksi katsottujen lintujen hävittämiseen. Kyse on variksista ja kesykyyhkyistä. Tarkoituksena on suojata lasten leikkipuistoja likaantumiselta.

Loistauti tappaa peippolintuja Varsinais-Suomessa

Loistauti on tänä vuonna tappanut paljon peippoja ja viherpeippoja Varsinais-Suomessa.