Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Metsän keskellä asuva elinsiirtopotilas vakuuttaa pojalleen, että hätää ei ole – ja vetoaa suomalaisiin: "Kannattaa ajatella myös meitä"

Helena Kummalan perheessä on jo normaalioloissa vältetty isoja väkijoukkoja ja huolehdittu käsihygieniasta.

Keuhkonsiirto pelasti perheenäidin hengen: "Ei ole sanoja sille kiitokselle, että saan olla nyt tässä"

Arvot ja asenteet jarruttavat keuhkonsiirtoja. Hyvistä tuloksista huolimatta yli puolet siirteistä jää käyttämättä. Oululainen Helena Kummala on yksi onnellisista keuhkosiirron saanneista.

"Tärkeintä, että ollaan hengissä ja pystytään urheilemaan" – elinsiirron saaneiden EM-kisoissa ei kilpailla hampaat irvessä

Vantaalla on käyty tällä viikolla elinsiirron saaneiden EM-kilpailut. 550 urheilijaa 24 maasta on kilpaillut neljässätoista eri lajissa. Mitaleista huolimatta, näissä arvokisoissa tärkeintä ei ole voitto.

Akuutissa maanantaina: Pitkä odotus keuhkonsiirtoon

Akuutin tulevan läheyksen aiheet.

Lupaus keuhkonsiirrosta peruuntui kahdesti: ”Hiipi jo luovuttamisen mieli”

Keuhkonsiirto ainoa keino elämän jatkumiselle

Sairaus tuhosi Markun keuhkot kahdessa vuodessa – uusilla keuhkoilla hengästyminen on ilo

Markku Mäki-Ullakko ei voi ajatukselle mitään: miksi juuri hänen takiaan on tehty niin paljon. Markku kuuluu niiden harvojen joukkoon, jotka sairastuvat itsesyntyiseen keuhkofibroosiin ja vielä harvempien joukkoon, joille keuhkonsiirto on antanut uuden elämän. Markku sai uudet keuhkot viime hetkillä, kun omat keuhkot pettivät.

Shortage of organ donors continues

The 2010 change to legislation regarding organ donation has not helped reduce the lineups of those waiting for suitable transplant organs. Every year about 300 organ transplants are carried out, while some 400 would-be recipients wait in a queue for a suitable match.

Elinluovuttajia on edelleen liian vähän

Vuonna 2010 voimaan tullut lakimuutos ei ole odotuksista huolimatta helpottanut elinluovutuksen jonoja. Vuodessa tehdään vajaa 300 elinsiirtoa, mutta jonossa on noin 400 ihmistä.

Elimet vaihtavat vilkkaasti omistajaa Kuopiossa

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tehtiin viime vuonna väestömäärään suhteutettuna eniten elinluovutuksia koko maassa. KYSissä tehtiin viime vuonna 14 elinluovutusta. Kaikki luovuttajat olivat aivokuolleita.

Ennätysmäärä potilaita sai uuden maksan tai keuhkon

Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa rikottiin viime vuonna ennätyksiä elinsiirtojen määrissä. 56 maksansiirtoa jonottanutta potilasta sai uuden elimen. Keuhkonsiirtoja Hyksissä tehtiin 23 kappaletta, sekin suurin luku kautta aikain.

Lentorajoituksista hankaluuksia elinten- ja verensiirtoihin

Lentoliikenteen ongelmat ovat vaikeuttaneet elinten- ja verensiirtoa Suomessa. Eniten lento-ongelmat uhkaavat sydän- ja keuhkosiirtoja. Lääkärihelikopterit saivat maanantaina poikkeuksellisen lentoluvan.

Elinluovuttajista on edelleen pula

Elinluovuttajien määrä on kasvanut viime vuodesta. Elinsiirtoa kaipaavia potilaita on kuitenkin jopa 300 vuodessa, eikä luovuttajia ole edelleenkään tarpeeksi. Tietoa aiheesta pyritään lisäämään runsaan viikon päästä alkavalla kampanjalla.

Michael Jacksonin terveysongelmat kiistetään

Michael Jacksonin edustaja on kiistänyt huhut, joiden mukaan laulajalla olisi harvinainen hengitystiesairaus, joka vaatisi keuhkonsiirtoa. Jacksonista epävirallista elämäkertaa tekevä Ian Halperin on väittänyt, että 50-vuotias tähti on erittäin sairas.

Permit Procedures for Charities Lax

As much as half of the money donated to charitable organisations may be eaten away by administrative costs, reports the Tampere daily Aamulehti.

Keräyskulut voivat olla tuottoja suuremmat hyväntekeväisyystempauksissa

Jopa yli puolet hyväntekeväisyysjärjestöille lahjoitetuista summista voi kulua rahankeräyksien järjestämiseen.

Laulaja-näyttelijä Robert Goulet kuollut

Laulajana ja näyttelijänä tunnettu amerikkalainen Robert Goulet on kuollut. Gouletin tiedottajan mukaan 73-vuotias viihdetaiteilija kuoli tiistaina losangelesilaisessa sairaassa odottaessaan keuhkosiirtoa.

Suomessa tehdään muita Pohjoismaita vähemmän sydänsiirtoja

Suomessa tehdään huomattavasti vähemmän sydämen- ja keuhkonsiirtoja kuin muissa Pohjoismaissa, kertoo Helsingin Sanomat.

Suomessa tehtiin ensimmäinen keuhkonsiirto lapselle

Suomessa on tehty ensimmäinen keuhkonsiirto lapselle. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Lastenklinikalla tehtiin huhtikuussa yhdistetty sydämen ja keuhkojen siirto 14-vuotiaalle potilaalle.

Record Number of Organ Transplants

A record number of organ transplant operations were carried out in Finland in the first three months of this year. According to the newspaper Keskisuomalainen, 86 lives were saved by transplant surgery in January-March. The total for all of last year was 230.