Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Koululaisten matikkataidot laskevat yhä – kuopiolainen lukio kulkee vastavirtaan: 100 opiskelijaa pänttää matikkaa vapaaehtoisesti lauantaisin

Matemaattisten taitojen heikko osaaminen heijastuu suoraan jatko-opinnoissa pärjäämiseen peruskoulun jälkeen.

Erityisopetuksen tarve on noussut Kainuun ammattiopistossa – "Ei siitä kummempaa numeroa tarvitse tehdä"

Kainuun ammattiopistolla on panostettu erityisopetukseen jo 2000-luvun alusta saakka

Survey: Downward trend in academic performance tapering off

Learners' attitudes toward education are improving, but academic performance is still below 2001 levels.

Suomalaiset osaavat matematiikkaa yhä huonommin, vaikka sitä tarvittaisiin koko ajan enemmän – Professori: Teknologinen kehitys lisää matematiikan merkitystä

Syyskuussa opettajille aletaan antaa täydennyskoulutusta, jotta koulumatematiikka saataisiin vastaamaan paremmin yhteiskunnan ja työelämän vaatimuksia.

7 000 ekaluokkalaista joutuu heti arvioitavaksi – "Osa tehtävistä on tosi helppoja, osa tosi vaikeita"

Tarkoituksena on selvittää, millainen hajonta oppilaiden osaamisessa on koulun alussa ja sitä, voiko peruskoulu tasata oppilaiden lähtökohtien eroja.

Selviääkö arjesta, jos ei osaa jakolaskua? "Tätä koulujärjestelmämme tuottaa"

Parikymppisistä osa on taidoiltaan pitkällä matematiikan yliopisto-opinnoissa. Samaan aikaan osa ikätovereista osaa lähinnä yhteen- ja vähennyslaskua sekä yksinkertaisia kertolaskuja.

Yllättävä tutkimustulos: Paljon istuva ei koulussa menesty

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan fyysinen löysäily häiritsee erityisesti poikien koulunkäyntiä.

"Todistuksia on turha verrata keskenään" – ekaluokkalaiselle riittää, että osaa lukea ja laskea

Koulutaivalta aloittavien oppilaiden tietojen ja taitojen kirjo voi olla suuri. Opettajan tehtävänä on varmistaa, että luku- ja laskutaito karttuu, vaikka samassa luokassa osa lukee ja laskee sujuvasti, kun toiset vasta opettelevat aakkosia ja numeroita.

Syötkö liikaa sokeria? Laskutaito voi pelastaa terveytesi

Britanniassa toteutetussa kyselyssä vain neljännes osasi vastata oikein päivittäisen sokerikiintiön kokoon liittyvään laskutehtävään.

Finnish numbers – Numerot

Opi numeroita suomeksi videoilta.

Arki kuluu toimistossa, viikonloput rokatessa – musiikkiharrastus auttaa työelämässä

The Heatwave Bandin solisti Kati Haverinen nauttii viikonloppuisin vanhojen rokkibiisien laulamisesta. Musiikkiharrastus on antanut hänelle kielitaitoa, joka onkin tarpeen työelämässä.

600 000 aikuisella vaikeuksia luku- ja laskutehtävissä – koulut ryhtyvät toimiin

Osalla työikäisistä suomalaisista on vaikeuksia luku- ja numerotaidoissa. Useissa ammateissa tarvitaan kuitenkin esimerkiksi matemaattisia taitoja. Vaikeuksien selättämiseksi haetaan ratkaisuja aikuiskouluttajien yhteistyössä.

Tohtori: Opiskelijoille joudutaan opettamaan yliopistossa peruslaskutaitoja

Ylioppilaiden heikot matemaattiset taidot murentavat jatkokoulutusmahdollisuuksia. Vaikka suomalaiset koululaiset pärjäävät esimerkiksi PISA-tutkimuksissa, on matemaattisten taitojen taso laskenut jo vuosikymmeniä.

Maailmankaikkeuden kieli ei avaudu kaikille yhtä helposti

Dosentti Matti Lehtinen puhuu matematiikasta.

Naishiihtäjät laskukouluun – "Siihen ei ole panostettu"

Suomalaisilla naishiihtäjillä oli vaikeuksia alamäkitekniikan kanssa. Päävalmentaja Reijo Jylhä löysi sunnuntain takaa-ajokisasta positiivisiakin asioita.

Runsas liikunta auttaa poikia pärjäämään paremmin lukemisessa ja laskemisessa

Tuoreessa tutkimuksessa paljon liikkuvat 1.–3.-luokkalaiset pojat pärjäsivät paremmin luku- ja laskutehtävissä kuin vähän liikkuvat pojat. Tytöillä samanlaista yhteyttä liikunnan ja koulumenestyksen välillä ei ollut.

Minkälaista medialukutaitoa lapset tarvitsevat tulevaisuudessa?

Internetillä on nykyään iso rooli paitsi lasten ja nuorten myös kaikkein pienimpien taaperoiden elämässä. Miten lasten medialukutaito on sinun mielestäsi muuttunut? Mitä muutoksia uskot olevan luvassa? Miten medialukutaitoa pitäisi opettaa lapsille?

Askel navetasta yrttitarhalle oli helpompi kuin uskalsi odottaakaan – maitotilasta tuli yrttitila

"Nyt vaihtuu laji tällä mäellä", päätettiin Saarisen perheessä vuonna 2007. Seuraavana vuonna pantiin ensimmäinen yrttihehtaari kasvamaan. Satoa siunaantui niin paljon, että seuraavana kesänä oli pakko laajentaa kuivauspuolta.

Väitös: Lapsi oppii matematiikkaa yllättävän arkipäiväisellä tavalla

Kun lapsi huomaa, että hänellä on kaksi kertaa enemmän kakkua kuin kaverilla, hän kiinnittää huomiota määrällisiin suhteisiin. Tuoreesta väitöstutkimuksesta selviää, että tällainen arkipäivän huomioiminen auttaa murto- ja desimaalilukujen oppimisessa.

Anna-Mari Lindeberg: Musiikki on lapsille hyväksi

Mitä kokenut musiikinopettaja saa selville seuratessaan oppilaiden rytmismotorisia lämmittelyjä? Alakoululainen, joka moitteettomasti pysyy mukana harjoituksessa, jossa tömistetään jalkoja tasajakoisesti yhteisessä sykkeessä, on todennäköisesti myös edennyt lukemisen ja kirjoittamisen taidoissa hyvin. Itä-Suomen yliopiston yliopistonlehtori Anna-Mari Lindeberg pohtii kolumnissaan musiikin yhteyttä lapsen oppimiseen.

Ennakointiasiantuntija: Tämän päivän nuorista tulee alansa moniosaajia

Mikkeliläisnuoret suhtautuvat rauhallisesti työelämän murrokseen. Tulevaisuudessa työpaikkoja avautuu esimerkiksi hoitoalalle ja sen rinnalle, mutta työnkuvat muuttuvat täysin.

Kun oppiminen ei suju

Oppimisvaikeudet ovat yleisiä.

Tutkimus: Lapsen liikkumistaidot ja motorinen suorituskyky yhteydessä koulumenestykseen

Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopiston yhteisessä tutkimuksessa tutkittiin 174 kuopiolaisen lapsen nopeuden, ketteryyden ja muun muassa käden hienomotoriikan yhteyksiä luku- ja laskutaitoon ensimmäisinä kolmena lukuvuotena.

Tutkimus: Jo vauvoilla matemaattisia valmiuksia

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kuuden kuukauden ikäisellä vauvalla ilmenevä kyky hahmottaa lukumääriä ennakoi matemaattisten taitojen kehittymistä vuosia myöhemmin.

"Kirjastontätejä ei voi korvata talkoilla"

Suomen kirjastoseura on huolissaan yleistyvästä vapaaehtoistyöstä kirjastoissa. Keskustelu käynnistyi Jyväskylän Kypärämäen kirjaston vapaaehtoistoiminnasta. Jyväskylässä korostettiin, että vapaaehtoiset eivät tee kirjastoammattilaisten työtä. Vapaaehtoistyövoiman käyttö ja kirjastohenkilöstön pätevyysvaatimuksista tinkiminen nousee kuitenkin esiin keskusteluissa, myös päättäjien taholta.

Luokalle jääminen voi olla lapsen etu - pyynnön toivotaan tulevan vanhemmilta

Kaikki oppilaat eivät tänäkään keväänä pääse luokaltaan. Peruskoulussa jää joka vuosi luokalle pari tuhatta oppilasta, tavallisesti hylättyjen opintosuoritusten vuoksi. Pyynnön luokalle jättämisestä toivotaan kuitenkin tulevan oppilaan vanhemmilta.

Nykyinsinöörien laskentataidot hukassa? "Hyvä kun kertotaulua osataan"

Kun silta notkahtaa, halli romahtaa tai kipsisakka-allas vuotaa, osoittaa syyttävä sormi suunnittelusta vastaavaa insinööriä. Usein kuultu väite on, että insinöörikoulutuksen käyneiden matemaattiset taidot ovat heikentyneet entisaikoihin verrattuna.

Mensan testi kiinnostaa eniten kolmekymppisiä miehiä

Lauantaina vietetetään Suomen Mensa ry:n kansallista testipäivää. Testivastaava Tuuli Humina korostaa, että Mensan testi ei kerro kaikkea ihmisen älynlahjoista.

Metabolinen oireyhtymä voi hidastaa myös nuorten aivoja

Vastaavaa järjenjuoksun hidastumista on havaittu aiemmin vain aikuisilla, eikä nuorten uskottu kärsivän ongelmasta lainkaan.

Suomessa opitaan paremmin kuin Ruotsissa

Ruotsin puolella eron arvellaan johtuvan siitä, että Suomessa koulutusta arvostetaan enemmän kuin Ruotsissa ja koulutus on Suomessa vaativampaa kuin Ruotsissa.

Sundstedtin Lontoon tavoite toteutumassa

Pia Sundstedtilla on El Salvadorin kisan jälkeen kasassa 74 ranking-pistettä. Urheilija itse tähtää jo Lontoon olympialaisiin.

Sundstedtin Lontoon tavoite toteutumassa

Pia Sundstedtin tavoite Lontoon olympiakisoista on toteutumassa, sillä hän otti vielä 16 ranking pistettä viimeisestä El Salvadorin kilpailusta. Viimeisenä kilpailuna ajettiin 100 kilometrin mittainen GP Grand Saint Bernarnd, jossa Sundstedt sijoittui kuudenneksi.

Vähäinen sademäärän lasku tuhosi mayakulttuurin

Mayakulttuurin tuhoutumisen syy oli todennäköisesti varsin lievä kuiva kausi, kertoo torstaina julkaistu tutkimus. Vastaavanlainen kuiva kausi on odotettavissa myös lähivuosina ilmastonmuutoksen seurauksena, tutkijat uskovat.

Yhdeksän suomalaista kisaan Åren rännissä

Kaikki viisi Suomen maajoukkuemiestä sekä neljä muuta sinivalkoista luistelijaa etenivät perjantain karsinnasta lauantain varsinaiseen kisaan Åressa alamäkiluistelun MM-sarjan osakilpailussa.

Hoitoalalla ei ole yhteistä soveltuvuustestiä

Hoitoalalle pyrkivien opiskelijoiden soveltuvuutta testataan eri oppilaitoksissa hyvin kirjavasti. Useimmat koulut ostavat testit yksityisiltä firmoilta. Sosiaali-ja terveysalan ammattijärjestö Tehy haluaa kaikki hoitoalalle pyrkivät samalle viivalle sekä opiskelijoiden oikeusturvan että potilasturvallisuuden takia.

Lapsuusiän leikit vaikuttavat matematiikkataitoihin

Lukumääristä kiinnostuneet lapset sisäistävät vanhempina myös matematiikan lainmukaisuudet todennäköisemmin kuin numeroista piittaamattomat. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan lapsen numeroinnostukseen vaikuttavat erityisesti kotien käytännöt.

Onni kääntyy nimeä vaihtamalla?

Siinä missä astrologia tarjoaa asioiden tilalle vain selityksen, antaa numerologia mahdollisuuden muutokseen. Numerologin mukaan elämän suunta voi muuttua parempaan vaikka nimeä vaihtamalla.

Koulun uusiksi taideaineiksi on tunkua – puuttuu enää rahaa

Hallitus haluaa lisätä taide- ja taitoaineita peruskouluissa, vaikka koulujen rahkeet eivät nykyisiinkään tahdo riittää tasokkaaseen taideopetukseen. Perusopetuksen tavoitteita ja uutta tuntijakoa pohtinut työryhmä jättää esityksensä tiistaina opetusministeri Henna Virkkuselle.

Matematiikka voi olla hauskaa!

Muutama vuosi sitten havahduttiin siihen, että oppilaiden laskutaidot ovat rapistumassa. Tampere perusti Kissanmaan kouluun Matikkamanseksi nimetyn keskuksen, josta opettajat voivat lainata pelejä sekä muita oppimista helpottavia välineitä.

Ladyt laskettelukoulun lumoissa

Hirvensalon hiihtokeskuksessa nähdään keskiviikkoiltaisin tavallista enemmän naislaskijoita. Kolmatta talvea järjestettävä aikuisten naisten laskettelukoulu on saanut nimekseen Ladyt rinteessä.

Perälälle katkera karsiutuminen

Kirsi Perälällä oli varsin epämieluisa tehtävä odottaa neljän erän verran sprinttikisan puolivälierissä jatkoonpääsyään. Kun kaikki erät oli hiihdetty, oli Perälä ensimmäinen, joka karsiutui.

Koululaiset eivät olekaan entistä parempia matematiikassa

Koululaiset eivät näytä olevan juurikaan edellistä sukupolvea parempia matematiikassa, väittää tuore brittitutkimus. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Englannissa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että brittikoululaisten matemaattiset taidot ovat liki samanlaiset kuin koululaisten 30 vuotta sitten.

Perunaa, virrenveisuuta ja vahva identiteetti

Lemin pitäjänhistoria valmistuu kuuden vuoden uurastuksen jälkeen. Itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta julkaistava teos kattaa kunnan historian arkeologiasta tähän päivään. Kirkon vaikutus kunnan nykyiseenkin elämään on ollut suuri.

Tyttöjä lellitään matematiikassa, poikia äidinkielessä

Peruskoulun päättötodistuksen arvosanat eivät aina heijasta oppilaan todellista osaamisen tasoa. Matematiikassa pojilta saatetaan vaatia saman arvosanan saamiseksi parempia taitoja kuin tytöiltä. Äidinkielessä heikkotaitoiset pojat puolestaan saavat liian hyviä numeroita.

Suomalainen koulutus nostaisi USA:n bruttokansantuotetta

Koulutuksen tehostaminen Suomen tai Etelä-Korean tasolle kasvattaisi Yhdysvaltain bruttokansantuotetta peräti 16 prosenttia, kertoo yhdysvaltalainen tutkimus. Konsulttiyhtiö McKinsey & Co:n tutkimuksen mukaan neljä prosenttia kasvua koituisi jo siitä, että Yhdysvalloissa kurottaisiin kiinni väestönosien koulutuserot.

Pääsykoerumba ajaa edelleen nuoria valmennuskursseille

Korkeakoulujen pääsykokeisiin valmentavien kurssien suosio kasvaa entisestään. Suosituimpia aloja ovat viime vuosien tapaan lääketiede, kauppatiede ja oikeustiede. Maksullisten kurssien rinnalle on ilmestynyt myös ilmaista preppausta.

Nuorten MM-hiihdot huipentuivat viesteihin

Nuorten MM-hiihdoissa Ranskan Praz de Lys Sommandissa saatiin ylivoimaiset voittajat niin naisten kuin miestenkin viestissä. Naisten kilpailun voitti Norjan joukkue. Miehissä voimaansa näytti Venäjä. Suomen naiset olivat sijalla viisi, miesten sijoitus oli seitsemäs.

Vasemmistoliitto elvyttäisi kahdella miljardilla

Vasemmistoliitto vaatii hallitukselta kahden miljardin euron lisäelvytystä. Vasemmistoliiton puoluehallituksen mukaan vahva elvytys on ainoa keino välttää uhkaava joukkotyöttömyys.

Sisäinen "numerotietoisuus" on yhteydessä matematiikan taitohin

Ihmisten sisäinen kyky arvioida lukumääriä on vahvasti yhteydessä matemaattisiin taitoihin. Sunnuntaina julkaistun amerikkalaistutkimuksen mukaan ihmisillä on synnynnäinen kyky käsittää numeroita ja tuo kyky vaihtelee voimakkaasti yksilöiden välillä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle