Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tee itse linnunruokaa – mukava lahja viemisiksi kaiken ikäisille sukulaisille tai ystäville

Herkullinen ja helppo tarjoilu kookosrasvasta ja siemenistä.

Vinkkejä tyhjistä vessapaperirullista – kaikkea askartelusta viljelyyn

Hauskaa paperirullien kierrätystä isoille ja pienille.

Lintujen talviruokinta – milloin on oikea aika aloittaa?

Tässä tuttujen lintuharrastajien parhaat ruokintavinkit.

Linnut taistelemassa auringonkukansiemenistä Etelä-Koreassa, miehiä rakennustelineillä Punaisella torilla ja viikon muita uutiskuvia

Viime viikolla eri maista tulevat kotkanmetsästysjoukkueet kilpailivat keskenään Kirgisiassa, linnut taistelivat auringonkukansiemenistä Etelä-Koreassa ja Vigon kaupungin yllä raivosi ukkosmyrsky. Yle kokosi viikon mielenkiintoisimmat uutiskuvat yhteen.

Varaslähtö Pihabongaukseen: Katso suora lähetys lintulaudalta

BirdLife Suomi järjestää viikonloppuna perinteisen Pihabongaus-tapahtuman. Me otimme varaslähdön jo perjantaiaamuna ja tarjosimme tilaisuuden seurata suorana lintujen talviruokintaa Janakkalassa. Tunnin aikana ruokinnalla vieraili useitakin eri lintulajeja, kuten tiaisia, sinisorsia, naakkoja, käpytikka – ja vierailipa lintulaudalla myös orava.

Iltapäiväkerho ilman kattoa – luontokoulu kokeili, miten ip-toiminta sujuu taivasalla

Kokkolassa on kokeiltu luontokouluille harvinaista iltapäiväkerhotoimintaa. Uudessa, ulkona pyörivässä kerhossa halutaan herätellä lasten kiinnostusta luontoon sekä tarjota luontoelämyksiä koulupäivän jälkeen.

Lintujen outo vuosi päättyi joukkokuolemaan – "Lohduton näky"

Luontoasiantuntija Urpo Koposen mukaan normaalina vuonna lähes kaikki pikkulintujen pesinnät onnistuvat. Tänä vuonna pöntöistä on löytynyt valtavasti raatoja.

Lintujen talviruokinnan voi jo aloittaa – ihan mitä tahansa siivekkäille ei kuitenkaan saa tarjota

Suomalaiset ovat innokkaita lintujen ruokkijoita. Ruokintaa aloitettaessa pitää kuitenkin kiinnittää huomiota oikeanlaiseen ruokintapönttöön ja sen sijoituspaikkaan. Tarjolle pantavia ostettaessa kannattaa muistaa, että linnut ovat erikoistuneet osin erilaiseen ruokavalioon.

Muista pitää myös lintulauta puhtaana talviruokinnassa

Lintujen talviruokinnassa on tärkeintä syöttää linnuille puhdasta ravintoa. Linnut saavat luonnosta riittävästi ruokaa niin kauan kuin maa ei ole jäässä.

Kova fasaanikolmikko: Napoleon, Sebastian ja Orpo kulkuri

Rumaääninen mutta värikkyydessään kaunis kanalintu fasaani on jo vakituinen asukki Lapissakin. Rovaniemen Pöykkölässä eräällä pihalla fasaaneja on ruokittu jo niin pitkään, että vakiovieraille on annettu lempinimet.

Somepäivitys paljasti vuosia sitten huutokaupatun sukukalleuden – Myytiin omistajan tietämättä

Heikki Sirviö ei ollut uskoa korviaan, kun kuuli ensimmäisen pesäpalloräpylänsä komeilevan tuntemattoman ihmisen Facebook-päivitysketjussa.

Lintulajit testaavat muskeleitaan lintulaudalla

Varikset, harakat ja oravat häiriköivät lintulaudalla ja syövät eväät niiltä, joille ne on tarkoitettu. Joskus talitiainen tai punatulkku saattaa leikkiä lintulaudan kunkkua ja häärää ahkerasti muita lintuja pois ruoka-apajilta.

Seurankipeä citymetso pakkautuu jo seuraksi lumitöihin

Lokakuussa suomussalmelaisella huoltoasemalla päivät pitkät vetelehtivä metso kärkkyi terassiaidalla istuen munkkikahveja. Nyt metso on osallistunut jo lumitöihinkin.

Näitkö lintulaudallasi pähkinänakkelin? Siihen on tänä talvena hyvät mahdollisuudet

Pähkinänakkeli saattaa olla monelle lintujen ruokintapaikkoja tarkkaileville vielä outo näky, mutta tänä syksynä ja talvena laji todennäköisesti vierailee usealla kotipihalla. Muutaman vuoden välein nakkelit vaeltavat sankoin joukoin pohjolan ruokintapaikoille ja havaintojen mukaan nyt on sellainen vuosi.

Pikkulinnuille terveellistä talviruokaa ja siisti ruokapöytä

Luonnossa pikkulintujen ravinto alkaa käydä vähiin. Viimeistään pakkanen ja lumi vaikeuttavat ruuan löytymistä. Moni onkin perustanut lintujen ruokintapaikan jo hyvissä ajoin

Nakkele pähkinöitä laudalle – pähkinänakkeleita liikkeellä

Idästä on Suomeen talveksi vaeltanut runsain määrin pähkinänakkeleita. Maapähkinätarjoilulla linnusta voi saada pihapiiriin vakiovieraan.

Syyshavinat keltaisessa kukkaloistossa

Yhdeksättä kertaa järjestettävät Syyshavinat ovat saaneet uusia muotoja Joensuun Reijolassa, sillä tänä vuonna Reijola-viikko ja Pyhäselän 4H-yhdistyksen perinteinen tapahtuma yhdistyivät saman nimen alle. Alueen asukkaita on ilahdutettu auringonkukkapellolla, josta kuka tahansa voi käydä poimimassa kukkia.

Venäjä kielsi ukrainalaisen soijan ja auringonkukansiementen tuonnin

Myös EU-maista peräisin olevan naudanlihan, kreikkalaisten hedelmien ja yhdysvaltalaisen siipikarjanlihan tuontikieltoa harkitaan. Ukrainalaisen mehun ja puolalaisten kasvisten tuonti kiellettiin jo. EU ja Yhdysvallat ovat tällä viikolla asettaneet uusia Venäjän-vastaisia pakotteita Ukrainan kriisin takia. Vasta

Kesäruokinta voi olla huono palvelus linnuille

Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys suosittaa lopettamaan ruokinnan kevään tuloon. Tali, siemenet ja pulla ovat helppoa ravintoa linnuille kesälläkin, mutta ne eivät sovi kasvavien poikasten syötäväksi. Yksipuolinen ruoka voi pahimmillaan johtaa koko poikueen kuolemaan.

Markettien laarit pullistelevat linnunruokaa – kotiin kannetaan miljoonia kiloja evästä

Pihalintujen ruuasta on tullut monelle kaupalle jo iso bisnes. Vaikka vähälumisuus on tänä vuonna lyhentänyt siemenien ja talipallojen tarvetta, myynti on jatkunut osassa kaupoista pitkälle kevääseen. Yksi market saattaa myydä vuodessa linnunruokaa jopa kymmeniä tuhansia kiloja.

Lintujen ystävä pitää kaverit kylläisinä kesälläkin

Siemeniä notkuvat lintulaudat on totuttu yhdistämään pakkaseen ja talveen. Harras lintujen ystävä jatkaa muonittamista kesälläkin. Pietarsaarelainen Kari Koskela tunnustaa, ettei malta luopua lintubaarien täyttämisestä edes ilmojen lämmettyä. Asiantuntijan mukaan kesäruokinta lisääntyy koko ajan. Se vaatii kuitenkin huolellisuuutta hygieniassa.

Lintujen talviruokinnassa kolme pientä automaattia toimii paremmin kuin yksi iso

Yhden ison lintulaudan sijaan kannattaisi ulos laittaa useampi pieni. Erilaisella ruualla voi houkutella eri lintulajeja ja samalla rauhoittuu lintujen keskinäinen nahistelu, jossa usein suurin ja röyhkein voittaa.

Lintulaudoilla on opittu nirsoiksi

Perinteinen kauralyhde ei välttämättä enää kelpaa pikkulinnuille ruuanjatkeeksi. Kilpavarustelu lintujen ruokinnassa on johtanut siihen, että siivekkäät hakeutuvat paikoille, joissa on tarjolla gourmet-ruokaa.

Lintujen talviruokintaan kaivataan maalaisjärkeä

Ruokkimalla lintuja voi auttaa niitä selviytymään kylmän talven yli. Ihmisten on kuitenkin syytä miettiä, mitkä paikat sopivat siipiveikkojen ruokintaan ja mitkä eivät. Kaupunkien keskustaan tai taloyhtiöiden pihoille lintulaudat eivät kuulu, nettikeskustelijat jyrähtävät.

Lintulaudan antimet helpottavat sinnitteleviä siivekkäitä

Jos haluaa aloittaa lintujen talviruokinnan, kannattaa se tehdä viimeistään nyt pakkasten tultua. Pihalle laitettu lintulauta on myös hyvä tapa tutustua pihapiirin lintulajeihin. Paikalle saattaa eksyä myös muita luonnon eläimiä.

Tarjoile talipallot viimeistään nyt – pikkulinnut kaipaavat ruoka-apua kevääseen asti

Perinteisten auringonkukan siementen, kauran ja talipallojen lisäksi linnut popsivat mielellään esimerkiksi rasvaista mantelia. Lintujen talviruokinta kirvoittaa myös soraääniä, sillä lintujen kanssa samalle aterialle saattavat hakeutua haittaeläimet kuten rotat.

Auringonkukat puhkesivat uhmaamaan talvea

Kaksi komeaa auringonkukkaa on noussut juhlistamaan vuodenajan vaihtumista Rovaniemen Muurolassa. Ensimmäinen avasi terälehtensä viime viikolla, toinen tämän viikon alussa. Erikoista ajankohdan lisäksi on, että kukat pullahtivat keltaiseen loistoonsa paikassa, johon auringonkukan siemeniä ei ollut kylvetty.

Valio recalls salad mix over datura fears

A second food product has been withdrawn in Finland because of a risk that it could contain poisonous seeds.

Linnun talvipäivä kuluu syöpötellessä

Aikaisin alkanut kylmä talvi ajaa linnut käyttämään ahkerasti piharuokintaa. BirdLife Suomen mukaan uusmaalaisilla pihoilla vierailee tyypillisesti 10-20 lintulajia, jos ruokatarjonta on monipuolista.

Nyt on aika aloittaa lintujen talviruokinta

Talvi on lähestymässä. Lintulaudoille voi jo ripotella siemeniä, viljaa ja murskattuja pähkinöitä. Linnut kiittävät vierailemalla paikalla vuosi toisensa jälkeen.

Omatekoinen linnunruoka syntyy mehumaijalla

Mikkelin hienoimman kuusiaidan ympäröimänä sijaitsee Taisto Tepposen talo. Talon pihassa on toistakymmentä linnunpönttöä ja useita lintulautoja. Tepposen lintuharrastus ei tarkoita pelkästään linnunpönttöjen täyttämää pihaa vaan hän myös ruokkii lintuja omatekoisella ihraseoksella.

Lintulauta on lastattu madoilla, pähkinöillä ja hiekalla

Maan ollessa vielä sula ja lämpötilan pysytellessä plussan puolella, ei pikkulintujen talviruokkimiselle ole tarvetta. Mutta kun talvi todella tulee, tarvitsevat sirkuttajat ihmisten apua. Esimerkiksi sinitiainen tarvitsee joka päivä yli oman painonsa verran ruokaa selvitäkseen hengissä. Siementen lisäksi tarjolle tulisi laittaa myös hiekkaa.

Hiirikin himoitsee suklaata

Ammattilainen ei laita hiirenloukkuun juustoa. Sitä paremmin hiiriä houkuttelee suklaa.

Talviruokinta kasvattanut lintukantoja

Lintulaudan antimilla voi houkutella harvinaisia lintulajeja omaan pihapiiriin. Monipuolinen ruokatarjonta voi houkutella paikalle useita erilaisia lajeja.

Kilpavarustelu kiihtyy lintulaudoilla

Pihavalojen kilpavarustelu on saanut rinnalleen kilpailun pikkulintujen suosiosta. Linnut haistavat ja muistavat parhaat gourmet-herkkupaikat.

Monenlaisia tervetulotoivotuksia

Kunnat ja kaupungit toivottavat uudet asukkaansa tervetulleiksi hyvin erilaisin tavoin. Jossakin saa ilmais- tai tarjouskuponkeja kaupungin liikkeisiin, toisaalla pussillisen perunoita. Useimmat jakavat myös paksun paketin tanakkaa infoa kaupungin palveluista.

Riihimäki ottamassa auringonkukat tunnuskukakseen

Riihimäellä jaetaan auringonkukansiemeniä uusille asukkaille. Kaupungin auringonkukkapellot ovat kaikkien ohikulkijoiden hyödynnettävissä.

Kirvan kakka on oravan herkku

Omenapuissa viihtyvillä oravilla eivät suinkaan ole tihutyöt mielessä. Omenanraakileet eivät yleensä oravia kiinnosta vaan niiden suurin herkku löytyy lehtien pinnoilla olevasta kirvojen ulosteesta.

Taivalkosken Metsäkylällä on nyt vain yksi puheenaihe - pakkanen

Sulo Kaijalan kaupalla Taivalkosken Metsäkylällä pakkanen vaikuttaa asiakasmäärään. Kävijöitä on vähemmän ja kotiinvientitilauksia enemmän. Pakkasista kuitenkin riittää puhumista pienemmälläkin porukalla.

Lintuharrastaja ei lämpene ympärivuotiselle ruokinnalle

Maa ei ole Kymenlaaksossa vielä valkoisena, vaikka joulukuu on jo ovella. Yleensä tässä vaiheessa on täydessä käynnissä myös lintujen talviruokinta, mutta leudot säät ovat saaneet ruokkijat epävarmoiksi. Voiko ruokinnan jo aloittaa, vaikka linnuille olisi vielä muutakin ravintoa?

Lintujen talviruokinnassa suositaan rasvaa - suolaakaan ei tarvitse pelätä

Lintujen talviruokintakausi on suurimmassa osassa maata alkanut. Linnuille kannattaa tarjota runsaasti rasvapitoista ruokaa, sillä niiden ravinnontarve on valtava. Esimerkiksi talitiainen voi syödä päivässä jopa määrän, joka vastaa neljännestä sen ruumiinpainosta.

Art Review: Ai Weiwei on taidemaailman vaikutusvaltaisin

Brittiläinen taidelehti Art Review on valinnut kiinalaisen Ai Weiwein nykytaidemaailman vaikutusvaltaisimmaksi henkilöksi. Taiteilijana ja ihmisoikeusaktivistina tunnettu Ai nousi viime keväänä otsikoihin, kun kiinalaisviranomaiset pidättivät hänet Pekingin lentokentällä. Ai on arvostellut voimakkaasti Kiinan johtoa.

Auringonkukka riehaantui kasvamaan ja kukkimaan Asikkalassa

Asikkalan Vesivehmaalla on jännitetty, kuinka korkeaksi auringonkukka oikein voi kasvaa. Juhani ja Anita Pajun kasvimaalla kohoava auringonkukka äityi kasvattamaan paitsi vartta, myös ennätyksellisiä kukintoja.

Hanki suojaa pikkulintuja pakkaselta

Tämän talvinen paksu ja pehmeä hanki auttaa lintuja selviämään kovista pakkasista. Metsäkanalintujen lisäksi myös monet pienemmät linnut yöpyvät kiepissä. Sirkuttajia on Etelä-Savossa nyt kuitenkin tavallista vähemmän.

Auringonkukansiementen seassa yllätys - myrkyllinen okahulluruoho

Forssalaisen naisen lintujenruokintapaikalle kasvoi auringonkukkien sekaan oudon näköisiä kukkia. Tutkimus paljasti kasvin erittäin myrkylliseksi okahulluruohoksi.

Pikkulinnut nyt pakkasen ja ihmisen armoilla

Pitkä pakkaskausi saa pikkulinnut yhä riippuvaisemmiksi talviruokinnasta. Lapin lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Pirkka Aalto toteaa, että pikkulintujen ruokintaa ei muutoinkaan saisi lopettaa kesken talven, vaikka säät lauhtuisivatkin.

Auringonkukansiemenet valtasivat Tate Modernin näyttelyhallin

Yli sata miljoonaa posliinista auringonkukansiementä on vallannut Lontoon Tate Modern -gallerian turbiinihallin. Kyseessä on kiinalaistaiteilija Ai Weiwein installaatio, jonka tekemiseen on osallistunut 1 600 käsityöläistä. Yleisöä kehotetaan kävelemään taideteoksen päällä.

Tasaista, mutta kovin hidasta kasvua

Ylen aikaisen herneenversot selvisivät pääsiäisestä Radio Suomen kanavatoimituksen avustuksella. Kasvu on tyrehtynyt hitaanlaiseksi.

Tästä se lähtee!

Ylen aikaisen päiväjuontajilla on edessään haasteellinen kevät. Toimitus aikoo kasvattaa ja pitää hengissä lautasellisen herneenversoja studion karuissa olosuhteissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle