Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lasten leluja, mopoja ja pelejä SPR.n vastaanottokeskuksen lattialla.

Ensimmäiset asukkaat saapuvat tänään Imatran vastaanottokeskuksen asuntoihin – muutto viivästyi tietoteknisten ongelmien takia

Imatran vastaanottokeskus avautuu tänään keskiviikkona, kun kesäkuulta asti odotettua avaamista viivästyttäneet tietotekniset ongelmat on saatu selätettyä.

Tiilirakennus, puita pihassa.

Kouvolan vastaanottokeskus on täynnä – lisäpaikkoja suunnitellaan

Vastaanottokeskuksessa Kouvolan Tornionmäessä majoittuu 130 henkilöä.

Lasten leikkihuone ja leluja

Imatran vastaanottokeskuksen avaaminen viivästyi: syynä ict-alan lakko

Imatralle voidaan majoittaa alkuvaiheessa noin 250 ukrainalaista. Keskuksella on kova paine saada lisättyä asiakaspaikkojen määrää 150 hengellä.

Liten pojke och några vuxna ute på en parkeringsplats vid Ukrainska gränsen i Polen. En låda med leksaker i förgrunden och en buss i bakgrunden.

Ukrainasta saapuvien määrä on vähentynyt Pohjanmaan poliisin alueella

Vielä huhtikuussa Ukrainasta saattoi saapua kerralla bussilasteittain ihmisiä, nyt pääasiassa henkilöautollisen verran.

Huoneen lattialla juuri saapuneiden pakolaisten kasseja Salmirannan vastaanottokeskuksen asuinhuoneessa. Lattialla on kaksi mattoa ja muutamat patjat nojaavat seinään.

Kokkolan vastaanottokeskus on majoittanut yli 200 Ukrainasta paennutta – petipaikkoja löytyy lisää tarvittaessa

Kokkolan vastaanottokeskus tarjoaa vastaanottopalveluita usean keski- ja pohjoispohjalaisen kunnan alueella asuville Ukrainan sotaa paenneille ihmisille.

Kansanedustaja Riikka Purra ja sisäministeri Krista Mikkonen kuvakombo

Millaisen uhan edessä Suomi todella sulkisi itärajan? Näin vastaavat perussuomalaisten Purra ja sisäministeri Mikkonen

Sisäministeri Krista Mikkonen sanoo Ylelle, että hän olisi halunnut käyttää rajavartiolain vielä uudelleen perustuslakivaliokunnassa.

Sotilas seisoo rajapuomin edessä.

Asiantuntijoilta tyrmäys rajalaista: "En näe, miten tällaista lainsäädäntöä voisi rikkomatta kansainvälistä oikeutta alkaa soveltamaan"

Asiantuntijat ovat huolissaan siitä, toteutuisiko mahdollisuus hakea kansainvälistä suojelua kaikissa tilanteissa. Toisaalta puolustetaan myös Suomen oikeutta puolustautua hybridioperaatioilta.

Ouluun vuonna 2015 saapunut turvapaikanhakija Jaafar.

Turvapaikanhakijan odotetaan olevan kärsivällinen ja kiitollinen, kun hän odottaa turvapaikkapäätöstä – Jaafar on odottanut sitä jo vuosia

Turvapaikanhakijoihin kohdistuu odotuksia, jotka ovat sekä THL:n että väitöstutkijan mukaan ristiriitaisia. Samalla unohtuu syy turvapaikanhakijan statukseen eli tarve saada turvaa.

Senioriopettaja Eeva-Liisa Tähtinen opettaa Ukrainasta Kemiin tulleelle Julia Horbanille suomea. Mukana opetuksessa on myös suomea ja venäjää puhuva Elina Tereshchenko, joka on työkokeilussa monikulttuurikeskus Mikserissä.

Senioriopettajat opettavat vapaaehtoistyönä suomen kieltä ukrainalaispakolaisille Kemissä: Alkeet jo sujuvat, mutta "syö" on vaikea lausua

Tavoitteena on omaksua perustiedot suomen kielestä ja perussanasto, jotta arki sujuisi helpommin. Samalla ukrainalaiset saavat valmiuksia varsinaiseen kielen opiskeluun.

Maanjäristys Kuusamossa.

Kuusamoon perustetaan vastaanottokeskus elokuun alusta

Suomen Punaisen Ristin Oulun piirin ylläpitämään vastaanottokeskukseen tulee 150 paikkaa.

Keittiö, jossa kaappeja ja mikro.

Saarijärvelle avataan vastaanottokeskus heinäkuun aikana

Saarijärvelle tulevat majoittujat ovat vastaanottojärjestelmän asiakkaita eli turvapaikanhakijoita sekä tilapäistä suojelua hakevia tai saavia henkilöitä.

Yrjölän mansikkapellon poimijoita.

Ukrainalaispakolaisten syksyn majoituskuviot huolestuttavat Satakunnassa – kausitöiden loppuminen saattaa tuoda painetta vastaanottokeskukseen

Moni Ukrainasta Satakuntaan tullut turvapaikanhakija on saanut kesäksi sekä töitä että majoituksen maatiloilta. Töiden päättyessä syksyllä voi edessä olla myös uuden majapaikan metsästys.

Venäjän puolen rajamerkki Suomen ja Venäjän raja-aukolla.

Finland detains four suspected of unauthorised eastern border crossing

The Border Guard says the individuals have applied for asylum and confirm they are not Finnish or Russian nationals.

Venäjän puolen rajamerkki Suomen ja Venäjän raja-aukolla.

Rajavartiosto otti kiinni neljä henkilöä Suomussalmen Kuivajärveltä, porukkaa epäillään luvattomasta rajanylityksestä

Suomen puolelle tulleet henkilöt ovat esittäneet turvapaikka-anomuksen. Rajavartioston tietojen mukaan henkilöt eivät ole suomalaisia tai venäläisiä.

Kaksi huomioliiveihin pukeutunutta henkilöä kävelee lentokoneen edestä.

Britannia suunnittelee uudistavansa ihmisoikeuslakiaan – taustalla kiista Ruandaan lennätettävistä turvapaikanhakijoista

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin esti pakolaisten viemisen Ruandaan. Nyt tekeillä on lakiuudistus, jolla päätöksen voisi ohittaa. Konservatiivipuolueella on pitkään ollut tavoitteena saada vapaammat kädet maahanmuuttajien suhteen.

Pysäytysmerkki tyhjällä Niiralan rajanylityspaikalla.

Suomen varautumista koskevat lait pyritään saamaan voimaan kesän aikana – näin poliittisesti herkät lait rajan turvallisuudesta etenevät

Eduskunta venyttää kevään istuntokauttaan heinäkuulle, jotta hybridioperaatioihin varautumista koskevat lait saadaan mahdollisimman nopeasti voimaan.

Mielenosoittajat vaativat lennon peruuttamista maanantaina Lontoossa.

Turvapaikanhakijoiden lento Britanniasta Ruandaan peruttiin

Peruutuksen taustalla on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen puuttuminen asiaan.

Pyyhepaketti lattialla olevan pedatun patjan päällä. Taustalla lisää patjoja.

Pakolaisvirta Ukrainasta tasaantunut – Satakunnassa varaudutaan jo tulevaan uusilla majoitusjärjestelyillä

Turvapaikanhakijoita odotetaan saapuvan Ukrainasta lähikuukausina kasvavassa määrin. Uuden kuntamallin toivotaan tuovan helpotusta majoituspaineeseen. 

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Loviisaan uusi maahanmuuttokeskus Ukrainasta pakeneville

270-paikkainen keskus aloittaa heinäkuun puolivälissä.

Pohjois-Karjalan rajavartioston partio kulkee rajalinjaa pitkinaurinkoisena päivänä.

Hallitus esittää, että turvapaikanhaun voisi keskittää yhdelle rajanylityspaikalle, jos kyse on hybridioperaatiosta – muutos ei riitä perussuomalaisille

Perussuomalaiset haluaa lisätä lakiin eduskunnassa pykälän, joka mahdollistaa rajan sulkemisen kokonaan. Muuten puolue torppaa valmiuslain uudistuksen etenemisen.

Kansanedustaja Johannes Koskinen (sd:) A-studiossa.

SDP:n Johannes Koskisen mukaan valmiuslain umpisolmu avautuisi tiukentamalla rajavartiolakia

SDP:n Koskinen ehdottaa rajavartiolakiin mahdollisuutta rajan sulkemiseen asteittain. Ääritilanteessa turvapaikanhaku voisi tapahtua esimerkiksi vain lähetystön kautta.

Ambrosius Wollsten, Markus Himanen ja Sanna Valtonen luovuttavat kansalaisaloitteen eduskunnalle.

Eduskunta vastaanotti Lupa elää -kansalaisaloitteen – aloite antaisi oleskeluluvan pitkään Suomessa turvapaikkaa hakeneille

Kansalaisaloite ehdottaa nelivuotista oleskelulupaa ihmisille, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa ennen vuotta 2017. Aloitteen tekijöiden mukaan oleskelulupa vähentäisi hyväksikäyttötapauksia Suomessa.

I förgrunden blommor, i bakgrunden en cykel.

Kesäkuussa avattavan Imatran vastaanottokeskuksen paikkojen uskotaan täyttyvän nopeasti – asukkaat tarvitsevat esimerkiksi polkupyöriä

Pääosin Imatran Kaukopäässä ja Sienimäellä sijaitsevia asuntopohjaisen vastaanottokeskuksen asuntoja kalustetaan parhaillaan. Osa keskuksen työntekijöistä on jo aloittanut työnsä ja osa aloittaa kesäkuun aikana.

Huoneen ikkunalaudalla laturi, harja ja meikkejä, ikkunasta näkyy vastaanottokeskuksen sisäpiha.

Lappeenrannan Joutsenon vastaanottokeskukseen saapuu yhä ukrainalaisia tasaiseen tahtiin – viikossa saapuu korkeintaan 120 ihmistä

Lappeenrannan Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Antti Jäppinen kertoo, että keskuksella on valmius majoittaa nykyistä enemmänkin Ukrainasta sotaa paenneita ihmisiä.

Kuvassa miehiä istumassa laivan kannella pelastusliivit päällään.

Britannia pidättää Ruandaan lähetettävät turvapaikanhakijat – ensimmäinen joukko siirretään Afrikkaan lähiviikkoina

Britannia ja Ruanda sopivat viime kuussa, että Ruanda ottaa vastaan ja majoittaa Britanniasta turvapaikkaa hakeneita eri maiden kansalaisia. Ruandaan siirrettävät ovat Britanniassa pidätyskeskuksissa.

Kerrossänkyjä huoneessa, ikkunaa vasten pieni pöytä ja tuoli.

Kouvolan vastaanottokeskus avattiin maanantaina ja ensimmäiset asiakkaat muuttivat heti – johtaja arvioi, että 130 paikkaa täyttyy kahdessa viikossa

Maanantaina saapuneet asiakkaat olivat ukrainalaisia. Tiistaina muutti jo lisää väkeä Tornionmäessä sijaitsevaan vastaanottokeskukseen.

Ihmiset jonottavat pääsyä linaja-autoon.

Moni kotimajoittaja väsähti – ukrainalaisille etsitään nyt pysyvämpiä asumisjärjestelyjä Turussa ja Porissa

Kodin tilat ovat käyneet monelle ahtaaksi, kun niitä ovat asuttaneet oman perheen lisäksi sotaa paenneet ukrainalaiset. Nyt asumisjärjestelyjä on alettu miettiä uudelleen.

Kari Rautiainen ja Viljo Suoaro Siilinjärven reserviläisistä kalustamassa asuntoa ukrainalaisille pakolaisille Siilinjärvellä

Reserviläiset kalustavat Siilinjärvellä asuntoja Ukrainan pakolaisille – tulijoita odottaa ilmaisen asunnon lisäksi myös ruoka jääkaapissa

Reserviläisten tavoitteena on, että Siilinjärveltä löytyisi kuntaan tuleville ukrainalaisille pakolaisille aina vähintään pari kolme kalustettua asuntoa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

Perussuomalaisten Riikka Purra varoittaa "siirtolaisaseen" käytöstä Suomea vastaan

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puhui puolueneuvoston kokouksessa Hämeenlinnassa lauantaina. Purra pyrki luomaan uhkakuvaa Venäjältä tulevasta laajasta maahantulosta ja vaati uutta lainsäädäntöä asiaan.

Ihmiset hyvästelevät toisiaan junan ikkunan läpi.

Maahanmuuttovirasto perustaa uusia vastaanottokeskuksia Ukrainasta paenneille

Osa uusista vastaanottokeskuksista on jo toiminnassa olevien keskusten sivutoimipisteitä.

Juuri saapuneet pakolaiset kantavat kasseja huoneeseen Salmirannan vastaanottokeskuksessa Jyväskylässä.

Ruuhkautuneet vastaanottokeskukset vaikeuttavat ukrainalaispakolaisten elämää: vastaanottorahoja on korvattu ruokalahjakorteilla

Pakolaisten auttamisjärjestelmä taipuuu kankeasti uuteen tilanteeseen. 70 prosenttia vastaanottokeskusten asiakkaista on yksityismajoituksessa, mutta koteihinsa majoittavat saavat niukasti tukea.

Kuvassa siirtolaisia Britannian rajavaltioston kumiveneessä.

Britannia aikoo lennättää turvapaikanhakijoita Ruandaan – professori: Suunnitelma on laiton ja se voi kaatua omaan mahdottomuuteensa

Kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemi uskoo, että moni Ruandaan viety yrittää palata pian takaisin. Myös Tanska suunnittelee turvapaikanhakijoiden siirtämistä keskiafrikkalaiseen Ruandaan.

Huone vastaanottokeskuksessa.

Jyväskylän Salmirannan vastaanottokeskuksen olot kohentuneet – vastaanottopalveluja ulotetaan lähikuntiin

Patjoista voidaan luopua, koska sängyt on saatu kasattua, SPR:ltä kerrotaan.

Fabrice Leggeri.

Mediatiedot: EU-rajavirasto Frontexin johtaja irtisanoutuu – syytökset siirtolaisten lainvastaisesta kohtelusta käynnistivät tutkinnan

Avustusjärjestöt ovat syyttäneet toistuvasti Frontexia silmien sulkemisesta ja jopa osallistumisesta siirtolaisveneiden käännyttämiseen merellä.

Huone vastaanottokeskuksessa.

Jämsän vastaanottokeskus on tällä hetkellä puolillaan – eniten ihmisiä on tullut Ukrainasta

Suurin osa Jämsään tulleista ihmisistä on tilapäistä suojelua tarvitsevia, mutta joukossa on myös turvapaikanhakijoita.

Helsingin Rautaientorilla irakilaisten ja Afganilaisten turvapaikanhakijoiden telttakylä maaliskuu 2017

Kansalaisaloite pitkään Suomessa asuneiden turvapaikanhakijoiden oleskeluluvista etenee eduskuntaan

Aloite ehdottaa lakia, jolla valtio voisi myöntää jatkuvan nelivuotisen oleskeluluvan henkilöille, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa ennen vuotta 2017 tuloksetta.

Nainen pitää lasta sylissään juna-asemalla Lvivissä.

Yli 19 000 ukrainalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomesta

Tilapäisen suojelun status nopeuttaa ukrainalaispakolaisten pääsyä työelämään, mutta rajaa heidät ulos Suomen sosiaaliturvasta ja palveluista.

Huoneen lattialla juuri saapuneiden pakolaisten kasseja Salmirannan vastaanottokeskuksen asuinhuoneessa. Lattialla on kaksi mattoa ja muutamat patjat nojaavat seinään.

Maahanmuuttovirasto tarkasti SPR:n vastaanottokeskuksen Jyväskylässä – "Pientä säätämistä on ollut", myöntää vastaanottotoiminnan johtaja

Maahanmuuttovirasto totesi Salmirannan vastaanottokeskuksen soveltuvaksi majoitukseen. Puutteet vastaanottokeskuksissa johtuvat Migrin mukaan pääosin erittäin nopeasta paikkojen lisäämisestä Ukrainan sodan syttymisen jälkeen.

Maksyn Shepitko

Mariupolin kauheuksia paennut Maksym Shepitko: "Kotona oli pashoja ja kauniita munia" – Suomeen on saapunut lisää pakolaisia pääsiäisenä

Suomessa asuvat ukrainalaiset ovat kutsuneet pakolaisia pääsiäisaterialle. Monille ukrainalaisille pääsiäinen on jopa joulua tärkeämpi juhla.

Ukrainalaisia pakolaisia saapumassa saamaan ohjeita Kuopion vastaanottokeskukseen.

Joensuun vastaanottokeskuksen majoituskapasiteetti on jo täynnä – suunnitellut yli 200 uutta pakolaista ohjataankin muualle Suomeen

Joensuuhun on tähän mennessä saapunut hieman vajaa 200 ukrainalaista. Jo tulleille ukrainalaisille on löytynyt majoituspaikat, mutta nyt asunnoista on taas pulaa.

Ukrainalaisia pakolaisia saamassa ohjeita Kuopion vastaanottokeskuksessa huhtikuun alussa. Vasemmalla ylhäällä sairaanhoitaja Kirsi Soininen

Kuopion vastaanottokeskus etsii lisää asuntoja ukrainalaiselle

Puijolan vastaanottokeskukseen on tähän mennessä rekisteröity noin 450 sotaa paennutta ja turvaa hakevaa ukrainalaista. Turvaa hakeville suositellaan terveystarkastuksia.

Lasten leluja, mopoja ja pelejä SPR.n vastaanottokeskuksen lattialla.

Vaasan vastaanottokeskuksen paikkamäärä kasvaa viiteensataan

Uusi kokonaispaikkamäärä on 500. Asiakkaat asuvat hajasijoitettuina eri puolilla Vaasaa tavallisissa vuokra-asunnoissa.

SPR:n Turun vastaanottokeskus.

Varsinais-Suomen vastaanottokeskukset Pansiossa ja Halikossa ovat täynnä – ukrainalaisten tulijoiden määrä on tasaantunut

Perjantaina voimaan tulleen uuden linjauksen mukaan henkilö voi hakea töitä heti, kun on hakenut maasta tilapäistä suojelua. Ukrainalaisista työntekijöistä ollaan kiinnostuneita esimerkiksi puutarha-alan yrityksissä.

Kaksi naista, Tarja Kaskama ja Maria Pietikäinen, seisovat huoneessa, jossa on paljon kauppakasseja lattialla. Naisilla on SPR:n punaiset liivit yllään.

Ensimmäiset ukrainalaiset pakolaiset saapuivat Kemiin – nyt tarvitaan lamppuja, leluja ja pyöriä

Kemiin on saapunut noin 50 pakolaista Ukrainasta. Vastaanottokeskuksen tarpeisiin on löytynyt hyvin asuntoja, mutta lisää tarvitaan vielä.

Vörå migrationscenter.

Vöyrin maahanmuuttokeskus on täynnä – tilanne silti parempi kuin 2015: "Ensimmäisestä päivästä lähtien voi alkaa ajatella tulevaisuutta eri tavalla"

Maahanmuuttokeskus Vöyrillä on ollut täyttä jo muutaman viikon ajan. Maahanmuuton apulaisjohtaja toivoo, että asukaskapasiteettia ei nosteta vähään aikaan.

Vanha punatiilinen ja kolmikerroksinen asuntolarakennus ulkoa kuvattuna.

Kouvolaan suunnitellaan uutta vastaanottokeskusta Ukrainasta paenneille – entisen oppilasasuntolan tiloihin voidaan majoittaa sata ihmistä

Uuden vastaanottokeskuksen toiminnan on tarkoitus alkaa huhti-toukokuun aikana. Vastaanottokeskukseen palkataan noin kymmenen työntekijää.

Ystävätoiminnasta Hilkka Lehtinen ja Vastaanottokeskuksen uusi johtaja Emma Selenius Kokkolan SPR tiloissa.

Kokkolaan perustetaan ukrainalaisille hajasijoitusmallinen vastaanottokeskus – Selenius: "Työntekijöiksi haluavia on valtavia määriä"

Yhteensä 200 ukrainalaiselle on katsottu asuntoja ympäri Kokkolaa. Keskustasta on myös haussa toimistolle tilat. Kokkolalaisten auttamishalu on ollut suurta.

anonyymit oppilaat tekevät koulutehtäviä

Ukrainalaislapset pääsevät valmistavaan opetukseen Kokkolassa – paikkoja on tällä hetkellä vain muutamille oppilaille

Kokkolaan saapuvat ukrainalaislapset saavat aluksi valmistavaa opetusta koulussa. Kukaan ei osaa sanoa, millainen joukko opetusta jatkossa tarvitsee.

Ukrainalaisia pakolaisia saapumassa saamaan ohjeita Kuopion vastaanottokeskukseen.

Kuopion ja Joensuun vastaanottokeskuksiin pitkät jonot heti avajaispäivänä – ukrainalaisille tarjotaan avun lisäksi pannuja ja kattiloitakin

Ukrainan pakolaisille on avattu vastaanottokeskukset Kuopioon ja Joensuuhun. Maanantaina avattuihin keskuksiin oli maanantaiaamuna jonoa kummassakin kaupungissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle