Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvakokoelma. Vasemmalla kasvatustieteen tohtori Outi Laiti, keskellä saamelaisneuvoston puheenjohtaja Áslat Holmberg ja Uudessa-Seelannissa Wellingtonin Victorian yliopistossa digitaalista puku- ja vaatesuunnittelua opettava Heli Salomaa. Oikeassa reunassa Square Enix -peliyhtiön luoma vaatepaketti.

Suosikkipeli Final Fantasy XIV julkaisi saamenpukua kopioivan vaatepaketin – asiantuntijat kertovat, miten kulttuurista voi ammentaa kunnioittaen

Pelin pohjoisen kansan puvun suunnittelussa ei ole hyödynnetty alkuperäiskansojen tietoutta, eikä alkuperäiskansa hyödy kulttuuriperintönsä myymisestä. Se on ongelma, alan asiantuntijat toteavat.

Saamelaisia käsitöitä pöydällä.

Saamenkäsityön kuluttamisesta halutaan vastuullisempaa: tuotteet voisi jakaa identiteetin ja vapaan käytön mukaan, ehdottaa käsityöyhdistys

Keskustelu kulttuurisesta omimisesta on johtanut siihen, että ihmiset epäröivät ostaa saamenkäsityötä. Aiheeseen perehtyneessä hankkeessa pohdittiin ratkaisuja tilanteen selkiyttämiseksi.

Kirjoja Turun pääkirjaston varaushyllyssä noutoa odottamassa.

Omatoimikirjasto laajeni kaikkialle Lounais-Hämeeseen

Kirjastoihin pääsee asioimaan omatoimisesti joka päivä kello 7–21. Lainaamaan voi piipahtaa nyt myös viikonvaihteisin.

Lato-orkesteri keikalla.

Stereotyyppinen intiaanihahmo poistetaan Herra Heinämäen Lato-orkesterista

Lasten tv-ohjelman intiaaniksi puettu hahmo herätti viime keväänä runsaasti keskustelua kulttuurisen omimisen ongelmasta.

kaksi tyttöä intiaanipäähineissä

Sulkapäähineen käyttö on kuuma aihe myös maailmalla – suomalainen mohawk: "sitä ei ole koskaan tarkoitettu kenen tahansa puettavaksi"

Intiaanipäähineiden käyttö muun muassa bileasuna musiikkifestivaaleilla puhuttaa myös maailmalla. Oulussa asuva Mohawk-kansan edustaja kertoo, kuinka pyhien asioiden pyhyyden selittäminen ulkopuolisille on turhauttavaa.

Siv Jensen

Myös Norjassa keskustellaan kulttuurisesta omimisesta – Talousministeri pukeutui intiaanipukuun

Kulttuurinen omiminen on ollut esillä viime aikoina Suomessa, ja nyt myös Norjassa aihe on noussut esille talousministerin pukuvalinnan myötä.

Disney vetää naamiaisasun pois myynnistä – syytettiin kulttuurivarkaudesta ja rasismista

Vaiana-animaatio sijoittuu Polynesiaan. Naamiasiasu oli ikään kuin toinen iho, jonka voi pukea päälleen.