Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kiireettömään sairaalahoitoon pisimpään odottaneiden jono pitenee

Yli puoli vuotta sairaalahoitoa odottaneiden potilaiden määrä on hienoisessa kasvussa Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella. Elokuun lopussa näitä potilaita oli 167.

Kati Kinnunen makasi tuskissaan, kylmissään ja peloissaan lumihangessa puolitoista tuntia – nyt hän kutsuu pelastajiaan supersankareiksi

Kati Kinnusen lonkan tekonivel meni sijoiltaan mökin pihassa metsän keskellä viime viikon lauantaina.

Hoitojonot venähtivät rajusti Länsi-Pohjassa koronan takia, Lapin keskussairaalassa päästy vähemmällä

Keväällä leikkaustoimintaa ajettiin alas koronan vastaista taistelua varten.

Kainuun soten yhtymävaltuusto hyväksyi suunnitelmat leikkauksista ja osuuskunnasta

Rintasyöpäleikkauksia voidaan jatkaa, jos vaatimus leikkausten lukumäärästä täyttyy.

"Ettei kaadu niin kuin puu pystymetsästä" – oikea kaatuminen vaatii jopa tuhansia harjoituskertoja

Turvallisen tavan kaatua oppii vain harjoittelemalla. Tilanteen tullen ei ehdi miettiä asentojaan.

Ihon alla 2 - Potilaan pitkä piina: käsikirjoitus

Ihon alla 2:Potilaan pitkä piina -ohjelman käsikirjoitus

Polvi- ja lonkkaleikkauksiin pitkä jono L-PKS:ssa

Keskimäärin jono erikoissairaanhoitoon on hieman lyhentynyt, mutta polven ja lonkan tekonivelleikkauksiin joutuu silti jonottamaan Länsi-Pohjassa yli sata päivää.

Kokkolassa ei uskota leikkausten keskittämiseen: "Ei voi mennä läpi"

Ylen tietojen mukaan ministeriö aikoo keskittää leikkauksia laajan päivystyksen sairaaloihin ja se kirpaisisi toteutuessaan myös Keski-Pohjanmaata. Soiten toimitusjohtaja Ilkka Luoma ei usko suunnitelmien toteutuvan – ainakaan Kokkolassa.

Erikoissairaanhoidon jonot olivat pisimmät Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä, 51 päivää

Lapin keskussairaalassa erikoissairaanhoitoon jonotettiin viime vuonna keskimäärin 35 päivää.

Omalääkäri vastaa

Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa katsojakysymyksiin.

Omalääkäri vastaa

Omalääkäri Risto Laitila vastaa katsojakysymyksiin.

Tutkimus: Eniten sote-palveluja tarvitseva kymmenes käyttää valtaosan kustannuksista

Sitran mielestä sote-järjestelmän keskeisiä haasteita on, että kokonaisnäkemys asiakkaiden hoitoprosessista, palvelujen käytöstä ja kokonaiskustannuksista puuttuu.

Lonkka- ja kaihipotilaiden aika tuhrautuu odotteluun

Lonkka- ja kaihipotilaiden hoidossa on paljon tehostamisen varaa Keski-Suomessa. Sitran teettämä selvitys osoittaa, että potilaiden aikaa tuhrautuu jonottamiseen ja osin tarpeettomiin lääkärikäynteihin. Taustalla on muun muassa monikanavainen rahoitus.

Vältä rasitusvammat – näin pyöräilet oikein

Jalkojen oikea asento, satulan korkeus ja sopivan kokoinen pyörä ehkäisee rasitusvammat pyöräilyssä.

Iäkäs menehtyy leikkaukseen entistä harvemmin

Tutkijoiden mukaan vanhus voidaan leikata siinä missä nuorempikin, kunhan hiukan suurempi komplikaatio- ja kuolleisuusriski huomioidaan. Erityisesti muuten perusterveet vanhukset voivat hyötyä leikkauksesta merkittävästi, tutkijat summaavat.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja: Jatkossa harkitaan tarkemmin kenet leikataan

Polvi- ja olkapääleikkausten mahdollinen väheneminen voi lyhentää muita leikkausjonoja sekä vähentää tarvetta kouluttaa ortopedeja.

Espanjan kuningas kotiutui sairaalasta - uusi leikkaus odottaa loppuvuodesta

75-vuotias kuningas Juan Carlos on leikattu kolmen vuoden aikana kahdeksan kertaa.

Kuninkaan lonkkaleikkaus sai liikkeelle vallastaluopumishuhut

Espanjan hovin kiisti heti, että kuningas Juan Carlos luopuisi kruunusta prinssi Felipen hyväksi.

Ihmistä voi tehostaa uusilla aisteilla

Maailman ensimmäiseksi kyborgiksi itseään tituleeraava professori Kevin Warwick uskoo teknologian ja ihmisen liittoon.

Nyt mennään suoraan kotoa isoonkin leikkaukseen

Leikkaukseen kotoa -toiminta on kotiutumassa kovaa vauhtia suomalaisiin sairaaloihin. Pohjois-Karjalan keskussairaalassa avattiin huhtikuussa uusi LEIKO-yksikkö. Mallia haettiin muun muassa Mikkelistä. Lähiaikoina käytännössä kaikki erikoisalojen suunnitellut leikkaukset tehdään Joensuussa niin, että potilas ei käy ennen toimenpidettä lainkaan vuodesostolla.

Puolanka kyllästyi laskutuskikkailuun

Puolangan kunta on tehnyt Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymälle oikaisuvaatimuksen erikoissairaanhoidon hinnoittelusta. Oikaisuvaatimuksen mukaan kunta ei pyynnöistä huolimatta ole saanut maksuperustetietoja. Puolanka epäilee laskuja myös liian suuriksi.

Eksote kutsuu lonkkanivelpotilaat uudelleen tarkastukseen

Reilut sata lonkkaleikkauksen läpikäynyttä potilasta saavat kutsun ylimääräiseen tarkastukseen kevään aikana. Täysmetallisista proteeseista saattaa irrota raskasmetallia elimistöön. Valvira odottaa EU:n yhteistä kannanottoa, hyllytetäänkö metalliset proteesit kokonaan.

KYS kutsuu Kuopiossa 1400 lonkkaleikattua tarkastukseen

Kuopion yliopistollinen sairaala kutsuu kaikki sairaalassa leikatut metalli-metalli -lonkkaproteesipotilaat kontrollikäynnille. Tarkastus johtuu kudosvaurio-oireista.

Tutkimus: osteoporoosi selvitettävä ennen tekonivelleikkausta

Osteoporoosin eli luukadon mahdollisuus on selvitettävä ja hoidettava kuntoon ennen lonkan tekonivelleikkausta. Tätä mieltä on Turun yliopiston ortopedian ja traumatologian professori Hannu Aro, joka on tutkinut osteoporoosin vaikutuksia.

Aamulehti: Tekonivelien haittojen korvauksista kiistaa

Tekonivelten maahantuoja ei korvaa uusintaleikkauksen kustannuksia. Maksumiehiksi joutuvat kunnat eli veronmaksajat.

Täysmetalliset lonkkien tekonivelet pannaan

Hyllytettyjä täysmetallisia lonkkien tekoniveliä on asennettu erityisesti nuorehkoille potilaille. Niistä saattaa erittyä elimistöön vaarallisia määriä raskasmetalleja.

Tekolonkat entistä nopeammin

Lonkkien ja polvien tekonivelleikkausten uudesta hoitomallista on saatu hyviä kokemuksia Keski-Suomessa. Ammattilaisten ohjeilla potilas saa aloittaa kuntoutumisen jo heti leikkauksen jälkeen, mikä nopeuttaa toipumista.

Viallinen tekonivel aiheuttaa yhä lisäleikkauksia

Maailmanlaajuinen valmistusvika tietyntyyppisissä lonkan tekonivelissä aiheuttaa edelleen ihmisille ylimääräisiä leikkauksia. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan keskussairaalassa ehdittiin vajaassa kymmenessä vuodessa asentaa viallisia tekoniveliä yhteensä liki kolmisensataa.

Lihavuusleikkaus antoi uuden elämän

Sonkajärveläinen Ritva Leinonen heräsi eräänä yönä pelottavaan ajatukseen. Leinonen pohti, että jos hänelle tulee umpisuolentulehdus, hän kuolee. Kukaan ei voisi leikata häntä. Tästä havahduksesta alkoi joulukuussa 2007 yli 200 kiloa painaneen Ritva Leinosen elämäntapamuutos. Painoa on pudonnut reilusti yli sata kiloa.

Hämeenlinnan kirurgit palaavat Riihimäelle leikkaamaan

Riihimäen sairaalan leikkauskiistassa on päästy sopuun. Kanta-Hämeen keskussairaalan Riihimäen yksikössä hermostuttiin kesällä tehdyistä suunnitelmista keskittää vaativimmat leikkaukset Hämeenlinnaan.

KAKS:issa "vikanivelen" saaneilla ei syytä huoleen

Markkinoilta vanhentuvana poistuvaa lonkan tekoniveltä on käytetty myös Kainuun keskussairaalan lonkkaleikkauksissa. ASR-tekonivel on keskussairaalassa asennettu parille kolmelle potilaalle parin viime vuoden aikana.

Sairaalat ottavat yhteyttä ASR-lonkkanivelen saaneisiin

Ainakin kaksi ASR-pinnoitetekoniveliä asettanutta sairaala ilmoitti torstaina tiedotteella ottavansa yhteyttä potilaisiinsa mahdollisten lisätutkimusten tekemiseksi. Ylen A-studio kertoi keskiviikkoiltana, että DePuy Orthopaedics -yhtiön valmistamia lonkaniveliä saaneille on jouduttu tekemään tavanomaista enemmän uusintaleikkauksia. Myös ohjelmassa sairaaloiden kerrottiin ottavan yhteyttä kyseisen nivelen saaneisiin potilaisiin.

Keski-Suomessa kymmeniä riskiproteeseja

Yli 60 Keski-Suomen keskussairaalassa leikattua tekonivelpotilasta joutuu uusiin tutkimuksiin riskialttiin lonkan tekonivelen vuoksi. ASR-merkkiseen pinnoitetekoniveleen on todettu liittyvän tavallista korkeampi uusintaleikkauksen riski.

Työtaistelu rampauttaa sairaanhoitopiiriä

Tehyn työtaistelu peruuttaa kymmenien potilaiden leikkauksia Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiiri joutuu siirtämään muun muassa polvi- ja lonkkaproteesipotilaiden hoitoa ammattijärjestön ylityö- ja vuoronvaihtokiellon vuoksi.

Kuusamossa halutaan lisää vaihtoehtoja

Kuusamossa haluttaisiin laajentaan terveydenhuollon palvelusetelin käyttömahdollisuutta. Jos toiveet toteutuvat seteliä voisi käyttää muun muassa lonkkien tekonivelkirurgiassa, käsikirurgiassa sekä laihdutus- ja kaihileikkauksissa.

Korvattuja potilasvahinkoja edellisvuotta enemmän

Korvattujen potilasvahinkojen määrä on kasvanut edellisvuosista Keski-Pohjanmaalla. Sairaanhoitopiirin alueella korvauksiin päätyi viime vuonna 62 tapausta.

Malmi myy leikkauksia Vaasaan

Malmin terveydenhuoltoalue myy tekonivelleikkauksia Vaasan keskussairaalalle ensi vuonna.