Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Idässä kalaa, lännessä alkuhärkää – kivikauden pohjoiseurooppalaisilla oli omia paikallisia lempiruokia

Itämeren länsilaidan metsästäjä-keräilijät olivat jo ehkä ottaneet aterioihinsa vaikutteita viljelijäväestöltä, jota ei itäkantilla ollut vielä tuhanteen vuoteen.

Seikkailujen saari Uusi Guinea tarjoaa turistille tukalat paikat

Uuden Guinea monimuotoisuus on suojelemisen arvoinen.

Isotooppitutkimus raottaa rautakautisen kalmiston saloja: Kala oli Euran Luistarin perusruokaa, mutta keitä olivat hylkeensyöjät?

Uusia tutkimustuloksia Suomen rautakauden tunnetuimmasta kohteesta ja sen asukkaista.

Thursday's papers: Financing the welfare state, legal corruption and Stone Age farmers

Low employment levels threaten welfare services, a researcher challenges the integrity of Finland's legal system and Åland's Stone Age farmers.

Tutkimus: Esivanhempamme osasivat nimetä hajut yhtä tarkasti kuin värit

Ruokansa metsästävillä ja keräilevillä kansoilla taito on tänäkin päivänä tallella.

DNA-tutkimus: Kivikauden baltit saivat Lähi-idästä varhain viljelyoppia, eivät uusia geenejä

Eurooppa siirtyi maanviljelykseen muuttajaväestön myötä, mutta Baltiaan oppi näyttääkin tulleen ensin ja uusi väki vasta myöhemmin.

Tekniikka paljastaa muinaiset asumukset – "kaivauksia" voi tehdä nyt kotisohvalta

Vanhoja asuinpaikkoja voin nyt etsi Maanmittauslaitoksen kaikille avoimesta Lidar-aineistosta. Sen avulla on löydetty lukuisia vanhoja asumuksia.

Löytö Keniasta muuttaa väkivallan historian? – Ihmiset alkoivat ehkä sotia aiemmin kuin on uskottu

Tähän asti tutkijat ovat uskoneet, että ensimmäiset konfliktit ihmisyhteisöjen välillä käytiin noin 6 000 vuotta sitten, kun ihmiset olivat asettuneet asumaan tietyille seuduille vaeltamisen sijaan.

Tutkimus yllätti: Nykyaika ei olekaan lyhentänyt ihmisten unta

Ilman sähköisiä työ- tai viihdevälineitä ja jopa sähkövaloa elävät kansat nukkuvat jopa vähemmän kuin esimerkiksi suomalaiset, kertoo tuore tutkimus. Univaikeudet sen sijaan tuntuvat olevan meidän ongelmamme.

Suomalaistutkimus: Ihminen pärjäsi uskottua paremmin jääkauden Euroopassa

Metsästäjä-keräilijät pärjäsivät hyvin koko Alppien eteläpuolisessa Euroopassa, arvioidaan tutkimuksessa.

Tuore tutkimus tarkentaa tietoja euraasialaisten perimästä

Euroopassa ja Aasiassa asuvat kansat erkaantuivat toisistaan 36 200–45 000 vuotta sitten, torstaina julkaistu tutkimus kertoo. Arvio perustuu geneettisiin näytteisiin.

Ikivanha teinitytön luuranko valottaa ensimmäisten amerikkalaisten historiaa

Uusi tutkimus vahvistaa, että nykyiset Amerikan intiaanit periytyvät Siperiasta tulleista metsästäjä-keräilijöistä.

DNA-tutkimus mullistaa käsitystä Euroopan asuttamisesta

Nykyihmiset asuttivat Euroopan sopuisasti, kertoo tuore tutkimus. Ensimmäisessä muuttoaallossa tulleet nykyihmiset jatkoivat pitkään metsästystä ja keräilyä samalla, kun uudet tulokkaat raivasivat peltoja naapurikylään.

Massive Neolithic structure discovered on Pielinen island

A Neolithic stone complex has been found on an island of Lake Pielinen in Northern Karelia. Similar sites have previously only been found in Ostrobothnian coastal areas. This is the first of its kind in inland Finland.

Pieliseltä löydettiin jätinkirkko - yhteys hylkeisiin entistä varmempi

Sisä-Suomesta on löytynyt ensimmäistä kertaa jätinkirkko. Uusi löytö myös vahvistaa teoriaa, jonka mukaan astronomisesti suunnatuilla suurilla kivikehillä on ollut yhteys hylkeenpyyntiin.

Kivikauden Euroopassa kävivät siat kaupaksi

Luoteis-Euroopan metsästäjä-keräilijät eivät itse pitäneet karjaa, mutta samaan aikaan lähistöllä oli jo viljelmiä ja kotieläimiä. Uusi tutkimus osoittaa, että asukasryhmillä oli kauppayhteyksiä.

Suomalaistutkimus: Ihminen ei ehkä sittenkään luonnostaan sotaisa

Suomalaistutkijoiden mukaan vasta paikoilleen asettuneet kulttuurit alkoivat sotia. Arvostetussa Science-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan metsästäjä-keräilijät tappoivat lähinnä kostoksi tai naisen takia.

Arkeologit uskovat: Maailman vanhin kalenteri on skotlantilaisella pellolla

Muodostelmat kiinnittivät tutkijoiden huomion lentokoneesta. Asiantuntijoiden mukaan kalenteri on tuhansia vuosia vanhempi kuin Kaksoisvirranmaasta eli Mesopotamiasta tunnetut ajanlaskuvälineet.

Jaalassa viljeltiin tattaria tuhansia vuosia luultua aiemmin

Helsingin yliopiston tutkijoiden löydökset mullistavat käsitystä viljelyn aloittamisesta koko Suomessa. Mutta ketkä tattaria viljelivät ja mihin tarkoitukseen?

Tutkijat: Euroopassa ongittu jo jääkauden lopulla

Saksasta on löytynyt Euroopan tähän asti vanhin kokoelma ongenkoukkuja. Noin 12 300 vuotta vanha löydös viittaa siihen, että jääkauden ihmiset muuttivat pyyntitapojaan sopeutuakseen ilmaston lämpenemiseen.

Kivikauden arki oli väkivaltainen, myös naisilla

Kuoleman aiheuttaneet vammat olivat yhtä yleisiä miesten ja naisten pääkalloissa.

National campaign to attract Finnish berry pickers draws 3

Finns' enthusiasm for picking wild berries professionally has waned with the rising standard of living.

Britanniasta löytyi 11 000 vuotta vanhan asunnon jäänteet

Arkeologit ovat löytäneet Isosta-Britanniasta metsästäjä-keräilijöiden asumuksen jäänteet, joiden epäillään olevan jopa 11 000 vuotta vanhoja. Tutkijoiden mukaan löydöstä on huomattavasti apua hahmotettaessa entisajan ihmisten elämää.

Ompelulanka keksittiin jo luolassa

Georgiasta on löydetty maailman vanhimmat tunnetut ihmisten hyödyntämät tekstiilikuidut. Yli 34 000 vuoden takainen pellavalanka oli mullistava keksintö esivanhemmillemme, jotka olivat tuolloin juuri levittäytymässä Eurooppaan. Tätä ennen vanhimmat tunnetut merkit langan käytöstä olivat Tshekistä 28 000 vuoden takaa.

Botswanan busmanneille voitto maakiistassa

Botswanassa busmannit ovat voittaneet oikeusjutun, jossa he syyttivät hallitusta laittomasta karkottamisestaan ikiaikaisilta metsästysmailtaan.