Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yhdysvaltalainen MQ-9 drooni, miehittämätön lentokone.

Yhdysvallat julkaisi videon venäläishävittäjän ja yhdysvaltalaisdroonin kohtaamisesta

Yhdysvaltojen mukaan videolla näkyy, kuinka venäläinen Su-27 hävittäjäkone kastelee droonin polttoaineella ja osuu sen potkuriin.

MQ-9 Reaper lentää ilmassa.

Venäläishävittäjät tuhosivat amerikkalaisdroonin – Yhdysvallat ja Venäjä törmäyskurssilla Mustallamerellä

Yhdysvaltojen mukaan kaksi venäläishävittäjää laski polttoainetta droonin päälle Mustallamerellä. Sen jälkeen toinen koneista osui droonin potkuriin.

Drone ilmassa.

Oulussa lennätetään drooneja ”jäätävissä olosuhteissa” – drooneja testataan myös muun muassa metsätutkimuksessa

Suomeen on perustettu droonien testialueita, Oulussa niitä on kaksi. Testialueet tarjoavat alustan tulevaisuuden droonitekniikoiden kehittämiselle.

Drone ilmassa.

Pyhtään lentokentällä testataan pian drooneja

Suomeen on perustettu kuusi droonien testialuetta. Pyhtäällä keskitytään haja-asutusalueen droonilogistiikkaan.

Droonin lennätyskieltokyltti aidassa lentokentän edessä.

Dublinin lentokenttä suljettiin droonin vuoksi – jo kuudes kerta tänä vuonna

Irlannin hallitus on luvannut puuttua Dublinin lentokentän toimintaan. Kentällä ei toistaiseksi ole käytössä droonien vastaista teknologiaa.

Avy Aera 1.5 VTOL-drooni

Erityiset droonien käytävät ilmestyvät pian useampien kaupunkien ylle Suomessakin – liikennettä niillä aikoo ohjata Googlen sisaryhtiö

Droonien lentäminen muuttuu entistä valvotummaksi erityisesti kaupungeissa. Vapaata lentämistä voidaan rajoittaa perustamalla ilmatiloja, joissa lentäminen vaatii lupaa.

Norjan Kirkkoniemen satamaa huhtikuussa 2022.

Venäläisiä droonimiehiä vastaan nostetut syytteet ovat toistaiseksi kaatuneet Norjassa

Lopullinen linjaus piendroonien lennätykseen saadaan aikanaan Norjan korkeimmasta oikeudesta.

Helsingin pelastuslaitoksen drooni leijuu ilmassa. Sen päälle on kiinnitetty kaksi eteenpäin osoittavaa valoa.

Malmin rivitalon sammuttamisessa auttoi drooni: tässä syyt, miksi lennokki on niin suuri apu

Droonin lämpökamera on osoittautunut hyödyllisiksi apuvälineeksi tulipalojen sammuttamisessa. Sen avulla suunnitellaan sammutus.

Pienikokoinen Switchblade 300 drooni lentää.

Kranaatteja putoaa tyhjältä taivaalta juoksuhautaan – droonit mullistivat jo sodankäynnin, mutta pelottavammat seuraajat ovat jo tulossa

Ukrainan sodassa niskan päällä on se, joka pystyy tehokkaimmin hyödyntämään kauko-ohjattavia lennokkeja. Pian lennokit pystyvät sotimaan omin päin ilman ihmisen valvontaa.

Postinjako-drooni testauksessa.

Pirkanmaalla pudotetaan pian sanomalehtiä asiakkaiden pihoihin droonilla – suomalainen kokeilu on maailmalla ainutlaatuinen

Kokeilu tehdään keväällä Saarikylissä Pirkanmaalla. Jatkossa sanomalehti voidaan viedä vaikka saareen.

Vilpertti Tirronen pitelee kädessä dronea.

Vilpertti Tirronen hallitsee lennokit niin hyvin, että se kiinnostaa Puolustusvoimiakin – näin armeija hyödyntää reserviläisten erityistaitoja

Reserviläisten osaamista hyödynnetään Puolustusvoimissa sodan ajan sijoituksissa, mutta myös koulutus- ja suunnittelutehtävissä. Osaamisen ilmoittaminen aluetoimistoihin on tänä vuonna kasvanut.

Jäätiköstä irronnut jäävuori kelluu vedessä.

Norja vapautti venäläiset droonimiehet tutkintavankeudesta – alioikeudet eri mieltä onko droonilento venäläisiltä kielletty vai ei

Norja on päästänyt kaikki neljä droonia lennättänyttä venäläistä vapaalle jalalle tutkintavankeudesta. Syynä on Tromssan käräjäoikeuden päätös, joka hylkäsi syyteet kahta drooninlennättäjää vastaan.

Savupatsas lentokentän yläpuolella.

Ukrainan iskut Venäjälle ovat merkittävä käänne sodassa – suomalaisasiantuntija: Tämä on iso uhka Venäjälle

Sotatieteen pääopettaja, everstiluutnantti Jarmo Mattila Maanpuolustuskorkeakoulusta vastaa kolmeen kysymykseen Ukrainan iskuista syvälle Venäjän maaperälle.

Norjassa laittomasta droonin lennättämisestä syytteessä olevan venäläisen droonilla ottama kuva Norjan Kirkkoniemestä syksyltä 2022.

Norja jakaa vankeustuomioita venäläisille droonimiehille – turvallisuuspoliisin mukaan kovat tuomiot ovat varoitus muille

Droonia laittomasti Norjassa lennättäneitä venäläisiä on tuomittu useiden kuukausien ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Oslon käräjäoikeus langetti neljä kuukautta ehdotonta vankeutta.

Bayraktar TB2 drooni lentokeltällä, taustalla Ukrainan lippu. Ukrainalainen sotilas seisoo droonin vieressä.

Miehittämättömien ilma-alusten merkitys lisääntyy taistelukentillä – älykkäät drooniparvet voivat muuttaa sodankäynnin luonnetta

Droonien merkitys nykyaikaisessa sodankäynnissä lisääntyy niin hurjaa vauhtia, että alan asiantuntijakin yllättyi. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on muuttanut käsityksiä.

Suomen ja Ruotsin ilmavoimien hävittäjät Rovaniemen kentällä Ruska-harjoituksessa syksyllä 2020.

Lapin lennostolla droonihavaintoja jo pitkältä ajalta – “Eivätkä ne ainakaan vähenemään päin ole”, toteaa esikuntapäällikkö

Esikuntapäällikkö Teemu Pöysti sanoo, että lennostolla on keinonsa droonien pysäyttämiseen. Lennättäjien taustoihin tai tarkoitusperiin hän ei ota kantaa.

Biodieselanläggning med andra produktionsenheter i bakgrunden

Poliisi laajensi Nesteen jalostamon lentokieltoaluetta Porvoossa, syynä viime päivien droonihavainnot

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan Porvoon jalostamon lentokieltoalueella on havaittu viime viikkoina ja viime päivinä lentotoimintaa.

Bayraktar TB2 drooni lentokeltällä, taustalla Ukrainan lippu. Ukrainalainen sotilas seisoo droonin vieressä.

Turvallisuusasiantuntijoilta selvä viesti – Nato-Suomen puolustuksella on yksi uusi suunta: taivas ja avaruus

Suomen sotilaallisen puolustuksen katse on kiinteästi taivaalla. Kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä Suomi on päättänyt uudistaa hävittäjänsä ja tekee suuria satsauksia ilmatorjuntaan. Näiden jälkeen vuorossa ovat droonit.

Lentokieltoalueesta kertova kyltti Esplanadilla Helsingissä

Poliisi drooneista: Uhka ilmasta on tullut jäädäkseen

Viranomaisille on ilmoitettu viime viikkoina yhtä paljon droonihavaintoja kuin alkuvuonna yhteensä, kymmenittäin. Droonien havaitseminen on vaikeaa ja niihin liittyvä lainsäädäntö mutkikasta.

Harmaaseen huppariin pukeutunut silmälasipäinen mies esittelee miehittämätöntä lennokkia eli droonia sisätiloissa.

Muuramessa valmistettuja drooneja pidetään tietoturvallisina, ja niitä myydään ympäri maailmaa – yrityksen liikevaihto moninkertaistumassa

Miehittämättömät lennokit ovat viime viikkoina saaneet julkisuutta sodankäynnin ja vakoilun välineinä. Suomalaisvalmistaja kieltäytyy kohteliaasti myymästä Venäjälle.

Drooni nurmikolla.

Lennokkihavaintoja Turun lentoseman, telakan ja sotasataman ympäristössä – poliisin mukaan ei viitteitä tiedustelutoiminnasta

Lounais-Suomen poliisilla ei ole esitutkinnassa tapauksia, joissa tuntemattomia lennokkeja olisi lennätetty ilman lennonjohtoselvitystä tai alueen haltijan lupaa kielto- tai rajoitusalueilla.

Nopeusvalvontakamera Korialla Kouvolassa.

Ruotsissa on viime kuukausina varastettu ainakin 100 nopeuskameraa – tässä kolme syytä, miksi Suomessa kameroita ei noin vain varasteta

Ruotsissa on viime kuukausina varastettu noin sata nopeuskameraa, mutta Suomessa vastaavaa ei ole havaittu. Aftonbladetin mukaan varastetuilla kameroilla voi olla yhteys kotitekoisiin venäläisdrooneihin.

Pieni lentokone lentää lennonjohtotornin vieressä.

Norjan turvallisuuspoliisi ryhtyy tutkimaan lennokkihavaintoja – Putinin liittolaisen poika vangittiin epäiltynä lennokin käytöstä

Lennokkeja on havaittu muun muassa lentokenttien sekä öljy- ja kaasukenttien lähellä. Useita Venäjän kansalaisia on pidätetty.

Iranilaisvalmisteinen drooni Kiovan yllä.

Ukrainassa taivaalta sataa nyt "mopedeja" ja "ruohonleikkureita" – tappajadrooni voi yllättää kenet tahansa, missä tahansa

Vain vähän aikaa sitten droonit olivat samoilijan tai valokuvaajan hauska lelu. Nyt niillä lamautetaan kokonaisen maan energiajärjestelmää ja kylvetään pelkoa Ukrainassa.

Drooni lähtee lentoon Pasilan linkkitornin huipulla.

Venäjän kansalainen ei saa lennättää edes kuluttajakäyttöön tarkoitettua droonia Suomessa, ja siksi täällä voi käydä kuin Norjassa

Venäjän hyökkäyssodan vuoksi tehty EU-asetus ei tee eroa eri ilma-alusten välille, eli Venäjän kansalainen ei saa lennättää droonia siinä missä ei lentokonettakaan. Drooneja hallussa pitänyt venäläinen pidätettiin Norjan rajalla.

Korkeajännitesähköasema.

Supo: Drones increasingly spotted near critical infrastructure

The police chief in Eastern Uusimaa says it is usually a question of hobbyists, but notes that drone activity in no-fly zones is always checked out.

Laura Haataja ja Misa Asikainen käyvät läpi droonin kuvausreittiä.

Kun droonit ilmestyivät metsien ylle, lakirikkomukset lähtivät selvään laskuun – metsähakkuita valvotaan nyt jopa avaruudesta käsin

Suomen metsäkeskuksen havaitsemat rikkomukset metsähakkuissa ovat selvässä laskussa jo toista vuotta. Syynä on luultavasti viisi vuotta sitten alkanut metsien satelliitti- ja droonivalvonta.

sähkölinja

Dronet ja tekoäly tarkastavat maakunnan sähköverkkoa – uutta tekniikkaa testataan Joensuussa

Uuden teknologian valttikortteja ovat tarkkuus, ympäristöystävällisyys ja kustannustehokkuus. Dronet ja tekoäly tuovat apua sähköverkon kunnossapitoon ja vikojen ennaltaehkäisyyn.

Vanhempi konstaapeli Riku Toivonen pitää kädessään poliisin dronea.

Poliisi joutuu puuttumaan droonien lennättämiseen vain harvoin: "Odotimme, että ongelmia tulee enemmän"

Uusi dronelaki astui voimaan vuonna 2021. Poliisin mukaan kansalaiset ovat sisäistäneet lain vaatimukset hyvin, sillä laittomiin droonien lennättämisiin ei ole jouduttu juurikaan puuttumaan.

Poliisiauto

Poliisi epäilee droonin lennättäjää useista rikoksista – Helsingissä tänä iltana lentokieltoalue UEFA Super Cup -jalkapallo-ottelun vuoksi

Poliisi muistuttaa drooneja lennättäviä sääntöjen noudattamisesta ja puuttuu luvattomaan lennätystoimintaan. 

Miehittämätön lentoalus MQ-9 Reaper huollossa.

Puolustusvoimat saa käyttöönsä uudet tiedustelulennokit ensi vuonna – myös aseistetut taisteludroonit voivat tulla harkintaan

Puolustusvoimilla on meneillään useita selvityksiä lennokeista, joista yksi on amerikkalainen Reaper-taisteludrooni.

Hankasalmen terveyskeskus.

Sunnuntai 3.7.2022

Terveydenhuollon sijaispula. Droonit. Elokuvateatterit. Avioehdot. Kuiva maasto. Sää.

Euroopan lentoliikenne on murroksessa, kun lähivuosina droonien käyttö moninkertaistuu erityisesti kaupungeissa.

Nousisitko lentotaksiin, jos hinta olisi sama kuin perinteisellä taksilla? Keski-Euroopassa taksi- ja rahtidroonit ovat pian arkipäivää

Keski-Euroopassa droonit alkavat lentää jo lähivuosina säännöllisesti kaupungeissa kuljettaen tavaroita ja ihmisiä. EU vauhdittaa kehitystä muuttamalla ilmailun lainsäädäntöä, jotta miehittämättömien ilma-alusten käyttöä voidaan lisätä turvallisessti.

Israelin laivasto partioi Välimerellä Israelin ja Libanonin rajavesillä.

Israel ampui alas Hizbollah-järjestön lennokkeja Välimerellä

Taustalla on Israelin ja Libanonin välinen merirajakiista alueesta Välimerellä, jonne Israel rakensi hiljattain kaasunporauslautan.

drooni.

Suomen ensimmäistä droonien lennonjohtoa testataan Oulussa – kokeilu kiinnostaa ravintoloita, kauppaa ja rakennusten omistajia

Oulu on droonien kaupallisen käytön testialue, jonka oppien pakettien kuljettamisesta odotetaan laajentuvan muuallekin.

Lentola Logisticsin drone Orivedellä testissä.

Miten käy lounassalaatille, kun se tekee lentomatkan droonin kyydissä? Ruoan drooni-kuljetusten arvioidaan yleistyvän parin vuoden kuluessa

Ruokatavaroiden lennättämistä droonilla kotiovelle on testattu jo muutamia vuosia. Orivedellä tehdyssä testissä seurattiin lämpötiloja ja ruuan koostumusta lentoreissun jälkeen.

Ihmishahmo heittää lennokin ilmaan.

Ukrainan sodassa käytetään "lentäviä pommeja", mutta armeijan silminä on tavallisia drooneja – Yle sai lentonäytöksen pellon laidalla

Yle tapasi ukrainalaisen vapaaehtoisryhmän, joka kouluttaa siviilejä lentämään drooneja. Ukrainan rintamalla tavallisia harrastajalennokkeja käytetään muun muassa tiedonhankintaan.

Tampereen Keskustorin Kesäkeidas-alue ilta-auringon paistaessa. Tori täynnä ihmisiä istumassa ja seuraamassa peliä, etualalla kuvassa myös suihkulähde.

Dronen lennättäjä sai sakot – Tampereen keskusta on kisojen ajan lentokieltoaluetta

Keskiviikkoillan aikana poliisi havaitsi kaksi dronea ilmassa keskustan alueella.

Ukrainalainen sotilas kävelee juoksuhaudassa.

Yle tapasi rintamalla Ukrainan riveissä taistelevan venäläisen – "Tiedän, että Venäjä on paha"

Venäjä ei ole onnistunut murtautumaan linjojen läpi Itä-Ukrainassa rankoista taisteluista huolimatta. Yle tapasi sotilaita rintamalla Izjumin eteläpuolella.

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijat Mika Uitus (vas.) ja Eemeli Kyttä harjoittelemassa droonin lennätystä Tampereen Hervannassa.

TAMK kehittelee drooneista lisäapua tapahtumien valvontaan: "Tekoälyn avulla voidaan etsiä kiinnostavia asioita ja laskea vaikkapa ihmisten määrä"

Drooni voi esimerkiksi laskea ihmismäärän tai tehdä havaintoja poikkeavista tilanteista. Tarkoitus on toimia lisäkätenä tiedonhankinnassa.

Suomen puolustusvoimien käyttämä Orbiter-drooni ja sotilaita.

Puolustusvoimat hankkii 1000–2000 lennokkia – joukot voivat kuljettaa niitä mukana ja nähdä, mitä mutkan tai mäen takana on

Lennokkeja on tarkoitus hankkia 14 miljoonalla eurolla. Lennokkien käyttämisestä taisteluissa on saatu viime aikoina paljon näyttöä Ukrainasta.

Haminalaisen Aeria -yrityksen drooni Pyhtään lentokentällä.

Kaksi ilmaliikenteen toimijaa tiivistää yhteistyötä – ilmailun asiantuntijayritys muuttaa Pyhtäälle

Miehittämättömän ilmailun asiantuntijaorganisaatio Robots Expert siirtää pääkonttorinsa Pyhtäälle.

Ilmakuvassa on Helsingin Senaatintori toukokuussa 2021.

Talouselämä: Suomen kriittisen infrastruktuurin yllä lennätetty drooneja – lehden lähteen mukana osassa tapauksista syypääksi epäillään Venäjää

Droonikuvausta on rajoitettu tai se on kielletty Suomen kriittisen infrastruktuurin, kuten ydinvoimaloiden, yläpuolella. Talouselämän lähteen mukaan tällaisten kohteiden yllä on lennätetty drooneja alkuvuonna.

THeMIS-vaunu ja sen ohjaaja.

"Ei tarvitse kahvitaukoja" – puolustusvoimat esitteli miehittämättömän maa-ajoneuvon ja dronen yhteistoimintaa tiedustelussa

Tavoitteena on parantaa ihmisen ja koneen välistä yhteistoimintaa. Onnistuminen vaativissa suomalaisissa olosuhteissa edellyttää korkeatasoista tiedonsiirtoteknologiaa, jossa suomalainen osaaminen on puolustusvoimien mukaan maailman huippua.

Bayraktar TB2 drooni näkyy siluettina auringonlaskua vasten, drooni on maassa.

Miehittämättömät taisteludroonit mullistavat sodankäyntiä – millainen on myös Ukrainan käyttämä tehokas ase?

Halvat miehittämättömät taisteludroonit ovat olleet monissa viime vuosien konflikteissa hämmästyttävän tehokkaita. Myös Ukraina käyttää niitä nyt.

Taajamissa lennätettävät kuvaus- ja mittausdronet on jatkossa varustettava integroiduin laskuvarjoin. Kuvassa protyyppidrone, joka on suunniteltu Jyväskylän kaupungin käyttöön.

Drooneissa pian laskuvarjot turvallisuussyistä – pienoiskoptereita koskevat säännöt kiristyivät

Suureen suosioon nousseet pienoiskopterit eli droonit tai dronet on kuluneen kahden vuoden aikana otettu selvästi aikaisempaa tiukemmin viranomaisvalvontaan.

drooni ilmassa

Droonin lennättäminen taajaman lähellä edellyttää nyt lisäteoriakoetta

Suomessa on Traficomin mukaan 14 000 lennättäjää. Vuodesta 2015 lähtien droonien ja miehitettyjen ilma-alusten välisiä läheltä piti -tilanteita on ollut keskimäärin 10 vuodessa.

Pipopäinen nainen lennättää talvella droonia järven jäällä.

Droonin lennättämisen byrokratia lisääntyy: jopa tuhannelta pilotilta puuttuu pian lupa käyttää lennokkia

Yli puolen kilon droonin käyttö kaupunkialueella vaatii lisäteoriakokeen helmikuusta alkaen. Vaatimus koskee yli tuhatta lennättäjää. Droonit aiheuttivat neljä läheltä piti -tilannetta Suomessa 2021.

Drooni ilmassa Lapualla.

Droonien lennättämiseen tulee tiukat säännöt – yrittäjä: "Joudumme peruuttamaan lentoja, kun asetuksia ja määräyksiä on mahdoton noudattaa"

Ensi vuodesta alkaen poliisi voi sakottaa lennättäjää, mikäli hänellä ei ole vaadittavaa lentolupaa eli hyväksyttyä teoriakoetta. Uusi EU-asetus rajoittaa, minkä painoisella droonilla voi lentää missäkin alueella.

Kuvassa on Eduskuntatalo Helsingissä toukokuussa 2020.

Eduskunnan alueelle määrättiin droonien lentokielto – taustalla ei ole akuuttia häiriötä tai turvallisuusuhkaa

Kieltoa on tarkoitus jatkaa huhtikuussa määräaikaisena rajoituksena, joka voi olla voimassa kolme vuotta kerrallaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle