Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

drooni.

Suomen ensimmäistä droonien lennonjohtoa testataan Oulussa – kokeilu kiinnostaa ravintoloita, kauppaa ja rakennusten omistajia

Oulu on droonien kaupallisen käytön testialue, jonka oppien pakettien kuljettamisesta odotetaan laajentuvan muuallekin.

Lentola Logisticsin drone Orivedellä testissä.

Miten käy lounassalaatille, kun se tekee lentomatkan droonin kyydissä? Ruoan drooni-kuljetusten arvioidaan yleistyvän parin vuoden kuluessa

Ruokatavaroiden lennättämistä droonilla kotiovelle on testattu jo muutamia vuosia. Orivedellä tehdyssä testissä seurattiin lämpötiloja ja ruuan koostumusta lentoreissun jälkeen.

Ihmishahmo heittää lennokin ilmaan.

Ukrainan sodassa käytetään "lentäviä pommeja", mutta armeijan silminä on tavallisia drooneja – Yle sai lentonäytöksen pellon laidalla

Yle tapasi ukrainalaisen vapaaehtoisryhmän, joka kouluttaa siviilejä lentämään drooneja. Ukrainan rintamalla tavallisia harrastajalennokkeja käytetään muun muassa tiedonhankintaan.

Tampereen Keskustorin Kesäkeidas-alue ilta-auringon paistaessa. Tori täynnä ihmisiä istumassa ja seuraamassa peliä, etualalla kuvassa myös suihkulähde.

Dronen lennättäjä sai sakot – Tampereen keskusta on kisojen ajan lentokieltoaluetta

Keskiviikkoillan aikana poliisi havaitsi kaksi dronea ilmassa keskustan alueella.

Ukrainalainen sotilas kävelee juoksuhaudassa.

Yle tapasi rintamalla Ukrainan riveissä taistelevan venäläisen – "Tiedän, että Venäjä on paha"

Venäjä ei ole onnistunut murtautumaan linjojen läpi Itä-Ukrainassa rankoista taisteluista huolimatta. Yle tapasi sotilaita rintamalla Izjumin eteläpuolella.

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijat Mika Uitus (vas.) ja Eemeli Kyttä harjoittelemassa droonin lennätystä Tampereen Hervannassa.

TAMK kehittelee drooneista lisäapua tapahtumien valvontaan: "Tekoälyn avulla voidaan etsiä kiinnostavia asioita ja laskea vaikkapa ihmisten määrä"

Drooni voi esimerkiksi laskea ihmismäärän tai tehdä havaintoja poikkeavista tilanteista. Tarkoitus on toimia lisäkätenä tiedonhankinnassa.

Suomen puolustusvoimien käyttämä Orbiter-drooni ja sotilaita.

Puolustusvoimat hankkii 1000–2000 lennokkia – joukot voivat kuljettaa niitä mukana ja nähdä, mitä mutkan tai mäen takana on

Lennokkeja on tarkoitus hankkia 14 miljoonalla eurolla. Lennokkien käyttämisestä taisteluissa on saatu viime aikoina paljon näyttöä Ukrainasta.

Haminalaisen Aeria -yrityksen drooni Pyhtään lentokentällä.

Kaksi ilmaliikenteen toimijaa tiivistää yhteistyötä – ilmailun asiantuntijayritys muuttaa Pyhtäälle

Miehittämättömän ilmailun asiantuntijaorganisaatio Robots Expert siirtää pääkonttorinsa Pyhtäälle.

Ilmakuvassa on Helsingin Senaatintori toukokuussa 2021.

Talouselämä: Suomen kriittisen infrastruktuurin yllä lennätetty drooneja – lehden lähteen mukana osassa tapauksista syypääksi epäillään Venäjää

Droonikuvausta on rajoitettu tai se on kielletty Suomen kriittisen infrastruktuurin, kuten ydinvoimaloiden, yläpuolella. Talouselämän lähteen mukaan tällaisten kohteiden yllä on lennätetty drooneja alkuvuonna.

THeMIS-vaunu ja sen ohjaaja.

"Ei tarvitse kahvitaukoja" – puolustusvoimat esitteli miehittämättömän maa-ajoneuvon ja dronen yhteistoimintaa tiedustelussa

Tavoitteena on parantaa ihmisen ja koneen välistä yhteistoimintaa. Onnistuminen vaativissa suomalaisissa olosuhteissa edellyttää korkeatasoista tiedonsiirtoteknologiaa, jossa suomalainen osaaminen on puolustusvoimien mukaan maailman huippua.

Bayraktar TB2 drooni näkyy siluettina auringonlaskua vasten, drooni on maassa.

Miehittämättömät taisteludroonit mullistavat sodankäyntiä – millainen on myös Ukrainan käyttämä tehokas ase?

Halvat miehittämättömät taisteludroonit ovat olleet monissa viime vuosien konflikteissa hämmästyttävän tehokkaita. Myös Ukraina käyttää niitä nyt.

Taajamissa lennätettävät kuvaus- ja mittausdronet on jatkossa varustettava integroiduin laskuvarjoin. Kuvassa protyyppidrone, joka on suunniteltu Jyväskylän kaupungin käyttöön.

Drooneissa pian laskuvarjot turvallisuussyistä – pienoiskoptereita koskevat säännöt kiristyivät

Suureen suosioon nousseet pienoiskopterit eli droonit tai dronet on kuluneen kahden vuoden aikana otettu selvästi aikaisempaa tiukemmin viranomaisvalvontaan.

drooni ilmassa

Droonin lennättäminen taajaman lähellä edellyttää nyt lisäteoriakoetta

Suomessa on Traficomin mukaan 14 000 lennättäjää. Vuodesta 2015 lähtien droonien ja miehitettyjen ilma-alusten välisiä läheltä piti -tilanteita on ollut keskimäärin 10 vuodessa.

Pipopäinen nainen lennättää talvella droonia järven jäällä.

Droonin lennättämisen byrokratia lisääntyy: jopa tuhannelta pilotilta puuttuu pian lupa käyttää lennokkia

Yli puolen kilon droonin käyttö kaupunkialueella vaatii lisäteoriakokeen helmikuusta alkaen. Vaatimus koskee yli tuhatta lennättäjää. Droonit aiheuttivat neljä läheltä piti -tilannetta Suomessa 2021.

Drooni ilmassa Lapualla.

Droonien lennättämiseen tulee tiukat säännöt – yrittäjä: "Joudumme peruuttamaan lentoja, kun asetuksia ja määräyksiä on mahdoton noudattaa"

Ensi vuodesta alkaen poliisi voi sakottaa lennättäjää, mikäli hänellä ei ole vaadittavaa lentolupaa eli hyväksyttyä teoriakoetta. Uusi EU-asetus rajoittaa, minkä painoisella droonilla voi lentää missäkin alueella.

Kuvassa on Eduskuntatalo Helsingissä toukokuussa 2020.

Eduskunnan alueelle määrättiin droonien lentokielto – taustalla ei ole akuuttia häiriötä tai turvallisuusuhkaa

Kieltoa on tarkoitus jatkaa huhtikuussa määräaikaisena rajoituksena, joka voi olla voimassa kolme vuotta kerrallaan.

Seinäjoen lentoasema.

Seinäjoen lentoasemalla odotetaan sähkölentokoneiden yleistymistä ja drone-rahtia – miehittämättömässä ilmailussako on pikkukentän tulevaisuus

Liikenneministeri Timo Harakan näkemykset sähkölentämisen yleistymisestä on otettu Etelä-Pohjanmaalla tyytyväisyydellä vastaan. Into Seinäjoen mukaan Seinäjoen lentoaseman suunnitelmat drone-rahtiliikenteen osaltakin etenevät.

Rakennusten ylle nousee savua. Taustalla näkyy vuori.

Yhdysvallat teki ilmaiskun Kabulissa – kohteena lentokentälle pyrkineet Isis-K:n itsemurhapommittajat

Asevoimien tiedottajan mukaan droonilla tuhotussa ajoneuvossa oli paljon räjähteitä. AP:n kertoo, että lentokentälle pyrkineen ajoneuvon kyydissä oli useita itsemurhaiskijöitä.

Drooni ilmassa.

Lapissa tutkitaan miehittämättömien ja miehitettyjen ilma-alusten yhteistoimintaa

Tutkimukseen liittyviä testejä ja lentodemonstraatioita järjestetään Rovajärvellä ja Kemijärvellä tällä viikolla.

Miehittämätön lentoalus MQ-9 Reaper testilennolla Nevadassa 14.1.2020.

Suomi testaa USA:n jättidroonia – miehittämättömiä aluksia haluavat nyt sekä asevoimat että terroristit

Nyt testattavat ilma-alukset ovat aivan eri kaliiperia kuin Puolustusvoimien tähän mennessä käyttämät droonit. Drooneille tehdyt terrori-iskut ovat kasvava ilmiö, ja maailmalla mietitään parhaillaan kuumeisesti, kuinka drooneilta voitaisiin suojautua.

Ranskalaiset sotilaat esittelevät NEROD F5 anti-drone kiväärejä vuosittaisen Bastille Day -sotilasparaadin aikana Pariisissa 14. heinäkuuta 2019.

Droonien halpa tekniikka "demokratisoi" tappamisen – sotataidon asiantuntija kysyisi myös siviileiltä, millaisia tulevaisuuden kriisit ovat

Robottilennokki eli drooni on esimerkki, miten siviili- ja sotilasalojen erilaiset kehityssuunnat yhdistyvät aseellisissa selkkauksissa. Maanpuolustuskorkeakoulun uusi apulaissotilasprofessori haluaa kuulla siviilien näkemyksiä tulevaisuudesta.

Finnairin lentokone platalla.

Drone involved in "serious incident" at Helsinki airport

The remote-controlled device flew very close to the wing of a commercial aircraft during take-off.

Satelliittikuva Syyrian ja Irakin rajalta.

Kun syrjäiset kriisipesäkkeet ovat motissa, tietoa etsitään satelliittikuvista ja drooneista – teknologia auttaa avun suunnittelussa

Tänä vuonna yhteydet ovat olleet poikki muun muassa Etiopian Tigrayhin ja islamistitaistelijoiden valtaamaan Mosambikin pohjoisosaan. Silloin turvaudutaan teknologiaan, alueilta paenneiden kertomuksiin ja someviestien analyyseihin.

Ruiskudroonilla voidaan levittää lannoitetta booripuutteesta kärsivien puiden latvoihin.

Reppuruiskun kanssa metsässä rymyäminen vaihtui droonilannoitukseen – lentokalusto kulkee pakettiautossa

Maailmalla ruiskudrooneja käytetään muun muassa tuholaistorjunnassa sekä siemenien tai desinfiointiaineiden levitykseen. Suomessa ruiskutettavia aineita rajoittaa lainsäädäntö. Suomen ensimmäistä ruiskudroonia käytetään metsien boorilannoitukseen.

Oulun kaupunkia droonista kuvattuna.

Oulun seudulle tulee Suomen ensimmäinen droonien lennonjohdon testausalue – kaupunkiin rakennetaan oma ilmatila

Kansainvälisesti merkittävässä Drolo-projektissa mietitään, miten ammattikäytössä oleva droonit ja muu ilmailuliikenne pidetään erillään toisistaan. Drooniliikenteen hallinta saattaa tulevaisuudessa tulla kuntien vastuulle, nyt siihenkin haetaan mallia.

Dronea koitetaan valkoposkihanhien karkoituksessa ja kartoituksessa

Valkoposkihanhien karkottamisessa kokeillaan drooneja – Lajivahinkokoordinaattori Mika Pirinen: "Tässä on oltu tietynlaisia pellepelottomia"

Pohjois-Karjalan elykeskus testaa tällä viikolla kauko-ohjattavia pienoiskoptereita eli drooneja hanhien karkottamisessa. Viime viikolla Keski-Karjalassa otettiin käyttöön hanhille rauhoitetut levähtämispellot.

Drooni ilmassa Lapualla.

Tulevaisuudessa droonit voivat lennättää onnettomuuspaikalle tarvikkeita ja jopa ensihoitajan

Testausta valmistellaan parin vuoden päähän. Tavoitteena on päästä liikkumaan drooneilla vaikeakulkuisiin paikkoihin nopeammin kuin nyt.

Drooni ilmassa.

Kolme droonia kuvaa Turun keskustaa parkkipaikkaselvitystä varten

Droonit ovat ilmassa tiistaina ja lauantaina.

Mies pitää pinkkiä dronea kädessä

Janne Storlöpare pelastaa puihin juuttuneita drooneja kaksimetrisellä ritsalla – katso video

Puihin joutuneet esineet työllistävät omaa ammattikuntaa.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:in Kouvolan toimipiste.

Kymenlaakson liitolta paikallista tukea yli miljoonalla eurolla – puolet korkeakoulun hankkeisiin

Työ- ja elinkeinoministeriön alueellisilla määrärahoilla on tarkoitus tukea koronakriisistä elpymiseen liittyviä toimenpiteitä.

Entinen mekaanikko Antti Laurila Malmin lentokentän edessä lumisateessa sen viimeisenä toimintapäivänä 14. maaliskuuta.

"Eläköön Malmi", lopetti lentokentän päivystäjä viimeisen radiopuhelunsa lentäjille – kiitotiet sulkeutuivat Malmilla viimeisten rullausten jälkeen

Sunnuntaina päättyi yksi viime vuosikymmenien näkyvimmistä maankäyttöön liittyvistä väittelyistä, kun viimeinen kone nousi Malmin kentältä. Tässä jutussa kuulet radioliikenteen historialliset viimeiset sanat.

Kalle Rovanperä lähdössä toiselle erikoiskokeelle.

Drone-helikopteri aiheutti vaaratilanteen lentokieltoalueella Rovaniemen MM-rallissa, poliisi puuttui tapahtumiin

MM-rallin erikoiskokeiden alueilla on voimassa lentokielto, jonka rikkomisesta koituu tuntuvat sakot.

Senja Larsen pitelee käsissään kahta 3D-mallinnosta.

Toimittaja Senja Larsenilla on vahva valmius tarttua jatkuvasti uusiin asioihin

Senja Larsenin mielestä itseään ei pidä rajoittaa.

Teemu Taponen, puheenjohtaja, Porin ilmailukerhon lennokkijaosto.

Drooniharrastajat eivät pääse vielä rekisteröitymään Traficomin teknisten ongelmien takia – uusi laki vaatii myös teoriakokeen läpäisemistä

Traficom ei edellytä harrastajilta rekisteröitymistä aiotusti vielä tammikuussa. Palvelu pyritään avaamaan helmikuussa.

Uusia käyttötarkoituksia pienoiskoptereille keksitään sitä mukaa, kun niiden ominaisuudet kehittyvät

Droonista karjapaimenen korvaaja? Uusia käyttötarkoituksia pienoiskoptereille keksitään sitä mukaa, kun niiden ominaisuudet kehittyvät

Ase- ja puolustusteollisuus kiihdyttää droonin kehitystyötä. Seitsemännen sukupolven pienoiskoptereiden odotetaan olevan täysin autonomisia.

Ett omkullfallet träd ligger på marken i en skogsdunge.

Liisa-myrskyn jälkien korjaaminen jatkuu tänään – pahimmillaan ilman sähköä oli lähes 20 000 asiakasta

Ilmajohtoverkon vikoja kartoitetaan helikopteripartion ja droonien avulla.

Drooni ilmassa.

Ranuan marjastajan etsinnät jatkuvat – lisää etsijöitä kaivataan avuksi

Miestä on etsitty kävellen, mönkijöillä, autoilla, koirapartioilla, helikopterin, dronen ja lämpökameroiden avulla.

Perun Nazcan autiomaasta löytyi rinteeseen kuvioitu kissa. Kuvalähde: Empresa 2BM-TV - Peruvian Ministry of Culture.

Arkeologinen arvoitus kutkuttaa Perussa: kuvauskopteri havaitsi rinteestä valtavan kissan, eikä löytö ole ainoa laatuaan

Nazcan linjoina tunnetun Unescon maailmanperintökohteen arvellaan olevan yli 2000 vuotta vanha.

Taiwanin vanhoja F-16-hävittäjiä taivaalla.

Yhdysvaltain droonikauppa Taiwanille voi kiristää välejä Kiinaan entisestään – "Kiinan kehittynyt ilmapuolustus pystyy tuhoamaan kourallisen drooneja"

Drooneilla Taiwan kykenisi huomattavasti nykyistä paremmin tarkkailemaan Kiinan sotilaallista toimintaa, kertoo Reuters.

Drooneja pellolla

Droonilla voidaan bongata isostakin pellosta hukkakauraa ja muita rikkakasveja – teknologia kaipaa vielä kehittämistä

Droonit eivät ole vielä viljelijän perustyökalu, mutta tutkijoiden mukaan kymmenen vuoden päästä tilanne voi olla toinen.

Esa Korjula hinaamassa Cessna T206H lentokonetta Pyhtään lentokentällä.

Iso hävittäjävalmistaja aikoo kehittää sähkölentokonetta pikkuruisella lentokentällä Suomessa – täältä nousee ehkä piankin ilmaan myös droonitaksi

Suomen hävittäjäkaupassa tarjouskilpailun voittava hävittäjävalmistaja alkaa kehittää uudenlaista sähkölentokonetta yhdessä suomalaisen ilmailuteollisuuden kanssa.

Rajavartiolaitoksen stop-kyltti itärajalla

Droonien luvattomasta lennättämisestä kahdet sakot Kaakkois-Suomessa – tapaukset sattuivat Imatran ja Vaalimaan alueilla

Kaakkois-Suomen rajavartiosto muistuttaa, että droonien lennättämisestä voi seurata sakkorangaistusta kovempikin rangaistus.

Kuvassa metsää lentokoneesta kuvattuna.

Kuiva alkukesä kerrytti palontorjuntalentojen määrää – pohjalaiskunnissa hätyytellään ennätysvuotta

Kuluva vuosi muistuttaa toissa vuotta palontorjuntalentojen määrässä.

Etualalla drooni lentää. Taaempana droonia lennättävä pilotti Mika Eklund.

Droonikortin ja muiden tiukennusten piti astua voimaan huomenna – toisin kävi: EU-komissio siirsi voimaantuloa koronan takia

Pienoiskopterien lennätyssäännöt kiristyvät merkittävästi nykyisestä ensi vuodenvaihteesta lähtien.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle