Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

"Kyyti on kylmää pienille kunnille" – Kristillisdemokraatit varoittaa vallan keskittymisestä tammikuun aluevaaleissa

Aluevaaliteemojaan esitellyt KD herättelee myös sote-uudistuksen ratkaisemattomasta palkkaongelmasta. Kysymys palkkojen harmonisoinnista voi johtaa puolueen mukaan arviolta 750 miljoonan kustannuksiin.

Aluevaaleissa saa asettua ehdolle vaikka sote-kuntayhtymien ylin johto – ongelmia voi seurata, jos sijoittuu hyvinvointialueella vastuullisiin tehtäviin

Ensimmäisissä aluevaaleissa on kuntavaaleihin verrattuna laaja oikeus asettua ehdolle. Vaalikelpoisuutta ei rajoiteta kuntayhtymien johtohenkilöiltäkään, mutta tilanne voi muuttua hyvinvointialueella.

Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirissä ei vaikuta olevan intoa vaihtaa puheenjohtajistoa

Etelä-Pohjanmaan keskustapiiri syyskokoustaa tulevana lauantaina. Ainakaan toistaiseksi istuvalle puheenjohtajistolle ei ole ilmaantunut haastajia. Aluevaaleihin valmistautuminen työllistää tänä syksynä.

Kokoomus ja RKP vaaliliittoon aluevaaleissa Varsinais-Suomessa

Puolueet muodostavat aluevaltuustossa omat ryhmänsä, mutta kertovat pyrkivänsä yhteistyöhön.

Aluevaaleissa on äänestyspaikkoja hyvin samaan tapaan kuin kuntavaaleissa

Kunnissa tehdään näinä aikoina päätöksiä, missä sijaitsevat äänestyspaikat tammikuun aluevaaleissa. Moni kunta menee samoilla paikoilla kuin kesän kuntavaaleissa, mutta muutoksiakin tapahtuu.

Leveät hartiat eivät kantaneetkaan kuusaalaisten palveluita paremmin – lupaus lääkäristä joka kuntaan on epärealistinen, sanovat asiantuntijat

Sote-uudistusta on siivitetty ajatuksella, että palvelut paranevat, kun niiden takana on yhtä kuntaa vahvemmat voimat. Terveyspalveluistamme päättävät tammikuun aluevaaleissa valittavat valtuutetut. Yle kävi kyselemässä, mitä jättikuntaliitosten jälkeen palveluille on käynyt Kouvolassa.

Politiikan tutkija: Vihreät hakee sijaisvalinnoillaan puhtia tammikuun aluevaaleihin ja terävämpää linjaa

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Jenni Karimäki arvioi Ylen aamussa, että puheenjohtajana Ohisaloa tuuraavan Iiris Suomelan tehtävä on keskittyä aluevaaleihin. Haastavaan sisäministerin pestiin Mikkonen oli kokenein valinta.

Kokoomus ja Kristillisdemokraatit solmivat Lapissa vaaliliiton alue- ja eduskuntavaaleihin

Vaaliliitot ovat teknisiä eli puolueet eivät laadi yhteisiä ohjelmia.

Ulkoäänestys jäämässä pois tammikuun aluevaaleista Porissa

Kesäkuun kuntavaaleissa Porissa pääsi monen muun kunnan lailla äänestämään ulkona Kirjurinluodossa. Koronatilanteen muuttumisen takia ulkoäänestyspaikkaa ei todennäköisesti nyt järjestetä.

Kansanedustajien usko aluevaalien vetovoimaan vaihtelee: “Toivon olevani väärässä”

Tammikuussa valittavat hyvinvointialueiden valtuustot päättävät monista kansalaisten kannalta tärkeistä lähipalveluista, kuten terveysasemien ja sairaaloiden palveluista sekä palo- ja pelastusalasta.

Keski-Suomen kansanedustajat summaavat, miksi aluevaaleissa kannattaa äänestää: Hyvinvointialueet päättävät lääkäriin pääsystä, mielenterveyspalveluiden säilymisestä ja vanhuuden hoivasta

Aluevaaleissa valittava aluevaltuusto päättää sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä hyvinvointialueella. Kansanedustajat haluavat jakaa lisää tietoa aluevaaleista ja tulevista hyvinvointialueista.

SDP lupaa, että terveydenhoitoa saa aina tarvittaessa – puolue ei kuitenkaan takaa yhtä sosiaali- ja terveysasemaa joka kuntaan

SDP haluaa varmistaa, että kiireettömän terveydenhoidon seitsemän päivän hoitotakuu toteutuu kaikkialla Suomessa. Puolue vaatii, että hoitohenkilökunnan palkan ja työolojen pitää olla houkuttelevia.

Aluevaalit vaanivat nurkan takana – kysyimme puolueilta, miten ne etsivät ehdokkaita ja valmistautuvat vaaleihin Kaakkois-Suomessa

Viime kesän kuntavaalien ja seuraavien eduskuntavaalien välissä kansa houkutellaan vielä kerran vaaliuurnille. Historian ensimmäisiin aluevaaleihin on aikaa 3,5 kuukautta.

Vihreiden Suomela painottaa aluevaalien merkitystä – "Näissä vaaleissa ratkaistaan, miltä tulevaisuuden hyvinvointivaltio näyttää"

Vihreät lähtevät tammikuun aluevaaleihin Iiris Suomelan johdolla. Aluevaaliohjelma työn alla Suomelan mukaan keskeisiä teemoja vihreille aluevaaleissa ovat matalan kynnyksen lähipalveluiden varmistaminen ja koronakriisistä eniten kärsineiden ryhmien huomioiminen.

Iiris Suomela nousee Maria Ohisalon sijaiseksi vihreiden puheenjohtajana

Suomelan mukaan vallitseva näkemys on, että sisäministerin ja puheenjohtajan sijaisuudet jaetaan. Siinä tapauksessa hän ei olisi ehdolla ministeriksi, mutta kertoo olevansa käytettävissä, jos tunnelma puolueen sisällä vaihtuu.

Pienten kuntien yhteinen pulma: miten saada ääni kuuluviin hyvinvointialueella? Punkalaidun haluaa pitää lähipalvelunsa

Ensimmäisiin aluevaaleihin on alle neljä kuukautta. Reuna-alueen kuntien pitää keksiä, kuinka ne saavat niiden etuja ajavia ehdokkaita aluevaltuustoon.

Aluevaalit lähestyvät – Pohjois-Karjalan vaalilautakunta on valittu

Aluevaalilautakunnan tehtävänä on ehdokasasettelun ja vaalituloksen vahvistaminen. Suomen ensimmäiset aluevaalit toimitetaan tammikuussa, ja aluevaltuustot aloittavat toimintansa maaliskuun alussa.

Etkö vielä tiedä, mitkä ovat aluevaalit? Tässä tiivis lista arkisista palveluista, joihin valitut pääsevät vaikuttamaan

Aluevaalit lähestyvät, mutta harva tietää, mistä niissä on kyse. Tähän juttuun kokosimme viisi asiaa, jotka muuttuvat, kun uudet aluevaltuustot aloittavat työnsä.

Ylen aluevaltuustokone: Pohjois-Pohjanmaalla aluevaltuuston jäsenistä 69 tulisi Oulusta, 10 muualta maakunnasta – suurin puolue olisi keskusta

Toistaiseksi suomalaiset suhtautuvat vaaleihin laimeasti. Tuoreen kyselyn mukaan vain neljä kymmenestä aikoo äänestää aluevaaleissa varmasti. 

Ylen aluevaltuustokone: Jyväskylän ehdokkaat kahmisivat Keski-Suomen aluevaltuuston päättäjien paikat

Aluevaalit käydään tammikuussa. Yle vertaili, kuinka valtuutettujen paikat jakautuisivat kuntavaalituloksen perusteella.

Ylen aluevaltuustokone: Kainuussa aluevaltuuston jäsenistä 35 tulisi Kajaanista, suurin puolue olisi keskusta

Kainuussa aluevaltuuston jäsenistä yli 59 prosenttia olisi miehiä, jos aluevaaleissa äänestetään samalla tavalla kuin kuntavaaleissa.

Pikkukunnat pelkäävät, että isojen kaupunkien poliitikot kahmivat vallan maakunnissa – katso koneesta, millaisia päättäjiä alueellesi voisi tulla

Laskimme, miltä uusien hyvinvointialueiden valtuustot näyttäisivät, jos äänestämme kuten kuntavaaleissa. Äänestäjä joutuu pohtimaan, kumpi painaa aluevaaleissa enemmän: ehdokkaan kotipaikka vai puoluekanta.

Keskusta vaatii vähintään yhtä sosiaali- ja terveysasemaa joka kuntaan – päävastustajina aluevaaleissa ovat keskittäminen ja kokoomus

Keskusta haluaa varmistaa, etteivät sote-palvelut karkaa pienimmistä kunnista. Puolueen tavoite on, että ihmiset pääsisivät yhdellä yhteydenotolla sote-asemalle oikea-aikaiseen hoitoon.

Puolueilla hyvin eripaksuiset lompakot aluevaalitaistoon Itä-Suomessa

Aluevaalien kampanjointi käynnistyy joulukuussa ja kestää vaaleihin asti, jotka pidetään 23. tammikuuta. Pienillä puolueilla vaalikassa on köykäisempi kuin isoilla. Moni puolue odottaa, että ehdokas laittaa myös omaa rahaa peliin.

Kunnallisalan kehittämissäätiön kysely: Vain reilut 43 prosenttia ilmoittaa varmasti äänestävänsä aluevaaleissa

Ylemmät toimihenkilöt, korkeasti koulutetut sekä yrittäjät ja eläkeläiset ovat keskimäärää vakuuttuneempia äänestämässä käymisestään. Myös kokoomuksen kannattajat ovat äänestämisestään muita varmempia.

Puolueiden tuplapäänsärky aluevaaleissa: mistä soten tuntevia ehdokkaita ja miten herätellä äänestäjiä keskellä juhlapyhiä?

Ensimmäisten aluevaalien suurimmaksi haasteeksi tammikuussa itäsuomalaiset puolueaktiivit otaksuvat äänestäjien saamista liikkeelle. Kampanjointiaikaan kansalaisten huomiosta kilpailevat joulu ja uusivuosi eikä talvi helpota ehdokkaiden urakkaa.

Vain yksi kunnanjohtaja kertoo harkitsevansa ehdokkuutta tammikuun aluevaaleissa – "Aika ei riitä" tai "En ole poliittinen" yleisimmät epäröinnin syyt

Kunnanjohtajakin voi asettua ehdolle tammikuun aluevaaleissa, joissa valitaan luottamushenkilöt vuoden kuluttua perustettavien hyvinvointialueiden aluevaltuustoihin. Pohjalaismaakuntien kuntajohtajia ehdokkuus epäilyttää.

Sanna Marin ei lähde ehdolle Pirkanmaalla ja se voi ratkaista paalupaikan: Kolme kokenutta poliitikkoa kertoo aluevaaliasetelmista

Tulevan Pirkanmaan hyvinvointialueen johtoon asettuu kokoomus, jos ensi tammikuussa äänestetään niin kuin viime kesänä kuntavaaleissa. Kakkospaikan saisi demarit ja kolmannen perussuomalaiset.

Ensimmäisiä ehdokkaita historiallisiin aluevaaleihin nimetään jo – kovin rutistus on silti saada kansa uurnille toistamiseen vuoden sisällä

Historian ensimmäiset aluevaalit käydään neljän kuukauden kuluttua, tammikuun 23. päivä. Ehdokashankinta on jo vauhdissa ja puolueet uskovat, että ehdokkaita löytyy. Sen sijaan isompi huoli on siitä, miten äänestäjät löytävät vaaliuurnille tammikuussa.

Puoluejohtajat kiistelivät koronakulujen korvaamisesta kunnille – Marin: Tulen pitämään huolta, että nämä korvataan täysimääräisesti

Puoluejohtajat ottivat yhteen Kuntaliiton puheenjohtajapaneelissa. Keskusta ilmoitti ainoana hallituksessa vastustavansa maakuntaveroa.

Varsinais-Suomen hyvinvointialuetta aletaan rakentaa yhteistyöllä kuntien kanssa – erityispiirteenä muuta maata hajanaisempi palveluverkosto

Vuoden 2023 alussa aloittava Varsinais-Suomen hyvinvointialue työllistää 20 700 henkilöä. Se on Suomen toiseksi suurin.

Pohjois-Savon ensimmäiseen aluevaltuustoon valitaan 69 valtuutettua

Aluevaltuuston paikkaluku perustuu maakunnan asukaslukuun elokuun lopussa. Pohjois-Savossa oli elokuun lopussa vajaat 249 000 asukasta.

Pohjoiskarjalaiset äänestävät tammikuussa 59 aluevaltuutettua ja heille varajäsenet

Vuosikausia valmisteltu soteuudistus alkaa näkyä kansalaisille, kun neljän kuukauden kuluttua pidetään aluevaalit. Silloin valittavilla luottamushenkilöillä on valtaa päättää esimerkiksi, millaisia terveyspalveluja missäkin päin maakuntaa tarjotaan.

Kuntajohtajia aluevaalit eivät kiinnosta – Yle selvitti asiaa Lounais-Suomessa, ja vain Oripään kunnanjohtaja edes harkitsee ehdokkuutta

Ylen kyselyyn vastanneet kuntajohtajat perustelevat vähäistä kiinnostusta aluevaaleja kohtaan muun muassa poliittisella sitoutumattomuudella, aikataulusyillä, kunta-asioihin omistautumisella sekä sillä, että politiikka ei kiinnosta.

Riittääkö kaksi vai hakeako kolmatta päättäjän paikkaa? – Pirkanmaan kansanedustajista vain kaksi lähtee aluevaaleihin, osa miettii vielä

Suuri osa maakunnan kansanedustajista epäilee, ettei ehtisi hoitaa kolmatta tehtävää kunnolla. Jotkut taas pitävät terveysasioita niin tärkeinä, että ehdittävä on.

Yle kysyi kansanedustajilta aluevaaleista: lähes joka kolmas vastanneista haluaa päättämään sote-asioista – katso oman edustajasi vastaus

Iso osa kansanedustajista epäröi edelleen, lähteäkö mukaan hyvinvointialueiden vaaleihin. Puolueille kansanedustajat ovat vaalien tärkeä menestystekijä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra Torniossa: Aluevaalien äänestysaktiivisuus on haaste kaikille puolueille

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä pitää kesäkokoustaan Torniossa tänään ja huomenna.

Puolueet aloittivat aluevaaliehdokkaiden keruun ja toivovat ääniharaviksi kansanedustajia – tutkijan mukaan vaarana on roolien sekoittuminen

Suurin osa Ylen selvitykseen vastanneista puolueista on aloittanut aluevaaliehdokkaiden keräämisen. Puolueet värväävät ehdokkaita erityisesti kesän kuntavaalien ehdokkaista kuten kansanedustajista, mutta myös uusia tulokkaita halutaan mukaan.

Sote-uudistus: valtiolta yli 900 000 euroa Lapin hyvinvointialueen perustamiseen ja toimintaan

Määrärahaa voi käyttää hyvinvointialueen perustamiseen ja toimintaan sekä väliaikaisen valmistelutoimielimen kustannuksiin.

Tämän harva äänestäjä tietää: kuntavaalit ovat Helsingissä myös maakuntavaalit – muu Suomi valinnee maakuntavaltuustot tammikuussa

Eduskunnan on tarkoitus päättää sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta vielä ennen kesälomia. Tämän myötä maahan tulisi uusi hallinnon taso ja uudet vaalit ensi tammikuulle – kaikkialla muualla paitsi Helsingissä.

Johtaja Juha Kinnunen: "Hyvinvointialue voisi aloittaa vuonna 2023" – perustuslakivaliokunnan lausunto sotesta on valmistunut

Mikäli uudistus etenee ripeästi ja hyvinvointialueet syntyvät, tarkoittaa tämä kuntayhtymien ja sairaanhoitopiirin lakkaamista, sanoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö siirtyy hyvinvointialueen palvelukseen.

Uutissuomalainen: Ainakin 174 kansanedustajaa lähtee ehdolle kuntavaaleissa

Tutkija arvioi satunnaisvaihtelun olevan taustalla.

Jämsän ja Pihtiputaan sitoutumattomat poliitikot tiivistävät yhteistyötään ennen kuntavaaleja

Valtuustossa jo toimivat ryhmät haluavat lisätä sitoutumattomien ehdokkaiden määrää kunta- ja maakuntavaaleissa.

Uutissuomalainen: Maakuntavaalit pidetään kuntavaalien yhteydessä vuodesta 2025 lähtien

Sote- ja maakuntauudistuksen tarkoituksena on siirtää julkisten sote-palveluiden vastuu kunnilta 18-22 alueelle.

Pystyykö perussuomalaiset lunastamaan lupauksensa toisenlaisesta maailmasta? Monipuoluedemokratiassa vastaus tähän on aina ei, sanoo politiikan asiantuntija

Heti 2020-luvun alussa käydään paritkin vaalit: kunta- ja eduskuntavaalit. Kestääkö kyselyjen kunkun suosio?

Eduskuntavaalien kummajaiset: neljässä kunnassa asukkaiden on äänestettävä ehdokkaita, jotka eivät vaalien jälkeen edusta heitä

Heinävedellä joudutaan äänestämään eduskuntavaaleissa "väärän" vaalipiirin ehdokkaita. Se näkyy luultavasti äänestysprosentissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle