Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sturenkadun Alepa ja  K -Market

Reilut 50 vuotta sitten ensimmäinen Alennus-Pajunen näki päivänvalon – nyt se on kaikkien tuntema kauppaketju, jonka fanituotteita himoitaan

Yli 82 prosenttia päivittäistavarakaupan markkinoista kuuluu S- ja K-ryhmälle. Asiantuntijoiden mukaan pääkaupunkiseudun kuluttajat pääosin voittavat tilanteessa.

Luottokortti kädessä, verkkomaksun hinta taustalla tietokoneen näytöllä.

Verkkomaksaminen muuttuu – laki estää pian luottojen tyrkyttämisen

Verkkokaupat eivät saa jatkossa mainostaa luottokortteja tai erämaksuja ensisijaisina maksutapoina.

Kirjekuoren osoiteikkuna, teksti Varha - Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Varhan perintäpalveluiden hankintaa puidaan markkinaoikeudessa

Varha hankki vuonna 2022 hyvinvointialueen perintäpalvelut suorahankintana Revire Perintä Oy:ltä. Kilpailu- ja kuluttajavirasto katsoo, että hankinta olisi pitänyt kilpailuttaa.

Putsaamattomia mustikoita mustikkalaatikossa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on tarkastanut luonnonmarjayrityksiä – ”Kyseessä on hyvin tehokas toimenpide”, toteaa yksikön päällikkö

KKV:n yksikön päällikkö Valtteri Virtanen sanoo, että tarkastuksessa hankitaan tietoa epäillystä laittomasta toiminnasta.

Keltainen tarjouskyltti mainostaa autoleasing tarjousta valkoisen auton kyljessä.

Hullujen päivien sähköautokampanja oli lainvastainen – asiakkaat odottivat autoja vuoden turhaan

Tarjouksen markkinoinnissa luotiin virheellinen kuva tarjouksen alkamisajankohdasta eikä ilmoitettu tarjoustuotteiden kappalemäärää.

Maskun Kalustetalo.

Maskun Kalustetalon seuraamusmaksu harhaanjohtavasta markkinoinnista aleni

Kuluttaja-asiamiehen mukaan yrityksen alehinnat oli laskettu hinnoista, joita yritys ei ole oikeasti perinyt.

Aino-glassförpackning.

Aino-jäätelöä on markkinoitu harhaanjohtavalla tavalla

Kuluttaja-asiamies kiinnitti huomiota Aino-jäätelön markkinoinnissa erityisesti yleisiin väitteisiin vastuullisemmasta pakkauksesta.

Sairaanhoitaja kirjaa tietoja tiekoneella.

Hyvinvointialueet tulkitsevat hankintalakia varsin erikoisesti, sanoo oikeusoppinut – kilpailu- ja kuluttajaviraston mielestä lakia on rikottu

Oikeusoppineet ovat arvioineet, ettei kaikkia hyvinvointialueiden ilman kilpailutusta tehtyjä hankintoja eli sidosyksikköhankintoja ole tehty aivan lain tarkoittamalla tavalla.

Mies puhuu puhelimessa ikkunan edessä.

Vaikka löytäisi oikean numeron, siihen ei välttämättä vastaa kukaan – Suomen asiakaspalvelun tavoitettavuudessa olisi parantamisen varaa

Sekä vanhusneuvosto että Kilpailu- ja kuluttajavirasto tunnistavat ongelmat. Puhelimella ei aina tavoita, sähköposteihin ei vastata tai vastausaika on hyvin pitkä.

Lähikuvassa bussipysäkin kyltti ja linjanumerot

Kilpailu- ja kuluttajavirasto näpäytti Turun, Tampereen ja Lappeenrannan joukkoliikennettä bussilakosta – kausilipulle on annettava alennus

Joukkoliikennetoimijat Turussa, Tampereella ja Lappeenrannassa katsoivat, ettei bussilakon aiheuttamaa palvelukatkoa tarvitse hyvittää kausilipun ostaneille. KKV:n neuvotteluissa päädyttiin korjaamaan käytäntöjä.

Tik-tokin logo puhelimen ruudulla.

Näin Tiktok tekee käyttäjillään rahaa – viattoman oloisista virtuaalilahjoista tuli miljardibisnes

Tiktokissa käytetään yhä enemmän rahaa virtuaalilahjoihin. Viime vuonna summa ylitti kuusi miljardia dollaria. Tänä vuonna sen odotetaan nousevan kymmeneen miljardiin dollariin.

Antero Alku, raideliikenneasiantuntija, Suomen Lähijunat Oy.

Voidaanko Suomen junaliikenne avata kilpailulle? Ratkaisuksi halutaan valtionyhtiö, jolta kuka vain voisi vuokrata junia

65 tahoa jätti lausuntonsa liikenne- ja viestintäministeriön Henkilöjunaliikenne 2030 -arviomuistiosta. Osa lausujista on käynyt myös Säätytalolla kertomassa tarvittavista muutoksista junaliikenteeseen.

Johtoa laitetaan pistorasiaan.

Kuluttajariitalautakunta: Väreen palautettava datahub-maksut asiakkaille

Väreen uusissa määräaikaisissa sopimuksissa datahub-maksuja ei ole eritelty vaan ne on lisätty suoraan sopimuksen hintaan.

Kaksi työmiestä asentaa aurinkopaneeleja omakotitalon katolla, taustalla kuusi ja sininen taivas.

Ostitko aurinkopaneelit ovimyyjältä vai liikkeestä, onnistuiko ja miten homma sujui? Kerro meille kokemuksesi, teemme juttua

Aurinkosähkön suosio kasvaa. Samaan aikaan kuluttajaviranomaisten saamat yhteydenotot asennuksista ovat lisääntyneet. Kerro meille jutussa olevallaa lomakkeella, miten sinun asennuksesi onnistui.

Kolmen kuvan yhdistelmä, jossa näkyy Mehiläisen, Terveystalon ja Pihlajalinnan logot.

Kuluttaja-asiamies jyrähti terveysjäteille hinnoittelun läpinäkyvyydestä – näin hinnat pitää vastaisuudessa kertoa

Yksityisellä terveysalalla on mittavia ongelmia hinnoista kertomisessa. Yritykset ovat luvanneet korjata puutteet.

Lohjan kaupungintalo lumisessa talvimaisemassa, talon edessä pari henkilöautoa pysäköityinä. Etualalla vasemmassa reunassa on lumisia pensaidenoksia.

Kaupunginjohtaja jätti Lohjan kauhakuormaajasuhmuroinnin takia, nyt viranomainen huomautti kaupunkia samasta syystä

Lohjan kaupunki hankki uuden kauhakuormaajan ilman kilpailutusta kesäkuussa 2022. Nyt kaupunki sai asiasta huomautuksen Kilpailu- ja kuluttajavirastolta.

Lunta luodaan punaisella lapiolla.

Hämeenkyrön kunnalle huomautus hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajavirasto katsoo päätöksessään, että kunta laiminlöi hankintalain mukaisen kilpailuttamisvelvoitteensa.

Jatkojohto jossa kiinni elektronisia laitteita.

Sähköyhtiöt pääsivät ”valemuuttajien” jäljille: Sopimusrikkomuksia on havaittu useissa yhtiöissä, ja monelle voi tulla kohta iso lasku

Moni sähköyhtiö kertoo asiakkaiden pyrkivän irti määräaikaisista sopimuksistaan vilpillisin keinoin. Vattenfall kertoo ilmiön yleistyneen viime kuukausina, kun sähkön hinta on laskenut.

Neljän kuvan yhdistelmä, joista yhdessä kädet vetävät pellillistä leipää ulos telineestä, toisessa kaksi bussia on ajamassa sisään ja ulos terminaalista, kolmannessa asfalttikone tasoittaa asfalttia ja neljännessä auton perään on liimattu ajo-opetuskolmio.

Koneoppiminen käy miltei 40 miljardin euron markkinoiden kimppuun – kartelleja etsii menetelmä, joka olisi paljastanut aiemmat kartellit

Tehokkaampi kartellivalvonta voi tuoda kymmenien tai satojen miljoonien säästöt kuluttajille, veronmaksajille ja kansantaloudelle.

Bussipysäkki kadunlaidassa

Kaupungit ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto ovat eri mieltä bussilakon korvauksista – KKV: Asiakkaalla on oikeus kausilipun hyvitykseen

Kaupungit tulkitsevat lakon ylivoimaiseksi esteeksi, jolloin korvausvelvollisuutta ei syntyisi. Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan asiakas voi vaatia hyvitystä käyttämättä jääneistä matkapäivistä lakkotilanteessa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston aula.

Kilpailuvirastolta huomautus Alajärven kaupungille – kiviainesta hankittiin pelkän soittelun perusteella

Kaikista yli 60 000 euron hankinnoista pitäisi tehdä kilpailutus sekä kirjalliset hankintapäätökset, näpäytti KKV Alajärveä.

Zalando matkapuhelinsovellus / Vaatteiden suunnittelu

Verkkokaupasta ostettu takki haisi tupakalle ja taskusta paljastui röökiaski: lähes sata ihmistä kertoi Ylelle postimyynnin nurjasta puolesta

Kilpailu- ja kuluttajavirastossa ilmiö ei näy. Asiantuntija arvelee sen johtuvan siitä, että moni asiakas todennäköisesti reklamoi suoraan yritykselle.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston aula.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto tutkii Enersensen yrityskaupat – saattaa haitata kilpailua tietoliikennealalla

KKV:n mukaan yrityskauppa saattaa aiheuttaa haitallisia kilpailuvaikutuksia tietoliikenneinfrastruktuurin palveluiden markkinoilla, erityisesti kiinteän verkon ja mobiiliverkon rakentamisessa sekä kunnossapidossa.

Turkulainen Jyrkkälän lähiö ilmasta kuvattuna. Erivärisiä, korkeita kerrostaloja.

Markkinaoikeus määräsi yhteensä miljoonien eurojen seuraamusmaksut isännöintikartellista – Isännöintiliitto pyytää anteeksi

Näyttö hintakartellista perustui muun muassa tarkastuksilla kerättyyn aineistoon ja Isännöintiliiton julkiseen viestintään.

Helenin logo tiiliseinässä.

Helen perui yrityskaupan, joka jäi viraston hampaisiin – yhtiöt kiertävät nyt sääntelyä uuden pienyhtiön avulla

Helenin mukaan yhtiöt peruivat kaupan, koska kilpailu- ja kuluttajaviraston käsittely kesti liian pitkään.

Black Friday -myyntikampanjan kotiin jaettuja mainoslehtiä.

Black Friday on täynnä valealennuksia, mutta pian alekikkailu muuttuu paljon vaikeammaksi

Alennusmarkkinoinnin yhteydessä on jatkossa kerrottava myös alin hinta, jolla tuote on ollut myynnissä edeltävien 30 päivän aikana. Sääntelyllä halutaan kitkeä keinotekoiset alennukset.

Sähkömiehiä suurjännitelinjalla Herttoniemessä

Ovatko sähköyhtiöt tehneet perusteettomia hinnankorotuksia? ”Hinnat tuntuvat aika suurilta”, sanoo asiaa selvittävä Kilpailuvirasto

Sähköyhtiöt ovat nostaneet hintojaan rutkasti yli pörssisähkön keskihinnan. KKV selvittää, onko hinnankorotuksille pitäviä perusteita. Tutkinnassa on kolme sähköyhtiötä.

Solen tittar fram genom en ställning för högspänningsledningar. Ledningarna går åt alla håll.

SK: Competition authority asks electricity firms to explain price hikes

The authority noted that one company's prices ballooned by nearly 500 percent, according to weekly magazine Suomen Kuvalehti.

Kuvakaappaus Lumo Energian kotisivuilta

Sähköyhtiö Lumo Energia jätti konkurssihakemuksen

Konkurssiin hakeutumista edelsivät pitkät neuvottelut irtisanotuille asiakkaille maksettavista korvauksista. Ne päättyivät tuloksettomina.

Taksit jonottavat asiakkaita Pasilan asemalla Helsingissä.

Taksikyydin hinta on noussut taksiuudistuksen seurauksena, selvitti Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Viranomainen arvioi myös, että inflaatio ja kohoavat polttoainekustannukset olisivat todennäköisesti nostaneet taksimatkan hintaa ilman uudistustakin.

Kuvakaappaus Lumo Energian kotisivuilta

Kiista sähköyhtiö Lumo Energian ympärillä mutkistuu: Asiakkaat saattavat jäädä puille paljaille, viranomainen haluaa selvittää 40 miljoonan dollarin kohtalon

Kilpailu- ja kuluttajavirasto ei voinut hyväksyä yhtiön ehdottamaa korvauspakettia, koska ei saanut riittäviä tietoja johdannaiskaupoista. Lumo Energia on katkaissut neuvottelut ja suunnittelee hakeutuvansa konkurssiin.

Strand i Alanya, Turkiet.

Suomalaiset joutuvat hakemaan konkurssiin menneen Deturin matkoista korvauksia ruotsiksi tai englanniksi – vakuudet useita miljoonia

Toteutumattomista matkoista voi hakea korvausta Ruotsin Kammarkollegietilta, ja hakemus on täytettävä joko ruotsiksi tai englanniksi. Korvauksen käsittely kestää useita kuukausia.

Alanyan Kleopatra-ranta on kilometrien pituinen pehmeähiekkainen ranta

Deturin tuhannet asiakkaat voivat joutua peräämään rahojaan Ruotsista, ja korvausten saaminen kestänee kuukausia – ohjeita suomalaisille valmistellaan

Kilpailu- ja kuluttajavirasto julkaisee keskiviikkona ohjeet, joiden perusteella kuluttajat voivat hakea korvauksia peruuntuneista Deturin valmismatkoista. Matkatoimisto on asettanut Ruotsin Kammarkollegietille vakuuden, josta korvaus maksetaan.

Kuvakaappaus Lumo Energian kotisivuilta

Lumo Energia ja viranomainen ajautuivat umpikujaan neuvotteluissa asiakkaiden miljoonakorvauksista – nyt yhtiö uhkaa keskeyttää neuvottelut kokonaan

Kilpailu- ja kuluttajavirasto haluaa selvittää, voisiko yhtiö todellisuudessa maksaa suuremmat korvaukset kuin ehdottamansa 3,7 miljoonaa. Lumon Otto Savastin mukaan yhtiö on jo todistanut, ettei voi.

Kuvakaappaus Lumo Energian kotisivuilta

Sähköyhtiö päätti määräaikaiset sopimukset, ja nyt siltä vaaditaan miljoonakorvauksia – vain murto-osa voidaan maksaa, sanoo toimitusjohtaja

Sähköyhtiö Lumo Energia lopetti toimintansa ja päätti asiakkaidensa määräaikaisia sopimuksia ennenaikaisesti. Noin 8 000 yhtiön asiakasta ovat oikeutettuja vahingonkorvauksiin, jotka ovat nousemassa miljoonaluokkaan.

Auringonottajia hiekkarannalla.

Detur peruu loppuvuoden matkat, kertoo "käynnistävänsä toimintansa uudella pääomalla"

Kilpailu- ja kuluttajavirasto jatkaa tilanteen selvittelyä ja ohjeistaa ongelmiin joutuneita matkustajia.

Heikkokuntoinen puurakennus, johon on asennettu aurinkopaneelit.

Vanhuksia on houkuteltu ylihintaisiin aurinkosähkökauppoihin – padasjokelainen Seppo Jussila auttaa 83-vuotiasta naapuriaan hädässä

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on saanut epäasiallisista paneelikaupoista runsaasti valituksia. Paneeleita myynyt Kotisol-yritys ei ole vastannut Svenska Ylen yhteydenottoihin.

Läheltä

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää Hangon kaupungille isoa seuraamusmaksua laittomasta hankinnasta

Hangon kaupunki pilkkoi terveyskeskuksen vastaanottopalvelujen hankinnan lainvastaisesti osiin ja laiminlöi kilpailuttamisvelvoitteensa.

Sähköjohtoja pistorasiassa.

Sähköyhtiö Väre sysäsi määräaikaisiin sopimuksiin 23 sentin kuukausittaisen lisämaksun – kuluttajaviranomainen pelkää käytännön yleistymistä

Kuluttaja-asiamies ja sähköyhtiö Väre ovat eri mieltä siitä, voiko määräaikaisiin sopimuksiin lisätä lisämaksuja. Molemmat toivovat kuitenkin asian perusteellista selvittämistä.

Kodinkoneliikkeessä esillä myynnissä olevia televisiomalleja.

Authority: Misleading retailers upsell pricey TV calibration

A complaint filed with the consumer authority alleged that one salesperson suggested that ophthalmologists recommend TV sets to be calibrated, but in reality they do not.

Kodinkoneliikkeessä esillä myynnissä olevia televisiomalleja.

Televisioiden ostajat kertovat myyjien ylilyönneistä: "Väitettiin, että silmälääkärit suosittelevat tv:n kalibrointia"

Kuluttajaviranomaiselle tehdyn ilmoituksen mukaan Powerin myyjä olisi tarjonnut television ostajalle kalibrointia lisäpalveluna sillä perusteella, että silmälääkärit suosittelisivat sitä. Monelle tv-katsojalle riittää se, että panee televisionsa elokuvatilaan.

Viemäriputken osia nurmikolla.

Kuutta putkiyhtiötä uhkaa 44 miljoonan euron seuraamusmaksu kilpailun rajoittamisesta

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan yritykset ohjasivat tuotteiden myyntiä tukkuihin estääkseen kilpailijoiden pääsyn markkinoille.

Sähköjohto poistetaan pistokkeesta.

Kokkolan Energian asiakaspalveluun tulvii huolestuneita soittoja, kun sopimus irtisanottiin tuhansilta asiakkailta – Kuluttajavirasto: Ihan uusi tilanne

Sähkönsaanti herättää suomalaisissa huolta nyt niin, että sähköyhtiöiden sekä kilpailu- ja kuluttajaviraston asiakaspalvelut ovat ruuhkautuneet pahoin. Esimerkiksi Kokkolan Energia lopettaa sähkön toimittamisen tuhansille asiakkailleen.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston aula.

Markkinaoikeus määräsi Isojoen konehallille 1,75 miljoonan euron seuraamusmaksun – painosti jälleenmyyjiä noudattamaan määrättyjä hintoja

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esitti markkinaoikeudelle yhdeksän miljoonan euron seuraamusmaksua. Sekä virasto että Isojoen konehalli päättävät myöhemmin, valittavatko ne päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

keltainen koulukyyti-kyltti

Isonkyrön koulukuljetusten laillisuus ratkaistaan markkinaoikeudessa

Isokyrö on joutunut ikävään tilanteeseen. Se teki suorahankinnan koulukyytien matkalipuista, mutta Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan hankinta olisi pitänyt kilpailuttaa. Asia ratkaistaan markkinaoikeudessa.

Muuttokuormaa siirretään.

Asiakas luuli ostaneensa sohvan laskulle, postissa tulikin luottokortti – huonekalukauppojen hämäävistä myyntitaktiikoista tulee tasaisesti ilmoituksia

Vahingossa otetusta luotosta ei suoraan aiheudu asiakkaalle taloudellista haittaa. Kuluttajaliitto kritisoi silti huonekaluliikkeitä luoton tyrkyttämisestä.

Sähkölinja halkoo Viikin luonnonsuojelualueen.

Sähköyhtiöistä valitetaan nyt ennätyksellisen paljon – kriisi sähkömarkkinoilla ruokkii osaltaan tyytymättömyyttä

Aikaisemmin Kilpailu- ja kuluttajavirastolle on valitettu pääasiassa markkinahäiriköistä eli epäasiallisesti toimivista yrityksistä. Nyt valitusten kohteena on ollut sähköyhtiöitä laajemmin.

Kaivinkone kaivaa maahan reikää.

Valokuitua ostava kuluttaja ei aina tiedä, mihin on sitoutunut – yritys voi tarjota liittymää jopa ilmaiseksi, mutta todellisuus onkin muuta

Kuluttajan on syytä olla tarkkana hankkiessaan valokuituliittymää. Esimerkiksi määräaikaisesta sopimuksesta voi olla vaikea irrottautua ilman sopimussakkoa.

Vesala keikalla Provinssissa.

Saitko koronan juuri ennen festareita? Kysyimme asiantuntijalta, voiko lippurahoja saada takaisin: "Silloin on vitsit vähissä"

Jäikö kallis tapahtumalippu sairastumisen takia käyttämättä? Peruiko festivaalien pääesiintyjä tulonsa? Voit saada takaisin koko lipun hinnan, osan tai et mitään. 

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle