Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kolmen kuvan yhdistelmä, jossa näkyy Mehiläisen, Terveystalon ja Pihlajalinnan logot.

Tuotteet ja palvelut voisivat olla Suomessa paljon halvempia, jos laki olisi muiden maiden tasolla – nyt monopolien uhkaa suitsitaan lakimuutoksella

Lakiuudistusta vastustava elinkeinoelämä sanoo, että muutos estäisi hyödyllisiä yrityskauppoja. KKV:n ja tutkimuslaitosten mukaan se toisi miljoonahyödyt kuluttajille ja nostaisi tuottavuutta ja kilpailukykyä.

Paku kympillä -autovuokraamon pakettiautoja Helsingin Kalliossa

Lähes 90 valitusta: kuluttajia raivostuttanut pakuvuokraamo joutui viranomaisten syyniin – asiakkaille lisämaksuja, vaikka auton tankkasi täyteen

Kuluttaja-asiamies katsoi, ettei yhtiö kertonut kuluttajasuojalain mukaisesti sopimusehdoistaan, kuten 200 euron maksuun johtaneesta "epätyypillisestä ja yllättävästä" aluerajoituksesta. Yhtiö: ehdot on kerrottu selkeästi.

Huonekaluliikkeiden mainoslehtiä pinossa.

Huonekalukaupan alennusmyyntien sekamelska hiertää edelleen – kauppias: “Jokainen tajuaa, ettei kahta mersua voi ostaa yhden hinnalla”

Huonekalualan villit alennuskampanjat jatkuvat takavuosien uhkasakoista huolimatta. Pienet kaupat moittivat suuria ketjuja katteettomista alennuksista ja kuluttaja-asiamies yrittää saada toimijat ruotuun.

Kreikkalaisen tilauslentoyhtiön lentokone Kuopion lentoasemalla

Maakuntakenttien lomalennot eivät vedä vielä entiseen tapaan – lentojaan perunut Detur on hidas poistamaan niitä myynnistä verkkosivuiltaan

Lentojen perumisen syynä on liian vähäinen kysyntä. Maakuntakenttien lomalentotarjonta painottuu ensi syksyyn.

ALA-arkkitehtien havainnekuva Kotkan Satama-Areenasta.

Kotkan tapahtumakeskuksen rakennuttajayhtiö ei niele Kilpailu- ja kuluttajaviraston tulkintaa: "Katson, että kriteerit ovat täyttyneet"

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kotkaan rakennettavan tapahtumakeskuksen rakennuttajalle ohjeistusta tulevia julkisia hankintoja varten.

Rovaniemen kaupungintalo lumisessa maisemassa.

Rovaniemelle huomautus hankintalain rikkomisesta – kaupunki ei kilpailuttanut yli 100 000 euron ympäristönhoitokonetta

Kilpailu ja kuluttajavirasto katsoi, että uuden koneen hankintaan ei ollut lain mukaista suorahankintaperustetta.

Utsjoen uuden koulun rakennustyömaa.

Utsjoen kunta sai huomautuksen lainvastaisista suorahankinnoista koulujen ja monitoimitalojen rakennustöiden valvonnassa

Kilpailuttamaton suorahankinta oli arvoltaan noin 97 380 euroa. Hankintalain mukaan kaikki yli 60 000 ylittävät hankinnat tulee kilpailuttaa.

Läheltä

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri osti ortopedisiä jalkineita 420 000 eurolla: sai huomautuksen lainvastaisesta suorahankinnasta

Vastuu yksilöllisesti valmistettavien apuvälineiden hankinnoista siirtyi vuoden 2021 alusta kunnilta sairaanhoitopiirin organisaatioon kuuluvalle maakunnalliselle apuvälinekeskukselle.

Mies kantaa polttopuita lumisessa maastossa.

Kuluttajien luottamus sähköyhtiöihin joutui koetukselle – hintakatto-sopimuksensa menettänyt Tapio Vallin penää yhtiöiltä moraalista vastuunkantoa

Kolme sähköyhtiötä poisti sopimuksistaan hinnannousulta suojaavat hintakatot heti, kun sähkön hinta nousi korkealle.

Kännykässä näkyy Blue Financen nettisivut, lähikuvassa peukalo on painamassa "hae lainaa" näppäintä.

Kuluttaja-asiamies haastaa turkulaisen luottoyhtiö Blue Finance Suomen markkinaoikeuteen – syyttää yhtiötä laittomasta hinnoittelusta

Kilpailu- ja kuluttajavirasto haluaa suitsia luottoyhtiöiden tapaa kiertää lakia luottojen hintasääntelyssä. Kuluttaja-asiamies vie asian nyt yhden luottofirman kanssa markkina-oikeuteen.

Kuvassa on Elina Tonteri, Postin työntekijä pakettien keskellä.

Jäikö ostoksesi verkkokaupasta saamatta? Toimi näin, jos maksettua pakettia ei kuulu

Toimittamatta jääneistä, loppuneista tuotteista on tullut viime vuonna useita satoja valituksia kilpailu- ja kuluttajavirastolle. Asiantuntijan neuvoo, millaiset oikeudet ostajalla on verkko-ostoksissa.

Nainen kyykkää kuntosalilla painot niskansa takana. Kuvassa on liike-epäterävyyttä.

Asiakkaat kertovat kuntosalien pelottelevan ja painostavan jäseneksi – likaisiksi koetuista keinoista tehdään satoja valituksia vuosittain

Suurin osa kuntosaleista tarjoaa asiakkaille joustavia ja reiluja kuntosalisopimuksia. Mukaan kuitenkin mahtuu myös epärehellisin keinoin toimivia kuntosaliyrittäjiä. Kuluttajaneuvontaan tulee satoja valituksia salien jäsenyyssopimuksista vuosittain.

Pohjola Sairaalan tunnus rakennuksen kyljessä.

Pihlajalinnan ja Pohjola Sairaalan kauppa varmistui, satojen työntekijöiden työnantaja vaihtuu

Noin 270 työntekijää ja yli 300 ammatinharjoittajaa siirtyy Pihlajalinnalle.

Kuvakaappaukset aidolta Icebugin nettisivustolta sekä huijaussivustolta.

Erottaisitko huijauksen? Suomalaisnainen huomasi asioivansa valeverkkokaupassa viime hetkellä – valesivuista on tullut erehdyttävän aidon näköisiä

Pelkästään suomalaista fi-päätettä käyttäviä valeverkkokauppoja on aktiivisena ainakin noin sata. Verkossa on esimerkiksi Fjällrävenin, Canada Goosen ja Haglöfsin kauppoja jäljitteleviä valesivustoja.

Maran toimitusjohtaja Timo Lappi puhui yhdistyksen tilaisuudessa 8. joulukuuta

Mara valittaa Woltin hinnoittelusta kilpailuvirastolle – ravintola-alan mukaan Wolt vie välistä niin paljon, että ravintolalle ei jää välttämättä mitään käteen

Matkailu- ja ravintola-alan edunvalvojan selvityksen mukaan Woltilla on määräävä markkina-asema. Wolt kiistää lainvastaisen hinnoittelun.

Black Friday -mainoksia Tampereen Koskikeskuksessa.

Tuhannet Black Friday -tarjoukset ovat valealennuksia, paljastaa data

Hintojen pikainen korottaminen ja laskeminen suuren alennusprosentin aikaansaamiseksi on kielletty laissa. Tavoitteellista harhaanjohtamista on kuitenkin vaikeaa näyttää toteen.

Emilia Koikkalainen katsoo kameraan Porin kävelykadulla.

Hintatietoisuus voi hämärtyä Black Friday -hulinassa – Emilia Koikkalainen on silmä tarkkana: "Ei minua kauhean helposti pysty jekuttamaan"

Epäilyille hintojen keinotekoisesta korottamisesta alennuskampanjoiden alla on asiantuntijan mukaan katetta, vaikka pelisäännöt ovat selvät. Kuluttajaviranomaisten valvontaresurssit ovat kuitenkin rajalliset.

Rakennusmies työskentelee uudiskohteessa

"Järjestelmä on pettänyt asunnonostajat" – rakenteilla olevien kotien purkaminen kohteissa, joissa vakuudet suojaavat ostajaa, on poikkeuksellista

Porvoossa purettiin kokonainen asuntokohde ja taloyhtiö ajautui konkurssiin. Asuntojen ostajat kärsivät jopa kymmenien tuhansien eurojen tappiot onnettomasti päättyneessä projektissa.

Pohjola Sairaalan tunnus rakennuksen kyljessä.

KKV ottaa Pohjola Sairaalan myynnin Pihlajalinnalle jatkosyyniin

Virallinen yrityskauppailmoitus annettiin syyskuun lopulla. KKV päätti tiistaina päätöksen aloittaa asiassa toisen vaiheen käsittelyn.

Muuramen vaakuna kunnantalon edustalla

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Muuramelle huomautuksen hankintalain vastaisesta toiminnasta

Muuramen kunnan saama huomautus koskee kunnan vuosien 2020 ja 2021 maa-aineshankintoja. Muurame on tänä vuonna ryhdistäytynyt ja kilpailuttanut viimeisimmät maa-aineshankintansa.

Handelsbanken Helsingissä.

Handelsbankenin asiakas voi nukkua rauhassa: rahat ovat turvassa, vaikka pankki myydään – kokosimme vastauksia avoimiin kysymyksiin

Handelsbanken ilmoitti vetäytyvänsä Suomesta ja Tanskasta. Liiketoiminnat myydään ja asiakkaiden tilit, lainat ja muut siirtyvät ostajalle. Toistaiseksi pankkitoiminta jatkuu ilman muutoksia.

Turun seudun joukkoliikenteen logo bussin kyljessä.

Turun seudun joukkoliikenne Föli perehtyy bussiyhtiöidensä kilpailurikkomissyytöksiin ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston selvitykseen

Kilpailu- ja kuluttajaviraston selvityksen mukaan Turun seudun joukkoliikenteessä kuusi linja-autoyhtiötä on toiminut kilpailulain vastaisesti. Turun seudunjoukkoliikenne Föli ei tiennyt etukäteen viraston selvityksen laajuutta.

Fölin matkakortteja.

Turun bussiliikenteessä toimiville kuudelle eri linja-autoyhtiölle esitetään lähes 1,9 miljoonan euron sakkoja kartellinomaisesta toiminnasta

Kilpailu- ja kuluttajaviraston selvityksessä on paljastunut, että kuusi bussiyhtiötä on toiminut kilpailutuksissa kartellinomaisesti.

Kuvassa neljäosainen pistorasia

Kohusähköyhtiö Fi-Nergyn asiakkaat saaneet aiheettomia laskuja perintätoimiston kautta – Kilpailu- ja kuluttajavirastolta yksinkertainen ohje: Älä maksa

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan sähköyhtiö Fi-Nergy on lähettänyt perintäkirjeitä, vaikka asiakkaat ovat jo aikaisemmin kiistäneet laskut ja reklamoineet niistä.

Ryhmä 7-luokkalaisia välitunnilla kännyköineen, Vuosaaren peruskoulu, Helsinki, 14.9.2021.

Karkkien, sipsien ja muiden herkkujen somemarkkinointiin halutaan pelisäännöt – rajoituksia tarvitaan erityisesti suojaamaan nuoria, toteaa tuore selvitys

Epäterveellisten elintarvikkeiden somemarkkinointia selvittänyt työryhmä olisi valmis rajoittamaan alle 18-vuotiaisiin kohdistuvaa elintarvikemainontaa jopa lailla.

nainen katsoo puhelimesta kulutusluoton mahdollisuuksia

Osaa kulutusluoton ottaneista saattaa odottaa ikävä yllätys – väliaikaisen korkokaton voimassaolo päättyy

Kulutusluottojen kymmenen prosentin enimmäiskoron ja suoramarkkinointikiellon voimassaolo päättyy syyskuun lopussa. Kuluttajasuojalakia muutettiin viime syksynä koronaviruksen vuoksi. Nyt selvitetään, onko korkokaton pysyvälle alentamiselle edellytyksiä.

Soppåsar i en bil.

Kilpailu- ja kuluttajavirastolta huomautus Keski-Savon jätehuollolle hankintalain noudattamatta jättämisestä

Liikelaitoskuntayhtymä joutui vaihtamaan jätteiden kuljettajaa kesken sopimuskauden ja korotti samalla yritykselle maksettua hintaa korkeammaksi kuin kilpailutuksessa oli päätetty.

Vaasa Festival

Festivaalin lippuostos on sitova, mutta poikkeuksiakin tehdään – koronapelkoon vedoten ei rahojaan saa takaisin

Tapauksia arvioidaan yleisten kuluttajaoikeudellisten periaatteiden ja tapahtumanjärjestäjän lippuehtojen mukaisesti.

Sähköpotkulautoja parkissa

Sähköpotkulautojen käyttöehtojen muutos sai ison joukon ihmisiä ottamaan yhteyttä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon – Yritys: "Olemme pahoillamme harmista"

Ilmoituksia Kilpailu- ja kuluttajavirastoon on tehty heinäkuun aikana jo lähes kolmekymmentä. Asiakkaat ovat kokeneet laitteiden mainonnan, jossa on luvattu kiinteällä maksulla rajoittamaton käyttöoikeus laitteisiin, johtaneen kuluttajia harhaan.

Maitopurkkeja Valio meijerillä Tampereella

Valio on yhä enemmän muuta kuin meijeri – tavoitteena on silti 4 300 omistaja-maitotilan tulojen turvaaminen

Muun muassa Valion kasvipohjaisten tuotteiden myynti on voimakkaassa kasvussa. Uusi avaus on tukkukauppa, johon Valio tulee mukaan saatuaan Kilpailu- ja kuluttajavirastolta luvan Heinon tukun ostoon.

Thermacell hyttyskarkoitin

Yhdysvaltalainen Thermacell-valmistaja kommentoi ensimmäistä kertaa Suomessa esitettyä kritiikkiä: “Jälleenmyyjät voivat luottavaisin mielin jatkaa tuotteen myymistä”

Hyttysten torjuntaan käytettävän laitteen mainontaa on kritisoitu mielikuvista, joiden mukaan laitetta voisi käyttää käyttöohjeen vastaisesti luonnossa. Osa Suomen markkinointimateriaaleista on ollut yhdysvaltalaisen Thermacell Repellents -laitevalmistajan tuottamia.

Muuramen vaakuna kunnantalon edustalla

"Poikkeuksellisen vakavia hallinnollisia ongelmia", sanoi tilintarkastaja ja erosi – vuosien tilinpäätösjupakat tahrivat Muuramen lintukotoisaa mainetta

Muuramen valtuustolla on odotettavissa helteinen kokous ensi tiistaina, kun esityslistalla on viime vuoden tilinpäätös. Tilintarkastajan mukaan kunnan hallinnossa on vakavia ongelmia, mutta johtavat virka- ja luottamusmiehet ovat toista mieltä.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Neve ja OP Suomi Infra haluavat perustaa yhteisen infrasijoitusyhtiön

Neve omistaisi yrityksestä kolmanneksen ja vastaisi kaikista kentällä tehtävistä töistä. Yhdistymisen myötä Neven toiminta-alue laajenisi Rovaniemeltä, Kolarista ja Savukoskelta myös muualle Lappiin sekä Kainuun ja Koillismaan alueelle.

Kuvassa on Meilahden tornisairaala heinäkuussa 2020.

HUSin hankintapomo sai tulospalkkaa hankintojen lainmukaisuudesta – samaan aikaan poliisi tutkii HUSin laittomiksi epäiltyjä hankintoja

Johtaja sai lisäpalkkaa myös henkilöstötyytyväisyydestä. Samaan aikaan hänen alaisuudessaan toimivan hankintayksikön työtyytyväisyys on romahtanut. Poliisin lisäksi myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto selvittää uusia hankintaepäselvyyksiä HUSissa.

Lentokone Porin lentokentällä

Poliisi Porin lentoliikenteen konsulttisotkusta: "Vaikuttaa siltä, että asiassa ylittyy esitutkintakynnys"

Lounais-Suomen poliisi selvittää, onko syytä epäillä rikosta, kun Porin kaupungin johto käsitteli lentoliikenteen konsulttiyhtiön hankintaa kolme vuotta sitten. Rikosilmoitus on kirjattu virkavelvollisuden rikkomisesta, mutta ketään ei ole vielä nimetty epäillyksi rikoksesta.

Kuvassa neljäosainen pistorasia

Sähköyhtiö Fi-Nergyn ahdinko syvenee – markkinaoikeus määräsi 700 000 euron uhkasakot, veropetosepäily vaikeuttaa asiakkaiden rahojen saamista

Sähkönmyyntiyhtiö Fi-Nergy on ollut kuluttajaviranomaisten hampaissa jo vuosia, sillä yhtiö ei ole palauttanut asiakkaiden saatavia ja on muuttanut sopimuksia yksipuolisesti. Poliisi puolestaan epäilee yritystä veropetoksista.

Rakennuksia Helsingin Punavuoressa.

Isännöintifirmojen epäillään tienanneen miljoonia kartellilla taloyhtiöiden kustannuksella – silti harvat ovat lähteneet vaihtamaan isännöitsijää kohun jälkeen

Isännöintialan markkinajohtaja Realian asiakkaista noin 50 on katkaissut isännöintisopimuksensa kartelliepäilyn paljastumisen jälkeen. Isännöintisopimuksista on kilpailutettu selvästi alle 10 prosenttia, arvioi Isännöintiliitto.

Taksikyltti auton katolla, taustalla muita takseja.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto lopetti Taksi Saimaan tutkinnan – tasapuolisuus taksiyrittäjien tehtävänjaossa parantunut

Tutkinnan kohteena olleet ongelmat korostuivat erityisesti Kela-kyytien välittämisessä.

Taksikyltti auton katolla, taustalla muita takseja.

Korpitaxin tutkinta lopetettiin Kilpailu- ja kuluttajavirastossa – toimintamalli muuttui tutkinnan aikana

Asian käsittelyn aikana Korpitaxi luopui ongelmallisiksi arvioiduista toimintatavoista, jotka koskivat muun muassa taksiyrittäjien mahdollisuutta saada Kela-kyytejä.

Taksikyltti auton katolla.

Kilpailu- ja kuluttajavirastolta uhkasakkoja Hyvinkään alueen taksiyrittäjille kartellitoiminnan vuoksi

Uhkasakon suuruus vaihtelee 1 700–17 200 euroon yhtiön liikevaihdon mukaan.

Näöntarkastus silmälääkärin vastaanotolla.

Sooloilu silmälääkäripalveluissa tuli kalliiksi – laittomasta hankinnasta seurasi 40 000 euron maksu

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä hankki silmälääkäripalveluita suorahankintana vuonna 2020. Markkinaoikeus on todennut, että hankinta olisi pitänyt kilpailuttaa.

Heinon tukun elintarvikekäytävä Vantaalla.

Heinon tukkua myydään nyt Valiolle – kaupan odotetaan toteutuvan kesän aikana

Aiemmin Heinon tukku oli siirtymässä Keskon omistukseen, mutta Kilpailu- ja kuluttajavirasto kielsi kaupan. Kiellon syynä oli huoli pikatukkumarkkinoiden liiallisesta keskittymisestä.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston aulassa lähikuva logosta.

Kuluttaja-asiamies avustamaan sähköyhtiö Fi-Nergyn asiakkaita palauttamattomien ennakkomaksujen perinnässä

Yhtiön toiminnasta valitettiin viime vuonna liki 1 000 kertaa. Avustettavia asiakkaita on niin suuri määrä, ettei kaikille voida välttämättä tarjota apua.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston aulassa lähikuva logosta.

Ombudsman helping consumers claw back prepaid funds for unused electricity

Fi-Nergy was the subject of nearly 1,000 complaints to the Finnish Competition and Consumer Authority last year.

Alkoholituotteita Alkon hyllyllä.

Merger of Finnish booze firm Altia and Norway's Arcus gets conditional OK from regulator

State-owned Altia's brands include Koskenkorva and Jaloviina, while Arcus markets the bitter tipple Gammel Dansk.

Osuuspankin liput liehuvat pääkonttorin edustalla.

KKV: Pankki- ja vakuutusalan bonusten kilpailua vääristävä verotuki poistettava

KKV:n mukaan verotuki suosii yhtä yritystä, OP-ryhmää, muiden yritysten kustannuksella.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle