Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kari Enqvistin kolumni: Olipa sitten vanha tai nuori ovat ihmisten ajatukset kuitenkin enimmäkseen höttöä

Nuorena kaikki tapahtumat ovat uusia, vanhalle taas uutuudet ovat kortilla. Siksi aika tuntuu nuorena pitkältä ja vanhana aika taas kulkee hyvin nopeasti, Vanhan ja nuoren aikakokemus on hyvin erilainen, kirjoittaa Enqvist.  

Tässä ovat lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat ja lautakunnan perustelut

Ansiokkaalle lasten- tai nuortenkirjalle jaettava Finlandia-palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Arkea maailmalta: Kuuluisa rikoskirjailija vaatii huomiota karjahtelemalla – Washingtonissa kaikki tavoittelevat toisen ihmisen aikaa

Yhdysvaltain pääkaupungin asukkaat mittaavat ajan rahassa, kirjoittaa Washingtonin-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Afrikassa osataan ottaa rennosti ajan kanssa – meillä sitä kutsuttaisiin mindfullnessiksi

On helppo tottua afrikkalaisten rentoihin aikaraameihin, kirjoittaa Ylen Afrikan-avustaja Liselott Lindström.

Toimittajalta: Zapad 2017 – Toimittajan suurimmaksi uhaksi koitui vaakatasossa satanut vesi

Venäjän ja Valko-Venäjän suurasotaharjoitus on kääntymässä loppusuoralle. Toimittajan kestävyyttä harjoituksen seuraamisessa koettelevat salaiset aikataulut, loputtomat nimenhuudot ja vaakasuoraan satava vesi.

Suomi on jämähtänyt virastoaikaan, vaikka yhä useampi voi määritellä työaikansa itse

Suomessa kaksi kolmesta työntekijästä pystyy joustamaan omista työajoistaan. Työvuoroihin sidottu työ vähentyy tulevaisuudessa ja entistä useampi on jatkossa joustojen piirissä.

Ranskalaistaiteilija hautoo kananmunia istumalla niiden päällä ainakin kolme viikkoa

Abraham Poincheval on myös elänyt viikon kallionlohkareen sisällä ja kaksi viikkoa täytetyn karhun nahoissa. Tutkijan mukaan performanssi ei ole hyväksi poikasille.

Aikamme pirstaloituu ja huomiomme hukkuu, mutta luonnon rytmi voi tuoda tolkkua touhuun – "Olisi hyvä lähestyä syklistä aikaa"

Suoraviivainen aikakäsitys ja ylisuorittaminen on puuduttava yhdistelmä. Tulevaisuudessa suhtautuminen aikaa kohtaan voi kuitenkin muuttua: sitä arvostetaan enemmän ja ja sitä ei ympätä täyteen toimintaa.

Koirahoitolat pullistelevat hauvoja jouluna – "Koiralle ei ole sama, oletko poissa päivän vai viikon"

Koirakouluttajan mukaan koira kyllä tietää, kun se joutuu eroon laumastaan tavanomaista pitemmäksi ajaksi.

Kotimaa etelässä ja pohjoisessa – suomalainen tyyneys tasoittaa espanjalaista kiivautta

Nuoren miehen espanjalaisen tumman ulkonäön alta löytyy myös pohjoispohjalaista tyyneyttä. Kahdesta kotimaasta on hyötyä, sillä erilaiset kulttuurit tuovat rikkautta.

Saamelaistaiteilija: Meditaatio tapa paeta assimilaatiota ja etnostressiä

Niillas Holmbergin uuden runokokoelman tekstit alkoivat syntyä, kun taiteilija oli Pohjois-Intiassa opiskelemassa paikallista kulttuuria ja filosofiaa. Viidennen runokokoelman julkaissut muusikko-runoilija-näyttelijä-aktivisti Holmberg sanoo, että meditaatio on yksi tapa paeta taistelua kahden kulttuurin välissä.

6. in’shallah

Aikakäsitys ja bisneksen teko arabimaissa.

"Lapsi kuin lapsi on kaveri" – Päiväkodissa suomen kieli opitaan leikkien

Leikit sujuvat päiväkodissa paremmin, kun yhteinen kieli löytyy. Lapset ovat innokkaita opettamaan suomea kavereille, jotka eivät sitä vielä osaa. He myös iloitsevat huomatessaan, että kaveri on oppinut sanomaan jotain uutta.

Minnuu EI H U V I T A !

M.Kajo valaisee syksyn varjopuolia suorasti ja epä- .

Suomalaissiirtolaisia ja intiaaneja yhdisti metsä

Intiaanien ja suomalaissiirtolaiden yhteinen historia.

Kun oppii ymmärtämään toisen tapaa tehdä töitä, myös bisnes kukoistaa – "Ei riitä, että on hyviä tuotteita ja osataan puhua englantia"

Kansainväliset yritykset ovat heränneet kehittämään työntekijöidensä kulttuurintuntemusta. Suomalaisten on usein vaikea ymmärtää esimerkiksi sitä, ettei pomolle voisi puhua suoraan tai että kokouksissa pitäisi keskustella loputtomasti, myös muista kuin työasioista.

Miksi aika tuntuu kuluvan nopeammin vanhetessa?

Tämän vuoksi aika tuntuu kiihtyvän, kun vanhenet.

Perinteiset tietovisailut katosivat televisiosta

Lajityypin ohjelmat hiipuivat hiljalleen pois 2000-luvun puolivälin jälkeen eikä uusia ole näköpiirissä. Television ammattilaisten mukaan syynä ovat ennen kaikkea markkinoiden pienuus ja katselutottumusten muuttuminen.

Naisten hiuksista valmistetut kellonvitjat aikanäyttelyn erikoisuutena

Aikoinaan ajan määrittämiseen riitti kuunkierron seuraaminen. Ihminen on kuitenkin lähtenyt pilkkomaan aikaa yhä pienempiin osiin. Kainuun Museon näyttelyssä esitellään aikamittarin monia muotoja papin tiimalasista radiotoimituksen sekundaattoriin.

Oletko myöhästelijä vai aikaistelija? Kestätkö vastakohtaasi?

Kouluttaja Timo Lampikoski sanoo, että ihmiset ovat jo sisäsyntyisesti joko myöhästelijöitä tai aina ajoissa olevia. Ihmisillä on erilaisia aikakäsityksiä, mutta toki ajanhallinnassa on aina ainakin osittain kyse opitusta tavasta.

Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia myöhästelijästä täsmälliseksi

Myöhästelijän osa ei ole helppo, mutta silti pinttynyttä tapaa voi olla vaikea muuttaa. Myöhästely jatkuu usein niin kauan, kunnes siitä alkaa aiheutua myöhästelijälle itselleen suhteettoman paljon ongelmia.

Volter Kilven aikakäsitys kiehtoo Panu Rajalaa

Jo viidettätoista kertaa järjestettävä Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko todistaa, että Volter Kilvestä riittää aihetta moneen esitelmään.

Myöhästelijöiden aika on tulossa

Myöhästely on Suomessa synti. Monelle meistä ei riitä edes aikatalussa pysyminen, vaan olemme mieluummin jopa etuajassa. Kuitenkin esimerkiksi työelämässä annetaan yhä enemmän tilaa persoonallisille aikatauluille.

Miksi aika tuntuu iän myötä kuluvan nopeammin?

Miksi vuodet tuntuvat iän myötä vierivän koko ajan nopeammin

Sydänkohtaus lopetti terapeutin maratonjuoksut

Kun ei enää jaksa tehdä kaikkea, voi olla avoin uudelle. Sydäninfarktin saanut perheterapeutti Jorma Virtanen uskoo sairastumisessa yhä puhumisen voimaan. Hän ei juokse enää koskaan maratonia.

Yrityksiä valmennetaan epävakaille alueille investoimiseen

Kansainvälistyvät, jopa pienetkin yritykset hakevat markkinoita myös haurailta ja konfliktien jälkeisiltä alueilta. Kuopiossa toimiva Kriisinhallintakeskus on järjestänyt yrityksille lajissaan ensimmäisen kurssin, jolla yrityksiä valmennetaan toimimaan tällaisilla alueilla.

Arki on käsitteenä suhteellisen uusi asia

Arki saapui suomeen 1900-luvun alussa kaupungistumisen myötä. Maaseudun stressitön ja syklinen elämä vaihtui teollistumisen myötä nykyisenkaltaiseksi lineaariseksi suoritukseksi. Deadlineistä ja stressistä huolimatta arjesta voi löytää myös onnen.

Intian nykytaide tutkii maan yhteiskunnallista murrosta

Helsingin taidemuseon laaja Intia-näyttely Tennispalatsissa kertoo jättiläisvaltion monimuotoisesta nykytaiteesta, jossa naisilla on yhä vahvempi asema.

Aika on niin kuin se sovitaan

Lähes koko maailmassa noudatettava Greenwichin aika määräytyy Greenwichin observatorion kautta kulkevan meridiaanin mukaan. Greenwichin aika valittiin maailmanajaksi aikanaan, kun yhteydenpito maapallon mittakaavassa tuli mahdolliseksi.

Jalkapalloturnaus on myös kulttuurisuihku

Kokkola Cup on tuonut kansainvälistä vilinää kokkolalaisiin isäntäperheisiin. Parikymmentä vilkasta barcelonaispoikaa asettaa suomalaisperheille haasteita kulttuurierojen vuoksi.

Kulttuurishokki kasvattaa muuttajaa

Kulttuurista toiseen muuttava oppii eniten itsestään. Tätä mieltä on Lahden ammattikorkeakoulun kansainvälisten asioiden koordinaattori Elisa Hassinen.

Kaisu Aron töissä hehkuu Afrikka

Hausjärveläinen Kaisu Aro työskenteli kaksi vuotta sitten kaksi kuukautta kulttuurikeskus Villa Karossa, länsi-Afrikan Beninissä. Nyt Hämeenlinnassa näytteillä olevat työt suorastaan lämmittävät hehkullaan.

Esa Salminen: Köyhyyden ammattilainen

Esikoiskirjailija Esa Salmisen romaani Köyhyyden ammattilainen kertoo kehitysyhteistyöntekijä Petteri Savion kolmesta vuodesta Sambiassa eteläisessä Afrikassa. Savion työnä on muun muassa valvoa suomalaisten avustusrahojen käyttöä kansalaisjärjestöissä. Hän tuntee toimivansa puskurina suomalaisen kärsimättömyyden ja sambialaisen todellisuuden välissä. Pahimmat törmäykset syntyvät erilaisista aikakäsityksistä.