Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tervolassa haetaan kokemuksia humalan, tyrnin ja nokkosen viljelystä – ensi vuonna Louelle tulee myös Pelson lampaita ja lapinlehmiä

Suomessa kasvatetulle humalalle olisi kysyntää panimoissa. Tervolassa tutkitaan mahdollisuuksia lisätä tuotantoa. Louella on koeviljelyssä myös esimerkiksi tyrniä.

Panimoita, kapakoita, kuuluisia kännääjiä ja kunnallinen alkoholimonopoli – Hämeenlinna on hyvä kohde tutkia humalan historiaa

Vuoden 1850 jälkeen panimo- ja viinateollisuus kasvoi Suomessa kohisten. Alun pieni puuhastelu oli vuosisadan loppuun mennessä jo merkittävää teollista toimintaa. Yhtä paljon panimoita on ollut vasta viime vuosina, jos pienpanimot lasketaan mukaan.

Ennen humalaa piti viljellä sakon uhalla, sitten se unohtui pihojen koristekasviksi – nyt sitä halutaan maustamaan suomalaisia oluita

Puutarhoista ympäri Suomea kerätyistä humalakannoista on valikoitu parhaat ehdokkaat koeviljelyyn. Tähtäimessä on suomalaisen oluthumalatuotannon aloittaminen.

Urbaanista ruoasta ratkaisu kasvavan väestön nälkään: Voisiko pääkaupunkiseudun ruoantuotanto olla täysin omavaraista?

Espoon entinen hallialue sai uuden elämän: kasviksia viljellään puutarhalaatikoissa ja ruokasieniä kahvinporoissa konteissa.

Luke kehittää ikivanhasta suomalaisesta humalasta huippulaatua – parhaiden aromien etsintä on tiedettä

Luonnonvarakeskuksen keräämän kansallisesti arvokkaan humalakokoelman kasvit saavat parhaillaan pituutta Lopen Haapastensyrjän kasvihuoneissa.

Kaunis ja rehevä humala hurmaa puutarhassa – Nyt myös olutintoilijoista on tullut puutarhureita

Esimerkiksi humalan taimet menevät nyt kuumille kiville puutarhamyymälöissä. Harrastajat hakevat eri lajikkeilla olueen uusia makuja.

Suomalaista humalaa löytyy yllättävän paljon – viljelyä saadaan silti odotella vuosia

Suomalaisten pihoilla kasvaa humalaa yllättävän paljon. Luonnonvarakeskuksen kyselyyn tuli yli tuhat vastausta.

Olut kuohuu pienpanimoissa – ettei vain menisi yli!

Parikymmentä vuotta sitten Suomeen perustettiin ensimmäiset pienpanimot, nyt on menossa toinen aallonharja, kun uusia oluentekijöitä tulee markkinoille jatkuvasti. Osa ensimmäisen vaiheen pienpanimoista katosi kannattamattomina ja laatuongelmien vuoksi. Sama uhkaa nytkin ja alalle povataan vaihtuvuutta.

Britanniassa ja Venäjällä saa humaltua, Roomassa ei – lähde baarikierrokselle ympäri maailman

Italialaiset paheksuvat vahvaa humalaa ja syövät illan päätteeksi voisarvia. Venäjällä päänsäryn syynä ei ole votka vaan kirkkaiden jälkeen juotu olut. Baari-illoissa on eroa eri puolilla maailmaa.

Oluthumalan geenipankki tuotti ensimmäisen oluensa Tammelassa

Tammelan Mustialan maatalousoppilaitoksen Ison Piipun pienpanimolla on alettu hyödyntää geenipankkina toimivan humalatarhan satoa oluenvalmistuksessa. Humalaa käytetään Suoma-oluen mausteena.