Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Heikki Huhtanen katsoo kameraan ladon edessä. Takana Henri Huhtala syöttää humalaköynnöstä koneeseen.

Pienpanimoiden vyöry sai Heikki Huhtasen innostumaan humalanviljelystä – maatilat ottavat riskejä aiempaa harkitummin, ja niin on syytäkin

Ilmajokelaisella Huhtasen tilalla löydettiin markkinarako humalanviljelystä, kun pienpanimoita perustettiin Suomeen. Tilojen investoiminen kokonaan uusiin tuotantosuuntiin on harvinaista.

Tuomas Koskipää panimon perustaja, Fat Lizard Kerää Glims humalaa Espoossa

Suomalainen humala on tutkimuksen mukaan aivan ai­nut­laa­tuis­ta – käsillä voi olla yöttömän yön vientihitti, uskoo yrittäjä

Suomessa viljellylle humalalle olisi kysyntää, jos sitä vain olisi saatavilla. Tällä hetkellä suomalainen olut saa makunsa tuontihumalasta.

Humala kasvaa ylöspäin. Pieniä kävyn alkuja näkyvissä.

Louen koeviljelmien ensimmäinen tyrni- ja humalasato näyttää lupaavalta – Lapin valoisa kesä sopii monelle erikoiskasville

Maatalousyrittämisen osaamiskeskus koeviljelee kasveja löytääkseen parhaat lajit. Erikoiskasvien viljelystä voisi tulla Lapissa monelle tilalle sivuelinkeino.

Louen maatalousoppilaitoksen toimipaikkapäällikkö Jarmo Saariniemi seisoo koeviljelmäalueella, taustalla näkyy humalaköynnöksiä varten pystytettyj pylväitä

Tervolassa haetaan kokemuksia humalan, tyrnin ja nokkosen viljelystä – ensi vuonna Louelle tulee myös Pelson lampaita ja lapinlehmiä

Suomessa kasvatetulle humalalle olisi kysyntää panimoissa. Tervolassa tutkitaan mahdollisuuksia lisätä tuotantoa. Louella on koeviljelyssä myös esimerkiksi tyrniä.

Kuvassa asiakkaita vanhassa ravintolassa

Panimoita, kapakoita, kuuluisia kännääjiä ja kunnallinen alkoholimonopoli – Hämeenlinna on hyvä kohde tutkia humalan historiaa

Vuoden 1850 jälkeen panimo- ja viinateollisuus kasvoi Suomessa kohisten. Alun pieni puuhastelu oli vuosisadan loppuun mennessä jo merkittävää teollista toimintaa. Yhtä paljon panimoita on ollut vasta viime vuosina, jos pienpanimot lasketaan mukaan.

Veli-Matti Mathlin ja Janne Salmela humalapellon laidassa.

Ennen humalaa piti viljellä sakon uhalla, sitten se unohtui pihojen koristekasviksi – nyt sitä halutaan maustamaan suomalaisia oluita

Puutarhoista ympäri Suomea kerätyistä humalakannoista on valikoitu parhaat ehdokkaat koeviljelyyn. Tähtäimessä on suomalaisen oluthumalatuotannon aloittaminen.

Sauli Rantanen Kera-kollektiivinen kaupunkiviljelmällä

Urbaanista ruoasta ratkaisu kasvavan väestön nälkään: Voisiko pääkaupunkiseudun ruoantuotanto olla täysin omavaraista?

Espoon entinen hallialue sai uuden elämän: kasviksia viljellään puutarhalaatikoissa ja ruokasieniä kahvinporoissa konteissa.

Humalan taimia kasvihuoneessa.

Luke kehittää ikivanhasta suomalaisesta humalasta huippulaatua – parhaiden aromien etsintä on tiedettä

Luonnonvarakeskuksen keräämän kansallisesti arvokkaan humalakokoelman kasvit saavat parhaillaan pituutta Lopen Haapastensyrjän kasvihuoneissa.

Henrik Mellberg, olutharrastaja

Kaunis ja rehevä humala hurmaa puutarhassa – Nyt myös olutintoilijoista on tullut puutarhureita

Esimerkiksi humalan taimet menevät nyt kuumille kiville puutarhamyymälöissä. Harrastajat hakevat eri lajikkeilla olueen uusia makuja.

humalakasvi

Suomalaista humalaa löytyy yllättävän paljon – viljelyä saadaan silti odotella vuosia

Suomalaisten pihoilla kasvaa humalaa yllättävän paljon. Luonnonvarakeskuksen kyselyyn tuli yli tuhat vastausta.

Oluenlaskua hanasta.

Olut kuohuu pienpanimoissa – ettei vain menisi yli!

Parikymmentä vuotta sitten Suomeen perustettiin ensimmäiset pienpanimot, nyt on menossa toinen aallonharja, kun uusia oluentekijöitä tulee markkinoille jatkuvasti. Osa ensimmäisen vaiheen pienpanimoista katosi kannattamattomina ja laatuongelmien vuoksi. Sama uhkaa nytkin ja alalle povataan vaihtuvuutta.

Juhlijat kilistelivät Oktoberfest-olutfestivaaleilla Frankfurtissa syyskuussa 2014.

Britanniassa ja Venäjällä saa humaltua, Roomassa ei – lähde baarikierrokselle ympäri maailman

Italialaiset paheksuvat vahvaa humalaa ja syövät illan päätteeksi voisarvia. Venäjällä päänsäryn syynä ei ole votka vaan kirkkaiden jälkeen juotu olut. Baari-illoissa on eroa eri puolilla maailmaa.

Piirroskuva alkoholismiin liittyen.

Alkoholi – sosiaalisuuden voiteluaine

Alkoholi on ajankohtainen asia – aina. Tuskin mikään muu nautintoaine on kirvoittanut niin runsaaseen puheeseen kuin viina. Alkoholinkäytön historia on Suomessa monituhatvuotinen; se alkaa jo esihistorian hämäristä ja jatkuu vaiherikkaan ja jyrkkiä muutoksia sisältäneen 1900-luvun läpi nykyiseen Euro-Suomeen.

Mies ja suuria metallisia olutsammioita

Oluthumalan geenipankki tuotti ensimmäisen oluensa Tammelassa

Tammelan Mustialan maatalousoppilaitoksen Ison Piipun pienpanimolla on alettu hyödyntää geenipankkina toimivan humalatarhan satoa oluenvalmistuksessa. Humalaa käytetään Suoma-oluen mausteena.