Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Taidekoulu Estradi aloittaa yt-neuvottelut – varainhankinta ei onnistu koronakriisin aikana

Lappeenrantalainen taidekoulu Estradi järjestää koronakriisin aikana etäopetusta, mutta taloutta rasittaa koronaviruksen vuoksi keskeytynyt varainhankinta.

Pihla Koskelan, 14, ja Milja Helmisen, 17, elämä on yhtä sirkusta – ensi-iltaviikolla kokeetkin jäävät tekemättä

Sirkusopetukseen olisi Tampereella enemmän tulijoita kuin Sorin Sirkukseen mahtuu. Moni haaveilee sirkusartistin urasta.

Haluatko sirkusopettajaksi? Koulutus alkaa Tampereella vuonna 2023

Ensimmäisten sirkusopettajien koulutus on tarkoitus aloittaa Suomen lisäksi Ruotsissa, Ranskassa, Irlannissa ja Tsekeissä.

Evelina, Irina ja Aikakone tähdittävät Kokkolan Venetsialaisia – kritisoidun lasershown korvaa kaleidoskooppishow

Caleidoscope Show yhdistelee kuvien projisointia kaupungintalon seinään, ilotulitusta ja musiikkia.

"Vitsi, jos tällainen koulu olisi ollut Suomessa!" – Yhä useampi suomalainen opiskelee tutkinnon muualla Euroopassa

Toisin kuin Suomessa, Ranskassa sirkusta voi opiskella yliopistossa. Anniina Peltovako saa opinnoistaan myös palkkaa.

Miltä jongleeraus kuulostaisi työpaikan taukojumppana? Sirkustirehtööri painottaa lajin vaikutusta aivoille

Jongleerausta voi harrastaa vaikka heittelemällä appelsiineja, kertoo sirkuskoulu Woltin kouluttaja ja sirkustirehtööri Juha Ekorre.

OP:n Helmi-palkinto sirkuskoululle ja elokuvafestivaaleille

Vuosittaisen tunnustuksen pokkasivat Sirkus Taika-aika ja Skabmagovat-festivaali.

Lapsuuden avainkokemus ja 10 000 tunnin harjoittelu veivät Veera Kaijasen sirkusalan huipulle – harrastuksen suosio nopeassa kasvussa

Sirkuskoulujen määrä kasvoi viidessä vuodessa 50 prosenttia ja harrastajamäärä kaksinkertaistui. Taustalla ovat muun muassa trampoliinien yleistyminen ja Youtube.

Muisti: Erikoisen kirurgin sirkus

Ensimmäinen nuorisosirkus perustettiin 1973 Haminaan.

Sirkuskouluihin jopa jonotetaan: "Joskus pelottaa, mutta täytyy vain laskea kolmeen ja päästää irti"

Tuhannet sirkuskoululaiset ympäri maan oppivat temppujen ja taitojen lisäksi myös vastuunottoa, luottamusta ja ryhmätyötaitoja.

Sirkusalan näkymät kääntyivät ylösalaisin – suomalaiset taiteilijat kysyttyjä myös maailmalla

Korkeakoulutasoista sirkusopetusta saa Suomessa ainoastaan Turussa.

Lähihoitajaopiskelijoille tarjotaan sirkusopintoja – miksi ihmeessä?

Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksia tarjoaa valinnaisia sirkusalan opintoja lähihoitajaopiskelijoille.

Aboa-apuraha sirkustaiteilija Antti Kulmalalle

Turun kaupungin kulttuurilautakunta myönsi runsaan 20 000 euron apurahan Antti Kulmalalle työskentelyyn sirkustaiteen parissa vuonna 2017.

Näin upeasti avattiin kulttuurin suursatsaus Jyväskylässä – video

Jyväskylän Kankaan uutta aluetta rakennetaan prosenttikulttuurin hengessä, eli alueen rakentamisen kuluista prosentti ohjataan kulttuuriin. Kaiken kaikkiaan se tarkoittaa viiden ja puolen miljoonan euron kulttuuripanostusta.

Viisi miljoonaa euroa kulttuuriin – Jyväskylän Kankaan ensimmäisen prosenttiteoksen julkaisu suorana Areenassa

Jyväskylässä noin prosentti Kankaan alueen tontinmyyntituloista ja rakentamisen kustannuksista ohjataan alueen kulttuuriin. Summa kohoaa kaiken kaikkiaan yli viiteen miljoonaan euroon.

Tuhat jongleerauspalloa, yhdeksän ihmistä ja koira – suomalaisten sirkuskiertue Romaniassa pursusi iloa

Kun lapsi sai pallot käsiinsä ja oppi jongleeraamaan, oli onni käsin kosketeltavaa.

Lapsena heitit kärrynpyöriä, aikuisena kuperkeikka pelottaa – sinusta voi yhä tulla akrobaatti

Uuden liikuntaharrastuksen aloittaminen aikuisiällä voi olla vaikeaa. Liikuntataitojen ruostuminen nostaa kynnystä, mutta suurin este on päässämme.

Cirkon pomo ei hätkähdä talousvaikeuksia: "Tämä on pitkän matkan juoksua"

Helsingissä sijaitsevan Uuden sirkuksen keskuksen Cirkon talous on kuralla, mutta se ei hidasta talon tuoreen johtajan suunnitelmia.

Motoriikka ja sosiaalisuus kehittyy temppuillessa – sirkuskoulu antaa eväitä elämään

Sirkustaide rohkaisee itseilmaisuun ja auttaa elämänhallinnassa. Tamperelainen Sorin Sirkus on tehnyt nuorisotyötä yli 30 vuotta. Vuosien varrella Sorin Sirkus on lähettänyt maailmalle reilut parikymmentä sirkusammattilaista.

"Sirkus säilyttää äijien toimintakykyä" – katso video vankilasirkuksesta

Vankila ja sirkus voivat kuulostaa erikoiselta yhdistelmältä, mutta ainakin Akaan Kylmäkosken suljetussa vankilassa se toimii. Sirkushetket tuovat vaihtelua yksitoikkoiseen vankila-arkeen.

Sirkuksen kausi käynnistyy jo, vaikka maassa on vielä lunta

Sirkus on yksi kevään merkeistä. Pohjalainen Sirkus Florentino aloittaa lähes seitsemän kuukautta kestävän kiertueensa pääsiäisenä Vaasasta.

Sirkusharrastajien määrä on kasvanut nopeasti – lajissa kiehtoo "se kun ei tarvitse kilpailla"

Sirkuksesta on tullut nopeasti lasten ja nuorten trendiharrastus. Harrastajamäärät ovat kaksinkertaistuneet muutaman vuoden aikana ja uusia sirkuskouluja syntyy ympäri Suomea.

Sirkus Taika-Aika Rovaniemeltä Vuoden nuorisoseuraksi

Rovaniemeläinen Sirkus Taika-Aika on valittu Vuoden nuorisoseuraksi. Seuran harrastajamäärät kilpailevat Suomen suurimpien nuorisosirkusten rinnalla noin 60 000 asukkaan Rovaniemellä.

Sorin Sirkuksen nuoret esiintyjät harjoittelevat kuin maajoukkuetason kilpaurheilijat

Tamperelaisen sirkuskoulun joulushow myydään loppuun joka vuosi jo ennakkoon. Nuorten tekijöiden into ja omistautuminen sirkukselle näkyy myös sen upeassa 30-vuotisjuhlassa. Nykyään Sorin Sirkuksessa taiteilee yli 300 lasta, joista osasta kasvaa myös sirkusalan ammattilaisia.

Jongleeraamalla voi päätyä vaikka Kambodžaan

Elämä on heittänyt Kai Kuutamon Varsinais-Suomesta Kambodžaan sirkuskoulun pyörittäjäksi. Koulusta ponnistavilla lapsilla on mahdollisuus parantaa elämänsä laatua.

Sirkus Taika-Ajalle vuoden kulttuuripalkinto – myös nuorten tehotyöllistäjä palkittiin

Rovaniemellä on paljastettu vuosittaiset kulttuuri-, liikunta- ja nuoristotekopalkintojen saajat. Palkintoja pokkasivat muiden muassa nuori monilahjakkuus Tuomas Toivainen, nuoria työllistänyt yrittäjä Heidi Alariesto sekä keväällä 2014 järjestetyt talviuinnin MM-kisat.

Tivolista tuli sirkus – rovaniemeläinen Taika-Aika on Suomen toiseksi suurin sirkuskoulu

Yökerho Tivolin tiloihin sirkussalin remontoinut Sirkus Taika-Aika on harrastajamäärissä mitattuna Suomen toiseksi suurin sirkuskoulu heti Circus Helsingin jälkeen. Työväentalon rakennustyömaan alta Valsalle muuttanut lappilaissirkus toimii nyt entistä monipuolisemmin.

Lautaset ja pallot ilmaan! Sirkuskiertue muuttaa jumppasalit sirkuskouluiksi

Taiteen ja liikunnan yhdistävästä sirkustelusta on tullut yhä suositumpaa ja alalta löytyy jo kouluja ja kursseja. Nyt sirkuslajeja esitellään myös alakoululaisille. Keskipohjalaiskoululaiset pääsevät heittäytymään sirkusliikunnan lajeihin syksyllä.

Pariakrobatia on kovaa fysiikkaa ja suuria tunteita – video

Pariakrobatiassa vallitsee fysiikan lakien mukanaan tuoma raaka perusjako: toinen heittelee, toista heitellään. Sirkustemppuilu vaatii tiukkaa yhteistyötä ja toimivaa vuorovaikutusta, sekä sitä kuuluisaa kemiaa. Joskus kemia ryöpsähtää parin välillä niin, että yhtä köyttä vedetään myös harjoitussalin ulkopuolella.

Maailman huippuakrobaatit leireilevät ensi kertaa Suomessa

Yli sata huippuakrobaattia eri puolilta maailmaa leiriintyy Jyväskylään heinäkuun puolivälissä. Jyväskylän Sirkuskoulu isännöi Sirkuskoulun ja Parkour Akatemian harjoitustiloissa kansainvälistä pariakrobatiaan keskittyvää harjoitusleiriä IAC:tä.

Sirkukset yhteistyöhön – Itä-Suomen sirkusten rima nousee korkeammalle

Viisi itäsuomalaista nuorisosirkusta ryhtyy tekemään työtä harrastuksen tason korottamiseksi. Uusi yhdistys tähtää ammattitaitoisen koulutuksen ulottamiseen alueen sirkuksiin.

Sosiaalinen sirkus vientituotteena: Suomalaisten pakolaisleiriin perustama sirkuskoulu toimii itsenäisesti kahden vuoden jälkeen

Suomalainen Sirkus Magenta tekee työtä edistääkseen sosiaalista osallisuutta, itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaista hyvinvointia sirkuksen kautta. Tämä tavoite on vienyt heitä ympäri Eurooppaa, ja sen ulkopuolelle, kuten Meksikoon, Turkkiin ja Afganistaniin. Sirkusammattilainen ja Ylen toimittaja Sarah Hudson palasi hiljattain Jordaniasta, missä vieraili uudelleen syyrialaisessa nuorisosirkuksessa. Hudson oli itse mukana perustamassa sirkuskoulua Zaatarin pakolaisleirille Magentan mukana.

Pakolaissirkus

"Sirkus on tehnyt parempaa työtä kuin yksikään psykologi." Suomalaisten perustama sirkuskoulu auttaa syyrialaisia lapsia ja nuoria Zaatarin pakolaisleirillä. Yle TV2 14.5.2015 klo 20.

Rap-artisti Palefacen ilmaiskonsertti kruunaa vapun

Hämeenlinnan Verkatehtaan vapputapahtuman tähtenä on Paleface, joka tunnetaan kantaa ottavasta musiikistaan. Vappupäivän ilmaiskonsertin paikat täyteään jonotusjärjestyksessä.

Ehdolla Keski-Suomi -palkinnon saajaksi: Parkourista perheiden yhteinen harrastus

Kaupunkinympäristöä hyödyntävä parkour sekä sirkusakrobatia yleistyvät Keski-Suomessa kovaa vauhtia. Vajaat kymmenen vuotta sitten aloittanut Jyväskylän Sirkuskoulu ja Parkour Akatemia on laajentanut ympäri maata.

Sirkusala vaatii persoonaa, lihaksia ja kovaa työtä

Sirkusala elää kasvun aikaa, mikä näkyy alan koulutukseen hakeutuvien määrässä. Työllistymiseensä luottavat opiskelijat tietävät, että edustava ulkonäkö ei yksin riitä vangitsemaan yleisön mielenkiintoa.

Avaa ovi pakolaisleirin porttien sisään ja hämmästy

Yle Urheilu pääsi vierailemaan Zaatarin pakolaisleirillä sirkuskoulussa. Leirin porttien sisältä löytyi uskomattomia lahjakkuuksia.

"Ei päivää ilman kuperkeikkaa", neuvoo luovan liikunnan ammattilainen

Hyvä tasapaino on apu moneen vaivaan, tietävät sirkusammattilainen ja parkouraaja. Yksinkertaisen tasapainotreenin tekeekin vaikka bussipysäkillä.

Satojen hakijoiden joukosta kansainvälisen sirkuskilpailun kakkoseksi

Tamperelaisen Sorin Sirkuksen kasvatit nappasivat kakkostilan Pariissa viime viikonloppuna järjestetyillä sirkusfestivaaleilla. Trapetsiryhmä valittiin Festival Mondial du Cirque de Demain -tapahtumaan satojen hakijoiden joukosta.

Päijät-Hämeessä palkittiin vuoden urheilusankarit – katso kuvat

Päijät-Hämeen Urheilugaalassa nähtiin myös paikallisia osaajia Konsta Hietasesta sirkuskoululaisiin.

Karoliinan energisyys on tehnyt Lieksasta pienen sirkuskaupungin

Sirkustaiteilija Karoliina Turkka on tuonut lapsia ja nuoria ilahduttavan sirkusmaailman pohjoiskarjalaiseen pikkukaupunkiin. Turkalla on myös kokemusta pikkupotilaiden ilostuttamisesta.

Suomen suurin Parkour-keskus avasi ovensa: "Se on kuin kesän korvike"

Pariisin lähiöistä lähtöisin oleva parkour on kasvattanut huimasti suosiotaan. Jyväskylässä avattu Parkour-keskus mahdollistaa lajin harrastamisen myös talvella.

Jyväskyläläinen parkour-oppi viedään käsistä

Jyväskyläläistä parkouria viedään vahvasti ympäri Suomen maata. Jyväskylän Parkour Akatemialla on noin 150 opetus- ja esiintymistilaisuutta vuodessa.

Taiteilijasielu haasteen edessä

Pohjois-Karjalaan takaisin muuttaneella sirkustaiteen läänintaiteilijalla Samuli Männistöllä on suuria toiveita sirkustaiteen kehittämiseksi maakunnassa. Pienten, hajanaisesti toimivien harrastajaryhmien kannattaisi tehdä yhteistyötä, tällä mahdollistettaisiin myös ammattiopettajan palkkaaminen.

Tähtisirkuksen tähtiä ei huimaa katonrajassa - video

Värtössä sijaitsevan Oulun Tähtisirkuksen huimapäisiä esiintyjät eivät jännitä edes trapetsin korkeuksissa. Sirkuskoulun jokavuotiset kevätnäytökset huipentuvat lauantaina.

Circus gains dizzying number of hobbyists

The number of youth circuses has doubled in the last four years. Now over 7,000 youth in Finland are involved in circus activities. Also, for adult hobbyists and for those with special needs, circus is increasingly looked on as a means to improve well-being, rather than just skills.

Sirkus pääsi "lasten ja valmiiksi notkeiden" lajin leimasta – harrastajien määrä huimassa kasvussa

Esimerkiksi nuorisosirkusten määrä on kaksinkertaistunut neljän vuoden aikana ja lajia harrastaa jo yli 7 000 nuorta. Sirkus on muuttunut yhä enemmän lajiksi, jossa hyvinvointi on taitoja tärkeämpää.

Haminan Teinisirkus haluaisi uudet tilat teollisuusalueelta

Suomen ensimmäinen sirkuskoulu on joutunut toimimaan purkutuomion saaneessa homekoulussa. Leirit on pitänyt peruuttaa ja ryhmiä yhdistelemään surkean sisäilman vuoksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle