Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Aaltojen suunnittelema Paimion parantola avautui jälleen yleisölle – funkkishelmi mäntymetsän keskellä rakennettiin tuomaan toivoa

Alvar ja Aino Aallon suunnittelema Paimion parantola aloittelee uutta elämäänsä viime vuonna perustetun säätiön omistuksessa. Vuonna 1933 avatun tuberkuloosiparantolan arkea tutkitaan nyt myös Turun yliopistossa.

Alvar Aallon suunnitteleman Paimion parantolan tulevaisuus kirkastuu – funkkishelmen kehittämiseksi perustettiin säätiö

Suomalaista arkkitehtuuria maailmankartalle vieneen tuberkuloosiparantolan rakennus- ja kulttuuriarvo halutaan turvata.

Tuberkuloosia ja korona-aikaa yhdistää pelko tuntemattomasta – Aino Matilaisen keuhkosairautta hoidettiin parantolassa puoli vuotta: "Luotin tervehtymiseeni koko ajan"

Keväällä myyntiin tullut Härmän vanha parantola on yksi Suomen tuberkuloosiparantoloista. Jylhät parantolat rakennettiin yleensä kauniin mäntymetsän keskelle hyvän hengitysilman toivossa.

Kiina rakensi koronasairaalan kahdeksassa päivässä, toinen valmistuu ensi viikolla – katso videot pikavauhtia pystytetyistä parantoloista

Sadat työntekijät ovat huhkineet yötä päivää saadakseen Wuhaniin pikavauhtia rakennetut sairaalat toimintakuntoon.

Paimion parantola annetaan maksutta perusteilla olevalle säätiölle – hanke edistää nyt perustamistyötä

Säätiön omistaisivat näillä näkymin valtion ja sairaanhoitopiirin lisäksi Paimion kaupunki ja Alvar Aalto -säätiö.

Paimion parantolan siirtyminen säätiön omistukseen sai lopullisen sinetin

Säätiö laatii kohteelle toimintavision, jonka pohjalta sille haetaan rahoitusta ja käyttäjiä.

Paimion parantolaa ympäröivistä metsistä tehtiin kaupat – uusi yhdistys vannoo suojelevansa maa-aluetta

Hiljattain perustettu yhdistys osti Paimion parantolaa ympäröivän metsän säilyttääkseen metsäalueen koskemattomana.

Paimion parantolan pelastamiseksi suunniteltu säätiö otti askeleen eteenpäin – sairaanhoitopiirin hallitukselta vihreää valoa suunnitelmalle

Sairaanhoitopiiri suhtautuu myönteisesti Paimion parantolan tulevaisuuden turvaamiseksi suunnitellun säätiön perustamiseen.

Kulttuuriministeri Saarikko luottaa säätiön syntymiseen Paimion parantolan pelastamiseksi – Sairaanhoitopiiri: "Joskus asiat humpsahtavat vauhdilla eteenpäin"

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille valtion tiistaina ilmi tullut rooli Paimion parantolassa on tietynlainen helpotus.

Paimion parantolan omistajaksi esitetään säätiötä – hallitus suunnittelee antavansa parantolalle kolme miljoonaa euroa

Selvitys suosittaa säätiön perustamista, jotta Paimion parantolan tulevaisuus turvataan.

Selvitys Alvar Aallon suunnitteleman Paimion parantolan tulevaisuudesta alkoi

Selvityksen odotetaan valmistuvan kesäkuussa.

Paimion parantolan tulevaisuus vaatii uuden selvityksen

Sairaanhoitopiiri ja ministerit sopivat jatkoaskelista keskiviikon tapaamisessaan.

Paimion parantolan myynnissä uusi aikalisä

Sairaanhoitopiiri ei ole saanut kohteesta uusia ostotarjouksia.

Paimion parantolan tulevaisuus halutaan turvata perustamalla uusi säätiö

Säätiön perustajiksi on tarkoitus kutsua Alvar Aalto -säätiön lisäksi muita eturivin säätiöitä tekniikan, lääketieteen ja kulttuurin aloilta.

Suomen suurin tuberkuloosiparantola on tulossa tiensä päähän

Ympäri Suomea rakennettiin 1930-luvulla tuberkuloosiparantoloita. Sittemmin funkisrakennukset ovat muuttuneet erilaisiksi sairaaloiksi ja arvoasunnoiksi. Tällaiset olivat suunnitelmat myös Joutsenon Tiuruniemessä.

Alois Alzheimerin kuolemasta sata vuotta – muisti alkoi vaivata hullujenlinnan lääkäriä

Saksalaislääkärillä oli potilas, joka ei muistanut sukunimeään. Moinen muistamattomuus ei jättänyt lääkäriä rauhaan. Alois Alzheimer keksi katalan sairauden, johon kukaan ei ole vieläkään keksinyt parantavaa hoitoa.

Suomen lista mahdollisista maailmanperintökohteista menee uusiksi – Hamina haluaa mukaan

Haminan kaupunki pyrkii Unescon maailmanperintökohteeksi. Museoviraston mukaan tie on todella pitkä ja vaikea. Kansallinen aielista uusitaan lähivuosina.

Paimion parantolaa lämmitellään Unescon maailmanperintökohteeksi

Alvar Aallon suunnittelemaa Paimion parantolaa aletaan todennäköisesti ajaa uudestaan Unescon maailmanperintökohteeksi.

Kelpaisiko Paimion parantola Unescon maailmanperintölistalle? – katso video

Alvar Aallon suunnittelemaa Paimion parantolaa aletaan todennäköisesti ajaa uudestaan Unescon maailmanperintökohteeksi.

Haavoittuneiden sotilaiden henkiset vammat ovat edelleen vaiettu aihe

Lappeenrannan Joutsenossa sijaitsevat Tiurun parantola ja Rauhan mielisairaala hoitivat kymmeniätuhansia talvi- ja jatkosodan sotilaita. Sodassa "tärähtäneitä" sotilaita hoidettiin shokkihoidoin.

Porvoon tuberkuloosiparantola täytti 100 vuotta

Tuberkuloosi oli yleinen kuolinsyy Suomessa 1900-luvun alkuvuosina, ja taudin hoitokeinot olivat alkeelliset. Aikansa lääketiede ja hoitotavat välittyvät hyvin 100-vuotisjuhlanäyttelyn kuvista ja tavaroista.

Dollaripotti Paimion parantolalle Yhdysvalloista

Gettyn säätiön rahoituksella Paimion parantolalle voidaan mm. suunnitella uusia käyttömuotoja. Tällä hetkellä rakennuksessa on Mannerheimin Lastensuojeluliiton toimintoja, mutta myös runsaasti vapaata tilaa.

Rauhaniemen sillan purku aiheuttaa ruuhkia Tampereella

Tampereen Rauhaniemeen kuljetaan jatkossa Parantolankadun kautta. Liikennemäärät lisääntyvät selvästi sekä Parantolankadulla että Tammelan puistokadulla.

Rauhaniementien silta pois käytöstä Rantatunnelin työmaan vuoksi

Tampereen Rantatunneli muuttaa kulkuyhteyksiä Lapinniemeen ja Rauhaniemeen. Rauhaniementien sillan kohdalle rakennetaan kokonaan uusi silta.

Oletko sinäkin mennyt halpaan? Tutkija: Kylpylöiden myyntikikat 1800-luvulta

Suomessa kylpylät elävät uutta tulemistaan. Historioitsijan mukaan erilaiset wellness-hoidot ovat samoja palveluita, mitä kylpylöissä on tarjottu aina. Suurin osa niistä kuului kylpylöiden tarjontaan jo 1800-luvulla.

Saukko tuli taloon – katso video

Norra Vallgrundissa Raippaluodon saaristossa toimiva Pohjanmaan Villieläinhoitola on saanut harvinaisen vieraan. Jurvasta löytyi ennen juhannusta orpo saukko, joka on kotiutunut ja kuntoutunut Markku Harjun tilalla hyvin.

Kesäteatteri kertoo, mistä olet kotoisin

Kesäteattereiden kuumin ensi-iltakausi alkaa olla käsillä. Monet teatterit luovat uutta yhteisöllisyyttä nostamalla esiin unohdettua paikallishistoriaa. Veikkolan Kartanoteatteri löysi kiinnostavaa materiaalia 20 vuotta sitten suljetusta paikallisesta parantolasta.

SRV hakee korvauksia Valtiontalon ylläpidosta

Rakennusyhtiö SRV perii Jyväskylän kaupungilta takaisin Valtiontalon ylläpitoon käyttämiään rahoja. Summa saattaa nousta jopa miljoonaan euroon

Tällainen on epävirallinen Sotshi - lähde amatöörioppaiden matkaan

Amatöörioppaat Arto ja Jouko, Arto Teronen ja Jouko Vuolle jatkavat jo Ateenassa vuonna 2004 alkanutta traditiota esitellä kisakaupunkia ei niin viralliseen tapaan.

Rantatunnelin työmaa sulkee katuja - Kauppiin ja Lapinniemeen poikkeusreittejä

Kulku Lapinniemeen ja Kauppiin muuttuu Parantolankadulla tehtävien johtosiirtotöiden vuoksi helmikuun 10. päivästä alkaen. Poikkeusjärjestelyt jatkuvat kuluvan vuoden lokakuulle saakka.

Lista korjausta kaipaavista Alvar Aallon rakennuksista lähti Amerikkaan

Alvar Aalto -säätiön mukaan eniten kunnostusta kaipaavat Alvar Aallon rakennukset Suomessa ovat Valtiontalo, Muuratsalon koetalo ja Säynätsalon kunnantalo Jyväskylässä, Imatran Vuoksenniskan kirkko ja Paimion parantola.

Sähköiset rakkauskirjeet kannattaa tallettaa

Nykyajan rakkauskirjeet kirjoitetaan usein sähköpostilla. Myös sähköiset rakkauskirjeet kannattaa tallettaa tuleville sukupolville.

Teatteriklassikon viesti ei vanhene

Siunattu hulluus on paitsi klassikkomedia myös väkevä erilaisuuden puolustuspuhe. Aapelin teksti kehottaa pohtimaan, missä määrin ihminen saa toteuttaa itseään ennen kuin häntä voidaan pitää hulluna. Rovaniemen Teatteri tarttuu klassikkoon tanakoin rukkasin.

Jugendlinna muuttuu rapakuntoisesta luksusasunnoiksi

Vuosia tyhjillään ollut ja jo ränsistynyt Aurinkolinna Nastolassa kunnostetaan uuteen loistoon. Muun muassa parantolana ja pakolaisten vastaanottokeskuksena toimineeseen jugendlinnaan rakennetaan luksusasuntoja. Talon osti viime vuonna liikemiesryhmä vain muutamalla kymmenellä tuhannella eurolla.

Tuberkuloosin historia on karu kertomus

Östanlidin sairaalan seinät Pietarsaaressa voisivat kertoa lukemattomia tarinoita yskästä, kuumeesta ja kuihtuvista ihmisistä. Kun Eurooppa selvisi rutosta, keuhkotauti ravisteli valtakuntia.Tartuntaa jarrutettiin parantoloissa ja yksi niistä rakennettiin Pietarsaareen - tautia eristävään mäntymetsään, kuten oli tapana.

Paimion sairaala täyttää 80 vuotta

Museoviraston mukaan Paimion sairaala on yksi Suomen merkittävimmistä rakennetuista kultuuuriympäristöistä. Suomi on ehdottanut Paimion sairaala-aluetta Unescon maailmanperintöluetteloon.

Nastolan Aurinkolinnalle ostaja

Muun muassa parantolana toimineelle nastolalaiselle Aurinkolinnalle on vihdoin löytynyt ostaja.

Karoly Garamille jäi internointileiriltä muistoksi pelko

Muusikko Karoly Garam oli nelivuotias, kun hänen perheensä joutui jatkosodan jälkeen vihollismaan kansalaisina Lempäälään Uotin parantolaan perustetulle internointileirille. Kaikkiaan noin 500 saksalaista tai unkarilaista koottiin leireille liittoutuneiden vihollisina Neuvostoliiton vaatimuksesta vuosina 1944-47.

Draama herättää historian

Näytelmälliset opastukset eli rooli- tai draamaopastuksiksi kutsutut kierrokset museoissa yleistyvät. Kauhavalla on tänä kesänä päässyt kokemaan historiallisen roolileikin kahdessa museossa.

Elämänmäen vanha hirsitalo paloi

Noin 500-neliöinen vanha hirsirakennus tuhoutui tulipalossa Elämänmäellä Mänttä-Vilppulassa torstaina illalla. Palo oli ilmeisesti saanut alkunsa huolimattoman palamisjätteiden käsittelyn takia.

Kinkomaan Vitapoliksen tontteja myyntiin

Muuramen Kinkomaalla ensimmäiset Vitapoliksen alueen pientalotontit tulevat myyntiin ensi viikolla. Aluksi myydään alueen pohjoisosan viisi tonttia, joista kaksi on omarantaisia. Kysyntää tonteille on jo ollut.

Hautausmaan hirsiaita ja tallin saviseinä saivat apua Museovirastolta

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten korjauksiin on myönnetty lähes 1,3 miljoonaa euroa valtion avustuksia. Entistämisavustuksilla korjataan muun muassa Sipoon vanhan kirkon kattoa, Paimion parantolan Ruusukellaria ja Summan kartanon tallin saviseiniä.

Laitoskirjaston kärrystä löytyi viihdettä, dekkareita ja sotakirjoja

Kirjaston laitoskirjasto palveli vuosikymmeniä vanhuksia ja potilaita hyvin henkilökohtaisesti. Laitoskirjasto vei kirjat käteen asti. Kirjakärry piti täyttää huolella. Kevyitä viihdesarjoja ei saanut väheksyä ja dekkarit olivat haluttua tavaraa. Sopimattomaksi katsottu kirja saattoi herättää rajujakin reaktioita.

"Mielenvikaisia, kaatuvatautisia tai tuberkuloosia sairastavia ei oteta vastaan"

Rauhan parantola - sanatorioum - eli edellisen kukoistuksensa aikaa sata vuotta sitten. Kylpylä houkutteli venäläistä eliittiä ja ylhäisöä maailmanluokan kylpyläpalveluilla.

Hallitus listasi kulttuurimaisemat

Keski-Pohjanmaalta löytyy parikymmentä rakennuskulttuuriltaan merkittävää kohdetta. Valtioneuvosto nimesi tiistaina kaikki Suomen valtakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt.

Mari Mörö vie lukijat 1940-luvun Helsinkiin

Mikkeliläisen kirjailijan Mari Mörön uutuusromaani sijoittuu 1940-luvun Helsinkiin. Kuuri on kirjemuotoon tehty pienoisromaani.

Pensionat Valoniemi Punkaharjulla saa entisen ulkoasunsa

Punkaharjun Vaahersalossa on menossa harvinaisen, kolmikerroksisen hirsitalon entisöinti. Nyt talo on Itä-Karjalan kansanopiston käytössä. Rakennuksen monivaiheinen historia alkoi Pietarin herrasväen täysihoitolana vuonna 1916.

Liettualaiset merimiehet vapaaksi Nigeriassa

Nigerian rannikolla siepatut liettualaiset merimiehet ovat päässeet vapaaksi. Merimiesten kerrotaan lepäilevän nyt parantolassa. Limarko-varustamoyhtiön mukaan merimiehet ovat kunnossa, mutta he tarvitsevat kuitenkin hieman lepoa.

Rauhaan suunnitteilla lumimaailma

Suunnitelmat ovat osa Rauhan alueen kylpylähotellisuunnitelmia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle