Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vladimir Putin

Suomalainen valtionyhtiö hankkii edelleen kaasua Venäjältä – satojen miljoonien ostoista hyötyy myös Putinin venäläis-suomalainen luottomies

Gasum Oy on jatkanut kaasun ostamista Venäjän hyökkäyssodan jälkeenkin. Yhtiö perustelee asiaa sillä, että pitkäaikainen sopimus velvoittaa sitä maksamaan joka tapauksessa.

Sergei Roldugin, Vladimir Putin ja Dimitri Medvedev kuvattuna vuonna 2009.

Analyysi: Venäläisestä sellististä tuli miljardööri – nyt oikeudessa pohditaan, ovatko hänen rahansa oikeasti Putinin

Vladimir Putinin lähipiiri on kerännyt itselleen valtavat omaisuudet Venäjän valtion avustuksella. Sergei Rolduginin tapaus on kuitenkin jopa Kremlin mittapuulla ainutlaatuinen, kirjoittaa Ylen MOT-toimituksen toimittaja Jyri Hänninen.

Keir Giles vieraili Helsingissä.

Arvostettu brittitutkija: Venäjän hyökkäyssodan taustalla on haave imperiumin palauttamisesta – “On ratkaisevaa, että Ukraina ei häviä”

Britannian ulkopoliittisen instituutin Chatham Housen tutkijan Keir Gilesin mukaan Venäjän voitto tarkoittaisi sitä, että maa alkaisi etsiä seuraavaa hyökkäyskohdetta.

Huvipursia poukamassa

Venäläiseliitin imperiumi Sardiniassa kaatui, kun EU jäädytti heidät ulos luksushuviloistaan – nyt paikalliset kaipaavat heitä takaisin

Venäjän raharikkaat hävisivät Sardinian saaren lomarannikolta Ukrainan sodan myötä. Nyt luksuskauppojen edustalla kulkevat tavalliset italialaiset ja turistit.

Vladimir Putin ja Roman Rotenberg

Analyysi: MOT jäljitti Hartwall Areenan omistajan miljoonia – rahat ovat peräisin Putinin miehiltä

Entisen Hartwall Areenan suuromistaja Roman Rotenberg haluaa palauttaa yhtiönsä Suomen kaupparekisteriin. Niiden rahoittajana on toiminut kaksi Vladimir Putinin lapsuuden ystävää, kirjoittaa Ylen MOT-toimituksen toimittaja Jyri Hänninen.

Metso: Outotec -kyltti.

Ruotsin radio: Metso Outotec arvioi voivansa jatkaa kauppaa pakotelistalla olevien venäläisoligarkkien kanssa

Metso Outotecin Helsingin Sanomille antaman vastauksen mukaan pakotteet koskevat vain yhtiöitä, joista pakotelistalla olevat omistavat enemmistöosuuden.

Vladimir Putin puhumassa Pietarin talousfoorumissa kesäkuussa 2022.

Analyysi: Oligarkkien salainen "osuuskunta" hallinnoi miljardien eurojen omaisuutta – jäljet näyttävät johtavan suoraan Vladimir Putiniin

Toimittajajärjestö OCCRP teki paljastusjutun Venäjän valtaeliitin salaisesta yhteistyöstä. Tämän lähemmäksi Putinin korruption todistamista tuskin päästään, kirjoittaa MOT-toimituksen toimittaja Jyri Hänninen.

Isoja ja pieniä huviveneitä talvisäilytyksessä suuressa hallissa.

Kuuden Suomessa olevan huvijahdin epäillään kuuluvan pakotteiden piiriin – selvityksistä vapautettu ökyalus Fotinia lähdössä vesille

Tulli kertoi huvialusten omistussuhteiden selvityksen etenemisestä perjantaina. Sen mukaan joidenkin taustalla on erilaisia peitejärjestelyjä, joiden selvittäminen on vaativaa.

Pavel Gusev

Putinin ”kätyrin” ralliautot Jyväskylässä ja propagandistin kesäpaikka Janakkalassa takavarikkoon – pakotteet iskivät uusiin venäläisiin

Pavel Gusev on Venäjän tärkeimmän iltapäivälehden päätoimittaja ja Grigori Berezkin vaiensi Putinin lähipiiriä tutkineen mediatalon. Heidän omistuksistaan Suomessa ei ole aiemmin kerrottu julkisuudessa.

Kuvakollaasi, jossa Alexander Kozlovin passikuva, Arkadi Rotenberg ja Rahil-niminen jahti.

MOT selvitti: Rotenbergien käyttämän luksusjahdin omistaa virallisesti ”talonmies”, joka on toiminut myös oligarkkiperheen henkivartijana

Aleksandr Kozlov omistaa Suomessa osuuden yhtiöstä, joka on keskittynyt palvelemaan Rotenbergin perhettä. Salaperäinen venäläismies paljastuu myös Arkadi Rotenbergin huvijahdin omistajaksi.

Oleg Tinkov.

Venäläinen pohatta Oleg Tinkov kritisoi sotaa Instagramissa, Putin iski seuraavana päivänä – “Venäjää maana ei ole enää olemassa“

Liikemies Oleg Tinkov paljastaa New York Timesin haastattelussa, että Kreml pakotti hänet myymään pankkiomistuksensa “kopeekoiden hinnalla“.

Roman Abramovitsh kuuluu harvoihin 1990-luvulla rikastuneisiin oligarkkeihin, joilla on yhä hyvät välit Kremliin.

Roman Abramovitsh tajusi nuorena, mitä valta Venäjällä tarkoittaa – havainto toi Putinin hyväksynnän ja auttoi välttämään bisneskumppanin sysimustan kohtalon

Roman Abramovitsh, 55, säilytti välinsä Kremliin läpi vuosikymmenten, kun monet kollegat joutuivat vallanpitäjien hampaisiin. Miten jalkapallopiireissä tunnettu oligarkki onnistui ja mitä hän tekee Ukrainan sodan rauhanneuvottelijoiden joukossa?

Kuvayhdistelmä, jossa Boris Rotenberg, punainen Ferrari 599 GTB ja ote Traficomin liikenneasioiden rekisteristä.

Oligarkin kaksi Ferraria ja kaksi venettä takavarikkoon Suomessa – ulosottolaitos iski Boris Rotenbergin omaisuuteen

Italialaisten arvoautojen käyttäjäksi on merkitty Suomessa Boris Rotenbergin poika Roman Rotenberg. Autot ovat katsastamattomia ja toisesta on jätetty vakuutus maksamatta.

Gennadi Timtšenko, Harry Harkimo ja Roman Rotenberg Jokerien KHL-siirtoa koskeneessa lehdistötilaisuudessa. Myös venäläis-suomalainen Timtšenko on Yhdysvaltain asettamalla pakotelistalla.

Ulosottolaitos takavarikoi oligarkki Gennadi Timtšenkon omistukset entisessä Hartwall-areenassa – syynä pakotteet

Venäläisten oligarkkien hallinnoima areenayhtiö sai 1,6 miljoonan euron koronatuet veronmaksajilta.

Roman Abramovich.

Putinin vallan vanavedessä ansaitulla rahalla ei tee Venäjällä mitään – selvitimme, mitä kuuluu Venäjän rikkaimmille ihmisille

Harva umpirikas venäläinen on kertonut kantansa Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa. Oligarkkien menneiden vuosien poliittinen valta on mennyttä, eikä moni halua sotkeutua sotaan lainkaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin asiantuntija.

Viktor Medvedtšuk puhumassa tiedotusvälineille.

Äärimmäisen rikas mies istuu nyt laihtuneena käsiraudoissa – tällainen on Putinin sydänystävä ja Ukrainan hämärän politiikan päähahmo

Ukraina on kertonut pidättäneensä kotiarestista karanneen ukrainalaisen Viktor Medvedtšukin. Upporikas liikemies ja poliitikko tunnetaan Vladimir Putinin hyvänä ystävänä.

Hautoja kerrostalon pihalla.

Biden syyttää Putinia kansanmurhasta Ukrainassa – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Ukraina sanoo pidättäneensä maanpetoksesta syytetyn Viktor Medvedtšukin, joka on Putinin tärkeä liittolainen Ukrainassa. Presidentti Zelenskyi ehdottaa Venäjälle oligarkin vaihtoa ukrainalaisiin sotavankeihin. Uutistoimistojen mukaan Yhdysvallat valmistelee uutta sotilaallisen tuen pakettia Ukrainaan.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Putinin miesten pakotepeli: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Kollaasikuvitus, jossa mm. lentokoneen reitti kartalla ja yksityislentokone

MOT-selvitys: Suomalainen yhtiö operoi kolmea lentokonetta, jotka omistaa pakotelistalla olevan Gazprombankin johtaja

Venäjän hyökättyä Ukrainaan kaksi koneista on siirretty Helsinki-Vantaalta Uzbekistaniin. Suomalaisyhtiö kertoo toimivansa kaikkien pakotesääntöjen mukaan.

32 metriä pitkä, sinivalkoinen huvivene talvisäilössä hallissa, jossa on paljon muitakin veneitä.

HS: Luksusjahtifirma Yacht Storella kytkös presidentti Putinin lähipiiriin – venehallissa Kotkassa on ainakin kaksi jahtia, jotka yhdistyvät Kremliin

Helsingin Sanomien mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putiniin yhdistyvä venäläinen oligarkki Dmitri Gorelov on ollut aikoinaan osakkaana Kotkaan perustetussa Kotka Yacht Storessa.

Roman Abramovits Ukrainan ja Venäjän välisissä neuvotteluissa Turkissa.

Miljardööri Roman Abramovitšin nimi ilmestyi yllättäen rauhanneuvottelu-uutisiin – näin Venäjä ja Ukraina kommentoivat lontoolaisseura Chelsean omistajan roolia

Wall Street Journalin mukaan Ukrainan presidentti olisi pyytänyt Yhdysvaltoja olemaan vielä lisäämättä venäläisoligarkki Roman Abramovitšia pakotelistalle rauhanneuvotteluiden helpottamiseksi.

Kövesi kävelee Sofiassa avustajansa kanssa maski naamalla.

Euroopassa on oligarkkeja omastakin takaa – nyt EU-parlamentti haluaa heidän näppinsä irti yhteisistä varoista

Maatalous- ja aluetukia valuu EU:ssa myös poliittisten johtajien lähipiireille. Parlamentti vaatii meppi Petri Sarvamaan laatimassa mietinnössä, että komissio puuttuu rahan jakamiseen eurooppalaisille oligarkeille.

Abramovichin luksusjahti rantautui Turkkiin

Pankkimaa Sveitsi etsii oligarkkien varoja öisin ja ylitöinä

Sveitsi on liittynyt EU-maiden pakoterintamaan. Varakkaiden venäläisten omaisuutta takavarikoidaan pankkitileistä kiinteistöihin ja loistojahteihin.

Grafiikkakuvitus, jossa taulunkehyksissä Vladimir Putin, Gennadi Timtsenko, Boris Rotenberg ja Roman Rotenberg. Taustalla punainen tapettikuvio.

Keitä ovat Putinin varakkaat ystävät?

Venäjän presidentti Vladimir Putinin valtakaudella monesta hänen ystävästään on tullut satumaisen rikas. Joillakin Putinin ystävistä on myös Suomen kansalaisuus. Keitä he ovat ja miten heidän käy talouspakotteiden myötä?

Eaton Square -katukyltti Lontoossa.

Kypros on "Moskova Välimerellä" ja Lontoossa sijaitsee "Punainen tori" – näin eri Euroopan maat hankaloittavat upporikkaiden oligarkkien elämää

Useat Euroopan maat ovat ryhtyneet vaikeuttamaan venäläisten oligarkkien elämää. Asiantuntijat epäilevät, onko pakotteilla ja muilla toimilla merkittävää vaikutusta.

Valtava moderni alus kuvattuna mereltä päin.

Putinin lähipiiri voi olla yksi lännen pakotteiden pääkohteita – katso, millaista omaisuutta venäläisoligarkeilla on Euroopassa

Jos EU asettaisi Venäjälle pakotteita, se tuntuisi etenkin suomalaisten kukkarossa. Yhdysvallat voisi rangaista myös miljardöörejä, joilla on huvijahteja Saksassa, luksushuviloita Ranskassa sekä loistoasuntoja ja jalkapallojoukkue Britanniassa.

Boris Jeltsin tekee tanssieleitä lavalla kravatti kaulassa ilman puvuntakkia. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy mieslaulaja punaisessa paidassa ja liiveissä. Kaksi naista minihameissa tanssii Jeltsinin oikealla puolella. Kankaalla taustalla lukee isoin kirjaimin: Meidän presidenttimme.

Venäjä voisi olla aivan toisenlainen naapuri – Neuvostoliiton raunioille olisi voinut syntyä demokratia, mutta sitten kaikki meni pieleen

Uusi Venäjä tarkoitti kansalaisille köyhyyttä ja valikoiduille liikemiehille valtavia rikkauksia. Politiikasta tuli kovaa peliä, jossa demokratian ihanteet unohtuivat melkein saman tien.

En ringbeklädd manshand sticker in flera hundraeurosedlar i bröstfickan.

Miljardöörit vuolevat voittoja Suomen pikavippibisneksessä

Heitä yhdistää luksuselämä ja veroparatiisit.

Todella upeeta -tähti Joanna Lumley matkustaa dokumenttisarjassa maailman pisintä junareittiä idästä länteen.

Joanna Lumley Siperian rautateillä – näyttelijä matkustaa maailman pisintä junareittiä

Joanna Lumley matkaa halki Kiinan, Mongolian ja Venäjän.

MOT:n ohjelmien käsikirjoituksiin liitettävä logokuva.

Putinin suomalaiset ystävät: käsikirjoitus

Putinin suomalaiset ystävät -ohjelman käsikirjoitus.