Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lampaanvillaa jalostava Pirtin Kehräämö ostaa Jämsän Huopatehtaan koneet ja kiinteistön

Yritykset allekirjoittivat alkusyksystä kaupasta esisopimuksen, ja tuotanto aloitetaan Jämsässä vuoden 2021 alussa.

Ompele kierrätyshuovasta suojus läppärille tai tabletille

Kestävää, taloudellista, helppoa ja nopeatekoista!

Askarrellaan: Mintun ja Ainin linnat

Vilja askartelee Mintun ja Ainin suunnittelemat linnat.

Kohutuista sateenkaariportaista tunnettu taiteilija maalaa lasten kanssa vesitornia

Taiteilija Majbritt Huovilan mukaan vesi on niin arvokasta, että hän halusi tehdä siitä taidetta.

Liinoissa roikkuminen rentouttaa niskaa ja selkää – välineet tuovat joogaan uuden ulottuvuuden

Ilmajoogassa liina tuo syvyyttää venytyksiin, putkityynyn avulla avataan rintakehää.

Villasta julkkisten näköisnukeiksi – Sanni Kallonen on huovuttanut muun muassa metrisen Antti Tuiskun

Uusikaupunkilainen Sanni Kallonen on huovuttanut Antti Tuiskun, Michael Monroen ja Freddie Mercuryn.

Huopapiparkakkuleikki

Huopataikinasta piparkakkuja.

Huopapallohenkari

Tuunaa vanhasta uutta.

Huovutusneula onkin pistiäisen keksintö

Turun yliopiston tutkijat seurasivat loispistiäisen käyttäytymistä. Se huovutti hämähäkin pussiin omalla huovutustekniikallaan.

Huopa taipuu vaatteeksi tai veistokseksi – mutta ei aina aivan tekijän suunnitelman mukaan

Jämsässä suomalais-japanilaisessa huopataiteen näyttelyssä teosten materiaaleina ovat suomenlampaan karkea villa tai ulkomainen, kevyt merinolampaan villa, erilaiset kankaat, helmet, paljetit - jopa koirankarva.

Häjyperinne oli uhattuna – puukkotehdas laajentaa huopahattuihin

Iisakki Järvenpään puukkotehdas alkaa valmistaa huopahattuja. Tuotannon laajentamisen taustalla on halu vaalia perinteitä. Puukko, helavyö ja punainen liivi tarvitsevat tulevaisuudessakin seurakseen kotimaassa valmistetun mustan huopahatun.

Naistenklinikan lapsivuodeosastolle lahjoitettiin tuhat pipoa

Vastasyntyneiden päätä ei palele. Käsityökerho urakoi lahjoitettavat pipot vuodessa.

Älä heitä mummon kutomaa villasukkaa roskiin – kampanja kerää neuleet käsitöiden materiaaleiksi

Nykyihminen kyllästyy vaatteisiin nopeasti. Neulekeräyskampanja kerää hylätyt villavaatteet jatkojalostusta varten.

Cosplayta harrastava opettaja haluaa murtaa perinteiset kouluroolit: "Katson oppilaiden maailmaa eri tavalla"

Kuopiolaisopettaja Maria Ilona Huovinen jakaa avoimesti tietoa cosplay-harrastuksestaan työkavereille ja oppilaille. Huovinen haluaa olla rikkomassa käsitystä, ettei opettaja voisi tulla esille julkisesti ja raottaa myös yksityiselämäänsä. Cosplay-harrastus on antanut Huoviselle paremman mahdollisuuden ymmärtää myös oppilaiden maailmaa.

Joulusilakkaa troolataan pimeällä merellä – kalastaja ei juuri kotona käy

Merellä on pimeää ja märkää joulukuussa. Saaristomeren silakkatroolarit ovat silti liikkeellä aamuvarhaisesta iltamyöhään. Syksyn kalastuskausi on ollut pettymys, silakkaparvet kadoksissa ja tuuli pitänyt aluksia rannassa. Troolarin kippari Seppo Partasta harmittaa. Nyt kuitenkin toive saaliiden kohenemisesta on virinnyt.

Huovutusta aamuyöllä – ja muut käsityöhulluuden merkit

Ihan hullultahan se tuntuu, että tulee kipeä olo, jos ei saa tehdä jotain käsityötä, sanoo Merja Vilmunen. Anja Kivinen taas huovuttaa, kun muut nukkuvat. Taitavat tekijät arvostavat myös muiden tekemiä käsitöitä – ja uuden työn valmistuminen palkitsee joka kerta.

Monipuoliset huopapallot

Huopapalloista askartelet ihania pikkulahjoja.

Nuorisoverstasta uhkaa ikärajan nouseminen – vain täysi-ikäiset pääsisivät sisälle

Janikan ja Hetan kädet käyvät - huovutustöinä syntyvät lumiukko ja joulukuusi. Joensuun Nuorisoverstasyhdistyksen taitoverstas tarjoaa nuorille naisille juuri nyt sitä, mitä he tarvitsevat - mielekästä tekemistä ja rauhaisan paikan suunnitella tulevaisuutta. Riskinä kuitenkin on, että verstas joutuu sulkemaan ovensa nuorilta ja vain täysi-ikäiset pääsisivät mukaan toimintaan.

Aikuisten käsityökoulussa vanha inho voi muuttua himoksi

Yhä useampi aikuinen haluaa käsityökouluun. Osa lähtee päivittämään vanhoja taitojaan, aktiviiharrastajat oppimaan jällen kerran uutta. Käsitöitä inhonnut Pia Byskata halusi mukaan löytääkseen mielikuvitukselleen uuden kanavan.

Lehmien karkumatka päättyi suohon – katso videot pelastustöistä

Hirssi ja James Bond kokivat elämänsä seikkailun keskiviikkona Sotkamossa. Lehmät karkasivat laitumelta ja upposivat suohon. Kookkaat eläimet selvisivät onnettomuudesta säikähdyksellä.

Ilmailuharrastus ukkoutuu – parin euron lennokki tuo uutta nostetta

Suomen Urheiluilmailuopiston lennokkikoulutuksen tavoitteena on antaa kouluille uusia eväitä käsityötunneille ja vaikkapa fysiikan opetukseen. Lajin pariin halutaan myös uusia harrastajia.

Digihahmo muuntuu huopahemmoksi – materiaalit tutuiksi käsityökoulussa

Leijat, mollamaijat ja keppihevoset esittäytyvät sulassa sovussa nettipelihahmojen kanssa Taito-käsityökoulun kevätnäyttelyssä. Näyttelyn teema, pelit ja leikit, on inspiroinut eri-ikäisiä hieman eri tavoin.

Tuhopoltetun Jyvälän uudisrakentamiseen mutkia – RAY-avustukset pienenemässä

Jyväskylän Setlementti ry on huolissaan Raha-automaattiyhdistyksen avustusten pienenemisestä uuden talon rakennusprojektissa. Vuosi sitten RAY myönsi Jyvälälle 1,9 miljoonan euron avustusoption kolmelle vuodelle. Nyt summa on kutistumassa 1,59 miljoonaan euroon.

Heijastin piilossa näkyvillä

Roikkuheijastimet ovat alttiita jäämään ovien väliin tai sujahtamaan taskuun. Ja silloin tuo yksinkertainen henkivakuutus ei enää toimi. Voiko heijastin olla yhtä aikaa sekä näkymätön että näkyvä? Kyllä voi.

Vaatejätteen määrä puolittui Kainuussa UFF:n keräyslaatikoiden myötä

Käytetyt vaatteet ovat usein päätyneet kaatopaikalle, mutta Kainuussa lumpun määrä puolittui UFF:n keräyslaatikoiden myötä. UFF:llä uskotaan tänä vuonna kertyvän ennätysmäärä vaatteita kierrätykseen.

"Ei ole mikään pakko pukeutua paljastavasti" – yksi Suomen parhaista cosplay-harrastajista on opettaja

Kuopiolainen opettaja Maria Ilona Huovinen elää parhaillaan cosplay-harrastajan unelmaa. Hän osallistuu Japanin Nagoyassa tapahtumaan, jota voisi kuvata sarjakuvahahmoksi pukeutumisen maailmanmestaruuskilpailuiksi.

Villasukat, kynsilakat, huopatossut vai sandaalisukat? Kuvaa kesäjalkasi juuri nyt!

Olemme saaneet nauttia harvinaisen kylmästä alkukesästä. Millaisella varustuksella sinä hiihtelet Suomen kesäsäissä? Ota meille kuva kesäjaloistasi juuri nyt, kokoamme kuvista jutun!

Pääsiäinen on lastattu lasipilleillä ja villalla – paperinarua ja mosaiikkia unohtamatta

Pääsiäinen on joulun ohella suosituinta askarteluaikaa, kun koteja puetaan värikkäisiin koristeisiin kevään suurta juhlaa varten. Kun ennen vanhaan kartonki, kreppipaperi ja kananmuna olivat perusainekset pääsiäisaskartelussa, ovat nyt suosiossa villa, mosaiikki ja styroksi.

Kymenlaakson vanhin rakennus saa arvoisensa ulkoasun

Kymenlaakson vanhimman rakennuksen Haminan Marian kirkon remontti on loppusuoralla. Tammikuussa alkaneiden restauroinnin ja korjausten myötä kirkon ulkonäkö on muuttunut tyystin, mutta entinen ilme on silti säilynyt.

Tusinatennarit ei kaikkia kiinnosta

Kauppojen kenkävalikoimat ovat varsin mittavia, mutta Anniina Rytkönen kulkee kesät talvet omatekoisissa kengissä. Hän toteaa, ettei vaihtaisi popojaan tusinatennareihin.

Syksyn pimeyteen piristystä purkista ja puista

Luonnonvalon ja lämmön hiipuessa iloa arkeen voi löytää yllättävän pienistä ja lähellä olevista asioista. Yksi luottaa vitamiinien voimaan, toinen teehen ja kolmas kirjoihin.

Suomen suosituin harrastus hakee innoitusta perinteestä

Käsitöiden tekeminen on tilastojen mukaan Suomen suosituin harrastus. Käsitöiden yhteisöllisiä merkityksiä tutkivan Anna Kouhian mukaan perinne elää niin harrastuksessa kuin käsityömuotoiluissakin.

Kesä tai talvi, Sari Hujasen mökkiasuun kuuluvat villasukat

Savonlinnalaisen kampaamoyrittäjä Sari Hujasen kesämökillä vallitsee nyt sellainen tilanne, kuin monilla muillakin savonlinnalaismökeillä. Tupa on täynnä oopperavieraita. Juhlakauteen kuuluu tietysti jonkinasteinen eleganssi, mutta emännän kesämökkiasuun kuuluvat aina villasukat.

Villa Roosan kesänäyttely tekee kunniaa vanhan huopatossutehtaan perinteille

Vanhassa huopatossutehtaassa Orimattilassa on pyöritetty näyttelytoimintaa kahdenkymmenen vuoden ajan. Juhlavuoden näyttelyn teoksissa on mukana tekstiilitaide tavalla tai toisella.

Joutsen ei tarvitse huopikkaita

Uljas joutsen tarjoaa sykähdyttäviä elämyksiä luonnon tarkkailijoille. Talvella ihmiset kantavat huolta mahdollisesti jäihin kiinni jäätyneistä linnuista. Maallikkokatsoja voi kauhistella myös hyistä vettä, jossa joutsenet uivat. Huoli on kuitenkin turha, sillä joutsenen jalkoja ei palella.

Sananen – Älä reagoi tähän

Journalismista on tullut ihmistä kuormittava elementti. Se on kuin harkko, joka painaa rintaa. Kyse on reaktiojournalismista.

Huopia ja kuumaa teetä: Kylmä kiusaa simpansseja Britanniassa

Lämpötila eri puolilla Britanniaa on laskenut viime päivinä selvästi pakkasen puolelle.

Huopaisilla lapikkailla maailmaa valloittamaan

Aikaisemmin varusmiehille sekä teatteri- ja tanhuryhmille nahkaisia lapikkaita valmistanut Töysän kenkätehdas on löytänyt uuden innon tekemiseen huopalapikkaiden myötä. Huopalapikkaita on nähty jo naistenlehtien sivuilla, mutta nyt vuorossa on suurempi lanseeraus ja maailmanmarkkinoiden valloitus.

Huopa herää eloon Milka Stockhusin käsissä

Kun mikkeliläinen Milka Stockhus saa käteensä tukun huovutusvillaa ja huovutusneulan, syntyy kissoja, koiria ja leijonia. Eikä mitä tahansa huopaeläimiä vaan todella pikkutarkkoja, yksityiskohtaisia ja jopa aidon kokoisia taideteoksia.

Siperian tatuoitu muinaisprinsessa jatkaa ällistyttämistä

Ikiroudasta löytyneellä naisella oli näyttävien tatuoinnin lisäksi komeat vaatteet. Päässään hänellä oli kummallinen koriste, jossa oli 15 joutsenta sisäkkäin kuin matrjoshkanukessa. Torstaina prinsessa palasi kotialueelleen, jonka asukkaille hän on pyhä.

Vaalihuumaa huopatossutehtaalla

Ei näytä hyvältä syksyn kuntavaaleja silmällä pitäen, tuumii uutispäällikkö Tapio Enlund.

Valokuva ikuistuu villahuopaan

Petäjäveden kansainvälisellä työpajalla opitaan uutta valokuvahuovutuksen tekniikkaa. Työpaja on osa EU -rahoitteista ohjelmaa, johon kuuluvia vastaavia työpajoja järjestetään eri puolilla Eurooppaa. Petäjäveden kansainvälisellä työpajalla ikuistetaan suomalainen maisema tai palanen kulttuuria huovalle.

Veikko Huovinen: Luonnonkierto

Yli puolivuosisataisen ja 40 teoksen uran tehnyt Veikko Huovinen kuoli vuonna 2009. Kirjailijan jäämistöstä löytyi lukuisia eri julkaisuissa ilmestyneitä juttuja mutta myös ennen julkaisemattomia. Kustantaja Touko Siltala ryhmitteli 45 juttua viiteen osastoon ja vähäisin kielellisin korjauksin syntyi teos nimeltään Luonnonkierto. Parasta Luonnonkierto -kokoelmassa on se, että siinä olevat jutut selvästi täydentävät Veikko Huovisen kirjailijakuvaa.

Huopaliike Lahtiselle merkittävä palkinto

Huopajalkineita valmistava jämsäläinen Huopaliike Lahtinen on palkittu vuoden 2012 valtakunnallisella Taito-palkinnolla. Kyse on merkittävimmästä käsityöyrittäjyyden tunnustuspalkinnosta Suomessa.

Jämsäläisyritys ehdolla Taito-palkinnon saajaksi

Jämsäläinen Huopaliike Lahtinen on yksi kahdeksasta yrityksestä, joka on ehdolla valtakunnallisen Taito-yrityspalkinnon saajaksi.

Männistön Liiketalo puhuttaa taas

Kädenvääntö Kuopion Männistön Liiketalon asemakaavasta jatkuu. Kuopion ympäristölautakunta aikoo esittää kantanaan tämänpäiväisessä kokouksesssa matalamman vaihtoehdon valitsemista.

Jääkairan terällä ajaisi vaikka parran

Jääkairan teroittajia on Suomessa melko vähän. Teroittaminen on tarkkaa ja monivaiheista työtä, mutta hätäteroituksen voi tehdä hiomakivelläkin. Kun kairaa ei käytetä, tulee teräsuoja olla aina kiinni.

Pipo päähän pakkasella

Kireät pakkaset saivat yhä useamman pukemaan lämpöisempää asustetta päälle. Päähineettömiä päitä näkyi kuitenkin yli 20 asteen pakkasillakin siellä täällä. Selkeästi yleisin päähine on pipo, mutta karva-, lippa- ja huopahattujakin näkyy runsaasti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle