Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Raision alppiruusupuistoa laajennetaan lahjoitusruusuilla

Alppiruusupuistossa on jo nyt noin 1400 ruusua.

Oulun Tuiranpuiston alppiruusut voi kokea myös esteettömästi – pensaat yllättävät kävijän väriloistollaan

Kesän aikana alppiruusujen ympärille rakennetaan puiset kävelytasot, jotta maaperä ei kuluisi ruusujen ympärillä.

Keskiviikko 5.6.2019 (tv)

Uuden hallituksen ministerit alkavat ratketa. Jutta Urpilaisesta tulee EU-komissaari. Poliiseista on kova pula. Nyt kannattaa vierailla Haagan Alppiruusupuistossa. Säätiedot.

70-vuotias magnolia räjähti täyteen kukkia Suomen suurimmassa puuparatiisissa, eikä se ole hyvä asia: ''Täällä on pelottavan vihreää''

Arboretum Mustilan magnoliavanhus ryöpsähti lämpimän sään vauhdittamana ennennäkemättömään kukintaan. Se on vaarassa myös sammua äkisti.

Salainen puutarha keskellä kaupunkia: kuusimetristen alppiruusujen alla kuljetaan kuin kukkivassa tunnelissa

Haagan rodopuisto on tänä vuonna poikkeuksellisen kaunis nähtävyys, kun alppiruusut ja atsaleat kukkivat harvinaislaatuisesti yhtä aikaa.

Kasviasiantuntija lämpöaallosta: Nyt kannattaa suojata puutarhan havukasvit

Ennustetut lämpimät kevätsäät voivat olla vahingollisia puutarhan kasveille.

Puutarhaneuvos Uosukainen: "Kotimaisilla taimilla on kova kysyntä"

Laukaalaisen puutarhaneuvoksen Marjatta Uosukaisen mukaan kuluttaja ymmärtää tänä päivänä kotimaisen taimen arvon. Kotipuutarhojen oma tuotanto on noussut kohisten ja samalla harrastajapuutarhureiden ammattitaito on kasvanut huimasti.

Kukkapenkit ehtii vielä virittää talvikuntoon

Multasormilla riittää puuhaa puutarhassa syksylläkin. Rikkaruohot kannattaa esimerkiksi kitkeä ennen talven tuloa.

Taimitarhaajat huolissaan Laukaan valiotaimituotannon loppumisesta

Laukaan valiotaimituotannon loppuminen on iso isku taimitarhoille. Luke eli Luonnonvarakeskus lopettaa Laukaan toimipisteen ensi vuoden aikana ja lopettaa kokonaan laajan koristekasvivalikoimansa valiotaimituotannon. Marjojen ja alppiruusujen taimituotannon Luke siirtää Laukaasta jonnekin muualle.

Alppiruusut puhkesivat kukkaan Helsingissä – video

Komeat alppiruusut ovat kukassa tavanomaista varhemmin Helsingin Haagassa sijaitsevassa puistossa.

Yhdessä istutettua ei hevin revitä – alppiruusupuisto laajeni talkoilla Raisiossa

Raisiolaisten itsensä istuttama satumetsä laajeni lauantaina puolella hehtaarilla. Kesällä lukionmäkeä sävyttää lähes tuhannen alppiruusun väriloisto.

Kuin suoraan sadusta – kukkiva alppiruusumetsä hurmaa

Alppiruusut ovat alku- ja keskikesän kuningattaria monessa pihassa. Suomesta löytyy myös monta upeaa alppiruusupuistoa, tai pikemminkin metsää, sillä komeimmat alppiruusut kurottavat oksiaan useiden metrien korkeuteen.

Lumoava puisto keskellä Helsinkiä

Paras aika lumoutua Alppiruusupuistosta on juuri nyt. Heinäkuun puolella kukinta alkaa jo nuupahtaa.

Risteytykset levittivät Mustilan ympäri Suomea

Arboretum Mustila Elimäellä tunnetaan ehkä parhaiten alppiruusuistaan. Suomen vanhin ja suurin puulajipuisto houkuttelee kymmeniätuhansia kävijöitä vuosittain. Risteytysjalostustyönsä ansiosta Mustila on levittäytynyt kuntarajojen ulkopuolellekin.

Tokion puistoja komistava magnolia kasvaa yllättäen pohjoisissa oloissa

Komeasti kukkiva magnolia tuo ensimmäiseksi mieleen keväisen New Yorkin tai Tokion puistoineen. Magnolian juuret ulottuvat dinosaurusten aikaan. Eksoottisesta maineestaan huolimatta puutarhakasvien valtiatar yllätti tutkijat ja kasvaa voitokkaasti myös pohjoisessa ilmastossa.

Suomen puu- ja pensaskasvio päivitetään 2010-luvulle – uusia menestyjiä muun muassa yucca ja sugi

Pakkastalvien lauhtumisen ansiosta Suomessa menestyvät nyt monet ennennäkemättömät kasvit. Uudet lajit pitää huomioida myös Suomen puu- ja pensaskasviossa, joka on parhaillaan saamassa ensimmäisen päivityksensä sitten 1990-luvun alun.

Puutarhuri pistää viherpeukaloille vielä jäitä hattuun – "En usko kevääseen ihan täysin"

Kokenut puutarhuri Pernilla Lindvall ei kehota ryntäämään vielä täysillä puutarhatöihin, sillä takapakkiakin voi olla tulossa. Jos sormia kuitenkin syyhyttää, kalkitsemiseen ajankohta on sopiva. Myös monien puiden ja pensaiden leikkaaminen on tälle ajalle passeleita töitä.

Näin viisi suosituinta joulukukkaa ujuttautuivat suomalaisten koteihin

Suomessa suosituimpia joulukukkia ovat hyasintti, joulutähti, ritarinkukka, tulppaani ja atsalea, tässä järjestyksessä. Miten ne löysivät tiensä olohuoneiden pöydille ja näyttäviin jouluasetelmiin? Lue joulukukkien lyhyt historia.

88-vuotias Antti Laine sai kukan tuntemattomalta: "Jouluna ikävä on suurimmillaan"

Jokainen huomionosoitus tuottaa hyvän mielen sekä antajalle että saajalle, oikeaa joulumieltä! kiteyttää Antti Laine joulukukkakampanjan idean nettivideossa saatuaan komean atsalean kotiinsa.

Isällekin voi ostaa kukkia

Suomessa on tapana antaa äidille kukkia, ei isälle. Nyt ilmeisesti asiasta on tulossa tasavertainen, nimittäin isällekin ostetaan isänpäivänä kukkia, mutta harva tietää millaisia.

Lämmin sää hellii luontoa, pihlajista ennätyssato

Lämmin alkusyksy on saanut luonnon kukoistamaan. Osa kasveista kukkii jo toistamiseen, pihlajanmarjasadosta on tulossa ennätyksellinen. Kuivuus on paikoin verottanut marja- ja sienisatoa.

Rhododendron-metsä vei voiton

Aamu-tv:n kesäkuvakisa kasvattaa suosiotaan. Kesäkuun sarjaan lähetettiin tänä vuonna yli 2700 valokuvaa. Voittajakuvaksi Pekka Punkari valitsi Rauni Konsti-Ojasen kuvan Haagan Alppiruusupuistosta.

Kuvagalleria: Alppiruusujen loisto ja variksen nokka noutajan nenässä

Kesäkuu on jatkunut kuluneella viikolla sekä paisteen että sateen merkeissä. Keskisuomalaiset sääkuvaajat ovat ikuistaneet otoksiinsa muun muassa kukkivia alppiruusuja ja kohtaamisia eläinten kanssa.

Keltaista alppiruusua pitää vielä odottaa

Laukaassa on tehty puutarhakasvien jalostustyötä jo vuosikymmenien ajan. Ansiokkaan jalostustyön takana on puutarhaneuvos Marjatta Uosukainen, jonka rakkain lajike on nimetty hänen äitinsä mukaan.

Liian aikainen puutarhuri tekee kukkapenkille vahinkoa

Kevät on jo pitkällä, mutta yöpakkaset kirpaisevat edelleen. Sen vuoksi kesäkukkia ei kannata vielä istuttaa pihamaalle. Kukkapenkin siivousintoakin olisi hyvä hieman hillitä, sillä jos perennapenkin välejä haraa liian perusteellisesti, tuhoaa helposti myös pieniä kasvinalkuja tai siemeniä, joita piileskelee mullan alla.

Ylipuutarhuri: Kastelua tarvitaan yhä puutarhassa

Kuiva alkusyksy näkyy monessa puutarhassa.Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Simo Laine kehottaa jatkamaan yhä joidenkin kasvien kastelua, mutta varoittelee kylmämärkyydestä. Kasville ei ole hyvä jäätyä vesilammikossa.

Päiväkodin yllätävä konkurssi jätti lapsia vaille hoitopaikkaa

Päivähoitopaikan perään huhuiltiin perjantaina monessa helsinkiläisessä perheessä. Yllättäen konkurssiin ajatutunut kieliopetukseen painottuva päiväkoti lopetti toimintansa lyhyellä varoitusajalla.

Irma Loukasmäen puutarhassa tuoksuu piparkakulle

Luotolaisen Irma Loukasmäen pihapiiriä koristaa muun muassa japaninsiipipähkinä, amurin korkkipuu, pilvikirsikka ja luumupuu. Erikoisten puiden lisäksi puutarhasta löytyy esimerkiksi perennoja ja viinirypäleitä. Sunnuntaina Loukasmäki avaa pihamaan portit kaikille kiinnostuneille.

Kukat eivät kasva rikkaruohoja kitkemällä

Kukkakouhojen pihaparatiisissa kasvaa lähes 1000 lajiketta. Kukkaloistoa on turha kastella, sillä kukat kasvavat itsestään, kun niille antaa kauniita katseita. Kekselijäiden naisten kesäkamari on tehty hetekoista ja helteellä he pulahtavat pihapataan.

Tuleva viikonloppu on kukkakauppiaalle vuoden kakkossesonki

Ainoastaan jouluna myydään enemmän kukkia kuin äitienpäivänä, kertoo kukkakauppias. Tulevan viikonlopun kimpuissa suositaan iloisia värejä.

Lämpökausi pistää vipinää kotipuutarhuriin

Moni puutarhuri haluaisi työntää jo kädet multaan, mutta routahan siellä on vastassa - ja pahimmillaan puolen metrin kinos lunta. Suunnitteluhortonomi Pekka Ilen lohduttaa, että mitään peruuttamatonta ei ole vielä tapahtunut: lehdet puhkeavat ja kukat kukkivat, kun keli lämpenee.

Vuoden hämäläinen Tero Westerlund teki Riihimäestä kukkivan kaupungin

Riihimäen kaupunginpuutarhuri Tero Westerlund on innokas uuden kokeilija, ja kokeilut koituvat yleensä koko kaupungin iloksi. Vuoden hämäläinen 2013 on mm. ideoinut koristeellisen pääsiäiskaupungin, vapaasti poimittavat auringonkukkien pellot ja perhospuiston. Vuoden hämäläinen kunniamaininta on tunnustus maakunnan eteen tehdystä työstä.

Lämmin syksy avaa kukannuppuja

Kukannuput ovat auenneet länsirannikolla lämpimän syksyn ansiosta. Turun kasvitieteellisessä puutarhassa dahurian alppiruusu on kukassa ja valkovuokkojen kukat kehittyvät kovaa vauhtia tammenlehväpeitteen alla.

Tänä juhannuksena alppiruusu on kauneimmillaan

Alppiruusut tarvitsevat oikeanlaisen valon ja maaperän. Kymmenisen vuotta sitten huomattiin, että useat alppiruusulajit menestyvät hyvin Suomessa.

Tunteet toivat yrittäjän hotelli Santalahteen

Meri ja miljöö veivät Maila Karlssonin sydämen, niinpä hän päätyi hotelli Santalahden yrittäjäksi Kotkaan. Maakrapu on otettu hyvin vastaan merikaupungissa.

Takatalvi voi tuhota suositun puutarhakasvin

Suuret lämpötilavaihtelut ovat petollisia monille kasveille. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) Laukaan yksikön vanhempi tutkija Marjatta Uosukainen kertoo, että vaarassa ovat varsinkin ikivihreät lajikkeet.

Yksi loukkaantui rekan ja henkilöauton kolarissa

Perjantaina illansuussa sattunut onnettomuus haittasi liikennettä Kuutostiellä.

Lumen alta pilkistää ennätysmäärä alppiruusun nuppuja

Ruusujen kukinnasta näyttäisi tulevan paras vuosikausiin Mustilan Arboretumissa. Satoihin kasvilajeihin voi ensi kesänä tutustua myös audio-opastuksen avulla.

Syksy hellinyt puutarhoja

Kulunut syksy on ollut poikkeuksellisen suotuisa puutarhojen kasveille, pensaille ja puille. Sateisesta syksystä huolimatta kasvit ovat tuuleentuneet erinomaisesti. Talveen valmistautuminen on sujunut hyvin. Vaikka pensaissa ja puissa on isot silmut asiasta ei tarvitse huolestua.

Kukkakouhojen kesä päättyy 15. marraskuuta

Monen mielestä kesä vetelee jo viimeisiään. Koulut ovat alkaneet, lomat on pidetty ja puutarhan kukkaloistokin nähnyt jo parhaansa. Silti Paltamossa kukkakouhot ovat ilmoittaneet, että heidän kesänsä päättyy vasta marraskuun puolivälissä.

Alppiruusut vetoavat myös varkaisiin

Jyväskylän Mäyrämäessä sijaitsee alppiruusupuisto, jonne vain harvat löytävät. Metsänsiimeksen kukkaloisto on ollut viime vuosina vaiettu salaisuus, sillä puistoa on kunnostettu. Vartijat valvovat alppiruusuja, etteivät tutkimustarpeisiin kasvatetut kukkaset lähde innokkaiden kansalaisten matkaan.

Yliopisto testaa atsaleoita – Riihimäki saa uuden puiston

Riihimäen uusi atsaleapuisto on tärkeä osa Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitoksen kloonikoetta. Vahteriston metsäiselle suoalueelle istutettiin alkuviikon aikana noin 160 atsalean tainta. Kaikkiaan puisto saa noin 200 atsaleaa.

Kukkataiteilija loihtii Williamin ja Katen häihin paratiisin

Prinssi William ja Kate Middleton ovat valinneet kukkataiteilijan Chane Connollyn vastaamaan Westminster Abbeyn ja Buckinghamin palatsin hääkoristelusta. Hänen apunaan on joukko muita hääparin henkilökohtaisesti valitsemia floristeja, mm. Kate Middletonin kotikylästä Buckleburysta.

Riihimäki perustamassa kokonaisen puiston atsaleoille

Helsingin yliopisto kehitellyt Suomessa kestäviä atsalealajikkeita. Maa- ja metsätaloustieteellinen tiedekunta on tarjonnut useille kaupungeille uusia taimia kokeiltavaksi ensi kesäksi. Riihimäki haluaisi perustaa kokonaisen atsaleapuiston.

Lakka kasvaa kotipuutarhassakin

Lakka on varmasti yksi suomalaisten eniten arvostamia marjoja, ja nykyään sen perässä ei välttämättä tarvitse lähteä pohjoisen soille könyämään. Lakkaa voi nimittäin kasvattaa omassa puutarhassakin.

Don Welshin intohimo puihin kasvoi arboretumiksi

Joensuulainen Don Welsh on hurahtanut eläkkeellä erilaisiin puulajeihin. Nyt entisen englanninopettajan parin hehtaarin tilalla kasvaa yli 250 erilaista puu- ja pensaslajia. Kaikki sai alkunsa lehtikuusesta.

Lapsuuden puutarhahaaveista tuli totta

Pienen pojan kasvi-innostuksesta on kasvamassa suuren mittakaavan puutarhayritys Orimattilan Kuivannolla. Parikymppinen Janne Ikola on perustanut ensimmäiset myymälänsä lähitienoille. Suunnitelmissa on valtakunnan kattava myymäläverkosto. Ikola aikoo erikoistua metsäpuidemme erikoismuotoihin.

Joulutähti pitää pintansa joulukukkien ykkösenä

Hattulassa Lakstedtin Puutarhalla ja Janakkalassa Kiipulan puutarhalla on kasvatettu täksi jouluksi yhteensä 77000 joulutähteä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle