Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Julia Thurén. 13.4.2021.

Julia Thurénin kolumni: Kirjoitusvirheille nauraminen on tapa hiljentää muiden ääntä

Monella itseään suvaitsevaisena pitävällä on aukko sydämen sivistyksessä. Kielioppivirheille nauraminen on ällöttävä elitismin muoto, kirjoittaa Thurén.

Ex-uutisankkuri Pirjo Nuotioi hymyilee Puoli seitsemän -ohjelman pinkillä sohvalla.

Tiedätkö missä kohtaa paino on sanassa urheilustadion? Ex-uutisankkuri Pirjo Nuotio on myös puheterapeutti ja valmentaa yhä puhetyöläisiä

Nuotio kiinnittää huomiota myös maneereihin ja äänenkäyttöön sparratessaan ammattipuhujia.

Sana yhdyssana kirjoitettuna

Tämä testi todella paljastaa, osaatko yhdyssanat – "On vain sovittu, että näin ne kirjoitetaan"

Koulun ja opintojen alettua on syytä kaivaa muistista, miten ne kaikkein vaikeimmat sanaparit kirjoitettiinkaan: yhteen vai erikseen.

Tommi Kinnunen

Tommi Kinnusen kolumni: Mitä tarkoittaa peruskoulun perus-?

Vaadittaessa kouluun uusia asioita pitää miettiä, onko aihe sellainen, että se ihan oikeasti on jokaiselle tulevaisuudessa tärkeä, kirjoittaa opettaja Tommi Kinnunen.

Kielioppiin liittyviä sanontoja sitaattisanakirjan sivulla.

Juurikin nämä nykykielen ilmaukset herättävät isoa ärtymystä – Tutkijat keräävät havaintoja

Nykysuomi vilisee ilmauksia, joita moni pitää ärsyttävinä ja asiantuntijat jopa huolestuttavina.

Kuvituskuva kielipoliisista.

Yhdys sana virheet aikaansaavat someraivoa: "Kivitalo ja olkalaukku pitäisi edes osata"

Niinkuin vai niin kuin, suomen kieli vai suomenkieli, päin vastoin vai päinvastoin? Yhdyssanat ovat vaikeita. Etenkin sosiaalinen media vilisee yhdys sana virheitä. Siis yhdyssanavirheitä.

Eija Tammisto

Kolme opettajaa arvosteli saman äidinkielen aineen – näin arvostelut erosivat

Tutkimusten mukaan samoilla taidoilla voi saada eri kouluissa hyvin erilaisia numeroita.

Kolme suomuorakas -sientä

Panetko painoa sanalle?

Painotus jäsentää puhetta ja vaikuttaa myös merkitykseen.

Tekstiviesti

Kielitoimiston johtaja kiittää tekstiviestejä: opetti suomalaiset viestimään tiiviisti

Niin tekstiviesteihin kuin nykyään yleistyneisiin nettipohjaisiin pikaviestisovelluksiinkin liitetään pelko siitä, että kieli köyhtyy ja kielioppi rapautuu. Turha pelko, tekstaaminen tekee hyvää, sanoo Kielitoimiston johtaja Salli Kankaanpää.

Sauna-emoji

Nakukakku, puna-viherkupla, emoji – Kielitoimisto listasi vuoden 2015 uudissanoja

Kotimaisten kielten keskus on tämän vuoden aikana noukkinut peräti 7000 uutta tai ajankohtaista sanaa. Sanat kertovat aikamme ilmiöistä.

Miten meni noin omasta mielestä?

Kieli on suomalaiselle pyhä – yksi poltti päreensä Savon murteeseen: "Muutin pois"

Elikkä, niinku, aikuisten oikeesti. Näiden ilmaisujen käyttö ärsyttää suomalaisia, samoin yhdyssanavirheet ja muut alkeelliset kielioppivirheet.

Raisa Autio

Näkökulma: Koulun penkillä oppii yhtä paljon kuin elämän kovassa koulussa

Elämänkoululainen ylpeilee koulutuksen puutteella ja halveksii tutkintoja. Elämänkoululaisen mukaan eläminen ei riitä, pitää kokea kovia, kirjoittaa toimittaja Raisa Autio ärhäkässä kolumnissa.

Kuva sanakirjan sivusta.

Suomi on kekseliään sanasepon unelmakieli – ruotsia puhuva nyrpistelee uusille ilmaisuille

Suomea puhuvan on varsin helppo johtaa ja yhdistellä olemassa olevasta kielestä uusia sanoja. Uudet sanat myös hyväksytään nopeasti puhuttuun kieleen. Sen sijaan esimerkiksi ruotsi on puhujalleen suomea joustamattomampi.

Mies kirjoittaa tietokoneella.

Kielioppivirheet ärsyttävät ja voivat jopa karkottaa tekstin parista – "Toimittajien pitäisi osata perusasiat"

Nostavatko yhdyssanavirheet kaverisi Facebook-sivulla niskakarvasi pystyyn? Kieleen suhtaudutaan yleensä tunteikkaasti, koska se on osa identiteettiämme. Näin sanoo Maija Saviniemi, joka on tehnyt väitöskirjatutkimuksen toimittajien suhtautumisesta kielenhuoltoon.

Mikko tutustuu lähemmin Igoriin.

Sananen – Kun perhepaketti kaatuu

Hallituksen perhepaketti oli vitsi. Kotona on paketti, joka ei ole. Sekin perhepaketti voi kaatua. Silloin on Kalevi Häkkistä ikävä.

Nettitrolli, internet, näppäimistö, kädet näppäimistöllä, internet, nettihäirikkö, netti, trolli, nyrkki, provokaatio, yllytys, viha, ärsyyntyminen

"Otetaan kauniita kuvia vaikka ollaan susirumia" – Muiden somettamisessa ärsyttävät kuvien tulva ja kielioppivirheet

Lisääntyvä sosiaalisen median käyttö aiheuttaa vääjäämättä myös yhteentörmäyksiä ihmisten välille. Lukijakommenttien perusteella varsinkin teeskentely ja jatkuva kuvien jakaminen ärsyttää. Tutkija katsoo, että kynnys hermostumiseen on madaltunut.

Kädenpyyhkimistarvikkeita

Aristoteleen kantapää: Käsipyyherullajärjestelmiä ja kasvokkainviestikumppaneita

Miksi joudumme kahlaamaan tietoturvalaiteliiketoimintojen, kasvokkainviestikumppaneiden, kondiittorioppiohjelmakomiteoiden ja peruspalveluliikelaitoskuntayhtymien seassa?

Paikkojen nimiä

Suomi, satojen Paskolampien maa

Tuhansien järvien maasta löytyy yli kolme tuhatta Paska- tai Pasko-alkuista paikannimeä. Mutta miksi?

Kuvakaappaus

Onko oikeakielisyydellä väliä?

Herkutteletko sinäkin toisten yhdyssanavirheillä? Vai oletko sitä mieltä, ettei oikeakielisyydellä ole niin väliä - ainakaan nettikirjoittelussa? Keskustele!

Kuvassa sivu kielioppikirjasta

Yhdys sana virheet suututtavat somessa eniten

Nykyaika on kuorinut suomalaisista varsinaisia kynäniekkoja. Melkein jokainen jakaa ajatuksiaan sosiaalisessa mediassa. Julkisella estradilla virheet erottuvat helposti. Vastaiskuna Facebook on täynnä oikeakielisyyttä korostavia ryhmiä. Kielitoimistossa tiedetään, että toisten virheet ärsyttävät. Aivan erityisesti yhdyssanavirheet, tai yhdys sana virheet.

YleX Jälki-istunto jakaa lippuja Emma Gaalaan – näin voit osallistua

Suomen musiikin parhaimmisto palkitaan perjantaina 7. maaliskuuta. YleX Jälki-istunto tarjoaa sinulle mahdollisuuden päästä mukaan seuraamaan vuoden hienointa suomalaista musiikkigaalaa.

Särkilahna keskellä, särki ylhäällä ja lahna alhaalla.

Isäsärki yhtyi äitilahnaan - hybridikalaa löytyi runsaasti

Evon erämaajärvessä Kanta-Hämeessä on jo vuosien ajan havaittu poikkeuksellisen runsaasti särjen ja lahnan risteymiä. Tutkijat ovat nyt osoittaneet tieteellisesti, että särkikoiraat hedelmöittävät lahnat. Tutkijat ovat nimenneet hybridin särkilahnaksi.

Lukulasit

Kielen huoltoa vai kielenhuoltoa?

Kielen huoltoa vai kielenhuoltoa?

Kuvituskuva

Tee äidinkielen tehtäviä eri osa-alueista

Kymmenittäin tehtäviä. Testaa mitä osaat ja opi uutta!

Saksalainen lehmipaimen elikoineen Pfrontenissa.

EU:n lakimuutos vei saksan kielen pisimmän sanan

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz ei ole enää saksan pisin sana.

Ekaluokkalaisia ohjaajineen

Pomppimalla oppi paremmin päähän

Koulussa kokeillaan liikkumista oppimisen tehostajana. Tämä auttaa etenkin niitä lapsia, jotka oppivat parhaiten itse tekemällä. Esimerkiksi Hämeenlinnassa Ortelan koululla saa oppitunneilla pomppia ja taputtaa luvan kanssa.

Pienempään vai pienenpään?

Kirjoitetaanko erikseen suomen kieli vai yhteen suomenkieli? Entä kirjoitetaanko kummallekin vai kummallekkin? Microsoftin Word-ohjelmassa nämä ovat helppoja tarkistaa, mutta tietoon ei voi luottaa. Kotimaisten kielten keskus muistuttaa, että kielentarkistusohjelmat ovat hyvä renki, mutta huono isäntä. 

Kardinaaleja Vatikaanin Pyhän pietarin basilikassa.

Paavi omi kardinaalin

Paavilla on tovereita, joita kutsutaan kardinaaleiksi. Sitten on se emämunaus, jota kutsutaan kardinaalivirheeksi. Oikeasti Vatikaanin kardinaaleilla ja munauksilla ei ole juurikaan tekemistä keskenään.

Kirjapinoja kirjakaupassa.

Pikalukukurssit huuhaata - lukuharrastus auttaa

Tutkijan mukaan erilaiset pikalukutekniikat ovat ylimainostettuja. Turussa tehtyjen kokeiden mukaan lukunopeuttaan voi harjaannuttaa vain lukemalla paljon.

Sananen – Lomaltapaluuloma

Pitkistä yhdyssanoista yksi suosikkini on lomaltapaluuraha. Raha on välttämätön paha, mutta se mahdollistaa elämän jatkumisen. Entivanhaan näytettiin ruskeaa paperipussia, jossa oli seteleitä. Sillä kannustettiin tulemaan takaisin. Tässä ajassa kaipaisin kuitenkin lomaltapaluulomaa.

Suomen kielen kielioppikirjoja.

Englanti sotkee koululaisten pilkutusta

Hyvästä kirjakielestä on tullut suomalaisille koululaisille ensimmäinen vieras kieli. Perusoikeinkirjoitustaidot saattavat lukiolaisillakin olla hukassa. Opetusneuvos Pirjo Sinkon mukaan tämä johtuu muun muassa englannin vahvasta vaikutuksesta.

Sananen – Uutiset ja säätiö

Jos minä perustaisin säätiön jakamaan rahaa itselleni, käyttäisin paljon aikaa hyvän nimen keksimiseen. Siinä pitäisi olla joku maailman hyväntuulisin sana ja sitten perässä se säätiö, kun se on taas niin ruma sana. Melkein kuin syöpä. Arvaamaton, pahantahtoinen syöpä. Säätiöönkään ei ole keksitty parantavaa lääkettä.

Norsu ja suurvalta

Kolumnisti Harri Närhin norsu Abu Simppeli sanoo olevansa suurvalta. Jollain kummallisella tavalla se onnistui todistamaan sen varsin pitävästi, vaikka aluksi yritin väittää vastaan, pohtii Närhi.

ristikko

Sanaseppo janoaa ahaa-elämyksiä

"Tumpuloin nurkan kanssa niin pahasti, että saatuani oikean puolen kasaan oli aikaa kulunut arviolta 1,5 tuntia. Selvitäkseni kulmasta edes jollain tavalla, jouduin ottamaan käyttöön yhden alkupiilon, mutta henkilökohtaisesti en pidä niitä pahana jos ei tule kovin montaa."

kuvaaja: Minna Isotalo

Välilyönti, pilkku ja piste

Välilyönnit ovat ilmaisia. Sen sijaan välimerkit, kuten pilkut ja pisteet, tuntuvat maksavan. Sen huomaa varsinkin erilaisilla internetin keskustelusivustoilla, joissa kirjoitettu suomen kieli hakee uusia muotoja.

Mikko Tuomikoski

Onko suomen kieli solmussa?

Suomen kieli taipuu yllättävän kankeasti suomalaisten suussa ja kirjoitetuissa teksteissäkin. Niinkut, sillait ja oikeestit viimeistään vesittävät viestin, tuumaa pakinassaan Mikko Tuomikoski.

Kuuntele joulurunokilpailun osallistujarunot

Joulu on runojen aikaa. Pyysimme kuuntelijoita tekemään jouluisen runon, joista nyt valitaan yleisön suosikki. Äänestä suosikkiasi. Äänestysaika päättyy maanantaina 21.12. kello 8.00

Kieltä voi huoltaa myös kieli poskessa

Suomalaisia innostetaan huumorin avulla kiinnostumaan kielenhuollosta. Tänä syksynä on ilmestynyt jo kaksi suomen kielen ilmiöitä ruotivaa kirjaa, jotka on tehty pilke silmäkulmassa.