Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Optikko tarkistaa nuoren näköä.

Hei puhelinta selaava nuori, haluatko välttyä silmälaseilta? Katso täältä vinkit

Nuorten näköä heikentää erityisesti se, että älylaitteita katsotaan liian läheltä.

Silmäleikkaus.

Ikänäköleikkauksia markkinoidaan myös kaihin estämisellä – osa silmälääkäreistä kyseenalaistaa terveen silmän operoinnin

Silmien likinäön laserleikkausten rinnalle ovat tulleet ikänäköleikkaukset. Mykiön vaihtamisella moniteholinsseihin vältetään samalla harmaakaihin synty. Yksityisillä klinikoilla tehtävä leikkaus ei kuitenkaan ole riskitön.

Moniteholinssit ovat kehittyneet huimasti viime vuosikymmenten aikana.

Ranskattarille kehitetyt ikää paljastamattomat moniteholinssit joka neljännellä suomalaisella

Nelikymppisetkin tarvitsevat nykyisin moniteholaseja. Rillejä pitää käyttää, kun ikänäkö alkaa vaivata.

Erilaisia silmälaseja pöydällä.

Lukulasit marketista vai optikolta: 10 + 1 kysymystä ikänäöstä

Kuka pärjää markettien valmislaseilla ja kuka ei?

Optikko pitelee punaisia silmälaseja kädessään suurentavan peilin edessä.

Vaikka ikänäkö tulee meille kaikille, sitä ei mielellään kohdata

Kun käsivarren mitta ei enää riitä ja lehden lukemiseen tarvitsee suurennuslasia, ikänäön oireisiin kannattaisi hakea apua. Pohjoismaisessa kyselyssä käy kuitenkin ilmi, että reilusti alle puolet suomalaisista hakee ratkaisua ikänäköönsä. Varsinkin pohjoissuomalaiset sinnittelevät ongelmansa kanssa vuosia.

Riitta Viitala

"Se kyllä kyynistää ja väsyttää ihan sitkeintäkin ihmistä" – huono ilmapiiri uhkaa pitkää työuraa

Jos työpaikan ilmapiiri on hyvä, iäkäskin työntekijä saa siivet selkään ja jaksaa vaikka mitä. Näin väittää johtamisen professori Riitta Viitala. Viitalan mukaan avainkysymyksiä työurien pidentämisessä ovat työpaikan henkinen tila ja seniorityöntekijöiden osaamisen taso.

Mies hitsaamassa

Ovatko puheet ikääntyvien työntekijöiden tukemisesta pelkkiä kauniita sanoja?

Samaan aikaan kun eläkeikää ollaan nostamassa, on korostettu sitä, että työntekijöiden jaksamista etenkin työuran loppupäässä pitää tukea. Onko sanoista päästy tekoihin? Kerro kokemuksesi – miten sinun työpaikallasi tuetaan ikääntyviä työntekijöitä vai tuetaanko mitenkään?

silmälääkäri

Ikänäköleikkaus jakaa lääkärien mielipiteet – riskejä vai riemua?

Ikänäköleikkaukset jakavat lääkärikunnan mielipiteitä. Toiset vannovat näköä tarkentavien leikkausten nimeen, toiset pitävät niitä turhina ja riskialttiina. Yksityiset lääkäriasemat kilpailevat asiakkaista samalla, kun kunnallisella puolella peräänkuulutetaan malttia päätöksentekoon.

ikänäkö Specsavers optikko

Ikänäkö voi viedä silmälasimerkinnän ajokortista – "tämmöistä tapahtuu aika usein"

Likinäöstä kärsivä eli miinuslaseja käyttävä ihminen ei välttämättä huomaa ikänäön vaikutuksia yhtä nopeasti kuin ilman silmälaseja pärjännyt ikätoverinsa. Parhaassa tapauksessa ikänäkö saattaa korjata näköä niin, että silmälasimerkinnän voi poistaa ajokortista.

Ikänäköleikkaus ei ole riskitön

Ikänäköleikkauksia mainostetaan innokkaasti, ja ajatus silmälasittomasta elämästä houkuttelee. Kyseessä on iso bisnes, jonka jälkipyykin hoitaa tavallinen veronmaksaja, Akuutti-ohjelma kertoo.

Silmälasit E-taulun päällä.

Akuutissa keskiviikkona: ikänäköleikkauksen riskit?

Aiheina mm. ikänäkö, ADHD ja putkirullaus

Mies katsoo yläviistoon.

Leikkaus vaihtoi -16:n linssit lukulaseihin – sumun sijasta Kaitsu näkee nyt kuutamon

Kokkolalainen Kaj Ahstrand opettelee siihen, ettei iltaisin tarvitse ottaa silmästä piilolinssejä – joita tuli pidettyä 30 vuotta luvatun kolmen sijasta. Ja siihen, että yöllä herätessään näkee sumun sijasta kuutamon. Mykiöidenvaihtoleikkaus helpotti arkea, vaikka toikin normaalin näkökyvyn mukana normaalin ikänäönkin.

Maija Vilkkumaa.

Maija Vilkkumaa: Nelikymppisenä täytyy uskaltaa haastaa itsensä unelmiin ja uuden löytämiseen

Yli 300 000 levyä myynyt, sukupolvensa suosituimpiin kuuluva muusikko Maija Vilkkumaa teki rohkean loikan ja heittäytyi kirjailijaksi. Yle Suoran linjan yleisö sai kysyä Vilkkumaalta mitä tahansa avoimessa nettihaastattelussa.

Tähystystä KristinaMedissä

Yksityissairaalat ja -klinikat lisääntyvät vauhdilla

Yksityisiä sairaaloita ja klinikoita nousee nyt nopealla tahdilla. Pohjalaismaakuntien tuorein tulokas on yksityisen näkökirurgiaketju Memiran klinikka Vaasassa. Viime vuonna Kristiinankaupungissa aloitti puolestaan päiväkirurginen yksityissairaala KristinaMedi. Kysyntää yksityiselle terveydenhoidolle on, mutta kilpailukin on kiristynyt.

Lääkäri aloittamassa silmäleikkausta potilaalle.

Ikänäköä voidaan korjata silmän sisäänrakennetuilla monitehoilla

Iän mukanaan tuomaa lähinäön heikkenemistä voidaan korjata kahdella kirurgisella menetelmällä. Keinomykiöillä voidaan saada näkö korjattua loppuiäksi.

Silmiä tutkitaan eri vahvuisten linssien ja valon avulla.

Valelikinäkö on ahkeran opiskelijan vaiva

Joskus lääkäri määrää potilaalle silmälasit, vaikka niille ei olisi edes tarvetta. Kyseessä voi olla valelikinäkö, mikä on vaikeasti tunnistettava vaiva.

Silmä.

Näkökirurgiaketju Memiralla suuret suunnitelmat Suomessa

Näkökirurgiaan keskittyvä klinikkaketju Memira aloittaa toiminnan Vaasassa. Tällä hetkellä ketjulla on yli 50 näkökirurgiaan keskittyvää klinikkaa Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Saksassa.

Optikko Saima Vanttaja Oulun Instumentariumista

Työsilmälasit maksavat itsensä äkkiä takaisin

Työnantajan kannattaa panostaa työntekijöidensä silmälaseihin. Esimerkiksi näyttöpäätetyöhön tarkoitetut erityistyölasit nopeuttavat tutkitusti työntekoa.

Lakosta tuli sakkoja

Patria Aviationin Hallin laiteosastolla virinnyt kiista suojasilmälaseista on tullut kalliiksi tehtaan ammattiosastolle. Laittomasta lakosta lankeaa tuhansien eurojen lasku.

Lukulaseja kasassa puhelinluettelon päällä

Halvat lasit riittävät avuksi ikänäköön

Niin sanottu ikänäkö kohtaa useimmat meistä jossain vaiheessa. Vaikka silmäsairauksia ei olisikaan, pienten tekstien tulkitseminen muuttuu melkoiseksi tihrustamiseksi. Silmälääkärin mielestä satunnaiseen käyttöön riittävät marketista ostetut halvat lasit.

Ikänäkö vaanii jo nelikymppisiä

Iän tuoma näkökyvyn heikkeneminen alkaa monesti jo 40-50-vuotiaana. Käytössä näkö ei kulu, mutta fysikaaliset muutokset tulevat useimmille eteen vääjäämättä. Kun käsivarret loppuvat kesken, eikä luettavaa tekstiä saa enää vietyä kauemmaksi, ovat lukulasit tarpeen. Kaikkea ei voi kuitenkaan laseilla korjata.

Kylpyhuoneen pesuallas ja peili nousevat ja laskevat nappia painamalla. Säädeltävä allas sopii työikäisille, iäkkäille, lapsille ja pyörätuolin käyttäjälle.

Esteetön koti sopii myös perheen pienimmille

Poriin on valmistunut Kaikkien Koti. Se on esteetön, kodinomainen tila, jossa voi käydä tutustumassa erilaisiin kalusteratkaisuihin ja apuvälineisiin. Kaikkien Koti on valmistettu paitsi liikuntarajoitteisten, myös lapsiperheiden ja ikäihmisten liikkumista ajatellen.

Antti Korhonen.

Jonotetaan!

Antti Korhonen on huomannut, että jonottaminen on nuorisolaji.