Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pikaviestipalvelu WhatsApp OnePlus-älypuhelimen ruudulla.

Ministerit saavat käyttää Whatsappia ja valtioneuvosto suosittelee Signalia – Rovaniemen päiväkodeissa molemmat kiellettiin

Rovaniemen alkuviikosta julistama ja sitten peruma pikaviestisovelluskielto on varsin ainutlaatuinen. Kaupunki kielsi työntekijöiltään kaupallisten pikaviestisovellusten kuten Whatsappin, Signalin ja Telegramin käytön.

Pikaviestipalvelu WhatsApp OnePlus-älypuhelimen ruudulla.

Whatsapp toimii taas – viestisovellus ehti olla kaatuneena pari tuntia

Sovelluksen käyttäjät eivät pystyneet lähettämään tai vastaanottamaan viestejä. Yle seuraa tilanteen etenemistä.

Uimakoululaisia uimastadionin altaassa.

Kokkola kannustaa nuoria uusiin harrastuksiin nuorisopassilla

Nuorisopassi on älypuhelimella toimiva mobiilisovellus, jossa nuorille tarjotaan etuja erilaisiin vapaa-ajan harrastuksiin.

Puhelin nuoren ihmisen käsissä.

Moni palvelu antaa kirjautua Google- tai Facebook-tunnuksilla – tästä jutusta selviää, onko se turvallista

Sinäkin ehkä valitset ”Kirjaudu Googlella” tai ”Jatka Facebookilla”, kun luot tiliä johonkin digipalveluun. Silloin sinne ei tarvitse erillistä salasanaa. Nopeata ja helppoa, mutta onko se myös fiksua?

Kollaasikuva Be Real -sovelluksesta ja sillä otettavista kuvista.

Analyysi: Berealin piti olla vastalause somen kiiltokuville, mutta sen sisällössä on jo nyt Instagramista tuttua poseeraamista

Berealin käyttö tuntuu nostalgiatripiltä sosiaalisen median varhaishistoriaan, kirjoittaa Ylen toimittaja Miika Koskela.

Sähköjohtoja ja pistorasioita.

Digitreenit: Oman sähkönkulutuksen seuraaminen auttaa pienentämään laskua – näin seuraat käyttöäsi helposti netissä

Murehditko sähkölaskun kasvamista? Tiesitkö, että voit seurata ja vertailla sähkönkulutustasi kätevästi netissä? Tarvitset vain pankkitunnukset.

Ylen uutisvahti kännykän näytöllä.

Uutisvahti-sovelluksen käyttäjille voi tulla ilmoituksia eilisistä uutisista

Ylen Uutisvahti-sovelluksen toiminnassa oli tiistaina ongelmia.

Tiktokin logo kännykän näytöllä.

Tiktokin Kiina-yhteys herättää jälleen turvallisuushuolia – Sitra kielsi sovelluksen laitteiltaan

Muutamassa vuodessa maailman kolmanneksi suurimmaksi some-alustaksi noussut Tiktok vähättelee Kiina-yhteyksiään. Yhtiöön kohdistuvia tietoturvakysymyksiä peilataan kuitenkin aina Kiinan kautta.

Lähikuva sormesta, joka painaa kosketusnäytöllä TikTok-mobiilisovelluksen pikakuvaketta.

Tiktok pystyy seuraamaan käyttäjiensä jokaista näytön ja näppäimistön näpäytystä, paljastaa asiantuntija

Tiktok kiistää, että se vakoilisi koodilla käyttäjiään. Tietoturva-asiantuntija kehottaa käyttämään puhelimen oletusselainta linkkien avaamiseen.

Kädessä on puhelin, jossa näkyy bout-niminen sovellus. Taustalla vihreää nurmikkoa ja vettä sekä purjeveneitä laiturissa.ja

Uusi venetaksien tilauspalvelu on koettu hyvänä Meri-Lapissa, vaikka tilausmäärät ovat olleet vähäisiä

Tänä kesänä venetaksin Perämeren pohjukkaan on voinut tilata puhelinsovelluksella. Palvelun jatkuminen on vielä epävarmaa.

Kirjailija Sisko Savonlahti

Sisko Savonlahden kolumni: Ruokalähetit helpottavat elämää, mutta kuinka helppoa sen on tarkoitus olla?

Kun ravintola-annokset ilmestyvät asiakkaan kotiovelle kuin itsestään, on liian helppo unohtaa, että ruuan eteen on nähty vaivaa – ja että siitä vaivasta on syytä maksaa asiallinen korvaus, kirjoittaa Savonlahti.

Puhelimen näytöllä näkyy sosiaalisen media applikaatioita.

Twitterissä oli reilun tunnin kestänyt globaali käyttöhäiriö sekä selaimella että mobiilisovelluksella

Häiriö alkoi hieman ennen kello kolmea Suomen aikaa. Neljän jälkeen raportoitujen ongelmien määrä oli laskussa, ja Twitter palaamassa toimintaan.

Dinosaurus

Dinosaurus ilmestyy virtuaalisesti koululuokkaan Intiassa – syynä on suomalaisyritys, joka tekee oppimisesta aivan erilaista kuin aiemmin

Lisätyn todellisuuden oppimissovelluksen kehittänyt helsinkiläinen 3DBear jalkautui Intian markkinoille. Koronapandemia räjäytti maan opetusteknologia-alan kovaan kasvuun.

Sami Vartainen pyöräilee punaisella pyörätiellä.

Haastepyöräilyssä poljettiin yli miljoona kilometriä

Ahkerimmin polkivat karvialaiset, huittislaiset ja euralaiset.

Katariina Puolakanaho ravintola Savoyn keittiössä.

22-vuotias Katariina Puolakanaho napsii kännykällä itselleen työvuoroja – "Vanhanaikainen tapa hakea töitä tuntuu oudolta"

Työnhakusovellukset kasvattavat suosiotaan. Varsinkin nuoret kaipaavat vapautta valita, milloin ja missä ovat töissä. Kun keikkatöitä pilkotaan yksittäisiin vuoroihin, niiden täyttäminen on nopeampaa.

Nainen pitää sylissään tablettitietokonetta.

Kanta-Hämeen keskussairaalan asiakkaat ovat toivoneet Oma Raitti -verkkopalvelulle mobiilisovellusta

Kanta-Hämeen keskussairaalan Oma Raitti -palvelun käyttäminen helpottuu tulevaisuudessa. Palvelun kautta asiakkaat voivat muun muassa seurata Hoitoaikani -aikajanaa, kirjautua videovastaanotoille ja täyttää esitietolomakkeita.

Yle-sovelluksessa häiriö

Häiriö saattaa vaikuttaa sovelluksen toimintaan joillakin käyttäjillä.

Commun perustaja Karoliina Kauhanen pitelee pokaalia ja kukkapuskaa iloisena palkitsemistilaisuudessa.

Naapuriapu-sovellus Commu voitti tämän vuoden kiertotalouspalkinnon

Sovelluksen takana on hämeenlinnalaisia ja pirkanmaalaisia nuoria yrittäjiä.

Pitkähiuksinen Commu-yrityksen Karoliina Kauhanen katsoo pipo päässä kameraan ja hymyilee.

Digitaalinen turvaverkosto auttaa ukrainan pakolaisia sopeutumaan Suomeen

Ukrainalaiset Suomessa ry ja puhelimessa toimiva naapuriapusovellus Commu ovat aloittaneet yhteistyön. Puhelinsovellus yhdistää auttajat ja autettavat.

Henkilö katsoo koronavilkkusovellusta puhelimestaan.

Koronavilkku antaa nyt 30–40 altistumisilmoitusta päivässä, käyttö saattaa loppua juhannuksen jälkeen – kehittäjä pitää sovellusta onnistuneena

Koronavilkku otettiin käyttöön elokuun 2020 lopussa. Tartuntatautilain perusteella se voi olla käytössä vain 30. kesäkuuta 2022 asti. Lopettamista valmistellaan jo, mutta päivää ei ole päätetty.

Inge Arvola

Sääʹmǩiõllsaž ǩiõllmätt’temapplikaatio lij Inge Arvolaaʹje vuõssmõs läuʹǩǩ mättõõllâd nuõrttsääʹmǩiõl – tåʹlǩ applikaatio iʹlla kuuitâǥ nokk

Taʹnni iʹlmstõõvi ođđ määusteʹmes ǩiõllmätt’temsuåvldõs, koin vuäitt mättõõllâd uʹcc nuõrttsääʹmǩiõl. Määŋgaid Taar nuõrttsäʹmmlaid tät lij vuõssmõs läuʹǩǩ mättõõllâd jiijjâz sooǥǥ ǩiõl.

Vuokrattavia sähköpotkulautoja varastossa.

Sähköpotkulautojen vuokrausyritykset tyytyväisiä ensimmäiseen kesäänsä Kuopiossa

Kuopiossa pystyi viime kesänä vuokraamaan sähköpotkulautoja ensimmäistä kertaa. Yritykset eivät halua kertoa tarkkoja käyttäjämääriä, mutta kertovat olevansa kauteen tyytyväisiä.

Bild på en telefon hållen i högerhand med nödcentralsapplikationen öppen.

Finland to warn of cyber security threats via 112 app

The app is available in all major app stores. 

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Urheilukortti otetaan käyttöön myös Kainuussa – mobiilikortista odotetaan lisää yleisöä etenkin naisten ja nuorten urheilulle

Tavoitteena on, että ensi vuonna Urheilukortilla pääsee katsomaan jalkapalloa ja jääkiekkoa sekä myös suurelle yleisölle hieman tuntemattomampia urheilulajeja ja pelejä.

Seppo Väyrynen katsoo puhelintaan.

Tuplarokotettu Seppo Väyrynen harkitsee Koronavilkun poistoa – sovelluksen käyttö hiipuu ja jäljityksessä enää harva edes kysyy sitä

Koronavirukseen sairastuneista monet eivät ole edes ladanneet sovellusta. Vilkun hyöty näyttää jäävän melko pieneksi. Ylelle koronakokemuksiaan kertoneita ärsytti se, että sovellus ei ilmoittanut varmoina pidetyistä altistumisista.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi tartuntatautilain muutoksista tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantai-iltana 15. lokakuuta 2021.

Rokotustodistus toimii Suomessa koronapassina, maahantulosäännöissä käytetään aiempaa suurempaa ilmaantuvuuslukua

Koronapassia voidaan käyttää silloin, kun tilaa tai tilaisuutta koskevat koronarajoitukset esimerkiksi yleisömäärän suhteen.

Kuvassa käsi pitelee kännykkää, jonka ruudulla nälyy Whatsapp-palvelun vihreä logo. Taustalla on Facebookin valkoinen teksti sinisellä pohjalla.

Analyysi: Eilinen suuri somekatko vaikutti suomalaisten elämään enemmän kuin moni ymmärtää

Milloin lähetit viimeksi tekstiviestin? Vanhemmat sukupolvet tietävät mitä tehdään, kun internet loppuu.

Matkapuhelin sanomalehden päällä.

Facebookin palvelut ovat palautumassa, yhtiön mukaan ongelmien syynä virhe reitittimiin tehdyssä muutoksessa – ongelmista tappiota arviolta yli puoli miljoonaa dollaria tunnissa

Somejätti Facebookin palveluissa oli useita tunteja kestäneitä ongelmia ympäri maailman, kertoivat useat kansainväliset mediat. Katkoksia jäljittävän Downdetectorin mukaan kyseessä oli suurin sen koskaan havaitsema vika.

Kasvojentunnistusta automaattisesti.

Data protection ombudsman raps Finnish police over controversial facial ID app

Clearview AI uses publicly-posted social media photos scraped from the web for use in law enforcement agency investigations.

Valkoinen henkilöauto ajaa pysäköintihallin luiskaa pitkin kohti sisäänkäyntejä. Sisäänkäyntien yllä on valokirjaimin ilmoitettu, kuinka monta paikkaa on vapaana.

Lahden Toriparkissa voi nyt maksaa pysäköinnin mobiilisovelluksella

Käyttöön tulee aluksi yhden palveluntarjoajan maksusovellus. Sen avulla pysäköinnin maksaminen hoituu lähes automaattisesti.

Nuoret katsovat puhelimia.

Lukiolaiset Eetu Laine ja Leo Purdy opiskelevat taloustaitoja puhelimesta – mobiilisovellus valmentaa nuoria oman talouden hallintaan

Kuinka saan rahani riittämään? Miten täytän veroilmoituksen? Mistä saan tietoa sijoittamisesta? Mitä teen, jos velkaannun? Nuorille suunnattu mobiilisovellus neuvoo arjen talousratkaisuissa.

Nuori syö ruokaa.

Uusi mobiilisovellus helpottaa ruokahävikin seurantaa Kuopion kouluissa – yhdessä koulussa voi tulla jopa 5–10 kiloa biojätettä päivässä

Servica uudistaa ruokahävikkiseurannan Kuopion kaupungin kouluissa, päiväkodeissa ja henkilöstöravintoloissa. Suunnitelmissa on saada uusi mobiilisovellus käyttöön ensi tammikuussa. Jatkossa ruokahävikistä on käytettävissä tarkat tiedot.

Älykännykän selailua

Juvalla julkaistiin kännykkäsovellus piristämään matkailua

Juva-sovelluksella saa suoraan kännykkään tietoa Juvan palveluista ja yrityksistä.

Poliisi kirjoittaa sakkoa

Third police officer sacked over far-right WhatsApp group

Several officers have been fired after the discovery of a group united by shared extremist ideology.

mies seisoo laiturilla aurinkolasit päässä

Haminassa kokeillaan uutta palvelua, jolla voi saada kyydin saariin ilman omaa venettä

Venekyydin voisi sovelluksella tilata valitsemilleen saarille itse valittuun ajankohtaan. Tällä hetkellä sovellusta toteuttava yritys etsii sopivia kapteeneja.

Puisto kadun varrella

Rauman Keskustelupuistoon voi tutustua puhelinsovelluksella

Keskustelupuisto on yksi Lönnströmin taidemuseon tukemista nykytaiteen projekteista.

Pyöräilijä selaa puhelinta ajaessaan.

Kuntien välinen haastepyöräily alkaa vappuna – päivitetty mobiilisovellus helpottaa poljettujen kilometrien merkintää

Perinteinen haastepyöräily alkaa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa vappuna. Kuntien välisessä kilvoittelussa on kolme eri sarjaa kuntien asukasluvun mukaan.

Asentaja poraa reikää pultille Tampereen kaupunkipyörien telineen asennuksessa. Asentajalla on keltamusta työasu, keltainen kypärä ja kasvomaski.

Ensimmäisiä kaupunkipyöräasemia asennetaan jo Tampereella: kesäksi tulossa 700 pyörää ympäri kaupunkia

Tampereen kaupunkipyöräjärjestelmä otetaan käyttöön tulevana kesänä. Pyöriä on 700 ja niille asemia 70. Ensimmäistä asemaa asennettiin tiistaina aamulla Rongankadun alikulun lähistöllä.

Kasvojentunnistusta automaattisesti.

Finnish police denied, then admitted using controversial facial recognition app

The National Bureau of Investigation says it stopped using the Clearview AI software after an initial trial period.

Pirkanmaan käräjäoikeus.

Police charge two teenagers over Tampere attempted murder

One of the suspects uploaded a video to social media app Snapchat boasting about the attack, police believe.

En närbild av händer som skriver meddelandet vgd på appen whatsapp på en smarttelefon.

Sisä-Suomen poliisi tutkii useita Whatsapp-sovelluksen kaappauksia

Poliisin mukaan sovelluksia on kaapattu numerokoodeja pyytämällä.

Läheltä

Sohova ostaa Focus Flow:n Rovaniemellä

Focus Flown:n neljä työntekijää siirtyvät Sohovan palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Läheltä

Kaupunkipyörien asemapaikat ripotellaan tasaisesti pitkin Tampereen keskustaa

Muuallekin pyöräasemia tulee, kuten Kalevaan ja Hatanpäälle.

Kuvassa on älypuhelin, jonka ruudulla on auki Koronavilkku-sovellus.

Koronavilkusta on ollut vain vähän hyötyä Päijät-Hämeessä

Jatkossa pelkkä ilmoitus mahdollisesta altistumisesta on peruste koronatestille.

Henkilön kädessä puhelin jossa koronavilkku sovellus.

Experts claim few benefits to Covid tracing app, paper reports

While the app was downloaded 2.3 million times, it has not significantly helped to track infection chains, Iltalehti reports.

Hätäkeskuksen mobiilisovellus matkapuhelimessa Helsingissä.

Italiassa 112 Suomi -sovelluksella soitetun hätäpuhelun sijaintitiedot välittyvät nyt suoraan paikalliseen hätäkeskukseen

Hätäkeskuspäivystäjän ja avuntarvitsijan välillä voi olla iso kielimuuri. Mobiilisovellus helpottaa soittajan sijainnin selvittämistä.

Kuvassa Katariina Rissa ja Matleena Kallio.

Sovellusten ehtoja hyväksytään, sillä niitä on vaikea löytää ja ymmärtää – näin Whatsappin käyttäjät kommentoivat käyttöehtokohua katugallupissa

Viestintäpalvelu Whatsappin päivitys on herättänyt närää maailmalla, mutta katugallupissa asiaan suhtaudutaan rauhallisesti.

Matkapuhelin-

Selvitimme suosituimpien viestisovellusten erot – Onko Whatsappille, Telegramille ja Signalille vaihtoehtoja?

Signal on saanut kehuja tietoturvastaan, Telegram aiheuttaa päänvaivaa sovellukseen pesiytyneiden ääriryhmien propagandan takia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle