Uusimmat artikkelit
Stressi vei näkökyvyn poliisin erikoistehtävässä, mutta Harri Gustafsberg vaikeni, koska stressistä ei saanut puhua
Harri Gustafsberg on entinen valmiusyksikkö Karhun poliisi. Hän näki, mitä stressi äärimmillään aiheuttaa. Nykyään hän kouluttaa ihmisiä ymmärtämään, että stressiä voi hallita ja että ihminen on hämmästyttävä selviytyjä.
Monella työ pyörii päässä koko ajan ja haittaa muuta elämää – nyt tutkijat tarttuvat työriippuvuuteen ja juuri sinä saatat olla avuksi
Psykologian apulaisprofessori toivoo, että työriippuvuus nähtäisiin yksilöä laajempana ongelmana.
Emilia Kujalan kolumni: Työuupumus selittyy heikoilla työoloilla, ei yksilön heikkoudella
Tsemppilauseet eivät auta, jos omat vaikutusmahdollisuudet työstä selviämiseen ovat vähäiset, kirjoittaa Kujala.
Tiistai 21.3.2023 (tv)
Pankkimarkkinat. Nuorten työuupumus. Aurinkosähkö. Sääennuste.
Tamperelaisyrityksessä saa itse päättää, miten töissä käyttää perjantain – työntekijä: ”Heräilen, juon aamukahvia ja luen uutisia rauhassa”
Markkinointitoimisto Unfairissa on työskennelty puolentoista vuoden ajan neljä päivää viikossa. Perjantaisin palaudutaan ja kouluttaudutaan.
Professori: Nelipäiväinen työviikko sopii joillekin aloille – SAK ehdottaa laajempaa kokeilua seuraavalle hallituskaudelle
Tutkimuksissa on saatu rohkaisevia kokemuksia työajan lyhentämisestä, mutta lopahtaako työntekijöiden into pitemmän päälle? Siitä kaivataan lisää tietoa.
Tutkimus: Hyvällä unenlaadulla vahva yhteys parempaan elämänlaatuun ja työkykyyn kunta-alan työntekijöillä
Elina Bergman selvitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjatkimuksessaan tekijöitä, jotka ovat yhteydessä elämänlaatuun ja itsearvioituun työkykyyn Porin kaupungin työntekijöillä.
Palautuminen työstä tai rasituksesta voi olla pieniäkin tekoja
– Tiedämme yleensä aika hyvin, mikä meistä stressaa tai kuormittaa, mutta emme välttämättä tiedä, mikä meitä palauttaa, sanoo Hämeenlinnan kaupungin henkilöstöpalveluiden työhyvinvointipäällikkö Jorma Vaara.
Mitä enemmän kuormitusta, sitä huonompaa unta – Turun ja Itä-Suomen yliopistot tutkivat ikääntyneiden työntekijöiden uniongelmia
Unen ongelmia on aiemmin tutkittu vanhemmilla työntekijöillä vain vähän. Yliopistojen tutkimukseen osallistui lähes 2 800 kuntatyöntekijää eläkeiän kynnyksellä.
Tutkijan mukaan tämä ajatus voi helpottaa työhön paluussa: Loman merkitys palautumiselle on lopulta kuin ylensyönti jouluna
Töissä ja arjessa ehtii myös palautua, lohduttaa Työterveyslaitoksen erikoisasiantuntija Jaana-Piia Mäkiniemi töihin palaavia.
Vanessa Törnblom oli niin väsynyt, ettei pysynyt pystyssä – dokumenttielokuva Happy Worker kertoo työssään uupuneiden tarinan
Vanessa Törnblom luhistui työtaakkansa alle vuonna 2017. Nyt hän haluaa auttaa muita kertomalla burnoutistaan.
Hoitajien työhyvinvointia nakertaa lisääntynyt kuormitus, ja stressi kasvaa myös tulevasta sote-ratkaisusta
Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan korona-aika on lisännyt sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden paineita ja työn kuormittavuutta. Moni hoitaja miettii työpaikan vaihtoa.
Kaiken vapaa-ajan ei pitäisi kulua työstä toipumiseen – mieli elpyy parhaiten, kun voit täysin uppoutua mieluisaan tekemiseen
Moni havahtuu psykologisen palautumisen merkitykseen vasta stressaantuneena. Se kannattaisi kuitenkin pitää mielessä jo silloin, kun asiat ovat hyvin, sanoo psykologi ja tutkija Anniina Virtanen.
Miriam Attiaksen kolumni: Lyhyempi työaika voisi tuottaa yhtä paljon tulosta ja mukavampia ihmisiä
Kriisi on aina myös mahdollisuus tarkastella, kuinka toimivia vanhassa ajassa hyvät käytännöt todella ovat. Miten työn priorisointi yli kaiken muun vaikuttaa meihin ja läheisiimme? Pitäisikö meidän priorisoida työn sijaan elämästä nauttimista, kysyy Attias.
Kun työtunnit paukkuvat, tarkoittaako se aina burnoutia ja perheen hylkäämistä? Pitkää viikkoa painavat läppärityöläiset avasivat meille kalenterinsa
Jos työntekijä saa päättää työajan pidentämisestä ja tasaamisesta itse, pitkistäkään päivistä ei välttämättä tule ongelma. Pyysimme kahta venymään tottunutta asiantuntijaa pitämään kirjaa yhdestä kesäisestä työviikostaan.

Ulla Järven kolumni: Milloin masennuksesta tuli salonkikelpoinen sairaus?
Jokainen aika antaa masennukselle omat selitykset. Reilut parikymmentä vuotta sitten tapahtui erityisen suuri mullistus. Masennuksesta tuli sairaus ja kahvipöytien puheenaihe. Nyt sairauspuhe halutaan kyseenalaistaa, kirjoittaa Järvi.
Esedu ennaltaehkäisee työuupumusta – uudesta toimintamallista hyötyä monille organisaatioille
Etelä-Savon ammattiopistolla on koottu uusi toimintamalli, jolla pyritään ennaltaehkäisemään työuupumusta. Hankkeen tuloksen aon synytyn podcasteja ja Youtube-videoita, joista voi olla hyötyä muillekin organisaatioille.
Tutkimus: Itseohjautuva työnteko lisää kiistatta työntekijöiden hyvinvointia
Työpaikalla vallitseva hierarkkisuus on omiaan aiheuttamaan työuupumusta. Aalto-yliopiston ja Työsuojelurahaston tutkimus osoittaa, että vahvempi kokemus itseohjautuvuudesta on yhteydessä suurempaan työn imuun ja alhaisempaan työuupumukseen.
Jo kolme ilta- tai yövuoroa kuussa voi johtaa jatkuvaan väsymykseen vapaallakin – joka viides vuorotyötä tekevä kärsii työn aiheuttamasta unihäiriöstä
Moni vuorotyöntekijä kärsii unettomuudesta, ja pitkään jatkuessaan oireet voivat kehittyä unihäiriöksi.
Kunnilla on vaikeuksia rekrytoinnissa Kymenlaaksossa – avoimiin työpaikkoihin ei löydy riittävästi hakijoita
Lähes puolessa Suomen kunnista on ilmennyt vaikeuksia saada hakijoita avoimiin vakansseihin.
Uudet tutkimukset paljastavat, miten korona kuritti hoitoalan työntekijöitä: kolmasosa pelkäsi terveytensä puolesta
Kun muilla kunta-alan työntekijöillä työstressi laski, hoitoalan työntekijöillä se kasvoi.

Naisten ansiokehitys laahaa yhä miesten jäljessä – tutkimus osoittaa suuren eron tulokertymissä
Lisäksi naisten työssään kokema kiire on Suomessa EU-maiden kärkitasoa.
Koronakevät uuvutti ja stressasi rehtoreita – Tutkija: "Huonoin yö näytti olevan kevätjuhlaa edeltävä yö"
Rehtoribarometri 2020 -tutkimukseen osallistuneista rehtoreista suurin osa oli loppukeväällä uupuneita tai uupumisriskissä.

Yhä useampi pari-kolmekymppinen kokee työnsä henkisesti kuormittavaksi – Oona Karvonen, 31, päätti panostaa jaksamiseen ja karsi työviikostaan yhden päivän pois
Alle 35-vuotiaiden kokemus työn henkisestä kuormittavuudesta on yleistynyt 2000-luvulla.

Horjutko jaksamisesi rajoilla? Opettaja, lähihoitaja ja työsuojeluvaltuutettu sinnittelivät romahdukseen asti, sitten iski syyllisyys: "Ei kai näin nuorena saisi uupua"
Riittämättömyys ja hallitsemattomat muutokset uuvuttavat jo alle kolmekymppisiä. Miksi niin moni nuori nainen palaa loppuun?

Kärsitkö sinäkin työpaineiden ja arjen kalenterisulkeisten aiheuttamasta alipalautumisesta? Tankki tyhjenee, jos ajaa koko ajan sata lasissa pysähtymättä
Asiantuntijat muistuttavat palautumisen tärkeydestä. Jo ihan pienikin irtautumishetki voi helpottaa kuormitusta.
Työpsykologi löysi yhteyden vatsavaivojen ja stressin välillä – vaatii nyt työpaikoille ruokarauhan: "Hotkiva kulttuuri ei todellakaan ole hyväksi"
Stressaantunut ihminen saattaa karsia ruokavaliotaan aivan turhaan, jos ei ymmärrä oireiden syytä.

Eksoten ensihoito palaa 24 tunnin työvuoroon lokakuun lopussa – paluusta entiseen päätettiin neuvotteluissa sujuvasti
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten ensihoitajille löydettiin neuvotteluissa nopeasti periaatteet siirtymisessä takaisin 24 tunnin työvuoroon. Ensihoitajien mukaan työssäjaksaminen on parempi 24 tunnin työvuorossa verrattuna 12 tunnin työvuoroon.
OAJ on huolissaan opettajien työssäjaksamisesta - Kajaanissa ammattikorkea rekrytoi uusia opettajia
Viime vuonna yt-neuvottelut läpi käynyt KAMK saa uusia opettajia lisäaloituspaikkojen myötä.
Survey: Interest in entrepreneurship high among young people
The new Youth Barometer suggests that young people are interested in more than a pay cheque.

Yhä useampi jää sairauslomalle mielenterveysongelmien takia, työn vaatimukset vievät voimat – työuupunut Anna, 41, ei kokenut olevansa masentunut
Kasvussa ovat erityisesti masennus- ja ahdistushäiriöt. Työuupumusten määrää ei tiedetä, sillä se ei ole sairaus, johon saisi Kelan tukemaa sairauslomaa.

90-luvun radioääni Pertti Salovaara kiertää puhumassa työuupumuksesta: "Kerron omasta tarinastani otsikolla: jokainen meistä voi sairastua"
Salovaaran kokemuksen mukaan työssä uupumisesta varoittaa kolme tunnusmerkkiä.

Reetta Rädyn kolumni: Työ muuttuu mutta Suomessa jankataan kiky-minuuteista
Mitä jos puhuttaisiin työajan sijaan hetki siitä, miten työt kannattaisi tehdä niin etteivät kaikki turhaudu, kirjoittaa Reetta Räty.
Aivot ovat viisaat – ne ajavat itsensä burnoutiin, jos stressi jatkuu liian pitkään
Aivoissa näkyy rappeumia jo kuukauden stressin jälkeen.

Analyysi: Kukaan ei ole joka päivä sataprosenttisesti työkykyinen – pomolle vaikeinta on kysyä työntekijän vointia
Jos jalka menee poikki, työnteko voi silti onnistua. Niin sen pitäisi mennä mielenterveyden sairauksien kanssakin.
Kuusi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Mariskan koviskuori murtui, työuupumus on vaarallisen normaalia ja 28-vuotiaan kodittoman tarina
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Työuupumuksesta on tullut vaarallisen normaalia – silti sitä ei ymmärretä työpaikoilla: “Sitä ei oteta vakavasti, kun nälkäisiä tulijoita on jonossa”
Kati ei palannut enää työhönsä uuvuttuaan. “Nyt ihmiset vain lähtevät, kun raja tulee vastaan. Se ei ratkaise ongelmia”, sanoo työelämätutkija.

Analyysi: Työuupumus on helpoin tunnistaa muualla kuin töissä – jotain on pielessä, jos harrastuksesta on tingittävä työn vuoksi
Kiire ja työn määrä eivät ole suurin syy työuupumukseen. Haasteiden lisääminen voi jopa vähentää työuupumisen riskiä.

Finland looks for workplace burnout warning signals
The goal is to come up with a "traffic-light" model to identify telltale signs like exhaustion and detachment.

Työuupumukselle tulossa kansalliset raja-arvot
Tavoitteena on tunnistaa hälytysmerkit ajoissa.
Tuukka Tervosen kolumni: Jos et saa töissä aikaiseksi, syö sipsejä ja pelaa tietokonepelejä työajalla
Perfektionismi ja syyllisyydentunto tekevät töistä yhtä tuskaa, kirjoittaa Tuukka Tervonen kolumnissaan.

"Moni ei tiedä, kuinka raskasta on ajatella kahdeksan tuntia päivässä" – nämä 7 vinkkiä auttavat kartoittamaan henkistä työturvallisuutta
Työturvallisuus on monella työpaikalla ykkösprioriteetti, mutta turvakengät ja suojalasit eivät turvaa henkistä jaksamista.
Mikä merkitys on minuutilla? Pelastuskomentajan mielestä ei juuri mitään, mutta palomiesten mukaan se saattaa maksaa hengen
Helsingin pelastuslaitokselle langetettu uhkasakko nosti esiin laitoksen sisäiset ristiriidat.

”Hän katsoi silmiin ja kysyi, mitä sinulle kuuluu, silloin romahdin” – Tunnista työuupumuksen merkit ajoissa
Työuupumuksesta toipuneet naiset tarjoavat vertaistukea muille uupuneille Facebookissa viikoittain ja tänä iltana tämän jutun keskusteluosiossa.

Kysyimme suomalaisten työunista: Vastauksissa näkyy stressi – tutkijan mukaan painajaisunien määrä on lähtenyt kasvuun 2000-luvulla
Unitutkija yllättyi unien negatiivisista sävyistä.
Mona Mannevuon kolumni: Kun työuupumus on normaali olotila – maaninen työkulttuuri kasvattaa tahattomasti työnarkomaaneja
Rakkaussuhde työhön alkaa usein hyvin, mutta se saattaa ajan myötä muuttua kummalliseksi ja ahdistavaksi, kirjoittaa tutkija Mona Mannevuo.

Heli Vaarasen kolumni: sairauslomalla ehdin pohtia viisi ohjetta rentouttavaan sunnuntaihin
Työn vaatimukset tunkevat monelle mieleen jo kesken sunnuntain rentoutumisen. Psykoterapeutti Heli Vaaranen tarjoaa kolumnissaan vinkkejä, miten välttää pian alkavan työviikon ennakkostressi.

Kun työntekijä uupuu, on apu usein liian myöhässä – Henkinen hyvinvointi on vasta nyt alkanut kiinnostaa yrityksiä
Säädettävät työpöydät ja ilmainen kahvi eivät auta, kun työntekijän aivot tilttaavat. Yritykset ovat alkaneet ostaa työntekijöilleen jaksamisvalmennusta. Onko kyseessä tyhjä tsemppaus vai oikeasti jaksamista auttava tuki?

Uupuneiden sankaritarinat ärsyttävät 33-vuotiaana loppuunpalanutta Lotta Heikkeriä – “En ajattele, että uupumus tekisi minusta paremman ihmisen”
Joka neljäs työssäkäyvä kärsii uupumusoireista. Loppuunpalamisen jälkeen toipuminen voi kestää yllättävän kauan.

Suomalaiset opettajat eivät saa positiivista palautetta työstään, ja se vaikuttaa jaksamiseen
Vuoden 2017 työolobarometri osoittaa, että 59 prosenttia opettajista kokee, että työtä on liikaa erittäin tai melko usein.