Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Keltatakkinen nuori mies pitelee mikrofonia suun edessä ja katsoo suoraan kameraan.

Kun Leevi Kesti alkoi räpätä, tapahtui jotain yllättävää: Tourette-oireet vain katosivat – "Mietin, että ihan siistiä"

Musiikki voi vähentää Tourette-oireita, kertoo asiantuntija. Kainuulaiselle Leevi Kestille kävi juuri niin. Nyt muusikonalku haaveilee isoista keikkalavoista ja toivoo voivansa näyttää esimerkkiä muille.

Eric Iljin soittaa kitaraa.

Kun Tourette-poika Eric Iljinistä tuli pieni julkkis, kiusaaminen ja osoittelu loppuivat viimein: “Nyt on kavereitakin”

14-vuotias Eric Iljin opettelee yhä pärjäämään sairauksiensa kanssa. Perjantai-dokkarin päähenkilöstä on kasvanut nuorukainen, joka osaa jo rauhoittua.

Samuel Shipway

Samuel Shipwayn rohkea avautuminen sai herjaajan poistamaan videonsa Youtubesta: "Toivotimme toisillemme hyvät jatkot"

Avoin puhe Touretten oireyhtymästä keräsi kiitosta myös erityislasten vanhemmilta.

Samuel Shipway

Samuel Shipway joutui Risto Räppääjän roolista kiusatuksi ja Youtubessa vihan kohteeksi – vasta diagnoosit toivat rauhan

Touretteen kuuluu usein adhd tai pakko-oireinen häiriö. Samuel Shipway sai tupladiagnoosinsa vasta aikuistumisen kynnyksellä.

Keskisormea näyttävä tatuoitu käsi, taustalla epäselvästi henkilöitä ja kitara.

Onko rivous uusi musta?

Rivot jutut huvittavat, koska ne ovat tabu.

Tourette-sairaus saa lukiota käyvän Katariina Räikkösen elehtimään ja kiroilemaan hallitsemattomasti

Tubettaja Katariina Räikkönen,18, ei häpeä, vaikka rumat sanat ja oudot oireet herättävät huomiota koulussakin: "Lääkäri epäili heti Touretten syndroomaa"

Räikkönen ei halua peitellä Touretten syndroomaan kuuluvia tic- eli nykimis- ja ääntelyoireitaan, vaan antaa videoidensa kautta omalle ja muille sairauksille kasvot.

Eric Iljin.

“Saatanan paskaperse, tykkään sinusta” – 11-vuotias Eric puhuu kiinaa, tamilia ja arabiaa, mutta sai Touretten takia potkut päiväkodista

11-vuotias Eric haaveilee ensimmäisestä ystävästä ja opiskelee 29 eri kieltä. Touretten oireyhtymä ja Ericin muut sairaudet saavat monet aikuiset ja lapset kavahtamaan. Juttu on julkaistu lokakuussa 2018.

Niina Laakkonen poikansa Lemmyn kanssa. Pääkuva.

Erityislasten vanhempien puheenvuoro: Kaksitoista tarinaa erityisarjesta

Millaista on arki silloin, kun perheessä on erityislapsi?

Perjantai: Perjantai-dokkari: Vitun huora, mä rakastan sua

JP:n on pakko sanoa ruma sana – elämä Touretten kanssa on jatkuvaa kipua

Pää nykii ja pallea pumppaa. Välillä pääsee äänekäs “apua”-huuto. Ticsit saattavat näyttää huvittavilta, mutta ne tuottavat JP Kurville kipua koko valveillaoloajan.

Nuori hyppii repun päällä.

Kiusaamista, kipuja, häpeää – ja hyväksyntä: tätäkin on elämä Touretten kanssa

Valtteri Vuorio kirjoittaa Touretten syndroomastaan, joka kouluaikana altisti kiusaamiselle ja hankaloittaa elämää vielä aikuisenakin. Hankalista, hallitsemattomista liikkeistä ja äännähdyksistä kärsineelle nuorelle diagnoosi oli iso helpotus, vaikka se tulikin vasta täysi-ikäisenä.

Tuomas Leinonen

Tuomas, 9, haluaa tehdä oireyhtymäänsä tunnetuksi: “Tourette on hauska kipu eikä sitä tarvitse pelätä”

Kolmasluokkalainen Tuomas Leinonen puhuu mielellään Touretten oireyhtymästään, joka on antanut hänelle erityisiä kykyjä. Facebookiin ladatussa, räjähdysmäiseen suosioon nousseessa videossa hän kertoo syndroomastaan hyvänä asiana ja haluaa puhua asiasta lisääkin, jotta ihmiset ymmärtäisivät.

Miss America -kilpailu järjestetään nyt 92. kertaa. Kuvassa Katie Stam kruunataan vuoden 2009 kauneuskuningattareksi.

Miss America - autisti vai entinen pullukka?

Tämänvuotinen kauneuskilpailu nostaa esiin kokonaisen kavalkadin terveyshuolia Yhdysvalloissa. Yksi finalisti on poistattamassa molemmat rintansa, toinen kärsii Touretten syndroomasta.

Runoromaanin äidin Pia Ronkaisen esikoinen hämmentää ja lämmittää.

Se on kuin lakkaisi hengittämästä, jos ei kirjoita

Runoilija Pia Ronkaisen esikoinen, Runoromaani, julkaistiin maaliskuussa. Runoromaanissa pureudutaan syvälle vaikeisiin aiheisiin, kuten Touretten oireyhtymään ja paniikkihäiriöön. Paikoitellen myös viiltävää huumoria ja sysimustaa ironiaa viljellen Ronkainen käsittelee ankaria asioita autofiktion muotoon puettuna.

Britannian Big Brotherin seuraaja on friikkishow

Britanniassa on kehitelty uusi tosi-tv-ohjelma, jossa ulkonäöltään poikkeava ja kaunis ihminen asuvat peilien täyttämässä talossa. Pian päättyvän Big Brother -ohjelman seuraajaa on arvosteltu televisioon sopimattomaksi.

Sähköstimulaatio voi tepsiä myös pahaan nykimiseen

Aivojen sähköstimulaatiota käytetään Parkinsonin taudin hoidossa, mutta brittitutkimuksen mukaan se voisi lievittää myös Touretten oireyhtymää, joka aiheuttaa pakonomaista nykimistä. Sähköstimulaatiota annetaan potilaan aivoihin kirurgisesti asennettavalla laitteella.

Aivojentahdistin auttaa moniin vaivoihin

Aivoihin asennettavasta tahdistinlaitteesta on saatu hyviä kokemuksia. Uumajan yliopistosairaalassa Ruotsissa aloitetaan syksyllä koesarja, jossa aivojentahdistimen käyttöä kokeillaan syvän masennuksen ja Touretten syndrooman hoitoon.