Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Torstai 6.5.2021 (radio)

Keskustelu EU:n elvytyspaketista jatkuu. Koronarokotukset toimivat myös koronaviruksen muunnoksia vastaan. Kokoomus on nyt suosituin puolue. Suomessa liikkuu lumisateita.

Eduskuntaan työryhmä kakkostien puolesta

Kakkostien kehittämistä haluaa kymmenkunta kansanedustajaa. Työryhmään on sitoutunut kansanedustajia useista maakunnista. Tavoitteena on muun muassa saada paikoin kapealle valtatielle ohituskaistoja.

TV1:n Ykkösaamun vieraana perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra: Mitä haluat kysyä?

Ärhäkkäänä oppositiopoliitikkona tunnettu Purra kuvaa itseään vanhan liiton realistiksi, joka ei siedä veronmaksajan rahojen kippaamista typeryyteen tai toissijaisuuteen.

Pitäisikö suurten rakennusurakoiden ketjuttamista rajoittaa lailla? Keski-Suomen kansanedustajat eri linjoilla Ylen kyselyssä

Puolet Keski-Suomen kymmenestä kansanedustajasta on valmis rajoittamaan lailla suurten rakennushankkeiden urakoiden ketjuttamista. Kaksi kansanedustajaa vastustaa rajoituksia ja kolme ei halua lukita kantaansa.

Kokoomus käänsi kelkkansa pelastaakseen EU-elvytyspaketin – Kai Mykkänen: "Olemme olleet puun ja kuoren välissä"

Kokoomus katsoo onnistuneensa vaikuttamaan valtiovarainvaliokunnan mietintöön EU-varoista. Se peruu viime viikkoisen päätöksensä äänestää eduskunnassa tyhjää. Edustajat voivat äänestää kuten haluavat. Selvä enemmistö aikoo äänestää paketin puolesta, joten sen läpimeno on todennäköistä.

Analyysi: Keskusta ajoi hallituksen kriisiin jo toista kertaa, mutta Ylen kannatuskysely on puolueelle tussahdus

Keskustan suosio laski jälleen alle 12 prosentin, vaikka puolue esitteli tavoitteitaan julkisuudessa päiväkausien ajan. Kokoomus on Ylen kyselyn perusteella matkalla kohti kuntavaalien voittoa, kirjoittaa politiikan toimittaja Antti Pilke.

Sisäministeri Ohisalo puukkoa kantaville nuorille: Väkivalta ei ole ratkaisu – nuorten palveluihin jopa satoja miljoonia lisää rahaa

Helsingissä alaikäisten yleistynyt vakava väkivalta kertoo sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan osattomuudesta, jota koronakriisi on pahentanut. Ohisalon mukaan nuorten palveluihin on harkinnassa kymmenien tai jopa satojen miljoonien eurojen lisärahoitus.

Ylen kuntavaalimittaus: Kokoomus kiilasi ykköseksi, turpeesta riitely ei kohentanut vihreiden ja keskustan suosiota

Kokoomus otti puolueiden kannatusmittauksessa etumatkan muihin puolueisiin. Sen perässä tulevien SDP:n ja perussuomalaisten kannatus on lähes tasoissa. Eniten kannatustaan menetti vihreät. Keskustan kannatus putosi 11,7 prosenttiin.

Kokoomus tekee hätäsuunnitelmaa, jotta elvytyspaketti ei kaadu – eduskuntaryhmästä osa saattaa kääntyä äänestämään paketin puolesta

Moni kokoomuksen kansanedustaja pohtii edelleen kantaansa pakettiin. Valtiovarainvaliokunnan tänään keskiviikkona valmistunut mietintö voi vielä muuttaa puolueen eduskuntaryhmän mielipidettä. Äänestys EU-paketin kohtalosta menee täpäräksi ensi viikolla.

Keskiviikko 5.5.2021 (radio)

Koronarokotukset etenevät eri vauhtia.. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee uutta mallia maahantuloon. EU:n elpymispaketti etenee eduskunnan äänestykseen. Ammattikoulut valmistautuvat maksuttomaan perusopetukseen. Jo lähes joka toinen suomalainen säästää rahaa eläkevuosia varten.

Kuntavaaleissa ehdolla sirkustaiteilija, Kotiteollisuuden basisti ja Laura Huhtasaaren avustaja – katso analyysi ja poiminnat Etelä-Karjalan ehdokaslistoilta

Perussuomalaiset lähtee Lappeenrannassa kuntavaaleihin täydellä ehdokaslistalla. Imatralla eniten ehdokkaita on kerännyt kokoomus. Toimittajat Antje Tolpo ja Vesa Grekula analysoivat videolla Kaakkois-Suomen vaaliasetelmia.

Koripalloilijoita ja entisiä kunnanjohtajia pyrkii päättäjiksi Kymenlaaksossa – katso vaalilistojen yllättäjät

Kuntavaalien siirtyminen kesäkuulle on innostanut uusia ehdokkaita ilmoittautumaan kuntavaaleihin Kaakkois-Suomessa. Poimimme kiinnostavia nimiä Kymenlaakson kuntien vaalilistoilta. Puolueet jättivät ehdokaslistansa tiistaina.

Perussuomalaiset lisäsi kuntavaaliehdokkaiden määrää roimasti verrattuna edellisiin vaaleihin

Eniten ehdokkaita menetti SDP. Muilla puolueilla muutokset eivät ole suuria Savo-Karjalan alueella.

Lisäaika toi lähes kaksisataa uutta ehdokasta Hämeen kuntavaaleihin

Suuret puolueet eivät saaneet listoilleen yhtä paljon nimiä kuin viime vaaleissa, vaikka ehdokkaiden määrä kasvoi. Poikkeuksena on perussuomalaiset, jonka ehdokasmäärä kaksinkertaistui. Valitsijayhdistyksillä on poikkeuksellisen paljon ehdokkaita.

Etelä-Savon kansanedustajista vain Heli Järvinen jättää kuntavaalit väliin

Savonlinnalainen Heli Järvinen perustelee ratkaisuaan sillä, että eduskuntatyön ja kuntapolitiikan yhdistäminen on ollut haastavaa etenkin korona-aikana.

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt tekevät välikysymyksen: "Hallituksen kyvyttömyys tehdä päätöksiä uhkaa hyvinvointivaltiota"

Oppositioryhmät peräänkuuluttavat menokehyksiin palaamista ja sellaisia uudistuksia, jotka tähtäävät työllisyysasteen nostamiseen ja velkaantumisen pysäyttämiseen.

Kaupunkilaiset antoivat Vapaavuoren pormestarikaudesta arvosanan 7 1/2 – sukupuoli, tulot ja kodin etäisyys Stockmannilta näkyvät arvioissa

Ylen kyselytutkimuksessa helsinkiläiset arvioivat, miten pormestari on pärjännyt tehtävässään. Jan Vapaavuori sai kaudestaan keskiarvoksi 7,56. Arvosanaan vaikuttavat arvioijan ikä, sukupuoli, ammatti, asuinalue ja puoluekanta.

Ylen kysely: Alueellinen päätösvalta kriisi- tai häiriötilanteessa jakaa kansanedustajien mielipiteet Oulun vaalipiirissä

Yle kysyi, pitääkö maakuntien saada päättää häiriö- ja kriisitilanteiden toimista kokonaan itse oman tilannearvionsa pohjalta. Kyselyyn vastasi Oulun vaalipiiristä 11 edustajaa. Kuusi vastasi kysymykseen ei ja viisi kyllä.

Kristilliset tukee kokoomuksen välikysymystä talous- ja työllisyyspäätöksistä

Kristillisdemokraattien mukaan hallituksen tekemättömät päätökset puoliväliriihessä johtavat valtionvelan kasvuun, mikä lisää puolueen mukaan tulevien hallituksien vaikeutta kattaa julkistalouden alijäämää.

Tyytymättömyys hallituspolitiikkaan näkyy pohjalaiskunnissa – kokoomus ja perussuomalaiset onnistuivat komeasti kuntavaalien ehdokashankinnassa

Keskustalla on eniten kuntavaaliehdokkaita pohjalaismaakunnissa, mutta kakkoseksi kiilasi nyt kokoomus. Vasemmistopuolueet ja keskusta ovat menettäneet paljon ehdokkaita edellisvaaleihin verrattuna.

Ulkomaankaupalle tulee satojen miljoonien eurojen lasku, kun päästökauppa tulee merenkulkuun – "Suomen on aika toimia", meppi Elsi Katainen sanoo

EU-komission esitys päästökaupan ulottamisesta meriliikenteeseen tulee jo kesäkuussa. Nukkuiko Suomi vaikuttamismahdollisuuksiensa ohi? Ei, mutta nyt suomalaisilta tarvitaan lisäponnisteluja, Katainen vastaa.

Vaalikausi puolivälissä: miten ensimmäisen kauden kansanedustajat kokevat onnistuneensa uudessa työssään?

Monet lounaissuomalaiset kansanedustajat kokevat onnistuneensa lapsiperheiden hyvinvointiin panostamisessa. Satakunnassa iloitaan erityisesti Digiradan käynnistymisestä.

Urheilulta ja liikunnalta leikataan lähivuosina kymmeniä miljoonia, huippu-urheilukaan ei ole turvassa – Olympiakomitea ei tyydy päätökseen

Urheilu ja liikunta menettää ensi vuonna 11,4 miljoonaa ja seuraavana noin 15 miljoonaa euroa valtion nykyisestä tukirahoituksesta. Leikkauspaineet johtuvat rahapeliyhtiö Veikkauksen vähentyneistä tuotoista.

Keskusta ja SDP jäämässä viime kuntavaalien ehdokasmääristä, perussuomalaisten epäilyt vaalien siirron motiiveista kokivat kolauksen

Perussuomalaiset ohittaa SDP:n ehdokkaiden määrässä. Vihreillä ehdokkaita on puolueen ennätysmäärä, myös kokoomuksen listat ovat edellisvaaleista pidentyneet. Ehdokashakemukset jätetään viimeistään tänään.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää ei asetu ehdolle kuntavaaleissa

Mäenpää perustelee päätöstään sillä, että haluaa keskittyä eduskuntatyöhön. Toisaalta se on myös protesti hänen kotikuntansa Ilmajoen päätöksentekokulttuuria kohtaan. Mäenpää ei ollut ehdolla edellisissäkään kuntavaaleissa.

Pitäisikö matematiikan merkitykseen opiskelijavalinnoissa puuttua? Kaakkois-Suomen kansanedustajat erimielisiä Ylen kansanedustajakyselyssä

Lähes puolet Ylen kyselyyn vastanneista kaakkoissuomalaisista kansanedustajista piti matematiikan arvosanan merkitystä liian suurena. Heidän mukaansa matematiikan painotus ohjaa nuoria pois omien vahvuuksien parista.

Kokoomuksen Eija-Riitta Korhola luopuu kuntavaaliehdokkuudesta – syynä EU:n elpymispaketti

Entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola halusi edesauttaa kokoomuslaisen pormestarin valintaa Helsingissä. Nyt Korhola katsoo kokoomuksen tekevän suuren virheen EU:n elpymispaketin suhteen.

Lapin kansanedustajat lähes yksimielisiä: Tenon lohen täysrauhoitus oli välttämätöntä

Kuusi seitsemästä Lapin kansanedustajasta on sitä mieltä, että lohen täydellinen kalastuskielto Tenolla tänä vuonna on oikea päätös. Vain Johanna Ojala-Niemelä (sd.) olisi sallinut kalastuksen rajoitettuna.

Ylen kysely: Kansanedustajilta tukea kaksoiskuntalaisuudelle – lisääntyneen asumisen mökkikunnissa halutaan näkyvän myös veroissa

Vahvasta tuesta huolimatta monet kyselyyn vastanneet korostavat kaksoiskuntalaisuuteen liittyviä perustuslaillisia vaikeuksia ja vaativat niiden selvittämistä. Näet kaikki kansanedustajien vastaukset jutun loppupuolelta.

Keskustan kaksikielisen piirin pitkäaikainen puheenjohtaja Peter Albäck on eronnut puolueesta

Kruunupyyläinen Peter Albäck on eronnut keskustapuolueesta, kertoo Suomenmaa-lehti. Albäck on keskustan ruotsinkielisen piirijärjestön perustajajäseniä ja entinen pitkäaikainen puheenjohtaja. Piirillä on ollut huonot välit emopuolueen kanssa.

Onko tyhjä ääni annettu ääni? Ei ole, katsoi muun muassa perustuslakivaliokunta 1990-luvulla

Kokoomuksen päätös äänestää tyhjää kaataisi elvytyspaketin, mikäli tyhjät äänet laskettaisiin annettuihin ääniin. Eduskunnan käytännön mukaan tyhjiä ääniä ei kuitenkaan katsota annetuiksi ääniksi enemmistöä tai määräenemmistöä laskettaessa.

Näyttelijä, ex-kansanedustaja Jani Toivola on hävennyt koko elämänsä – Vasta nyt hän uskaltaa olla mies ja ehkä jopa rakastaa

Kulttuurivieras Jani Toivola on pohtinut viime vuosina maskuliinisuutta ja oivaltanut, että kelpaa omana itsenään. Toivola selättää avoimuudella ujouttaan. Avoimuus luo hänen mukaansa turvallisuutta.

Kansanrintama vai järkiavioliitto? Kehysriihen jälkipyykki hallitsi vappupuheita – Yle kävi puoluejohtajien puheet läpi

Väittely valtion taloudenhoidosta jatkui vappupuheissa. Eloon heräsi myös hallituksen vanha nimikiista: Li Andersson hehkutti vappupuheessaan kansanrintamaa, Annika Saarikko puhui punamullan järkiavioliitosta.

Yli puolet suomalaisista hyväksyy EU:n elvytyspaketin, vaikka sen arvioidaan heikentävän liiaksi Suomen taloutta

Useimpien mielestä elvytyspaketti myös turvaa markkinoiden luottamuksen ja estää suuren talouden romahduksen EU:n alueella, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselystä.

HS: Kokoomus jättää ensi viikolla välikysymyksen kehysriihestä

Puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan hallituksen kehysriihipäätökset johtavat veronkorotuksiin, luottoluokittajien heikentyneeseen uskoon Suomeen ja mahdollisesti miljardien eurojen lisämenoihin.

Petteri Orpo: "Tässä sinetöitiin vastuuttoman talouspolitiikan linja" – näistä syistä oppositio pitää kehysriihen ratkaisuja huonoina

Oppositiojohtajat suomivat hallituksen puoliväliriihen ratkaisuja kovin sanoin. Huutia saavat muun muassa työllisyystoimet ja menokehyksen ylittäminen.

Yhdeksän piinallista päivää – katso tästä hallituksen puolivälikriisin tuskaisimmat hetket

Hallitus pääsi viimein torstaina esittelemään kehysriihen tuloksia, mutta sitä ennen Säätytalon portailla nähtiin jotain aivan muuta.

Petteri Orpo: EU-johtajat ovat esittäneet kokoomukselle huolen elvytyspaketista – “Tämä on puolueelle vaikea paikka”

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan muualla Euroopassa on ymmärretty elvytyspaketin vaikutus EU-jäsenmaiden yhtenäisyydelle. Kokoomusta hän pitää Suomen Eurooppa-myönteisimpänä puolueena.

Saarikko perusteli hallituksessa pysymistä Ylen aamussa: "Suomalaiset eivät tarvitse koronavuoden jälkeen uutta kriisiä"

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko perustelee hallituksessa pysymistä sillä, että uudet eduskuntavaalit haluttiin välttää.

Vimpelissä herätellään kokoomusta valtuustokuntoon

Kokoomuksella ei ole ollut ehdokkaita kaksissa edellisissä kuntavaaleissa. Puoluetta lähti pelastamaan Haloo Vimpeli -kansanliikkeen perustaja.

Ylen aamu tänään: Mitä hallituksessa oikein tapahtui, ministeri Annika Saarikko? Katso lähetys tästä

Kymmenen miljardin hävittäjähanke loppusuoralla - mitä rahalla saadaan? Entinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on kirjoittanut kirjan jalkapallofaniudesta.

Riihen tulokset nostivat heti poliittisen kiistan – Kurvinen ja Halla-aho väänsivät A-Talkissa tiukasti työllisyyden siirtämisestä kunnille

Hallituksen päätös siirtää työttömyyden hoito kunnille herätti kiivasta keskustelua A-Talkissa.

EU:n elpymisrahojen läpimeno voi mennä täpärälle – keskustan ja kokoomuksen edustajien mielenmuutos voi vielä upottaa jättipaketin

EU:n elpymisrahaston kaatuminen eduskunnassa veisi mukanaan myös unionin seitsemänvuotisen budjetin ja voisi pahimmillaan suistaa Suomen ja Euroopan talouden sekasortoon.

Kuntavaalit näkyvät ja kuuluvat Ylen kanavilla 11.5. alkaen

Tutustu Ylen kattavaan vaaliohjelmistoon.

Analyysi: Perustuslakivaliokunta ratkaisi yhden äänen enemmistöllä asian, joka voi ajaa kriisiin koko EU:n

Perustuslakivaliokunnan päätös EU-elvytyspaketista on monella tavalla poikkeuksellinen ja herättää myös kysymyksen politisoitumisesta, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Maria Stenroos.

Ministeri Vanhanen A-studiossa elpymispaketista: ”Selvää, että keskustan pitää tukea tätä, tämä on hallituksen esitys”

Vanhanen ei usko, että perustuslakivaliokunnan keskustalaiset olisivat välttämättä pakettia vastaan, kun siitä äänestetään eduskunnassa. Vanhasen mukaan keskustan pitää tehdä asiasta ryhmäpäätös.

Tutkija: Hallituksen kaatuminen olisi "kuin hyppy pimeään" – kokeile laskurilla, millaista olisi muodostaa uusi hallitus

Erimielisyydet taloudesta ovat ajaneet hallituksen kriisiin. Jopa hallituksen kaatumista pidetään yhtenä mahdollisuutena. Tässä jutussa voit kokeilla, millaista olisi muodostaa uusi hallitus eduskunnan nykyisten voimasuhteiden pohjalta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle